Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvių - estų santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Lietuvių - estų santykiai

    The Wall Street Journal
    Lithuanian “Fools” Risk Delaying Rail Baltic, Says Estonian Minister
    http://blogs.wsj.com/brussels/2014/0...nian-minister/

    “It was the wish of Lithuanian government for the route to go through Kaunas [instead of Vilnius],“ Estonia’s Transport Minister Juhan Parts said in an interview with The Wall Street Journal. He added that decision not to include Vilnius in Rail Baltic was made under Lithuania’s previous government, which was “constructive“, but when a new government was sworn in a little more than a year ago things changed.

    “There are fools* in the Lithuanian government,“ Mr. Parts said. “When the new government came, they allowed themselves to be influenced by Lithuanian Railways. The Lithuanian government is wasting time.”

    #2
    Mažiau klausyti reikia tų estų. Didesnių verksnių nesu gyvenime sutikęs. Jau nekalbu, apie tai, kokias pasakas jie kuria ir kaip šventai tuo tiki. Paradoksaliusi, kad bando ieškoti to "šiaurietiškumo" grūdo, nors neretai būtent kiti tą pasako apie Lietuvą, o ne apie Estiją. Anyway, labai įdomi tauta. Keista tokia. Arogancijos jiems netrūksta, tik kažin ar ji kyla ne iš vidinių kompleksų. Juk ir Suomiai juos laiko "penkta koja šuniui"...
    Kadangi neretai tenka dirbti su jais, o dar dažniau turime bendrus "susitikimus", tai nei švedai, nei suomiai, nei kiti nenori į susitikimus ar konferencijas, organizuojamus Estijoje, važiuoti (skirtingai nuo Lietuvos). Labai jai aukštai galvas kelia. Kaip varlės prieš dalgį
    Nesakau, kad dabartinė valdžia yra gera. Atvirkščiai, tokios nekompetencijos (arba politinio debilizmo) dar su žiburiu reikia paieškoti, tačiau Viniaus pirjungimas yra teigiamas dalykas, kurį remia ir Prezidentė. Be kita ko, RB tikslas ir yra sujungti visas sostines. Tai tiesiogiai išplaukia iš EU reguliavimo.Matyt tai vienintelis šiandieninės vyriausybės projektas kurį palaikau. Nors linkiu greičiau jiems baigti kadencijas...

    ---

    Kodėl visi mano, kad Kaunas bus paliktas už borto? Juk atšaka tai nėra "centro" pakeitimas. R.B. ir eis per Kauną, tik eina kalba apie atšakos nutiesimą, kuri būtų finansuojama iš EU lėšų be kita ko, būtų laikoma to paties projekto (sudėtine) dalimi.
    Imituojamas/fiktyvus estų racionalumas sukelia juoką.

    Comment


      #3
      Nemanau, kad šis forumas vieta - tautinės nesantaikos kurstymui.
      Man neįdomu kieno koks požiūris į estus ir atvirkščiai koks į lietuvius.
      Diskutuokit į temą.

      Comment


        #4
        Estijos susisiekimo ministras Juhanas Partsas: Lietuvą valdo kvailių Vyriausybė:
        http://www.15min.lt/naujiena/verslas...7-399536?cf=df

        Comment


          #5
          Parašė Karlas Rodyti pranešimą
          Estijos susisiekimo ministras Juhanas Partsas:
          Lietuvą valdo kvailių Vyriausybė
          Originaliai Juhan Parts pasakė “idiots”
          http://blogs.wsj.com/brussels/2014/0...nian-minister/
          *CLARIFICATION: A previous version of this article quoted Mr. Parts as speaking of “idiots” in the Lithuanian government.
          Paskutinis taisė Romas; 2014.01.19, 12:01. Priežastis: Per daug [/url]

          Comment


            #6
            Sukurta nauja tema

            Atsirado proga pradėti temą apie lietuvių - estų santykius.
            Jei ir nebūtų tokios progos, reikėtų temos apie abiejų tautų tarpusavio stereotipus - apie lėtus ir racionalius estus bei karštakošius bet ryžtingus lietuvius.

            Esamos emocijos greit nurims. Bet su mūsų šiauriniais kaimynais tik daugės ekonominių ir asmeninių ryšių; turbūt keisis ir stereotipai.

