Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

BY. Baltarusija. Ne vien Minskas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Sveiki

    Atrakinau seną gerą Farbrom sukurtą temą
    Čia reikėtų talpinti Baltarusijos (ne Minsko) nuotraukas ir atsiliepimus apie jas (o ne apie politinę santvarką, ekonomiką ir pan.).

    Prieš atrkindamas temą ją išgryninau:
    Buvo 488 pranešimai.
    Iškėlus politinius ginčus į "Prospektą" liko 130 pranešimų.
    Iškėlus Minsko nuotraukas į temą BY.Minskas liko 80 pranešimų.

    Jei nieko prieš, į šią temą atkėliau nuotraukas ir pranešimus apie Gardiną iš temos "Viena diena Minske".

    Diskusijos apie Baltarusijos politiką ir ekonomiką iškeltos į temą
    Diskusijos apie Baltarusijos santvarką .
    Beje, ta tema užrakinta. Forume nebeliko pagrindinio oponento Farbrom, todėl norintys tomis temomis toliau diskutuoti, tegul kuria naują temą Prospekte.
    Paskutinis taisė Romas; 2007.08.27, 22:25.

    Comment


      #42
      Kelionė po Baltarusiją

      Teko dalyvauti nuostabioje kelionėje po Baltarusiją - pati geriausia iš visų iki tol buvusių.
      Laukai apdirbti, keliai geri, fabrikai dirba, miškas neiškirstas, senamiesčiai, pilys, bažnyčios restauruoti arba atstatinėjama, kas anksčiau buvo sugriauta...
      Labai beveik ideali nustebino švara miestuose ir miesteliuose. Miestuose ir miesteliuose intensyviai vyksta statybos.
      Žmonės nuoširdūs. Pagal statistiką save baltarusiais laiko apie 83 proc. visų gyventojų, tačiau kalbinti žmonės sakė, kad jiems gėda kalbėti kaimiečių kalba - tad mieliau šeimoje renkasi rusų kalbą. Minske veikia tik 1 baltarusiška gimnazija, visos likusios mokyklos - rusiškos. Universitetuose - dėstoma tik rusų kalba.
      Teko apžiūrėti nemažai svarbių Lietuvos istorijos ir kultūros paminklų. Nustebino gausybė katalikiškų bažnyčių (pamaldos vyksta lenkiškai ir balatarusiškai). Nepameluosiu, kad pravoslaviškų, statytų iki 1918-1990 m. - vakarinėje Baltarusijoje (iki Minsko) vos keletas. Tiesa, dabar jų statoma ypač daug.
      Keletas nuotraukų.
      Minskas. Labai plačios ir švarios gatvės. Gausu socializmo architektūtros "šedevrų" bei kitų paminklų. Tarp jų kukliai glaudžiasi senamiesčio likučiai ir XVII-XIX a. barokinės katalikiškos bažnyčios. Intensyviai statomi nauji rajonai.
      Tiesa neturiu daug senamiesčio nuotraukų, bet ir ši diskusija skirta ne Minskui.












      Sukame link Miro. Viena iš daugelio LDK magnatų Radvilų rezidencija. Kitais metais turi pabaigti restauraciją.




      Toliau eina pagrindinė kunigaikščių Radvilų rezidencija - Nesvyžius su gražia barokine bažnyčia ir XVI-XVII a. pilimi, rotuše. Pilis taip pat baigiama restauruoti.











      Iš ten sukame į Palesę - link senosios Turovo kunigaikštystės sostinės - Turovo. Prie LDK prijungta XIV a.
      Pritrenkė plati, ištvinusi ir užpelkėjusi Pripetės upė.


      Prie Pripetės upės prisglaudęs Turovas. Išliko XI-XIII a. piliakalnis ir mūrinės bažnyčios pamatai.
      Pats miestelis nelabai didelis - kaimiškos architektūros. Pagrindinėje gatvėje stovi vienodai nudažytos vienodos betonijės tvoros - gal jas pastatė centralizuotai? Išliko nedidelė medinė cerkvė su mums keistokais portretiniais kapų antkapiais.






