Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Latvijos ir Estijos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kol latviai dainavo, lietuviai sukūrė Maximą.
    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

    Comment


      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
      Aš tik dėl vieno labai stebiuosi - kodėl Lietuvoje taip mėgstama džiaugtis, kaip faina Latvijos pajūryje, Jūrmaloje, nesutvarkytuose pajūrio kaimuose. Netgi kainų atžvilgiu, pigiau tikrai nėra, tarkim pavalgyti. O aplinka kokioje Jūrmaloje tolokai iki Palangos. Pajūrio kaimai, tai nebent mėgstantiems vienišą poilsį, nes ten realiai jokių pramogų nėra, o iki artimiausio "veikalo" irgi reikia važinėti. Jau tikrai žymiai geriau tuo atžvilgiu atrodo Piarnu, nors ten kainos irgi nemažos, o dėl klimato dar prasčiau nei pas mus... Bet kaip nekeista, ten daugiausiai matėme suomių ir švedų mašinas (ir savaime aišku, pačių estų), lietuviškų numerių pamatyti beveik neįmanoma, kai LV jie visur.
      Žmonių mažiau.

      Parašė Aukštaitis Rodyti pranešimą

      Na, šitai faktiškai neteisinga. Rusiškų ir lenkiškų mokyklų buvo ir tarpukariu (lygiai kaip ir vokiškų, žydiškų ir latviškų).
      Taip, teisingiau būtų sakyti Carinės Rusijos palikimas


      Parašė Kaštonas Rodyti pranešimą
      Dar vienas dalykas, kuris lenkams ir šiaip daug kam krenta į akis, tik mes patys linkę kažkaip to nesureikšminti tai emigracija. Ne vienas yra pastbėjęs, miližniškus emigracijos skaičius ir tai pasak jų rodo kaip Lietuvoje blogai. Na tikrai emigracijos mąstai iš Lietuvos buvo/yra neadekvatūs, ko pavyzdžiui nėra Estijoje.
      Kas kas bet lenkai su savo 6 mln. emigravusių dėl emigrantų mūsų nuvertinti neturėtų.

      Parašė TrippleA Rodyti pranešimą

      Nu, kad iš Lietuvos emigracija keli metai, kaip stoja ir grįžtančių srautai stipriai didėja ir Globali Lietuva prie to prisideda. Tiesiog reikia nusimesti juodus akinius ir pasaulį matyti realiom spalvom.
      Globali gali būti pandemija, o ne valstybė. Globali Lietuva yra neegzistuojanti Lietuva.


      Parašė liutass Rodyti pranešimą

      jie tiesiog neskirsto zmoniu pagal kilme
      Sakai čia problema kodėl Latviai prasčiau gyvena?

      Comment


        Dar šiek tiek apie latvius ir jų meilę vokiečiams (After 700 years in Latvia, Baltic Germans vanished in a matter of weeks / Article (lsm.lv)):
        Formerly a dominant force in Latvia's politics, and, as the country became independent, its cultural and economic life, the Baltic Germans disappeared in a matter of months, thanks to occupying forces and local nationalist currents.

        In 1939, there were 62,000 Baltic Germans living in Latvia. They were the third-largest minority following Russians and Jews. About 50,000 left Latvia in the fall of 1939, and a further 11,000 left in spring 1941.
        (...)
        Despite making up just3% of the population, Baltic Germans owned 17% of the factories, trade companies with a total 16% share of the country's market turnover, and almost 30% of Rīga's large-scale apartments.
        Nenuostabu, kad latviai jų nekentė.

        Since the early days of Latvian statehood, there was tension and a sense of unsettled accounts between Baltic Germans and Latvians. The Baltic Germans felt humiliated due to the power they had lost and the nationalization of their former manors. For a part of them, the chauvinism of being a "kingly folk" hadn't died down yet. Meanwhile, Latvian self-confidence grew and we were keen on weeding out the remaining symbols of German dominance.
        (...)
        The authoritarian (or dictatorial) regime of Kārlis Ulmanis took to burning bridges with an even greater sense of urgency. German homes in Old Rīga were demolished; the entrance to the German war cemetery was blocked by a monument to former president Jānis Čakste, the autonomy of German schools was revoked; the role of the German language in public life was curbed; and German work in law practice was limited.
        In 1939 (...) he military base agreement, forced upon Latvia by the USSR followed on October 5.

