Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kaip Vilnius "pavijo" Europą

    Ž. Mauricas, FB
    Melo detektorius: Ar Vilniaus BVP vienam gyventojui tikrai viršija ES vidurkį?
    Solidžios institucijos (pradedant Europos Komisija ir baigiant Lietuvos banku) teigia, kad Vilniaus (t.y. sostinės regiono) BVP vienam gyventojui yra didesnis nei ES vidurkis. Ar tikrai? Pirma, Vilniaus BVP vienam gyventojui 2018* metais buvo 23400 eurų, ES vidurkis – 30980 eurų. Taigi, Vilniaus BVP (nominalus) vienam gyventojui siekė 76% ES vidurkio t.y. buvo mažesnis nei ES vidurkis.
    Tačiau minėtos institucijos teigia, kad reikia lyginti ne nominalų BVP, o BVP apskaičiuotą atsižvelgiant į kainų skirtumus (t.y. pagal perkamosios galios standartą). Galbūt ir logiška, nes 100 eurų Vilniuje turi didesnę perkamąją galią nei pvz. Osle, bet dėl to dar galima diskutuoti (žr. komentaro pabaigoje argumentus, kodėl aš visgi teikiu prioritetą nominaliam BVP), bet čia, gerbiamieji skaitytojai, yra padaromas FOKUSAS!!!
    Vilniaus BVP vienam gyventojui (76% ES vidurkio) yra padalinamas iš LIETUVOS (o ne VILNIAUS) kainų lygio (kuris siekia 65% ES vidurkio) ir tokiu būdu yra paskaičiuojama, kad Vilniaus BVP vienam gyventojui neva sudaro 76%/65% = 116% ES vidurkio, kad yra daugiau nei 100%. Bet ar tikrai kainų lygis Vilniuje ir likusioje Lietuvos dalyje yra vienodas? Tikrai ne – Vilniuje jis yra akivaizdžiai didesnis. Tad kodėl neimamas Vilniaus kainų lygis? O todėl, kad jo niekas net neskaičiuoja!!! Tad čia yra akivaizdi statistinių duomenų manipuliacija, nes skaičiuojant Vilniaus BVP vienam gyventojui pagal perkamosios galios standartą, yra imamos Vilniaus pajamos, bet „Balbieriškio, Kavarskio ir Kazlų Rūdos“ (su visa pagarba šiems miesteliams) kainų vidurkis. Absurdas? Taip, bet Europos Komisijai taip neatrodo, kaip ir neatrodo tai, jog pagal tokią metodologiją Bratislavsky kraj (185% ES vidurkio) yra „turtingesnis“ nei Airija (177%), Stokholmas (171%), Oslas (170%) ar Paryžius (177%) ir kitoje sienos pusėje esantis itin „skurdus“ Vienos miestas (vos 155% ES vidurkio)... Brangūs Lietuvos emigrantai – ne ten emigruojate!!! Kam jus ta skurdi Skandinavija – važiuokite gyventi į Bratislavsky kraj!!! Tiesa, ten, kaip ir Vilniuje, daug neuždirbsite, bet užtat galėsite pigiai apsipirkti (tiesa, ne pačioje Bratislavoje, bet kitame Slovakijos gale, nes Bratislavos regionas yra "pigus" dėl žemo bendro kainų lygio visoje Slovakijoje, tad norint apsipirkti, teks pavažiuoti kokius 400 km link sienos su Ukraina, bet argi čia atstumas?).
    Išvada: Imant Vilniaus, o ne vidutinį Lietuvos kainų lygį, Vilniaus BVP vienam gyventojui, skaičiuojant pagal perkamosios galios standartą, vargu ar siektų ES vidurkį, tad toks teiginys yra melas. Ir ne tik melas, bet pavojingas melas, nes politikai, remdamiesi neteisinga statistika, gali prieiti prie neteisingų išvadų, o neteisingos išvados – lemti neteisingus sprendimus (pvz. sumažinti Vilniui finansavimą, siekiant mažinti regioninę atskirtį).

