Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Mokslininkai žino, kad coronavirusai nėra naujas dalykas ir nuo visų ankstesnių susidarydavo imunitetas. Kol nėra įrodyta priešingai, nėra tikslo manyti, kad covid-19 atveju imunitetas nesusidaro. Buvo keletas atvejų paskelbtų apie pakartotinius susirgimus, kurie po to buvo nurašyti ant false negative testų rezultatų.
    Koks imunitetas? Metų trukmės? Jis nieko nekeičia - ateina naujas sezonas ir vėl sergama.

    Researchers do know that reinfection is an issue with the four seasonal coronaviruses that cause about 10 to 30% of common colds. These coronaviruses seem to be able to sicken people again and again, even though people have been exposed to them since childhood.
    It's also possible that, for some reason, the body's immune response to seasonal coronaviruses is just not that robust or that something about the infection itself may inhibit the body's ability to develop long-term immunity.
    Apie SARS rašo, kad imunitetas lyg ir ilgesnis, tačiau dėl mažo ir trumpalaikio išplitimo nėra kaip to patikrinti. Panašiai ir su MERS. Tai apie COVID19 kol kas daugiau spekuliacijų nei konkrečių atsakymų
    https://www.npr.org/sections/goatsan...=1585727225898

    Comment


      Parašė Sula Rodyti pranešimą

      Būtent, tam prireikė šimtmečių. Ir dešimčių milijonų gyvybių. Dabar vis vien dauguma neturi imuniteto daugeliui ligų. Ne veltui pateikiau raupų pavyzdį.
      Beje, "ispaniško" gripo mutacijomis sėkmingai sergame vos ne kasmet.
      Antivakserių viduramžiška pagalba mes grūdinsimės kiekviena karta iš naujo.
      Didžiojo maro metu išmirė trečdalis Lietuvos gyventojų. Nežinau, ar tai teisingas kelias. XVI a. nuo epidemijų mirė 9/10 Amerikos čiabuvių.
      Bet, nesupraskite neteisingai, gyvenimas (ekonomika) dirbtinai nebuvo stabdomas.
      Na, palyginam koroną su gripu.

      Gripas nėra toks užkrečiamas nuo žmogaus žmogui, jis gerai štyrinėtas ir žinomas, yra vakcina, skiepai, vaistai, aiškus gydymas. Bet nepaisant to, kasmet visam pasaulyje nuo gripo žuva apie 700 tūkstančių žmonių. Jau praėjo ketvirtadalis 2020 metų, nuo koronaviruso mirė 42 tūkstančiai žmonių, Jei daryti prielaidą, kad karantino priemonės nesuveiks, greitu metu neišmoksim efektyviau gydyti viruso ir iki metų pabaigos situacija nepagerės, per visus metus mirčių skaičius gali pasiekti ~300 tūkstančių (čia tuo atveju, jei mirtingumo tempai nesulėtės, nors kai kuriose labiausiai paveiktose šalyse jie po truputį lėtėja jau dabar, didžiulis kasdienų atvejų šuolis dabar fiksuojamas tik JAV).

      Visi laukia vakcinos kaip kažkokios stebuklingos mikstūros, kuri kaip pamojavus burtų lazdele išvarys virusą iš planetos. Visiškai neišvarys jau niekada, tai faktas. Tik plitimą pristabdys. Mirčių skaičius konkrečiai dėl vakcinos gali sumažėti dvigubai, bet nemanau, kad sumažės labiau. Imunitetas gali sąlygoti spartesnį mirčių mažėjimą. Taip, ir 150 tūkst. per metus tai daug. Bet amžinai taikyti socialinės distancijos priemones neišeis, anksčiau ar vėliau visi turėsime sugrįžti į normalų gyvenimą.

