Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Prie Sovietų buvo... (1961-1990)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Sovietai ne tautybė. Sovietais buvo, beje, griežtai kalbant, ir lietuviai.

    Comment


      Negali neįsiterpti matydamas Europido paleistą demagogiją. Mano komentarai bus paryškinti.

      Parašė Europidas Rodyti pranešimą
      -Prie sovietų mokslas buvo NEMOKAMAS, tačiau buvo PLANAI, todėl negalėjo būti kepama masiškai kaip dabar (dauguma jų šiandiena, deja, tupycos ir beraščiai; su tokiu raštingumu, koks yra dabar daugelio vadinamų studentų, nei iš tolo nebūtumei įstojęs į aukštąją mokyklą. Kiekvienas tuometinis Balbieriškio technikumas dabar yra pasivadinęs kolegija, t.y., aukštąja, o jų absolventų mąstysena – да ну их. Jei taip ir toliau, tai greit koks ūkininkas ir asilą galės diplomuoti.)studentų ir negalėjo tada net ir su NEMOKAMU mokslu būti tiek dabar studentų, kiek yra Lietuvoje dabar, kai jų yra labai daug lyginant su Europos valstybėmis. Dabar mokslas irgi yra nemokamas gabiems studentams, o tie, kas nori mokytis, bet nėra tiek finansinių galimybių valstybei, tai jie susimoka patys, taigi skiriasi tik tuo, kad tada sovietų laikais NEMOKAMAS mokslas ir buvo, o visokie kvailesni eidavo į paprastas mokyklas, o ne universitetus. Sakyti, kad dabar prieinamas tik tiems, kas turi "babkių" yra kvaila (deja, bet nekvaila. Kainuoja kelionė, bendrabutis, šiuolaikinės technologijos; tėvų parama „babkėmis“ yra tiesiog būtina.).
      -Prie sovietų studentas neaišku, kaip pragyvendavo iš stipendijos ir sunku palyginti, tačiau dabar galima dirbti (ir tada buvo galima, kad ir Tolimuosiuose Rytuose vasaros metu, o rudenį dar ir kolūkiuose padirbėdavo. Ištisi studentų bataljonai darbuodavosi. O va dabar su darbais yra žymiai blogiau.), netgi yra galimybė dirbti užsienyje ir susitaupyti mokslui, taigi galimybių tikrai yra
      -Sovietiniais laikais buvo kita karta, kaip ir JAV buvo kita karta. Dabar vaikai turi daugiau pagundų, todėl natūralu, kad yra narkotikų, kompiuterių ir visokių kitų pagundų, bet sistema neverčia jaunuolio rūkyti, vartoti, jis gali sportuoti ir dabar (nelabai. Blogai su techninėmis ir ektremaliomis sporto šakomis, pvz., motobolas, motokrosas, parašiutizmas, sklandymas, kad ir irklavimas – beveik visos buvusios sporto bazės sunyko ir senai yra privatizuotos).
      -Sovietiniais laikais darbą turėjo visi, tik nedirbo visi, nes imituodavo darbą (ar tau su protu kas nors negerai? Pasižiūrėk po kojomis – ir dabar Sovietinės gamybos šaligatvių plyteles Vilniuje mindai.), kaip ir rezultatai buvo imitaciniai (na taip: ir studentų bendrabučiai, netgi čiaupai dušuose, šaldytuvai ir elektrinės plytelės virtuvėse [ tik įsivaizduokit, koia patvari technika ir kiek iglai veiki!], ir universitetų korpusai, ir Santariškės, kaip ir visi Vilniaus daugiabučiai gyvenamuosiuose rajonuose – viso labo tik įsivaizduojami, butaforiniai.), kol sistema ir sugriuvo. Jeigu fabrikus reikėdavo dotuoti, tai kaip komoje esantys žmonės, jie yra jau beveik mirę (žmogau, planinės ekonomikos esmė ir buvo, kad iš ten, kur per daug, duoti ten, kur trūksta, todėl klestėjo bet kokia gamyba, netgi cukrinių runkelių auginimas), bet dar juos palaiko dirbtinis kvėpavimas, taip ir čia - gamyklos buvo nekonkurencingos (ir po šiai dienai „Elfoje“ pagaminta karinė technika sėkmingai skraido daugelyje pasaulio lėktuvų), gamindavo sandėliams (pvz., įsivesk Goole самолет Руслан ir pasidomėk, kiek jų stovi sandėliuose), todėl ir buvo darbo daug, jei dabar taip darytume ir dabar būtų, kaip Baltarusija pvz, bet krachas būtų (krachas Lietuvoje yra dabar ir be Baltarusijos)vėl, kaip Sovietų Sąjungoje. "Buvo" - auksinis žodis, dažnai vartojamas nusakant "sovietų rojų". Kad dabar "apsivartojusių" yra tai netikiu, kad tada nebuvo, nes alkoholizmas tada buvo visuotinis Sovietų Sąjungoje (mhm. 1990 m. Lietuvoje kiekvienam gyventojui tekdavo 8,5 ltr. gryno alkoholio(tada vartodavo beveik vien parduotuvėse parduodamus gėrimus) , 2002 - 10 ltr., 2005 -10,7 ltr., neskaičiuojant „pilstuko“, „samagono“ ir kt. paplitusių naminių gėrimų, ir t.t.). Tiesiog tuometinė valdžia rūpinosi "savo veidu" ir alkoholikai būdavo blaivinami (tai tiesa. Nors ir nealkoholikas, bet ir aš ten pabuvojau. ..), bet problema tai nuo to neišnykdavo.
