Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Tai cia ir visa esme, kad Lietuvos pozicija gali buti susilpnejusi. Juk bylinejames ne su kecupo fabriku, o su Gazpromu, tokiu klaidu daryt negalima!! Beje, nuolaidos griebimas pasirasant betkokius Gazpromo atsiustus popiergalius, vardan to, kad pries rinkimus isiteigtu rinkejui yra klasikinis populizmo pavyzdys. Is to paties 15min straipsnio:

    Turiu galvoje tai, kad „Lietuvos dujos“ išsiuntė „Gazprom“ laišką su atsisakymu kelti pretenzijas tarptautiniame arbitraže. Beje, esu girdėjęs, bet tai dar reikėtų patikrinti, kad šį laišką nuo „Lietuvos dujų“ ruošė advokatų kontora, kuri tarptautiniame arbitraže atstovauja Rusijos „Gazprom“ koncernui.

    Comment




      Aš tai negalvoju, kad jie turėjo daug erdvės populizmui, nes buvo Grybauskaitė, kuri prižiūrėjo. Kitu atveju 'pigesnių' dujų jau būtumėm sulaukę prieš pusantrų metų, iškart po rinkimų. Žinoma prarasti 5 mlrd., kuriuos galbūt priteistų Stokholme, nebūtų labai protinga. Tačiau ir turėti aukščiausias kainas Europoje, kai antra pagal dydį gamykla, Achema, stringa ir tokios kainos kenkia daugumai kitų pramonės sričių, nėra gerai. Dėl to tas 'aukso viduriukas', kai yra sumažinamos kainos, tačiau neatsimamas ieškinys, man atrodo visai priimtinas. Tačiau kaip tai paveiks Stokholmo ieškinį ir kokią įtaką jam turės, tai čia jau labai toks subtilus klausimas, į kurį vargu ar politologas gali lengvai atsakyti, nes tam būtinos ne tik tarptautinės teisinės žinios, tačiau ir visos bylos detalių žinojimas bei išmanymas. Gali būti, kad susitarimas su Gazprom padarys daugiau žalos, nei duos naudos, tačiau šiandieną nemanau, kad kuris nors politologas turėtų pakankamai žinių, kad galėtų ankščiau laiko daryti išvadas.

      Comment


        Sukčiauja viena įmonė, o kaltos visos, kurios su ja dirba?

        http://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-...u-ja-dirba.htm

        Pavyzdžiui, kai bendrovė parduoda saldainius kitai, ji sumoka PVM. Saldainių pirkėja nurodo prekes eksportavusi ir todėl sumokėtą PVM vėliau susigrąžinusi. Tačiau iš tiesų gaminiai kartais būna realizuojami Lietuvoje, o eksportuojama tiktai popieriuose.
        Neįtikėtinas man atrodo toks įstatymas. Nejaugi tikrai ES 14-oje valstybių toks įstatymas yra? Tai dbr prieš parduodamas prekes turėsiu ieškoti kažkokių duomenų apie įmonę? Nu totally bullshit, nei aš sužinosiu, nei klientas man pasakys, kad jo nemokėsiu pvm'o.
        You've got one life! Live it!

        Comment


          N. Mačiulis. Euras kišenėje, kas toliau?
          Kitais metais Lietuva pradės derybas dėl narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO). Čia taip pat šiek tiek atsiliekame nuo Estijos, kuri šios organizacijos nare yra nuo 2010 metų, bei Latvijos, kuri kelyje narystės link yra gerokai pasistūmėjusi.
          Pasaulio ekonomikos forumo konkurencingumo reitinge Lietuva rieda žemyn jau trečius metus iš eilės – 2011 metais buvome 44 vietoje pasaulyje, pernai – jau 48-oje. Nors pats Lietuvos konkurencingumo indeksas nepablogėjo, kitos šalys greičiau įgyvendino reformas ir aplenkė Lietuvą.
          Pagal kai kuriuos kriterijus esame itin nepatraukli ir nekonkurencinga valstybė. Pavyzdžiui, pagal valdžios reguliavimo naštą Lietuva yra 107 vietoje iš 148 vertintų pasaulio valstybių. Pagal darbuotojų samdymo ir atleidimo reguliavimą – 130 vietoje pasaulyje. Palyginimui, pagal šį kriterijų Latvija yra 45 vietoje, o Estija patenka į geriausių dvidešimtuką. Be abejonės, tai yra viena iš priežasčių, kodėl nedarbas Estijoje keliais procentiniais punktais mažesnis nei Lietuvoje. Nors šį mėnesį priimtos darbo kodekso pataisos panaikino kai kuriuos niekam nereikalingus biurokratinius anachronizmus, tai turėtų būti tik pirmieji žingsniai. Pagal mokesčių sistemos paskatą investuoti Lietuva yra 114 vietoje pasaulyje, o mokesčių įtaką užimtumui – tik 120 vietoje.
          http://www.delfi.lt/verslas/verslas/....d?id=64992789

