Parašė Valiukas
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Alus Lietuvoje ir svetur
Collapse
X
-
Tai čia gaunasi 2 litrai už 8 lt, arba 2 Lt už puslitrį.. nu jo, ne brangiausias alus tikrai, bet čia akcijinė kaina. O firminėj krautuvėj pilstomas, kiek žinau, kainuoja apie 2 Lt už litrą, t.y., dvigubai pigiau. Na, patikrinsiu, tada pasakysiu kaip ten iš tiesų.Parašė Tomkis Rodyti pranešimąParašyki
šiaip aš jį pirkau už 8 lt 6 vnt, tai nemanau, kad brangu. Tačiau tada buvo akcija Maximoje.
Comment
-
Prieš porą savaičių pavasarį atidarinėjom Jamanto parke, tai bačkutę kvietinio Vilniaus alaus buvom prigriebę. Na aš kvietinio nesu didelis mėgėjas, bet visai patiko. O šiaip daug draugų dabar perka pilstomą Vilniaus alų toj parduotuvėj. Skanus, šviežias ir pigus. Rekomenduoju.No one really knows
Which way the wind blows
Comment
-
Kažkodėl nerašoma, kad pirmasis pradėjo naudoti ir sintetinius skonio ir aromato stipriklius bei kitas tradicinei alaus receptūrai nepriklausančias priemones bei pirmasis nustojo rašyti sudėtį ant etikečių... o gal ne pirmasis? Atsiprašau, jei klystu. Kaip bebūtų, dabar tokias alaus gaminimo "technologijas" jau naudoja visos Lietuvos alaus daryklos.
Paskutinis taisė John; 2010.05.27, 01:06.
Comment
-
Na taip, panegirika neretai perlipa net per saveParašė John Rodyti pranešimąKažkodėl nerašoma, kad pirmasis pradėjo naudoti ir sintetinius skonio ir aromato stipriklius bei kitas tradicinei alaus receptūrai nepriklausančias priemones bei pirmasis nustojo rašyti sudėtį ant etikečių... o gal ne pirmasis? Atsiprašau, jei klystu. Kaip bebūtų, dabar tokias alaus gaminimo "technologijas" jau naudoja visos Lietuvos alaus daryklos.
Tačiau nereikėtų nusivilti — dabar tokias alaus gaminimo "technologijas" jau naudoja dar ne visos Lietuvos alaus daryklos. Mažieji bravorai, ypač šeimyninio verslo bravorai vis dar dažniausiai verda alų pagal senuosius receptus, ypač Pasvalio ir Biržų krašte. Net ir Vilniuje Senamiestyje žinau vieną gana jaukią aludę (ir tai nėra kažkokia snarglinė, o pakankamai padori užeiga), kurios savininkas pats pasvalietis veža čionai alų iš savo gimtojo krašto aludarių
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
Parama Siaurojo geležinkelio klubui
Comment
-
Šnekutis? Užupy, pamenu, užsukau sykį. Jauki landynė buvo. Dabar per moderni kažkokia 
Beje, lietuvišką alų gamintojai turėtų aktyviau stumt savo prekės ženklais pažymėtą baro įrangą ir alų užsienio bendrovėms, užsiimančioms barų ir restoranų aptarnavimu. Kad ir už nulinę maržą. Įvaizdis ir rinka susiformuotų. Taip kaip susiformavo visi Heineken, Grolsch ir Amstel, kurie realiai niekuo neišsiskiriantys belekiek laiko galiojantys sysaliukai.Tik nepakantumas teisės pažeidimams ir optimizmo skleidimas atves mūsų valstybę į tiesos kelią :)
Comment
-
Dėl tokių, aišku, nieko nesakau. Visgi mažieji bravorai sudaro tik labai mažą alaus rinkos dalį.Parašė Wycka Rodyti pranešimąNa taip, panegirika neretai perlipa net per save
Tačiau nereikėtų nusivilti — dabar tokias alaus gaminimo "technologijas" jau naudoja dar ne visos Lietuvos alaus daryklos. Mažieji bravorai, ypač šeimyninio verslo bravorai vis dar dažniausiai verda alų pagal senuosius receptus, ypač Pasvalio ir Biržų krašte. Net ir Vilniuje Senamiestyje žinau vieną gana jaukią aludę (ir tai nėra kažkokia snarglinė, o pakankamai padori užeiga), kurios savininkas pats pasvalietis veža čionai alų iš savo gimtojo krašto aludarių 
Beje, kalbant apie alų, aptikau štai ką:
„Švyturio Ekstra“ Kokybės deklaracija – aludarių priesaika išlaikyti natūralumą (nuotraukos)
http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...luma-129-86772
Aha, jokių "cheminių" priedų... tik va, kas tie "cheminiai" priedai? Karamelė, Co2? Kur baigiasi chaminiai priedai ir prasideda natūralūs?„Mums svarbu, kad vartotojas, kurių pasitikėjimą labai vertiname, aiškiai žinotų, kokį produktą perka ir būtų tikras, kad mūsų alus pagamintas natūraliai, be jokių cheminių priedų, nenaudojant pagreitinimo technologijų.
