Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vidurio Europos aktualijos (PL, CZ, SK, HU)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    Čia tiesiog šantažas.
    Gal galima daugiau info (ir iš kur ji)? Neleido įtraukti Gundiajveo, kad gautų paramą, taip?

    Comment


      Parašė digital Rodyti pranešimą
      Gal galima daugiau info (ir iš kur ji)? Neleido įtraukti Gundiajveo, kad gautų paramą, taip?
      Taip, dabar tą patį grąsina daryti ir su oligarchais:

      „Laisvos Europos radijas“: Vengrija grasina blokuoti ES sankcijas, jei nebus išbraukti trys rusų oligarchai

      RFE/RL rašo, jog Briuselio koridoriuose spekuliuojama, kad tokiu būdu Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas bando išsiderėti, kad būtų patvirtintas ES finansinės pagalbos paketas Vengrijai, kuris buvo užlaikytas dėl teisės viršenybės pažeidimų šalyje.
      Flickr

      Comment


        Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą
        Pasakyti, kad rusai nebeturi jokių šansų šiame kare būtų pernelyg drąsu, nors ir kaip keistai tai atrodo. Dabar rusai naudoja savo galingiausią ginklą - resursų, ypač energetinių teikimo apribojimus - ir tai jau sąlygoja visuomenės nuomonės pokyčius. Kai kuriose Europos šalyse matydama kylančias (ir labai) kainas visuomenė jau pradeda keisti savo nuomonę. Kai kur ir dramatiškai. Tradiciškai Austro-Vengrija buvo tokia silpna vieta. Va ir šiandien atėjo visuomenės nuomonės tyrimo Slovakijoje rezultatai. Slovakai jau nori Rusijos pergalės ir santykių su Rusija normalizavimo. Ir kaip ir daug kur - provincija už rusus ir vienintelė Bratislava už ukrainiečius.

        Approximately a fifth of respondents said they wish for a clear victory for Russia, with more than half saying they are inclined toward a Russian win.
        Meanwhile, only a third said they tended towards Ukraine, and only 18% expressed no preference
        Divisions are clearly noticeable on the party level. For example, the overwhelming majority of voters of the SMER-SD of former Prime Minister Robert Fico are on the Russian side.
        Fico is a vocal opponent of anti-Russian sanctions and even celebrated the anniversary of the Slovak National Uprising with the Russian ambassador. SMER-SD is still a member of the Party of European Socialists (PES).
        Regarding the geographical differences, only the population of Bratislava has a majority of people wishing for Ukraine to win.


        Most Slovaks want Russia to win Ukraine war
        https://www.euractiv.com/section/pol...n-ukraine-war/
        Slovakija kažkokia labai keista šalis. 90-aisiais vos nepatapo antra Baltarusija su link autoritarizmo ėjusiu "draugaukime su visais" Mečiaru priešakyje, jų ES ir NATO narystės perspektyvos ilgą laiką buvo ganėtinai niūrios, po to staigiai integravosi į Vakarus, praturtėjo, bet politiškai ir socialiai liko kažkokie keisti. Tikrų tikriausi neo-naciai dar prieš porą metų ten virš 10% populiarumą turėjo ir slovakai niekaip nesugebėjo jų užbaninti (galimai dėl to, kad tuometinė Fico vyriausybė kadencijos pabaigoje pradėjo vos ne atvirai remtis jų parama kai kuriais klausimais), o ir dabar nuo jų atskilusi fašistinė partija siautėja su pro-rusiškomis konspiracijomis. Kad ir kokia neefektyvi yra mūsų teisėsauga, bet manau Lietuvoje tokių partijų lyderiai jau dalintųsi kamerą su Paleckiu su tokia "iš kažkur" atsiradusia parama ir pinigais. Bet tuo pačiu jie sugebėjo išsirinkti tokią liberalią prezidentę, kokios Lietuva turbūt dar ilgus metus neturės. Įspūdinga sėkmė ir tai, kad jie Fico išvis sugebėjo išpašolvoninti praėjusiuose rinkimuose kai jis dar tik pradėjo virsti dar vienu Orbanu.