          Comment


            Parašė fredis Rodyti pranešimą
            Sukčiauja viena įmonė, o kaltos visos, kurios su ja dirba?

            http://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-...u-ja-dirba.htm



            Neįtikėtinas man atrodo toks įstatymas. Nejaugi tikrai ES 14-oje valstybių toks įstatymas yra? Tai dbr prieš parduodamas prekes turėsiu ieškoti kažkokių duomenų apie įmonę? Nu totally bullshit, nei aš sužinosiu, nei klientas man pasakys, kad jo nemokėsiu pvm'o.
            Šiaip prieš sudarant sandorius galite reikalauti panašių duomenų. Yra įvairių priemonių, pvz, specialios garantijos, duomenų atskleidimas, konfidencialumo įsipareigojimai ir pan. sąlygų įtraukimas į sutartis, t.y. tam, kad būtų apsaugoti abiejų šalių interesai.
            Paprastumo dėlei Seimas/Vyriausybė galėtų paruošti bent jau minimalų "žinyną", komentarą, o gal ir standartines formas tam, kad būtų palengvintas visas darbas.

            Comment


              Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
              N. Mačiulis. Euras kišenėje, kas toliau?

              http://www.delfi.lt/verslas/verslas/....d?id=64992789
              O kaip su World Bank Doing Business reitingais?

              Apskritai, OECD yra labai labai giliai įkišusi galvą į savo sėdmenis organizacija (šiek tiek žinau apie juos iš pirmų lūpų, tenka persilenti su jų ekspertais įvairiose šalyse). Iš esmės, jie visu kuo bando daryti atsvarą savo konkurentų (ypač World Bank) statistikai ir analitikai, bandydami visiškai kitais parametrais matuoti tuos pačius dalykus. Nesakau, kad OECD metodologijos jau tokios niekam tikusios - tiesiog, jos labai savavališkos ir leidžia ten esančiosms narėms pasiekti geresnių 'rezultatų', nei nesančioms vien dėl to, kad moka prisitaikyti prie skaičiavimo/reitingavimo metodologijos. World Banko analitika - kad ir kritikuotina, bent jau nėra pagal savo metodologiją tokia biased, kaip OECD ...

              Kad ir dėl mokesčių naštos - WTF? Mes kalbam apie Lietuvą - valstybę, kuri turi mažiausią bendrą mokestinę naštą (mokesčius kaip GDP dalį) visoje ES?
              Paskutinis taisė nomad; 2014.06.09, 15:09.
              There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

              Comment


                Jei viskas gerai, per daug nenusodins jokia metodika. Galų gale, kodėl Lietuva OECD nepriklauso, o Estija priklauso?
                Lietuvoje kapitalas ir pelnas apmokestinami gana simboliškai, o darbas daug. Daugiau nei pusė biudžeto pajamų surenkama iš darbo jėgos apmokestinimo. Tokia mokesčių sistema užprogramuoja socialinių skirtumų didėjimą ir pastovų skurstančiųjų kiekį. Dar pridedam darbo kodekso vingrybes ir tampa aišku, kodėl daug kam atrodo, jog dirbti legaliai ir skaidriai Lietuvoje nelabai apsimoka.

                Comment


                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                  Lietuvoje kapitalas ir pelnas apmokestinami gana simboliškai, o darbas daug. Daugiau nei pusė biudžeto pajamų surenkama iš darbo jėgos apmokestinimo.
                  Tokia mokesčių sistema užprogramuoja socialinių skirtumų didėjimą ir pastovų skurstančiųjų kiekį.
                  Be užsienio kapitalo čia būtų dar ne toks skurdas. Pirmiausia reikia prisitraukti kapitalą, o tada kai matai, kad jie nebegali apsieiti be tavęs, atsargiai pamažu keli mokesčius ir operatyviai seki reakcijas.
                  NT mokesčio reikėtų, nes jaunoms šeimoms tenka bankams mokėti dideles įmokas už NT paskolas.

                  Comment


                    Parašė nomad Rodyti pranešimą
                    Kad ir dėl mokesčių naštos - WTF? Mes kalbam apie Lietuvą - valstybę, kuri turi mažiausią bendrą mokestinę naštą (mokesčius kaip GDP dalį) visoje ES?
                    Neabsoliutink Turim didziausia darbo apmokestinima ir labai maza kapitalo apmokestinima (beveik neegzistuojanti). Vidurkis kaip ir nieko, bet kompozicija bloga, turetu buti labai stipriai sumazinami mokesciai darbuotojui ir darbdaviui uz darbuotoja ir kompensuojama ivedant NT ir automobiliu mokesti. Galima tokiais mokesciais islaikyti status quo bet sukurti daug patogesne aplinka investavimui i zmogiskaji kapitala, zmoniu pajamu lygio bendram pakelimui ir visuomenes tolygesniam pajamu pasiskirstymui. Tik va klausimas ar kas nors noretu sau pasidaryt "political suicide" ir iki galo reformuoti mokescius, o ne tik sumazinti darbdavio ir darbuotojo apmokestinima ir nepaliesti NT ir masinu mokesciu

                    Comment


                      /\ Ar ne konservatoriai planavo įvesti automobilio mokestį? Dėl NT mokesčio nelabai tikiu. Nes niekas nenori mokėti už tai ką nusipirko bei žinoma suinteresuoti, kad jų turtas tik brangtų. Įdomu, kaip vakarų europoje buvo įvestas NT mokestis.