Ir jei jau nori, kad vartotojas tikrai žinotų ką geria, tai būk malonus ir užrašyk sudėtį. Tam prireiks, viso labo, keturių ar penkių žodelių ir nekainuos visiškai nieko
Ir visgi, nepaisant tokio neapsakomo noro gaminti tik kokybišką alų, niekaip nepakyla ranka užrašyti sudėties ant etiketės. Kodėl? Nejau ten yra kažkas, ką reiktų slėpti? Gal kokie nors "visiškai naturalūs ir necheminiai" ingredientai, kurių vartotojams geriau nežinoti? Tai gal druskos ar smėlio ten pripila?
Kitas klausimas, kodėl maisto kokybę reguliuojantys teisės aktai to nereikalauja?Paskutinis taisė John; 2010.05.27, 02:06.
Comment
-
Kaip tik neseniai domėjausi (kaip turistas), ką gero galima pamatyti Biržuose alaus tema - nes atseit egzistuoja tose vietose "Alaus kelias". Galvojau, rasiu vieną kitą šeimyninio verslo bravorą, verdantį alų pagal senuosius receptus...Parašė Wycka Rodyti pranešimąMažieji bravorai, ypač šeimyninio verslo bravorai vis dar dažniausiai verda alų pagal senuosius receptus, ypač Pasvalio ir Biržų krašte.
Neradau nieko. Yra tik ekskursijos po stambiąsias Biržų daryklas (Rinkuškiai, Biržų alus, Ponoras) ir kažkokia programa Biržų muziejuje su skudučiais ir folkloriniu ansambliu.
Pilnai pasitvirtina tai, kas rašoma štai šiame straipsnyje:
http://www.selonija.lt/2009/08/17/al...tik-reklamose/
Turizmo informacijos centre turistui taip pat nieko negalėjo pasiūlyti: vienišam turistui ekskursijos surengti neįmanoma. Kaimo turizmo sodybų, kuriose būtų verdamas alus, nėra. Naminis alus Biržuose verdamas labai retai ir tik asmeninių švenčių proga. Keletą kartų per metus pašaliniams jo įmanoma paragauti nebent per kaimų ar bendruomenių šventes.
Individualiai, o ne su "banda", į Biržus atklydęs turistas apie tradicinį mūsų alų ir jo gamybos tradicijas galės sužinoti… tik iš lankstinukų
Comment
-
Taip, Šnekutis, bet jis dabar jau yra Senamiestyje (o gal dvi alinės?), netoli nuo „kiaušinio lizde“Parašė praetor Rodyti pranešimą
Šnekutis? Užupy, pamenu, užsukau sykį. Jauki landynė buvo. Dabar per moderni kažkokia 

Na jeigu įdomu, tai prieš kelis metus (manau, ir iki šiol) didžiausia lietuviško kapitalo alaus darykla buvo „Rinkuiškiai“ šalia Biržų, tačiau jie užėmė tik 3 procentus Lietuvos alaus rinkosParašė John Rodyti pranešimąVisgi mažieji bravorai sudaro tik labai mažą alaus rinkos dalį.
