Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Gugenheimo ir Ermitažo muziejus

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Gugenheimo ir Ermitažo muziejus

    Nuo šiol visą informaciją apie šį muziejų dėkite į šią temą.

    Galima sakyti, nuo to viskas prasidėjo
    Ermitažo ir Gugenheimo muziejų vadovai su Vilniaus meru sutarė pradėti bendrų projektų galimybių studijas
    2006-11-06

    Sostinės mero Artūro Zuoko kvietimu praėjusį savaitgalį Vilniuje lankėsi dviejų didžiųjų pasaulio muziejų – Gugenheimo ir Ermitažo vadovai. Gugenheimo muziejaus direktorius Thomas Krensas, šio muziejaus Europos padalinio vadovas Nicolas Iljine’as bei Valstybinio Ermitažo muziejaus direktorius Michailas Piotrovskis su miesto vadovais aptarė galimybes Lietuvos sostinėje vykdyti bendrą projektą.
    Svečiams buvo pristatyta Savivaldybės parengta miesto kultūrinių objektų raidos programa ir Gugenheimo–Ermitažo kultūrinio centro vizija, parodytos galimos tokio projekto įgyvendinimo vietos.
    T. Krensas ir M. Piotrovskis merui papasakojo apie vykdomus projektus Abu Dabyje, Londone, Venecijoje ir Amsterdame. Buvo sutarta jau artimiausiu metu pradėti projekto Vilniuje galimybių studijas.
    „Dvejus metus dirbome, kad įvyktų šis susitikimas Vilniuje, ir dabar reikės dirbti dar daugiau ir rimčiau, kad svajonė Vilniuje turėti pasaulinio lygio kultūros centrą taptų realybe. Svarbiausia, kad mūsų svečiai suteikė viltį, jog tai padaryti įmanoma“,- sakė meras A. Zuokas.
    Svečiams surengtoje vakarienėje dalyvavo ir Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas.
    Susitikimuose Vilniuje dalyvavo stambiausių Lietuvos muziejų ir galerijų vadovai, investicijomis į tokio kultūros objekto atsiradimą besidomintys verslininkai.

    Kartu su Ermitažo ir Gugenheimo muziejum įsikurs ir Jono Meko vizualinių menų centras. Įdedu pora straipsnių apie Rangos IV ir Akropolio paramą jam.



    Ketvirtadienį Vilniaus rotušėje sostinės meras Artūras Zuokas ir UAB „Ranga IV“ bei advokatų kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“ atstovai pasirašė paramos VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui sutartį, kuria centrui skirta 6 mln. litų dydžio parama.

    „Šios sutarties pasirašymas - neeilinės verslo paramos kultūrai precedentas. Tai rodo lietuviško verslo supratimą apie svarbia rolę, kurią socialiai atsakingas verslas turi ir gali atlikti visuomenėje. Verslas ne tik gerina Lietuvos ekonominį gyvenimą, bet šiuo atveju tiesiogiai gerina šalies gyvenimo kokybę. Neabejoju, kad šis geras pavyzdys paskatins ir kitus verslininkus prisidėti prie šio svarbaus projekto sėkmės“, - pranešime spaudai sakė sostinės meras Artūras Zuokas.


    Pasirašyta sutartimi per 10 metų UAB „Ranga IV“ įsipareigoja VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui skirti 5 mln. litų dydžio paramą, o advokatų kontora „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“ centrui artimiausius 10 metų teiks teisines paslaugas, kurių vertė siekia 1 mln. litų. Ši parama – itin svarus indėlis kuriant pasaulinio lygio daugiafunkcinį kultūros centrą, kurio partneriais bus Ermitažo ir Gugenheimo muziejai.
    Meko centrui – svari AKROPOLIS, UAB parama

