Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Registrų centras ir "Vilniaus verslo uostas"

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts



    Įdomu,o kodėl taip aukštai kolonos be partvarų? Nejaugi bus toks aukštas vestibiulis...

    Comment


      Parašė aidz Rodyti pranešimą
      Nejaugi bus toks aukštas vestibiulis...
      Tikiuosi

      Comment


        Žiūriu, kad niekas taip ir nepapostino šiandienos top'o, sakyčiau. VIsų mūsų taip mylimas RC/Vėtrūnos dangoraižis - paminklas valdininkų savivalei.

        Apskaičiuota beprotystė/Kai nauda milijoninė prestižinis m2 gali kainuoti 0, Verslo žinios, data: 2006 11 14

        Registrų centras gali ploti iš džiaugsmo – UAB "Vėtrūna" jam patalpas įrengs itin pigiai - 1.740 Lt/ m2.
        Tačiau ir statybininkai nebus nuskriausti, pagal galutinį projekto variantą "Vetrūna" statys 62.000 m2 patalpų, iš jų Registrų centras paims tik tiek, kiek skelbė konkurso sąlygos - 1/13 viso ploto pastatų, kuriais bus užstatyta valstybės įmonės valdoma žemė. VŽ padedant toks džiugesys jau patraukė Valstybės kontrolės dėmesį.

        Valstybės turtas yra tarsi pyragas - pjausto jį kas kaip išmano: vienas iš pjaustymo būdų - statyti dangoraižius. Tokiu stiliumi "pjausto" ir žymusis nekilnojamojo turto vertės prievaizdas - Registrų centras. Anot viešųjų ir privačių interesų pynę bandančių išnarplioti teisėsaugininkų, - "abejotinomis sąlygomis perleidžiantis valstybės turtą privatiems subjektams".
        VŽ rašė (2006 10 31) apie vykusius turto mainus, kai valstybės ir savivaldybės institucijos mainė pastatus i privatiems subjektams priklausiusius įrenginius, prastus butus padidintomis kainomis - į "nukainotus" butus prestižinėse vietose, tūkstančius kvadratinių metrų į dešimteriopai mažesnius plotus. Iki tol, kol šįmet tokie natūriniai mainai nebuvo panaikinti, išparceliuota nemažai vertingo valstybės ir savivaldybių turto. Valstybės kontrolė (VK) jau baigė tyrinėti buvusį "reiškinį" ir padarė išvadas, kad jie buvo nenaudingi valstybei.
        Tačiau ne mažiau keisti sandoriai tebevyksta ir valstybė dėl to patiria nemažų nuostolių. Tokie sandoriai suklupdo ir teisėsaugą.

        Rektorius – biznierius

        Tik šiemet į Seimo, VK ir Generalinės prokuratūros (GP) akiratį pateko Klaipėdos universitetas, dar 2002 m. savarankiškai atrėžęs gabalą patikėjimo teise valdomos žemės bendrovei "Baltiches House" prekybos ir paslaugų centrui statyti, nors neturėjo teisės vykdyti komercinės veiklos. Bendrovė statė apie 5.000 m2, iš jų 1.500 m2 teko universitetui.
        Prasidėję debatai ir teisėsaugos tyrimai dėl šio sandorio teisėtumo statybų nesustabdė, priešingai - tik pagreitino, ir dabar ant pastato puikuojasi visos prekybos centro "Iki" iškabos, nors sandorio teisėtumo gijų ieškota nuo 2004 m. Dabar beliko dvi išeitys - pastatus griauti arba universiteto Statutą keisti ir taip sukurti precedentą kitiems elgtis su žeme kaip panorėjus. Teismas kol kas savo žodžio nepasakė.

