Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pastatų atnaujinimas Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Yrančio Panevėžio vandens bokšto savininkai įpareigoti jį sutvarkyti

    Panevėžyje prieš porą metų parduotas neįprastas pastatas – buvęs miesto vandens bokštas, esantis Aldonos gatvėje. Centrinėje miesto dalyje akį traukiantis pastatas turi savininką. Tačiau statinį nusipirkę asmenys kol kas nenori ne tik prisistatyti, bet ir jo tvarkyti bei atskleisti, ką su juo darys.

    Click image for larger version

Name:	DSC_3669.jpg
Views:	1188
Size:	302,0 kB
ID:	1809289

    Išsiuntė laiškus

    Panevėžio miesto Savivaldybės administracija nusiuntė dabartiniams vandens bokšto savininkams nurodymus sutvarkyti pastatą, kad oro nudrengtas bokštas nekeltų baimės aplinkiniams gyventojams.

    Išskirtinį vandentiekio bokštą nusipirko du fiziniai asmenys: vyras ir moteris. Vienas jų gyvenamąją vietą deklaravęs Kaune, kitas – Panevėžyje. Už komercinės paskirties objektą sumokėta keliskart mažiau nei prašytieji 64 tūkst. eurų.

    Buvo vizija

    Nekilnojamojo turto agentūros „Hausitus“ biuro vadovas Vaidas Šukys aiškino, kad žino šį pastatą.

    „Teko jį porą metų pardavinėti ir ne kartą esu su užsimaniusiais jį pirkti apžiūrėjęs. Galiu pasakyti, kad nuo stogo atsiveria graži Panevėžio miesto panorama. Tačiau, norint jį pritaikyti veiklai, reikia turėti nemažai investicijų“, – sakė V. Šukys ir pridūrė:

    „Dar nenupirkus pastato dabartiniams savininkams, prieš tai buvęs savininkas turėjo viziją, ką daryti su pastatu. Vandentiekio bokšte planuota įrengti 6-7 butus, o viršuje – ant stogo – restoraną. Tačiau šis planas nebuvo įgyvendintas, o ką su pastatų darys dabartiniai savininkai – neaišku.“

    Pardavinėjo ilgai

    Nekilnojamojo turto agentūros „Hausitus“ brokerė Kristina Pranckėtytė naujienų portalui JP pasakojo, kad vandens bokštas pardavinėjamas buvo ilgai, bet prieš porą metų pavyko parduoti.

    „Bokštą nusipirkę žmonės nenori atskleisti savo tapatybės. Taip pat pirkėjai kol kas nenori pasakoti, ką darys su pirkiniu. Prieš tai buvęs bokšto savininkas Virginijus Dromantas turėjo net ir projektą, kaip panaudotų statinį. Tai turėjo būti pramogų kompleksas. Būtų įrengęs ir liftą. Tačiau planai pasikeitė ir jį pardavė“, – prisiminė brokerė ir tęsė:

    „Kas tokie nupirko vandens bokštą, pasakyti negaliu, bet žinau, kad jie šiuo metu yra ne Lietuvoje.“

    Pažeidė įstatymą

    Panevėžio mesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga teigė, kad yrančio pastato savininkams išsiųstas raštas su įpareigojimu sutvarkyti bokštą.

    „Kovo pradžioje gavome Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos raštą, kuriuo prašoma įpareigoti bokšto savininkus skubiai uždengti bokštą skarda, sutvirtinti jo sienas, taip pat nuolat stebėti jo būklę. Nustatyta, kad krentantys nuo bokšto stogo skardos gabalai ar plytų atplaišos yra pavojingos aplinkinių namų gyventojams, praeiviams. Statinio savininkai pažeidžia Statybos įstatymą, kuris reikalauja suremontuoti, rekonstruoti arba nugriauti statinius, jeigu tolesnis jų naudojimas kelia pavojų žmonių gyvybei sveikatai ar aplinkai“, – aiškino situaciją D. Vadluga.

    Kreipsis į teismą

    Pasak skyriaus vedėjo, bokšto savininkams buvo duotas nurodymas iki kovo 1 dienos suremontuoti statinį taip, kad jis nekeltų grėsmės aplinkinių namų gyventojams, praeiviams.

    „Nurodymų savininkams nepavyko įteikti, nes dokumentai grįžo kaip neįteikti. Nurodymai suremontuoti statinį išsiųsti pakartotinai savininkams, o terminas sutvarkyti pastatą pratęstas iki birželio 30 dienos. Beje, bokšto savininkai paskambino iš užsienio ir žadėjo, kad kai tik baigsis karantinas, grįš į Lietuvą ir sutvarkys pastatą“, – informavo D. Vadluga ir teigė, kad bokšto savininkams neįvykdžius nurodymų bus kreipiamasi į teismą.

    Registre 8 bokštai

    Ilgą laiką nenaudojamas bokštas buvo įmonės „Aukštaitijos vandenys“ nuosavybė ir tik maždaug 2003-iaisiais perėjo į privačias rankas.

    Pastato aukštis beveik 45 m. Šis buvęs vandens bokštas panevėžiečiams pažįstamas, menantis miesto istoriją nuo 1960 metų.

    Lietuvos kultūros vertybių registre yra vos 8 vandentiekio bokštai ir vienas vandentiekio siurblinės statinys Vilniuje. Tai reiškia, kad juos įsigijusiems tektų paisyti tam tikrų paveldo reikalavimų.

    Kiti vandentiekio bokštai (jų dauguma) statyti sovietmečiu. Jie yra dviejų tipų: betoniniai ir metaliniai. Vandentiekio bokštai turi nedidelę apžvalgos aikštelę, kuri yra pasiekiama sraigtiniais laiptais. Jo pamatai betoniniai, sienos plytų ir gelžbetonio blokų, grindys betono.

    Daugelyje užsienio šalių tokie vandens bokštai rekonstruojami į butus jau gana seniai. Tokie statiniai tampa gana netradiciniais ir ekstravagantiškais butais.

    https://jp.lt/yrancio-panevezio-vand...ji-sutvarkyti/

    Comment


      Panevėžyje sutvarkyti bajorų Moigių namai

      Panevėžyje baigti prieš dvejus metus pradėti tvarkybos darbai kraštotyros muziejaus pastate – Moigių namų komplekso trečiajame name, Vasario 16-osios g. 25A.

