Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Belgija vėlokai ir per lėtai ėmėsi veiksmų, bet yra ir konkrečių priežasčių. Taip pat didelis šalies gyventojų tankis.

    On 10 April, about 40% of all COVID-19 deaths in Belgium occurred in care homes. In Brussels, coronavirus cases have been confirmed in 116 of the 146 care homes.
    Belgium counts deaths occurring both in hospitals and elsewhere, like in care homes. Deaths with clinical symptoms of the coronavirus disease are considered as "suspicious" and are included in the figures of COVID-19 deaths, even if they were not tested.
    https://en.wikipedia.org/wiki/2020_c...mic_in_Belgium

    Nebent su jomis bus palikti judėjimo apribojimai.
    Žinoma, kad bus palikti. Niekas neskraidys į šalis, jei tik bus požymių, kad situacija nevaldoma. Tai bus papildomas stimulas tvarkytis. Kai apsitvarkys išsivysčiusios šalys, turbūt padės skurdesnėms.
    Paskutinis taisė senasnamas; 2020.04.16, 13:40.

    Comment


      Iš Majausko FB:

      Praėjo lygiai mėnesis po karantino. Ligoninės pustuštės, o ekonomika dega mėlyna liepsna. Dar mėnesis tokių suvaržymų ir panašu, kad iš Lietuvos ūkio bus likę tik griuvėsiai. Karantinas neturėjo ir negalėjo visuomenės išgydyti nuo viruso. Tikslas buvo tik sumažinti vienu metu besikreipiančių į gydymo įstaigas skaičių, kad užtektų ligoninėse vietų.

      Tai šiuo metu Lietuvoje 14 covid pacientų reanimacijoje ir dar 38 su deguonies terapija. Tuo tarpu ventiliavimo aparatų turime apie 1000 ir dar keli šimtai pakeliui. Visos planinės operacijos ir medicinos paslaugos sustabdytos, intensyvios terapijos skyriai dirba tik daliniu pajėgumu.

      Tuo metu pusę milijono žmonių negali eiti į darbą, nes neveikia mokyklos ir darželiai, nėra kur palikti vaikų. Dešimtys tūkstančių įmonių uždarytos, negali teikti jokių paslaugų, todėl negali atsiskaityti su darbuotojais ir tiekėjais. Dar dešimtys tūkstančių paslaugų sektoriaus darbuotojų yra prastovose ir turi kažkaip išgyventi už minimumą.

      Apibendrinus galime konstatuoti, kad visuotinis karantinas šiandien yra perteklinė priemonė. Tačiau atlaisvinti suvaržymus ir atgaivinti ekonomiką, bus daug sunkiau, nei viską uždaryti.

      1933 metais Didžiosios depresijos metu JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas įvedė esminę reformų programa - NEW DEAL. Ji buvo skirta spręsti iškilusias ekonomines ir visuomenines problemas, kurios milijonus amerikiečių paliko be darbo. Šiandien turime panašią situaciją.

      Todėl Lietuvai reikia tokio plano - NAUJO PLANO, kuris padės visuomenei ir ekonomikai atsigauti.

      10 pagrindinių žingsnių:

      1. Vyresnių žmonių ir rizikos grupių izoliacija bei paslaugos jiems.
      2. Visuotinis testavimas, siekiant nustatyti viruso plitimą ir židinius.
      3. Užsikrėtusiųjų gydymas, izoliavimas ir židinio vietų karantinavimas.
      4. Sveikų ir imunitetą turinčių suaugusiųjų grįžimas į darbo rinką dabar.
      5. Vaikų darželių bei jaunesnių klasių mokymo įstaigų palaipsninis atidarymas.
      6. Paskolos ir subsidijos nukentėjusiam verslui. Ne popierinės, o tokios kur veikia greitai ir turi poveikį.
      7. Mokestinės lengvatos labiausiai nukentėjusiems sektoriams.
      8. Darbuotojų perkvalifikavimas privačiomis ir valstybinėmis lėšomis.
      9. Subsidijos nuotolinio mokymosi, gydymosi ir darbo technologijoms.
      10. Maksimalus viešųjų paslaugų skaitmenizavimas ir valstybės investicijos nukreiptos į ekonomikos skatinimą bei darbo vietų išsaugojimą.