      -Sakyti, kad tada kaimas klestėjo (Klestėjo! Paskutiniaisiais TSRS gyvavimo metais kolūkiai kolūkiečiams namus statė ir juos jiems dovanojo! Gaila, kad nėra tų laikų statistikos duomenų, prieinamų internete. Kad studentai būtų kuo bukesni ir nieko gero nežinotų apie tarybinius laikus.), o dabar neklesti yra sudėtinga, nes vėlgi mes nežinome visų vagysčių iš kolchozų, mes nežinome, kiek jie buvo dotuojami Maskvos, kiek buvo išlaikomi ir pan. Dabar yra reali ekonomika, todėl žinoma, kad daug kaimų tiesiog nebeatlieka funkcijos, žmonės kraustosi į miestus, kaimas degraduoja, tai realybė. Kelius ir dabar asfaltuoja kaip suprantu, o kaimiečių gert niekas tikrai neverčia, tiesiog jie taip supranta "laisvę"
      -Prieš tai rašo, kad dabar kaimiečiai geria, po to rašo, kad kaimiečiai dirba vos ne paromis, tai irgi logikos trūksta tokiuose "parašymuose". Žmogus gali dirbti ir 1 valandą, jei jam gerai, o kitas ir 12 valandų. Klausimas: kokia nauda iš to darbo?
      -Sovietiniais laikais beje ir JAV juk buvo senoji karta, tai ir nebuvo tų "gėjiškų šeimų", tai naujovė yra pasaulyje. Tada buvo tradicinės vertybės, dabar jos "prasiplovė", bet tai ne sistemos kaltos (sistema kalta! Būtumei tarybiniais laikais bandęs viešai deklaruoti, kad esi piderastas, garantuotai būtų straipsnis pritaikytas. Žmonės nesipriešino tai tvarkai. Ir jokia čia ne naujovė. Tiesiog dar viena supuvusio pasaulio išraiškos forma.)), tai žmonės keičiasi ir tiek. Dabar žmonėms tikrai niekas nedraudžia puoselėti tradicines vertybes. Ar sovietai turi tai daryti už Joną ir Marytę?
      - Sovietiniais laikais kainos nesikeisdavo, nes buvo planinė ekonomika, todėl kainos buvo nustatomos mažos, kad žmonės įpirktų prekes, todėl dotacija buvo, kaip Baltarusijoje pvz degalus dotuoja valstybė (ir kuom gi tai buvo blogai? Kad kažkas dėl stabilių kainų negalėjo ženkliai pasipelnyti?). Bet kaip matome tokia ekonomika priėjo krachą (tai ekonomikai išlaikyti būtina buvo prievarta. Atleido vadžias, ir išsilaisvino žmonių gaivališka prigimtis – viska griauti, niokoti ir tenkintis tik momentine nauda; kai kas iš tos destrukcijos kapitalą susikrovė ir visam gyvenimui)ir kainos vis tiek paaugo, nes tai realybė, tai ne popieriuje parašyta ekonomika. Dabar keičiasi kainos ir tai blogai, todėl tai jau šitos ekonomikos minusai, kad yra infliacija, kad yra pinigų spausdinimas, kad yra skurdas ir pan. Bet jeigu fiksuosime kainas, tai nebus išeitis (aišku, kad ne. Pirmiausia reikia 70 proc. prokurorų ir 80 proc. teisėjų sukišti į kalėjimus už tai, kad jietinkamai neatlieka savo darbo visuomenės pozityviosios raidos labui).
      - Sovietiniais laikais elektra, dujos, vanduo, šildymas buvo simboliškai apmokestinami, kadangi elektra, dujos ir šildymas yra Sovietų Rusijos eksportuojamos prekės, taigi ji sau negalėjo gamykloms nustatyti didelių kainų, o šildymas irgi negalėjo būti per didelis, nes niekas neišsimokėtų. Tai buvo planinė ekonomika, todėl Sovietų Rusija "darė paslaugą" "draugei Sovietų Lietuvai". Dabar kitokie santykiai, realios kainos. Vanduo yra toks, koks yra, per brangus, bet nėra protestų kažkodėl, kodėl (negi tau neaišku? Jau amžinatilsis Sikorskis (tuometinis bankininkas ir finansistas), lietuvių tautą charakterizavo kaip veršių tautą, kuri tylės netgi pjaunama. tą liudija ir „lietuvių tautos išmintis“: ko liūdi berželi ko liūdi, tyla – gera byla, duok durniui kelią, ir pan.)? Telefonas dabar yra mobilusis, taigi labai pigus, daug pažangesnis nei tada, o jei sovietai būtų likę, kaip Š. Korėja tai nebūtų ir telefono mobilaus matomai (čia jau gali tik spėlioti: Kaip būtų, jeigu būtų. . .)... Internetu gali ir nemokamai skambinti po pasaulį. Kas tada neįmanoma buvo (nesąžininga. Tada tiesiog tokių technologijų nebuvo. Bet jei norėjai pasikalbėti, pvz., su Paryžiumi – prašom, bet garantijos, kad nebūsi klausomas, nebuvo. Užtat dabar yra garantija, kad absoliučiai visi pokalbiai ir susirašinėjimai yra įrašomi ir saugomi tam tikrą laiką) ir neleistų dabar to daryti. Transporto bilietai brangūs, kadangi atsirado alternatyva mašinos, tačiau su laiku juos galima būtų atpiginti, kai daugiau žmonių naudosis. Simbolinės kainos buvo todėl, kad buvo dotacijos, bet ir be dotacijų - mobilusis ryšys - kainos yra mažos ir gali būti mažos.
