Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

A†A Algirdas Brazauskas. 1932-2010

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Brazauskienės milijonai: menas viską daryti laiku

    2010-09-23 12:59
    Saulė Pauliuvienė | Alfa.lt

    Jeigu prokuratūra baigtų aiškintis, kur dingo 50 milijonų litų, skirtų Nacionalinio stadiono statybai, galbūt paaiškėtų, ar kas sieja prezidento Algirdo Brazausko našlę Kristiną Brazauskienę su liūdnai pagarsėjusiomis statybomis. Tyrimas dėl galimo didelės vertės valstybės turto iššvaistymo vyksta antrus metus.

    Galima schema – gudri ir nepriekaištinga. Už menką sumą per mėnesį išsinuomoji sklypą iš savivaldybės, kurią kontroliuoja draugai ir klanui artimi žmonės. Pasirūpini reikiamais statybai leidimais, kuriuos išduoda tie patys draugai. Savivaldybei milijoninės vertės objektą stato ta pati bendrovė, kuri dirba ir tavo sklype. Kol pinigų yra savivaldybės objektui statyti, nes juos skiria bendražygis Vyriausybės galva, statybos vyksta ir tavo sklype. Savivaldybės objekto statybos kaina išauga kelis kartus, tavo statybų kainos niekas neskaičiuoja, nes tai – privati nuosavybė. O kas patikrins, ar tikrai ir kiek statybinių medžiagų ar darbo jėgos galėjo persikelti iš savivaldybės objekto į tavo sklypą? Ypač jeigu tikrinti nenori, nes tu – vis dar įtakingas žmogus. Kai savivaldybės objekto statyba sustoja, sustoja ir tavo sklype. Pinigų nėra. Yra skola. Tada parduodi tai, kas pastatyta, tiems patiems statybininkams. Uždirbi milijonus.

    Sutapimai?

    2007-aisiais statybininkai pradėjo krutėti Nacionalinio stadiono Vilniuje, Šeškinėje, statybų aikštelėje. Per 2007–2008 metus šioms statyboms buvo panaudoti 105 milijonai litų. Tiksliau, 65 milijonai litų buvo panaudoti teisėtai. Likusių 50 milijonų litų panaudojimo teisėtumo negalėjo išsiaiškinti net Valstybės kontrolė. Dingo. Kaip į vandenį. Nepateisinti nei darbų priėmimo aktais, nei kitais dokumentais.

    2008-aisiais K. Brazauskienė jau turėjo žemės sklypo, greta jai priklausančio viešbučio „Crowne Plaza“, nuomos dokumentus. Teisybės dėlei, turėjo juos jau kone dešimtmetį. Bet statybų jame kažkodėl nepradėjo.

    Statybos prasidėjo 2008-aisiais. Tais pačiais metais, kai tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas, K. Brazauskienės ir A. Brazausko bendrapartietis socialdemokratas, iš Privatizavimo fondo Nacionalinio stadiono statyboms skyrė daugiau kaip 100 milijonų litų.

    Tuos pačius daugiau kaip 100 milijonų litų, iš kurių 50 milijonų litų dingo.

    Nacionalinio stadiono statybos aikštelėje dirbo ta pati statybų kompanija, kuri pradėjo statybas ir K. Brazauskienės išsinuomotame sklype, – „Veikmė“.

    TV3 laida „Prieš srovę“ pateikė savo spėjimą – gali būti, kad 50 milijonų, turėjusių atitekti Nacionalinio stadiono statyboms, nukeliavo į kitas „Veikmės“ vykdomas statybas.

    Leidimas statybai, Zuokas ir „tvarkiečiai“

    1998 m. K. Brazauskienė iš Vilniaus savivaldybės, kuriai vadovavo dabartinis partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas, 99 metams nebrangiai išsinuomojo sklypą greta savo valdomo viešbučio „Crowne Plaza“. Tuo metu sklype buvo automobilių stovėjimo aikštelė.

    1998 m. A. Brazauskas buvo prezidentas. Tada Kristina dar nebuvo oficiali Algirdo žmona. Jos pavardė buvo Butrimienė.

    Viešbutis „Crowne Plaza“ – sostinės centre, prestižinėje M. K. Čiurlionio gatvėje, netoli Vingio parko. Toje Vilniaus vietoje, kur net ir dabar, nukritus nekilnojamojo turto kainoms, sklypo rinkos vertė – milijoninė.