      Ekonomikos nuosmukio nebeišvengsime. Bet jei dar norime išsaugoti kas liko, turime imtis priemonių dabar.
      OMG pasirodo buvau neteisus dėl dviejų šimtų gulinčių ligonėse, pasirodo ligoninėse gydomų yra 14+38=52. Tiek ir vertos žurnaliūgų kalbos apie nuo kojų nusivariusius daktarus dieną naktį kovojančius su koronovirusu. Kadangi sustabdyta didžioji dalis operacijų ir priėmimų tai spėju 90% med. personalo iš vis sėdi be darbo.

      Comment


        Majauskas nutyli (arba nežino), kad didžiausi židiniai Lietuvoje yra būtent medicinos įstaigos (neskaitant Nemenčinės), kad užsikrėtęs kas penktas medikas ir dar kažin kiek medikų yra izoliacijoje. Kai kurios ligoninės (jų skyriai) negalėjo dirbti ne dėl kažkokio karantino, o dėl viruso išplitimo. Taip, buvo padaryta klaidų, kurios kažkiek ištaisytos ir pasimokyta, tačiau jei nebūtų apribotas neskubių med. paslaugų teikimas, tai iš darbo būtų "atjungta" ir užkrėsta dar daugiau medikų. Medikų apsauga nėra vien Lietuvos problema.

        Comment


          Apie imuniteto reikalus ir kodėl pritilę masinio sirgimo bei kolektyvinio imuniteto šalininkai

          Garsūs medikai tiria organizmo reakciją į koronavirusą: persirgusieji tikisi imuniteto, bet realybė daug sudėtingesnė

          Šiuo metu nėra įrodymų, kad susiformavusi antikūnų reakcija užtikrins apsaugą, – sako patologijos profesorius Davidas Waltas iš Harvardo medicinos mokyklos „Brigham and Women’s Hospital“ ligoninės (Bostonas). – Kol kas nėra įrodymų, kad žmonės negalės pakartotinai užsikrėsti šiuo virusu.“ SARS ir MERS, glaudžiai susijusių su „SARS-CoV-2“, tyrimai rodo, kad organizmo imuninė reakcija ribota. Kaip parodė 2007 metais publikuotas pranešimas, SARS antikūnai išnyko vidutiniškai po dvejų metų, tad ligoniai galimai tapo pažeidžiami, kalbant apie pakartotinį užsikrėtimą. MERS tyrimas parodė, kad antikūnai linkę išsilaikyti kiek ilgiau, bet ne visų organizmuose. Ir nė vienas tyrimas nenustatė, ar antikūnų buvimas apsaugo nuo pakartotinio infekavimo.
          Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/sveikata/sveika....d?id=84057191

          Comment


            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
            Majauskas nutyli (arba nežino), kad didžiausi židiniai Lietuvoje yra būtent medicinos įstaigos (neskaitant Nemenčinės), kad užsikrėtęs kas penktas medikas ir dar kažin kiek medikų yra izoliacijoje. Kai kurios ligoninės (jų skyriai) negalėjo dirbti ne dėl kažkokio karantino, o dėl viruso išplitimo. Taip, buvo padaryta klaidų, kurios kažkiek ištaisytos ir pasimokyta, tačiau jei nebūtų apribotas neskubių med. paslaugų teikimas, tai iš darbo būtų "atjungta" ir užkrėsta dar daugiau medikų. Medikų apsauga nėra vien Lietuvos problema.
            Čia tik toks įspūdis nes medikai masiškai tikrinami tai ir atrodo kad medikai serga daugiau. Patikrinus visus statybinkus užsikrėtusiu manau būtų panašus procentas.