        On that same day, German envoys in Rīga and Tallinn received a note from the Reich tasking them to inform the Latvian and Estonian governments about the repatriation of Baltic Germans. This operation had been planned in great haste and secrecy by Hitler. The Baltic states only learned after the agreement was struck between Germany and the Soviet Union.
        (...)
        They left Rīga, Ventspils and Liepāja on ships. The streets were full with carriages hauling furniture. Their real estate was taken over by a public company set up for the task. Baltic German companies were closed. The first ship left Latvia on November 7, and the last left the Baltic shores on December 16.
        (...)
        The Ulmanis government encouraged this, for reasons that had to do with both domestic and foreign policy. Ulmanis wanted to please Hitler as he naively hoped for German support in face of an impending Soviet invasion. Latvia even shouldered the costs that Germany paid to the repatriates in compensation for the property they left behind.

        While domestically speaking, Ulmanis used the repatriation as an opportunity to cultivate the myth of building a "new, Latvian Latvia".
        About 50,000 people had left Latvia in a matter of weeks. They were mostly the elites. It sparked an economic crisis. Demand decreased rapidly as the greater spenders had left. Real estate prices plunged as thousands of apartments had been left, some Rīga streets were abandoned entirely. The GDP was riven down by the closure of hundreds of companies. There was a labor shortage as well. A gaping hole had been torn in the Latvian nation.
        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

        Comment


          Latviai nemėgo vokiečių. Dar per PPK kariavo prieš vokiečius.

          Iš Wiki.

          Latvių šaulių pulkai buvo pradėti formuoti I Pasaulinio karo pradžioje latvių savanorių iniciatyva. 1916 m. latvių šauliai sudarė 9 pulkus, dvi brigadas, apimančias 35 000 karių. 1917 m. juose dėl karo nesėkmių, Rusijos karinės vadovybės nesugebėjimo apginti nuo Vokietijos puolimo Latvijos teritorijos, apskritai sunkios padėties Rusijos imperijoje ir kt. latvių šauliai buvo stipriai paveikti bolševikinės agitacijos.

          Comment


            Parašė liutass Rodyti pranešimą

            jie tiesiog neskirsto zmoniu pagal kilme
            Gerai, kad neskirsto, bet tautinės dainos kad ir gražu - piniginės nepastorins, reiktų jiems pasimokyti iš lietuvių verslumo kaip suktis ir darbštumo.
            Flickr

            Comment


              Skaičiau diskusiją, kol diskutavom apie latvių situaciją, kalba perėjo ir apie lenkus.

              Pagalvojau, nelabai mėgstu aš tų stumimų, šiaip Latvija yra daugiau mažiau draugiška tauta, NATO/ES narė.
              Juokinga, kol mes stumiam ant latvių, kažkur internete galima rasti, kaip lenkai stumia ant mūsų, kad mes skurdūs kaimynai, emigracija ir prasti keliai.

              Tiesa, mano nuostabai, lenkai kažkaip vis sugeba gražiai man papasakoti, kad Lietuva yra "normali šalis", o pas juos irgi visko yra, gal net kartais baisiau pas juos būna.

              Iš ties Lenkijoje yra visko, nuo LGBT free rajonų iki abortų draudimų. Lietuvoje apie LGBT free rajonus nesu girdėjęs, gal mes nelabai radikalūs. Juolab, kad mūsų Lenkijos pusėje tokių rajonų irgi nelabai yra.

              Kartais specialiai juos paprovokuoju, gal atsiskleis, bet gaunasi nebent iš serijos "ko čia depresuoji, Lietuva norm. šalis"

              Tiesa, labiau depresuotai nei man mąstyt apie Lietuvą aš nelabai leidžiu, gali įsijungti gynybos mechanizmas, tik jau nepamenu, kad tokių atvejų būsiu turėjęs.

              Kaip sau juokauju, nereikia net būt lenku, užtenka būt su jais paprasčiausiu ponu, gerbti Lenkiją, ir viskas bus gerai.
              Aš asmeniškai Lenkiją mėgstu, vieninteliai jų matomesni trūkumai yra reklamos ir krypčių ženklinimo kokybė (ypač Varšuvoje).