        Suvaidinta rizika

        Ne mažiau įdomi padėtis klostosi dėl VĮ Registrų centras (RC) patikėjimo teise valdomo 0,75 ha dydžio sklypo prestižinėje sostinės vietoje.
        2003 m. paskelbtas statybos darbų pirkimo viešasis konkursas, pirkimo objektas - Vilniaus filialo 4.720 m2 administracinio pastato projektavimo ir statybos darbai. Konkurso sąlygose objektas buvo gerokai praplėstas - "kartu su įmone atrinkto geriausio konkurso projekto (...) registro įmonės patalpų pastate Vilniuje, kvartale tarp Lvovo, Krokuvos ir Giedraičių gatvių, suprojektavimas, pastatymas ir galutinis įrengimas. Rangovas, pastatęs ir įrengęs patalpas įmonei, gali, išnaudodamas pastatui leidžiamą užstatymo plotą ir aukštingumą, pasistatyti visuomenines ir (ar) komercines patalpas pastate savo nuosavybėn".
        Konkursą laimėjo UAB "Vėtrūna", anot spaudos pranešimų, netiesiogiai siejama su tuometiniu premjeru Algirdu Brazausku - vienoje jos antrinių įmonių dirbo Vyriausybės vadovo anūkės Andrės vyras Rolandas Amšiejus.
        "Vėtrūna" pasiūlė pastatyti patalpas rinkoje neegzistuojančiomis kainomis - už 1.740 Lt/m2, iš viso - už 8,21 mln. Lt. Pati bendrovė pripažįsta, kad rinkoje tuo metu m2 kaina buvo iki 3.500 Lt. O įvertinus tai, kad pagal tuo metu galiojusius teisės aktus toje vietoje buvo leidžiama statyti tik 6 aukštų neviršijančius pastatus, bendrovė sąmoningai siekė nuostolingo projekto.

        Valstybės įmonei -1/13

        Mokėti daugiau RC nesirengia. "Sumokėsim pagal sutartį - po 1.740 Lt/m2. Tuo metu niekas nesiūlė mažiau, tik dabar visi suskaičiavo. Prieš dvejus metus buvo kvailesni? Mes būtume priėmę kitą bendrovę, kuri būtų pasiūliusi pigiau",- aiškina Kęstutis Sabaliauskas, RC direktorius.
        "Konkursui mūsų pateikta kaina buvo tokia, o šiandien reikia 5.000 Lt/m2. Siūlėme kiek galima mažesnę kainą, kad laimėtume konkursą. Ar neatrodė per maža - tuo metu gal taip ir buvo, nedirektoriavau tada",-aiškina Juozas Valužis, UAB "Vėtrūna" generalinis direktorius.
        "Neįsivaizduoju, kaip galima pastatyti už tokią kainą. Galbūt laimėti konkursą yra tik pirmas etapas, o toliau korekcijos vyksta dėl rinkos kainų augimo, dėl gamtinių išteklių, elektros pabrangimo ir t.t. Žiūrint, kokia sutartis sudaryta, gal pradinė siūloma kaina neatspindi galutinės vertės. Jeigu statytojas pasiima 12/13 viso ploto, tai galėtų ir už dyką pastatyti",- tikina Edvardas Žilikas, "InReal" Turto vertinimo departamento direktorius.
        Kodėl 12/13? Pagal galutinį projekto variantą "Vetrūna" statys 62.000 m2 patalpas, iš jų RC paims tik tiek, kiek skelbė konkurso sąlygos - 4.720 m2, t.y. 1/13 viso ploto pastatų, kuriais bus užstatyta valstybės įmonės valdoma žemė.

        Ir avis, ir vilkas

        Ponas Sabaliauskas demonstruoja džiaugsmą, neva patalpas valstybės įmonė gaus 3-4 mln. Lt pigiau. Tačiau ekspertai skaičiuoja kiek kitaip - kelių mln. litų RC nauda tampa dešimtimis mln. litų nuostolių valstybei. Mat svarbiausias šio sandorio "objektas" - žemė, lygiai kaip ir buvusių turto mainų atvejais, tiesiog sąmoningai pamirštama.
        Saulius Vagonis, UAB "Oberhaus" Vertinimo ir rinkodaros skyriaus vadovas, sako, kad jeigu RC ir statytojo sandoris vyktų rinkos sąlygomis, aras žemės tokioje vietoje kainuotų 200.000-300.000 Lt. "Viskas priklauso nuo to, kokio aukščio pastatai statomi - juo didesnis užstatymo intensyvumas, tuo aukštesnė aro kaina",- aiškina rinkos dėsnius p. Vagonis.
        "Kuo daugiau pajamų gali gauti statytojas, tuo brangesnė žemė. Aro kaina gali siekti ir 0,5 mln. Lt, galima ir 1 mln. Lt prašyti, jeigu statytojas gaus didelį pelną", - skaičiuoja p. Žilikas.
        Vertintojų nuomone, RC žemė ir yra būtent tokioje vertingoje vietoje, kur aras kainuoja itin brangiai.
        Todėl skaičiuojant žemės vertę vidutiniškai 350.000 Lt/a, prie to pridėjus 8,21 mln. Lt, kuriuos "Vėtrūnai" sumokės RC už gaunamas patalpas, bendrovės nauda matuojama jau 35 mln. Lt.
        Tiesa, p. Valužis VŽ sakė, jog išlaidos projektui vykdyti įskaitant aplinkinių kiemų ir gatvių sutvarkymą sudarys 135 mln. Lt, tačiau netruks ateiti ir nauda.
        Bendrovė turėtų gauti apie 50-60 Lt/m2 iš biurų nuomos ir maždaug 100-200 Lt/mėn. už vieną automobilių stovėjimo aikštelę.
        Ponas Valužis VŽ sakė, kad biurams bus nuomojama apie 28.000 m2, automobilių stovėjimo aikštelėje bus apie 1.000 vietų, iš jų apie 200 priklausys RC, 230 vietų bus nemokamos - pagal sutartį su savivaldybe, o likusiosios neš pelną.

