Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    akivaizdu, kad hobo nekenčia dailininkų, menininkų, intelektualų, kurie, anot jo, darbe nepavargsta, todėl neverti jokios algos.
    Iš tikrųjų tas muziejus kainuos daugiau, bet gal pritrauktų turistų į Panevėžį, prisidėtų prie panevėžiečių kūrybingumo ir kultūros ir taip per aplinkui atneštų miestui netgi materialinės naudos, apie kurią vienintelę dabar pamąstė hobo.
    ПТН ПНХ
    «Русский военный корабль, иди нахуй!»

    Comment


      hobo, būsi pamažinęs būsimą darbuotojų skaičių.

      Pavyzdžiui: Panevėžio miesto dailės galerijoje dirba 16 darbuotojų.
      Tai čia minimum tiek pat bus. Jei bus daug salių, tai kiekvienoje turbūt bus po darbuotoją, kaip Ermitaže.

      https://rekvizitai.vz.lt/imone/panev...iles_galerija/

      O šiaip manau blogiau nebus.
      Statom, gal bent bokštinis kranas stovės miesto centre, pirmas požeminis parkingas atsiras, paleisim į apyvartą kelis milijonus eurų (darbų bus).
      Gal gretimos teritorijos taps vertingesnės ir tarkim kažkas nusipirks ir pradės judinti konservų fabriką ir kt.

      Tik aišku tikiuos fasado nedarys iš polistirolo su baltu padraskytu dekoru.

      Comment


        Kino centro „Garsas“ likimu susidomėjo prezidentūra

        Panevėžio pilietinę iniciatyvinę grupė „Išsaugoti „Garsą“ pasiekė žinia iš Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos.

        Click image for larger version

Name:	7913508597f4eadaa5f59488750963b6.jpg
Views:	128
Size:	174,9 kB
ID:	1763926

        Šalies Prezidento Gitano Nausėdos pavedimu buvo susirinkusi Valstybinė kultūros paveldo komisija, kuriai buvo pateikta informacija dėl kino centro „Garsas“ išsaugojimo.

        Šiame Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos rašte rašoma:

        „Atsižvelgdami į Jūsų nurodytas aplinkybes ir pašymą dėl kino centro „Garsas“ išsaugojimo, kreipėmės į Valstybinę kultūros paveldo komisiją. Ši institucija, įvertinusi Jūsų pateiktą informaciją, pateiks išvadą keliamu klausimu pagal savo kompetenciją.“

        Komisija atsiuntė atsakymą

        Valstybinė kultūros paveldo komisija susipažino su Pilietinės iniciatyvinės grupės prašymu ir savo ruožtu išsiuntė atsakymą:

        „Palaikydami šią pilietinę iniciatyvą manome, kad kino centro „Garsas“ pastatas yra vienas iš sovietinio modernizmo reprezentantų, fasadai atspindi modernizmo stilistikos pastatui būdingą regioninį charakterį. Pastatas buvo projektuojamas kaip urbanistinis akcentas istorinėje erdvėje ir šią savybę išlaikė. Kino centras svarbus visuomenei ne tik dėl architektūrinių sprendimų, bet ir dėl kino teatro funkcijos.

        Tai yra vienintelis, šiai funkcijai suprojektuotas ir iki šiol veikiantis kino teatras Lietuvoje, todėl turėtų būti vertintinas kaip potencialiai retas kultūros paveldo objektas. Ši pilietinė iniciatyva išsaugoti kino centrą „Garsas“ liudija, jog itin svarbi yra bendruomenės atmintis ir jos emocinis ryšys, kuriantis dvasinį tęstinumą.

        Paveldo komisija, atsižvelgdama į aukščiau išdėstytą, mano, jog kino centro „Garsas“ kultūrinės vertės ir įrašymo į Kultūros vertybių registrą klausimas turėtų būti skubiai svarstomas Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje.

