Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Žaliojo tilto skulptūras

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė abcd Rodyti pranešimą
    dėl sovietmečio buvo nesuvokiamai subjaurota žmonių sąmonė ir mūsų miestai. Todėl išeitis yra viena - su buldozeriu pravažiuoti per visą "palikimą" ir bandyti atstatyti tai kas buvo. Kitas susitaikymo būdas būtų mąstyti "Lietuva yra ir amžinai bus postsovietinė skylė, bet I am ok with that".
    Nežinau, ar teko tamstai domėtis psichologija, bet psichologinių traumų gydimas prasideda nuo to, kad jas reikia atpažinti, pripažinti ir išmokti nesigėdyti jų.
    Labai bloga praktika yra bandymas dangstyti traumas ir apsimesti tarsi jų nebūtų buvę. Tamsta siūlote viską su buldozeriu lyginti, ir kurti vaizdelį tarsi sovietmečio nebūtų buvę- čia man primena tradicinę lietuvišką alkoholizmo praktiką - gerti tam kad pamirštum. Anoniminių alkoholikų klubo susitikimai prasideda nuo to, kad kiekvienas pasisveikina prisipažindamas "mano vardas toks ir toks, aš esu alkoholikas". Tą patį reikia padaryti ir mums -"mes esame lietuviai, mes esame postsovietinė nacija" ir reikia didžiuotis tuo kad mes tą šūdą išgyvenom, nesuzombėjom, nors ir kentėjom bet šiaip ne taip išlikom gyvi. Tą patį reikia daryti ir su sovietmečio palikimu - neslėpti, bet tuo pačiu džiaugtis kad jis praėjo, mokėti pasijuokti iš jo, ir NEBIJOTI jo, nes tai tik balvonai - negyvi tuščiaviduriai kevalai, kurie jau nieko mums blogo nebepadarys. O dabar mes praradom puikų gyvą istorijos vadovėlį - uždarom tuos baibokus į grūto parkus, tarsi plėšrius gyvūnus į zologijos sodus, kad niekam jie neįkąstų. Tiesa, pamenu kai grūtas pradėjo veikti, verkiantys tremtiniai bliovė kad išvis tuos leninus reikia supjaustyti ir sulydyti kad jų neliktų. Noriu priminti ką rašiau praeitame tekste - mes matom baibokus ant žalio tilto, bet nematom jų filharmonijoje, priešais seimą (kas mano nuomone yra žymiai skandalingesni atvejai), o labiausiai nematome jo savo sovietiniame mentalitete. Sovietai sugriovė mūsų paminklus, nes reikėjo sunaikinti svetimus stabus ir paruošti vieta saviems stabams, mes dabar darome tą patį, prisidengdami tokiais pačiais argumentais.

    galiu savo nuomonę dar prailiustruoti puikia Gedimino Urbono instaliacija iš 1995 metų - manau taip reikėjo ir palikti, ir dar uždėti tokius kūbus ant galvų visoms skulptūroms, kad ir balvonų tebebijantieji ir sovietmečio egzotikos ištroškusieji būtų patenkinti:

    Paskutinis taisė julius; 2016.03.27, 11:32.

    Comment


      Parašė abcd Rodyti pranešimą
      Išties, kraujas tiesiog užverda pagalvojant apie tai kaip pasielgta su Vokiečių gatve Vilniuje, neapažįstamai sunaikintu Karaliaučiumi, sugriautais dvarais, gamyklomis (!) paverstomis ir išvogtomis bažnyčiomis
      Nebūtina perimti pačias blogiausias okupantų atneštas savybes - prisikrauti užantį akmenų ir su proga ar be progos bandyti kažkam keršyti. Tilto balvonų nugriovimas - labai geras kerštas už išniekintą Vokiečių gatvę, ane?
      Laikas traumas turėtų gydyti, o emocijas - apmalšinti.

      Linksmų švenčių.

      Comment


        Parašė Romas Rodyti pranešimą
        Nebūtina perimti pačias blogiausias okupantų atneštas savybes - prisikrauti užantį akmenų ir su proga ar be progos bandyti kažkam keršyti. Tilto balvonų nugriovimas - labai geras kerštas už išniekintą Vokiečių gatvę, ane?
        Laikas traumas turėtų gydyti, o emocijas - apmalšinti.

