Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Seimo rinkimai - 2020

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Kvailas Rodyti pranešimą
    manobalsas.lt jau yra 2020 metų seimo rinkimų testas galima atsakyti į klausimus ir pažiūrėti kurį politinė partija arčiausiai jūsų pažiūrų, gal kam padės apsispresti.
    Įdomiausia, kad pagal šį testą TS-LKD yra ekonominėje kairėje. Taip išeina, kad TS-LKD yra tiesiog kultūriškai liberalesnė LVŽS versija (pagal vietą manobalsas.lt spektre).

    Comment


      Parašė Kvailas Rodyti pranešimą
      manobalsas.lt jau yra 2020 metų seimo rinkimų testas galima atsakyti į klausimus ir pažiūrėti kurį politinė partija arčiausiai jūsų pažiūrų, gal kam padės apsispręsti.
      Man kaip ir viskas aišku, rezultatai arčiausiai liberalų partijų. Taip pat panašu, kad po rinkimų TS su DP ar net valstiečiais žymiai lengviau koalicijoje galės dirbti nei su liberalais.

      Paskutinis taisė Lettered; 2020.09.17, 20:17.
      Flickr

      Comment


        Parašė deep'as Rodyti pranešimą
        Speju surengus apklausa forume, Laisves Partija butu top2.
        Gal dėl įdomumo reikėtu tai padaryti, tiesiog pažiūrėti kaip forumas balsuotu? Atrodo anksčiau buvo tokios apklausos rengiamos.
        Aukšto IQ Danskės Darbuotojas.

        Comment


          Parašė Kvailas Rodyti pranešimą

          Gal dėl įdomumo reikėtu tai padaryti, tiesiog pažiūrėti kaip forumas balsuotu? Atrodo anksčiau buvo tokios apklausos rengiamos.
          Už Darba parciją tiek mažai balsų bus forume, kad gal man reiktų prabalsot

          *sarkazmas

          Comment


            Būtų tiesiog beprotiškai smagu stebėt, kaip valstiečiai formuotų koaliciją
            Na bet neabejoju, kad tokios galimybės nesulauks

            Comment


              Man įdomu to testo metodika.

              Ar jie skiria taškus pvz už konservatyvumą ir tiesiog susumuoja? Nors gali būti skirtingais klausimas konservatyvūs?

              Tarkim 10 klausimų, tu konservatyvus 5 iš jų.
              Partija konservatyvi 5 š jų.
              Abu gaunate po 5 taškus, bet gal jūs buvote konservatyvūs visiškais kitais klausimais.
              Konservatyvumo lygis vienodas (5 iš 10), bet pažiūros absoliučiai priešingos.

              Tai kaip ten atsispindi grafike konservatyvumo skalėje? Manau, kad atsispindės, kad jūsų konservatyvumas vienodas, nors iš tiesų jūs vsiškai priešingi.

              Comment


                Parašė Gator Rodyti pranešimą
                Man įdomu to testo metodika.

                Ar jie skiria taškus pvz už konservatyvumą ir tiesiog susumuoja? Nors gali būti skirtingais klausimas konservatyvūs?

                Tarkim 10 klausimų, tu konservatyvus 5 iš jų.
                Partija konservatyvi 5 š jų.
                Abu gaunate po 5 taškus, bet gal jūs buvote konservatyvūs visiškais kitais klausimais.
                Konservatyvumo lygis vienodas (5 iš 10), bet pažiūros absoliučiai priešingos.

                Tai kaip ten atsispindi grafike konservatyvumo skalėje? Manau, kad atsispindės, kad jūsų konservatyvumas vienodas, nors iš tiesų jūs vsiškai priešingi.
                Na tiesiog galima atlikus testą, paspausti ant kiekvienos partijos logotipo ir pažiūrėti kur jūsų skirtumai
                Pvz: Aš nenoriu kad Vilnius taptu naujuoju Islamabadu, bet neturiu nieko prieš rūkančius žolę.
                Aukšto IQ Danskės Darbuotojas.

                Comment


                  Šią savaitę buvo publikuoti naujausi apklausų rezultatai iš visų trijų agentūrų, todėl tęsiu partijų populiarumo modeliavimą. Pridėjus naujas apklausas ir leidžiant ekstrapoliuoti iki rinkimų datos, modelio grafikas atrodo taip:

                  Click image for larger version  Name:	20190607-20200912 s.png Views:	0 Size:	163,0 kB ID:	1826436
                  (didesnis vaizdas)

                  Didelių siurprizų nėra: dėl pirmos vietos ir toliau labai artimai varžosi TS-LKD ir LVŽS, DP vejasi LSDP, kitų partijų populiarumas ryškiai nesikeitė. Įdomu, kad prognozuojant lyderio poziciją svarbų vaidmenį atlieka agentūrų tendencingumo korekcija - nors pagal naujausias apklausas tik Spinter nurodo, kad TS-LKD lenkia LVŽS (15.3% vs. 13.7%), o kitos dvi agentūros rodo nedidelę LVŽS persvarą (Baltijos tyrimai: 14.3% vs. 13.8%, Vilmorus: 15.1% vs. 14.9%), atsižvelgus į ankstesnių apklausų nuokrypius modelis teigia, kad dabar greičiausiai pirmauja TS-LKD (15.4% vs. 14.4%).