        Įveikė net UNESCO

        Šiuos plotus "Vėtrūnai" pavyko gauti po daugiau kaip 2,5 m. derybų su savivaldybe. Galutinis rezultatas - 2 dangoraižiai (16 ir 24 aukštų) ir keli žemesni "prielipai" šalia jų, automobilių stovėjimo aikštelės po žeme ir ant jos.
        "Vėtrūnai" kažkokiu būdu pavyko įveikti ne tik pastatų aukštingumą ribojusius teisės aktus, bet ir UNESCO, Kultūros vertybių apsaugos departamentą, Vilniaus savivaldybę, netgi buvusį Seimo Audito komiteto pirmininką Artūrą Skardžių, grasinusį "sumalti į miltus" šį sandorį, bet paskui staiga visiškai pamiršus;, kad apskritai tuo domėjosi.
        "Kaip pavyko gauti leidimus? Yra tvarka, terminai, taip ir gaunami leidimai. Kaip pavyko įtikinti statyti dangoraižius? Neįtikinėjome, nes tai buvo numatyta pagal bendrąjį planą. Kai dalyvavome, jau žinojome, kad turėsime galimybę plėstis", - dėsto p. Valužis.
        "Prasiplėtimas mūsų nelietė, mes turėjome pagal sutarties sąlygas gauti savo plotą. Sprendimus dėl projektų priiminėjo savivaldybė. Mes nedalyvavome kalbose tarp "Vėtrūnos" ir savivaldybės, mes įgaliojome juos atstovauti, kitaip nebūtume pasitvirtinę to projekto niekad. Ne mes, o savivaldybė leido užstatyti plotą nuo krašto iki krašto",- nusiplauna rankas p. Sabaliauskas.