      Click image for larger version

Name:	104197664-1910491015752178-4444567460017954233-o-1.jpg
Views:	1155
Size:	247,4 kB
ID:	1809325

      Tvarkybos darbų priėmimo komisijos posėdis priėmė tvarkybos darbus, kurių metu buvo restauruoti, sutvirtinti pastato pamatai, lauko laiptai, įrengta atgrinda, restauruotas sienų mūras, karnizai, atkurtos durų ir langų sąramos, atstatytas rūsio skliautas, restauruotos rūsio degto molio plytų grindys, pagal ikonografiją atkurti sandrikai virš langų ir kapiteliai ant piliastrų iš pilnavidurių degto molio plytų.

      Click image for larger version

Name:	104332907-1910491049085508-7989643944051824054-o.jpg
Views:	1149
Size:	246,4 kB
ID:	1809326

      Click image for larger version

Name:	104349357-1910491279085485-2409397304014088974-o.jpg
Views:	1153
Size:	248,4 kB
ID:	1809327

      Taip pat atkurta pirmojo aukšto patalpų autentiška planinė ir erdvinė struktūra, įrengtos modernios restauratorių dirbtuvės ir edukacinis centras su etnografijos, gamtos, miesto kultūros stilistikos edukacinėmis klasėmis, įrengta konferencijų salė.

      Darbai finansuoti iš Europos Sąjungos fondų ir savivaldybės lėšų. Darbus atliko UAB „Kriautė“.

      Šis lietuvių bajorų Moigių namas, kaip ir kiti du Panevėžyje esantys jų statyti namai, priklauso miesto kraštotyros muziejui.

      Ką tik sutvarkytas mūrinis namas yra statytas 1895 metais. Pradžioje jis buvo vieno aukšto. Antrasis aukštas iškilo 1961 metais.

      Ant pastato, kuriame dabar įsikūręs Panevėžio kraštotyros muziejus, 1997 metais buvo atidengta memorialinė lenta, kurioje rašoma: „Gydytojo, visuomenės veikėjo Tado Anupro Moigio (1842–1904) namai. Šiame name 1921–1933 m. gyveno teisininkas, visuomenės veikėjas Jonas Moigis“.

      https://jp.lt/panevezyje-sutvarkyti-...-moigiu-namai/

      Comment


        Atnaujintą Panevėžio dailės galeriją palieka statybininkai

        Birželio mėnesio pabaigoje užbaigiami Dailės galerijos senojo pastato atnaujinimo rangos darbai ir neužilgo bendrovės „Kriautė“ darbuotojai įteiks kultūros įstaigos kolektyvui raktus, kad galėtų ruoštis parodoms. Prireikė beveik poros metų Dailės galerijos pastatui atnaujinti.

        Click image for larger version

Name:	DSC_3882.jpg
Views:	1100
Size:	163,8 kB
ID:	1809694

        Moderni galerija lauks lankytojų

        Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna pasidžiaugė, kad atnaujinamos ne tik viešosios miesto erdvės, bet ir panevėžiečių bei miesto svečių pamėgtos lankomos vietos.

        Tikimės, kad moderni, šviesi, šiuolaikiška Dailės galerija sulauks dar daugiau lankytojų, o įstaiga galės pasiūlyti dar didesnį parodų bei edukacijų spektrą“, – sakė T. Jukna.

        Gavo finansavimą

        Gavus Europos Sąjungos (ES) finansavimą Dailės galerijai modernizuoti, Panevėžio miesto savivaldybės užsakymu UAB „Kriautė“ apšiltino visas pastato sienas, stogą, pamatus, atidengė ir restauravo autentišką rytinę raudonų plytų sieną, atnaujino inžinerinius, elektros tinklus, suremontavo abiejų aukštų patalpas – ekspozicijų erdves, rūbinę ir holą, įrengė įgarsinimo, apšvietimo, nuotolinių ryšių sistemą, apsaugos ir gaisrinę signalizaciją.

        Vyksta mokymai

        Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas pasakojo, kad jau įsigyta multimedijos, edukacinės įrangos (multimedija, keramikos dirbinių degimo krosnis), baldų, įrengtas informacinis centras.

        „Pirmojo aukšto hole atsiras suvenyrų skyrius. Dailės galerijai atnaujinti Savivaldybė gavo beveik 1 mln. eurų ES investicijų. Miestas prisidėjo per 343 tūkst. eurų. Jau greitai rangovas turi priduoti galeriją, kad galėtume naudoti visuomenėms reikmėms. Beje, dabar vyksta mokymai, kaip teisingai naudotis ventiliacine, signalizacijos sistemomis“, – kalbėjo E. Žukauskas ir teigė, kad pats svarbiausias dalykas Dailės galeriją įkvėpti naujam gyvenimui.

        Click image for larger version

Name:	DSC_3883.jpg
Views:	1089
Size:	196,0 kB
ID:	1809695

        Click image for larger version

Name:	DSC_3885.jpg
Views:	1086
Size:	179,2 kB
ID:	1809696

        Galvoja apie pirmąją parodą

        Pasak kultūros įstaigos vadovo, darbų laukia nemažai.

        „Reikia pirmajame aukšte turime įrengti meno kūrinių ir leidinių krautuvėlę. Įruošti infocentrą su mini biblioteka, darbo vietas darbuotojams. Turime sugrįžti atgal į Dailės galeriją. Kadangi statybininkai laikosi grafiko ir tikimės, kad birželio mėnesio pabaigoje galėsime priimti pastatą savo žinion ir jau galvojame, su kokia paroda rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje atversime galerijos duris lankytojams“, – aiškino E. Žukauskas apie sugrįžimą į restauruotą kultūros įstaigą ir teigė, kad nori būti garantuotas, jog rugpjūčio pabaigoje Dailės galerija bus pasiruošta atidarymui.

