Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

    Keista, kad tokios pasaulinės katastrofos akivaizdoje vis dar yra jautrinamaisi šitais regioniniais, globaliai neįdomiais dalykais ir senais pūliniais.
    Kokios katastrofos?
    If a lion could speak, we could not understand him.

    Comment


      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

      Kokios katastrofos?
      Ai tiksliai, nėra gi katastrofos. Batka sakė.
      Snowflakes will attack U <3

      Comment


        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
        Taigi seniai aišku, kad Rusijoje turi testuoti blogiau nei Afrikoje
        Kodėl blogiau? Vienodai blogai. Korupcijos lygis Afrikoj ir rusijoj labai panašus.

        Comment


          Prieš 20 dienų žiniasklaidoje ir čia forume sklandė prognozė, kad šiuo metu vien per dieną turėtumėm turėti po 350 naujų fiksuojamų atvejų. Jau tada tokias prognozes pavadinau nesąmone ir pasakiau, kad pikas jau pasiektas ir daviau savo prognozę - kad bus po 50 naujų atvejų per dieną. Iki šiol netoli to skaičiaus ir buvo, tačiau vakar jau buvo fiksuoti 9, o šiandien 8 nauji atvejai. Tiesą sakant tai jau yra labai mažai, bet labai tikėtina, kad taip yra tiesiog dėl Velykinio savaitgalio. Aš nelabai tikėjau, kad Lietuvoje galima išnaikinti virusą, nes nuo pat pradžių kaip mantra kartojau, jog tam būtinos veido kaukės. Nepraėjo nei pusę metų karantino ir atrodo, kad ir valdžia tai suprato, anksčiau kaip mantra kartojusi, kad 'kaukės nieko neapsaugo'. Kadangi Lietuvoje virusas ir taip menkai paplitęs, tai įvedus griežtas priemones dėl kaukių dėvėjimo atsirado reali galimybė, kad virusą apskritai išnaikinti galima. Bet tiek Vyriausybė, tiek ir Prezidentas atrodo toliau nelabai supranta kas dedas.

          Prezidento patarėjas: viruso plitimas sukontroliuotas, galima atsargiai švelninti apribojimus

          Prezidento patarėjas sako, kad remiantis naujausiais duomenimis, Lietuvai pavyko sukontroliuoti naujojo koronaviruso plitimą, todėl galima galvoti apie atsargų kai kurių verslo suvaržymų sušvelninimą.

          „Tikrai matosi, kad situacija, galima sakyti, yra sukontroliuota, nebematome nevaldoma plitimo, tikrai nesikartoja tokia situacija, kaip pietų Europos valstybėse, ir tai suteikia tam tikro optimizmo“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta.

          Pasak jo, vienas pandemijos plitimo indikatorių yra laikas, per kurį padvigubėja nustatytų infekuotų žmonių skaičius. Kovo pradžioje ir viduryje Lietuvoje jis buvo 3-4 dienos, o šiuo metu – maždaug pora savaičių. „Tai yra tokia riba ir kitos šalys interpretuoja, kad kai dvigubėjimas vyksta ilgiau nei per porą savaičių, galima galvoti apie tam tikrus ekonomikos sušvelninimus“, – aiškino S. Krėpšta.
          Šiuo atveju prezidentūra cituoja strategiją tų šalių, kurios eina imuniteto įgavimo keliu. Bet jeigu artimiausiomis dienomis bus pradėta fiksuoti nedaugiau 10-20 naujų atvejų per dieną, o priedo dabar ir suvaržymai jau yra pakankamai griežti ir veido kaukių dėvėjimas privalomas, tai galbūt Lietuvai reiktų pasukti Kinijos keliu. Bet esmė, kad dabar yra kritinis laikotarpis, tiek prezidentas, tiek Skvernelis turėjo jau prieš Velykas kreiptis į žmones sakydami, kad dabar yra kritinis metas ir kad #likitNamie. Jei to nepadarė - tai galėtų bent dabar kreiptis ir pasakyti, kad ateinančios dvi savaitės yra kritinės, per kurias mes visi turim pasistengti tą virusą nugalėti. Juk teoriškai, tai virusui išnaikinti užtenka ir dviejų savaičių - tiesiog reikėtų dvi savaites pasėdėti namie, o po dviejų savaičių visus tuos, su temperatūra ir kartu su jais namie sėdėjusius izoliuoti ir ištestuoti. Tai sunkiai įmanoma, jeigu virusas plačiai paplitęs, bet visai įmanoma, jeigu neplačiai. Dėl to tiek Nausėda, tiek Skvernelis šiuo metu neturėtų kalbėti apie karantino atšaukimą, o turėtų nebijoti, išeiti į viešumą ir pasakyti - kad visi bendrom jėgom pabandom tą virusą išnaikinti, dėl ko dvi savaites pasilaikom pačio griežčiausio karantino, nes jeigu virusas išnaikintas nebus, tai karantino atšaukimas taps labai komplikuotas, labai lėtas ir su didele grėsme kad bet kada virusas vėl gali plačiai pasklisti.