      Tad imuniteto įgijimas, sakyčiau, yra ne ką mažiau svarbus nei vakcina.
      Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
      Marsrutai.lt tinklaraštis!
      SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

      Comment


        Parašė rmss Rodyti pranešimą

        Mokslininkai žino, kad coronavirusai nėra naujas dalykas ir nuo visų ankstesnių susidarydavo imunitetas. Kol nėra įrodyta priešingai, nėra tikslo manyti, kad covid-19 atveju imunitetas nesusidaro. Buvo keletas atvejų paskelbtų apie pakartotinius susirgimus, kurie po to buvo nurašyti ant false negative testų rezultatų.
        SARS ar ne 2 metams atsiranda imunitetas? Jei nespėtų visi persirgti ir virusas neišnyktų per tuos du metus, arba šito viruso būtų sakykim metai (kaip gripo), tai rezultatas.. nekažką

        Comment


          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

          Būtent. Strategija yra ta, kad tas chaosas tęstųsi kuo trumpiau. Mes galim atidėti planines operacijas mėnesiui, dviems, galbūt netgi trims, bet ar mes galime jas atidėti pusmečiui ar metams? Dar kartą primenu, kad Lietuvoje dauguma planinių operacijų buvo atidėta, nes mes turime vieną sunkų covid-19 atvejį.
          Gali pažaisti su epidemijos plitimo kalkuliatoriumi - su Lietuvos populiacijos dydžiu, nevaldomo epidemijos plitimo atveju "chaosas" (kurį šiuo atveju galime apibrėžti kaip vienu metu ligoninėse gulinčius daugiau nei 1000 COVID-19 pacientų) truktų daugiau nei pusmetį, o su labai labai optimistišku skaičiavimu, kad ligoninės prireiks tik 5% ligonių ir laikant, kad visi gyventojai stengsis kuo greičiau apsikrėsti ir persirgti - apie 4 mėnesius. (Palyginimui, pagal anksčiau aptartus Kinijos duomenis gydymo ligoninėje reikia virš 14% pacientų, o Europoje šiuo metu hospitalizuojama 30% visų nustatytų atvejų). Tad jeigu mes karantine praleisime 3 mėnesius (o tikėtina, kad tokio ilgo karantino ir neprireiks, jeigu bus normaliai laikomasi esamų reikalavimų) ir viruso sukeltas mirtis bus galima skaičiuoti vienetais, bus galima sakyti, kad iš krizės išlipome sausi.

          Comment


            Daugiau šansų tikėtis, kad tas virusas numutuos į mažiau pavojingą, negu tikėtis kažkokio kolektyvinio imuniteto. Ar yra kolektyvinis gripo imunitetas? Juk ir vakcinos yra seniausiai, ir sergama seniausiai, bet kasmetinis sergamumas juk nemažėja. Aišku, vieni serga dažnai, kiti išvis neserga. Viskas susiveda ne tiek į kolektyvinį, kiek į nuosavą imunitetą .
            Paskutinis taisė senasnamas; 2020.04.01, 11:43.

            Comment


              Parašė Kaimai

              Aš žinau kad nesidaugina. Aš tai jau nuo sausio mėnesio žinau. Bet epidemiologė nežino.
              Kam nepasitaiko supainiot virusų su bakterijom?

              Comment


                Beje Verygą irgi reiktų šalinti vien už tai kad labai ilgai melavo jog kaukės nepadeda.
                Nemelavo, tiesiog vykdė oficialias rekomendacijas.

                WHO officials do not recommend mask wearing for healthy members of the general population.
                Masks should be worn by those with the disease or those in close contact with those infected.
                https://www.weforum.org/agenda/2020/...-who-briefing/

                Comment


                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                  Lietuvoje 44 nauji atvejai. Stabilumas. Ir, rodos, testavimo rekordas - 1849 per dieną.
                  Paskaičiuojam, protingieji kurmiai: 1849:44 -> 42. Vadinasi reikėjo atlikti 42 testus, kad surasti tarp įtariamų sergančiųjų tikrai užsikrėtusį. Dar visai neseniai svajojom apie situaciją tokią,
                  kokia yra Latvijoj. Dabar link jos einame. Turim 2,38 % sergančiųjų aptikimo rodiklį.

                  Eilinis įrodymas, kad Veryga yra tobulas ir neklystantis! Kai vakar (ar užvakar?) per spaudos konferenciją pareiškė, jog remiantis testavimo rezultatais galima daryti atsargią išvadą, jog sergamumo aptikimas Lietuvoje slopsta ir tai yra gera žinia, kokių nesąmonių tik neprisigalvojo įvairūs chunveibinai, įskaitant ir visų Lietuvos šamanų guru Savukyną, kad tik nuneigti tą žinią apie galimai gerėjančią situaciją!