Taip, problema jau bebaigianti įsisenėti. Bet čia ne tik aludarių, bet ir turizmo sektoriaus darbuotojų apsileidimas. Dalis kaltės tenka ir reklamos dėsnių totalus nesuvokimas. Didžioji dalis aludarių (ar alaus platintojų) yra net labai už alaus turistus, tačiau nieko apie save neskelbia internete, kartais informacijos apie juos nerasi net lankstinuke, nors jų leidėjai tave reklamuoja nemokamai arba už labai simbolinę kainą. Niekam konkrečiai to netaikau (tai galioja ir vaisvandenių gamintojams), tačiau nemaža dalis tik laukia išsižioję kol keptas karvelis su prieskoniais pats į burną įskrisParašė c2h5oh Rodyti pranešimąKaip tik neseniai domėjausi (kaip turistas), ką gero galima pamatyti Biržuose alaus tema - nes atseit egzistuoja tose vietose "Alaus kelias". Galvojau, rasiu vieną kitą šeimyninio verslo bravorą, verdantį alų pagal senuosius receptus...
Neradau nieko. Yra tik ekskursijos po stambiąsias Biržų daryklas (Rinkuškiai, Biržų alus, Ponoras) ir kažkokia programa Biržų muziejuje su skudučiais ir folkloriniu ansambliu.
I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
Parama Siaurojo geležinkelio klubui
Comment
-
šnekučiai visada buvo du. Užupį ir pagrindinis prie kiaušinioParašė Wycka Rodyti pranešimąTaip, Šnekutis, bet jis dabar jau yra Senamiestyje (o gal dvi alinės?), netoli nuo „kiaušinio lizde“
Silpnoji lytis stipresnė už stipriają dėl stipriųjų silpnybės silpnajai
Comment
-
Nusiunčiau email'ą į EK su užklausa apie maisto (konkrečiai, alaus) ingredientų rašymą ir žodžių naudojimą.
Pastebėjau, kad UK vienas mano mėgstamas alus ėmė neberašyti "Ingredients:", bet užuot ėmė rašyti "Contains:". Kitaip tariant, nuo pilno ingredientų sąrašo perėjo tik prie dalinio su galimybe nutylėti likusius. Įdomu, ką apie tai sako ES dokumentai (jei tokie išvis yra)? Ar parašius žodelį "Sudėtis" su dvitaškiu privaloma rašyti visus naudotus ingredientus? Aš visada supratau, kad taip. O gal esu neteisus? O kuomet naudojama "Sudėtyje yra:", tai ir taip viskas aišku. Ima nervinti tokie dalykai, nes nenoriu gerti alaus prifarširuoto sinteikos.
Comment
-
Na aš irgi taip manau. Tiesiog noriu būti 100% tikras.Parašė Gator Rodyti pranešimąNu cia butu ziauru jei nebutu privaloma rasyti visu... Visiskas absurdas. Net sunku patiket butu.
Manau, ne be pagrindo daugelis gamintojų naudoja "Sudėtyje yra:..." arba išvis nerašo nieko apie sudėtį. Tai galioja ir visiems (bent man žinomiems) pagrindiniams alaus gamintojams Lietuvoje.
Mano manymu, būtų tiesiog super, jei ES išleistų kokią direktyvą, įpareigojančią aludarius rašyti pilną sudėtį ant kiekvieno alaus butelio. Manau, labai greit būtų galima atsijoti pelus nuo grūdų (t.y. alų nuo sysaliuko).
Comment
-
Gavau atsakymą į savo email'ą... nors, deja, iš esmės nieko naujo nesužinojau.