          Comment


            Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą

            Beje gerai pastebėta. Toks staigus atliktų testų išaugimas labai įtartinas. Nes testai, tai ne tik reagentai, bet ir visa laboratorinė įranga. Kuri kaip ne kaip turi ribotus pajėgumus ir negali išanalizuoti bele kokio kiekio tepinių. Lietuvoje (ir ne tik) juk pagrindinis apribojimas šiuo metu būtent laboratorijų pajėgumai. Staigus atliktų testų skaiičiaus išaugimas yra įtartinas. Žinoma yra greitieji testai, bet jų tikslumas atitinkamas
            Kiek teko paskaitinėti. Novosibirsko susivienijimas "Vektor" gamina daugumą testų. Ir iki balandžio buvo toks vienintėlis Rusijoje. Nežinau visos technologijos, bet jie pateikia bazinę medžiagą, kurią galima tirti naudojant įvairia diagnostine aparatūra su jau vietoje esančiais reagentais. Todėl tikslumas neaiškus. Tiksliausia būtų siųsti jiems į Novosibirską bet tai jau užsitempia laikas iki savaičių. Ta situacija jau buvo kritikuota net RF valdžioje. Pačio "Vektor" pajėgumai (išskyrus minėtą logistiką) yra gana įspūdingi - iki kelių milijonų testų šiuo metu. Gal tai dėl to, kad buvo (o tikriausiai ir yra) stambiausias biologinio ginklo tyrimo centras Rusijoje.

            Comment


              Eidvis,

              Jei šiandien ir bus priimti kokie nors sprendimai dėl karantino dalinio švelninimo, tai nereiškia, kad švelninimai iškart įsigalios. Manau, kad šis procesas prasidės ne anksčiau nei gegužę.
              Bet nieko nuostabaus, kad jau pradedama kalbėti apie švelninimus - karantinas jau galioja daugiau nei mėnesį, valstybės rezervai senka, tai natūralu, kad jau ieškomi būdai, kaip bent dalinai surinkti daugiau mokesčių.
              Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
              Marsrutai.lt tinklaraštis!
              SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

              Comment


                Kinija irgi nepasitiki Rusija

                „Rusija yra dar vienas nesugebėjimo kontroliuoti įvežtinius atvejus pavyzdys, jis turėtų veikti tarsi perspėjimas kitiems, – teigiama Komunistų partijos laikraštyje. – Kinija stebėjo, kaip Rusija tapo smarkiai paveikta šalimi. Tai Kinijai neša svarbią žinutę: šalis privalo riboti įvežtinių atvejų skaičių ir tokiu būdu išvengti antrosios viruso bangos.“
                Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/worl....d?id=84040731