                  Comment


                    Lietuvoje vakar padaryta 1900 tyrimų, Latvija kelias dienas darė po 500 tyrimų, vakar vėl padidino apimtis iki 1000. Iš grafikų ir teigiamų tyrimų procento panašu, jog karantino priemonės veikia puikiai ir visose Baltijos šalyse bus išvengta susirgimų proveržio.

                    Comment


                      Parašė Kaimai
                      WHO irgi nusikalstamai meluoja.

                      senasnamas, einat dar į parduotuvę? dedatės kaukę? (ar jei neturit kaukės kokį šaliką ar užuolaidą gal?)
                      Ne esmė, WHO meluoja ar ne. Veryga vykdo jų rekomendacijas, ne jam spręst, melagingos jos ar ne. Ateis laikas - pasaulio visuomenė įvertins, kodėl WHO meluoja, jei meluoja. Kartais melas yra gal net būtina. Pvz. buvo skelbiami kažkokie eGZpertų tvirtinimai, kad šunys ar katės viruso neperduoda. Melas. Bet jis tikriausiai būtinas, kad šeimininkai visame pasaulyje nepradėtų žudyti ar mesti į gatvę savo augintinių.

                      Comment


                        WHO irgi nusikalstamai meluoja.
                        WHO žiūri globaliai - pasaulyje turbūt nėra tiek kaukių, kad visiems užtektų. Tai pirmiausia jas turi naudoti tie, kuriems labiausiai reikia. O šalims niekas netrukdo priimti savarankiškus sprendimus. Čekijoje ir Slovakijoje jos išvis privalomos. Slovakija apskritai kietai tvarkosi - Europoje turbūt reagavo viena iš pirmųjų, nelaukdama jokių nurodymų, ir dabar ten situacija visai gera.

                        Comment


                          Parašė hobo Rodyti pranešimą
                          Nors sako, kad koronavirusas tai kazkas naujo ir baisaus, ir to dar niekada nebuvo, taciau koronavirusai buvo zinomi jau seniai. Naujiena yra tik tame, kad va sitas musu virusas turi numerį 19. Tai reiškia, kad seniau buvo ir numeriai 18, 17, 16 ir t.t.
                          19 todėl, kad 2019 metai, ir nebuvo 18, 17 ir t.t.
                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                          Problema su šituo virusu yra ta, kad pas mus vasara realiai yra 2 mėnesius iš 12
                          Pernai realiai buvo turbūt 5-6 mėnesiai.

                          Comment



                            Parašė bucaneer Rodyti pranešimą
                            Tad jeigu mes karantine praleisime 3 mėnesius (o tikėtina, kad tokio ilgo karantino ir neprireiks, jeigu bus normaliai laikomasi esamų reikalavimų) ir viruso sukeltas mirtis bus galima skaičiuoti vienetais, bus galima sakyti, kad iš krizės išlipome sausi.
                            Nu nors užmušk, aš niekaip nesuprantu šitos logikos ir skaičiavimo. Iš kur atsiranda tie du ar trys mėnesiai? Kokį rezultatą mes turime pasiekti, kad būtų atšaukinėjamas karantinas? Kiek naujų atvejų per dieną? Ir ką darysim, jeigu atšaukinėjant karantiną tų naujų atvejų per dieną vėl pradės daugėti?

                            Parašė digital Rodyti pranešimą
                            Pernai realiai buvo turbūt 5-6 mėnesiai.
                            Problema, kad apskritai nėra labai aišku, ar vasara kažkaip įtakos viruso plitimą. Kita problema, kad jau beveik aišku, kad tai, ką mes laikome kaip '6 mėnesių vasara' virusas greičiausiai neužskaitys, nes jis šiuo metu ganėtinai sparčiai plinta tame pačiame Irane, kur oro temperatūra laikosi 17-20 laipsnių.