        Click image for larger version

Name:	100085144_3320320634647007_5404304954250756096_o.jpg
Views:	1097
Size:	409,3 kB
ID:	1809697

        Click image for larger version

Name:	100090517_3320321767980227_4742988043453988864_o.jpg
Views:	1071
Size:	192,7 kB
ID:	1809698

        Click image for larger version

Name:	100366288_3320319527980451_6505260751895134208_o.jpg
Views:	1098
Size:	406,5 kB
ID:	1809699

        Click image for larger version

Name:	100598779_3320318594647211_5191116062011162624_o.jpg
Views:	1083
Size:	192,4 kB
ID:	1809700

        Click image for larger version

Name:	100612889_3320320724646998_5280939234218213376_o.jpg
Views:	1093
Size:	413,2 kB
ID:	1809701

        Click image for larger version

Name:	100864532_3320321657980238_4717075904461799424_o.jpg
Views:	1076
Size:	190,8 kB
ID:	1809702

        Įrengė postamentą

        Užsiminus, kas stovės ant postamento, kuris įrengtas priešais centrinį Dailės galerijos įėjimą, E. Žukauskas paaiškino:

        „Labai džiaugiamės, kad iki Dailės galerijos atidarymo beveik baigta tvarkyti Respublikos gatvės atkarpa. Projektuojant fasadinį galerijos įėjimą, kilo mintis įrengti postamentą būsimai skulptūrai. Norint pastatyti skulptūrą, būtina laikytis procedūrų ir surengti konkursą. Jeigu skulptūros idėjai bus pritarta, beliks skelbti konkursą ir ieškoti rėmėjų, lėšų. Be to, reikia dar galvoti ir apie vidinio Dailės galerijos kiemelio sutvarkymą.“

        Click image for larger version

Name:	DSC_3886.jpg
Views:	1083
Size:	192,8 kB
ID:	1809703

        Click image for larger version

Name:	DSC_3887.jpg
Views:	1086
Size:	182,7 kB
ID:	1809704

        Click image for larger version

Name:	DSC_3888.jpg
Views:	1086
Size:	135,5 kB
ID:	1809705

        Click image for larger version

Name:	DSC_3891.jpg
Views:	1081
Size:	123,2 kB
ID:	1809706

        Click image for larger version

Name:	DSC_3892.jpg
Views:	1082
Size:	120,6 kB
ID:	1809707

        Click image for larger version

Name:	DSC_3895.jpg
Views:	1096
Size:	304,3 kB
ID:	1809708

        Click image for larger version

Name:	DSC_3900.jpg
Views:	1072
Size:	129,7 kB
ID:	1809709

        Click image for larger version

Name:	DSC_3902.jpg
Views:	1099
Size:	305,5 kB
ID:	1809710

        Click image for larger version

Name:	DSC_3906.jpg
Views:	1080
Size:	133,5 kB
ID:	1809711

        https://jp.lt/atnaujinta-panevezio-d...statybininkai/

        Comment


          Parašė Audrys Rodyti pranešimą
          Klaipėdos g. 15

          Kyla jau visokiu minčių, negi bus dėžė? Priekis dabar atrodo žymiai geriau nei buvo, bet nujaučiu, kad nebus tokio pat stogo kaip buvo.....

          Click image for larger version  Name:	1.JPG Views:	31 Size:	238,6 kB ID:	1801805

          Click image for larger version  Name:	2.JPG Views:	31 Size:	314,3 kB ID:	1801806

          Click image for larger version  Name:	3.JPG Views:	32 Size:	267,9 kB ID:	1801807

          Click image for larger version  Name:	4.JPG Views:	31 Size:	320,9 kB ID:	1801808

          Click image for larger version  Name:	5.JPG Views:	32 Size:	239,6 kB ID:	1801809

          Click image for larger version  Name:	6.JPG Views:	32 Size:	236,0 kB ID:	1801810

          Click image for larger version  Name:	7.JPG Views:	33 Size:	252,9 kB ID:	1801811

          Click image for larger version  Name:	8.JPG Views:	31 Size:	381,0 kB ID:	1801812

          Click image for larger version  Name:	9.JPG Views:	31 Size:	371,5 kB ID:	1801813

          Click image for larger version  Name:	10.JPG Views:	31 Size:	310,5 kB ID:	1801814
          Išlindo projektas:
          https://www.panevezys.lt/lt/veiklos-...mas_28375.html

          Informacija apie visuomenei svarbaus statinio projektavimą

          2020.06.26

          Informacija apie visuomenei svarbaus statinio projektavimą



          INFORMACINIS PRANEŠIMAS APIE NUMATOMĄ STATINIŲ PROJEKTAVIMĄ IR VISUOMENĖS DALYVAVIMĄ SVARSTANT STATINIŲ PROJEKTINIUS PASIŪLYMUS



          Informuojame, kad pradedamas rengti ,,Gyvenamosios paskirties pastato paskirties keitimo į paslaugų Klaipėdos g. 15, Panevėžyje, rekonstravimo projektas“.

          Statinių statybvietės adresas ir žemės sklypo kadastrinis numeris: Klaipėdos g. 15, Panevėžys, (žemės sklypo kad. Nr. 2701/0022:406).

          Statinio pagrindinė naudojimo paskirtis: esama – gyvenamasis (vieno buto) pastatas, būsima – paslaugų paskirties pastatas.

          Žemės sklypo naudojimo paskirtis: Kita.

          Žemės sklypo naudojimo būdas: esamas - vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijos, būsimas – komercinės paskirties objektų teritorijos.

          Statybos rūšis: Rekonstravimas.

          Statinio kategorija: Neypatingasis.

          Projektuotojas: V. Klimavičiaus įmonė, V. Kudirkos g. 1, Panevėžys, tel/fax.: +370 45 461831, el. paštas: valdas@infoklimvald.lt.

          Projekto vadovas (statinio architektas): Valdas Klimavičius (atestato Nr. A095), tel/fax.: +370 45 461831, el. paštas: valdas@infoklimvald.lt.

          Statytojas: UAB ,,Daviska“, įmonės kodas 302904170, tel.: 8 676 69 526.