        Taipogi atkreipiame dėmesį, jog pritariame Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) steigimui ieškant kitų, šiai paskirčiai tinkamų erdvių.“

        Click image for larger version

Name:	atsisiųsti-13-1.jpg
Views:	121
Size:	108,9 kB
ID:	1763927

        Pateiktos dvi nuomonės

        SEMC laikinoji vadovė Krisina Jakubauskaitė-Veršelienė naujienų portalui JP aiškino, kad neskubanti vertinti Valstybinės kultūros paveldo komisijos atsakymus, rekomenduojančius SEMC‘ui ieškoti kitų erdvių.

        „Sprendimus priimu ne viena. Kiekvieną gautą raštą, liečiantį SEMC‘ą, reikia išnagrinėti – skubotų sprendimų priimti negalima. Be to, reikia įsigilinti į Valstybinės kultūros paveldo komisijos raštus. Juolab kad sovietinio nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertas Vaidas Petrulis išsakė aiškią nuomonę apie kino centro „Garsas“ pastatą. Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė sprendimą, kad suteikti teisinės apsaugos kino centro „Garsas“ negalima“, – priminė sprendimus K. Jakubauskaitė-Veršelienė ir svarstė, kuriuo sprendimu reikėtų vadovautis, ar Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos, ar Valstybinės kultūros paveldo komisijos atsakymu.

        https://jp.lt/kino-centro-garsas-lik...-prezidentura/

        Comment


          Jau būtų pats laikas kitiems miestams pradėti konkurencinę kovą SEMC projektui perimti.

          Comment


            Parašė dr.pienas Rodyti pranešimą
            Jau būtų pats laikas kitiems miestams pradėti konkurencinę kovą SEMC projektui perimti.
            Kažkam nostalgija sovietmečiui. Kova dėl senu pastatu. O jei rimtai, tai daug kam neitinka naujas busimas projektas, ne dėl kino teatro čia viskas, nes aiškiai pasakyta bus kino teatras kilnojamas, matyt nedideliam vietos skaičiui.

            Comment


              Daug kam viskas neįtinka, bet ir vieta, ir projektas parinkti viešo konkurso būdu. Čia yra vadovėlinis žiūrėjimo dovanotam arkliui į dantis atvejis, dėl kurio Panevežiui turėtų būti mažų mažiausiai gėda.

              Comment


                Ale kol nepajudino, tol vertybė nebuvo.
                Nors ir geriau prie ruso buvo, bet "Garse" architektūrinio stebuklo neįžiūriu.

                Comment


                  Pasakysiu aš savo nuomone. Pats projektas SEMC Panevėžiui reikalingas, tik laimėjo ne tas projektas. Kino teatras "GARSAS" rodantis išskirtinius filmus, tai tikrai patinka, nueinu į kai kuriuos seansus pasižiūrėti. Ten man labiausiai patinka, kai niekas nevalgo popkornu ir kitokio maisto, negeria, netriukšmauja, o ir jaunimo ten mažai.

                  Nepatinka sėdimos vietos asmeniškai nepatogios. Didžioji salė sakyčiau šaltoka, tad žiema vos ne su striukėm reikia sedėti. Mažoji salė vasara dušna, kai pilna salė ir dar sėdi nemažai pagyvenusiu žmonių, tai kvapas tikrai nekoks buna ir nėra kuom kvėpuoti. Pats pastatas baisus, reikia išorės kosmetinio pagražinimo.
                  Didelis griozdas, mažai veiklos. kartais savivaldybė dovanoja nemokamus kino filmus, tai žmonių būna pilna salė, o kai mokami bilietai taip nėra. Vasarą penktadieniais vyksta nemokami naktiniai seansai, išnešdavo didžiulį lauko ekraną su kėdėmis, tai pritraukdavo išties nemažai žiurovų. Apollo cinemas dar nebuvau, bet girdėjau, kad bilietai patys brangiausi, nors išrinko geriausiu kino teatru visoje Lietuvoje.