                            Comment


                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                              Problema, kad apskritai nėra labai aišku, ar vasara kažkaip įtakos viruso plitimą. Kita problema, kad jau beveik aišku, kad tai, ką mes laikome kaip '6 mėnesių vasara' virusas greičiausiai neužskaitys, nes jis šiuo metu ganėtinai sparčiai plinta tame pačiame Irane, kur oro temperatūra laikosi 17-20 laipsnių.
                              Apie viruso silpnumą šiltu sausu oru ir žmonėms mažiau būnant uždarose patalpose žinom daugiau nei apie imuniteto susidarymą

                              Comment


                                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                Nu nors užmušk, aš niekaip nesuprantu šitos logikos ir skaičiavimo. Iš kur atsiranda tie du ar trys mėnesiai? Kokį rezultatą mes turime pasiekti, kad būtų atšaukinėjamas karantinas? Kiek naujų atvejų per dieną? Ir ką darysim, jeigu atšaukinėjant karantiną tų naujų atvejų per dieną vėl pradės daugėti?.
                                Svarbu ne tiek pats naujų atvejų nustatymo per dieną skaičius, bet ir to nustatymo aplinkybės. Jei užkratas nustatomas žmogui, kuris yra visai "iš gatvės" - t.y. nekeliavęs ir neturėjęs kontaktų su kitais žinomais viruso nešiotojais, tai yra problema, nes rodo nesuvaldytą viruso sklaidą populiacijoje. Tuo tarpu jei virusas nustatomas kažkam, kas jau anksčiau buvo stebimas dėl galimos užsikrėtimo rizikos ir gyveno izoliacijos sąlygomis, tai tokių gali būti nors ir šimtas kas dieną, ir visuotinio karantino nereikės. Dabartinės karantino sąlygos visų pirma mažina viruso plitimą - jei karantino reikalavimų yra laikomasi, tai šiuo metu viruso efektyvus R0 turėtų būti mažiau nei 1, ir galima laukti užsikrėtusiųjų skaičiaus mažėjimo. Taip pat karantinas leidžia lokalizuoti užkrato židinius, ir masiškai testuojant surasti daugumą viruso nešiotojų (idealiu atveju - visus) ir juos izoliuoti. Tuomet galėsime tikėtis, kad populiacijoje virusas nebeplinta, ir visuotinio karantino nebereikės.

                                Comment


                                  Panašu, kad LRytas kažką nusišnekėjo, nes 15 min. rašo taip:

                                  "Drausti viešųjų prekybos vietų, išskyrus maisto, veiklą;"

                                  Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktual...1298010?copied

                                  Comment


                                    Parašė hobo Rodyti pranešimą
                                    Nors sako, kad koronavirusas tai kazkas naujo ir baisaus, ir to dar niekada nebuvo, taciau koronavirusai buvo zinomi jau seniai. Naujiena yra tik tame, kad va sitas musu virusas turi numerį 19. Tai reiškia, kad seniau buvo ir numeriai 18, 17, 16 ir t.t.
                                    O jei jie jau buvo ir anksciau, tai tikriausiai sukeldavo ir susirgimus; bet kaip matom pasaulis nuo to nezuvo ir zmones masiskai neismire.
                                    Parašė digital Rodyti pranešimą
                                    19 todėl, kad 2019 metai, ir nebuvo 18, 17 ir t.t.
                                    Cia klausimas tiktai del pavadinimu.

                                    Coronavirusa NL63 pavadino kaip yra, t.y. Human coronavirus NL63, kur "NL" - tai Niderlandai; o galejo pavadinti, pavyzdziui, COVID-2004, nes ji atrado 2004 metais.

                                    Coronavirusa HKU1 irgi galejo pavadinti pagal atradimo metus: COVID-2005, o ne Human_coronavirus_HKU1, kur "HK" - tai Honkongas.

                                    Dabartini COVID-19, pagal ta pacia logika turetu pavadinti "Human coronavirus CN**". Bet kinieciai, kurie, kaip suprantu, ji atrado ir turejo teise suteikti jam pavadinima, pavadino ji neutraliai "COVID-19"- be savo salies pavadinimo, t.y. be raidziu "CN".

                                    Pilnai galima suprasti ju logika, nes kai pasaulyje vyksta informacinis karas, reikia vengti dalyku, kurias draugai ar priesai gali panauduoti pries tave. Kinieciu partneriai ne siap gi sau bande keisti ta kinieciu jau duota viruso pavadinima i "Uchanio virusa", "Kinieciu virusa" ir t.t.
                                    Paskutinis taisė hobo; 2020.04.01, 15:55.