      - Dėl savižudybių, tai palyginus irgi nemažai tai padarydavo, o dar klausimas, ar visą statistiką darė "teisingą" ar nebuvo "gražinama" (veikiausiai, kad gražinama nebuvo. Gyvenau geležinkelininkų šeimoje, ir apie žuvusius ant bėgių buvo kalbama tik kaip apie nelaimingus atsitikimus, o jei savižudybė – tai tik dėl nesėkmingos meilės. Dabar savižudybė ant bėgių – kaip ir įprastinis dalykas – gretimais senyvų žmonių palaikų ir dokumentus tvarkingus randa; vaikai užsienyje, valdžia – nesirūpina, o patys nebegali.)nes totalitarinė valdžia buvo juk, tai ar tikrai ji teisinga buvo? Kas žino... Nepatikrinsime dabar. O, kai ekonomika sugriuvo, tai man atrodo niekada nebus blogoji statistika į gerą pusę.
      - Sovietų Sąjunga ir prekyba žmonėmis, tai tiesiog kiti laikai. Prostitucija irgi tabu juk. Tai kalėjimas, kuriame nėra per daug informacijos, kur žmonės yra tamsūs ir be išorinio kontakto su pasauliu, taigi neturi priėjimo prie "pagundų". Tai tiek. Dabar yra prekyba žmonėmis, prostitucija gyvena jau daug metų, tai realybė. Bet su tuo kovojama. Sovietų Sąjungos laikais nesapnavo žmonės apie daug ką, net ir apie individualius namus (o žmogau!!! JIE NE SAPNAVO, O STATĖ! Betono mašina – už butelį degtinės. Šiais laikais – „mogioš“?), modernius automobilius (modernių nebuvo, bet „Žigulis“ ir „Volga“ buvo), geras paslaugas ir pan.
      - Sovietų Sąjunga buvo planinės ekonomikos, tad ten buvo utopinė (...ir taip ištisą 50 metų, t.y, – veik ne visą žmogaus gyvenimą)ekonomika, kurios tikslas darbuotojų aprūpinimas darbu, o ne realus uždavinys, kad to darbo vaisiai - prekės, būtų paklausios (prekės buvo pakankamai paklausios, gamyklos veikė visu pajėgumu trim pamainomis, o prekių, pvz., spalvotų televizorių, šaldytuvų, tuometinių magnetofonų, vis vien trūko; planinio ūkio rinka buvo tiesiog nepasotinama.)ir kokybiškos, kad jų netrūktų ir pan. Todėl ir buvo bedarbystė maža, bet normaliai ekonomikai bedarbystė turi būti 3 procentai, nes tai yra konkurencija, nes visi negali būti darbingi, ne visi juk dirbo tada, kai kurie tik imitavo darbą, o jei jis dirba, bet vagia ir tingi darbe, tai koks iš jo darbuotojas (tokie buvo svarstomi darbo kolektyvuose ir draugiškuose teismuose)? Pigiau būtų namie (tada kalba ėjo ne apie pigumą, o apie naudą. Pasirodo žmogus objekte – vis kažkokia nauda, nei namuose sėdėtų ir degtinę iš nuobodulio mauktų), kad jis sėdėtų, o ne "dirbtų" ir statistiką "gerintų". Dabar yra ekonomika sugriuvusi, tai natūralu, kad visiems žmonėms nėra ir negali būti tiek darbo, o kapitalizme ir nebūna visi užimti. Kitas klausimas, ar visi žmonės pajėgūs persikvalifikuoti, ar jie moka imtis verslo, ar jie tiesiog sovietiniai žmonės, kurie pripratę, kai jiems "duoda darbą" (matau, kad labai gerai išmanai [I]„sovietizmą“[I] Ar pats ne tos santvarkos fruktas būsi, baigęs kokią Aukštąją partinę mokyklą, bet dabar skūrą išvertęs išnaudotojiškojo kapitalizmo naudai giedi? Beveik neabejoju, kad mokslinio komunizmo pagrindus esi „įkirtęs“ kaip reikiant. Aš – tai tik „trajakui“, o šiuolaikiniai studentai apskritai apie tai nieko neišmano, todėl ir diskutuoti nepajėgūs. Gali tik spiegti.). Tai problema jau mentaliteto, o ne sovietų ar kapitalizmo laikų. Emigracija irgi natūralus dalykas, tik Lietuvoje ji per didelė (grynai kaip kažkokio tarybiniais laikais vidurinėje mokykloje mokinto Smetonos laikų literatūrinio kūrinio, kuris man buvo neįdomus, ir iš kurio atsiskaitymo gavau gan prastoką pažymį). Iš Airijos emigravo, iš Vokietijos emigravo. Tai natūralu. Mes norime sukurti nesukurtą rojų "Sovietų Sąjungą" (jos jau nebesukursi, bet pasaulis kairėja), kuri būtų kitokia "nei visi šunsnukiai kapitalistai", bet kai nesigauna, tai kažkodėl kaltiname ne "utopiją", o realybę. Keistas mąstymas.
      -Prie Sovietų Sąjungos visų pirma buvo daug daugiau darbingų žmonių, todėl pensijas buvo iš ko mokėti. Pensininkų buvo mažiau. Kitas klausimas, ką tie pensininkai galėjo pirkti parduotuvėse? Ar jie ten pirkdavo daug ką iš tos pensijos? Kad dabar pensininkai skursta, tai faktas, bet reik žiūrėti plačiau, kokios skurdo priežastys. Ar visi pensininkai turi gyventi mieste? Ar jie visi gali gyventi trijų kambarių butuose? Ar visi pensininkai gaus dideles pensijas, kai nekonkurencingos sovietinės gamyklos, kuriuose jie dirbo kažkada, jau seniai bankrutavusios ir nėra kur dabartiniam jaunimui dirbti? (varant taip ir toliau, galima pabaigti, kad pensininką reikia sodinti į roges, išvežti į mišką ir palikti. Visai nehumaniška.)
