Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Skurdas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Skurdas

    Indija. "Klasiu" salis, kurioj zinoma didziaja dali sudaro skurstantys. Kalkuta - miestas turintis ~4.5mln. gyventoju, o su priemiesciais ~14mln. Neziurint to, kad sis miestas yra 4 pagal dydi Indijoje ir svarbus mokslo, ekonomikos, kulturos ir politikos vienetas, yra ir kita medalio puse. Nuotraukos darytos skurdziu rajone, turgaus gatveje:

















    gera gyventi gerai

    #2
    Afrika. Ugandos respublika, esanti rytineje Afrikos zemyno dalyje, laikoma viena is tvarkingesniu kontinento saliu. Joje gyvena ~13 mln. Zmoniu, kurie nori valgyti! Situacija dabar, Afrikos kontinente ne blogeja, o atvirksciai vystosi ir gereja. Rusijos analitikai prognozuoja, kad “civilizacija” I respublika ateis po 60-70 metu. Siuo metu vienintelis kiekvieno ugandiecio tikslas – isgyventi ir uzsidirbti pinigu, nors duonai nusipirkti.
    Fotografijose uzfiksuota pagrindine Ugandos sostines gatve.



























    gera gyventi gerai

    Comment


      #3
      Labai įdomūs vaizdeliai. Norėtūsi komentarų. Čia pačio darytos nuotraukos?

      Kino Pavasarį teko matyti labai neblogą dokumentinį filmą apie megapolių skurdžiausius rajonus Life in Loops. Rekomenduočiau visiems.

      Comment


        #4
        Pakistanas. Turbut nera blogiau, kaip klaidzioti po dykuma apsigaubius juodais macheros audiniais. Kaip sakoma, sunkumai zmones uzgrudina, ypac kai prie sunkuma vercia religija ir senoviniai paprociai. Pakistane, taip kaip ir Irane laikosi +40°C ir aukstesne temperatura, prie kurios eiliniam europieciui po septyniu minuciu prasideda organizme dehidratacija, nesiorentavimas, peciu nudegimai, o po 30 min. ir haliucinacijos.





















        Paskutinis taisė Kema; 2007.08.30, 16:15.
        gera gyventi gerai

        Comment


          #5
          Gaila, bet ne pacio keliauta. Viskas surinkta is interneto, todel jei pastebesite kazkokiu netikslumu, pataisykite.
          gera gyventi gerai

          Comment


            #6
            Parašė Kema Rodyti pranešimą
            <...> dehidralizacija (rodos teisingai parasiau, zodziu skyscio praradimas) <...>
            Dehidratacija

            Na, tęsk tęsk (jei dar liko), bus įdomu pažiūrėt

            Būtų įdomu pamatyt kaip Šiaurės Korėja gyvena ir palygint ją su jos pietine kaimyne
            Paskutinis taisė ; 2007.08.30, 13:54.
            Įžvalgos.lt - FB - G+

            Comment


              #7
              Žiauru...

              P.S. O šnipiškės bus?
              You might surprise yourself.

              Miestai.net FB

              Comment


                #8
                Honkongas. Koulunas (Kowloon Walled City). I dalis.
                Taigi, istorija tokia. Sitos istorines vietos dienos prasideda mazdaug Sun dinastijos valdymo epochoje, besitesusios nuo 960m. iki 1279m. Paskutinis sios dinastijos imperatorius Bin (Bing) pasielge taip, kaip ir turejo pasielgti paprastas kinijos imperatorius: jis suteike vardus pusiasalyje esantiems devyniems kalnams. Aisku, viena is ju pavadino savo vardu. Visi sie devyni kalnai vadinasi Koulunas (isvertus is kinieciu kalbos – “devyni drakonai”).
                Taigi, Sun dinastijos pabaigoje, imperatorius Bin liepe pastatyti nedideli karini gynybini posta Kouluno rajone, kuris butu skirtas gynybai nuo visokiu plesiku. Tuo paciu, siame punkte vyko ir druskos gavybos darbai.
                Po to, kai mire Bin imperatorius ir Sun dinastija zlugo, sias vietas uzvalde mongolu chanas Chubilajus ir jo dinastija Juan, Koulunas praktiskai liko pamirstas. Tiesa, ji siek tiek sutvirtino 1668 m., taciau jis neatlikinejo svarbios roles, jame bazavosi tik kelios desimtys kariu.

