Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiaip tas emocinis šaršalas kilo lygioje vietoje, iš dalies ir dėl žiniasklaidos paviršutiniškumo.
    Esmė ta, kad Šimašius ir Veryga turbūt jaučia vienas kitam begalinę "simpatiją". Todėl vietoj paprasto kelių minučių pokalbio, per kurį būtų galima suderinti veiksmus ir darbo apimtis, bendrauja oficialiais raštais ir aiškinasi per žiniasklaidą. Todėl nesusipratimai atsiranda lygioje vietoje. Iš tikrųjų nėra reikalo sandėliuoti tų mėginių, nes tada gaunam 3 dienų senumo duomenis, kurie pateikiami kaip šios dienos duomenys.

    R. Zaloga
    Laboratorijų pajėgumų didinimą Aurelijui siūlė prieš mėnesį, Aurelijus sakė, kad nėra kur skubėti, vaizdo įrašas yra viešai prieinamas.
    Nemanau, kad Veryga yra piktybinis vilkintojas - greičiau prigimtinis flegmatikas . Apie med. priemonių užsakymą seniau irgi yra aiškinęs, kad nėra poreikio. Kitaip sakant, jokio gebėjimo pažvelgti savaitę į priekį - judintis ima tada, kai gauna spyrį (priverčia situacija). Jo vienintelis privalumas, kad turi psichiatriškai ramų kalbėjimą, kuris daugeliui mažina paniką, turbūt todėl reitingai ir neblogi.

    Švedai planuoja piką skubiai įrengdami laikiną ligoninę. "Neblogas" planavimas, jeigu tikimasi, kad ligoninėse pritrūks vietų.

    A few miles south of Stockholm's centre, the military is working alongside civilian contractors to build a field hospital just in case.
    https://news.sky.com/story/coronavir...1AEhdSMouJugiw WhfyIxjC6MAu3RRvXvODFKDCXJY

    Comment


      Parašė Romas Rodyti pranešimą

      Kiekvienas procesas turi savo "butelio kakliukus". Mes forume nenuspręsime, kokie reikalingi laboratorijų pajėgumai, ar išryškės kitos skubiai taisytinos vietos. Tų "butelio kakliukų" pašalinimas reikalauja resursų ir investicijų. Jei bus perteklinės investicijos į dabartinius "butelio kakliukus", irgi bus blogai. Juk neperki viso sunkvežimio, kai kraustantis reikia padaryti kelis reisus. Po pusmečio ar po penkerių metų gali atsirasti koks nors Stasys Jak... v.2 , kuris užtampys po komisijas ir teismus, nes tą patį buvo galima padaryti pigiau.

      Šiaip tas emocinis šaršalas kilo lygioje vietoje, iš dalies ir dėl žiniasklaidos paviršutiniškumo.
      Kai Sveikatos apsaugos ministerija nurodė palikti Vilniuje ir Kaune tik po vieną patikros punktą, R.Šimašius tendencingai ir emocingai pasireiškė feisbūke - jis pasakė A, bet nepasakė B, kad tai truks tik dvi dienas.
      Žiniasklaida pasičiupo tą žinutę ir iškart retransliavo su rėksmingomis antraštėmis. Normaliu atveju prieš skelbiant turėjo būti ir kita nuomonė. Jei žiniasklaida nebūtų paskubomis retransliavusi tos Šimašiaus žinutės, ja susidomėtų tik Šimašiaus pavaldiniai ir jo paskyros sekėjai.

      Sveikatos apsaugos ministerija iškart reagavo ir nugesino prasidedantį to politiko panikavimą. Jei pagaliau sugebama susitvarkyti su komunikaciniais dalykais, tai gal bus sugebėta subaldyti ir pandemiją.

      Įdomiausia, kad ta pati feisbūką retransliuojanti žiniasklaida dabar jau rašo, kad Šimašius tik "užsiminė"

      Nežinau situacijos apie visas, bet tikrai žinau, kad buvo laboratorija, kuri pasiruošusi ir galėjo atlikti tyrimus, bet iki šios savaitės Veryga neleido, nes nu neleido ir tiek. Privačios laboratorijos irgi pasiruošusius ir valstybė jiems jokios įrangos nepirks. Nežinau tik kaip apmokami tyrimai, bet dar pačioje pradžioje Veryga minėjo, kad vienas tyrimas kainuoja 70 eur ((?)pataisykit jei klystu, bet iš esmės suma nereikšminga), nu tai sutikim, čia yra absurdiškai mažai, kad būtų galima net galvoti apie kažkokį skaičiavimą. Bet dabar tikrai nėra laikas skaičiuoti pinigus. Jei dega daugiabutis, tai negalvosi ar čia siųst tris gaisrines, o gal ir dviejų užtektų, svarbiausia numalšint gaisrą kuo greičiau.

      Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
      Prieštaraujant Romui, kodėl Veryga ar SAM iškart nepaskelbė vakar vakarop aiškiai, kad uždaromi 2 punktai Vilniuje tik 2 dienom? Ir dabar palikta po 1 punktą kiekvienoje apskrityje jei neklystu, bet ar galima lyginti Vilnių su 230 teigiamų atvejų ir kokias ~5 apskritis po ~<10 atvejų ? Visur po 1 punktą vienodai. Logika geležinė.
      O tiksliau iš viso nepaskelbė, kad punktai uždaromi, numykė, kad mažinamos apimtys.
      Šaršalas ir kyla, nes kitus laiko asilais, kuriems tinka bet kokia info, panašiai kaip vis bandė "moksliškai" įtikinti, kad nėra prasmės plačiau testuoti.
      Turbūt menka naujiena, kad LVŽS siekia pakenkti Vilniui, nes tai labai patinka jų rinkėjams.
      Paskutinis taisė rmss; 2020.04.04, 13:17.

      Comment


        Parašė 99 Rodyti pranešimą
        /\
        Daugiausia statistikos galima rasti čia (išsamiausias turbūt Registrų centro tab'as):
        https://osp.maps.arcgis.com/apps/Map...5c01ae95ed143b trumpesnė nuoroda: https://koronastop.lrv.lt/statistika-lietuvoje
        Deja, bet nėra pateikta duomenų apie tai, kiek mėginių surenkama kiekviename punkte per dieną.
        Šitas puslapis jau seniai mano bookmarks bar'e, bet tokios info ten nėra. Kažkur prieš porą dienų mačiau lentelę su laboratorijų pajėgumais ir skaičiais, bet neatsimenu, kur ir dabar niekur nerandu.

        Beje, punktų statistika yra visai neblogai pateikta. Bet reikia būtent laboratorijų, dėl kurių dabar kyla problemos. Tiesiog pamenu buvo neseniai kalbama, kad bus paleisti kažkokie nauji "aparatai", kurie leis didinti kai kurių laboratorijų pajėgumus. Dabar neaišku, ar jie jau atvyko, ar jau veikia, jei neveikia, kada veiks etc.
        Paskutinis taisė John; 2020.04.04, 13:22.

        Comment


          vienas tyrimas kainuoja 70 eur ((?)pataisykit jei klystu
          Kiek supratau, tiek kainuoja visos paletės tyrimas (keliasdešimt testų). Bet irgi negaliu garantuoti. Bet kokiu atveju čia ne tiek piniginis, kiek organizacinis-techninis klausimas: įrengti, sutvarkyti, paruošti žmones. Su testavimų išplėtimu vargsta ir pažangesnės šalys.

          Comment


            Beje, ką manote apie VU mokslininkų pateiktas prognozes, berods šis pranešimas buvo praleistas forume:
            https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83959457

            Miestai ir architektūra - http://www.miestai.net

            Comment


              Brigita Burkauskaitė
              Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas Audrius Muižys, kuris šiuo metu yra saviizoliacijoje, tvirtina, kad „kai atsirado pacientų su koronaviruso diagnoze skyriai nebuvo izoliuojami. Pulmonologijos skyrius, insultų skyrius, krūtinės chirurgijos skyrius. Nustato, kad yra infekuoti, karantino neskelbia <..> Neurochirurginiuose skyriuose prasidėjo infekcija, pradėjo diagnozuoti COVID-19 pacientams – jokių priemonių, jokios izoliacijos nebuvo imtasi. Ir galų gale pas mumis (Traumatologijos skyriuje) jau yra patvirtinti 4 atvejai – visose grandyse (1 gydytojas, 1 pacientas, 1 slaugytoja, 1 slaugytojos padėjėja). Susiklostė tokia paradoksali situacija – buvo pacientui ir gydytojui nustatytas koronavirusas, izoliacija skyriaus paskelbta nebuvo. Taip vakar mums ėmė mėginius, bet turi praeiti inkubacinis laikotarpis, tad jie gali kolkas nieko nerodyti. Kitas dalykas – ta naktinė pamaina, kuriai paėmė tepinėlius, jie vėl atėjo į darbą.<…> Aš turėjau sąmoningumo ir saviizoliavausi, bet už tai gavau per galvą iš administracijos dėl to.“ Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugytojas Karolis Mažrimas teigia, kad „mes neturim kuo apsisaugoti.<..> Aš turiu Senukuose prieš 3-4 mėnesius pirktą kaukę, kurią naudojau šlifuodamas medį. Tai aš ją išsiploviau, išsidezinfekavau ir aš ją nešioju 3 savaitę. Jo ją reikia keisti, bet tai geriau negu nieko.“
              Klaipėdos meras mėgsta daug skųstis ir kritikuoti Verygą, bet čia yra akivaizdžiai ligoninės vadovybės problemos. Ministras paskui kiekvienos ligoninės direktorių nepalakstys.