                  Ekstrapoliuotų duomenų patikimumas tuo mažesnis, kuo toliau tolstama nuo paskutinių apklausų duomenų. Grafike tai atsispindi platėjančiu paklaidos intervalu. Plačiausias intervalas - LVŽS, nes jų populiarumas istoriškai linkęs smarkiai svyruoti ir todėl yra sunkiai nuspėjamas. Pagal intervalų persidengimą rinkimų dieną įmanomi įvairūs scenarijai - LVŽS gali būti pirmoje vietoje, bet taip pat kol kas įmanomas ir variantas, kad jie atsidurs ir ketvirtoje vietoje, po TS-LKD, LSDP ir DP (kuri savo ruožtu gali aplenkti LSDP). Spalio pradžioje turėtų pasirodyti naujesni apklausų rezultatai, tad tuomet prognozės paklaida bus mažesnė.

                  Pastaba dėl į modelį nepatenkančių smulkių partijų. Yra kelios partijos, kurios apklausų rezultatuose pasitaiko labai retai, tad jų nesigauna atskirai įterpti į modelį - pvz. iš 35 apklausų nuo 2019-06-07, tik 4 išskiria LŽP reitingus (1.1–2.0%). Taip pat apklausų rezultatuose kartais pasitaiko bendra eilutė "kitos partijos", arba ją galima apskaičiuoti iš 100% atėmus visus kitus rezultatus. Bet tokius duomenis sudėjus į vieną seką, gaunasi beveik vien triukšmas - "kitų partijų" populiarumas svyruoja nuo <1% iki >7%. Su tokiais duomenimis modelis nesusitvarko - "kitų partijų" paklaidos intervalas išsipučia iki keliasdiešimt procentų, o kartu plečiasi ir visų kitų partijų paklaidos (kadangi visų partijų reitingai yra tarpusavyje susiję). Bet pažiūrėjus į ankstesnių rinkimų rezultatus galima pastebėti, kad "kitų partijų" (t.y. smulkių partijų, kurios nefigūravo iki rinkimų publikuotose apklausose) bendras balsų skaičius yra stebėtinai stabilus - per 2008, 2012 ir 2016 m. rinkimus skaičiuojant nuo visų registruotų rinkėjų jis buvo 2.45%, 2.70% ir 2.78%, o skaičiuojant nuo balsavusiųjų - 5.04%, 5.11% ir 5.49%. Tad visur, kur prognozuojant rezultatus prireiks atsižvelgti į "kitų partijų" balsų skaičių, tiesiog naudosiu svertinius vidurkius: 2.70% ir 5.29%.

                  O dabar galima pabandyti reitingų rezultatus perskaičiuoti į rinkimų rezultatus panaudojant anksčiau apskaičiuotus partijų rinkėjų aktyvumo koeficientus. Naudojant reitingų prognozes rinkimų datai iš aukščiau pateikto grafiko, pritaikius vidutinius aktyvumo koeficientus ir laikant, kad rinkimų aktyvumas bus 51.1% (t.y. trejų ankstesnių Seimo rinkimų aktyvumo svertinis vidurkis), rinkimų rezultatai galėtų atrodyti taip:

                  Click image for larger version  Name:	20200912 prognoze avg.png Views:	0 Size:	30,4 kB ID:	1826437

                  Čia rezultatai pateikiami jau "rinkimų formatu", t.y. procentais nuo balsuosiančių, tad galioja įprasta 5% kartelė. Matome, kad į Seimą greičiausiai patektų septynios partijos, iš kurių tik keturių patekimas būtų garantuotas, dar dvi (LT ir LCP) turėtų šiokių tokių šansų, o LSDDP garantuotai į Seimą nepatektų. Didžiausias siurprizas - LRLS trečioje vietoje, nes bene dvigubai didesnis aktyvumo koeficientas leidžia jiems aplenkti tiek DP, tiek LSDP. (Beje, kad nebūtų neaiškumo: laikau, kad LP ir LSDDP "paveldės" aktyvumo koeficientą atitinkamai iš LRLS ir LSDP, o LCP galios "kitų partijų" koeficientas.)