            Comment


              Parašė dts Rodyti pranešimą

              Galime palyginti, bet nelyginkim kaip sakė buvęs Prime'as. Situacija valstybėje 2009 ir 2020 iš esmės kardinaliai skiriasi. Rezervai, skolinimosi pajėgumai, skolinimosi reitingai, vakarų valstybių kolapsas dėl COVID19, kur taip noriai visi traukė po 2009 metų krizės. Taip pat reikėtų įvertinti ir krizės priežastis, kurios dabar yra daugiau nei aiškios ir dauguma žmonių greičiausiai nejaus tam tikros nežinomybės ar krizė jau baigėsi ar dar ne.
              Taip, 2009 m ir dabartinė krizės iš esmės skirtingos, antra vertus eiliniam žmogui tai nelabai rūpi, jam svarbu ar jis turi darbą, o ne kokios šiuo metu sąlygos valstybei pasiskolinti tarptautinėse rinkose. To eilinio žmogaus gyvenimas priklausys nuo to, kokia gili bus ta ekonominė krizė ir kol kas absoliučiai neaišku. 2009-aisiais krizė buvo ne tik Lietuvoje, bet ir vakarų šalyse, tik ten BVP smigo pora procentų, o pas mus 15%, dėl to ir kilo emigracijos banga, kurios nebūtų buvę, jei ir vakaruose ekonomikos būtų kritusios 15%. Kol kas niekas negali būti garantuotas, kad panašus scenarijus nepasikartos ir šį kartą. Kokio dydžio bus krizė labiausiai priklauso nuo kokio ilgio ir kiek tų karantinų bus. Dviejų mėnesių karantiną verslas dar gali atlaikyti, tačiau dauguma antrojo tokio smūgio jau nebeatlaikytų ir bankrutuotų. Pvz. Vokietijoje jau svarstoma, kad karantiną galima būtų pradėti švelninti vien dėl to, kad po truputį susiformuoja kolektyvinis imunitetas. Ten svarstoma, kad užtenka, jog 15% visuomenės turėtų imunitetą ir pridėjus papildomas priemones (respiratorius, kaukes, masinių renginių draudimą ir pan.) - tai virusas neišplinta net atšaukus karantiną. Tie 15% kolektyvinio imuniteto gali lemti ar prireiks antrojo karantino, ar ne. O antras karantinas greičiausiai lemtų, kad nemaža dalis verslo tiesiog bankrutuotų, o tai atitinkamai reikštų kad ekonomika krenta ne 10%, o 30% ir kad to kritimo staigiai atstatyti nepavyks, nes yra viena kai verslas patiria nuostolius ir kitais metais atsitiesia ir visai kas kita, kai jis tiesiog bankrutuoja.

              Comment


                Parašė rmss Rodyti pranešimą

                Jeigu jie prie susirgimų įtraukia pakartotinai testuojamus asmenis, tai panašu, kad ir paimtų mėginių jie įtraukiami. Tai realiai reiktų ir iš ten juos išmesti ir procentas būtų kiek didesnis.
                Vis dėl to patikslinta, kad tikrai visi 37 atvejai nauji. aišku, aptinkamumo procentas vis vien vos vos viršija 1%.

                Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                Kažkas baisaus epidemijos metu. Nesu dar lankęsis pietų Europoje (Prancūzijos turbūt negalima pavadinti pilnai pietų Europa, nors jau ten man labai krito į akis mentaliteto skirtumai, labai kontrastuojantys su ta pačia Vokietija ar Lenkija), tai sunkiai įsivaizduoju iki kiek ten žmonėms turi reikėti bendravimo, kad pavojaus akivaizdoje netgi tokiais būdais ieškotų kontaktų su žmonėmis. Vis dėlto, kultūriniai skirtumai didžiuliai. Sunkiai įsivaizduoju tokius dalykus Lietuvoje ar kaimyninėse šalyse. Aišku, pasitaiko žmonių aplaidumo ir žiūrėjimo pro pirštus į tvarką, pasitaiko besibūriuojančio jaunimo su mašinomis aikštelėse, bet kad bendravimas būtų toks jau baisus poreikis... Mūsų regiono kultūroje nėra polinkio daryti didelės problemos, jei reikia pabūti vienam, ir fizinių kontaktų tarp žmonių nedaug. Dalinimąsi virusais tas tikrai riboja.
                Na, italai, ispanai, ir įvairių Lotynų Amerikos šalių gyventojai tokie jau yra - dideli ekstravertai, be artimo kontakto negali išgyventi. Gal mums, šiauriečiams, tai ir atrodo keista, bet tokia realybė. Dėl to labai lengva numanyti, ką italai bei ispanai visų pirma veiks, kai atšauks karantinus.
                Paskutinis taisė Vilnietizz; 2020.04.16, 14:08.
                Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                Marsrutai.lt tinklaraštis!
                SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                Comment