              Comment


                Parašė John Rodyti pranešimą
                Kažkur prieš porą dienų mačiau lentelę su laboratorijų pajėgumais ir skaičiais, bet neatsimenu, kur ir dabar niekur nerandu.
                Gal šita - ketvirtadienio informacija (šaltinis - LRT):

                Click image for larger version

Name:	630599-898347-1287x836.jpg
Views:	131
Size:	95,0 kB
ID:	1794024

                Comment


                  Kam jau kam bet Šimašiui reikėtų patylėti - karščiavimo klinika šokiravo visus - ir tai beje Vilniaus savivaldybės darbas. Akivaizdu, po tokios kliurkos reikėjo kažkaip nukreipti dėmesį.

                  Vaizdai Naujosios Vilnios karščiavimo klinikoje šokiruoja: gydytojai saugosi lipniomis juostomis ir agroplėvelę primenančiais chalatais

                  https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...iais-chalatais

                  Comment


                    Parašė udrius Rodyti pranešimą
                    Kam jau kam bet Šimašiui reikėtų patylėti - karščiavimo klinika šokiravo visus - ir tai beje Vilniaus savivaldybės darbas. Akivaizdu, po tokios kliurkos reikėjo kažkaip nukreipti dėmesį.

                    Vaizdai Naujosios Vilnios karščiavimo klinikoje šokiruoja: gydytojai saugosi lipniomis juostomis ir agroplėvelę primenančiais chalatais

                    https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...iais-chalatais
                    Eilinį kartą melaginga informacija, gal reiktų pradėti taikyti sankcijas? Karščiavimo klinikas sugalvojo SAM ir nuleido įstatymą jas įrengti nesukurdami sąlygų.
                    Vyriausybė pabrėžia, kad įsisteigti tokias karščiavimo klinikas privalės visos šalies savivaldybės.

                    https://www.15min.lt/naujiena/aktual...biu-56-1297698
                    Neturite apsaugos priemonių? O mums vienodai, vis tiek privalot įsteigti.

                    Comment


                      Jei kam nors dar neaišku, ar kaukės padeda, ar ne

                      Pick of the coronavirus papers: Masks could cut spread of COVID-19 virus

                      Surgical face masks effectively block the spread of seasonal coronaviruses in respiratory droplets, suggesting that masks could prevent transmission of SARS-CoV-2.
                      Pasveikusių kraujo injekcijos irgi padeda.
                      People seriously ill with COVID-19 experienced striking improvement after receiving infusions of blood from disease survivors, according to two separate research teams.
                      https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w

                      Comment


                        15min.lt 2020.04.04
                        „Google“ viešina duomenis apie lietuvių įpročius karantino metu: pusė dirba iš namų, parkuose lankosi, kai geras oras
                        Iš viso „Google“ išskyrė ir išanalizavo šešias vietų kategorijas – „Prekybos centrai ir pramogų vietos“, „Parduotuvės ir vaistinės“, „Parkai“, „Viešojo transporto stotys“, „Darbovietės“ ir „Gyvenamieji būstai“. Lankymosi šiose vietose tendencijų pokyčiai analizuoti ir išskirti atskirai.