          Su projektiniais pasiūlymais susipažinti galima iki 2020-07-14 nuo 10.00 val. iki 16.00 val. adresu V. Kudirkos g. 1, Panevežys arba arba Panevėžio miesto savivaldybės internetinėje svetainėje www.panevezys.lt, skiltyje „Projektiniai pasiūlymai“.

          Informacija teikiama tel.: +370 45 461831 ir pateikus elektroninę užklausą adresu valdas@infoklimvald.lt.

          Pasiūlymų teikimas: Pasiūlymus dėl projektinių pasiūlymų sprendinių galima teikti projektuotojui adresu V. Kudirkos g. 1, Panevežys ir el. paštu: valdas@infoklimvald.lt per visą visuomenei susipažinti su projektiniais pasiūlymais skiriamą laikotarpį ir viešo susirinkimo metu. Teikiant pasiūlymus, turi būti nurodyta: vardas, pavardė (organizacijos pavadinimas), adresas, kiti ryšio duomenys, pasiūlymo teikimo data, informacija ir aplinkybės, kuo grindžiamas pasiūlymas.

          Kur ir kada vyks viešas susirinkimas: viešas susirinkimas vyks 2020-07-14 15.00 val. Panevėžio miesto savivaldybės priimamojo patalpose adresu Laisvės a. 20, Panevėžys.
          Attached Files

          Comment


            Šiaip įdomiai atrodo, kai jau netrumpą laiką statomas pastatas ir lygiagrečiai pradedama keisti paskirtis.
            Ar be statybos leidimo dirba ar kiti niuansai? Kam daryti du projektus?

            Priešprojektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte rašoma taip, lyg statybos dar nebūtų prasidėję...
            Paskutinis taisė Panevezietis; 2020.06.30, 12:27.

            Comment


              Parašė Panevezietis Rodyti pranešimą
              Šiaip įdomiai atrodo, kai jau netrumpą laiką statomas pastatas ir lygiagrečiai pradedama keisti paskirtis.
              Ar be statybos leidimo dirba ar kiti niuansai? Kam daryti du projektus?

              Priešprojektinių pasiūlymų aiškinamajame rašte rašoma taip, lyg statybos dar nebūtų prasidėję...
              Sprendžiant pagal patį projektą, tai vystytojui veikiausiai dzin visokie leidimai, paveldai, vizualinės apsaugos ir kiti trukdžiai

              Comment


                Parašė Ginthus Rodyti pranešimą

                Sprendžiant pagal patį projektą, tai vystytojui veikiausiai dzin visokie leidimai, paveldai, vizualinės apsaugos ir kiti trukdžiai
                Pastatas nepatenka į paveldo zonas. Nėra registrinis ar valstybės saugomas.

                Comment


                  Duris atvers modernus Kraštotyros muziejus

                  Click image for larger version

Name:	atsisiųsti (2).jpg
Views:	634
Size:	210,7 kB
ID:	1816887

                  Panevėžio miesto savivaldybė baigia įgyvendinti dar vieną ES finansuojamą projektą – atnaujinti ir visuomenės poreikiams pritaikyti Kraštotyros muziejaus Moigių pastatų kompleksą. Finišavo statybos ir remonto darbai, šiuo metu montuojama nupirkta įranga ir baldai.

                  „Nuoseklus finansavimo kultūros įstaigoms ir jų modernizavimui didinimas duoda akivaizdžiai matomų rezultatų. Jau greitai duris atvers dar viena atnaujinta kultūros įstaiga – šiuolaikiškas interaktyvus muziejus. Lankytojus pasitiks ne tik modernizuotos patalpos, bet ir atnaujintos ekspozicijos. Neabejoju, kad muziejaus pokyčiai bus patrauklūs panevėžiečiams ir miesto svečiams“, - sako Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

                  Gavus ES finansavimą atliktas pirmojo pastato (Vasario 16-osios g. 23) dalies kapitalinis remontas. Čia bus įrengta Panevėžio istorijos ekspozicija „Epochų dialogai“. Ją sudarys 5 dalys: „Nuo priešistorės iki modernėjančio miesto“, „Panevėžio krašto etnografija“, „Raudonasis teroras“, „Okupacijų gniaužtuose“ ir „Didžiuojamės Panevėžiu“. Istorinė tematika atnaujins muziejaus holą, jis bus pritaikytas renginiams bei prekiauti suvenyrais.

                  Rekonstruotas avarinės būklės trečiasis Moigių komplekso pastatas (Vasario 16-osios g. 25A). Čia kuriamas edukacinis centras. Atsiras 3 klasės: gamtos, miesto ir etninės kultūros. Taip pat bus įrengtas edukacinis restauravimo centras, konferencijų salė.

                  Kaip teigia Kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas, bendruomenė į pirmąsias ekspozicijas atnaujintuose pastatuose bus pakviesta rugsėjį.

                  Bendra Moigių pastatų komplekso atnaujinimo projekto vertė – per 1,53 mln. Eur. Iš jų beveik 1,2 mln. Eur – ES investicijos. Savivaldybė prisidėjo per 327 tūkst. Eur.

                  https://www.panevezys.lt/lt/naujieno...uris-g6sk.html

                  Comment


                    Panevėžys atsinaujina! Kultūra grįš į Besparnio sodybą

                    Click image for larger version

Name:	atsisiųsti (1).jpg
Views:	649
Size:	205,0 kB
ID:	1816892

                    Netrukus statybos darbai prasidės Skaistakalnio parko teritorijoje esančioje Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje. Panevėžio miesto savivaldybės tikslas – panaudojant ES investicijas sutvarkyti ir kultūrinei paskirčiai (tarptautinių kūrybinių susitikimų centrui) pritaikyti sodybos pastatą su jo aplinka. Rangos darbai suplanuoti 2 etapais.