    Viskas pasikeitė, kai sostinės meru tapo Artūras Zuokas. „A. Zuoko laikais bevertė aikštelė, kurioje statyba negalima, buvo paversta pasakiškos vertės statybų vieta, kai aikštelėje panoro statyti K. Brazauskienė.

    Bet A. Zuokas visų leidimų statybai išduoti nespėjo, todėl reikalus baigta tvarkyti valdant „Tvarkai ir teisingumui“ (tuomet sostinės meru buvo R. Pakso statytiniu vadintas Juozas Imbrasas – aut.). Ir su Vilniaus apskrities, kuriai vadovavo socialdemokratai, žinia.

    Parko prieigose leista statyti net ir daugiaaukštį pastatą, o tai bet kuriam kitam žmogui per kelis dešimtmečius nepriklausomybės metų buvo draudžiama“, – teigė buvęs R. Pakso patarėjas politologas Alvydas Medalinskas.

    „Ten nieko nebuvo galima statyti, bet buvo keičiamos įvairios sąlygos, buvo nurodoma, kad tai bus komercinės paskirties pastatas, jei kitaip, 49 proc. butų ir 51 proc. komercinių patalpų arba apartamentų, kas prilyginama komercijai skirtoms patalpoms“, – sakė Seimo narys Kęstutis Masiulis, buvęs sostinės tarybos narys.

    Norėjo įtikti?

    Vilniaus savivaldybė šioms statyboms reikiamus leidimus išdavė per rekordiškai trumpą laiką – porą dienų. Paprastai norėdami gauti leidimą panašiam objektui statyti žmonės sugaišta iki trejų metų.

    A. Medalinsko nuomone, ieškant sąsajų tarp Nacionalinio stadiono ir Brazauskų, neįmanoma nepastebėti, kaip „tvarkiečiai“, kurie protegavo Nacionalinio stadiono statybas ir „išpūtė“ jo sąmatas, su A. Zuoko vadovautais liberalcentristais ir A .Brazausko vadovautais socialdemokratais tiesiog varžėsi, kaip įtikti K. Brazauskienei ir padėti statyboms prie Vingio parko.

    Ką iš tiesų greta jai priklausiusio viešbučio norėjo statyti moteris: apartamentus ar komercinį pastatą, tarkime, dar vieną viešbutį ar svečių namus, išsiaiškinti gali nebent teisėsauga. K. Brazauskienė, sužinojusi, kad šia istorija domisi žurnalistai, metė telefono ragelį. Prieš tai spėjusi pasakyti: „Per skystos jūsų blauzdos.“

    Milijonus skyrė socialdemokratai

    „Tačiau vos prasidėję, pastato statybos darbai ėmė strigti. Ar pritrūko lėšų, ar statybinių medžiagų, neaišku. Bet darbai vėl pajudėjo tik po to, kai socialdemokratų Vyriausybė skyrė šimtą milijonų litų Nacionalinio stadiono statybai, o sostinės savivaldybė, vadovaujama „tvarkiečių“, be konkurso patikėjo šiuos statybos darbus atlikti bendrovei „Vilniaus kapitalinė statyba“. Šioji ėmė dirbti su ta pačia kompanija „Veikmė“, stačiusia K. Brazauskienės objektą. Nacionalinio stadiono statybai užgesus, baigėsi ir darbai prie K. Brazauskienės daugiaaukščio“, – sako A. Medalinskas.

    „Stadiono statybai 2007–2008 m. buvo panaudoti 105 milijonai litų, bet dėl daugiau nei 50 milijonų litų negalime pasakyti, ar jie tinkamai buvo panaudoti. Kai kuriose sutartyse nebuvo nustatyta kainodara, darbų aktai buvo perrašomi, kai kurie net po tris kartus, teigiama, kad už darbą parengiant projektą buvo sumokėti 3 milijonai litų, tačiau nėra įrodymų, o gal jie galėjo kainuoti 300 tūkstančių litų“, – stadione rastus pažeidimus laidoje „Prieš srovę“ vardijo Valstybės kontrolės direktoriaus pavaduotoja Rita Švedienė.