        Žemė - lyg nulis

        Kaip bus padalyta žemė objektą atidavus eksploatuoti - klausimas. Pasak p. Valužio, "Vėtrūna" gavo tik užstatymo teisę, pasak p. Sabaliausko - RC sutartyje su "Vėtrūna" žemės klausimai neaptarti. "Gal pirma pastatome ir įforminame eksploataciją", - ironizuoja RC direktorius.
        Jis apskritai atsiriboja nuo žemės klausimo - ką su ja daryti, anot p. Sabaliausko, sprendimą priims apskrities viršininko administracija, į kurią turi kreiptis "Vėtrūna", jeigu "ji bus suinteresuota".
        Bet ji gali ir nesikreipti, nes valstybės įmonė nemoka žemės mokesčio. Jeigu RC patikėjimo teise valdomas sklypas liktų centro, tuomet dangoraižių statytojai neturėtų jokių su ja susijusių išlaidų.
        "Mes bandysim pareikšti savo nuomonę, kai pastatysime, o kol kas nesvarstėme, kaip dalysimės sklypą. Mes norėsime tiek žemės, kiek jos reikia mūsų funkcionavimui užtikrinti",- sako p. Sabaliauskas.
        Tačiau p. Žilikas perspėja, kad žemės mokesčio klausimas - šalių susitarimo reikalas. "Jeigu pirminėje sutartyje sklypas gautas panaudos būdu, tuomet nėra apribojimų, kad panaudos gavėjas negalėtų išnuomoti, perleisti kitam asmeniui panaudos būdu",- piešia galimą scenarijų p. Žilikas. Seimūną ištiko amnezija Šį sandorį buvo pasišovęs patikrinti Seimo Audito komitetas (SAK), RC informavo VŽ, kad komitetas "inicijavo RC konkursų patikrinimą ir pažeidimų nenustatė".
        "Komitetas nei tyrė, nei išvadas rašė",- stebisi Donatas Jankauskas, dabartinis SAK pirmininkas. O p. Skardžius pritarė, kad komitetas atskirai šių statybų nesvarstė, tik domėjosi, kur eina pelnas iš mokėjimų už teikiamas paslaugas. "Paaiškėjo, kad centras statosi naujus biurus, poilsiavietes. Mums ir kilo klausimas - kodėl jie užsiima turto vystymu, užuot mažinę įkainius už savo paslaugas būdami monopolininkai", - kalba p. Skardžius.
        Kodėl p. Skardžiaus vadovaujamam komitetui nekilo klausimų, kam teks po dangoraižiais esanti žemė? "Apskrities viršininkas atsakė, kad statyba sustabdyta, priimtas sprendimas tik dėl komunikacijų perkėlimo, toliau nežiūrėjom, nes buvo gautas toks atsakymas",-aiškina p. Skardžius.

        Kontrolieriai kibs

        O Rasa Budbergytė, valstybės kontrolierė, tikina, kad "neabejotinai apsvarstys ir šią žinią iš "Verslo žinių", nes dalį VK strateginių tyrimų sudaro būtent atlikti žurnalistiniai tyrimai". "Be jokios abejonės, mes nepraleisimo pro akis ir šio sandorio. Bet kokiu atveju, jeigu nuspręsime, kad reikia padaryti tokios veiklos auditą, atliksime jį, tik kitais metais", - sakė ji.
        Ponas Sabaliauskas spėlioja, kad triukšmą dėl RC statybų kelia šalia esančių biurų savininkai, nes jiems naujų patalpų kaimynystė visai nenaudinga - esą sumažės biurų nuomos kainos, todėl ir siekiama atitolinti RC įkurtuves.

        Kainų slenkstis

        "Jeigu statytojas pasiima 12/13 viso ploto, tai galėtų ir už dyką pastatyti", - mano Edvardas Žilikas, "InReal" Turto vertinimo departamento direktorius.
        "Siūlėme kiek galima mažesnę kainą, kad laimėtume konkursą. Ar neatrodė per maža? Gal taip ir buvo, nedirektoriavau tada", - kratosi atsakymo Juozas Valužis, UAB "Vėtrūna" generalinis direktorius.

        "Padėties šeimininkai buvome ir sąlygas diktavome, kai pateikėme konkurso medžiagą. Vėliau jeigu mes ką pražiopsojom, tai jau mūsų problema", - aiškina Kęstutis Sabaliauskas, VĮ Registrų centras direktorius.
        Jūsų,
        Analitikas PlėtRa™

        Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

        Comment


          2006 11 10









          2006 11 15







          Mano galerija Flickr'yje

          Comment


            O tai man dar tes nelabai aisku. Tai tik dalis Registrų Centro darbuotojų kelsis į naują pastatą iš senųjų patalpų Kudirkos gatvėje? Ar dar vis dėl to kelsis ir kitų padalinių, esančių Vilniuje, darbuotojai? Kažkaip mažokai ploto pareikalavo... Bent man taip pasirodė...

            Comment


              Parašė Grybas Rodyti pranešimą
              O tai man dar tes nelabai aisku. Tai tik dalis Registrų Centro darbuotojų kelsis į naują pastatą iš senųjų patalpų Kudirkos gatvėje? Ar dar vis dėl to kelsis ir kitų padalinių, esančių Vilniuje, darbuotojai? Kažkaip mažokai ploto pareikalavo... Bent man taip pasirodė...
              Kelsis visi. Argi 4750 m2 mažai? Ir greičiausiai Registrų centras įsikurs toje projekto dalyje kur šiuo metu aptaisinėjamas fasadas. Teko kažkada nugirsti, kad RC planuoja jau šį pavasarį persikelti į naujas patalpas.