      Iš Turovo sukame į tikrą užkampį - Danilevičių kaimą - Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje. Kaime anksčiau gyveno apie 800 gyventojų, o dabar 59 moterys ir 37 vyrai. Autobusai kursuoja tik 2 kartus į savaitę. Gyvenimas teka ramiai.
      Pasiprašome, kad močiutės leistų apžiūrėti buities - labai tvarkingai gyvena, daug siūvinių. Dar funkcionuoja krosnis, kur kepama duona, o žiemą jei labai šalta - ant jos miegama. Pavaišina karštomis bulvėmis, lašiniais, naminuke. Žmonės labai šilti. Tiesa kaimas gatvinis, statyba ir spalvos monotoniškos. Karvės laisavai ganosi po laukus, o kai reikia jos pačios sugrįžta namo. Įspūdis nepakartojamas.














      Tęsinys rytoj.
      Paskutinis taisė Salvijus; 2009.05.07, 12:40.

      Comment


        #43
        Parašė Sovijus Rodyti pranešimą
        Teko dalyvauti nuostabioje kelionėje po Baltarusijąv - pati geriausia iš visų iki tol buvusių.
        Tikras šedevras!

        Comment


          #44
          offtopic, dar keletas tokiu sedevru: http://www.cha.lt/2008/03/04/antkapi...petrovske.html

          Comment


            #45
            Keistoka

            Parašė oranger Rodyti pranešimą
            Tikras šedevras!

            Atvaizdas
            Tiesa pasakius, labai keistai pasirodė. Tokių paminklų ten labai daug. Kitame pavaizduota moterys su vyru, sėdintys prie stalo ir geriantys "Kagorą". Keistas paprotys. Įdėjau, tik vieną, kur nėra pavardės.

            Tiesa pasakius daug kam atrodo keistai ir mūsų kapinės - ypač kaip kapinėse vos ne įrengiami fontanai ir prikraunamos krūvos žaislų ir t.t.
            Paskutinis taisė Salvijus; 2009.05.06, 15:48.

            Comment


              #46
              Parašė kaunaz Rodyti pranešimą
              offtopic, dar keletas tokiu sedevru: http://www.cha.lt/2008/03/04/antkapi...petrovske.html
              Tokių buvo nemažai. Turėtų nemažai kainuoti jų pagaminimas.

              Comment


                #47
                Mano archyvas. 2006 Baltarusijos prezidento rinkimų stebėjimas - buvau paskirtas į vieną atokiausių kampelių - Elsk. Egzotika ir tiek - žavėtis nebent galima tuo, kad savo akimis mačiau kaip vienoje iš rinkiminių apylinkių įkurtų mokykloje, aktų salėje buvo kūrenamas laužas, kepami šašlykai ir geriama stiklinėmis vodka. Labai gailiuosi, kad neturėjau skaitmeninės foto technikos po ranka. Viskas ką pavyko parsivežti tebuvo - 36 kadrai. Ir dar tai vietovė besiribojanti su Černobilio sanitarine zona, bandžiau vairuotoją priklabinti pasukti į uždraustą kaimą - tačiau buvome išsodinti baltarusių automatininkų, kurie susisiekė su kokiu tai generolu, kuris savo ruožtu juos apšaukė ir liepė apsukti ir paleisti atgal į BY gilumą "litovcą" ir mano porininką rusą. Ir beje, kadangi buvau poroje su jaunu blaiviai mastančiu rusu tai stengėmės pakalbinti vietinius žmogelius, netikėtai paaiškėjo, kad eiliniai žmogeliai rusams nejaučia didelių simpatijų, laiko juos pasikėlusiais ir pan., o lietuvius žino visi ir labai mums simpatizuoja.
                Keletas kadrų:

