      - Sovietų Sąjungoje manau šiukšliadėžse gal ir kapstėsi žmonės (kapstėsi sąvartynuose. Tiesiog dėl hobio ir dėl to, kad prigimtis kitaip neleisdavo. Bet jie turėjo darbus, gaudavo atlyginimą ir turėjo visai neblogą materialinę gerovę), tiesiog abejoju, kad ten rasi kažką gero, nes ir prekių nebuvo ypatingai gerų tada. Vėlgi sunku palyginti, nes sistemos kitokios. Dabar gali rodyti žmogų, kuris kapstosi, bet nerodyti to, kurio vežimėlis pilnas ir jis perkasi už porą šimtų litų. Vėlgi iš kurios pusės pažiūrėsi. Dabar yra parama maisto paketais (ale tikrai – neblogas kapitalizmo privalumas; skurdas – pats tikriausias biznis kai kam: pakavimas, sandėliavimas, transporto nuoma, ir pan.), pašalpos. Tad nemanau, kad verta kapstytis tose šiukšlėse.
      - Prie Sovietų Sąjungos butus dalindavo nemokamai ne visiems, o kai kam, tačiau kokybė tų būtų neatitinka šiandien normalaus miesto standarto (ajajai. Tolko nienado lia lia. Kai padaro termonuotrauką tarybinės statybos buto ir šiuolaikinio namo, tai šiuolaikiniame name – kiauri plyšiai, o viduje, dažni atvejai – ištisa nelaimė. Kampai plėksta, tinkas krenta, liftas neveikia.). Dabartiniai nauji daugiabučių namų kvartalai yra grožis akim, o individualių namų pridygo visur, tad žmogus jei nori ir gali, jis gali namą savo pasistatyti ir sode netgi (pamiršai pridurti, kad Tarybinės santvarkos ir valdžios dovanotame sklype. Ačiū jai už tai. Jei ne ji – daugelis žmonių taip ir būtų likę be individualiųjų namų, nes žemę dar pirkti – būtų pernelyg brangu.), tad dabar yra tikrai daug galimybių, vienu metu kai paskolas dalino (ar žinai, yra kažkokia VSO „Nukentėjusių nuo banko asociacija“, ar panašiai? Nori tapti jos nariu – imk paskolą!), tai buvo eilės manau ir prie būtų, kainos ne fantastiškos, ypač dabar, greičiau šildymo kainos fantastiškos už tų "sovietinius nemokamų būtų šildymą". O todėl fantastiškos, kad ten kokybė apgailėtina, jie neatitinka jokių normalių Vakarų Europos miestų standartų kokybės (ir vėl tu apie tą patį. Aišku, kad neatitinka, nes., pvz., Prancūzijoje normalių žiemų nėra. Nori, kad tarybinių laikų statybos būstų sienos dar plonesnės būtų?). Nėra kur mašiną statyti (nebuvo „tos“ statybos, nėra ir „dabartinės“. Ar už rankos nuvesti ir parodyti?). Be to, kai kurie net statyti tik 25 metams. Tad reiktų labai drąsiam būti kai kritikuoji dabartinius "kartotinius" daugiabučius, nes tie "kokybiški" butai kažkodėl šilumos valgo kelis kartus daugiau. Įdomu kodėl? Ir individualių namų tada tikrai tiek nebuvo. Tad apie ką mes kalbame? Be to, dabar yra ir nuoma, gali nuomotis ir nebūtina "eilėje stovėti". Žmogus yra mobilus, jis gali persikelti iš vienos vietos į kitą. Kaip ir dabar būna ne visad vienoj vietoj, ne kaip sovietinėje sistemoje kur buvo vienoj vietoj (vėl kažką nupaistei. Ar nematei tarybinio filmo, kuriame pagrindiniu herojumi buvo „santechnikas Afonia“, filmo kulminacijoje besiblaškantis oro uoste su čemodanu rankose, viso labo, ir niekaip negalintis apsispręsti, į kokį miestą jam reikėtų išvykti apsigyventi, nes esamas jau pabodo, ir dėl to bent keletą sykių keitė lėktuvo bilietus, kol milicijai įtarimo nesukėlė?.
      - Dėl nemokamo gydymo Sovietų Sąjungos laikais sunku sakyti, tik žinau, kad korupcija ir kyšiai yra sovietinių gydytojų praktika, taigi tai išpuvusi sistema, todėl kritiškai vertinu ją. Nemokamas ligoninių išlaikymas? Nemokamas darbas ten? Viskas mokama yra. Mokesčių mokėtojai sumoka už sistemos išlaikymą, todėl nebūna nieko nemokamo: mes sumokame už gydymą tik kitaip, ir tada sumokėdavo žmonės, tik kitaip. Algas juk gaudavo sovietiniai gydytojai? Iš kur gaudavo? O kokybė kokia buvo? Aparatūra kokia? Verta tik priminti dantims skirtą taisyti aparatą ir įrangą...kaip siaubo filmuose. (tų metų technika visur tokia buvo, o paskutiniaisias santvarkos gyvavimo metais beveik visa ta „siaubo“ technika buvo pakeista. O ligų profilaktika tikrai buvo nebloga – prievartinis skiepijimas, tuberkuliozės prevencija. To dabar nebėra. Dabar „ babkes gink“, ir turėsi prevenciją.) Taigi reik atsargiau vertinti. Tokia, kokia dabar yra įranga, sovietai negalėjo net fantazuoti.
      - Sovietų Sąjungoje buvo kitokia sistema, tad kitokie ir įstatymai nei dabar. O kaip jie įgyvendinami priklauso nuo žmonių.
      - Sovietų Sąjungoje buvo didelė kariuomenė, buvo didelis KGB ir kitų struktūrų žmonių skaičius, tad reiktų atsargiau vertinti, kiek ten buvo tų "biurokratų". Kad dabar jų per daug, tai faktas. Kada mažins, tai neaišku.