    Ir Nacionalinio stadiono, ir K. Brazauskienės statybose dirbo ta pati kompanija. Ta pati kompanija, kuriai dėl skolų dar šių metų liepos 15-ąją K. Brazauskienė pardavė sklype greta „Crowne Plaza“ pastatytus būsimo daugiaaukščio pamatus. Žemė buvo pernuomota statybų bendrovei.

    Viskas laiku

    K. Butrimienė laiku išsinuomojo sklypą – jos užtarėjas ir būsimas vyras tuo metu buvo prezidentas. Laiku susirado statybų bendrovę, kuri dirbo statant Nacionalinį stadioną. Laiku pardavė pamatus, kuriuos ta bendrovė pastatė savivaldybės išnuomotame sklype.

    Nors teismas dar 2009-ųjų gegužę buvo areštavęs šį statinį, kuris priklausė K. Brazauskienės valdytai bendrovei „Embex“, ginčą pavyko laiku išspręsti taikiai. Laiku – šių metų liepą, praėjus kelioms savaitėms po prezidento A. Brazausko mirties – K. Brazauskienė pamatus pardavė „Veikmės statybai“.

    Laiku atidavė bendrovei skolas – 7,7 milijono litų. Moteriai liko apie 6 milijonus litų. Gavusi tokius pinigus, K. Brazauskienė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama suteikti jai rentą kaip prezidento našlei.

    Prokuratūra – bejėgė?

    Vos tik Valstybės kontrolė paskelbė, kad Nacionalinio stadiono statybose pasigenda 50 milijonų litų, prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Vilniaus savivaldybės tarnautojų galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir didelės vertės valstybės lėšų iššvaistymo“. Tyrimą atlikti pavesta Vilniaus apygardos prokuratūrai. Tai pačiai, kuri prieš kelerius metus per du mėnesius išsiaiškino, kad buvęs „Draugystės“ (dabar „Crowne Plaza“) viešbutis, kuris priklauso K. Brazauskienei, privatizuotas teisėtai.

    Jeigu dėl „Draugystės“ viešbučio tyrimas buvo baigtas per du mėnesius, tai tyrimas dėl Nacionalinio stadiono statybų vyksta jau antrus metus.

    Prieš kelerius metus, po du mėnesius trukusių apklausų, kuriose teko lankytis ir velioniui A. Brazauskui, kuris tuo metu dirbo premjeru, tyrimas buvo nutrauktas. Jokių nusikaltimų, jokių baudžiamųjų nusižengimų prokurorai toje istorijoje neįžvelgė.

    Prokurorai taip ir nepaaiškino visuomenei, kaip su viešbučio „Draugystė“ privatizavimu buvo susijęs tuometinis prezidentas A. Brazauskas. Konstatuota, esą reikalai buvo tvarkomi pagal tuo metu galiojusius įstatymus, o ar skambino kas nors iš Prezidentūros dėl to, kad „Draugystė“ būtų išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašų, ar ne, nesvarbu.

    Kaip žinia, kai „Draugystė“ buvo išbraukta iš privatizuojamų objektų sąrašo, neilgai trukus viešbutis atiteko Kristinai, ilgametei Algirdo draugei.

    Žinoma, sutapimas, ne daugiau, kad tuometinis ekonomikos ministras, dabar Seimo narys Julius Veselka liudijo, jog sulaukė tuometinio prezidento A. Brazausko asmeninių nurodymų, kaip elgtis su „Draugyste“. Pokalbio įrašo neturėjo.

    Po nutraukto tyrimo premjeras A. Brazauskas kategoriškai pareikalavo, kad būtų baigtos „spekuliacijos“ „Draugystės“ viešbučio privatizavimo tema.

    O Valdovų rūmai?

    Akivaizdu, kad Nacionalinio stadiono statybos – neskaidrios. Tačiau Lietuvoje yra dar vienos gigantiškos, jau daug metų tebesitęsiančios statybos. Valdovų rūmai. Tie, kurių statybos kaina nuo 114 milijonų litų išaugo iki 367 milijonų litų. Tie, kuriems dar reikėtų apie 200 milijonų litų, kaip sakė Seimo Audito komiteto vadovė Loreta Graužinienė.

    Tie, kuriuos stato „Panevėžio statybos trestas“ (PST). Tas pats, kurio vienu iš neoficialių vadovų dar prieš kelerius metus buvo vadintas velionio prezidento A. Brazausko brolis Gerardas Brazauskas.