    2007-04-12

    Šiandien Vilniaus rotušėje sostinės meras Artūras Zuokas ir AKROPOLIS, UAB direktorius Mindaugas Marcinkevičius pasirašė paramos VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui sutartį, kuria centrui skirta 9 mln. litų dydžio parama.
    „Akropolis jau tapo labai svarbia Vilniaus gyvenimo dalimi ir traukos centru, šiandien šios bendrovės vadovai dar kartą patvirtino, jog jie yra netrumpalaikio pelno siekiantys, o ilgalaikę strategiją turintys verslininkai. Būtent tokie verslininkai supranta, kad parama kultūrai yra investicija į ateitį, kad verslas sėkmingai vystosi tuose miestuose, kuriuose yra ryškūs kultūros objektai,“ – teigia meras A. Zuokas.
    AKROPOLIS,UAB direktorius M. Marcinkevičius sakė, jog kiekvienai svajonei lemta išsipildyti, kai ją įgyvendinti imasi žmonės, už kuriuos kalba jų darbai.
    AKROPOLIS, UAB suteikta parama – itin svarus indėlis kuriant pasaulinio lygio daugiafunkcinį kultūros centrą, kurio partneriais bus Ermitažo ir Gugenheimo muziejai
    Buvęs meras nelaidoja drąsių idėjų


    Vilniaus kultūros žemėlapį turėtų papildyti garsusis Guggenheimo muziejus Niujorke drauge su Sankt Peterburgo Ermitažu.

    Jau pradėta rengti grandiozinio kultūros centro Vilniuje galimybių studija.

    Tačiau ar pasikeitus Vilniaus valdžiai šis kelerius metus svarstomas projektas, ateityje galintis į Lietuvą privilioti minias turistų iš viso pasaulio, nebus palaidotas?

    Apie tai – „Lietuvos ryto“ pokalbis su buvusiu Vilniaus miesto meru, sostinės tarybos nariu Artūru Zuoku.

    - Kai kurie jūsų oponentai idėją Vilniuje įkurti Guggenheimo muziejų yra pavadinę fantastine. Dabar, kai jūs jau nediriguojate Vilniaus valdžiai, tokie planai tikriausiai dar sunkiau įgyvendinami?

    - Iš tiesų dar prieš pustrečių metų daug kam atrodė, kad bendras Guggenheimo ir Ermitažo muziejų filialas bei Jono Meko vizualinių menų centras – nereali idėja.

    Tačiau kai prieš kelis mėnesius lankiausi Niujorke, Guggenheimo muziejaus vadovas Thomas Krensas, kurio senelė, beje, kilusi iš Kauno, pasakė: „Kai pirmą kartą atvykai, netikėjau, kad galima rimtai kalbėti apie mūsų muziejaus filialą Vilniuje. Dabar matau, kad tai visiškai realu“.

    - Turbūt iš pradžių nebuvo lengva Guggenheimo muziejaus vadovą įtikinti, kad verta bent susitikti su Vilniaus meru?

    - T.Krensas prisipažino, kad pirmą kartą sutiko mane priimti tik todėl, kad tarpininkavo Guggenheimo muziejaus fondo tarybos narys, iškilus JAV verslininkas Martinas Grussas ir jo lietuvių kilmės žmona Audrey.

    Įkūręs filialą Ispanijoje, Bilbao mieste, Guggenheimo muziejus daugiau neketino imtis jokių naujų projektų Europoje.

    Bet pavyko pakeisti šią nuomonę. Pernai spalio mėnesį į Vilnių atvažiavo ir T.Krensas su savo palyda, ir Ermitažo direktorius Michailas Piotrovskis. Tuomet ir sutarėme, kad imamės kurti bendrą šių muziejų projektą Vilniuje.

    Tai net paskatino Guggenheimo muziejaus ir Ermitažo vadovus imtis panašaus projekto Abu Dabyje.

    - Vilnius pirmasis pasiūlė šią idėją, o Abu Dabyje jau net prasidėjusios muziejaus statybos. Kodėl arabai mus lenkia?

    - Jungtiniuose Arabų Emyratuose viską sprendžia vienas žmogus – emyras. Nereikia diskutuoti, iš karto galima imtis statybų, o ir pinigų ten yra tiek, kiek tik prireikia didžiausioms svajonėms.