                    „Savo eilės sulaukė dar vienas paveldo objektas. Daugelį metų apleistą, tačiau miesto bendruomenei svarbų pastatą grąžinsime į kultūrinį gyvenimą. Planuojame, kad jis pagal paskirtį galėtų būti naudojamas jau baigus pirmąjį rangos etapą“, - sako Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

                    I etapu bus rekonstruojama sodyba, pabrėžiant senąjį pastato charakterį ir įvedant naujos architektūros elementų. Bus įrengtos reikalingos statinio konstrukcijos, vandentiekio ir nuotekų, šildymo, vėdinimo, elektros, apsaugos, priešgaisrinė, telekomunikacijų sistemos, atlikti reikiami taikomieji tyrimai, tvarkomieji paveldosaugos darbai, įrengtos kūrybinės, ekspozicinės, administracinės, techninės, sandėliavimo patalpos, apšvietimas ir kt.

                    Bus įrengti lauko inžineriniai tinklai, sutvarkyta aplinka – atsiras įvairios dangos takų su mažosios architektūros elementais (šviestuvais, suoliukais, dviračių stovais, šiukšliadėžėmis).

                    Rangos darbus atliks UAB „Kriautė“, vertė – per 1,43 mln. Eur. Iš jų daugiau kaip 246 tūkst. Eur – ES investicijos. Planuojama rangos pabaiga – 2021 m. rugpjūtis.

                    https://www.panevezys.lt/lt/naujieno...tura-gcwk.html

                    Comment


                      "Daugiabučio gyvenamo pastato, keičiant paskirtį į paslaugų, Vilniaus g. 25 Panevėžyje, kapitalinio remonto projektas"

                      Click image for larger version

Name:	pp.pdf.png
Views:	643
Size:	238,6 kB
ID:	1817035

                      Click image for larger version

Name:	pp.pdf...png
Views:	650
Size:	210,4 kB
ID:	1817036

                      https://www.panevezys.lt/lt/veiklos-...mas_28523.html

                      Comment


                        Griaunama nebaigta statyti Pilėnu mokykla.

                        Click image for larger version

Name:	116221345_3106489842799952_1438193345714888862_o.jpg
Views:	522
Size:	151,3 kB
ID:	1819174

                        Comment


                          Straipsnis: 2020-08-12

                          Tvarkoma kone 100 metų remonto nemačiusi Panevėžio katedra: keičiamas stogas (remonto vaizdai iš drono)

                          Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje prasidėjo stogo remonto darbai. Senasis stogas jau buvo daug kartų lopytas, mėgintas tvarkyti, dažyti, buvo surūdijęs.

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2433.jpg
Views:	369
Size:	283,5 kB
ID:	1823504

                          Pasak Panevėžio vyskupo Lino Vodopjanovo, stogas nebuvo keistas nuo tada, kai parapijos vyskupu buvo Kazimieras Paltarokas.

                          1926 m. birželio 16 d. naujai įsteigta Panevėžio dekanų konferencija nutarė įvesti mokesčius katedros statybai. Tų pačių metų rugsėjo 14 d. vyskupas K. Paltarokas, pats paaukojęs 1 000 litų, ganytojo laišku kreipėsi į visus Panevėžio vyskupijos tikinčiuosius.

                          Click image for larger version

Name:	117288776_3128676477247955_443363015975942309_o.jpg
Views:	356
Size:	180,5 kB
ID:	1823505

                          Laiške jis prašė kiekvieno prisidėti paaukojant bent po litą, kad vyskupijoje neliktų žmogaus, kuris būtų neprisidėjęs prie visų parapijų bažnyčios statymo. Štai taip prasidėjusi Katedros statyba iki šiol nebuvo tinkamai tvarkyta beveik 100 metų.

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2434.jpg
Views:	354
Size:	187,0 kB
ID:	1823506

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2435.jpg
Views:	367
Size:	288,2 kB
ID:	1823507

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2436.jpg
Views:	370
Size:	292,6 kB
ID:	1823508

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2437.jpg
Views:	368
Size:	285,0 kB
ID:	1823509

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2439.jpg
Views:	368
Size:	279,7 kB
ID:	1823510

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2440.jpg
Views:	366
Size:	285,4 kB
ID:	1823511

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2441.jpg
Views:	369
Size:	287,6 kB
ID:	1823512

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2442.jpg
Views:	368
Size:	288,8 kB
ID:	1823513

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2443.jpg
Views:	365
Size:	291,5 kB
ID:	1823514

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2444.jpg
Views:	376
Size:	288,9 kB
ID:	1823515

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2446.jpg
Views:	367
Size:	285,8 kB
ID:	1823516

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2448.jpg
Views:	369
Size:	284,9 kB
ID:	1823517

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2451.jpg
Views:	355
Size:	148,9 kB
ID:	1823518

                          Click image for larger version

Name:	DSC_2452.jpg
Views:	379
Size:	286,5 kB
ID:	1823519

                          Click image for larger version

Name:	IMG_1778.JPG
Views:	376
Size:	225,5 kB
ID:	1823520

                          Click image for larger version

Name:	IMG_1779.JPG
Views:	367
Size:	258,8 kB
ID:	1823521

                          Click image for larger version

Name:	IMG_1780.JPG
Views:	363
Size:	357,0 kB
ID:	1823522

                          „Praėjo jau daug metų. Stogas pažeistas laiko ir būtinai reikia jį keisti, nes per šitiek metų jis buvo lopytas, dažytas“, – naujienų portalui JP sakė vyskupas ir pridūrė:

                          „Stogo keitimą finansuoja Vyriausybė. Taip pat kreipėmės į parapijiečius. Ir dabar dar prašome, kad prisidėtų prie šių darbų, nes jie brangiai kainuoja“, – parapijiečių pagalbos prašė vyskupas.

                          Vyskupas L. Vodopjanovas pripažįsta, kad bažnyčiai reikalinga dar daug darbų. „Katedrai jau tikrai reikia nemažai remonto, bet, deja, nėra tiek pinigų. Remontas reikalauja daug lėšų. Dar reikia tvarkyti išorines sienas, bokštą, bažnyčios vidų“, – pasakojo L. Vodopjanovas.

                          Vyskupas tikisi, kad liepos pabaigoje prasidėję darbai, baigsis iki rugsėjo pradžios.