                  Jei būtų pasirinkimas: SEMC vietoj Garso projektas ar Garso pastato su prieigomis atnaujinimas, aišku likčiau prie antrinio varianto atnaujinimo kino teatro. Žinom tik viena, kad SEMC kainuos nemažus pinigus ir yra jau kažkiek gauta pinigu. Palikti Garsą ir atnaujinti jį nebuvo kalbėta, tad jei dėl kokiu tai priežaščių paliktu jį ir lauktų jo atnaujinimo, greičiausiai savivaldybė pinigų tam dabar neturėtų. Jei ir kažkada atsirastų, tai praeitų daug dar metų. niekas nepasikeistų, net prieigos. Norisi gražesnio miesto, tad einu tik už naujoves ir atnaujinimus, laukiu SEMC statybų pradžios ir sekmingos pabaigos. Tiesa miesto projektai ir atnaujinimai nevisi patinka, nu, bet ka darysi. Neišmano kišenės stato ir man tikrai nereiks mokėti už kažką. Ačiū.

                  Comment


                    Parašė manometras Rodyti pranešimą
                    ... akivaizdu, kad hobo nekenčia dailininkų, menininkų, intelektualų, kurie, anot jo, darbe nepavargsta, todėl neverti jokios algos.
                    Yra, manau, didziulis skirtumas tarp dailininku (menininkų, intelektualų ir t.t.) ir biurokratu nuo "dailes" bei "meno". Butent sukurima komfortisko lizdo gaujai is busimu biurokratu nuo "dailes" as ir matau tame projekte. Kur ilgus metus jie fainai leis sau laika uz valdiskus pinigus - ir tai Panevezio miestui bus nemazi pinigai. Ir metams begant, tie pinigai gerokai virsys tuos dabartinius ES pinigus, skirtus tam pastato pastatymui.

                    O kas del zmoniu, kuriuos galima pavadinti tikrais dailininkais, menininkais, intelektualais - manau, kad nesuklysiu, jei pasakysiu, kad jie is to nieko negaus.

                    Jei tas projektas yra toks fainas, perspektyvus ir pelningas, tai kodel tada neatsiranda jam privatus investuotojas? Butu jam geras biznis ir tekes pinigai. Bet va, matyt, privatus investuotojai moka skaiciuoti pinigus ir nelenda i aferas, kur pelno nera - o yra tik busimas neisvengiamas bankrotas.

                    Paprastai pontai brangiai kainuoja. Tokie projektai/pontai ieina ne i "dovanoto arklio", bet i dovanoto "baltojo dramblio" kategorija. Manau, kad miestui butu protingiau isleisti sios pinigus kitaip, negu to projektu supinti miesto biudzetui ant kaklo finansine kilpa, kuri kasmet siurbs nemazus pinigus veltėdžių "gaujos" islaikymui.

                    O tie "intelektualai", kurie planavo sitoje siltoje vietoje gauti darbo vietas ir toliau ilgus metus saugiai egzistuoti ten is valdiskos algos ir kitu bonusu, manau, nesunkiai susiras sau kitu geru darbo vietu - jei jie tikrai yra intelektualai, talentingi dailininkai ir menininkai. Tad visiems gyventojams to centro nestatymas atnes tik nauda. $)



                    *
                    ----------
                    Parašė hobo Rodyti pranešimą
                    ... tas nuotykis su paveikslu dovanojimu labai jau primena Rytu legenda apie baltaji drambli:
                    "Jei karalius kazka norejo nubausti, bet nenorejo tai daryti ziauriu budu, tai jis dovanodavo tam zmogui baltaji drambli. Zmogus, gaves tokia dovana, visuomenes akyse atrode turintis karalius malone. Bet is tikruju sia dovana zmogui tapdavo prakeiksmu, nes baltojo dramblio jam nebuvo galima atsikratyti, parduoti, atiduoti kitam ar naudoti ukyje darbams. O uz dramblio islaikyma reikėjo pastoviai moketi didziules sumas – kas su laiku atvestadavo zmogu i bankrota".
                    Paskutinis taisė hobo; 2019.11.20, 22:00.

                    Comment


                      Žiauriai provincialu norėti išsaugoti tarybinį baisuoklį vietoj naujo pasaulinės šlovės menininko kultūros centro.