      Galima tęsti be galo, bet manau Landsbergis čia ne prie ko. Čia realybė yra, o su realybe negali kovoti sovietai.


      Sovietai Lietuvoje nuo 1945 iki 1991 metu štai ką padarė:

      1. Pastatė miestus, kurie yra apstatyti tipinėmis daugiabučių dėžutėmis, kurios yra neestetiškos. Šie namai labai laidūs šilumai, todėl yra neefektyvus, kainuoja daug išlaikymas žiemos metu (tada energija kainavo pigiau vandens, todėl itin storos sienos nebuvo reikalingos, bet dabar tuos daugiabučius galima sėkmingai renovuoti. Bėda ta, kad kai bus renovuota gal koks 80 proc. gyv. namų, šilumos kainos suškoks iki tiek, kad mažiau nemokėsi, nei moki dabar. Antru atveju kapitalizmas nebūtų kapitalizmu, kurio viena esmių
      – išdurti.)
      . Miestuose pristatė gamyklų, kurios nėra konkurencingos, tad bankrutavo dauguma. Nepastatė modernių daugiabučių, gražių ir išsiskiriančių, bei nestatė individualių namų kvartalų, ko dabar yra pilna. Be sovietų miestai būtų su mažiau gyventojų, tačiau žymiai gražesni, namai ne tokie laidūs šilumai ir pan.
      2. Nutiesė kelius ir magistrales, kuriuos reikėjo modernizuoti ir pertvarkyti, todėl, kad jie neatitiko europietiškų standartų (na jau. Ir ką jau tokio modernizavo Panevėžys – Vilnius, Kaunas – Klaipėda? Kai kurie buvo pastatyti netgi lėktuvams leistis, kaip, pvz., Molėtų – Vilniaus betonkė, dabar jau veikiausiai, padengta asfaltu.). Žinoma, galima ginčytis, ar Lietuvai visi jie būtų reikalingi, ar Lietuva pati juos asfaltuotųsi, bet manau tikrai būtų jų ir be sovietų, tik mažiau. Bet su europietiška vadyba jie būtų pigesni ir kokybiškesni. Faktas (ne faktas, o nesąmonė. Pigiai buvo tik prie tarybų valdžios. Būtų gal ir daugiau padarę, tiesiog darbo jėgos trūko, nes lietuvių brigados klojo kelius ir Sibire, pvz., į Tiumenę).
      3. Nutiesė geležinkelius, kurie yra ne tokių bėgių (tikrai, kad ne tokių. Europoje bėgio 1 metro ilgio svoris yra mažesnis, nei buvusioje TSRS, nes TSRS riedmenų gabaritai buvo didesni, traukiniai sunkesni, vežti jie galėjo daugiau, todėl buvo efektyvesni), kaip Europoje, taigi Rusija ir Lietuva yra sujungti bėgiais, o ne Lietuvai ir Europa. Taigi tai nėra gera paslauga, nes be sovietų Lietuva būtų turėjusi bėgius, tačiau europietiškus (ir „karantai“ tranzitui per Klaipėdos uostą. Leckava ji dabar būtų, o ne Klaipėda.), jų būtų mažiau, bet jie būtų tik ten, kur reikia.
      4. Naftotiekis ir dujotiekis buvo pastatytas taip, kad buvome integruoti į Sovietų Sąjungą. Naftotiekis dabar neveikia, o dujotiekis tiekia brangias dujas, taigi neturime alternatyvų, nėra dujų saugyklų, o jos būtų , jei nebūtų sovietų. Kas naudinga sovietam, tas naudinga ir Rusijai, bet nenaudinga mum. Kokia laimė iš naftotiekio? Jei jis uždarytas. Kokia laimė iš dujotiekio? Jei brangios dujos.
      5. Kad kiekvienas vienkiemis turėjo elektrą, tai ne rodiklis, nes svarbiausia kas buvo padaryta, kad elektros tinklai buvo sujungti su Sovietų Rusija, taigi mes esame vis dar okupuoti, mūsų tinklai yra Rusijos įtakoje, o ne Europoje. Taigi tai ne rodiklis. Būtų mažiau laidų, bet jie būtų sujungti su Europa. Be sovietų. (o davaj pereikim prie žibalo!)
      6. Sovietai pristatė per daug ligoninių, per daug poliklinikų, nes ta neefektyvi sistema neturėjo jokio supratimo apie vadybą (????Visa tai veikė daug metų. Beje, dar buvo įvertintas ir galimo karo su kap. pasauliu faktorius. Negali sakyti, kad žmogus nerūpėjo tarybinei santvarkai. Įsivaizduok, kiek ligoninių būtų reikėję subomborduoti!), apie kokybę, taigi jiems atrodė, kad daug statyti yra gerai, o kuo daugiau lovų pacientams, tuo dar geriau, bus kuo pasigirti, aišku nes nerasime kiek kainuoja išlaikyti tas ligonines, ar jos visada apkrautos. Jei jau sovietų žmonės tokie sveiki, negeria, nerūko, nesižudo, tai kam jiems tiek ligoninių? Dėl statistikos, kad būtų kuo pasigirti prieš Vakarus? Dabar yra uždaromos ligoninės, poliklinikos, kurių nereikia, jų per daug. O be sovietų būtų pastatyta bet mažiau tų ligoninių, poliklinikų. Bet modernių ir be kyšininkų gydytojų.