                      Comment


                        Švedijos investuotojas, supirkęs dalį Estijos, nuobodžiauja. Reikia jam priminti Lietuvą.

                        Švedijos investuotojas: Talino biržoje nebėra ką pirkti

                        Comment


                          Lietuvos ekonomika pirmąjį ketvirtį augo sparčiausiai Baltijos šalyse

                          Parašė VZ.lt
                          Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų ketvirtį augo sparčiausiai Baltijos šalyse.

                          Trijų Baltijos valstybių statistikos tarnybų duomenimis, Lietuvos BVP sausio-kovo mėnesiais, palyginti su tuo pat laiku pernai, padidėjo 3,2 proc., Latvijos – 2,8 proc., o Estijos – smuko 1,4 procento.
                          Paskutinį 2013 metų ketvirtį Lietuvos ir Latvijos BVP metinis prieaugis buvo vienodas – po 3,6 proc., o Estijos – ūgtelėjo 0,3 procento.

                          Comment


                            Parašė ViR2 Rodyti pranešimą
                            Neabsoliutink Turim didziausia darbo apmokestinima
                            Nu šiaip jau implicit tax rate on labour mažesnis negu Lietuvos (32%) ne tiek ir daug ES šalių, t.y. Bulgarijoj, Airijoj, Graikijoj, Kipre, Maltoj, Portugalijoj, Rumunijoj, Slovakijoj ir U.K., o skirtumas ir su visais jais nėra didelis. O trendas yra aiškus žemyn.
                            There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                            Comment


                              Darbdavio įmokos Sodrai taigi ne apmokestinimas, o šiaip.

                              Comment


                                Aha, dar pridedam darbdavio mokamus Sodros mokesčius ir gaunam visus 55 proc. . Norėdamas darbuotojui į rankas sumokėti 1000 Lt darbdavys iš viso tai darbo vietai turi išleisti 1593 Lt.

                                Comment


                                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                  Aha, dar pridedam darbdavio mokamus Sodros mokesčius ir gaunam visus 55 proc. . Norėdamas darbuotojui į rankas sumokėti 1000 Lt darbdavys iš viso tai darbo vietai turi išleisti 1593 Lt.
                                  Taip. Ir tai neigiamai įtakoja tiek atlyginimus, tiek bedarbystės statistiką. Galime tik guostis, kad FR, Italijoje ar Belgijoje darbdaviams dar blogiau
                                  There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                                  Comment


                                    Lietuvoje darbdaviui, norinčiam mokėti darbuotojui 1000 € "į rankas", šis malonumas kainuoja 1726 €. Socialistinėje Vokietijoje - 1334 €, o UK varganus 1026 €. Žodžiu skirtumas nuo UK lygiai 700 €, manau darbuotojui tokie pinigai nesimėtytų kišenėje, galbūt net nereiktų važiuoti dirbti į tą pačią UK...
                                    Flickr

                                    Comment


                                      Tai pasiūlykite tam vargšui lietuviui „darbdaviui“, kad perkelsite šituos mokesčius nuo darbuotojo ant pelno ir/arba turto. Pažiūrėkit ką atsakys. Tokia mokesčių sistema Lietuvoje ne iš dangaus nukrito, o tų pačių verslininkų interesus atstovaujant buvo sukurta.

                                      Comment


                                        Kažkas kažkada teisingai komentavo - kai buvo kurpiama LT mokesčių struktūra buvo įsivaizduojama, kad kapitalas yra mobilus, o darbo jėga ne. Dėl to reikia smaugti darbo jėga, nes kapitalas gali pabėgti, o darbo jėga niekur nedings.

                                        Gyvenimas parodė, kad yra beveik atvirkščiai
                                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                        Comment


                                          Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                          Kažkas kažkada teisingai komentavo - kai buvo kurpiama LT mokesčių struktūra buvo įsivaizduojama, kad kapitalas yra mobilus, o darbo jėga ne. Dėl to reikia smaugti darbo jėga, nes kapitalas gali pabėgti, o darbo jėga niekur nedings.

                                          Gyvenimas parodė, kad yra beveik atvirkščiai
                                          Ir dar Lietuvoje turto mokesčiai rodomi kaip didžiausias baubas, dar pasitelkiant amžiną argumentą: "O ką daryti pencinykui, kurio pensija maža, o turto už milijonų milijonus?"
                                          Post in English - fight censorship!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X