                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                  Majauskas nutyli (arba nežino), kad didžiausi židiniai Lietuvoje yra būtent medicinos įstaigos (neskaitant Nemenčinės), kad užsikrėtęs kas penktas medikas ir dar kažin kiek medikų yra izoliacijoje. Kai kurios ligoninės (jų skyriai) negalėjo dirbti ne dėl kažkokio karantino, o dėl viruso išplitimo. Taip, buvo padaryta klaidų, kurios kažkiek ištaisytos ir pasimokyta, tačiau jei nebūtų apribotas neskubių med. paslaugų teikimas, tai iš darbo būtų "atjungta" ir užkrėsta dar daugiau medikų. Medikų apsauga nėra vien Lietuvos problema.
                  Taip ir neaišku, kiek medikų REALIAI plušančių dieną naktį, o kiek sėdinčių be darbo, arba karantine. Pagal feisbuką suprantu, kad ten jie visi dirba 5 paras be miego, įskaitant ir Kavarsko felčerę Danutę.
                  Show must go von!

                  Comment


                    Andrius Balčiūnas, LRT.lt
                    PSO klaidos koronaviruso akivaizdoje ir kodėl organizacija rodo pagarbą Pekinui
                    https://www.lrt.lt/naujienos/pasauly...agarba-pekinui
                    Užsienio politikos tyrimų instituto (Foreign Policy Research Institute, FPRI) Eurazijos programos direktorius Chrisas Milleris LRT.lt teigia, kad PSO šios krizės akivaizdoje padarė eilę klaidų: kurį laiką neigė, kad virusas perduodamas per žmonių kontaktą; pranešinėjo Kinijos pateikiamus duomenis kaip visiškai tikslius, nepaisant įrodymų, kad ši valstybė nuo pat pradžių melavo apie COVID-19 infekcijos protrūkį; tvirtino, kad koronavirusas nėra pandemija iki tol, kol buvo per vėlu.
                    „PSO išskirtinai pagarbiai elgėsi su Kinijos komunistų partija ir tai sukėlė pavojų pasaulinei sveikatos padėčiai. (...) Mes turėtume klausti PSO, kaip labai ji pablogino krizę“, – LRT.lt teigia Kinijos ekspertas.

                    Comment


                      Dar Majauskas nepaminėjo, kad jei karantinas Lietuvoje bus pratęstas nors savaitei ar dviem - Lietuva strimgalviais nusiris į devyniasdešimtuosius. Išnyks aifonai ir samsungai, o žmogus nusileidęs į kiemą važiuoti darban, vietoj lizinginės tojotos ar ledinio mersiuko ras tik surūdijusį žigulį.
                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                      Comment


                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                        Dar Majauskas nepaminėjo, kad jei karantinas Lietuvoje bus pratęstas nors savaitei ar dviem - Lietuva strimgalviais nusiris į devyniasdešimtuosius. Išnyks aifonai ir samsungai, o žmogus nusileidęs į kiemą važiuoti darban, vietoj lizinginės tojotos ar ledinio mersiuko ras tik surūdijusį žigulį.
                        Kažkoks lempinis sarkazmas. Jei tau atrodo kad geriau sėdėt urve - sėdėk urve. Juk niekas varu nevaro nei dirbt nei apsipirkinėt nei juo labiau keliauti.

                        Comment


                          Parašė Kukumalu Rodyti pranešimą

                          Kažkoks lempinis sarkazmas. Jei tau atrodo kad geriau sėdėt urve - sėdėk urve. Juk niekas varu nevaro nei dirbt nei apsipirkinėt nei juo labiau keliauti.
                          Su karantinu turbūt baigsis ir laisvesnis požiūris į darbą biuro darbuotojams. Jei kolegai labai niežtės atitinkamos vietos pigiai nuvaryt į Italiją ar dar kur egzotiškiau - atviro plano ofise su kondicionierium galima greitai gauti dovanų.