        Kiek suprantu, su švietimo sistema ten irgi liūdna, nė vieno net VU lygio universiteto, daugelis "protingesnių" varo studijuoti į Čekiją. Gan daug slovakų teko sutikti ir Anglijoje, bet čekų nė su žiburiu nerasi.

        Ilgą laiką savęs klausiau, kame jų keistumo šaknys. Ar tas Mečiaro nepilnas dešimtmetis taip sužalojo šalį? O gal dar nuo Vengrijos imperinės priespaudos užsilikusi kažkokia trauma? Juk ir 1939-aisiais naciams okupavus Čekiją slovakų fašistai (tie patys, kuriuos atvirai garbina mano aukščiau paminėtos fašistinės partijos) iškart puolė kurti nacių vasalinę valstybę. Gal būtent tai, kaip buvo sukurta pirmoji moderni slovakų valstybė, užprogramavo Europos mastu beveik unikalias atvirai fašistines tendencijas?

        Comment


          Parašė Elis Rodyti pranešimą
          Ilgą laiką savęs klausiau, kame jų keistumo šaknys.
          Viešpatie! Atsakymas ne šiaip sau glūdi, bet stačiai plūduriuoja ant paviršiaus. Viskas ką pasakėt apie Slovakiją - viskas tarp visų "naujosios Europos" narių maksimaliai analogiška kaip tik mūsiškei "vardan-tajai". Įskaitant visų pirma baudžiavos panaikinimo datą (bene artimiausias chronologiškai iš visos Vidurio Europos). Yra kažkokių skirtume, bet daugumoj... pvz. Slovakijoje gal kiek labiau išsiskiria istoriškai protestantiška populacijos dalis, kuri integrali visuomenės "grietinėlė", bet jei ne okupacija ir mažlietuvių emigracija - pagal procentus net čia mes būtume labai sulyginami.

          Parašė Elis Rodyti pranešimą
          Gal būtent tai, kaip buvo sukurta pirmoji moderni slovakų valstybė, užprogramavo Europos mastu beveik unikalias atvirai fašistines tendencijas?
          kiek suprantu, slovakams tas faktas ligi šiol yra trauma. Kažkada skaičiau, kaip keistai slovakai sureagavo į Mažylio atrastą 1918-ųjų originalą. Slovakai padarė išvadą, jog "tie lietuviai tokie pat kaip mes", tipo ne mes vieni raupsuoti. Žinoma, analogija tarp "prūsiško" ir "hilterinio" manevro" patronažo mažiausiai sulgyginama ir chimeriška, bet jiems tas, akivaizdu, niežti.

          Comment


            Visgi slovakų vyriausybė remia Ukrainą, siunčia ginklus

            Comment


              Parašė PoDV Rodyti pranešimą

              Nu ir prisipažinsiu, kad prasidėjus karui kažkaip pradėdavau galvoti, kad jei balsuočiau Lenkijoje, tai turbūt už PiS.
              Aš balsuočiau už KO, kurių sudėtyje yra ir liberalai Nowoczesna. Tikrai nematau prasmės balsuoti už LVŽS, vengrų Fidesz ir turkų AKP miksą.


              Pradėjau jaust, kad be normalaus patriotiškumo, kažkur toli nenueisim
              PiS patriotiškumas normalus? Kaip?

              kažkokias neverlandines federalistines eksperimentines formas reiktų padėti į šalį.
              Nei Lenkijoje, nei Lietuvoje federalistinių jėgų nėra. Su federalizmu Šiaurės ir Rytų ES nelabai sutiks.



              Tai greitai atsirado panašūs sentimentai Vokietijai, kad mes jiems nerūpim, ir tai logiška pagalvojus.
              Kaip? Vokietija Lietuvoje organizuoja eFP brigadą.

              Ko nebuvo iki karo. Iki karo gal būčiau užtikrinčiau balsavęs už PO. Ilgai buvau Vokietijos fanas, tiesa nerūpėjo politika, o inžineriniai dalykai, pensininkų padėtis.