                          Skaitykite plačiau JP.lt:
                          https://jp.lt/360385-2a/

                          Comment


                            Skaistakalnio parke įsibėgėja darbai: atnaujinama J. Čerkeso-Besparnio sodyba (sodybos vaizdai iš drono, tik atsidarius puslapio nuoroda)

                            Panevėžio miesto seniausiame parke – Skaistakalnyje – verda darbas. Tvarkomas ne tik parkas, bet ir parko teritorijoje esanti vadinamoji „Pragiedrulių“ sodyba, kuri priklausė poetui, visuomenės veikėjui Juozui Čerkesui-Besparniui.

                            Click image for larger version  Name:	117444470_3147534265362176_381832078827281000_o.jpg Views:	0 Size:	192,2 kB ID:	1823582

                            Sodyba – saugomas objektas

                            Panevėžio miesto savivaldybės užmojai – pasitelkus Europos Sąjungos (ES) investicijas J. Čerkeso-Besparnio sodybą su jai priklausančiu sklypu sutvarkyti ir pritaikyti kultūros reikmėms.

                            Beje, Panevėžio miesto savivaldybės taryba dar 2017 metų rudenį paskelbė J. Čerkeso-Besparnio sodybą Savivaldybės saugomu kultūros paveldo objektu.

                            Juolab kad, parke esanti vadinamoji „Pragiedrulių“ sodyba tarpukariu buvo žinoma kaip inteligentų susibūrimo vieta. Čia vykdavo poezijos, muzikos vakarai. Namą supo poeto J. Čerkeso-Besparnio pasodintas parkas, sodas, gėlynai.

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3714.jpg Views:	0 Size:	293,2 kB ID:	1823583

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3715.jpg Views:	0 Size:	273,9 kB ID:	1823584

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3716-1.jpg Views:	0 Size:	293,7 kB ID:	1823585

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3717.jpg Views:	0 Size:	294,1 kB ID:	1823586

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3719.jpg Views:	0 Size:	274,3 kB ID:	1823587

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3722.jpg Views:	0 Size:	279,1 kB ID:	1823588

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3723.jpg Views:	0 Size:	276,0 kB ID:	1823589

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3724.jpg Views:	0 Size:	278,6 kB ID:	1823590

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3725-1.jpg Views:	0 Size:	282,9 kB ID:	1823591

                            Darbai dviem etapais

                            Poeto, visuomenės veikėjo J. Čerkeso-Besparnio sodyboje statybos darbai jau prasidėjo. Panevėžio miesto savivaldybės tikslas – panaudojant ES investicijas sutvarkyti ir pritaikyti kultūrinei paskirčiai sodybos pastatą su jo aplinka. Rangos darbai suplanuoti 2 etapais.

                            Ruošia statybvietę

                            Projekto, sutvarkyti poeto, visuomenės veikėjo J. Čerkeso-Besparnio sodybą, vadovo pavaduotojas ir Savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis techninės priežiūros inžinierius Alvydas Kerbelis pasakojo, kad prie sodybos darbai jau prasidėjo.

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3726.jpg Views:	0 Size:	279,3 kB ID:	1823592

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3727.jpg Views:	0 Size:	278,9 kB ID:	1823593

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3729.jpg Views:	0 Size:	277,1 kB ID:	1823594

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3732.jpg Views:	0 Size:	282,4 kB ID:	1823595

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3735.jpg Views:	0 Size:	285,9 kB ID:	1823596

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3734.jpg Views:	0 Size:	275,4 kB ID:	1823597

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3736.jpg Views:	0 Size:	288,7 kB ID:	1823598

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3737.jpg Views:	0 Size:	284,3 kB ID:	1823599

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3739.jpg Views:	0 Size:	284,4 kB ID:	1823600

                            Click image for larger version  Name:	DSC_3742.jpg Views:	0 Size:	287,8 kB ID:	1823601

                            „Projekto rangovai UAB „Kriautė“ ruošia statybvietę, tiesia laikiną elektros liniją, apšvietimą ir kitus dalykus. Gauti visi leidimai pradėti darbus. Jie vyks dviem etapais. Pirmasis etapas tęsis 14 mėnesių. Šios etapo darbų pabaiga planuojama 2021 metais rugpjūčio arba rugsėjo mėnesiais. Pirmojo etapo darbų vertė – beveik pusantro milijono eurų. Iš jų ES investicijų – 246 641,99 eurai, o likusi dalis – Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto lėšos“, – aiškino A. Kerbelis.

                            Išlaikys senojo pastato charakterį

                            Pasiteiravus, kokie darbai bus J. Čerkeso-Besparnio sodyboje bus atlikti pirmajame etape, projekto vadovo pavaduotojas A. Kerbelis pristatė:

                            „Vyks sodybos rekonstrukcija, išlaikant senąjį pastato charakterį ir įvedant naujos architektūros elementų. Bus įrengtos reikalingos statinio konstrukcijos, vandentiekio ir nuotekų, šildymo, vėdinimo, elektros, apsaugos, priešgaisrinė, telekomunikacijų sistemos, atlikti reikiami taikomieji tyrimai, tvarkomieji paveldosaugos darbai, įrengtos kūrybinės, ekspozicinės, administracinės, techninės, sandėliavimo patalpos, apšvietimas. Be to, bus sutvarkyta aplinka ir atsiras įvairios dangos takų su mažosios architektūros elementais.“

                            Numatyti 2-ojo etapo darbai

                            Pasak projekto vadovo pavaduotojo, numatyta ir antrojo etapo darbai.

                            „Antrajame etape numatyta įrengti stiklinį priestatą su 350 kv. m ekspozicijų, kūrybinių veiklų, konferencijų, poilsio, higienos ir kitomis patalpomis bei bus baigta sutvarkyti aplinka“, – teigė A. Kerbelis ir sakė, jog antrojo etapo išlaidos paaiškės kitąmet.

                            Skaitykite plačiau JP.lt:
                            https://jp.lt/skaistakalnio-parke-is...parnio-sodyba/

                            Comment


                              Netrukus bus atidaryta Dailės galerija

                              Rugsėjo 5 d. lankytojams duris atvers atsinaujinusi Dailės galerija. Tai didžiausia parodų erdvė Panevėžio regione.