                          Comment


                            Jei Lietuva elgtųsi švediškai, tada Majauskas ir kiti jo partiečiai aiškintų, kad valdžia vykdo senolių genocidą ir elgiasi priešingai nei visa Europa. Toks opozicijos "darbas", neverta sureikšminti. Kuo labiau auga Skvernelio reitingai, tuo daugiau neargumentuoto lojimo priešingoje pusėje.

                            Linas Kojala
                            Prancūzijos prioritetai
                            Prancūzija nuogąstauja dėl pandemijos kontekste augančios lyčių nelygybės. Atlikti tyrimai rodo, kad 54 proc. moterų skiria bent dvi valandas per dieną namų ruošos darbams, tuo metu tarp vyrų tokių tik 35 proc. (Le Parisien)
                            Portugalija džiaugiasi, kad Ispanijos tragedija kovoje su virusu į kaimyninę šalį nepersimetė; skaičiuojama, kad mirtingumo rodiklis Portugalijoje siekia 3 proc., tuo metu Ispanijoje - daugiau nei 10 proc. Taip yra nepaisant to, kad Portugalijos visuomenėje asmenų virš 80 m. skaičius yra didžiausias ES po Italijos ir Graikijos, o sveikatos apsaugos sistema garsėjo problemomis. Portugalijos suvaldytą situaciją galėjo lemti anksti įsigalioję karantino suvaržymai, nors kai kas ieško ryšio su intensyvia ilgamete tuberkuliozės skiepų kampanija, taip pat švaresniu oru. (Politico)
                            Paskutinis taisė senasnamas; 2020.04.16, 15:28.

                            Comment


                              Parašė Sula Rodyti pranešimą
                              Nemenčinėje yra 5000-6000 gyventojų, tai per porą dienų galima būtų patikrinti visus nuo kūdikio iki šimtamečio.
                              Kartu galetu ten visus dar patikrinti ir del antikuniu - turetu duomenu kiek is ju ten nejuciom jau persirgo. Butu informacija tolimesniems veiksmams.

                              Comment


                                Kadangi skirtingos šalys skirtingai skaičiuoja mirčių priežastis (šokiruoja Belgijos skaičiai, bet anot suomių specialisto Juho Lepisaar Belgija taiko unikalią metodiką - visus įtariamus tiesiog užrašo kaip mirusius nuo koronos; J. Lepissar: Belgium also counts all suspected cases into the number of victims (incl in care homes etc). A commendable approach as countries usually only include deceased who were confirmed COVID-19 positive.), todėl geriausias matas yra palyginti mirtingumą tam tikrą savaitę toje šalyje su įprastu mirusių skaičiumi. Duomenis apie kai kurias šalis pateikia European mortality monitor

                                13 savaitė: labai didelis mirtingumo padidėjimas Italijoje ir Ispanijoje, didelis Anglijoje, Šveicarijoje ir Belgijoje; kitose tiriamose šalyse mirtingumo padidėjimo nėra
                                Click image for larger version

Name:	week13.jpg
Views:	48
Size:	45,5 kB
ID:	1796598

                                14 savaitė: labai didelis mirtingumo padidėjimas Italijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje, Prancžzijoje, Anglijoje, didelis Belgijoje; kitur padidėjimo nėra

                                Click image for larger version

Name:	week14.jpg
Views:	36
Size:	42,4 kB
ID:	1796599

                                15 savaitė: labai didelis padidėjimas Italijoje, Ispanijoje , Anglijoje, Belgijoje ir Nyderladuose; didelis Škotijoje.