                Architektūros fotografija: http://www.garbacauskas.com

                Comment


                  #48
                  Kelionė po Baltarusiją - 2

                  Parašė Sovijus Rodyti pranešimą
                  Teko dalyvauti nuostabioje kelionėje po Baltarusiją - pati geriausia iš visų iki tol buvusių.
                  Laukai apdirbti, keliai geri, fabrikai dirba, miškas neiškirstas, senamiesčiai, pilys, bažnyčios restauruoti arba atstatinėjama, kas anksčiau buvo sugriauta...
                  Tęsinys rytoj.
                  Taigi tesiu reportažą. Tačiau norėčiau, kad diskusija liktų be šlykščios politikos atspalvio. Lai lieka gražūs dalykai - istorijos ir kultūros paminklai bei geri įspūdžiai.
                  Pinskas.
                  Svarbus LDK miestas, XIV a. 3 ketvirtyje prijungtas prie LDK, buvusio Turovo-Pinsko žemės centras. 1921-1939 m. priklausė lenkams kaip ir Vilnius. Iki 1941 m. gyveno apie 60 proc. žydų, 25-30 proc. lenkai, likę - rusai ir baltarusiai. Tokia procentinė gyventojų sudėtis būdinga visiems LDK baltarusiškiems ir Vilnijos miestams. Iki 1953 m. čia buvo graži katališkiška aukščiausia LDK bažnyčia. Deja, rekonstruojant aikštę ir statant paminklą tautų vadui - Leninui ji buvo susprogdinta. Šalia jos stovėjo XVII a. statyta jėzuitų kolegija - dabar jame įsikūręs Polesės muziejus. Išlikusi senamiesčio dalis ir vienuolynas su bažnyčia restauruoti ir sutvarkyta.
                  Iš Pinko kilo nemažai garsių LDK žmonių - 1863-1864 m. sukilimo dalyvis Kostas Kalinauskas, Napoelonas Orda ir dar daug kitų...
                  Padarome "šopingą" - pigiai įsigijame lininės patalynės ir marškinių. Kad produkcija nestovi nerealizuota sandėliuose kaip kurie nekurie teigia patvirtina faktas, kad ne visiems užteko šių prekių.
                  Nuėjau į knygyną ir mane apėmė silpnumas - išleidau krūvą pinigų. Įsigijau 2 tomų LDK enciklopediją (gaila, kad tokios neturime lietuviškai), taip pat 2 tomų folkloro enciklopediją (tokio apie Lietuvą taip pat neturime), albumus apie Baltarusijos paveldą ir Pinską.














                  Taigi kaip rašiau - miestai ir miesteliai, kaimai sutvarkyti. Žinoma, turi savo mums keistoką atspalvį - tvoras. Pagrindinėse gyvenvietėse buvusios medinės pakeistos betoninėmis ir nudažytos viena spalva. Bet tai jau jų skonis.
                  Kažkur tarp Pinsko ir Lydos.




                  Važiuojant link Lydos pravažiuojame garsų LDK miestą Slonimą. Gražiai sutvarkytos bažnyčios ir miesto centras.