                              Click image for larger version  Name:	gilyn į meną_1341x450 (002).jpg Views:	68 Size:	38,1 kB ID:	1823850

                              „Gilyn į meną“ – tokiu šūkiu pradėsime naują Panevėžio miesto dailės galerijos gyvavimo etapą. Mūsų tikslas – kad atėjusieji į galeriją ne tik susipažintų su vizualiojo meno reiškiniais, bet ir turėtų galimybę įsigilinti į meno procesus, patirti ir analizuoti kūrinius. Modernioje, šviesioje suremontuotos galerijos erdvėje eksponuojami kūriniai kvies stabtelėti ilgesniam laikui, įdėmiau juos apžiūrėti, apmąstyti. Tikimės, kad tai skatins ir lankytojų meninę saviraišką, jų norą patiems patirti kūrybos džiaugsmą“, – sakė galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

                              Lankytojus galerija pasitiks atsinaujinusi tiek viduje, tiek išorėje. Atidengta ir restauruota autentiška raudonų plytų mūro siena su langais jau tapo ryškiu vizualiniu renovuotos Respublikos gatvės akcentu. Šiuolaikinėmis linijomis ir formomis atsiveria pastato fasadas. Naują rūbą įgijusi galerija organiškai jungiasi su prieš penkerius metus pastatytu Keramikos paviljonu.

                              Click image for larger version  Name:	IMG_1724.JPG Views:	62 Size:	215,9 kB ID:	1823851

                              „Kokybiškesnei, įvairesnei galerijos veiklai pasitarnaus ne iš karto pastebimi, bet labai svarbūs pokyčiai: apšiltintos pastato sienos, įrengtos apšvietimo, įgarsinimo ir vėdinimo sistemos, nauja multimedijos įranga ir pagaliau įsigyta keramikos degimo krosnis edukaciniams kūrybiniams užsiėmimams“, – sakė E. Žukauskas.

                              Norintieji pasigilinti į dailės istoriją, pavartyti meno albumus, katalogus bus laukiami naujoje galerijos erdvėje – informaciniame centre, kuriame ras per trisdešimt metų galerijos išleistus leidinius, taip pat Lietuvos ir užsienio menininkų bei rėmėjų dovanotas knygas apie vizualųjį meną.

                              Click image for larger version  Name:	IMG_1728.JPG Views:	61 Size:	224,2 kB ID:	1823852

                              Click image for larger version  Name:	IMG_1729.JPG Views:	63 Size:	230,9 kB ID:	1823853

                              „Jau vyksta pasirengimas didelei parodai, ja atidarysime naują galerijos sezoną. Dailės galerijos atidarymo renginių visuomenei, vyksiančių rugsėjo 5 d., programą paskelbsime kitą savaitęׅ“, – pažadėjo galerijos direktorius.

                              Pagrindinio Dailės galerijos pastato atnaujinimo darbai buvo pradėti 2018 m. pabaigoje. Tam gauta beveik 1 mln. eurų ES investicijų. Panevėžio miesto savivaldybė prisidėjo daugiau kaip 343 tūkst. Eur. Darbus atliko viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi UAB „Kriautė“.

                              https://panevezys.lt/lt/naujienos/p1...ryta-7ja6.html

                              Iš Delfio straipsnis:

                              Atidaroma atsinaujinusi Panevėžio miesto dailės galerija

                              Rugsėjo 5 dieną nuo 11 iki 18 val. Panevėžio miesto dailės galerija kvies panevėžiečius ir miesto svečius ne tik aplankyti naujas ekspozicijas, bet ir dalyvauti įvairiuose renginiuose.

                              „Atsinaujinusį pagrindinį galerijos pastatą atidarysime paroda „Aukštaitijos dailė 2020. Asmenybių kartoteka“. Tai tradicinė paroda, kurioje pristatomi pastarųjų dvejų metų regiono menininkų darbai. Ji bus eksponuojama per abu galerijos aukštus, taip pat ir Fotografijos galerijoje“, – sakė Dailės galerijos direktorius Egidijus Žukauskas.

                              Keramikos paviljono antrame aukšte lankytojai išvys naują ekspoziciją „Dėlionės. Iš Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių kolekcijos“. Čia bus eksponuojamos keramikos instaliacijos, Lietuvos ir užsienio menininkų sukurtos iki 2000-ųjų metų, rašoma pranešime.

                              „Norintieji ne tik apžiūrėti parodas, bet ir išgirsti parodų kuratoriaus pasakojimą, kviečiami į ekskursiją po ekspozicijas. Vaikams ir jaunimui Panevėžio dailininkai ves edukacinius kūrybinius užsėmimus. Atidarymo dienos finalui – naujausias Monikos Dirsytės performansas „Pan/demos“, jau sulaukęs didelio šiuo žanru besidominčių žmonių ir Lietuvos žiniasklaidos dėmesio“, – sakė galerijos direktorius.

                              Dailės galerijos atidarymo renginių programa

                              11.00 Galerijos atidarymas: parodos „Aukštaitijos dailė 2020. Asmenybių kartoteka“ pristatymas ir ekskursija po atnaujintą ekspoziciją

                              12.00 Edukacinė kūrybinė keramikos programa vaikams „Prisimenu atostogas kaime“

                              13.00 Menininkų grupės „D-junket“ linoraižinio kūrybinės dirbtuvės moksleiviams (registruotis el.p viesinimas@arspanevezys.lt, tel. 8-45 584803)

                              15.00 Monikos Dirsytės performansas „Pan/demos“

                              15.30 Projekto „Kooperacija“ kūrybinės dirbtuvės su Arvydu Gudu – teatro „Menas“ kiemo sienų tapymas (Vasario 16-osios g. 19)

                              Įėjimas laisvas. Renginiuose bus filmuojama ir fotografuojama.


                              Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/miestai/panevez....d?id=85091771

                              Paskutinis taisė Audrys; 2020.08.29, 15:12.