    Pabaigai, žadėti argumentai, kodėl nominalus BVP yra geresnis matas nei BVP paskaičiuotas pagal perkamosios galios standartą, nes kuo toliau į mišką – tuo daugiau medžių, tad statistinė informacija tampa kaip sulopytas maišas (lopas ant lopo, o ant to lopo – dar vienas lopas), ką puikiai iliustruoja minėtas Bratislavos (ir Vilniaus) pavyzdys. Be to, augant gyventojų pajamų lygiui (1), didėjant viešųjų paslaugų aprėpčiai (2) bei didžiąją dalį ekonomikos užvaldant paslaugų sektoriams (3), perkamosios galios standartas apskritai praranda prasmę, tad gal pats metas būtų jo atsisakyti?
    Trumpai paaiškinsiu:
    1. Ką rinktumėtės: ar uždirbti 1000 eurų penkis kartus pigesnėje šalyje, kurioje būtinosios išlaidos sudaro 50% pajamų (t.y. 500 eurų), ar 5000 eurų penkis kartus brangesnėje šalyje, kurioje būtinosios išlaidos taip pat sudaro 50% pajamų (nes viskas 5 kartus brangiau) t.y. 2500 eurų. Manau daugelis rinktumėtės antrąjį variantą, nors pagal perkamosios galios standartą šių šalių BVP vienam gyventojui būtų vienodas. Kodėl? Nes antrojoje šalyje turite daugiau finansinės laisvės pvz. jei nenorite visų pinigų išleisti – antrojoje šalyje galite susitaupyti net 2500 eurų per mėnesį (jau pakanka neblogoms atostogoms užsienyje), o pirmojoje – vos 500...
    2. Ką rinktumėtės: vesti savo vaikus į Rumunijos mokyklą ar statistiškai 10 kartų „brangesnę“ Norvegijos mokyklą? Eurostat viešųjų paslaugų kainas įvertina pagal viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų darbo užmokestį, nors realiai Norvegijoje mokslas yra nemokamas (be abejo, reikia mokėti didesnius mokesčius), o Rumunijoje – matyt, dar tektų papildomai mokėti korepetitoriams arba apskritai vesti į privačią mokyklą dėl prastos mokslo kokybės (o kurią gydymosi įstaigą pasirinktumėte pagal perkamosios galios standartą?)
    3. Ką rinktumėtės: ar važinėti į darbą 3 kartu brangesniu traukiniu Šveicarijoje ar traukiniu Bulgarijoje? O jei Šveicarijoje ir Bulgarijoje kelionių traukiniais kainos būtų vienodos? Perkamosios galios standartas atsižvelgia tik į kainų skirtumus, bet neatsižvelgia į kokybės skirtumus...

    Comment


      Kaip čia senasnamas pasikliauja "bankininku"?

      Comment


        Net ir prezidentu "bankininku" pasiklioviau . Reikia žiūrėti ne kur dirba, o ką sako ir ką daro.

        Comment


          Tai o kitos Europos sostinės ne tokiu pat principu skaičiuojamos? Oslas tai tikrai 170%, bet Vilnius tai tikrai ne 116%

          Comment


            Taip pat. Todėl Bartislava nuputė ir Vieną, ir tą patį Oslą
            Show must go von!

            Comment


              Ir jeigu aš išleidžiu mažiau pinigų tiem patiem dalykam, nei vidutinis EU pilietis, tai aš blogiau gyvenu? (kalbu apie BVP nominal)

              Comment


                Mauricas viską teisingai sako. Čia jau senai žinoma problema. Dėl tokio techniškai ne visai teisingo skaičiavimo skirtumas tarp turtingesnių (ir, tikėtinai, brangesnių) ir skurdesnių (pigesnių) regionų atrodo didesnis bei yra iš tikrųjų. Čia, žinoma, tik nacionaliniu lygmeniu, o ne bendru ES mastu. Vėl gi, kažin kiek statistiškai reikšmingos tokios techninės klaidos.
                If a lion could speak, we could not understand him.