                                Click image for larger version

Name:	week15.jpg
Views:	36
Size:	69,9 kB
ID:	1796600
                                Čia įdomūs faktai: Prancūzijoje mirtingumas buvo padidėjęs tik vieną savaitę, Šveicarijoje dvi. Skandinavijoje (įskaičiuojant linksniuojamą Švediją) visai nebuvo padidėjes. Ktą vertus Italija, Ispanija ir Anglija jau tris savaites fiksuoja neįprastai padidėjusi mirtingumą

                                Comment


                                  Vertinant tokią statistiką reikia atsižvelgti į tai kad karantino metu mažiau žmonių žūsta eismo įvykiuose, sportuodami, nuo kitų ligų dėl pagerėjusios higienos ir kaukių nešiojimo, per planines operacijas, nuo visokios taršos ir t.t. Šiais metais turėtų būti rekordiškai mažas mirtingumas Lietuvoje, o gal ir Europoje, jeigu bus išvengta antros viruso bangos bet padaugės mirčių, kai visokie ekonomistai sprogs iš pykčio, jog veltui įvedinėjom karantiną, nes juk va beveik nieks nemirė. Ir dar Švedija.

                                  Comment


                                    Parašė themanual Rodyti pranešimą
                                    Vertinant tokią statistiką reikia atsižvelgti į tai kad karantino metu mažiau žmonių žūsta eismo įvykiuose, sportuodami, nuo kitų ligų dėl pagerėjusios higienos ir kaukių nešiojimo, per planines operacijas, nuo visokios taršos ir t.t. Šiais metais turėtų būti rekordiškai mažas mirtingumas Lietuvoje, o gal ir Europoje, jeigu bus išvengta antros viruso bangos bet padaugės mirčių, kai visokie ekonomistai sprogs iš pykčio, jog veltui įvedinėjom karantiną, nes juk va beveik nieks nemirė. Ir dar Švedija.
                                    Užtat daugiau mirs dėl streso sukeltų infarktų, insultų, vėžio, laiku neatliktų operacijų, laiku nepadarytų tyrimų, dėl netinkamo gydymo, kai pvz žmogų atveža su infarktu, o jam temperatūrą matuoja, ar neserga corona, daugiau nusižudys praradę darbus ir verslus. Ekonomistai ir švedai teisūs, iš pykčio sprogs nebent per daug delfių per atostogas prisiskaitę karantino ir panikos šalininkai.
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Per 2017-18 metu sezona USA numire nuo gripo 61,099 zmoniu. Dauguma is ju 65+ metu amziaus. Jei tada spauda bei internetas apie tai rasytu tokiu pat mastu kaip dabar raso apie Covid, panika tikriausiai butu nei kiek ne mazesne.


                                      https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2017-2018.htm

                                      Click image for larger version

Name:	influ22.jpg
Views:	54
Size:	146,9 kB
ID:	1796610

                                      Comment


                                        Nu kaip ten bus su tuo mirtingumu Lietuvoje pamatysim. Kol kas pasidžiaugti negalima: kovą užfiksuota 3571 mirtis. tai daugiau nei 2019, 2017, 2016 metų kovą. Beje kol kas viena keistenybė: tradiciškai daugiau mirčių Lietuvoje būna pirmoje kovo pusėje. Sutapimas ar ne , bet šiemet kovo 1-15 dienomis Lietuvoje mirė 1299 žmonės, o kovo 16-31 dienomis (po karantino) mirė 1730 žmonių. Kaip bus toliau tik laikas parodys

                                        Comment


                                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                          Užtat daugiau mirs dėl streso sukeltų infarktų, insultų, vėžio, laiku neatliktų operacijų, laiku nepadarytų tyrimų, dėl netinkamo gydymo, kai pvz žmogų atveža su infarktu, o jam temperatūrą matuoja, ar neserga corona, daugiau nusižudys praradę darbus ir verslus. Ekonomistai ir švedai teisūs, iš pykčio sprogs nebent per daug delfių per atostogas prisiskaitę karantino ir panikos šalininkai.
                                          Karantino šalininkai moka gyventi ramiai be pykčio jeigu ką ir pamatėme, tai kad karantino priešininkai labai lengvai triggerinasi, nenustebintų manęs jei didžioji dalis savižudžių būtent jie ir būtų. Ir žinoma, kad gyvenimas moderniais laikais tikrai nepakeliamas, o netekus darbo insultas matyt vienintelė išeitis.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X