    Iš pirmo žvilgsnio dvi gigantiškas amžiaus statybas sieja tik milijonai ir išpūstos statybos sąmatos. Dar tai, kad pinigus abiem projektams dosniai seikėjo socialdemokratai.

    Ir dar tai, kad greta kitų Valdovų rūmų rėmėjų yra nurodyta bendrovė „Veikmė“, Nacionalinio stadiono statytoja.

    Ir dar, kad auditą dėl Valdovų rūmų, kaip ir tyrimą dėl Nacionalinio stadiono, Valstybės kontrolė perdavė prokuratūrai.

    Tikriausiai jokios schemos šių objektų nesieja.
    Statybos Technikumo Technikumas

    Comment


      Mane nustebino "Veikmės" generalinio pasisakymas, kad tie 50 mln. litų teko "dideliems" mokesčiams, PVM... - visi žinom, kad PVM mokėtojai jį grąžinasi, kitaip prekių kainos išaugtų geometrine progresija.

      Comment


        Šiandien prie gimtojo A.M.Brazausko namo Rokiškyje (Laisvės g. 7) atidengta memorialinė lenta. Straipsnis su nuotraukomis: Atminimo lentoje duktė nepažino savo tėvo... Straipsnis lrytas.lt su video: Rokiškyje atidengta prezidentui A.Brazauskui skirta memorialinė lenta Beje, bareljefas, mano manymu, nevykęs, veidas visai nepanašus į Brazausko.
        Paskutinis taisė Civis; 2010.09.24, 19:16. Priežastis: Pridėta papildoma staripsnio nuoroda

        Comment


          Prezidentūra A.M.Brazausko laidotuvių išlaidoms padengti prašo per 100 tūkst. litų (atnaujinta 17.14 val.)



          Prezidentūra prašo Vyriausybės skirti daugiau nei 100 tūkst. litų šalies vadovo Algirdo Mykolo Brazausko laidotuvių išlaidoms padengti.

          Finansų ministerijos siūlymą skirti 101,8 tūkst. litų iš Vyriausybės rezervo Ministrų kabinetas svarstys trečiadienį.

          Dar per 50 tūkst. litų prašoma kitų politikos ir visuomenės veikėjų laidotuvių išlaidoms.

          Seimo kanceliarijai turėtų būti skirta 15,6 tūkst. litų Nepriklausomybės Akto signataro Gedimino Ilgūno, 9,7 tūkst. litų – parlamentaro Algio Rimo laidotuvių išlaidoms padengti.

          Kultūros ministerijai Finansų ministerija siūlo atseikėti 22,1 tūkst. litų.

          Iš jų 5,1 tūkst. litų atitektų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato , rašytojo Jono Strielkūno, 4,6 tūkst. litų – Nacionalinio operaos ir baleto teatro dirigento Vytauto Viržonio, 7,2 tūkst. litų – kompozitoriaus, pedagogo, kultūros ir meno veikėjo Rimvydo Žigaičio, 5,2 tūkst. litų – profesionalaus lėlių teatro įkūrėjo, režisieriaus ir aktoriaus Stasio Ratkevičiaus laidotuvių išlaidoms padengti.

          Vilniaus universitetui prašoma skirti 4 tūkst. litų profesoriaus Henriko Zabulio laidotuvių išlaidoms.

          Atnaujinta 17.14 val. Kaip BNS antradienį sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, didžiąją sumos dalį A.Brazausko laidotuvėms sudaro išlaidos laidotuvių aptarnavimui (beveik 13 tūkst. litų), apsaugos priemonėms (12 tūkst. litų), garso, vertimo technikai, ekranams, paviljonams (23 tūkst. litų), transporto paslaugoms (11 tūkst. litų), svečių sutikimui ir apgyvendinimui (per 11 tūkst. litų), maitinimui (apie 2 tūkst. litų), vėliavai (2,7 tūkst. litų).

          Anot šalies vadovės patarėjos, tai ne tik Prezidentūros, bet ir kitų institucijų – Seimo kanceliarijos, Užsienio reikalų ministerijos išlaidos. Be to, kai kurios paslaugos suteiktos nemokamai: pavyzdžiui, kariuomenės orkestro, patalpų nuomos.
          Paskutinis taisė Edvard; 2010.09.28, 17:00.
          "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
          Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

          Adam Mickiewicz

          Comment


            Vo blin, kariuomenės orkestras, pasirodo, dirba komerciniais pagrindais...