              Dabar sunkiau apsispręsti, nepakankamai patinka PO kad už juos balsuočiau, o PiS kad nebūtų kokia į neaiškų ką virstanti jėga pakenksianti ne tik Lenkijai.
              PiS kaip tik tokia ir yra Nežinau kaip kitaip pavadinti visokius gąsdininimus Vokietija, bardaką su teismų sistema, kova prieš jiems neparankias NVO, kova prieš žmogaus teises, etc. Ne be reikalo Lenkijos lietuviai dažniausiai už PiS nebalsuoja.

              Ilgai su Lenkija buvo dalykas, kad mes ja realiai nepasitikėjom. Atrodo, prolenkiškų lenkų bijojom taip kaip prorusiškų.
              Aišku abejų pusių Lietuvos ir Lenkijos atsakomybė užtikrinti, kad ABI šalys būtų gerbiamos, o ne tik Lenkija, ar iš vis gerbiama kokia putininė Rusija/Baltarusija/SSRS.

              Jei tikėt mantasm, tai balsuočiau už PiS. Jei tikėt Eidvis, gal būčiau įtikintas toliau balsuot ir už PO, kas buvo iki vasario 24 d.

              Galvoju, gal net gerai, kad negula ant pečių tokia atsakomybė.
              O kuo PO pasikeitė po vasario 24?

              Comment


                Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą

                Aš balsuočiau už KO, kurių sudėtyje yra ir liberalai Nowoczesna. Tikrai nematau prasmės balsuoti už LVŽS, vengrų Fidesz ir turkų AKP miksą.
                Reiktų pasidomėt, tada jaučiu ir aš KO balsuočiau
                PiS patriotiškumas normalus? Kaip?
                Toks įspūdis buvo, kad jei nuo rusų nesislepia, tai kažką gerai daro.
                Kažkokios gilios nuomonės apie tą partiją neturiu.
                Nei Lenkijoje, nei Lietuvoje federalistinių jėgų nėra. Su federalizmu Šiaurės ir Rytų ES nelabai sutiks.
                Ilgalaikėj perspektyvoj, per erasmus ir erasmus+ programas visi jausimės europiečiai Visai patiko. Net neatsižadu to federalizmo 100%, ok, tiksliau konfederalizmo, jei ne vien savo daržinę žiūrėsim.

                Kaip? Vokietija Lietuvoje organizuoja eFP brigadą.
                Istoriškai, pamąsčiau, kad į Rytus nelabai palankiai žiūrėjo.

                PiS kaip tik tokia ir yra
                Greičiausiai

                O kuo PO pasikeitė po vasario 24?
                Nieko, tik neaiškus legacy.
                Kad jie (esą) nori paversti Lenkiją Vokietijos kolonija, etc.

                Kokia nuomonė apie Klonowski iš Neredaguota, kur vykdo Lenkijos apžvalgą?
                Kažką paminėjo, kad Lenkijos politika kartais gal net didesnis bardakas nei Lietuvoje. Ypač su visokiais PO, nors dėl PiS mažiau kažką pasisako, neretai net teisina jų veiksmus, tiek kad Lietuvą gerbia, ne veltui mes nepriklausomi būdami tokie maži.
                Paskutinis taisė PoDV; 2022.09.19, 18:04.

                Comment


                  Parašė Elis Rodyti pranešimą

                  ...
                  Turbūt daug ką nulemia tai, kad Slovakija iš esmės yra mažų miestų šalis. Ji turi 5,46 mln. gyventojų, o didžiausio miesto populiacija yra maždaug apie pusė milijono. O mes puikiai matom, kad visose šalyse didieji miestai balsuoja labai skirtingai nuo regionų. Ir tokioje Slovakijoje didieji miestai neturi tokio svorio, kaip Lietuvoje.

                  O tas palyginimas su Baltarusija visai taiklus, ir ne tik dėl politinio klimato, bet ir dėl Slovakijos pačios geopolitinės specifikos. Nes Slovakija Čekijai iš esmės ir yra tas pats, kaip Baltarusija Rusijai – provincialesnė didžiojo brolio versija. Gal dėl to Slovakijoje ir neišsivystė didelių miestų tinklas, nes daug slovakų iš provincijos paprasčiausiai emigruodavo į Čekiją.
                  Paskutinis taisė Aukštaitis; 2022.09.19, 18:14.