                1924m. Centrine vieta anksciau statytu pastatu. Senoviniai administraciniai pastatai, kolkas pasiekiami zvilgsniu.





                1973 m. 2185m² gyveno 10 tukstanciu zmoniu. Tuo metu jie net nenutuoke, kaip erdviai jie gyvena…
                Kaip nebutu kaista, dviraciu takeliai eina namu stogais. Ten pat zaidzia ir vaikai ir tame nemato nieko keisto. Klaustrofobija ir aukscio baime gyventojams irgi buvo neprieinama prabanga. Turistai retai atsivezdavo kokybisku nuotrauku is Kouluno, nes daznai skusdavosi, kad viduje per mazai vietos, kad galima butu sufokusuoti vaizda.







                Nedideli tarpeliai tarp namu – tai gatves, o taip pat tai pagrindine vieta, kur mesdavo siuksles, nes siuksliu isvezimo paslauga tokiomis salygomis buvo neimanoma.


                Butas-parduotuve “susiuolaiskiskejusiame” mieste-tvirtoveje buvo greiciau taisykle, nei isimtis. Vienoje mazyteje patalpoje daznai gyvendavo po keleta zmoniu. Ten pat dazniausiai budavo ir kokia nors istaiga. Istaigeles aisku prabanga “nekvepejo”: gretimais prie prastu parduotuveliu ir vieso maitinimo istaigu glaudesi kazino, viesnamiai, narkolaboratorijos ir t.t.



                Iprastas reiskinys buvo ir tokie butai-fabrikai. Pavyzdziui, siame gamino miltus, kai tuo tarpu gretimame galejo daryti ka norejo – nuo buitiniu reikmenu is pastmases iki narkotiku. Duonos kombinato vaizdas – geras pretekstas kreiptis I maisto ir veterinarijos tarnyba. Pagrindini mesos pramones pelna sudare sunu mesa.



                Dabar visi sitie Koulunai priskiriami Kinijos spacialiam administraciniam rajonui – Honkongui, kuris britu buvo uzpultas 1842m. Toliau reikalai vystesi ne paciu geriausiu scenarijumi Kinijai – anglu valdzia vis labiau stiprejo ir reikalavo vis nauju teritoriju. 1898m. liepa tarp tuometines Cin dinastijos ir Didziosio Britanijos buvo pasirasytas dokumentas, pagal kuri pastaroji gavo teises ikurti kolonijas Honkonge –rajone, i kuri iejo Kouluno pusiasalis ir dalis gretimu teritoriju. Vienintele vieta, kurios kinieciai taip ir neatidave – tai tas pats gynybos postas Koulunas, aptvertas apsaugine siena. Kinijos valdzia tokiu budu norejo pasilikti sau maza teritorija, is kurios butu galima vykdyti nors kazkokia kolonistu kontrole. Su tuo sutike ir palauke labiau tinkamo momento, 1899 m. britai sustiprino jegas ir uzgrobe Kouluna. Taciau ka jie isvydo, juos nuvyle – uz akmenines sienos nieko idomaus nebuvo: teritorija viduje buvo tankiai uzstatyta mazais namukais, kuriuose gyveno apie 700 zmoniu. Trumpai tariant, isiverzimas pasirode gan kvailai ir klausimas del Kouluno teisiu liko “kaboti” ore. Vienintelis pasikeitimas, kuris tada ivyko – tai suteiktas naujas angliskas pavadinimas Kowloon Walled City – “Kouluno miestas-tvirtove”. O taip visa kita liko kaip ir buvo. Britai uzsieme netoliese esnacios miesto zonos vystymu, kuria, nieko keisto, pavadino Koulunu.
                Japonai Antro pasaulinio karo metu, okupave teritorija, is tvirtoves neteisetai iskelinejo zmones ir netgi isgriove senovine siena, kurios medziagas naudojo netoliese statomam aerodromui. Karui besibaigiant ir kuriantis Kinijos Liaudies Respublikai, i miesta po truputi pradejo kraustytis nusikalteliai, o taip pat pabegeliai is kitu Kinijos vietoviu. 1970m. miestas-tvirtove tapo tikru rojumi mafijos grupuotems, narkoprekeiviams ir narkomanams. Kadangi Kouluno niekas nepriziurejo, tai tukstanciai panasiu asmenu atvykinejo cia gyventi. Neziurint to, ten gyveno ir tvarkingi pilieciai, gyvenantys ten nuo seno ir grize po japonu isejimo.