                  Iš tiesų nežinau, kiek galima pasitikėti šiais rezultatais - jei apklausų rezultatai, nors ir su savo nemenkomis paklaidomis, yra iš esmės patikimi, tai aktyvumo koeficientas yra labai grubus ir maža duomenų imtimi paremtas veiksnys, taip sakant, blunt force instrument. Jo įtaką galima šiek tiek sumažinti vietoj svertinio vidurkio naudojant didžiausias reikšmes iš 2008-2016 m. imties, t.y. laikant, kad šiais metais visų partijų rinkėjai pakartos savo aktyvumo rekordus. Tuomet skirtumai tarp koeficientų gaunasi mažesni, ir rinkimų rezultatai galėtų būti tokie:

                  Click image for larger version  Name:	20200912 prognoze max.png Views:	0 Size:	30,9 kB ID:	1826438

                  Čia vietomis apsikeičia 3-4 vietos (LSDP ir LRLS) bei 6-7 vietos (LLRA ir LP), o DP prisijungia prie garantuotai 5% kartelę perlipsiančių partijų, bet daugiau reikšmingų pokyčių nėra. Nežinau, kuri prognozė teisingesnė: pirmas variantas su vidurkiu yra metodiškai nuoseklesnis, o antras variantas su maksimumu suteikia didesnį svorį patikimesniems duomenims. Šiaip ar taip, žiūrint į paklaidų intervalus, skirtumas tarp abiejų variantų beveik nereikšmingas.
                  Paskutinis taisė bucaneer; 2020.09.20, 13:15.

                  Comment


                    Įdomu, nežinau kuris metodas yra tikslesnis apimant visus duomenis, bet mano kuklia nuomone LRLS šansai aplenkti LSDP yra minimalūs, tai vien dėl to antrą prognozę laikyčiau realesne (bet ką gali žinoti, dėl to mano nuomonė ir yra tik nuomonė, o duomenys yra duomenys).

                    Comment


                      Parašė bucaneer Rodyti pranešimą
                      Didelių siurprizų nėra: dėl pirmos vietos ir toliau labai artimai varžosi TS-LKD ir LVŽS, DP vejasi LSDP, kitų partijų populiarumas ryškiai nesikeitė.
                      Tai ir yra didžiausias siurprizas.
                      Tiesa, nemanau, kad vienamandatėse DP gaus ženklų skaičių, ten jie nėra stiprūs. Bet jei tai įvyks, tai su 15-20 mandatų bus garantuotas LVŽS partneris būsimoje "kaalycijoje".

                      Comment


                        Parašė Sula Rodyti pranešimą

                        Tai ir yra didžiausias siurprizas.
                        Tiesa, nemanau, kad vienamandatėse DP gaus ženklų skaičių, ten jie nėra stiprūs. Bet jei tai įvyks, tai su 15-20 mandatų bus garantuotas LVŽS partneris būsimoje "kaalycijoje".
                        Nežinau kaip kitur, bet Kaune Dainavos rajone ypatingai daug DP reklamos, tai matyt kažką jau modeliuoja LVŽS, matijošaitininkai ir Darbo partija.

                        Comment


                          Parašė Sula Rodyti pranešimą

                          Tai ir yra didžiausias siurprizas.
                          Tiesa, nemanau, kad vienamandatėse DP gaus ženklų skaičių, ten jie nėra stiprūs. Bet jei tai įvyks, tai su 15-20 mandatų bus garantuotas LVŽS partneris būsimoje "kaalycijoje".
                          DP reitingų siurprizu nevadinau, nes naujose apklausose tęsiasi anksčiau prasidėjusi augimo tendencija. O kas dėl mandatų, tai jei rinkimų rezultatai būtų tokie kaip antroje mano prognozėje (su didžiausiu aktyvumo koeficientu), 70 daugiamandatės mandatų pasiskirstytų taip:

                          TS-LKD: 21
                          LVŽS: 16
                          LSDP: 9
                          LRLS: 8
                          DP: 7
                          LLRA: 5
                          LP: 4

                          Comment


                            Su daugiamandatėmis daugmaž aišku. Žymiai įdomiau, kaip bus su vienmandatėmis. Jau prisimenam komišką istoriją, kai TSLKD 2016 "laimėjo" rinkimus ir jau strakaliojo iš laimės kartu su savo gerbėjais. Kol ne paaiškėjo, kad buvo visiškai nušluoti vienmandatėse.
                            Paskutinis taisė John; 2020.09.20, 18:35.