            Comment


              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
              Vo blin, kariuomenės orkestras, pasirodo, dirba komerciniais pagrindais...
              Jei atidžiau skaitytum, tai kariuomenės orkestras iš tų retų atvejų, kurie teikė nemokamas paslaugas...

              Comment


                Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                Vo blin, kariuomenės orkestras, pasirodo, dirba komerciniais pagrindais...
                Tai čia visai kažkokia nesąmone išeina...............
                "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                Adam Mickiewicz

                Comment


                  Jei jie teikia išimties tvarka nemokamas "paslaugas" net prezidento laidotuvėse, tai vis dėlto jie dirba komerciniais pagrindais ir už kiekvieną pagrojimą netgi valstybinės svarbos renginiuose jiems atskirai mokama. Tai kas tai yra Lietuvos kariuomenė (su visom savo struktūrom, įskaitant ir orkestrą)? Verslo įmonė, teikianti mokamas paslaugas?

                  Comment


                    Vaikinai, gal prieš pradėdami audringai diskutuoti, perskaitykite atidžiai kas parašyta. Ir parodykite kur parašyta, jog orkestras už pinigus grojo ar groja, skirtingai nuo daugelio kitų valstybinių institucijų. Priešingai, nei orkestras, nei Garbės sargybos kuopa jokių pinigų tikrai už tai negauna, galite būti daugiau nei ramūs...
                    Paskutinis taisė arturiux; 2010.09.28, 16:54.

                    Comment


                      101,8 tūkstantis, jus ka jau visai......................
                      "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                      Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                      Adam Mickiewicz

                      Comment


                        Parašė Edvard Rodyti pranešimą
                        101,8 tūkstantis, jus ka jau visai......................
                        Valdovų rūmų globėją pridera palaidot kaip valdovą...

                        Comment


                          Parašė arturiux Rodyti pranešimą
                          Valdovų rūmų globėją pridera palaidot kaip valdovą...
                          Ne nu, aišku, aš viska supratau. Maždaug taip ir galvojau.

                          Tiktai, bet truputi neaišku kodėl tai išlindo dabar....?
                          Paskutinis taisė Edvard; 2010.09.28, 17:14.
                          "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                          Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                          Adam Mickiewicz

                          Comment


                            Anądien per TV velionio dukra neabejojo, jog tėvelį perlaidoti reiktų jau baigtuose Valdovų rūmuose. Tuomet ši suma apgailėtina atrodys prieš būsimą- kriptą įrengt, sarkofagą pagamint iš prastų medžiagų nenaudosi gi, o ir kriptą "apipavidalint" prof. Budrio reiks prašyt (tas "apipirkinėt" moka), jau nekalbant, kad visą perlaidojimo ceremoniją pakartoti darsyk teks... Brangus gi mums Algirdas Mykolas...

                            Comment


                              Parašė arturiux Rodyti pranešimą
                              Anądien per TV velionio dukra neabejojo, jog tėvelį perlaidoti reiktų jau baigtuose Valdovų rūmuose. Tuomet ši suma apgailėtina atrodys prieš būsimą- kriptą įrengt, sarkofagą pagamint iš prastų medžiagų nenaudosi gi, o ir kriptą "apipavidalint" prof. Budrio reiks prašyt (tas "apipirkinėt" moka), jau nekalbant, kad visą perlaidojimo ceremoniją pakartoti darsyk teks... Brangus gi mums Algirdas Mykolas...
                              Butaforija.
                              "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                              Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                              Adam Mickiewicz

                              Comment


                                Parašė arturiux Rodyti pranešimą
                                Anądien per TV velionio dukra neabejojo, jog tėvelį perlaidoti reiktų jau baigtuose Valdovų rūmuose. Tuomet ši suma apgailėtina atrodys prieš būsimą- kriptą įrengt, sarkofagą pagamint iš prastų medžiagų nenaudosi gi, o ir kriptą "apipavidalint" prof. Budrio reiks prašyt (tas "apipirkinėt" moka), jau nekalbant, kad visą perlaidojimo ceremoniją pakartoti darsyk teks... Brangus gi mums Algirdas Mykolas...
                                Pamenu, vos pradėjus statybas, juokavau, kad štai, kyla Brazausko mauzoliejus... Nejaugi neklydau?