                Comment


                  Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą
                  Bet nieko nuostabaus, kad jau pradedama kalbėti apie švelninimus - karantinas jau galioja daugiau nei mėnesį, valstybės rezervai senka, tai natūralu, kad jau ieškomi būdai, kaip bent dalinai surinkti daugiau mokesčių.
                  Tiesa sakant valstybės biudžetas čia netgi ne didžiausia problema, didžiausia problema yra žmonių darbo vietos, kurios kabo ant plauko. Jeigu jie pradės masiškai praradinėti darbus - va tada jau bus ne trumpalaikis, o ilgalaikis kirtis per valstybės biudžetą ir ekonomiką, nors daug svarbiau, kad tai bus kirtis ir per žmonių gyvenimus. Kadangi Lietuvoje virusas nėra taip plačiai paplitęs, tai visgi reikėtų pamėginti jį išnaikinti visiškai ir tai nėra neįmanoma. Problema su tuo karantinu švelninimu ta, kad jeigu virusas nebus visiškai išnaikintas - tai kuo daugiau karantinas bus sušvelnintas, tuo labiau jis grįš bumerangu atgal, tai gali reikšti uždarytas mokyklas ir universitetus iki vakcinos atsiradimo, t.y. vos ne metus, arba vaikai mokyklose turės sėdėti su veido kaukėmis, tik aš bijau, jog jų sveikatai nuolatinis būvimas su veido kaukėmis gali kur kas labiau pakenkti, nei pats virusas ir tai galioja ne tik vaikams. Žinoma jeigu neliks kito varianto - tai teks taip gyventi, tik būtų labai gerai, jeigu valdžia padarytų viską ką gali, jog to galima būtų išvengti.

                  Comment


                    Parašė Sula Rodyti pranešimą

                    Kiek teko paskaitinėti. Novosibirsko susivienijimas "Vektor" gamina daugumą testų. Ir iki balandžio buvo toks vienintėlis Rusijoje. Gal tai dėl to, kad buvo (o tikriausiai ir yra) stambiausias biologinio ginklo tyrimo centras Rusijoje.
                    Su tuo Vektor yra samokslo teorija: pernai, rugsejo 16 dieną ten įvyko sprogimas rekonstrukcijos metu (pranešimai buvo daugelyje žiniasklaidos priemonių): Novosibirsk: 'No risk' after blast and fire at Russian lethal virus lab
                    https://www.bbc.com/news/world-europe-49727101
                    Blast sparks fire at Russian laboratory housing smallpox virus
                    https://www.theguardian.com/world/20...smallpox-virus


                    Išmušė langus, paskalbta, kad grėsmės nebuvo, tačiau pasekmių likvidavime dalyvavo kariškiai. O po mėnesio , spalio 15-29 dienomis Wuhane vyko kariškių sportinės žaidynės, kuriose dalyvavo ir kariškiai iš Rusijos, ir iš Novosibirsko (http://cska.ru/mwg2019/). Kurie patys to nežinodami nusivežė dovanėlę iš Vektor
                    Paskutinis taisė suoliuojantis; 2020.04.14, 11:49.

                    Comment


                      O kas, jeigu Švedija teisi? Jeigu ji teisi teikdama, kad visuomenės sveikatą ilgas karantinas gali pažeisti labiau, nei virusas? Kas, jeigu jie teisūs koncentruodamiesi į senyvų žmonių karantinavimą ir jaunų žmonių imuniteto įgavimą?

                      Ar iš tikrųjų Švedijos „eksperimentas“ dėl koronaviruso toks beprotiškas?

                      Šiaurės šalis yra intensyviai stebima: nepaisant augančio mirčių skaičiaus, Švedija tęsia savo strategiją ir, reaguodama į virusą, ir toliau taiko švelnias kovos priemones. Didžiausia Skandinavijos ekonomika neuždaro nei restoranų, nei prekybos centrų ar pradinių mokyklų. „Atrodo, kad kai kurios šalys galvoja, jog mes nedarome nieko, tačiau mes darome daugybę dalykų, tinkamų Švedijai“, – aiškino A. Linde.