      7. Pastatė mokyklas, kuriose buvo diegama nemąstantį žmogų ugdanti sistema, planinė švietimo sistema ugdanti visus kaip robotukus (tarybinė švietimo sistema savo esme buvo labai panaši į japonišką.). Taigi mokyklos gerai, bet kas jose daroma su vaikais, tai jau blogai. Geriau nestatytų, nekurtų savo švietimo programų. Jei jau nemokamai mokina, tai tegu nedaro iš vaikų sovietinių žmonių. Be sovietų mokyklos būtų, bet jų būtų mažiau (ir beraščių daugiau; nieko tokio) tiesiog.
      8. Dabar yra daug baseinų (kiek žinau, daugelis jų buvo statyti tarybiniais laikais, tik dabar renovuoti), pramogų vaikams (suvalgyti picą ir išgerti kapitalizmo atributą – kokakolą), suaugusiems ir be sovietų. Kad pastatė bibliotekas, tai šaunu, bet ir be sovietų būtų, be to dabar yra pilna literatūros internete pirkti netgi ir nemokamai netgi yra.
      9. Sovietai sukūrė neefektyvų žemės ūkį ir kolūkius, kurie buvo dotuojami (o kaip kitaip jį padaryti efektyviu? Ir dabar žemės ūkis duotuojamas. Tik neapsimesk, kad negirdėjai SAPARD ir kitokių išmokų. Nedotuotų, mirtų ir dabar.), todėl mirė, kai bankrutavo sovietinė sistema. Tai buvo mirtis greita. Dabar miškai nežinau, ar visi kertami, manau tai ne tiesa.
      10. Pastatė nekonkurencinus universitetus, kurie neprilygsta Vakarų universitetams (vėl skiedi. Jei neprilygtų, nebūtų jokių apsikeitimo studentais programų. Beje, daugelis universitetų dar važiuoja tarybinio įdirbio dėka –laboratorijos, techninė įranga. Tai kur tas kapitalizmas, turėjęs padėti universitetams tapti šiuolaikiškai konkurencingais?). Taigi aš siūlyčiau geriau studijuoti prestižiniuose Vakarų Europos universitetuose )(ir aš siūlyčiau. Nes ten dar ir komunizmo mokina, o Lietuvoje – ne)., o ne "sovietiniuose" nemokamuose. Geriau mažiau, bet kokybiškiau. Ir be sovietų įtakos.
      11. Kiek žinoma, tai Vilniaus oro uostą statė belaisviai, kaip kitus neaišku. O jie yra maži, ne modernūs, reikaujantys investicijų, atnaujinimų. Taigi belaisvių dabar nenaudojame, o perkame darbo jėgą. Oro uostai būtų ir be sovietų, tik mažiau ir jie būtų modernesni. P
      12. Sovietai pastatė nekonkurencingas gamyklas, kurios bankrutavo, pastatė Mažeikių naftą, kurią reikėjo atnaujinti smarkiai, taigi ji netiko normaliai ekonomikai. Reikėjo atnaujinti ir Ignalinos AE, kuri irgi netiko normaliems saugumo reikalavimams. Taigi reikėjo atnaujinti ir Lifosą. Visos kitos dauguma bankrutavo, o kas liko, tas veikia, bet ne taip, kad "pastatė ir paliko". Reikėjo daug investuoti, kad prikelti tuos monstrus, kurie gamino mažai paklausią produkciją (pvz., elektrą, dyzeliną, benziną, suskystintas dujas, trašas, baldus, biopreparatus, ir kt.). Reikėjo "kapitalistų milijonų", kurie "išnaudotojai" paverstų tas gamyklas realiai ekonomikai tinkančiomis.
      13. Lietuvių nuo 1945 metų iki 1990 metų padaugėjo, tačiau į Lietuvą buvo atvežtą kolonistų, daugiausiai rusakalbių. Be to, Lietuvoje susiformavo nauja tautinė grupė "sovietiniai žmonės" betaučiai, visokie mankurtai ir pan. (ir tu toks, veikiausiai, dėstai aukštojoje mokykloje, arba tokie mokina tavo vaikus, arba pats mokiniesi bei sėkmingai postringauji apie „sovietinę“ santvarką?)Taigi Lietuvoje tikrai negimė vien lietuviai, o gimė ir sovietiniai žmonės, atvažiavo rusai (ir ne tik. Tame tarpe – latviai, ukrainiečiai, baltarusiai. Vis panašios kultūros ir tikėjimo žmonės. Ar tarybinis „Žalgiris“, skindamas pergales Europoje ir pasaulyje, savo sudėtyje turėjo bent vieną negrą? Dabar kiekvieno kaimelio krepšinio komandos sudėtyje yra bent po du negrus.) . Taigi, kad gimdė lietuviai kaimuose, tai ne sovietų nuopelnas. Tai kaimiečių, kurie gimdė po penkis ir daugiau vaikus nuopelnas.
      14. Kad pastatė institutus sovietai, tai gerai, bet ar visi davė naudos realiai ekonomikai? Dabartiniu metu. Kurie iš jų tik "imitavo darbą"? (jei būtų tik imitavę darbą, dabartiniai Lietuvos moksliniai institutai TIKRAI nedirbtų nei NATO, nei NASA naudai. Tiesiog apie tai neskelbiama, o tu apie tai nieko nežinai.)
      Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