                Standartinis balkonas – “paukscio lizdo” dydzio, is visu pusiu aptaysitas grotomis ir virvemis, ant kuriu patogu kabinti ivairius daiktus, taip taupant vieta ir beabejo tai geras budas saugotis nuo vagiu, kuriu cia netruksta.





                Kaip bebutu, bet gyventoju skaicius gresmingai augo ir 80-uju pradzioje sieke 30 tukstanciu. Gyvenamojo ploto klausimas sprendesi labai paprastai: buvo statomi vis nauji daugiaauksciai, pristatomi nauji aukstai. Daugiabuciai sieke 10-12 aukstu. Vietos buvo mazai, bet zmoniu skaicius vis augo ir augo. Neziurint I sunkias gyvenimo salygas, Koulun zmones stengesi nors kazkaip tai susitvarkyti savo gyvenima. Cia jiems stipriai padedavo 148 parduotuves, 150 daktaru, tarp kuriu 87 buvo dantistai. Koulunas buvo garsus gausybe dantistu kabinetu, kuriuose buvo antisanitarines salygos ir kurie aisku neturejo tam jokios licenzijos.
                Kiekviena diena po miesta laiskus nesiodavo trys laiskanesiai.



                Tuo metu, kai Koulunas buvo mazareiksmis gynybos postas, jo gyventoju skaicius buvo tukstancius kartu mazesnis ir jis uzeme “didziule” teritorija – dydziu prilygo stadionui. Taciau 1990m. sis stadionas tapo per ankstas. 1993m. buvo nutarta miesta-tvirtove nugriauti. Taciau si uzduotis buvo nelengva: tuo metu sioje teritorijoje gyveno jau ~ 50 tukstanciu zmoniu.



                1993m. pradzia. Viskas paruosta miesto nugriovimui. Nugriauto miesto-tvirtoves vietoje ikuriamas parkas ir atstatomi kai kurie statiniai: senoviniai kinijos valdininku namai. Parka pavadino Koulunas. Tokiame aptvarkytame pavidale si vieta Kinijai atiteko 1997m., kai Didzioji Britanija jai grazino Honkongo valdymo teises.






                Ir I dalies pabaigai, unikalus video is Kouluno miesto-tvirtoves. Filmuota paslapcia, patys suprantate del kokiu priezasciu .

                Paskutinis taisė liutass; 2007.08.31, 09:58.
                gera gyventi gerai

                Comment


                  #9
                  Apie Kowloon Walled City prieš pora metų sužinojau ir jis paliko dilelį ispūdi. ten buvo įvygdoma daugeusei žmogžudyščių visame Honkonge. Ir tai buvo pati tangeuse gyvenama vieta pasaulyje. Žeuru bet tai daro yspūdį.
                  Life is a game that no one wins

                  Comment


                    #10


                    Kema, o tai tas Koulunas yra visi šitie pastatai, ar tik tas centrinis kvartalas, kuris labiau primena supresuotą seną mašiną?

                    Bet kuriuo atveju vaizdelis nekoks...
                    www.scriptorium.ie

                    Comment


                      #11
                      /\ Rinkau informacija is skirtingu saltiniu. Labai sunku "suvesti" kas prie ko, bet kaip issiaiskinau, tai zodziu Koulunas buvo daug kas vadinama. Pradzioje taip, tik tas "supresuotas" miestas-tvirtove. O paskui ir kalnai ir parkas ir naujas miestas.