        Linksmų švenčių.
        Gal ir taip. Skulptūrų nugriovimas nėra keršto aktas. Jos nugriautos dėl to, kad didelei daliai padorių ir turinčių savigarbos jausmą Lietuvos piliečių yra šlykščios, vemti verčia.

        Comment


          Oficiali teisinė informacija




          http://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search


          Kodai paieškai:
          Kodas registre iki 2005.04.19: G148K
          Nr. Lietuvos Respublikos kultūros paminklų sąraše: DV50

          Kompleksą sudaro:
          1. Tiltas - pradėta Valstybės saugomo objekto statuso panaikinimo procedūra (16900);
          2. Skulptūrinė grupė „Pramonė ir statyba“ - pradėta Valstybės saugomo objekto statuso panaikinimo procedūra (23573);
          3. Skulptūrinė grupė „Žemės ūkis“ - pradėta Valstybės saugomo objekto statuso panaikinimo procedūra (23574);
          4. Skulptūrinė grupė „Taikos sargyboje“ - pradėta Valstybės saugomo objekto statuso panaikinimo procedūra (23575);
          5. Skulptūrinė grupė „Mokslo jaunimas“ - pradėta Valstybės saugomo objekto statuso panaikinimo procedūra (23576);

          http://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search
          Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos
          2016-03-01 aktas Nr. KPD-RMVT/7.1



          Dar yra 4 priedai, kur taryba nerado vertybių nė vienoje skulptūroje.
          Visas dokumentas: http://kvr.kpd.lt/KvrWcf/LabbisServi...E-41C293653F0F

          Informacija apie Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybą, kurios pirmininku tapo botanikas, nors komisijoje yra istorikų, architektų ir filologų.
          2016-05-09
          Sudaryta nauja Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba, kurioje neliko nė vieno eksperto, anksčiau pasisakiusio prieš sovietinių Žaliojo tilto skulptūrų išbraukimą iš vertybių registro.
          Visi specialistai yra humanitarinių mokslų daktarai, jie bus atsakingi už įvairias sritis (...)
          http://www.propatria.lt/2015/05/suda...-kulturos.html

          Comment


            Kas gali paaaiškinti, kiek Lietuvoje yra kultūros paveldo tarybų ir komisijų ir kuri yra "kietesnė".

            Ana taryba, kuriai vadovauja botanikas, kažkodėl vadinasi Pirmoji - ji nori nukelti nuo tilto / negrąžinti ant tilto "balvonų".



            Be to yra ir Valstybinė kultūros paveldo komisija, kurios pirmininkė laikosi visiškai priešingos nuomonės - skulptūras reikia išssaugoti
            Apie komisiją:
            http://www3.lrs.lt/pls/inter/w5_show?p_r=6832&p_k=1


            BNS 2016.01.26
            Komisijos pirmininkė: Žaliojo tilto skulptūros turi būti grąžintos

            Valstybinės kultūros paveldo komisijos naujoji vadovė Evelina Karalevičienė ketina aktyviai domėtis sovietinių Vilniaus Žaliojo tilto skulptūrų likimu, sakydama, kad tai daryti įpareigoja įstatymai. (...)
            „Pagal galiojančius teisės aktus jas reikėtų sutvarkyti ir grąžinti į vietą“, - sakė komisijos vadovė.

            http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=70217674

            Comment


              Žaliojo tilto balvonų gynėjams dangus griūva, pasaulinė apokalipsė:
              Lenkija masiškai griaus šimtus sovietmečio paminklų
              http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...nklu-57-603993

              Comment


                istoriko požiūris į balvonų ( ne vilniečių, apskritai) reikšmę
                https://www.facebook.com/Ray.net.ua/...4901741907819/
                Русский военный корабль, иди нахуй!