                                    Comment


                                      Parašė Jemelia Rodyti pranešimą

                                      Paskaičiuojam, protingieji kurmiai: 1849:44 -> 42. Vadinasi reikėjo atlikti 42 testus, kad surasti tarp įtariamų sergančiųjų tikrai užsikrėtusį. Dar visai neseniai svajojom apie situaciją tokią,
                                      kokia yra Latvijoj. Dabar link jos einame. Turim 2,38 % sergančiųjų aptikimo rodiklį.

                                      Eilinis įrodymas, kad Veryga yra tobulas ir neklystantis! Kai vakar (ar užvakar?) per spaudos konferenciją pareiškė, jog remiantis testavimo rezultatais galima daryti atsargią išvadą, jog sergamumo aptikimas Lietuvoje slopsta ir tai yra gera žinia, kokių nesąmonių tik neprisigalvojo įvairūs chunveibinai, įskaitant ir visų Lietuvos šamanų guru Savukyną, kad tik nuneigti tą žinią apie galimai gerėjančią situaciją!
                                      Kazkokia nesamone tuos procentus skaiciuoti. Seniau buduliai simtais ir tukstanciais namo trauke, dabar jau sumazejo. Pries tai testavo tik grizusius, dabar jau ir platesne publika. Kaip galima nesuvokti tokiu elementariu dalyku ir teigti, kad uzsikretimo mastai jau mazeja? Gal ir mazeja, bet testu statistika to nesako.

                                      Comment


                                        Parašė bucaneer Rodyti pranešimą

                                        Svarbu ne tiek pats naujų atvejų nustatymo per dieną skaičius, bet ir to nustatymo aplinkybės. Jei užkratas nustatomas žmogui, kuris yra visai "iš gatvės" - t.y. nekeliavęs ir neturėjęs kontaktų su kitais žinomais viruso nešiotojais, tai yra problema, nes rodo nesuvaldytą viruso sklaidą populiacijoje. Tuo tarpu jei virusas nustatomas kažkam, kas jau anksčiau buvo stebimas dėl galimos užsikrėtimo rizikos ir gyveno izoliacijos sąlygomis, tai tokių gali būti nors ir šimtas kas dieną, ir visuotinio karantino nereikės. Dabartinės karantino sąlygos visų pirma mažina viruso plitimą - jei karantino reikalavimų yra laikomasi, tai šiuo metu viruso efektyvus R0 turėtų būti mažiau nei 1, ir galima laukti užsikrėtusiųjų skaičiaus mažėjimo. Taip pat karantinas leidžia lokalizuoti užkrato židinius, ir masiškai testuojant surasti daugumą viruso nešiotojų (idealiu atveju - visus) ir juos izoliuoti. Tuomet galėsime tikėtis, kad populiacijoje virusas nebeplinta, ir visuotinio karantino nebereikės.
                                        Aš šitą viską suprantu, bet klausimas buvo visai kitas :
                                        1. Iš kur atsiranda tie trys mėnesiai karantino? Kodėl trys, o ne du ar keturi?
                                        2. Kokį tikslą turime pasiekti, kad būtų atšauktas karantinas? Konkrečiais skaičiais, jeigu reikia, galima juos išskirti į 'stebimus' ir 'nestebimus'.
                                        3. Ką darysim, jeigu po savaitės karantino atšaukimo/švelninimo, tos ribos vėl bus viršytos?

                                        Comment


                                          Parašė Zygis Rodyti pranešimą

                                          Kazkokia nesamone tuos procentus skaiciuoti. Seniau buduliai simtais ir tukstanciais namo trauke, dabar jau sumazejo. Pries tai testavo tik grizusius, dabar jau ir platesne publika. Kaip galima nesuvokti tokiu elementariu dalyku ir teigti, kad uzsikretimo mastai jau mazeja? Gal ir mazeja, bet testu statistika to nesako.
                                          Esmė, kad nėra naujai nustatomų atvejų per dieną didėjimo, nors testuoja dabar daugiau. 40-50 per dieną vidutiniškai kaip buvo, taip ir liko.
                                          Tas nuteikia pozityviausiai. Jei iki Velykų išsilaikys šis skaičius, jau bus galima mėnesio pabaigoje svarstyti dalinį karantino švelninimą. Vėlgi, apie visišką atsidarymą iškart niekas ir nešneka.
                                          Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                                          Marsrutai.lt tinklaraštis!
                                          SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X