                      Comment


                        Duodu ranką nukirsti, kad jeigu šitiems proletariatams pavyks atmušti SEMC projektą GARSAS vėl liks toks pats kaip ir buvęs. Baisus ir niekam neįdomus. Padarys savo juodą darbą ir vėl dings iš eterio iki sekančio projekto
                        Neišmeskite spalvų

                        Comment


                          Tai hobo, aš tau galiu garantuoti, kad Stasys Eidrigevičius yra geras, daug meno mėgėjų būtent savo kūriniais (ne pasaulinio garso vardu, ne mada, ne must see, nes jau šimtą metų visas pasaulis žiūri) patraukiantis menininkas-dailininkas. Net jeigu baigtų kurti, jau yra prikūręs kūrybingus žmones stebinančių dalykų. Ir muziejus Panevėžyje, nes Stasys su tėvais gyveno kaimo trobelėje prie Panevėžio. Tėvai kalbėjo ir lenkiškai, todėl jis išvažiavo į Lenkiją būti lenkų dailininku. Muziejus iškart taptų žinomas lenkams, bet ne tik.
                          Ką sakėte, gali būti tiesa, jeigu tuo muziejumi užsiims ne profesionalai, ne jo kūrybos ir muziejų marketingo entuziastai, o kokie nors tingūs mėmės. Reikėtų, kad užsiimtų šalis, nacionalinio ar tarptautinio lygio geriausi, su kokiais ir pats Eidrigevičius yra daug metų bendravęs. Tada atgaivintų Panevėžį kaip kažkada Miltinio teatras ir duotų naudos visai tautai.

                          O Audriui: juk ir Eidrigevičiaus centre galima būtų turėti gerai kondicionuojamą modernią kino salę ir rodyti gerus nekomercinius filmus, į kuriuos rinktųsi gal ne minios, bet ir be popkornų.

                          Ta Garso architektūra sovietinė, aplinka sovietinė. Na, galima būtų pastatą saugoti, bet tikrai neverta, jei nebus gyvai naudojamas, nebus atnaujintas ir modernus vidus ir nebus modernių kultūrinių įvykių viduje.

                          Nenoriu, kad Panevėžys toliau degraduotų, jaunimas svajotų tik išvažiuoti ir pasiūla mieste būtų tik tokia, kokios reikia dabartiniams arba seniems, nieko gero naujo, netikėto ir įdomaus nebepajėgiantiems savo mieste įsivaizduoti panevėžiečiams. Noriu SEMC. Tie, kas net gavus ES milionus prieštarauja SEMC, man įtartini.
                          Paskutinis taisė manometras; 2019.11.21, 10:38.
                          ПТН ПНХ
                          «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                          Comment


                            Parašė manometras Rodyti pranešimą
                            ... juk ir Eidrigevičiaus centre galima būtų turėti gerai kondicionuojamą modernią kino salęi...
                            Aisku, kad galima. Tiktai skirtumas bus tas, kad dabar, jau esamame kinoteatre ta veikla uzsiima zmones, kurie ta dalyka daryti sugeba, myli, ir jiems tai puikiai (kaip suprantu) iseina. Ir, kaip man atrodo, tai ir toliau jiems seksis puikiai daryti - tol, kol jiems neprades valdzia trukdyti.

                            O jei sios dabartinius to kinoteatro zmones pakeis valdzios statytiniai (o butent taip ir bus su personalo i ta Eidrigeviciaus centro priemimu), tai ta veikla paprasciausiai greitai zlugs. Nes tada jai vadovaus ne entuziastai, o klerkai, kuriu interesai bei kompetencia bus visai kitokie.

                            Viskas yra zmonese - ir sekme ar nesekme priklauso nuo to, ar tas zmogus yra toje vietoje ar ne tas. Manau, kad tai yra gyvenimo aksioma: jei nori suzlugdyti kokia gera ideja ar pelningai veikianti bizni - pasamdyk uz valdiska atlyginima ja vykdyti valdzios paskirta zmogu.
                            Paskutinis taisė hobo; 2019.11.21, 12:20.