                  Lyda garsėja restauruota XIV a. Gedimino statyta pilimi. Čia mūsų laukė interaktyvi eksursija po pilį ir incenizuota istorinio klubo (mieste veikia 12 istorinių klubų) programa "Jogailos vestuvės". Įspūdis geras. Prie pilies šiais metais ruošiamasi statyti paminklą Gediminui. Įdomu kaip jis atrodys - palyginsim su Vilniaus (jei kam įdomu galiu įkelt nuotrauka, kur stovės paminklas). dažnai girdime LDK vardą ir vietiniai jį taria su pasididžiavimu. Prie pilies kažkaip keistai dera devyniaaukštis.
                  Senamiestis neišliko. Minėto klubo nariai parekomendavo nueiti į barą atsigerti vietinio Lydos alaus Savietskaja ir Vilniaus g. Saviestkają g. suradom, tačiau su Vilniaus sekėsi prasčiau. Paklausėm sutiktų jaunuolių - jie pagalvojo ir sako tai juk Vilniaus g. buvo pervadinta į Saviestkaja. Štai kur kultūrinė-istorinė atmintis. Įdomu ar mūsų miestų jaunimas galėtų atsakyti kaip kokia gatvė vadinosi.
                  Netekę vilties rasti padorų alauas barą, aplankome šalia viešbučio (vaizdelis iš XX a. 8-9 dešimtmečių) įsikūrusį restoraną - persikeliame į XX a. 8-9 dešimtmetį. aptarnavimo kultūra, racionas atrodo nepasikeitęs.
                  Mieste išliko XVIII a. katalikiška bažnyčia - kaip sakė vietos gidė "baltarusių" arba Vilniaus baroko stiliaus.




                  Iš Lydos pajudame link Gardino. Širdis tirpo apsilankius viename iš svarbesnių LDK politinių centrų. Kaip žinia XVIII a. Vilnius prarado savo buvusią politinę galią - kas trečias Abiejų Tautų Respublikos seimas rinkdavosi Gardine, čia vyko Nebylusis seimas, čia seimas patvirtino 3 ir 4-ąjį Abiejų Tautų Respublikos padalijimus, o Stanislovas Augustas Poniatovskis atsisakė sosto. Išliko Augusto Sakso statyta karalių rūmai.
                  Nepakrtojamas barokinių bažnyčių grožis, senamiestis kaip saldainiukas - labai panašus į Vilniaus ir Kauno. Deja vytautinė gotikinė bažnyčia buvo susprogdinta 7-tame dešimtmetyje. Švarūs nauji rajonai - jautiesi kaip Lietuvoje.
                  Gaila, kad "dosni" Stalino ranka 1939 m. Gardino nepadovanojo Lietuvai kartu su Vilniumi. Juk miestas taip netoli Lietuvos - vos 40 km. Turėtume visas sostines vienoje valstybėje.












                  Paskutinis taisė Salvijus; 2009.05.07, 12:50.

                  Comment


                    #49
                    Labai ačiū už nuotraukas, Sovijau ir xxl.

                    Parašė oranger Rodyti pranešimą
                    Džiaugiuosi, kad pagaliau atsirado pamaina farbrom'ui
                    Jei nerasite kai kurių savo pranešimų šioje temoje, ieškokite atrakintoje temoje apie kaimyninės šalies santvarką
                    Paskutinis taisė Romas; 2009.05.07, 00:07. Priežastis: Pridėta nuoroda

                    Comment


                      #50
                      Už ką baltarusius galima pagirti:

                      http://www.globus.tut.by/vitebsk/bas...en_gallery.htm

                      http://www.globus.tut.by/vitebsk/chu...es_gallery.htm

                      http://www.globus.tut.by/vitebsk/chu...ov_gallery.htm


                      http://belarus.nemiga.info/mogilev/m...-ratusha-8.jpg

                      http://content.foto.mail.ru/mail/oks...-599.jpg?55699

                      pasiskaityti jei kam įdomu
                      http://www.mycity.by/content/view/950/87/

                      http://mogilev.mobi/2008/02/mogilevskaya-ratusha/

                      Nacių ar sovietų sunaikintus paminklus atkuria.. Kada Vilniuje bus atkurti sunaikinti kvartalai, Didžioji sinagoga,..? Kituose miestuose sunaikinti vertingiausi paminklai.. Kėdainių dvaras, Kauno Fizikos fakulteto rūmai, Šiaulių sinagoga,

                      Keista matyti žmones, burnojančius prieš Valdovų rūmų atkūrimą, kai net Baltarusijoje supranta, jog vertingiausi prarasti paminklai turi būti atkurti..
                      http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                      Comment


                        #51
                        Parašė Sovijus Rodyti pranešimą
                        Taigi tesiu reportažą. Tačiau norėčiau, kad diskusija liktų be šlykščios politikos atspalvio. Lai lieka gražūs dalykai - istorijos ir kultūros paminklai bei geri įspūdžiai.
                        Nuotraukos tikrai įdomios, ačiū.