                  Comment


                    Parašė Aukštaitis Rodyti pranešimą

                    Turbūt daug ką nulemia tai, kad Slovakija iš esmės yra mažų miestų šalis. Ji turi 5,46 mln. gyventojų, o didžiausio miesto populiacija yra maždaug apie pusė milijono. O mes puikiai matom, kad visose šalyse didieji miestai balsuoja labai skirtingai nuo regionų. Ir tokioje Slovakijoje didieji miestai neturi tokio svorio, kaip Lietuvoje.

                    O tas palyginimas su Baltarusija visai taiklus, ir ne tik dėl politinio klimato, bet ir dėl Slovakijos pačios geopolitinės specifikos. Nes Slovakija Čekijai iš esmės ir yra tas pats, kaip Baltarusija Rusijai – provincialesnė didžiojo brolio versija.
                    Slovakiją esu pervažiavęs, net esu matęs kelionių video iš jos kelių.
                    Vietom labai jaučiasi ta Ambasador šviestuvais ir storais rusiško stiliaus šviestuvų atramomis apdėliota socialistinė infrastruktūra. Ypač koks Prešovas, taip pat daugybę kitų miestų su grynai socialistiniais rajonais, tokiais vakariečių standartais labai nejaukiais.
                    Nesijauti kaip Vakarų Europos šaly, kad ir kaip norėtum. Nebent tokia jausis po kokių 30 metų, bet spėju tik Vakarinė dalis. Dėl rytinės Slovakijos kita tema, ten gali baigtis liūdniau nei su LT demografija/ekonomika. Nebent kažkokie lūžiai įvyks su tuo.

                    Čekija jaučiasi, kad kitokia šalis. Daug mažų miestelių su Senamiesčiais, kas prideda Vakarų Europos vaibo. Šiaip, mano nuomone, pati šalis yra persmelkta to Vakarų Europos, vokiško-nordinio vaibo.
                    Netgi Lenkija kažkuo geresnė. Nors ir skurdesnė nei Čekija. Daug visokių vienkiemių ir lakstančių vištų, bet gana tvarkingi dideli mūriniai namai, išsidėstę palei kelius, nors ir turi to nejaukaus chaotiškumo su tvorelėm, neužstatytom ar nedastatytom skylėm tarp pastatų ir žvyruotom vietom.
                    Lietuva irgi persmelkta socialistinės infrastruktūros, bet jos tankis mažesnis, ir jos turbūt fiziškai mažės, bandysim išgauti kažkokį neonordinį vaibą, kas lyg jaučiasi naujai sutvarkytose vietose. Nu ir dar truputį pateisinu, kad geografiškai-istoriškai esam nutolę nuo "tikros" Vakarų Europos. Nebent kiek patys kūrėm tą Vakarų Europą su ATR arba dabartiniais laikais.
                    Paskutinis taisė PoDV; 2022.09.19, 18:26.

                    Comment


                      Prahos "nachnykai" yra nuostabus

                      Comment


                        Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą
                        PiS patriotiškumas normalus? Kaip?
                        Reikėtu dekolonizuoti smegenis jeigu nesupranti, kad PIS yra patriotiški.

                        Sakai nesi KGB agentas bet vis kartoji KGB poziciją

                        Comment


                          Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                          Reikėtu dekolonizuoti smegenis jeigu nesupranti, kad PIS yra patriotiški.

                          Sakai nesi KGB agentas bet vis kartoji KGB poziciją
                          PiS yra klerikalai/tautininkai (radikalesni nacionalistai), visuomenėje kurstantys paranojas dėl Vokietijos, kuriantys sąmokslo teorijas apie Kaczynskio lėktuvo sudužimą ir užsiimantys kitomis nesąmonėmis.

                          Čia tamsta gąsdinate KGB lygioje vietoje. PO valdomos Lenkijos užsienio politika blogesnė nebūtų – veikiau kaip tik nustotų dangstyti Vengriją ir neužsiiminėtų germanofobija lygioje vietoje.

                          Comment


                            Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą

                            PiS yra klerikalai/tautininkai (radikalesni nacionalistai), visuomenėje kurstantys paranojas dėl Vokietijos, kuriantys sąmokslo teorijas apie Kaczynskio lėktuvo sudužimą ir užsiimantys kitomis nesąmonėmis.