                            Comment


                              Parašė manometras Rodyti pranešimą
                              Nenoriu, kad Panevėžys toliau degraduotų, jaunimas svajotų tik išvažiuoti ...
                              Tad kaip tik del miesto lesu svaistymo ant nereikalingu ir nuostolingu projektu, zmoniu isvaziuojanciuju is miesto tiktai padides: nes jei miestas uzsikraus sau kasmetine nemaza papildoma finansine nasta to SEMC pastato ir burio valdininku jame islaikymo, tai tada miestas palaipsniui biednes ir jis tures maziau pinigu tikrai svarbiems tikslams spresti.

                              O paprastai is biednejanciu miestu zmones isvaziuoja, o i turtejancius atvaziuoja.
                              Paskutinis taisė hobo; 2019.11.21, 12:37.

                              Comment


                                Parašė manometras Rodyti pranešimą
                                Tai hobo, aš tau galiu garantuoti, kad Stasys Eidrigevičius yra geras, daug meno mėgėjų būtent savo kūriniais (ne pasaulinio garso vardu, ne mada, ne must see, nes jau šimtą metų visas pasaulis žiūri) patraukiantis menininkas-dailininkas.
                                As visai neneigiu, kad Stasys Eidrigievius yra geras ir patraukiantis menininkas-dailininkas.

                                Bet jis yra tiktai vienas is daugelio geru ir talentingu Lietuvos ir Lenkijos dailininku. Jis, deja, visai nera pasaulinio masto dailes/meno zvaigzde, del kurios i Panevezi plus minios turistu is uzsienio ir Lietuvos.

                                Aisku, vertinimai daileje visada yra subjektivus, bet palyginimui paziurekime, i Stasio Eidrigeviciaus ir, tarkim, Andy Warholo (kitas dailininkas kiles is Rytu Europos) angliskos Vikipedijos puslapius. Abu jie yra dailininkai, abu is Rytu Europos. Eidrigeviciui ten skirta apie 15 eiluciu teksto (kuri, visai gali buti, jis pats ten ir parase), o Warholui - visa teksto paklode. Tai netiesiogai parodo kas yra pasaulinio masto dailininkas, o kas ne.

                                O nepasaulinio masto dailininkai uzsienio saliu gyventojams paprastai yra visai neidomus. Ir niekas ten ju nezino. Ir todel muzejus, skirtas tokiam dailininkui, niekam nebus atrakcija, del kurios vertetu nuvaziuoti i Lietuva ar Panevezi - arba, jau bunant Panevezyje, i toki muzeju/centra uzsukti.
                                Paskutinis taisė hobo; 2019.11.21, 15:23.

                                Comment


                                  Parašė dts Rodyti pranešimą
                                  Duodu ranką nukirsti, kad jeigu šitiems proletariatams pavyks atmušti SEMC projektą GARSAS vėl liks toks pats kaip ir buvęs. Baisus ir niekam neįdomus. Padarys savo juodą darbą ir vėl dings iš eterio iki sekančio projekto
                                  Jau pradedu galvoti panašiai. Didžiausia aktyvistė yra laikanti plakatą, paskui ja seka kiti žinomi aktyvistai, politikai ir tiems kam nepatinka dabartinis meras ir jo siulomi darbai.

                                  Click image for larger version

Name:	image_92382.jpg
Views:	118
Size:	182,4 kB
ID:	1764624

                                  Mam asmeniškai jau visiškai dzin, kas, kur ir kaip statosi. Galiu tvirtai sakyti Panevėžys smarkiai juda ir keičiasi į miestą. Kiek buvo prieš tai meru, niekas nevyko ir miestas buvo nustekentas mirčiai.

                                  Per ta savaitę spauda, tie daug straipnių prirašė apie atnaujinimus, kad panevėžiečiai aktyviai įsitraukė į visas diskusijas. Pradedu susidaryti nuomone, kad visi jau tapome gerais specialistais architektais, kaip krepšinio specialistais. Visi žinome, ko reikia ir kaip reikia daryti, bet,kad nors vienas iš jų sugebėtų padaryti savo projekto vizualizacija, deje neatsiranda nei vienas, tik pasiburnoti patys pirmi.