              Latviją mėgstu, kad turi vokišką palikimą, bet net man tam tikruose taškuose kirtus Lietuvos sieną, Latvija atrodo kaip civilizacijos pabaiga, ypač ten kur baigiasi asfaltas ir prasideda žvyrkelis. DIN vokiški kelio ženklų šriftai gelbėja menkai.
              Latviai man jau net kaip lietuviui atrodo kaip mikronacija Aš galvoju, gal tą patį galvočiau apie lietuvius kaip lenkas Man asmeniškai lietuviai yra nedidelė tauta, bet ir ne tiek, kad galvočiau, kad tai mikronacija. Gal dėl to, kad kai esu Lietuvoje, šalis atrodo tiesiog didesnė. Jei objektas arti - jis didesnis. Kai toli horizonte - mažesnis.

              Pagalvojau sau, keista, apie estus negalvoju kad tai mikronacija, kad tai artimo konkurencingumo lygio nacija lietuviams, o latviai yra tokie "sau", akyse man už estus mažesni. Va jums ir nuomonė
              Paskutinis taisė PoDV; 2021.08.25, 20:06.

              Comment


                Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                Skaičiau diskusiją, kol diskutavom apie latvių situaciją, kalba perėjo ir apie lenkus.
                Diskusija apie Lenkiją iškelta į temą "Vidurio Europos aktualijos".

                Comment


                  Tuo tarpu Estijoje vyksta prezidento rinkimai. Racionalieji estai procesą optimizavo iki bandymo paskirti vienintelį kandidatą eiti pareigas.
                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                  Comment


                    Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                    Tuo tarpu Estijoje vyksta prezidento rinkimai. Racionalieji estai procesą optimizavo iki bandymo paskirti vienintelį kandidatą eiti pareigas.
                    Lietuvos leftistu svajone

                    Comment


                      Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                      Tuo tarpu Estijoje vyksta prezidento rinkimai. Racionalieji estai procesą optimizavo iki bandymo paskirti vienintelį kandidatą eiti pareigas.
                      bent pinigų sutaupo ant beprasmės pareigybės.

                      Comment


                        Savotiškai ten labai vyksta - https://www.15min.lt/naujiena/aktual...mes-57-1557104
                        Pirmadienį vykusiame pirmajame balsavime dėl Estijos prezidento posto Estijos nacionalinio muziejaus direktorius A.Karis per slaptą balsavimą gavo 63 balsus – to nepakako, kad jis būtų išrinktas naujuoju šalies lyderiu.

                        Reikia dviejų trečdalių deputatų paramos, tačiau tiek balsų A.Karis, nors jį remia valdančiosios Reformų ir Centro partijos, kol kas nesulaukė.

                        Antrasis balsavimas vyks antradienį. Jei ir jo metu nebus išrinktas prezidentas, laukia trečias balsavimo etapas, kuriame balso teisę turės ne tik parlamento nariai, bet ir vietos valdžios atstovai.

                        Tačiau, kaip 15min teigė Tartu universiteto asocijuotas profesorius Stefano Braghiroli, net ir trečias balsavimas gali nereikšti, kad bus pagaliau nuspręsta dėl naujojo Estijos prezidento.

                        Pasak analitiko, naujuoju šalies lyderiu gali tapti ir kitas asmuo. Galimybę pasilikti antrajai kadencijai turi ir dabartinė Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid.
                        Prezidento rinkimus Estijoje galėčiau palyginti su naujojo popiežiaus išrinkimu Vatikane – kas kartą balsuojant nežinai, koks bus rezultatas. Jei A.Karis nebus išrinktas per pirmuosius tris balsavimus, viskas gali pasikeisti iš esmės“, – kalbėjo S.Braghiroli.

                        Comment


                          Naujuoju Estijos prezidentu tapo Alaras Karis

                          Comment


                            Būsimi Estijos pensininkai pasinaudojo galimybe išsiimti pinigus iš privačių pensijų fondų. Iš viso jiems išmokėta apie milijardas eurų, prieš tai atskaičiavus 265 mln. eurų GPMo į vastybės biudžetą:
                            Самая крупная выплата из II пенсионной ступени – 440 000 евро (stolitsa.ee)
                            Paskutinis taisė Tomas; 2021.09.07, 10:43.
                            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                            Comment


                              15min.lt 2021.09.22
                              Demografinė padėtis Latvijoje pasiekė kritinę ribą
                              http://www.15min.lt/m/id/aktualu/pas...ano-57-1569364
                              ​​