                      Socialinės izoliacijos šalininkai užsispyrusiai pasisako už viso pasaulio uždarymą. Jie nerimauja, kad viena pasaulio valstybė neužsidarė ir neizoliavo savo gyventojų. Juos tai neramina, nes pasibaigus šiai koronaviruso epidemijai veikiausiai norėsis padaryti išvadą ir pasidžiaugti, kad socialinė izoliacija buvo veiksminga“, – „National Review“ rašo apžvalgininkai.

                      Švedija drąsiai nutarė neįvesti griežto karantino, todėl gyventojai neprivalo laikytis varžančių izoliacijos priemonių. „Švedijos strategijavisą dėmesį skirti rizikos grupėse esančių asmenų, pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmonių, socialinio atstumo išlaikymui. Mes stengiamės taikyti įrodymais pagrįstas priemones. Bandome prie pasikeitusios situacijos pritaikyti savo gyvenimo būdą. Švedijos planas – diegti tokias priemones, kurios gali būti taikomos ilgą laiką“, – „Euronews“ sakė Emma Frans, Švedijos Karolinska instituto epidemiologijos mokslų daktarė.

                      Izoliacijos ir ribojimų problema ta, kad dėl jų „sistema pavargsta“, „The Guardian“ sakė vyriausiasis Švedijos epidemiologas Andersas Tegnellis. „Ribojimai ir izoliacija negali trukti mėnesius – tai neįmanoma“, – tvirtino A. Tegnellis. „Daily Mail“ jis sakė: „Negalime nužudyti savo paslaugų teikėjų. Bedarbiai yra didžiulė grėsmė visuomenės sveikatai. Būtina pagalvoti apie šį veiksnį“.

                      Pasak J. Fundo ir J. Hay, Švedija bando nepanikuodama išvystyti kolektyvinį imunitetą. „Kadangi nereikalaujama izoliuotis, jauni žmonės Švedijoje platina virusą, liga dažnai praeina be simptomų. Visa tai panašu į įprastą gripo sezoną. Siekiama sukurti apsauginius antikūnus, dėl kurių koronavirusui turėtų tapti vis sunkiau ir sunkiau pasiekti ir užkrėsti silpnos sveikatos ir senyvus žmones, turinčius rimtų sveikatos problemų“, – rašo jie.

                      Comment


                        Tada Europos Sąjungos kabinetuose dešimt metų vyks muštinės, kuris karantinas geriau - švediškas ir graikiškas.

                        Comment


                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                          O kas, jeigu Švedija teisi? Jeigu ji teisi teikdama, kad visuomenės sveikatą ilgas karantinas gali pažeisti labiau, nei virusas? Kas, jeigu jie teisūs koncentruodamiesi į senyvų žmonių karantinavimą ir jaunų žmonių imuniteto įgavimą?
                          Kiek grynas tas švediškas modelis kai visos aplinkinės šalys užsidarę, vaizdai iš aplinkinių šalių plaukia ir žmonės patys elgiasi ganėtinai uždarai, verslai šiaip ar taip stoja, nes stoja užsakymai/tiekimas iš kitų valstybių, dalis restoranų ir kavinių užsidarinėja dėl klientų trūkumo... Šiaip ar taip sėdi savotiškam karantine.

                          Nereikia pamiršti ir to, kad priverstinių izoliacijos priemonių irgi yra. Pavyzdžiui masinių renginių draudimas.

                          Comment


                            Švedijos pavyzdys įdomus. Išties šiokiam tokiam karantine jie vis tik yra. Kita vertus laisvesniam. Dabar jau žinoma kad per balandžio 1-7 dienas Švedijoje viso mirė 2002 žmonės. Tai yra kiek daugiau nei 2015-2019 metų tos savaitės vidurkis - 1854 žmonės (kita vertus pvz. 2018 tą savaitę mirė 1987 žmonės). Tą savaitę Švedija oficialiai paskelbė kad 450 žmonių mirė nuo koronos. Žiūrint į bendrą tos savaitės mirtingumą matosi, kad niekaip statitsiškai 450 koronos mirčių negali būti vertinant bendrą mirtingumo padidėjimą: išties didelė dalis mirė su korona bet ne nuo koronos.