                                Comment


                                  Kaip gi taip ne buvo sugalvota už balzamuoti ir išstatyti kaip Leniną.
                                  "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                  Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                  Adam Mickiewicz

                                  Comment


                                    joo.. o ant mozoliejaus stogo maximos dydzio raidemis butu uzrasyta AMB
                                    Skamba paslaptingai ir prabangiai beveik kaip BMW
                                    Neišmeskite spalvų

                                    Comment


                                      Atsiprašau, gal ir nelabai tinka į šią temą, gal labiau į 'šiaip linksma', bet iškelkit jei kas įsižeis

                                      Sūrskis ir Mauzeris: Atidengta Brazausko atminimo lenta su svetimu veidu
                                      http://www.alfa.lt/straipsnis/104122...10-10-01_09-00

                                      Sūrskis: Mauzeri, nepatikėsit, bet didžiulis skandalas vyksta Rokiškyje... Žinot, kur Rokiškis?

                                      Mauzeris: Aišku, žinau. Tarp Kupiškio ir Zarasų. O kas per skandalas? Savivaldybei altorių parduoda?

                                      Sūrskis: Baisiau. Ant Brazausko gimtojo namo, kur jis išvydo pasaulį kūdikėlio pavidalu, pakabinta memorialinė lenta, ant kataros pavaizduotas Brazauskas visiškai nepanašus į Brazauską... Net giminės nepažino...

                                      Mauzeris: Gal skulptorius supainiojo? Gal ten Butrimas pavaizduotas per klaidą?

                                      Sūrskis: Ir ne Butrimas, ir ne Sniečkus, ir ne Griškevičius. Rokiškėnai nežino, kas ten pavaizduotas. Sakė, žmonės susirinkę stoviniuoja dieną naktį ir svarsto, kas ten galėtų būti... Vieni įžvelgia Maironį, kiti – Valančių, treti sako, gal čia valstybės pensininkas Gerardas Brazauskas...

                                      Mauzeris: O tai taip nepanašus į Algirdą?

                                      Sūrskis: Absoliučiai. Sako, iškvietė rokiškėnai iš Estijos žymųjį feisologą, kataras iš veido gali viską pasakyti apie žmogų.

                                      Mauzeris: Ir ką feisologas nustatė?..

                                      Sūrskis: Nu, sako, aukšta kakta rodo, kad žmogus ir tada dirbo Lietuvai, bet smakro linija rodo, kad nepamiršdavo ir savęs.

                                      Mauzeris: Tai čia tikrai ne Brazauskas pavaizduotas.

                                      Sūrskis: Ne, ne... Feisologas sako, kad pagal ausų kaušelių formą vyriškis galėjo turėti ilgametę meilužę, kuriai užtikrino aukštą materialinį lygį, o iš antakių linijos matosi, kad žmogus tvirtai laikėsi įstatymų... nu, tipo „vsio zakono“.

                                      Mauzeris: Tai čia ne Brazauskas. Kaip čia skulptorius taip susimovė?

                                      Sūrskis: Tai, matyt, pagailėjo vietiniai socdemai pinigų. Ištraukė skulptorius seną Lenino bareljefo formą, nudaužė barzdžikę, uždėjo grifką ir galvojo – sueis.

                                      Mauzeris: Nesueis...

                                      Sūrskis: Nesueis. Čia prie Brazausko dirbti reikia...
                                      Aš tikrai myliu Lietuvą!

                                      Comment


                                        A.M.Brazausko įamžinimo komisijai pateikti šeši prezidentų panteono projektai

                                        Birželį mirusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko atminimo įamžinimo komisijai ketvirtadienį pristatyti šeši projektai, kaip Antakalnio kapinėse Vilniuje reikėtų įrengti prezidentų panteoną.

                                        "Visi komisijos nariai buvo už tai, kad nereikėtų atidėlioti ir skelbti dar vieno konkurso, kad galima dėl tų pateiktų variantų balsuoti, komentuoti (...) ir mūsų nuomonės daugeliu atveju labai panašios buvo", - po komisijos posėdžio žurnalistams sakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

                                        Daugiausia palankumo sulaukęs variantas turėtų paaiškėti penktadienį, tačiau, anot ministro, tai neturėtų reikšti, kad būtent toks jis ir bus statomas Antakalnio kapinėse, esą visi siūlymai sulaukė pastabų, kaip juos reikėtų koreguoti. Koks galutinis projektas bus statomas Antakalnyje, turėtų paaiškėti maždaug per mėnesį, nes dar reikia patikrinti autorių kvalifikaciją.