                        https://www.15min.lt/naujiena/aktual...ose-56-1299618
                        Google mobilumo ataskaita 2020.03.29
                        Lithuania. Mobility changes




                        https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf

                        Comment


                          Visas Google COVID-19 mobilumo ataskaitas galima atsisiųsti:
                          Community Mobility Reports
                          https://www.google.com/covid19/mobility/


                          Palyginkime kaip per kovą pasikeitė mobilumas neskubančiose įvesti karantino Švedijoje ir Baltarusijoje bei nukentėjusiose Italijoje ir Ispanijoje.
                          Yra duomens ir pagal regionus. Italijoje po visuotinio karantino įvedimo regioninių mobilumo skirtumų beveik nesimato.

                          BY. Baltarusija



                          https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                          SE. Švedija



                          https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                          ES. Ispanija



                          https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                          IT. Italija




                          Lombardija

                          https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf

                          Comment


                            Išskirtinis, kad BY padidėjo Workplaces.
                            Batka turi džiaugtis, nes daugiau laiko praleidžia darbe, o ne kavinėse ar parduotuvėse, kuriose sumažėjo
                            Netgi namuose sumažėjo.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                            [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                            Comment


                              Ciniškai kalbant galima sakyti gerai, kad šalia turim Gudiją ir jos eksperimentą. Bus matyti kaip ir kiek tas virusas yra pavojingas ir kokios pasekmės gali ištikti. O gal visi kiti tiesiog durniai, o Batka genijus ? Beje dar įdomus eksperimentas vyksta ir Izraelyje: žydų ortodoksų bendruomenė atsisako karantinuotis nors tu ką. Kaip suprantu religiniais motyvais. Pvz. meste Bnei Brak (de facto tai Tel Avio priemiestis), turinčiame apie 200000 gyventojų ir apgyvendintame išimtinai Ortodoksų manoma, kad apsikrėtę yra apie 40 porc. gyventojų. Pats miestas blokuotas ir atirstas nuo likusio Izraelio.

                              With a population of 200,000, Bnei Brak has seen the second-highest number of infections of all Israeli cities in total numbers, and the highest rate by far per capita. ... The claim would put the number of sick in Bnei Brak at around 75,000, much higher than the 900 cases confirmed there by official Health Ministry data.

                              https://www.timesofisrael.com/cabine...r-other-towns/

                              Comment


                                Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
                                Ciniškai kalbant galima sakyti gerai, kad šalia turim Gudiją ir jos eksperimentą. Bus matyti kaip ir kiek tas virusas yra pavojingas ir kokios pasekmės gali ištikti. O gal visi kiti tiesiog durniai, o Batka genijus ? Beje dar įdomus eksperimentas vyksta ir Izraelyje: žydų ortodoksų bendruomenė atsisako karantinuotis nors tu ką. Kaip suprantu religiniais motyvais. Pvz. meste Bnei Brak (de facto tai Tel Avio priemiestis), turinčiame apie 200000 gyventojų ir apgyvendintame išimtinai Ortodoksų manoma, kad apsikrėtę yra apie 40 porc. gyventojų. Pats miestas blokuotas ir atirstas nuo likusio Izraelio.

                                With a population of 200,000, Bnei Brak has seen the second-highest number of infections of all Israeli cities in total numbers, and the highest rate by far per capita. ... The claim would put the number of sick in Bnei Brak at around 75,000, much higher than the 900 cases confirmed there by official Health Ministry data.

                                https://www.timesofisrael.com/cabine...r-other-towns/
                                Švedijoje tas pats principas

                                Comment


                                  Google COVID-19 mobilumo ataskaitos 2020.03.29
                                  Bazinis laikotarpis 2020.01.03 - 02.06

                                  LV. Latvija

                                  https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                                  EE.Estija

                                  https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                                  PL. Lenkija

                                  https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf

                                  Daugiau Google COVID-19 mobilumo ataskaitų: https://www.google.com/covid19/mobility/

                                  Comment


                                    Važiuojame toliau į Europą.

                                    Google COVID-19 mobilumo ataskaitos 2020.03.29
                                    Bazinis laikotarpis 2020.01.03 - 02.06


                                    DE Vokietija


                                    Berlynas


                                    Brandenburgas, "žiedinė" federalinė žemė aplink Berlyną

                                    https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                                    GB. Didžioji Britanija


                                    Didysis Londonas

                                    https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf


                                    FR. Prancūzija


                                    Île-de-France - regionas aplink Paryžių

                                    https://www.gstatic.com/covid19/mobi..._Report_en.pdf



                                    Paviršutiniškai peržiūrėjus skaičius atrodo, kad Lietuvos mobilumo pokyčiai labiausiai panašūs į Lenkiją ir ypač Vokietiją:
                                    - Estijoje ir Latvijoje kiek mažiau suvaržymų ir sėdėjimo namie (gal dėl to, kad rečiau apgyvendintos šalys),
                                    - D.Britanijoje ir Prancūzijoje griežčiau ribojamas judėjimas.