                            Čia tamsta gąsdinate KGB lygioje vietoje. PO valdomos Lenkijos užsienio politika blogesnė nebūtų – veikiau kaip tik nustotų dangstyti Vengriją ir neužsiiminėtų germanofobija lygioje vietoje.
                            Man rodos čia maišai subjektyvų (ne)palaikymą su partijos „normalumu“.

                            Dėl Kačinskio lėktuvo - ar skaitei tyrimų ataskaitas?

                            Comment


                              Jei oficialios Kaczynskio lėktuvo tyrimo komisijos rezultatų nepalaikymas yra nesąmonė, tai ką aš žinau... Gal vertėtų pasižiūrėti Marko Solonino video, kur jis labai gerai viską išaiškina? Nepatingėjau pažiūrėti prieš pusmetį, tikrai verta:

                              Comment


                                Šitu atveju turbūt daug rimčiau net ne pati lėktuvo katastrofa, o po to sekęs PO elgesys. Kas galėtų paneigti, kad PO dengė Rusiją paprašyti vakariečių vardan pigesnės energijos? Puikiai tinka šalia Gruzijos karo eurotyrimo euroišvadų.

                                Comment


                                  Parašė mantasm Rodyti pranešimą
                                  Šitu atveju turbūt daug rimčiau net ne pati lėktuvo katastrofa, o po to sekęs PO elgesys. Kas galėtų paneigti, kad PO dengė Rusiją paprašyti vakariečių vardan pigesnės energijos? Puikiai tinka šalia Gruzijos karo eurotyrimo euroišvadų.
                                  Tuokart man buvo įtartinas ir karo nusikaltėlio Chuilo elgesys.


                                  Comment


                                    Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą

                                    PiS yra klerikalai/tautininkai (radikalesni nacionalistai), visuomenėje kurstantys paranojas dėl Vokietijos, kuriantys sąmokslo teorijas apie Kaczynskio lėktuvo sudužimą ir užsiimantys kitomis nesąmonėmis.

                                    Čia tamsta gąsdinate KGB lygioje vietoje. PO valdomos Lenkijos užsienio politika blogesnė nebūtų – veikiau kaip tik nustotų dangstyti Vengriją ir neužsiiminėtų germanofobija lygioje vietoje.
                                    jeigu tau realybė yra sąmokslo teorijos ir akivaizdus vokiečių parsidavimas vis dar nėra aiškus tai tada pasitaisysiu - gal ir esi KGB agentas.

                                    Comment


                                      PIS kaip respublikonai (ne trumpistai),viduje, ką jie daro gal ir ne visai ok, bet Lietuvai jie geriausia alternatyva. Lenkai gal ne tokie šovinistai kaip Rusai, bet vis tiek į top 3 Europoje patenka, Skirtumas tarp PIS ir PO, kad bent kol kas PIS išlieja savo šovinizmą ant Vokiečių ir Rusų, kai to tarpų PO liedavo tik ant "Kresų" nes ant vokiečių nedrįso (o ant Rusų irgi dėl vokiečių). žinoma konkurencija ko didesnė to geriau Lenkijoje.

                                      Comment


                                        Parašė Stadionas Rodyti pranešimą
                                        PIS kaip respublikonai (ne trumpistai),viduje, ką jie daro gal ir ne visai ok, bet Lietuvai jie geriausia alternatyva. Lenkai gal ne tokie šovinistai kaip Rusai, bet vis tiek į top 3 Europoje patenka, Skirtumas tarp PIS ir PO, kad bent kol kas PIS išlieja savo šovinizmą ant Vokiečių ir Rusų, kai to tarpų PO liedavo tik ant "Kresų" nes ant vokiečių nedrįso (o ant Rusų irgi dėl vokiečių). žinoma konkurencija ko didesnė to geriau Lenkijoje.
                                        PiS palaiko Vengriją ir išsidirbinėja prieš ES.

                                        Comment


                                          Parašė Kitas Džiugas Rodyti pranešimą

                                          PiS palaiko Vengriją ir išsidirbinėja prieš ES.
                                          palaikė prieš karą. o ES duoda antausį ir po to sėdi jie ramus lenkai.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X