                        Na bet jau komentarai - romatizuotai-pakylėti lyg kokio vakariečio, aplankiusio Papua Naująją Gvinėją ir susižavėjusio "nesugadintu" ir "nesumaterialėjusiu" čiabuvių gyvenimu džiunglėse.

                        Comment


                          #52
                          Baltarusija -3/ akmeninės bobos

                          Parašė Sovijus Rodyti pranešimą
                          Taigi tesiu reportažą.
                          Taigi tęsiame kelionę toliau. Baltarusijos pietuose, prie Ukrainos sienos, šalia Turovo, Danilevičių kaime, išliko stirpus akmeninių bobų kultas. Šalia yra kryžius ("aprengtas" rankšluoščiais ir primena bobas), koplytėlė su šventųjų atvaizdais. Akmenys primena žmonės, nedideli. Tikriausiai šis kultas išliko toks gajus tik Baltarusijoje. Žmonės atvyksta net iš Kijevo, Minsko ir kitų regionų.
                          Ten ekskursijų neveža, tačiau ekspdecijų vadovė "atrado" šią unikalią vietovę ir parodė mums.
                          Akmeninės bobos yra aprengiamos rankšluostėliais (uždeda kiekvienas piligrimas), uždedamos skaros, dedamos aukos - saldainiai, obuoliai, pinigai. dainuojamos apeiginės dainos.




                          Paskutinis taisė Salvijus; 2009.06.13, 17:47.

                          Comment


                            #53
                            II pasaulinio karo paminklai Baltarusijoje

                            Baltarusijoje labai daug paminklų II pasauliniam karui atminti.
                            Kaip ir beveik visoje buv. Sovietijoje, jis ten vadinasi Didysis Tėvynės karas (Вялікая Айчынная вайна / Vialikaja ajčynnnaja vajna)

                            Įdedu baltarusiškus vietovardžius, užrašytus kirilica ir łacinka, kol jie neišnyko.
                            Gudų kalboje:
                            - č,š,ž, tariama kietai;
                            - l tariama minkštai o ł - kietai;
                            - garsas ŭ - kaip lietuviškame "au" arba kaip angliškas "w"

                            Foto 2010.05
                            Kadangi Gudijoje neseniai buvo švenčiama "Dzień pieramohi" (pergalės diena), tai visiškai neblogai buvo išsilaikę vainikai. Tiesa, dauguma tų vainikų iš dirbtinių gėlių.

                            Podoroskas, Volkovysko r., (bltr. Падароск / Padorosk)



                            Žirovičiai, Slonimo r. (Жыровічы / Žyrovičy)


                            Mažeikava, Lydos r., (bltr. Мажэйкава / Mažejkava)


                            Nesvyžius (Нясвіж /Niasviž)


                            Ružanai (Ружаны / Ružany), prie kelių P44 į Volkovyską ir P50 į Zelvą kryžkelė


                            Slonimas (Cлонiм / Słonim)


                            Gardinas (Гродна / Hrodna, Гародня / Harodnia)
                            Žymusis tankas priešais Bernardinų bažnyčią


                            Naugardukas (Навагрудак /Navahrudak)
                            Vestuvės prie karių kapų


                            Didžioji Berestovica (Вялікая Бераставіца / Vialikaja Bierastavica)


                            Daugiau nuotraukų - temoje Karių kapai ir paminklai

                            Comment


                              #54
                              Lyda / Ліда

                              Lyda - pirmasis miestas, kurį man teko aplankyti Baltarusijoje. Pats miestas ganėtinai pilkas ir neįdomus, bet šiuo metu ten dėl būsimo kasmetinio valdžios struktūrų susirinkimo vyksta masinės rekonstrukcijos ir renovacijos, todėl visas miestas nuo gatvių iki pastatų yra viena didelė statybų aikštelė. Šiam procesui pasibaigus, net Lydos pilis turės dar vieną bokštą. Keletas nuotraukų:

                              1.