                            Geras parametras yra ligonių, kuriems reikia intensyvios terapijos skaičius milijonui gyventojų, skelbiamas suomių epdemiologo. Jis yra didesnis negu kitose Skandinavijos šalyse, nors 50 žmonių milijomui gyventojų nėra daug. Nors vėl: čia yra švedai, drausmingi žmonės. Ir taip elgiasi atsargiau nei lietuviai ar ispanai bei italai

                            Click image for larger version  Name:	intensiv.jpg Views:	1 Size:	29,3 kB ID:	1796170

                            Comment


                              Toks jausmas kad Švedijoje virusas nenušlavė bent kelių/keliolikos senelių namų, viruso plitimas jau suvadytas, o ekonomika nepatyrė jokio smūgio Nebus kam ES ginčytis dėl kažko, nebent UK galėtų, bet jie bus jau nebe ES, vokiečiai nekvescionuos savo veiksmų, pietiečiai neturėjo alternatyvų matant kas dėjosi jų ligoninėse, o mažos šalys turėjo prabangą nerizikuoti ir eiti kompromisiniu keliu be griežtų ribojimų ir vis tiek suvaldyti virusą.

                              Kol švedai apgaudinėja save, jog tuoj tuoj bus viskas po senovei, o realybėje bankrutuoja viešbučiai ir restoranai, mūsiškiai verslai gavo laiko ramiai planuoti reorganizaciją naujam pasauliui arba planuoti verslo uždarymą su mažiausiai nuostolių. Sakyčiau mes daug labiau rytdienai pasiruošę, kai švedai palyginus tik neseniai pradėjo ruošti ekonomikos skatinimo priemones, atmestinai žiūri į sienų izoliavimą ir labai mažai pasistūmėjo kalbant apie masinį kaukių naudojimą.

                              Comment


                                Bet Švedijos, kaip mažai tiriančios, oficialūs mirtingumo nuo viruso skaičiai vis tiek dideli. 12 vieta pasaulyje 1 mln. gyventojų. Patenka tarp stipriai paveiktų šalių ir visai nematyti, kame čia koks pasiekimas. Suomija, Norvegija, Danija testuoja daugiau. Norvegija daug labiau turi kuo didžiuotis.

                                Comment


                                  Kam nepatinka Lietuvos karantinas, tegu pasidomi Lenkijos karantinu

                                  Dėl karantino Lenkijoje kilo milžiniška pykčio banga: valdžia į rankas paėmė botagą

                                  Lenkai peikia draudimus bėgioti, važinėtis dviračiu, žvejoti ir net lankyti kapus. Nors tokius draudimus daug kas vadina perdėtais, policininkai aktyviai skiria baudas už apribojimų nesilaikymą. Vien per pirmą draudimų savaitę policininkai išrašė 9,7 tūkst. baudų, kurių suma viršijo milijoną zlotų (220 tūkst. eurų).
                                  Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/pasaulis/ivyki...CHOAMgAyUQv3Q8

                                  Karantiną ruošiasi švelninti, bet Lenkijoje nelabai matyti to pagerėjimo. Be to, mažai testuoja.

                                  Lenkija karantiną verslui švelnins nuo balandžio 19 dienos

                                  Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/verslas/verslas....d?id=84039817

                                  Comment


                                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                    Comment


                                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                      Kam nepatinka Lietuvos karantinas, tegu pasidomi Lenkijos karantinu

                                      Dėl karantino Lenkijoje kilo milžiniška pykčio banga: valdžia į rankas paėmė botagą



                                      Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/pasaulis/ivyki...CHOAMgAyUQv3Q8

                                      Karantiną ruošiasi švelninti, bet Lenkijoje nelabai matyti to pagerėjimo. Be to, mažai testuoja.