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą
                              Su diagiamandatėmis diagmaž aišku. Žymiai įdomiau, kaip bus su vienmandatėmis. Jau prisimenam komišką istoriją, kai TSLKD 2016 "laimėjo" rinkimus ir jau strakaliojo iš laimės kartu su savo gerbėjais. Kol ne paaiškėjo, kad buvo visiškai nušluoti vienmandatėse.
                              Prie tokių neaktyvių partijų rinkiminių kampanijų ir viruso(dėl ko gali labai sumažėti balsuojančių iš anksto(nes dažniausiai būna eilės) ir balsuojančių namuose(daugiausia senoliai, kuriems virusas pavojingiausias)) kažką spėlioti išvis beprasmiška. Nes prisimenam tą komišką istoriją, kai 2016 jokios apklausos net iš toli neprognozavo tokios valstiečių sėkmės.

                              Comment


                                Parašė Galys Rodyti pranešimą
                                Nes prisimenam tą komišką istoriją, kai 2016 jokios apklausos net iš toli neprognozavo tokios valstiečių sėkmės.
                                Prieš 2016 m. rinkimus, LVŽS (kaip ir kitų partijų) reitingus apklausos pervertino. Pakartosiu diagramą: stulpeliai - priešrinkiminiai reitingai, rombai - rinkimų rezultatai daugiamandatėje:



                                Netikėtai daug balsų LVŽS gavo antrame ture, bet realiai tai rodo, kad jų populiarumas (ypač lyginant su TS-LKD) smarkiai išaugo per tas dvi savaites tarp pirmo ir antro turų (kuomet jokių apklausų nebuvo), iš dalies dėl John minėto konservatorių per ankstyvo apsidžiaugimo pergale, o ne todėl, kad apklausos būtų itin klaidingos.

                                Comment


                                  Parašė bucaneer Rodyti pranešimą

                                  DP reitingų siurprizu nevadinau, nes naujose apklausose tęsiasi anksčiau prasidėjusi augimo tendencija.
                                  Tiesiog 2017 metais atrodė, kad ši partija numirė. Reitingai siekė 1-2%.

                                  Comment


                                    Įdomu, kad prieš šiuos rinkimus neatsirado jokios antisisteminės / gelbėtojų partijos, naudojančios retoriką „mes dar nebuvę valdžioje ir nesusitepę“. 2016 m. tokie buvo valstiečiai, 2012 m. – Drąsos kelias, 2008 m. – Valinsko partija. Aš turiu omenyje partiją, kuri turėtų realių šansų, o ne kažkokią 1–2 procentų partiją. Kam protesto balsai atiteks šiemet?

                                    Tiesa, atsirado visokių smulkių nacionalistinių / tradicionalistinių partijų, bet sunku pasakyti, ar jos gali pretenduoti į kažką daugiau nei tie 2 procentai.

                                    Comment


                                      Parašė Aukštaitis Rodyti pranešimą
                                      Įdomu, kad prieš šiuos rinkimus neatsirado jokios antisisteminės / gelbėtojų partijos, naudojančios retoriką „mes dar nebuvę valdžioje ir nesusitepę“.
                                      Laisvės partija.
                                      Aukšto IQ Danskės Darbuotojas.

                                      Comment


                                        Parašė bucaneer Rodyti pranešimą

                                        Prieš 2016 m. rinkimus, LVŽS (kaip ir kitų partijų) reitingus apklausos pervertino. Pakartosiu diagramą: stulpeliai - priešrinkiminiai reitingai, rombai - rinkimų rezultatai daugiamandatėje:



                                        Netikėtai daug balsų LVŽS gavo antrame ture, bet realiai tai rodo, kad jų populiarumas (ypač lyginant su TS-LKD) smarkiai išaugo per tas dvi savaites tarp pirmo ir antro turų (kuomet jokių apklausų nebuvo), iš dalies dėl John minėto konservatorių per ankstyvo apsidžiaugimo pergale, o ne todėl, kad apklausos būtų itin klaidingos.
                                        Kaip suprantu, jūs savo lentelėje rinkimų rezultatus dauginate iš rinkimų aktyvumo? Nes politologai skaičiuoja, kad TS(partija su stabiliausiu elektoratu) reitingą reikia dauginti iš koef. kuris yra ~ 1,4 ar pan. , tai yra reitingai rodo mažesnį jų populiarumą, nei jie gauna per rinkimus, jūs tuo tarpu jūs gaunate visiškai priešingą išvadą.

                                        Comment


                                          Parašė Kvailas Rodyti pranešimą
                                          Laisvės partija.
                                          Su Laisvės partija čia kitas atvejis. Gelbėtojai paprastai taikosi į tuos, kuriems „valdžioje visi vagys“, o LP atvirkščiai, susikūrė tam, kad užgriebtų labai konkrečią rinkėjų dalį.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X