                      Honkongas. Koulunas. II dalis.

                      Siandienis Koulunas - miestas Kinijoje, Honkongo adm. regione. 1,99 mln. gyventojų (2005). Išsidėstęs pietinėje Dziulongo pusiasalio dalyje, faktiškai kalnuotoji Siangangdao miesto dalis.
                      Svarbus uostas prie Pietų Kinijos jūros. Išvystyta laivybos, maisto, lengvoji pramonė.

                      Jokias budais siandienio Kouluno negalime tapatinti su skurdu. Taciau, atsizvelgiant i tema, parinkau nuotraukas kaip gyvena "darbo" liaudis, socialinis sluoksnis (turtuoliai nedomina) ir kaip siandienai atrodo miestas. Spreskite patys:



















































                      Cia idomi nuotrauka. Tokia siaura gatvele ir joje sekmingai telpa tramvajus ir ne bet koks, o dviaukstis. Gaila Imbraso tramvajus nedomina















                      Paskutinis taisė Kema; 2007.08.31, 10:45.
                      gera gyventi gerai

                      Comment


                        #12
                        Parašė Kartmen Rodyti pranešimą
                        Apie Kowloon Walled City prieš pora metų sužinojau ir jis paliko dilelį ispūdi. ten buvo įvygdoma daugeusei žmogžudyščių visame Honkonge. Ir tai buvo pati tangeuse gyvenama vieta pasaulyje. Žeuru bet tai daro yspūdį.
                        Visada norėjau paklausti tų, kurie rašo: daugeusei, žeuru, yspūdį ir t.t, ar tai yra lietuvių gramatikos spragos ar tiesiog šiuolaikinės mados dalykas...
                        www.scriptorium.ie

                        Comment


                          #13
                          Jo spraga ir sunkus rytas, bet vis geriau stengtis naudoti lietuvišką šriftą, negu kaip šiuolaikinis jaunimas nežino kas par daiktas ĄČĘĖĮŠŲŪŽ.

                          P.S. sory kad ne į temą
                          Life is a game that no one wins

                          Comment


                            #14
                            Indonezija. Balis. Indonezijos sala, provincija, tarp Javos ir Lomboko salos, priklausanti Mažosioms Sundos saloms. Salos ilgis 153 km, plotis 112 km. Saloje gyvena maždaug 3,1 mln. gyventojų. Sala yra populiari tarp turistų. Administracinis centras – Denpasaras. Pagrindine religija - induistai – 93%. 1597 m. salą užkariavo olandai. Antrojo pasaulinio karo metu salą trumpam okupavo japonai, po to – vėl olandai. 1946 buvo numalšintas sukilimas prieš olandus. 1950 m. Balis įėjo į Indonezijos sudėtį.
                            Priesingai nei kitose nuskurdusiose regionuose, cia maisto yra, tik yra viena beda, reikia dirbti. Provincijoje, daugelio zmoniu gyvenimas praeina "sukantis" prie zemes ukio, todel svietimas cia mazai kam rupi ir sunkiai prieinamas, taip kaip ir medicina.
                            Na ir kaip iprasta skurdziai gyvenantiems - seimos dideles. Juk vaikai - tai gyvenimo geles .



















                            Is zemes ukio galima iskirti pagrinde ryziu auginima:











                            gera gyventi gerai

                            Comment


                              #15
                              Labai idomi tema! Ypac ispudi (nekoki) paliko HK nuotraukos. I jas pasiziurejus praeina bet koks noras vykti i si miesta! Labai didelis dekui uz nuotraukas, tikiuosi bus papildyta!!!

                              Comment


                                #16
                                Vat iki ko priveda medicinos pasiekimai, aukštas libido ir brangūs arba nekokybiški prezervatyvai.

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Rodyti pranešimą
                                  Būtų įdomu pamatyt kaip Šiaurės Korėja gyvena ir palygint ją su jos pietine kaimyne
                                  Sakai Šiaurės Korėja?
                                  Šioks toks išverstas į lietuvių kalbą straipsnelis su daugybe foto http://www.demokratija.lt/korea/
                                  http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                  Comment


                                    #18
                                    Idomi tema.