                                      Lenkija karantiną verslui švelnins nuo balandžio 19 dienos

                                      Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/verslas/verslas....d?id=84039817
                                      Daug lenkų labai nepatenkinti kad PiS toliau sėkmingai koncentruoja valdžią savo rankuose, skubiai priiminėdami antikonstitucinius įstatymus.
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                        Daug lenkų labai nepatenkinti kad PiS toliau sėkmingai koncentruoja valdžią savo rankuose, skubiai priiminėdami antikonstitucinius įstatymus.
                                        O bet tačiau... Ispanijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Airijoje karantinas kur kas griežtesnis nei Lenkijoje, tačiau kažkodėl tai pastarosios valstybės viešai nekaltinamos demokratijos pažeidimais. O kad sugriežtino karantiną, tai kas čia nuostabaus ? Kol augimas buvo nedidelis, buvo taikomas švelnesnis karantinas, tačiau, praeitą savaitę gerokai ūgtelėjus naujų užkrėtimų eksponentei, karantiną sugriežtino. Baudos didelės, bet ir Lietuvoje nemažos. Taigi lenkai tiesiog elgiasi pagal situaciją. Jei Lietuvoje būtų panašaus mąsto eksponentinis augimas, karantino griežtinimas taip pat įvyktų.
                                        Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                                        Marsrutai.lt tinklaraštis!
                                        SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                                        Comment


                                          Parašė themanual Rodyti pranešimą
                                          Toks jausmas kad Švedijoje virusas nenušlavė bent kelių/keliolikos senelių namų, viruso plitimas jau suvadytas, o ekonomika nepatyrė jokio smūgio .
                                          Berods dar vakar kažką rašei, kad nesilankant karantino miestų arenos yra paverčiamos ligoninėmis - tai kiek ten tokių arenų Švedijoje? Kad Švedija neišlips sausa, tiek dėl mirčių, tiek dėl ekonomikos - tai čia ir taip aišku. Klausimas čia kitas - kuri šalis patirs mažesnius padarinius visomis prasmėmis. Bet žinoma visada yra lengviau ignoruoti tai, į ką švedai bando atkreipti dėmesį ir matyti tik vieną - senelius :

                                          Izoliacijos ir ribojimų problema ta, kad dėl jų „sistema pavargsta“. Ribojimai ir izoliacija negali trukti mėnesius – tai neįmanom. Negalime nužudyti savo paslaugų teikėjų. Bedarbiai yra didžiulė grėsmė visuomenės sveikatai. Būtina pagalvoti apie šį veiksnį.
                                          Kai vis yra prikaišiojami seneliai, ignoruojant visą pluoštą kitų problemų, tai man čia toks pats argumentas, kaip kad svarstant švietimo reformą šaukti 'kokia dar reforma, kai našlaičiai vaikai alkani'.

                                          Jeigu Covid-19 lygintumėm su vėžiu, tai karantinas yra chemoterapija. Chemoterapija padeda nugalėti vėžį, bet kartu jinai labai smarkiai kerta per žmogaus sveikatą, dėl to, kaip ir karantiną, ją galima taikyti tik ribotą laiką. Ir jeigu per ribotą laiką vėžio nugalėti nepavyksta - tai antrąją chemoterapiją žmogui jau yra žymiai sunkiau pergyventi. Bet pagrindinė problema atsiranda tada, kada chemoterapija yra taikoma grupei žmonių, nors vėžys problemų gali sukelti tik nedideliai daliai jų. Dėl to Švedai pasirinko kitą taktiką - chemoterapiją taikyti ne absoliučiai visiems, kur daugumai jos net nereikia, o konkrečiai rizikos grupėms. Taip jie ne tik negriauna ekonomikos, ne tik negriauna nerizikos grupėse esančių žmonių gyvenimų, bet dar ir visą energiją ir resursus gali nukreipti būtent ten, kur reikia - t.y. į rizikos grupes.

                                          Kad Švedų ekonomika nukentėjo labiau nei Lietuvos, nes 'nedirba viešbučiai, o pas mus verslai gali lengviau bankrutuoti' - tai šitą gal palikim nekomentavę.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X