                              Comment


                                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                15min.lt 2021.09.22
                                Demografinė padėtis Latvijoje pasiekė kritinę ribą
                                http://www.15min.lt/m/id/aktualu/pas...ano-57-1569364
                                ​​
                                Čia vakariečių bandymas įtikint latvius ir kitus, kad Latvija turėtų įsileisti Lukašenkos “dovanas”. O demografija ir Latvijoj, ir Lietuvoj, ir Rusijoj, ir Ukrainoj pagerės, kai gimdys ne 1990–1999 gimimo, o vėlesnė karta.
                                Paskutinis taisė manometras; 2021.09.23, 14:33.
                                ПТН ПНХ
                                «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                Comment


                                  Parašė manometras Rodyti pranešimą

                                  Čia vakariečių bandymas įtikint latvius ir kitus, kad Latvija turėtų įsileisti Lukašenkos “dovanas”. O demografija ir Latvijoj, ir Lietuvoj, ir Rusijoj, ir Ukrainoj pagerės, kai gimdys ne 1990–1999 gimimo, o vėlesnė karta.
                                  Priedo ir ekonominė emigracija sumažėja iki minimumo.
                                  Kam ta žmonių masė reikalinga? Kai kas teigia, kad ateina ketvirta pramonės revoliucija. Ten tiek "darbo liaudies" nereikės.

                                  Comment


                                    Tai kad dar 1980 - 1989 karta toli gražu nebaigia gimdyti.
                                    Snowflakes will attack U <3

                                    Comment


                                      Gal kas labiau nusimanantis gali paaiškinti, kas darosi Estijoje, kad jau virš ketvirtadalio žmonių palaiko beveik atvirai fašistuojančią partiją? Atrodo, estai išvengė beveik viso blogiausio šūdo kuris užgriuvo kitas Baltijos šalis (ypač Lietuvą) šiais metais, bet iš apklausų atrodo vos ne kaip Veimaras 1932-aisiais. Ir šiaip, viena sėkmingiausių valstybių post-socialistinėje Europoje kuriai narystė ES visom prasmėm yra objektyviai naudinga, kuri kažkokius migrantų antplūdžius matė tik sapnuose ir kur LGBT partnerysčių bei Stambulo konvecijos klausimai išspręsti jau ganėtinai seniai. Ar ten su anti-vakserių propaganda tokia tragedija, kad ~10% (per metus pakilo nuo 16% iki 26.1%) gyventojų vien dėl to pradėjo palaikyti estiškąją Radžvilo, Pakso ir /pol/ mutaciją? Kažkaip sugebėjo prisitraukti vietinę vatą? Visiška mistika.

                                      Jeigu lygiai prieš metus man būtų reikėję spėti, kuri valstybė, Lietuva ar Estija, nesugebės per 9 mėnesius suskiepyti net pusės šalies ir turės ketvirtadalį gyventojų, palaikančių su atvirai pro-rusiškais elementais flirtuojančią ultranacionalistinę partiją, net negalvodamas būčiau rinkęsis Lietuvą. Atrodo kaip kažkokia paralelinė realybė.Click image for larger version  Name:	242573721_1667739306756068_2655199102605596171_n.png?_nc_cat=109&amp;ccb=1-5&amp;_nc_sid=730e14&amp;_nc_ohc=_d-w3Y6CZcAAX9hXNcA&amp;_nc_ht=scontent.fman1-1.fna&amp;oh=7785222e5ed37d8bbf0e48f7cabd6c1c&amp;oe=617224F2.png Views:	0 Size:	49,1 kB ID:	1914559
                                      Paskutinis taisė Elis; 2021.09.24, 01:16.

                                      Comment


                                        Mačiau vakar tą patį grafika ir tie patys klausimai kilo, ypač po to kai buvusi vyriausybė sugriuvo dėl korupcinių skandalų. Jei kas suprantate pasidalinkite

                                        Comment


                                          Estai kaip visada lenkia lietuvą 5-10 metų. Tie patys procesai vyksta praktiškai visur europoje. Lietuva viena iš nedaugelio ES valstybių kurioje dar nėra tokios partijos parlamente.

                                          Ar Estijoje Stambulo ir lgbtšnikų klausimai išspręsti, ar tiesiog valdžios prastumti įstatymai, o visuomenėje nuotaikos kitokios?

                                          Comment

                                          Working...
                                          X