                                  Autobusų stoties iškėlimas į parkelio vieta blogai, jo vizualizacija blogai, Laisvės aikštės su prieigomis rekonstrukcija blogai, supuvusiu medžių pjovimas blogai, SEMC vietoj Garso blogai, nesutvarkyti kino teatro Garso blogai, Kultūros ir poilsio parko rekonstrukcija blogai, neitinka apšvietimo stulpai, nepatogūs suoliukai, juokiasi iš naujų tuoletų parke, fontano, pėsčiųjų dangos, šiukšliadėžių, pikniko vietų, paplūdimio, laiptų, dviračių takų ir kitų parke įrengtų elementu. SEB bankas blogai, netinka vieta, stiklinis, per mažas ir t.t. Prekybos centrų per daug, tai nepatinka MAXIMA, tai LIDL, tai RIMI, tai IKI ir kitų prekybos centrų per daug. Kelių tvarkymas blogai, per siauri keliai įrenginėjami, tai blogai, kad žvyruotus kelius asfaltuos, tai dviračių takai blogi, tai aplinkelio įrengimas blogai, kad ir kiek projektų bedarytų viskas blogai ir blogai. Apollo cinemas atėjo, vėl blogai per brangu. Babilone ir RYO nėra kas veikti, neitinka drabužių parduotuvės, tai dar kažkas nepatinka....... Nu, kaip ir sakau Panevėžiečiai jau patys nebežino ko nori. Turbūt priprato prie senienu ir naujienu nebenori, senatvė visiems jau. Kaimo mastymas prisidėjo. GĖDA. Aš nesu specialistas, nekišu savo trigračio, kaip reikia dirbti tiems kurie žino geriau, nei aš.

                                  Už visų miesto atnaujinimus gerbiami Ponai ir Ponios !!!!

                                  Comment


                                    Parduotuvių, degalinių, paminklų, plastikinių langų, odontologijų ir alubarių miestas.
                                    Paskutinis taisė Panevezietis; 2019.11.22, 14:42.

                                    Comment


                                      Parašė Panevezietis Rodyti pranešimą
                                      Parduotuvių, degalinių, paminklų, plastikinių langų, odontologijų ir alubarių miestas.
                                      Kad daugiau nieko žmonėms ir nereikia. Dar pamiršote paminėti Devėtu parduotuviu. Dėl manes gali būti ir dar daugiau, jei tai žmones pritraukia prie tokių vietų.

                                      Comment


                                        Parašė Audrys Rodyti pranešimą

                                        Panevėžiečiai jau patys nebežino ko nori. Turbūt priprato prie senienu ir naujienu nebenori, senatvė visiems jau. Kaimo mastymas prisidėjo. GĖDA. Aš nesu specialistas, nekišu savo trigračio, kaip reikia dirbti tiems kurie žino geriau, nei aš.

                                        Už visų miesto atnaujinimus gerbiami Ponai ir Ponios !!!!
                                        o man norėtųsi, kad miestas būtų patogesnis gyventi... Bet kol kas to nepastebiu, vyksta tik EU pinigų įsisavinimas... Žinoma, komformizmas patogiau, bet ar tikrai geriau?
                                        http://www.bernardinai.lt/straipsnis...atamsyje/80398

                                        Comment


                                          Įsikišus Prezidentūrai, siūloma persvarstyti „Garso“ likimą

                                          Įsikišus Prezidentūrai, Seimui atskaitinga Valstybinė kultūros paveldo komisija ragina persvarstyti Panevėžio kino teatro „Garsas“ išsaugojimo klausimą nacionaliniu mastu, tačiau su tuo nesutinka Kultūros paveldo departamentas.

                                          Click image for larger version

Name:	garsas_-1980x1320.jpg
Views:	111
Size:	452,9 kB
ID:	1765263

                                          Sovietmečiu statytą pastatą Panevėžio miesto savivaldybė ketina nugriauti ir vietoj jo statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą.

