Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vynas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #61
    Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
    Viena labai įdomi vyno rūšis: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...15/Retsina.JPG

    Graikiška Retsina.
    Vynas iš tų laikų, kai nebuvo kamščių ir statinių (statines išrado romėnai), t.y. nebuvo kaip sandariai laikyt vyno. Kad vynas, laikomas puodynėje (vazoje) nesugestų, ant viršaus užpildavo sluoksnį pušų sakų.
    Skonis labai specifinis, ir turbūt daugumai nepatiks.

    Būtent šitos markės, kokia paveiksliuke, būna Maximoje ir Iki.
    Ir būtent šitos markės man ji pati skaniausia, nes labiausiai jaučiasi tas sakų skonis. Kitų pavadinimų retsinoje jis vos juntamas. Tiek, kad pas mus retsina pakankamai nepigi. Pačioje Graikijoje 1,5 l jos kainuoja vos apie 3-4 eurus. Nevengdavau paskanauti.
    Post in English - fight censorship!

    Comment


      #62
      Parašė tadux Rodyti pranešimą
      visko gali buti kad dejo cukraus neklausiau. Bet ir dauguma gamintoju nevengia ivairiu priedu. Cia jis bent zinojo ka dejo.

      Lei paziurejus kaip ismanatys augina vynuoges tai vynmedis buna stipriai apgenetas ir naturaliai tu kekiu nebuna labai daug. Tad viska darnat teisingai ir Lietuvoje manau galima uzauginti pakenciamas vynuoges. Bent jau yra vietu kur galima nusipirkti sodinuku pardavejai tvirtina kad is parduodamu veisliu musu klimato salygomis galima daryti vyna. Nors aisku gal taip sako tik noredami papildyti savo kisene
      Galima turbūt ir Suomijoje daryti vyną... Tik ar verta? Bent jau aš dar neragavau normalaus lietuviško vyno iš vynuogių. Jei mano senelis vidurio Ukrainoje sunkiai su savo vynuogėmis tvarkėsi (tai nušaldavo, tai dar kokia liga jas užpuldavo ir t.t.), per metus iš nemažo kiekio gaudavosi kokie trys 10 litrų buteliai vyno (savo reikmėms žinoma ), tai ką jau kalbėti apie Lietuvos klimatą...

      Comment


        #63
        Na kaime pas mus budavo daug vynuogiu, tai nei genedavo, nei saldavo ir budavo labai daug vynuogiu ant krumo. Jos budavo dideles ir sultingo, bet rugstokos. Sali dar augdavo melynos, bet saldzios. Tiesa uogos mazesnes budavo. O pas mano kolega auga kaime saldzios baltosios, ju buna labai dag ir irgi negirdejau, kad nusaltu. Zodziu visiems trims paminetiems atvejams jokiu problemu nebudavo, todel nezinau ar tikrai taip blogai vynuogems Lietuvoje.
        Beje pats kazkada norejau pasisodinti tai kazkuriam puslapyje apie sodinukus prisiskaiciau tiek, kad tu veisliu tinkamu auginti Lietuvoje vien rekyboje sodinuku yra desmtys. Galite patys pasidomet i paieska ivede "vnuogiu auginimas" ar kazka kito.

        Comment


          #64
          Parašė Gator Rodyti pranešimą
          Na kaime pas mus budavo daug vynuogiu, tai nei genedavo, nei saldavo ir budavo labai daug vynuogiu ant krumo. Jos budavo dideles ir sultingo, bet rugstokos. Sali dar augdavo melynos, bet saldzios. Tiesa uogos mazesnes budavo. O pas mano kolega auga kaime saldzios baltosios, ju buna labai dag ir irgi negirdejau, kad nusaltu. Zodziu visiems trims paminetiems atvejams jokiu problemu nebudavo, todel nezinau ar tikrai taip blogai vynuogems Lietuvoje.
          Beje pats kazkada norejau pasisodinti tai kazkuriam puslapyje apie sodinukus prisiskaiciau tiek, kad tu veisliu tinkamu auginti Lietuvoje vien rekyboje sodinuku yra desmtys. Galite patys pasidomet i paieska ivede "vnuogiu auginimas" ar kazka kito.
          Jei iš visų vynuogių būtų galima daryti vyną, tai būtų gerai.
          Deja, paragavus kai kurių "vyninių vynuogių", norėtųsi jas iškart išspjauti. Bet čia specifika ir jos gerai nežinau.
          Sodinukų yra nemažai. Atsiranda ir vietinių vynų gamintojų. Tačiau neturime tradicijos. Būtų įdomu jo paragauti. Kiek teko girdėti, vynuogės geros ir tinkamos vynui, bet tai tik nuogirdos.
          Lietuvos klimatas iš esmės netinka vyno ūkiams. Kaip ir visas Šiaurės, Rytų, Centrinės (su išimtimis). Per mažai saulės. Dirvožemis. Aišku, pvz, Vokietijoje, kurios klimatas kiek panašesnis į Lietuvos, Austrijoje auginama, nors Vokietija kaip ir alaus kraštas. Kai kurios vietovės tinkama desertiniams vynams ir yra populiarius Spätlese (skinamos vynuogės jau po šalnos, tokias a la kaip razinos, kurios daug cukraus, vėlyvosios).

          Apie Vokietija žr. http://www.vynogidas.info/index.php?id=2,134,0,0,1,0

          Apie Lietuvą ir vynus http://www.alfa.lt/straipsnis/135706...07-05-03_05-00

          ir apie vynuogynus, vynuoges Lietuvoje
          http://www.vynozurnalas.lt/index.php?&page=286
          Paskutinis taisė D.P; 2012.07.16, 16:48.

          Comment


            #65
            Parašė oranger Rodyti pranešimą


            Čia jau nuo žmogaus priklauso... Man asmeniškai atsigaivinti reikia 2-3 taurių. Kai labai karšta, galėčiau visą dieną vyną su vandeniu gurkšnoti
            Vyną naudoji stalo, ar rūšinį?
            ______________
            The Division Bell

            Comment


              #66
              Parašė index Rodyti pranešimą
              Tiek, kad pas mus retsina pakankamai nepigi. Pačioje Graikijoje 1,5 l jos kainuoja vos apie 3-4 eurus. Nevengdavau paskanauti.
              Nėra prasmės lyginti vyno kainas pietų šalyse (Graikijoj, Prancūzijoj ir pan) ir Lietuvoje. Tose šalyse vynui netaikomas akcizas. Vynas ten dažnai pigesnis už vandenį.

              Gi pas mus vynas - eilinis alchogolis, apmokestinamas pagal stiprumą.

              Comment


                #67
                manau siuo atveju istatymas yra geras. Ir sakyciau reiktu didinti akciza. Beda tik kad nesusitvarkom su kontrobanda, nors vynui tai nera labai aktualu. Vynui didesne kaina tikrai netrukdo, veino butelio uztenka zmoniu grupei del ko kaina pasidaro labai nedidele. O megaujantis reciau ir mazesniais kiekiais bus patiriamas didesnis malonumas

                Vyno ekspertu su sodrios rozinio vyno spalvos nosimis mums nereikia

                Comment

                Working...
                X