Alaus ingredientus ant etiketės reglamentuoja direktyvos, bet jos apsiriboja tik ingredientais, galinčiais sukelti alergijas. T.y., iš esmės ir toliau neaišku, ar po žodelio "ingredients/sudėtis:" turi būti rašoma pilna sudėtis, ar ne. Aišku tik tai, kad reikia nurodyti ingredientus, kurie sukelia alergijas. Oi kaip nervina mane tokios nesąmonės. Kas trukdo priimti direktyvą ar nacionalinius įstatymus, paprastai ir aiškiai įpareigojančius gamintoją nurodyti visus į tą skystį (ar kas tai bebūtų) sudėtus ingredientus? Negi aludariai net ES institucijas sugeba papirkti?
Europos Parlamento direktyva 2003/89/EC
Kaip suprantu, tai ir viskas, ką ES direktyvos sako apie alaus etiketes... deja.In the case of alcoholic beverages, it should be
mandatory to include in the labelling all ingredients with allergenic effect present in the beverage concerned.Paskutinis taisė John; 2010.06.05, 02:49.
Comment
-
Maisto produktams ir alkoholiui taikomi skirtingi reikalavimai dėl žymėjimo. Apie tai daug nesidomėjau, bet, kaip suprantu, ant daugumos maisto produktų privaloma nurodyti visus ingredientus.Parašė Gator Rodyti pranešimąTikiuosi maisto produktams bent tokie cirkai negalimi?
Comment
-
Painu ten viskas, bet akį užmetęs irgi radau tik nuostatą, kad reik nurodyt ingredientus iš sąrašo, kuris liečia alergiją keliančius tik.Parašė John Rodyti pranešimąGavau atsakymą į savo email'ą... nors, deja, iš esmės nieko naujo nesužinojau.
Alaus ingredientus ant etiketės reglamentuoja direktyvos, bet jos apsiriboja tik ingredientais, galinčiais sukelti alergijas. T.y., iš esmės ir toliau neaišku, ar po žodelio "ingredients/sudėtis:" turi būti rašoma pilna sudėtis, ar ne. Aišku tik tai, kad reikia nurodyti ingredientus, kurie sukelia alergijas. Oi kaip nervina mane tokios nesąmonės. Kas trukdo priimti direktyvą ar nacionalinius įstatymus, paprastai ir aiškiai įpareigojančius gamintoją nurodyti visus į tą skystį (ar kas tai bebūtų) sudėtus ingredientus? Negi aludariai net ES institucijas sugeba papirkti?
Kaip suprantu, tai ir viskas, ką ES direktyvos sako apie alaus etiketes... deja.
Kas trukdo, trukdo politinės valios stygius ir procedūra.
Šiukštu ne papirkimas, dabar tai vadinama lobizmu. Matyt Heineken bobutė jį ir padarė
O šiaip keistas dalykas yra tas, kad valgomuose maisto produktuose nurodoma gana išsamiai ir tiksliai sudėtis, bet va geriamuose apsiribojama kažkokia beletristika (ups, berašant, jau apie tai užsiminta pasidarė).Tik nepakantumas teisės pažeidimams ir optimizmo skleidimas atves mūsų valstybę į tiesos kelią :)
Comment
-
Nieko tame itin keisto, juk alus (kaip ir vynas arba duona) nėra tiesiog sudėtinių dalių mišinys, jų suma - o mielių veiklos rezultatas. Čia žinoma kalba tik apie natūraliu (tradiciniu) būdu pagamintą alų. O ant "alaus skonio produktų" sudėtis būna išrašyta.Parašė praetor Rodyti pranešimąPainu ten viskas, bet akį užmetęs irgi radau tik nuostatą, kad reik nurodyt ingredientus iš sąrašo, kuris liečia alergiją keliančius tik.
Kas trukdo, trukdo politinės valios stygius ir procedūra.
Šiukštu ne papirkimas, dabar tai vadinama lobizmu. Matyt Heineken bobutė jį ir padarė
O šiaip keistas dalykas yra tas, kad valgomuose maisto produktuose nurodoma gana išsamiai ir tiksliai sudėtis, bet va geriamuose apsiribojama kažkokia beletristika (ups, berašant, jau apie tai užsiminta pasidarė).
Comment
Comment