            Comment


              #7
              Kelios paskutinių 24 valandų antraštės


              Delfi.lt 2014.01.19 d. 12:18
              Prisišnekėjęs Estijos ministras atgailauja
              J. Partsas tikina, kad žodis „kvailiai“ buvo panaudotas humoro forma, bet pripažino, kad tai buvo netinkamas viešųjų ryšių žingsnis.
              (...)
              Susirūpinimą nemalonia diplomatine situacija išreiškė ir Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas: „Jis manęs paprašė išspręsti situaciją su kolegomis iš Lietuvos“, - sakė J. Partsas.

              http://www.delfi.lt/verslas/transpor....d?id=63787588
              15min.lt 2014.01.19 d. 12:58
              Estijos ministras gailisi Lietuvos vyriausybę išvadinęs kvailiais
              Estijos transporto ministras Juhanas Partsas apgailestauja dėl Lietuvos vyriausybės adresu mestų kandžių žodžių. Pasak jo, „The Wall Street Journal“ žurnalistas netiksliai suprato ir išvertė jo citatą. J.Partsas teigia gerbiantis partnerius Lietuvoje.

              http://www.15min.lt/naujiena/verslas...ais-667-399590

              Delfi.lt 2014.01.18 d. 18:39
              Estijos ministras lietuvius išvadino kvailiais
              Šią savaitę situacija tarp šių šalių vėl įkaito po to, kai Lietuvos susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius naujienų agentūrai papasakojo, jog jei į „Rail Baltica“ maršrutą nebus įtrauktas Vilnius, tuomet gali žlugti visas projektas. Pagal dabartinį planą, geležinkelis nuo Talino turėtų būti tiesiamas per Rygą ir Kauną, rašo wsj.com.

              Toks mūsų ministro pareiškimas nenudžiugino Estijos transporto ministerijos – ji teigia, kad bet kokie „Rail Baltica“ užlaikymai kelia grėsmę negauti milijardų eurų, kuriuos Europos Sąjunga yra pasiryžusi investuoti į šį projektą.

              „Pati Lietuvos vyriausybė norėjo, kad geležinkelis būtų tiesiamas per Kauną, o ne per Vilnių“, - leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistui sakė Estijos susisiekimo ministras Juhanas Partsas. (...)
              „Lietuvos vyriausybėje esama kvailių. Kai atėjo nauja valdžia, jie pasidavė „Lietuvos geležinkelių“ įtakai. Lietuvos vyriausybė gaišta laiką“, - sakė Estijos ministras.
              (...)

              Už ministro žodžius atsakys Estijos ambasadorius
              Šeštadienį vakare į J. Partso aštrų pareiškimą, kuris „prasilenkia su elementaria diplomatija, pagarba kaimynams ir yra įžeidžiantis“ sureagavo ir Lietuvos vyriausybė - ji Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pavedė užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui pakviesti Estijos ambasadorių Lietuvoje, kad šis paaiškintų situaciją.

              http://www.delfi.lt/verslas/transpor....d?id=63785798

              Comment


                #8
                Kad "atgailauja", tai puiku, bet ar tai bus išspausdinta WSJ ar kokiame kitame žinomame leidinyje anglų kalba? Esminis dalykas čia ne tiek pats išvadinimas, bet kokį efektą sukėlė tas faktas, kad šita "naujiena" paskelbta WSJ.

                Comment


                  #9
                  Vis dėlto estų ministras apibendrintai nevadino lietuvių kvaliais, o tik pasakė, kad vyriausybėje yra kvailių. O kur jų nėra...

                  Dabar Estijoje vyksta lingvistinė diskusija, kaip buvo išverstas žodis "jobud" į anglų kalbą.
                  Parts kasutas intervjuus eestikeelset sõna "jobud", mis algselt oli Wall Street Journalis tõlgitud inglise keelde kui "idiots", ent praeguseks kui "fools".
                  http://www.delfi.ee/news/paevauudise....d?id=67637752
                  Gūglės vertėjas dar prideda kelias panašias reikšmes - net "pridurkai"
                  Aišku, kad viešoje erdvėje tokių žodžių vartoti kategoriškai negalima.