    Bet mes taip pat daug nuveikėme. Dėl teisės įkurti Guggenheimo muziejaus filialą Vilnius konkuravo su 140 miestų. Dabar rengiamasi įgyvendinti tris projektus – Abu Dabyje, Vilniuje ir Malaizijoje, Singapūre arba Taivane.

    - Bet kas nutiks, jeigu naujoji sostinės valdžia pasakys, kad Guggenheimo muziejus – tik asmeninis pasireklamuoti norėjusio buvusio mero A.Zuoko sumanymas?

    - Tikiuosi, kad bus laikomasi tęstinumo principo. Juolab kad šią idėją remia ir premjeras Gediminas Kirkilas, ir Kultūros ministerija. Daugiafunkcio kultūros centro Vilniuje projektas įtrauktas į Vyriausybės patvirtintą programą.

    Be to, ankstesnės kadencijos Vilniaus taryba spėjo priimti esminius sprendimus.

    Pasirašyta sutartis pirkti Sporto rūmus, kur ir planuojamos statybos, įkurtas J.Meko vizualinių menų centras, nutarta įsigyti „fluxus“ judėjimo įkūrėjo Jurgio Mačiūno darbų kolekciją, skirta pradinių lėšų galimybių studijai rengti.

    J.Meko vizualinių menų centro idėją jau parėmė verslas: 9 milijonus litų skyrė „Akropolis“, 5 milijonus litų – „Ranga IV“, vieną milijoną – advokatų kontora „Lawin“.

    Vilniuje kuriamas daugiafunkcis kultūros centras turėtų vadintis „Ermitažas-Guggenheimas Vilnius“. Viena jo dalių – J.Meko vizualinių menų centras, kuriame bus eksponuojamos avangardinio kino istorijos bei J.Mačiūno darbų kolekcijos.

    Kitose kultūros centro salėse įsikurs Ermitažo ir Guggenheimo muziejų ekspozicijos.

    Bus pristatomi ir Lietuvos menininkų kūriniai, o tai jiems atvers naujas galimybes. Kaip rodo Guggenheimo muziejaus Bilbao pavyzdys, turistai nesitenkina vienu objektu, todėl didžiulės naudos sulaukia visa miesto kultūros industrija.

    Taip pat ketinama įrengti nekomercinio kino sales, vaikų ir jaunimo edukacinį centrą, biblioteką. Tai būtų pirmasis pasaulinio lygio meno centras Lietuvoje. Net ir svetur tokių objektų nėra daug.

    - Apie J.Meko archyvo perkėlimą į Lietuvą kalbama jau ne vieneri metai. Kodėl nepavyko to padaryti anksčiau?

    - Kliudė tai, kad J.Mekui buvo daug žadama, o realiai nieko nedaroma. Gal kai kas norėjo savotiškai nusavinti iniciatyvą jo archyvą atvežti į Lietuvą.

    Stigo ir bendradarbiavimo tarp politikų ir meno žmonių.

    J.Meko vizualinių menų centro įkūrimas – tik pirmasis žingsnis. Reikėjo dar įsigyti J.Mekui priklausančią Stendhalio galerijos Niujorke valdomą J.Mačiūno kolekciją, kurioje yra apie 2700 darbų ir dokumentų.

    Beje, ten yra ir dokumentų, pasakojančių, kaip Niujorke buvo įkurtas pasaulinio garso Soho menininkų kvartalas. Jį įkūrė lietuvis J.Mačiūnas. Manau, bus įdomu ir niujorkiečiams atvažiuoti į Vilnių susipažinti su jų pamėgto Soho kvartalo istorija.

    J.Mekas sutiko šią kolekciją parduoti tik Vilniui, nors ir G.Pompidou kultūros centras Paryžiuje, ir keli JAV muziejai siūlė bent porą milijonų dolerių daugiau, nei gali mokėti Vilnius.