                              2.


                              3.


                              4.


                              5.

                              Comment


                                #55
                                Myras / Мір

                                Myras - nedidelis miestas, kuriame yra vienas iš dviejų Baltarusijoje esančių į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktų objektų - Myro pilis. Apie ją daug informacijos galima rasti čia (pdf failas). Pilyje ir aplink ją taip pat vyksta didelio mąsto darbai - rekonstruojamas šalia esantis parkas, o pilyje įrenginėjamas viešbutis ir muziejus. Tiesą sakant, didelio mąsto darbai vyksta turbūt visuose objektuose, kuriuos teko aplankyti, todėl po 2-3 metų į Baltarusiją nuvykti bus tikrai verta. Nors verta ir dabar.

                                1. Myro katalikų bažnyčia


                                2.


                                3.


                                4. Bažnyčia žvelgiant nuo pilies..


                                5. ..ir atvirkščiai


                                6.


                                7.


                                8.


                                9.


                                10.


                                11.


                                12.


                                13.


                                14.


                                15. Šalia pilies esanti Mirskių laidojimo koplyčia

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė moo Rodyti pranešimą
                                  Myras - nedidelis miestas, kuriame yra vienas iš dviejų Baltarusijoje esančių į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktų objektų - Myro pilis.
                                  Trijų. Be Myro į UNESCO sąrašą įtrauktas Nesvyžius ir Belovežo giria.
                                  Got sun in my face, sleeping rough on the road

                                  Comment


                                    #57
                                    Parašė Petrozilijus Cvakelmanas Rodyti pranešimą
                                    Trijų. Be Myro į UNESCO sąrašą įtrauktas Nesvyžius ir Belovežo giria.
                                    Ah, teisingai, apie Belovežą nepagalvojau

                                    Comment


                                      #58
                                      Nesvyžius / Нясвіж

                                      Nesvyžiaus pilies ir parko kompleksas - dar vienas objektas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir turbūt įspūdingiausia, ką teko matyti Baltarusijoje.

                                      1. Šalia cerkvės esantis buvęs miesto sienos bokštas


                                      2. Slucko vartai, kažkada tarnavę kaip pagrindinis įėjimas į miestą


                                      3. Nesvyžiaus pilis - buvusi Radvilų tvirtovė


                                      4. Aplink pilį esantys pylimai ir griovys rekonstruojami


                                      5.


                                      6. Senasis parkas - vienas iš šešių prie Nesvyžiaus pilies esančių parkų, kuris augalijos įvairove ir išplanavimu paliko labai labai gerą įspūdį


                                      7.


                                      8.


                                      9.


                                      10.


                                      11.


                                      12.

                                      Comment


                                        #59
                                        Ružanai / Ружаны

                                        Ružanai - nedidelė gyvenvietė, įdomi tuo, kad ten stovi XVII-XVIII a. statytos Sapiegų pilies griuvėsiai. Na, griuvėsiais jie buvo anksčiau, o šiuo metu ten (siurprizas!) taip pat vyksta bent jau dalies komplekso rekonstrukcija. Jeigu laikui bėgant bus atstatyta viskas, tai bus neabejotinai vienas įspūdingiausių objektų Baltarusijoje.

                                        1.


                                        2.


                                        3.


                                        4.

                                        Comment


                                          #60
                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Jei teisingai atsimenu, Astrave yra dvi katalikų bažnyčios ir nė vienos cerkvės.
                                          http://www.miestai.net/forumas/showt...?t=8911&page=2

                                          Šiaip yra Astrave cerkvė, bet... Дата строительства: 1994—99 гг.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X