                  Bet dabar estai per ilgą ministro liežuvį turės kažkur nusileisti ir gal net paremti ne patį racionaliausią lietuvių pasiūlymą - kuris galų gale po lėšų įsisavinimo bus nenaudingas ir lietuviams...
                  Paskutinis taisė Romas; 2014.01.19, 12:54.

                  Comment


                    #10
                    Parašė John Rodyti pranešimą
                    Kad "atgailauja", tai puiku, bet ar tai bus išspausdinta WSJ ar kokiame kitame žinomame leidinyje anglų kalba? Esminis dalykas čia ne tiek pats išvadinimas, bet kokį efektą sukėlė tas faktas, kad šita "naujiena" paskelbta WSJ.
                    Cia yra nediskutuotinai blogai, nes WSJ standartinis skaitytojas tikrai zino tokia valstybele kaip Estija kazkur Skandinavijoje, sukurusia Skype ir kur isvieteje sedint galima prabalsuot parlamento rinkimuose. Tuo tarpu ka jis standartiskai zino apie Lietuva? Siuo atveju "strategijom" kurios skamba kaip pasirodo net iki Niujorko?
                    Show must go von!

                    Comment


                      #11
                      Tarptautiniu mastu aišku negražu, bet kad tas estų ministras tik garsiai pasakė, apie ką daugelis galvoja. Nematau priežasties lietuviams įsižeisti, o atgailaut turėtų tie, kas rinko LSDP, TT ir DP. Bet ar kvailiai dėl kvailių išrinkimo atgailauja?

                      Comment


                        #12
                        Kazkodel ir as isivaizduoju, kad tepasake Estijoje vyraujancia nuomone. Gaila, bet itariu is estu ziurint tai panasiai ir atrodom su savo Atominem ir Railbalticom.
                        Show must go von!

                        Comment


                          #13
                          Parašė disident Rodyti pranešimą
                          Tarptautiniu mastu aišku negražu, bet kad tas estų ministras tik garsiai pasakė, apie ką daugelis galvoja. Nematau priežasties lietuviams įsižeisti, o atgailaut turėtų tie, kas rinko LSDP, TT ir DP. Bet ar kvailiai dėl kvailių išrinkimo atgailauja?
                          Esmė ne ar taip yra (taip tikrai yra ), bet ar taip kalbėti priimtina diplomatiniame lygmenyje. Atsakymas yra vienareikšmiškas ne. O minimas Estijos ministras, savaime suprantama, yra labai aukšto rango tos šalies diplomatinė asmenybė.

                          Tokia kalba tokio lygio politikų kalbose neturėtų būti vartojama. Tiesiog toks diplomatinis etiketas ir, panašu, kad p. Parts'as jį grubiai pažeidė. Jei visi pasaulio diplomatai ir politikai imtų kalbėti "teisybę", tai jau tikriausiai kariautume kokį 25-ąjį pasaulinį karą.

                          Parašė VNS Rodyti pranešimą
                          Kazkodel ir as isivaizduoju, kad tepasake Estijoje vyraujancia nuomone. Gaila, bet itariu is estu ziurint tai panasiai ir atrodom su savo Atominem ir Railbalticom.
                          Estams turėtų labiausiai rūpėti, kaip pasivyti Lietuvių perkamąją galią ir BVP vienam gyventojui, nes, panašu, kad paskutiniu metu kilo problemų toje srityje.
                          Paskutinis taisė John; 2014.01.19, 13:10.

                          Comment


                            #14
                            Parašė VNS Rodyti pranešimą
                            Cia yra nediskutuotinai blogai, nes WSJ standartinis skaitytojas tikrai zino tokia valstybele kaip Estija kazkur Skandinavijoje, sukurusia Skype ir kur isvieteje sedint galima prabalsuot parlamento rinkimuose. Tuo tarpu ka jis standartiskai zino apie Lietuva? Siuo atveju "strategijom" kurios skamba kaip pasirodo net iki Niujorko?
                            Skandinavai estų nelaiko Nordic'ais. Čia jų kompleksai, ir tiek.
                            Skaipa parašė estų programuotojai, dirbę švedų-suomių įmonėje.
                            Pas mus taip pat nebloga e-valdžia, beje, pagal EU statistika - geriausiai išvystyta. Antra vertus, privalome padaryti panašias sistemas kaip estai tą padarė, turiu omenyje e-health ir pan. Ir apskirtai, reklamuoti tai ir įtikinti tamsią liaudį nadotis šiomis paslaugomis.