                                        "Pastabos daugiausia buvo tos - kad tai būtų perspektyvinis, ne vieno žmogaus kapas, o panteonas, valstybės vadovų laidojimo vieta, kur turėtų gražiai susidėlioti perspektyva", - sakė komisijos narys, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas.

                                        Pirmajame variante siūloma tarp Sausio 13-osios ir Nepriklausomybės akto signatarų palaidojimo vietos pastatyti Valstybės vadovų alėją. A.M.Brazausko kapavietę sudarytų granitinė platforma ir pailgas pjedestalas su metaline prezidento galva.

                                        Antrajame variante valstybės vadovų atminimą siūloma pagerbti trispalvės spalvų pjedestalais. Ant A.M.Brazauskui skirto pjedestalo siūloma pastatyti jo biustą. Trispalviais pjedestalais būtų pagerbti ir Nepriklausomybės akto signatarų.

                                        Trečiąjį variantą sudarė skulptūrinė valstybės vadovų siena, atskirta nuo kitų kapų. Ant šios, į tris dalis padalytos sienos, pasak autorių, turėtų būti išdėstyti metaliniai portretiniai bareljefai su 32 valstybės vadovais nuo Mindaugo laikų, tarpukario laikų prezidentų bareljefai ir prezidentų nuo Nepriklausomybės atkūrimo bareljefai. Į Antakalnio kapines siūloma iš dabartinių kapaviečių perkelti kitų prezidentų kūnus.
                                        Ketvirtuoju projektu siūlyta statyti vienodus paminklus ir mirusiems valstybės vadovams, ir signatarams trispalvės motyvais. Tai būtų pailgi antkapiai su portretais.

                                        Penktajame variante siūloma juodus antkapius šalies vadovams statyti, lyg ant raudono kilimo, t.y. raudono granito, o kiekvienam kapui būtų parinktas atskiras šalies vadovo vaizdavimas. Visa kalno kompozicija nuo Sausio 13-osios aukų kapų iki kalno viršaus būtų baigta kolumbariumu.
                                        Šeštuoju variantu siūloma lakoniškai ir rezervuotai įrengti vadovų kapus. Vieninteliu išskirtiniu akcentu taptų granito kryžius.

                                        Komisija buvo gavusi ir septintąjį variantą, tačiau, atsižvelgiant, kad jis gautas per vėlai, nuspręsta jo nesvarstyti.

                                        Pasak ministro, konkurso prizinis fondas siekia 23 tūkst. litų, o prezidento atminimui įamžinti skirta suma dar nėra aiški.
                                        "Prezidento kapavietei, manau, tikrai taupyti nederėtų", - kalbėjo A.Gelūnas.

                                        A.M.Brazausko dukra Audronė Usonienė teigė, norinti, kad jos tėvo įamžinimo vieta būtų lakoniška ir graži.

                                        "Aš tiesiog norėčiau, kad tai būtų garbingai įamžinta", - kalbėjo prezidento duktė.

                                        Pirmadienį ant Lietuvos socialdemokratų partijos būstinės Vilniuje sienos A.M.Brazauskui atminti buvo atidengta paminklinė lenta.
                                        Rokiškyje pernai rugsėjo pabaigoje ant namo, kuriame gimė prezidentas, atidengta atminimo lenta. Kaišiadorių rajono savivaldybės taryba A.M.Brazausko vardu pavadino su to paties vardo gimnazija besiribojantį miesto parką, inicijavo memorialinės lentos gamybą. Šiame mieste A.M.Brazauskas lankė mokyklą.

                                        Prezidentas A.M.Brazauskas po sunkios ligos mirė praėjusių metų birželio 26 dieną Vilniuje.

                                        Lietuvos prezidento pareigas jis ėjo 1993-1998 metais, o 2001-2006 metais buvo Vyriausybės vadovas. Lietuvos tautinio išsivadavimo metu 1988-1990 metais A.M.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.


                                        foto: http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=42127805

                                        Comment


                                          A.Brazausko kapas tapo lankomiausia vieta Antakalnio kapinėse

                                          http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=59538825

                                          Comment

                                          Working...
                                          X