                Comment


                  Parašė julius Rodyti pranešimą
                  (...)
                  galiu savo nuomonę dar prailiustruoti puikia Gedimino Urbono instaliacija iš 1995 metų - manau taip reikėjo ir palikti, ir dar uždėti tokius kūbus ant galvų visoms skulptūroms, kad ir balvonų tebebijantieji ir sovietmečio egzotikos ištroškusieji būtų patenkinti:

                  O ten galėjo įkurti naktinį klubą su atitinkamo stiliaus baru. Dar vienas įrodymas, kad Lietuvoje vyrauja anti-progresyvus mąstymas.

                  Comment


                    Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                    O ten galėjo įkurti naktinį klubą su atitinkamo stiliaus baru. Dar vienas įrodymas, kad Lietuvoje vyrauja anti-progresyvus mąstymas.
                    Kokio stiliaus?

                    Comment


                      BNS 2017.02.17 07:08
                      Paveldosaugininkai laukia sprendimo dėl Žaliojo tilto skulptūrų

                      Paveldosaugininkai beveik prieš metus nusprendė, kad saugoti sovietines Vilniaus Žaliojo tilto skulptūras neverta, bet nesulaukė nei ankstesnės, nei dabartinės Kultūros ministerijos vadovybės pritarimo.

                      Kultūros ministrė Liana Ruokytė - Jonsson šį klausimą penktadienį ketina aptarti su Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi, kadangi skulptūros priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. (...)

                      Skulptūras su Kultūros paveldo departamento (KPD) leidimu sostinės savivaldybė nukėlė 2015-ųjų liepą ir jų grąžinti nebežadėjo. Skulptūros nukeltos dėl prastos jų būklės.
                      Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba kovo mėnesį pasiūlė sovietmečio skulptūras braukti iš nekilnojamojo paveldo vertybių sąrašo. Šiuo metu avarinės būklės skulptūros saugomos savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje, Vilniaus valdžia jų restauruoti neketina, o perduoti jas į privačias rankas ar į bet kurį valstybinį muziejų trukdo iki galo nepanaikinta jų teisinė apsauga. (...)

                      http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=73778108

                      Comment


                        BNS 2017.02.17 12:34
                        Žaliojo tilto skulptūras svarstoma perduoti Lietuvos dailės muziejui

                        Vilniuje ant Žaliojo tilto stovėjusias sovietines skulptūras svarstoma perduoti Lietuvos dailės muziejui. Šis savo ruožtu muziejus galėtų jas atiduoti eksponuoti Druskininkų Grūto parkui, sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

                        Tuo metu Vilniaus savivaldybė, anot mero Remigijaus Šimašiaus, svarstys ir dar vieną galimą variantą – skelbti atvirą konkursą dėl šiuo metu Nekilnojamųjų kultūros vertybių sąraše saugomų skulptūrų eksponavimo.

                        „Mūsų pasiūlymas būtų perduoti šias skulptūras Lietuvos dailės muziejui, kuris tiria, kaupia meno vertybes, taip pat ir iš sovietmečio epochos. Tokiu būdu, jei miestas perduotų Dailės muziejui saugoti šias skulptūras, skulptūras išimtumėme iš valstybės saugomų nekilnojamųjų kultūros vertybių sąrašo. Kaip žinia, jos papultų į muziejaus rinkinį, taptų muziejaus rinkinio dalimi. Pagal Muziejų įstatymą, joms būtų suteikta teisinė apsauga, būtų saugoma deramai, kaip meno kūriniai“, – po susitikimo su meru penktadienį sakė ministrė.

                        Ministrė sako, kad muziejus tokiam galimam sprendimui nesipriešina. Kur eksponuoti skulptūras, anot jos, tokiu atveju spręstu muziejus, aptaręs tai su savivaldybę – dalį savo saugomų sovietmečio kūrinių Dailės muziejus jau yra perdavęs privačiam Grūto parkui.
                        „Tai būtų sutarties dalykas ir su Vilniaus miestu, nes pasirašant sutartį, miestas turėtų ir savo pageidavimų. Manau, tai taptų Dailės muziejaus ir miesto susitarimo reikalas“, – sakė ji. (...)