              Comment


                Na,tai nėra mažai,tačiau Vilniuj yra du padaliniai - Kudirkos ir Bokšto gatvėj, plius dar kažkur Vilniuj yra registrų centro archyvas, tik nežinau kur. Tai dėl to ploto kažkaip abejonių iškilo... Na, bet gal ir užteks...

                Comment


                  Man dabar jau darosi įdomu kas laukia pastatų Kudirkos g.
                  Kaip po dykumą blaškiausi

                  Comment


                    Kiek aš girdėjau, tai į Konstitucijos prospektą persikels tik visi klientų aptarnavimo skyriai, kurie dabar išmėtyti po miestą ir rajoną, bet "viršūnėlės" liks Kudirkos g. sėdėti.

                    Na, o jei ir tai eilinis melas šioje istorijoje, tai, manau, ten atsirastų tiesiog eilinis "Tarakalnio delfinas". Juk tokie vaizdai.
                    Jūsų,
                    Analitikas PlėtRa™

                    Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                    Comment


                      Parašė dariusn Rodyti pranešimą
                      atidziai paskaiciavau didesniojo pastato aukstus:
                      rugsejo 19d: 7 aukstai
                      spalio 6d: 9 aukstai + pradedami montavimo darbai 10-am aukstui...

                      taigi paaugti aukstu pakanka 9 dienu
                      Parašė Mantaz Rodyti pranešimą
                      2006 11 10
                      Spalio 6 d. - 9 aukštai ir pradedamas 10-tas
                      Lapkričio 10 d. - 15 aukštų ir pradedamas 16-tas
                      Karkaso užbaigimas gali praaugti netgi mano prognozes. Visų vadintas labai optimistinėmis.
                      Parašė deep'as Rodyti pranešimą
                      Tai sakyčiau kovo mėnesį aukštesnysis turėtų pasiekti savo viršūnę.

                      Comment


                        Parašė John
                        deep'ai, tu prognozavai, kad karkasas bus baigtas kovo menesi. As prognozavau Vasari. Kazi kas arciau tiesos?
                        Tiesa Jonai. Visai pamiršau. Pažiūrėsim. Jei tokie tempai išliks tai gal ir sausį bus baigta. Nes dabar jau tikriausiai ir 16-tas jau yra. Tad beliko tik trečdalis t.y. 8 aukštai.

                        Comment


                          Šiandienos nuotrauka.

                          Comment


                            Aš atnaujinsiu šiek tiek iš arčiau.

                            Bokštai, kol kas dvyniai:

                            beja pastebejau dešiniojo bokšto viršus jau pradedas siaurinti.

                            Bendras vaizdas:

                            Comment


                              Ačiū už nuotraukas, o čia dar viena iš neįprasto kampo (gal nuo "Vilniaus vartų"?):


                              Nuotraukos autorius auckland16, daugiau:
                              http://www.skyscrapercity.com/showth...8#post10542958

                              Comment


                                Iš tiesų neblogas kampas, nors ne pats geriausias RC.

                                Comment


                                  Idomu ar dar nepradejo montuoti apdailos tap mazajam pastatui? Gal kas zinot?
                                  Lithuanian Top 5 tallest buildings
                                  1. Europa Tower 126 m. 33 f.
                                  2. Pilsotas 112 m. 34 f.
                                  3. Arfa 100 m. 29 f.
                                  4. Helios City Tower A 96 m. 27 f.
                                  5. Europe Square Apartments 95 m. 27 f.

                                  Comment


                                    Kiek jau turim aukstu?
                                    Lithuanian Top 5 tallest buildings
                                    1. Europa Tower 126 m. 33 f.
                                    2. Pilsotas 112 m. 34 f.
                                    3. Arfa 100 m. 29 f.
                                    4. Helios City Tower A 96 m. 27 f.
                                    5. Europe Square Apartments 95 m. 27 f.

                                    Comment


                                      Parašė Aukselis Rodyti pranešimą
                                      Kiek jau turim aukstu?
                                      Spėju 17 jau yra.

                                      Comment


                                        Nors ir dažnai matom šio objekto nuotraukas, vistiek prisidėsiu ir aš:




                                        Comment


                                          2006 11 27
                                          Mano galerija Flickr'yje

                                          Comment

                                          Working...
                                          X