                Comment


                  Ir jeigu aš išleidžiu mažiau pinigų tiem patiem dalykam, nei vidutinis EU pilietis, tai aš blogiau gyvenu?
                  Pasigilink į toliau pacituotą pastraipą. Atmetus būtinąsias išlaidas lieka konkreti (nominali) pinigų suma. Galvojant ją išleisti savo pigioje aplinkoje, gal ir jokio skirtumo, tačiau pajudėjus toliau nuo namų iškart pasijus tos sumos "nominalumas", t. y. vertė.

                  1. Ką rinktumėtės: ar uždirbti 1000 eurų penkis kartus pigesnėje šalyje, kurioje būtinosios išlaidos sudaro 50% pajamų (t.y. 500 eurų), ar 5000 eurų penkis kartus brangesnėje šalyje, kurioje būtinosios išlaidos taip pat sudaro 50% pajamų (nes viskas 5 kartus brangiau) t.y. 2500 eurų. Manau daugelis rinktumėtės antrąjį variantą, nors pagal perkamosios galios standartą šių šalių BVP vienam gyventojui būtų vienodas. Kodėl? Nes antrojoje šalyje turite daugiau finansinės laisvės pvz. jei nenorite visų pinigų išleisti – antrojoje šalyje galite susitaupyti net 2500 eurų per mėnesį (jau pakanka neblogoms atostogoms užsienyje), o pirmojoje – vos 500
                  Paskutinis taisė senasnamas; 2020.01.23, 14:25.

                  Comment


                    Parašė Evier Rodyti pranešimą
                    Ir jeigu aš išleidžiu mažiau pinigų tiem patiem dalykam, nei vidutinis EU pilietis, tai aš blogiau gyvenu? (kalbu apie BVP nominal)
                    Jeigu visą atlyginimą išleidi tiems patiems dalykams (ir aišku nieko netaupai, nekeliauoji, neperki prekių pagamintų užsienyje), tada taip.
                    Flickr

                    Comment


                      Geras pavyzdys PPP skaičiuojama Azerbaidžano vidutinė alga virš 1900 EUR lenkia visą Rytų Europą ir beveik siekia V.Europos. Nors realiai yra tik 233 EUR į rankas.

                      Įtariu, kad kokioj Centrinėje Afrikoje nemažai "turtuolių" gaunančių 20 USD/mėn, o pagal PPP kokius 2000 USD Jie ten iPhonus iš baobabų išsidrožia
                      Paskutinis taisė Sula; 2020.01.23, 14:34.

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

                        Pasigilink į toliau pacituotą pastraipą. Atmetus būtinąsias išlaidas lieka konkreti (nominali) pinigų suma. Galvojant ją išleisti savo pigioje aplinkoje, gal ir jokio skirtumo, tačiau pajudėjus toliau nuo namų iškart pasijus tos sumos "nominalumas", t. y. vertė.
                        Taip, tas tiesa (nors ir skaičiai pavyzdyje absurdiški)
                        Bet renkantis iš nominal ir PPP man pastarasis vistiek atrodo daug teisingesnis.
                        Paskutinis taisė Evier; 2020.01.23, 14:44.

                        Comment


                          Parašė Evier Rodyti pranešimą

                          Taip, tas tiesa (nors ir skaičiai pavyzdyje absurdiški)
                          Skaičiai realūs ir parodantys, koks absurdas yra PPP.
                          Flickr

                          Comment


                            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

                            Pasigilink į toliau pacituotą pastraipą. Atmetus būtinąsias išlaidas lieka konkreti (nominali) pinigų suma. Galvojant ją išleisti savo pigioje aplinkoje, gal ir jokio skirtumo, tačiau pajudėjus toliau nuo namų iškart pasijus tos sumos "nominalumas", t. y. vertė.
                            Tai pajudėjimas "toliua nuo namų" namų, pvz. Korėjietiško telefono, vokiško automobilio pirkimas, atostogos užsienyje ir visa kita taip pat įkalkuliuota į price indices.
                            Žinoma, jei keiti automobilį kasmet, ar atostogauji 4 kartus per metus, tavo išlaidos nekoreliuos su statistiniu išlaidų krepšeliu. Bet čia yra statistinis outlier.
                            If a lion could speak, we could not understand him.