                                          Patariamąją funkciją vykdančios paveldos komisijos Paveldosaugos ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Viktorija Gadeikienė BNS sakė, kad komisija, sulaukusi Prezidentūros kreipimosi, nusprendė prašyti Kultūros paveldo departamento (KPD), jog šis inicijuotų klausimo nagrinėjimą nacionaliniu lygmeniu. Tačiau pats departamentas nurodė nematantis tam pagrindo.

                                          Prezidento vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Sonata Šulcė ragina politikus atsižvelgti į vietos bendruomenės prašymus, o išsiskyrus specialistų nuomonėms, pabrėžia, kad yra svarbi „bendra kultūros paveldo specialistų nuomonė ir aiški jos komunikacija, kad visuomenėje nekiltų abejonių dėl sprendimų skaidrumo ir pagrįstumo“.

                                          „Taip pat svarbu, kad ateityje šis pastatas būtų naudingas vietos bendruomenei – būtent ji turėtų nuspręsti, kam būtų naudojamas pastatas. Todėl reikia aiškiai išgirsti bendruomenės lūkesčius, o jei jie yra skirtingi – sudaryti erdvę diskusijai ir sprendimo priėmimui“, – BNS teigė S. Šulcė.

                                          Prezidentūros įsikišimo prašė visuomeninės iniciatyvos „Išsaugoti „Garsą“ atstovai, nes vietinė Panevėžio savivaldybės ekspertų taryba dar anksčiau nusprendė nesuteikti kino teatrui teisinės apsaugos – tai leido jį griauti.

                                          „Paveldo komisija šį objektą vertina ne kaip vietinio reikšmingumo, o kaip nacionalinio, kadangi jis vienintelis Lietuvoje yra likęs veikiantis sovietinio modernizmo stiliaus kino teatras. O jį vertino Panevėžio vietinė taryba, dėl to paveldo komisija mano, kad tą turėtų įvertinti prie Kultūros paveldo departamento sudaryta taryba, kuri vertina nacionalinio lygmens objektus“, – pabrėžė V. Gadeikienė.

                                          Rašte nurodyta, kad svarbi ir šio pastato visuomeninė, kino teatro funkcija, ją taip pat rekomenduojama išsaugoti.

                                          Vis dėlto KPD atstovai sako, kad „Garso“ įrašymo į kultūros vertybių registrą klausimas nebus nagrinėjamas, nes tą inicijuoti turėtų būtent Panevėžio savivaldybės suburti paveldosaugininkai, jei nuspręstų, kad „objekto lygmuo yra aukštesnis nei vietinis“. Departamentas nurodo tokio kreipimosi nesulaukęs.

                                          „Informuojame, kad klausimas dėl Panevėžio miesto kino teatro „Garsas“ įrašymo į Kultūros vertybių registrą nebus perduotas svarstyti departamento Vertinimo taryboms“, – teigiama KPD atsakyme. Pasak V. Gadeikienės, visuomenininkai taip pat kelia klausimą, kodėl savivaldybė nesvarsto galimybės restauruoti šalia esančio buvusio konservų fabriko pastato ir šiame, saugoma kultūros vertybe pripažintame pastate įkurti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą.

                                          Kultūros paveldo komisija pabrėžia pritarianti Stasio Eidrigevičiaus menų centro steigimui, bet „ieškant kitų, šiai paskirčiai tinkamų erdvių“. Komisija, be KPD, šį raštą persiuntė Prezidentūrai, Panevėžio miesto savivaldybei, kitoms institucijoms. Pasak komisijos atstovės, įvertinta ir tai, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) atlieka tyrimą dėl Panevėžio miesto savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos Evaldo Zilinsko galimo interesų konflikto.

                                          Skunde VTEK nurodoma, kad jis nenusišalino nuo sprendimų svarstant „Garso“ pripažinimo saugotinu objektu klausimą, nors jis galbūt dirbo su šio teatro rekonstrukcijos projektu.

                                          Skaitykite daugiau: https://sekunde.lt/leidinys/sekunde/...-garso-likima/

                                          Comment

                                          Working...
                                          X