                                    Su pakistano nuotraukomis kazkas sumaisyta. Nemanau, kad tos nuotraukos is Pakistano - greiciau is kazkurios Afrikos valstybes.
                                    Mano blogas

                                    Comment


                                      #19
                                      Afrika. Kenija. Kenija yra Rytų Afrikos šiaurineje dalyje. Gyvena apie 30 mln. Gyventoju. Sostine Nairobis. Valstybinė santvarka - Kenijos respublika. Kenija padalinta į 8 provincijas ir sostinės apygardą. Oficialios religijos nėra: 40% gyventojų išpažįsta krikščionibę, 10% išpažįsta islamą, o likę įvairias kitas vietinės religijas. Vykstant i Kenija, butina pasiskiepyti nuo geltonojo drugio ir difterijos. Būnant šalyje, pravartu profilaktiškai vartoti vaistus nuo maliarijos. Vanduo istaigose nors ir higieniškai patikrintas, nenaudojamas kaip geriamas vanduo. Aisku vietiniai, ne visi gali sau leisti pirkti geriama vandeni, todel naudoja upiu ar iskastu sulniu vandeni.





                                      Nairobio gatvėse retai pamatysite bent kiek į turistą panašu žmogu ar grupe… Net patys vietiniai sako, kad jų sostinė – ne pati saugiausia vieta. Nepatartina gatvemis vaikscioti vėliau vakare, geriau naudotis taksi, neissiskirti prabanga nes prabangios mašinos užpuldinėjamos. Keliai gana blogi ir eismas chaotiškas – šviesas vairuotojai užsidega tik tada, kai visai sutemsta. Mikriukai, vietinių vadinami matatu, nera labai saugi transporto priemonė.





                                      Ka gero galima butu pasakyti apie Kenija, tai jos gamta ir daugybe nacionaliniu parku su simtais rusiu pauksciu ir gyvunu. O kas domisi sportu, tai iki “gyvo kaulo” pazista Kenijos ilgu distanciju begikus, kurie sioje srityje nepralenkiami ir konkuruoja nebent su kaimyniniu saliu atstovais, bet ne su baltaodziais. Netgi siais metais vykstancioje lengvosios atletikos olimpiadoje Osakoje, pagal iskovotu medaliu skaiciu, Kenija yra trecioje vietoje, po JAV ir Rusijos.
                                      Bendrai paanalizavus apie Afrika, kodel ju toks zemas pragyvenimo lygis, tiktu toks anekdotas:
                                      “Eina amerikietis ir mato po palme guli negras. Jam ir sako:
                                      -Tu vietoj to kad guli, nusiskink kokoso riesutu, nesk juos i turgu parduok. Uz tuos pinigus galesi nusisamdyti darbuotoju, kurie skins riesutus, o kiti pardavines, organizuosi versla, o pats galesi guleti po palme!
                                      O negras jam atsako:
                                      - O kam, juk as ir taip galiu guleti po palme!”















                                      Ir atmintine pabaigai, jei kada tektu ten apsilankyti: nepamirskite, kad jokiu budu negalima fotografuoti ir filmuoti kareiviu, karines irangos, policininku, tiltu ir oro uostu. Be to, pries fotografuodami vietinius gyventojus, paklauskite ju sutikimo, ypac, jei tai musulmonu moterys ar masaju genties vyrai.
                                      gera gyventi gerai

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė music Rodyti pranešimą
                                        Sakai Šiaurės Korėja?
                                        Šioks toks išverstas į lietuvių kalbą straipsnelis su daugybe foto http://www.demokratija.lt/korea/
                                        Nuotraukos įdomios. Bet aiškiai matosi, iš tokios kalbos išverstas straipsnis ("kariškių numeriai kaip pas mus" ir pan.), o ir komentarai - lyg užrašyti KLDR gido žodžiai.

                                        Kiek įdomesnis ir šmaikštesnis rusiškas reportažas - http://www.tema.ru/travel/north-korea-1/
                                        Paskutinis taisė c2h5oh; 2007.09.12, 12:52.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X