                            Comment


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                              Skaičiai realūs ir parodantys, koks absurdas yra PPP.
                              Ta prasme uždirbant 2000€ Osle tavo pajamų vertė didesnė nei uždirbant 1999€ Šiauliuose
                              If a lion could speak, we could not understand him.

                              Comment


                                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                Tai pajudėjimas "toliua nuo namų" namų, pvz. Korėjietiško telefono, vokiško automobilio pirkimas, atostogos užsienyje ir visa kita taip pat įkalkuliuota į price indices.
                                Žinoma, jei keiti automobilį kasmet, ar atostogauji 4 kartus per metus, tavo išlaidos nekoreliuos su statistiniu išlaidų krepšeliu. Bet čia yra statistinis outlier.
                                O taupymas/investavimas irgi įkalkuliuotas?

                                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                Ta prasme uždirbant 2000€ Osle tavo pajamų vertė didesnė nei uždirbant 1999€ Šiauliuose
                                Žiūrint, ką vadinate "pajamų verte", labai nekonkreti sąvoka.
                                Paskutinis taisė Lettered; 2020.01.23, 15:21.
                                Flickr

                                Comment


                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                  O taupymas/investavimas irgi įkalkuliuotas?
                                  Nereikia tikėti, kad Vakarų Europoj žmonės tikrai po 2500 per mėnesį susitaupo

                                  Comment


                                    Parašė Evier Rodyti pranešimą

                                    Nereikia tikėti, kad Vakarų Europoj žmonės tikrai po 2500 per mėnesį susitaupo
                                    Na matant, kaip gyvena pensininkai vakarų Europoje ir kaip Lietuvoje, tai akivaizdu, kad sutaupo/investuoja tikrai daugiau nei Lietuvoje, tai jei lyginam, tai lyginkim rimtai, ne tik išlaidas batonui ir pienui.
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                      Žiūrint, ką vadinate "pajamų verte", labai nekonkreti sąvoka.
                                      Pinigų vertė = pinigai kasdienėje kalboje.

                                      Pinigų viena iš funkcijų - vertės nustatymas (money as unit of account).
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                        Na matant, kaip gyvena pensininkai vakarų Europoje ir kaip Lietuvoje, tai akivaizdu, kad sutaupo/investuoja tikrai daugiau nei Lietuvoje, tai jei lyginam, tai lyginkim rimtai, ne tik išlaidas batonui ir pienui.
                                        Tai pensininkai Lietuvoje uždirba 500€, atsideda 10%, sutaupo 50€.
                                        Pensininkai užsienyje uždirba 2500€, atsideda 10%, sutaupo 250€.
                                        Ceteris paribus, jų pensijų perkamoji galia yra tokia pati.
                                        P.S. na, pensininkai taupė po 10% dar nebūdami pensininkais, o būdami dirbančiaisias.
                                        If a lion could speak, we could not understand him.

                                        Comment


                                          Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                          P.S. na, pensininkai taupė po 10% dar nebūdami pensininkais, o būdami dirbančiaisias.
                                          Tą ir turiu omenyje, gyvenant pagal 50/20/30 formulę nuo 5000 galima sutaupyti/investuoti daugiau ir atitinkamai išėjus į pensiją turėti sukaupus didesnį kapitalą nei nuo 1000, nors tas 1000 gal ir turi tokią pačią "perkamąją galią" kaip 5000 kitoje šalyje, tas nėra įvertinama. Įdomu, kaip gyvens pensininkai Azerbaidžane nuo savo 233 atlyginimo taupydami.
                                          Flickr

                                          Comment

                                          Working...
                                          X