      Comment


        Apie geležinkelius gryni paistalai iš sovietikų pusės. Atvirkščiai geležinkelių tinklas sumažėjo, o ir paveldėtųjų būklė buvo apgailėtina praktiškai.
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment




          Sovietinis rojus.


          Taikos sargyboje Afganistane





          foto http://www.viv.lt


          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

          Comment


            Šitos eiles parduotuvėse, tai jau sovietmečio pabaiga, aš pats ten stovėjau.
            "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
            Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

            Adam Mickiewicz

            Comment


              Parašė Edvard Rodyti pranešimą
              Šitos eiles parduotuvėse, tai jau sovietmečio pabaiga, aš pats ten stovėjau.
              Sovietmečio pabaiga. O iki tos pabaigos tų eilių nebūdavo, ane?

              Comment


                Parašė LC. Rodyti pranešimą
                Sovietmečio pabaiga. O iki tos pabaigos tų eilių nebūdavo, ane?
                Aš neprisimenu.
                "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                Adam Mickiewicz

                Comment


                  Parašė LC. Rodyti pranešimą
                  Sovietmečio pabaiga. O iki tos pabaigos tų eilių nebūdavo, ane?
                  O dabar nėra? Ar PC kartais dirbant vos kelioms kasoms nereikia laukti kol 10 žmonių prieš tave bus aptarnauti?
                  Beje, toje nuotraukoje iš VCUP'o jokių eilių nematyti. Tais laikais buvo įprasta, kai skyrius aptarnaudavo atskiros pardavėjos, o savitarna buvo ne visuose skyriuose. Taip kad čia būtent tas atvejis, kai norint prekių, jų reikia paprašyti pardavėjos...

                  Comment


                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                    O dabar nėra? Ar PC kartais dirbant vos kelioms kasoms nereikia laukti kol 10 žmonių prieš tave bus aptarnauti?
                    Beje, toje nuotraukoje iš VCUP'o jokių eilių nematyti. Tais laikais buvo įprasta, kai skyrius aptarnaudavo atskiros pardavėjos, o savitarna buvo ne visuose skyriuose. Taip kad čia būtent tas atvejis, kai norint prekių, jų reikia paprašyti pardavėjos...
                    NUSIŠNEKI.

                    Dabar eilės tik dėl darbuotojų skaičiaus, o ne dėl deficitinių prekių troškimo.

                    Ai, ką gi čia aiškinsies su homo sovieticus.

                    Comment


                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                      O dabar nėra? Ar PC kartais dirbant vos kelioms kasoms nereikia laukti kol 10 žmonių prieš tave bus aptarnauti?
                      Beje, toje nuotraukoje iš VCUP'o jokių eilių nematyti. Tais laikais buvo įprasta, kai skyrius aptarnaudavo atskiros pardavėjos, o savitarna buvo ne visuose skyriuose. Taip kad čia būtent tas atvejis, kai norint prekių, jų reikia paprašyti pardavėjos...
                      Dabar eilės yra iš gero gyvenimo, o anais laikais būdavo atvirkščiai.
                      Flickr

                      Comment


                        Parašė LC. Rodyti pranešimą
                        NUSIŠNEKI.