                            Esmė, kad jie moka reklamuotis. Jie tą daro sėkmingai. O ką mes pristatome? Kiaules kojas, šaltibarščius, krepšinį, alų? Kada mūsų dundukams dašils, kad reikia PR ir kurti MITĄ apie LT (nors, kaip ir estų atveju, tai TIK MITAS), tada bus ok. Tiek to. Esmė žinomumas. O vėliau tokie -monėskaip Dargužaitė padarys ką reikia, aišku, su sąlyga, jei Vėsaičių, Bradauskų ir kitų kvailių neliks ant svieto.
                            Lietuviškas kuklumas ar runkeliškumas nepadės.

                            Comment


                              #15
                              Vyriausybė gavo retą progą išgirsti, ką estai iš tikrųjų galvoja . Aišku, vaizduojama, kad tai tik vieno ministro nuomonė, kuri gal kažkaip ne taip išversta ir ne taip suprasta, tačiau tai tik savęs guodimas. Taip, tai nediplomatiška ir negražu, tačiau naudinga geresniam savitarpio supratimui. Kai ilgai kartu dirbama ir mandagiai kalbamasi, ima atrodyti, kad viskas gerai ir normalu. Tai buvo ženklas, kad ne viskas normalu. Estijai Lietuva gali būti nusibodusi dėl šių priežasčių: dujų terminalo (EK buvo išrinkusi vietą Suomijos įlankoje bendram Baltijos šalių terminalui), atominės elektrinės "statymo", dabar dar ir geležinkelis.

                              Comment


                                #16
                                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                Vyriausybė gavo retą progą išgirsti, ką estai iš tikrųjų galvoja . Aišku, vaizduojama, kad tai tik vieno ministro nuomonė, kuri gal kažkaip ne taip išversta ir ne taip suprasta, tačiau tai tik savęs guodimas. Taip, tai nediplomatiška ir negražu, tačiau naudinga geresniam savitarpio supratimui. Kai ilgai kartu dirbama ir mandagiai kalbamasi, ima atrodyti, kad viskas gerai ir normalu. Tai buvo ženklas, kad ne viskas normalu. Estijai Lietuva gali būti nusibodusi dėl šių priežasčių: dujų terminalo (EK buvo išrinkusi vietą Suomijos įlankoje bendram Baltijos šalių terminalui), atominės elektrinės "statymo", dabar dar ir geležinkelis.
                                Estai yra godūs. Jeigu Lietuva turi ką nors ko jie neturi, tai jie visada stengiasi atimti. Prisiminkit kaip NATO naikintuvus norėjo pasigrobt iš Šiaulių ir t.t. Susidaro toks vaizdas, kad jiems "ne lygis" būti su varguolėmis, nieko tikusiomis Latvija ir Lietuva, nes jie - "skandinavai", o mes - "trečiasis pasaulis"...
                                Su kaimynais, tai mum ne itin pasisekė... Vieni - diktatoriaus valdomi, kiti - siuntinėja tankus į kairę ir į dešinę, treti - nori atimti sostinę Vilnių. Vieninteliai latviai dar draugiški. Kol kas...
                                Paskutinis taisė Vilnietis1; 2014.01.19, 17:42.