                        http://lietuvosdiena.lrytas.lt/aktua...s-muziejui.htm

                        Comment


                          Na dar kartą pasižiūrėjau ir tikrai nėra šitų nuotraukų šioje temoje. Taigi, Estija, 2016 metai, paastatas rekonstruotas iš ES lėšų. Na ir kokie komentarai?









                          P.s. nuotraukos darytos mano, taip kad jos tikros ne montažas

                          Comment


                            Na, jie turi problemą, kad pašalinus sovietinę simboliką vietiniai vatnikai vis sukelia riaušes. O čia dar (pagooglinau) Kohtla-Jarve - beveik grynai rusiškas miestas, todėl suprantama. Bet šiaip nereikia taip daryti ir saugoti šlykščios žudikų simbolikos.
                            Post in English - fight censorship!

                            Comment


                              Žinai , neseniai buvau susitikęs anglus, tai jie taip pajuokavo apie Lietuvą - ai žinai, tai kiek atvažiuoju čia tai jie visada kovoja su kažkuom, tai va dėl to Lietuva ir išliko.

                              O šiaip patarčiau kovoti ne prieš skulptūras (nes tai tik metalo gabalas) o prieš vergo sindromą smegenyse - nes kaip ir kažkada sakiau - nuvertęs skulptūrą vergo iš smegenų neišmuši.

                              Comment


                                Parašė index Rodyti pranešimą
                                Na, jie turi problemą, kad pašalinus sovietinę simboliką vietiniai vatnikai vis sukelia riaušes.
                                Riaušes jie sukelia kai jiems tai liepia daryti, o ne kai kažkas švyksta šalies viduje.
                                Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                Comment


                                  Parašė udrius Rodyti pranešimą
                                  O šiaip patarčiau kovoti ne prieš skulptūras (nes tai tik metalo gabalas) o prieš vergo sindromą smegenyse - nes kaip ir kažkada sakiau - nuvertęs skulptūrą vergo iš smegenų neišmuši.
                                  Lietuvoje galioja Lietuvos įstatymai, kurie draudžia viešai demonstruoti svastikas ir pjautuvą su kūju. Jeigu Estijoje įstatymai to nedraudžia, tai čia jų reikalas.

                                  Comment


                                    Parašė udrius Rodyti pranešimą
                                    Žinai , neseniai buvau susitikęs anglus, tai jie taip pajuokavo apie Lietuvą - ai žinai, tai kiek atvažiuoju čia tai jie visada kovoja su kažkuom, tai va dėl to Lietuva ir išliko.

                                    O šiaip patarčiau kovoti ne prieš skulptūras (nes tai tik metalo gabalas) o prieš vergo sindromą smegenyse - nes kaip ir kažkada sakiau - nuvertęs skulptūrą vergo iš smegenų neišmuši.
                                    O ką jeigu kūjis su pjautuvu ir sovietų kareiviai šiaip nervina ir nuotaiką gadina kiekvieną kartą pamačius, tai vis tiek saugoti reikia?
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      Parašė balietis Rodyti pranešimą
                                      Lietuvoje galioja Lietuvos įstatymai, kurie draudžia viešai demonstruoti svastikas ir pjautuvą su kūju. Jeigu Estijoje įstatymai to nedraudžia, tai čia jų reikalas.
                                      Tas draudimas sąlyginis, pvz. negalima vaikščioti po miestą su SSRS vėliava, bet kai kas šiame viešame forume yra užsidėjęs svastiką ant avataro, į VNO skraido lėktuvai su nupieštu kūju ir pjautuvu, bet už tai baudų niekas neduoda.
                                      Flickr

                                      Comment


                                        Aš asmeniškai svastikas baninčiau, bet aš čia ne adminas. Dėl lėktuvų, tai čia slidus reikalas, išlipus iš lėktuvo, vis tiek dar reikia praeiti pasų kontrolę ir muitinę. O kai į Lietuvą bandė įvažiuoti kažkoks ten "Atminties traukinys", tai pasieniečiai paprašė nusikrapštyti visą tą simboliką, tik po to leido tęsti kelionę.

                                        Comment


                                          Rokiskyje stovi Laisves statula su svastika. Net per sovietmeti stovejo. Jokiu problemu iki siol.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X