                        Dabar eilės tik dėl darbuotojų skaičiaus, o ne dėl deficitinių prekių troškimo.

                        Ai, ką gi čia aiškinsies su homo sovieticus.
                        Darbuotojų trūksta? Gal kiniečių užvežam?
                        Tikras deficitas atsirado tik prie Gorbio. Iki tol vietinės gamybos prekės mažuma buvo deficitinių sąrašuose. Taip, importas buvo deficitas. Bet ne visada jis buvo geresnis už vietinę produkciją, nors pagal išvaizdą ir dailesnis.

                        Comment


                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                          Darbuotojų trūksta? Gal kiniečių užvežam?
                          Tikras deficitas atsirado tik prie Gorbio. Iki tol vietinės gamybos prekės mažuma buvo deficitinių sąrašuose. Taip, importas buvo deficitas. Bet ne visada jis buvo geresnis už vietinę produkciją, nors pagal išvaizdą ir dailesnis.
                          Seniai valgei karvės tešmenį?

                          Comment


                            Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                            Dabar eilės yra iš gero gyvenimo, o anais laikais būdavo atvirkščiai.
                            Gero gyvenimo? Tokio gero, kad pusė milijono pabėgo iš Tėvynės, dar apie tiek skursta... Tuomet kiekvienas darbininkas galėdavo nusipirkti naują paltusr kostiumus, o dabar daug net ne darbininkų, o, tarkim, švietimo sistemos darbuotojų, ypač provincijoje, vaikšto su drapanom iš skudurynų.

                            Comment


                              Parašė LC. Rodyti pranešimą
                              Seniai valgei karvės tešmenį?
                              O tu dabar juos parduotuvėje matai? O kraujinių dešrų yra? Aš jau gal 10 metų ieškau...

                              Comment


                                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                O tu dabar juos parduotuvėje matai? O kraujinių dešrų yra? Aš jau gal 10 metų ieškau...
                                Matau, kad nesupratai klausimo.

                                Arba supratai ir atsakei taip, kad aš supratau, jog tau karvės tešmuo yra gardumynas.

                                Comment


                                  Parašė LC. Rodyti pranešimą
                                  Matau, kad nesupratai klausimo.

                                  Arba supratai ir atsakei taip, kad aš supratau, jog tau karvės tešmuo yra gardumynas.
                                  Del skonio nesigincijama.

                                  Comment


                                    Parašė LC. Rodyti pranešimą
                                    Matau, kad nesupratai klausimo.

                                    Arba supratai ir atsakei taip, kad aš supratau, jog tau karvės tešmuo yra gardumynas.
                                    Aš tokių subproduktų nevalgau. Bet nemanyk, kad tais laikais kas nors juos labai mielai pirkdavo maistui. Nors visokių gurmanų pasitaiko. Žmonės augindavo lapes ir pan. ir pirkdavo subproduktus jų šėrimui.

                                    Comment


                                      Toki vaizda aš prisimenu labai gerai.

                                      "Vilniaus centrinė universalinė parduotuvė" jau greitai 10.00. (1990.05.23, nuot. I. Nosov)


                                      "Vaikų pasaulis", Gedimino pr.18/2 (1990, nuot. Lev Nosov)



                                      "Vaikų pasaulis", Gedimino pr.18/2 (1990, nuot. I Nosov)

                                      Paskutinis taisė Edvard; 2011.04.17, 16:23.
                                      "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                      Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                      Adam Mickiewicz

                                      Comment


                                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                        Aš tokių subproduktų nevalgau. Bet nemanyk, kad tais laikais kas nors juos labai mielai pirkdavo maistui. Nors visokių gurmanų pasitaiko. Žmonės augindavo lapes ir pan. ir pirkdavo subproduktus jų šėrimui.
                                        Žinoma, kad niekas tokios nesąmonės nenorėjo pirkti. Tačiau ką daryti, jeigu nėra ką valgyti, o ir pačiam magazine - tuščia? Aaa, tiesa, galima juk įsikišti į trusikus kokią dešrą darbe, o jeigu tokios galimybės nėra, tai pavogti bet ką ir iškeisti į maistą. Taip gyvenimas ir verda užburtu ratu.

                                        Comment


                                          Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                          Gero gyvenimo? Tokio gero, kad pusė milijono pabėgo iš Tėvynės, dar apie tiek skursta... Tuomet kiekvienas darbininkas galėdavo nusipirkti naują paltusr kostiumus, o dabar daug net ne darbininkų, o, tarkim, švietimo sistemos darbuotojų, ypač provincijoje, vaikšto su drapanom iš skudurynų.
                                          Sovietmečiu nebėgo? Pamiršai anekdotą apie žydą, kuris išvažiuoja į Izraelį ne dėl to, kad jis yra žydas, o todėl, kad jo rusė žmona labai trokšta pabėgt iš TSRS.
                                          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                          Comment

                                          Working...
                                          X