                                    Lietuvos skaičiai nesulyginami su kraštutiniais atvejais: Švedija ir Gudija viename krašte bei Ispanija ir Italija kitame krašte.
                                    Paskutinis taisė Romas; 2020.04.04, 18:58.

                                    Comment


                                      Kadangi karantinas jau beveik visur tęsiasi ilgiau nei pora savaičių, tai Google galėjo procentus išvesti lygindami ne vieną dieną, o bent jau paskutinę savaitę. Visose Baltijos šalyse "Parks" tendencija ženkliai aukščiau baseline, tik nukritę būtent tą dieną ir įpaišytas dideliu šriftu neigiamas skaičius tiek LT, tiek LV. Padidėjimas matyt dėl to jog lyginamas žiemos laikotarpis su pavasario, bet pavyzdžiui Lenkijoje matosi jog pas juos viso karantino metu "Parks" stipriai žemiau baseline. Lenkai karantino metu nekiša nosies į gamtą, tuo tarpu Baltijos šalių gyventojai elgiasi kaip įprastą pavasariui.

                                      Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                      paviršutiniškai peržiūrėjus skaičius atrodo, kad Lietuvos mobilumo pokyčiai labiausiai panašūs į Lenkiją ir ypač Vokietiją:
                                      - Estijoje ir Latvijoje kiek mažiau suvaržymų ir sėdėjimo namie (gal dėl to, kad rečiau apgyvendintos šalys),
                                      Jau parašiau, negalima lyginti pagal vieną dieną kaip Google daro ir tikėtis kažką ižvelgti. Reikia žiūrėti grafikus ir savaitines tendencijas: pvz imant "Parks" lenkai sėdi namie, o mes kaip ir latviai ir estai keliaujam į gamtą kaip įprasta pavasariui.
                                      Paskutinis taisė themanual; 2020.04.04, 18:53.

                                      Comment


                                        JAV prezidentas šešias savaites aiškino, kad „viskas puiku“ ir neruošė Amerikos pandemijai, o daugiau laiko skyrė kaltindamas žiniasklaidą, esą ši kelia paniką, svaičiojo apie tai, kad užsikrėtusiųjų mažėja, o ne daugėja, kad vieną dieną virusas „tarsi stebuklas išnyks“, kad nuo Velykų Amerika galės gyventi kaip visada, nes negalima sau leisti „išjungti ekonomikos“, todėl laikas visiems grįžti į darbą. Tarsi iš savo iliuzijų pasaulio pabudęs D.Trumpas dabar pripažino, kad jaučiasi sukrėstas per televiziją pamatęs vaizdus, kaip prie jo gimtųjų namų Niujorko Kvinse esančios ligoninės koridoriuose guli eilės maišų su lavonais.
                                        .....
                                        „Šimtas tūkstančių yra siaubingas skaičius, o spėjama, kad gali mirti iki 200 tūkstančių, – apie prognozuojamų aukų kiekį kalbėjo D.Trumpas. – Jei išsilaikysime ties šimtu, tai būsime gerai atlikę savo darbą“.
                                        https://www.lrytas.lt/pasaulis/rytai...uklo-14340729/
                                        p.s. nieko nauja, žiniasklaida pati kalčiausia. Kaip ir Verygai. Gal dar kai kam čia forume.
                                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
                                        [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

                                        Comment


                                          Parašė themanual Rodyti pranešimą
                                          Jau parašiau, negalima lyginti pagal vieną dieną kaip Google daro ir tikėtis kažką ižvelgti. Reikia žiūrėti grafikus ir savaitines tendencijas: pvz imant "Parks" lenkai sėdi namie, o mes kaip ir latviai ir estai keliaujam į gamtą kaip įprasta pavasariui.
                                          Į gamtą, bet ne į populiarius parkus, pvz. Vingio parke ar Bernardinų sode gerokai mažiau žmonių nei atsižvelgiant į gerą orą būdavo tarkim pernai, žmonės eina į gamtą į atokesnes vietas, kad neužsikrėstų.
                                          Flickr

                                          Comment

                                          Working...
                                          X