                              Comment


                                S. Kerbedžio g. 19 Iš buvusios gamyklos patalpu, panašu, kad po truputi jis atnaujinamas.

                                Click image for larger version

Name:	IMG_1620.JPG
Views:	258
Size:	252,3 kB
ID:	1824034

                                Click image for larger version

Name:	IMG_1621.JPG
Views:	253
Size:	247,8 kB
ID:	1824035

                                Comment


                                  Parašė Audrys Rodyti pranešimą
                                  J.Janonio g. 7 „Vilniaus duona“ Panevėžio kepyklos modernizavimas

                                  foto: 2020.02.09

                                  Click image for larger version

Name:	IMG_9768.JPG
Views:	313
Size:	262,8 kB
ID:	1781952

                                  Click image for larger version

Name:	IMG_9770.JPG
Views:	319
Size:	227,1 kB
ID:	1781953

                                  Click image for larger version

Name:	IMG_9771.JPG
Views:	318
Size:	339,8 kB
ID:	1781954
                                  Panašu, kad jau baigė atnaujinimus.

                                  Click image for larger version

Name:	IMG_1627.JPG
Views:	249
Size:	235,3 kB
ID:	1824042

                                  Comment


                                    Klaipėdos g. 15 Darbai vyksta, bet kolkas iš išorės nelabai kiek vaizdas pasikeitė.

                                    Click image for larger version

Name:	IMG_1537.JPG
Views:	228
Size:	252,9 kB
ID:	1824095

                                    Click image for larger version

Name:	IMG_1734.JPG
Views:	221
Size:	248,0 kB
ID:	1824096

                                    Comment


                                      Parašė Audrys Rodyti pranešimą
                                      Regos centras „Linelis“ taps modernesnis

                                      Click image for larger version

Name:	download (15).jpg
Views:	317
Size:	207,4 kB
ID:	1799856

                                      Panevėžio miesto savivaldybė pradeda dar vienos švietimo įstaigos rekonstrukciją – statybininkų sulauks regos centras „Linelis“.

                                      Bus modernizuojama infrastruktūra – pastatytas antras aukštas, atnaujintos patalpos, baldai ir įranga, įrengta sensorinė patalpa ir kt. Atsiras 4 papildomos grupės (80 vietų) vaikams.

                                      Rangos darbus atliks viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi UAB „Kriautė“. Jų kaina – beveik 1 mln. Eur. Bendrovė darbus įsipareigojo atlikti iki 2021 m. rugpjūčio vidurio.

                                      Regos centro „Linelis“ modernizavimo projektui įgyvendinti Savivaldybei šiuo metu skirta 340 000 Eur ES investicijų, 30 000 Eur valstybės lėšų. Ketinama kreiptis papildomo finansavimo.

                                      Šiais mokslo metais regos centrą „Linelis“ lanko 68 regėjimo sutrikimų turintys Panevėžio vaikai.

                                      https://panevezys.lt/lt/naujienos/p2...elis-kmkz.html
                                      Atnaujinimo darbai:

                                      Click image for larger version

Name:	IMG_1803.JPG
Views:	225
Size:	356,6 kB
ID:	1824098

                                      Comment


                                        Respublikos g. 9

                                        Iš daugiabučio panašu virto į administracines patalpas arba bus pilnai sutvarkyti ir parduodami butai. Remontavo antro aukšto patalpas, pirmas aukštas jau senai buvo virtes administracinėmis patalpomis. Dabar matau pabaiginėja stogą tvarkyti, gal po to užsiims ir fasado tvarkymu, bet tai manau reiks dar palaukti, nes darbai lėtokai vyksta, nedaug darbininku tvarko, galbūt pats ir savininkas tvarko.

                                        Click image for larger version

Name:	IMG_1727.JPG
Views:	213
Size:	303,4 kB
ID:	1824105

                                        Click image for larger version

Name:	IMG_1731.JPG
Views:	213
Size:	274,3 kB
ID:	1824106

                                        Comment


                                          Ramygalos g. 16

                                          „Vilties“ progimnazistams džiugi naujiena – mokslo metus sutiks modernizuotoje mokykloje

                                          Click image for larger version  Name:	download (2).jpg Views:	0 Size:	83,4 kB ID:	1824153

                                          “Vilties” progimnazijos bendruomenė rugsėjo 1-ąją sutiks ypatingai – sugrįš į modernią, saugią ir jaukesnę mokyklą - vidaus atnaujinimo darbai baigti. “Ši žinia turėtų itin nudžiuginti praėjusiais mokslo metais kitose patalpose mokytis iškeltus 2 - 4 klasių mokinius - rekonstrukcijos darbams pasibaigus jie sugrįš į visiškai atnaujintą mokyklą. Progimnazija tapo daug patogesnė, nauji, kokybiški ir modernūs sprendimai užtikrins dar geresnes mokymosi sąlygas ir pritaikomumą specialiuosius poreikius turintiems vaikams“, - sako Savivaldybės mero pavaduotojas Deividas Labanavičius.

                                          Click image for larger version  Name:	IMG_1774.JPG Views:	0 Size:	336,8 kB ID:	1824154

                                          Click image for larger version  Name:	IMG_1775.JPG Views:	0 Size:	297,7 kB ID:	1824155

                                          Mokyklos rekonstrukcijos darbai vykdyti ES ir miesto biudžeto lėšomis. Progimnazija atnaujinta iš pagrindų: pakeistas šiluminis punktas, vandentiekio vamzdynai, kanalizacija, įrengta ventiliacinė - rekuperacinė sistema bei elektros instaliacija. Taip pat įrengtos lifto šachtos, sumontuotas neįgaliųjų liftas, diegiama apsaugos ir priešgaisrinė sistemos. Suremontuota aktų salė, biblioteka, valgykla, klasės ir koridoriai. Atlikti sienų, lubų, grindų rekonstravimo darbai. Pakeistas stogas, apšiltinta dalis fasado. Klasėms nupirkti nauji suolai, spintos ir lentos, dalis jų bus išmaniosios. Iš viso atnaujinta 20 klasių.

                                          https://panevezys.lt/lt/naujienos/p1...iugi-d4mt.html
                                          Paskutinis taisė Audrys; 2020.08.30, 00:08.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X