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė D.P Rodyti pranešimą
                                  Mažiau klausyti reikia tų estų. Didesnių verksnių nesu gyvenime sutikęs. Jau nekalbu, apie tai, kokias pasakas jie kuria ir kaip šventai tuo tiki. Paradoksaliusi, kad bando ieškoti to "šiaurietiškumo" grūdo, nors neretai būtent kiti tą pasako apie Lietuvą, o ne apie Estiją. Anyway, labai įdomi tauta. Keista tokia. Arogancijos jiems netrūksta, tik kažin ar ji kyla ne iš vidinių kompleksų. Juk ir Suomiai juos laiko "penkta koja šuniui"...
                                  Kadangi neretai tenka dirbti su jais, o dar dažniau turime bendrus "susitikimus", tai nei švedai, nei suomiai, nei kiti nenori į susitikimus ar konferencijas, organizuojamus Estijoje, važiuoti (skirtingai nuo Lietuvos). Labai jai aukštai galvas kelia. Kaip varlės prieš dalgį
                                  Nesakau, kad dabartinė valdžia yra gera. Atvirkščiai, tokios nekompetencijos (arba politinio debilizmo) dar su žiburiu reikia paieškoti, tačiau Viniaus pirjungimas yra teigiamas dalykas, kurį remia ir Prezidentė. Be kita ko, RB tikslas ir yra sujungti visas sostines. Tai tiesiogiai išplaukia iš EU reguliavimo.Matyt tai vienintelis šiandieninės vyriausybės projektas kurį palaikau. Nors linkiu greičiau jiems baigti kadencijas...
                                  Estai save laiko skandinavais ir šiaip pažangia aukštųjų technologijų šalimi, tad tokie kaip mes jiems atrodom atsilikėliai
                                  Flickr

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė D.P Rodyti pranešimą
                                    Skandinavai estų nelaiko Nordic'ais. Čia jų kompleksai, ir tiek.
                                    Skaipa parašė estų programuotojai, dirbę švedų-suomių įmonėje.
                                    Pas mus taip pat nebloga e-valdžia, beje, pagal EU statistika - geriausiai išvystyta. Antra vertus, privalome padaryti panašias sistemas kaip estai tą padarė, turiu omenyje e-health ir pan. Ir apskirtai, reklamuoti tai ir įtikinti tamsią liaudį nadotis šiomis paslaugomis.

                                    Esmė, kad jie moka reklamuotis. Jie tą daro sėkmingai. O ką mes pristatome? Kiaules kojas, šaltibarščius, krepšinį, alų? Kada mūsų dundukams dašils, kad reikia PR ir kurti MITĄ apie LT (nors, kaip ir estų atveju, tai TIK MITAS), tada bus ok. Tiek to. Esmė žinomumas. O vėliau tokie -monėskaip Dargužaitė padarys ką reikia, aišku, su sąlyga, jei Vėsaičių, Bradauskų ir kitų kvailių neliks ant svieto.
                                    Lietuviškas kuklumas ar runkeliškumas nepadės.
                                    Kas ta e-valdzia? Kaip vaiksciojau su popieriais, buteliais ir saldainais, taip ir vaikscioju. Niekas nepasikeite. bullshit'as
                                    Show must go von!

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė Vilnietis1 Rodyti pranešimą
                                      Estai yra godūs. Jeigu Lietuva turi ką nors ko jie neturi, tai jie visada stengiasi atimti. Prisiminkit kaip NATO naikintuvus norėjo pasigrobt iš Šiaulių ir t.t. Susidaro toks vaizdas, kad jiems "ne lygis" būti su varguolėmis, nieko tikusiomis Latvija ir Lietuva, nes jie - "skandinavai", o mes - "trečiasis pasaulis"...
                                      Su kaimynais, tai mum ne itin pasisekė... Vieni - diktatoriaus valdomi, kiti - siuntinėja tankus į kairę ir į dešinę, treti - nori atimti sostinę Vilnių. Vieninteliai latviai dar draugiški. Kol kas...
                                      O kurie nėra godūs? Lietuviai viską dalina į kairę ir dešinę? Nebent per žioplumą. Kiekviena valstybė pirma žiūri naudos sau ir tai natūralu. Kitas dalykas, kad reikia mokėt požiūrį "kaimyno tvartas dega, man džiaugsmas" nusodinti siekiant bendrų regiono tikslų.
                                      Beje, Baltijos šalims ir tarpukariu nesisekė bendradarbiauti, prisiminiau 1934 metų bendros gynybos sutartį, kuri taip ir liko tuščiu popierėliu..

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė VNS Rodyti pranešimą
                                        Kas ta e-valdzia? Kaip vaiksciojau su popieriais, buteliais ir saldainais, taip ir vaikscioju. Niekas nepasikeite. bullshit'as
                                        Vadinasi, estai teisūs - jie vaikšto gerokai mažiau. Ir tai - tiesa.
                                        Kita vertus, dalis jų laiko save pranašesnės rasės atstovais. Kas nėra labai sąžininga.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X