    Praėjusios kadencijos miesto tarybai pritarus, prieš pusantro mėnesio pasirašėme šios kolekcijos pirkimo sutartį ir artimiausiu metu dalis darbų jau bus atvežta į Lietuvą.

    - Guggenheimo muziejai įkuriami išskirtinės architektūros rūmuose.

    Ar Vilnius sugebės pastatyti naują turbūt ne mažiau kaip Valdovų rūmai kainuojantį pastatą?

    - Guggenheimo muziejus į uždarą architektūros konkursą ketina kviesti tris architektus, kurie priskiriami pirmajam pasaulinės architektūros dešimtukui.



    Man jau teko bendrauti su Lietuvai gerai žinomu italų architektu Massimiliano Fuksu, susprogdintų Niujorko Pasaulio prekybos centro bokštų vietoje naują statinį projektuojančiu Danieliu Liebeskindu (beje, šio vieno žymiausių pasaulio architektų protėviai kilę iš Vilniaus) ir pasaulinio garso architektu Franku O.Gehry, kuris projektavo Guggenheimo muziejų Bilbao.

    - Tokio lygio architektų projektuoti pastatai paprastai kainuoja šimtus milijonų eurų. Ar Lietuva pajėgi finansuoti tokius projektus?

    - Reikia skaičiuoti, ar investicijos atsiperka. Ispanų pavyzdys įrodo, kad pinigai grįžta su kaupu.

    Kai 1990 metais Bilbao ryžosi kurti Guggenheimo muziejų, šis miestas buvo beveik bankrutavęs, nes viena po kitos buvo uždarytos jo ekonomiką lėmusios laivų statyklos ir metalo apdirbimo įmonės.

    Muziejus kainavo apie 133 milijonus eurų. Bilbao vadovai pasakojo, kad tokioms investicijoms jie ryžosi ne iš didelės meilės menui. Jie suprato, kad menas yra ir verslas, nors daug kas tuomet abejojo šio projekto tikslingumu.

    Pasirodė, kad miesto valdžia buvo teisi. Per metus Guggenheimo muziejų Bilbao aplanko maždaug milijonas žmonių. Vidutiniškai per dieną vienas turistas mieste palieka beveik 200 eurų.

    Skaičiuojama, kad muziejaus įtaka Bilbao ekonomikai siekia 186 milijonus eurų per metus. Buvo sukurta 4800 darbo vietų.

    Projektas miestui atsipirko per penkerius metus.

    - Ar panašių investicijų prireiks ir Guggenheimo projektui Vilniuje?

    - Tai nustatys galimybių studija. Bilbao muziejaus plotas – 22 tūkstančiai kvadratinių metrų, o Vilniuje būtų statomas maždaug 14-15 tūkstančių kvadratinių metrų pastatas. Išankstiniais apskaičiavimais, statyba kainuotų apie 60 milijonų eurų.

    Tačiau tai būtų labai prasmingos investicijos, nes toks muziejus pakylėtų Vilnių į pasaulinių kultūros centrų lygį.

    Esu įsitikinęs, kad Vilniaus ateitį lems ne pramonė, o kultūra.

    - Guggenheimo muziejų planuojama įkurti dabartinių apleistų Sporto rūmų vietoje. Bet neseniai kilo triukšmas, kad šioje vietoje kadaise buvo žydų kapinės. Ar tai nesujauks muziejaus kūrimo planų?

    - Be abejo, Guggenheimo muziejus nesiims projekto, kuris keltų moralinio pobūdžio abejonių.

    Tačiau tie asmenys, kurie kelia triukšmą dėl Sporto rūmų, remiasi nieko bendra su realybe neturinčiais mitais.

    Manau, kai kurie Lietuvos politikai ir pareigūnai per daug pataikauja šiems žmonėms. Nekreipiama dėmesio į moksliškai įrodytus faktus, bet įsiklausoma į vien spėlionėmis pagrįstas nuomones. Tai žemina Lietuvą.

    Kai susitikau su į Vilnių atvažiavusiu tuomečiu JAV Atstovų rūmų pirmininku Dennisu Hastertu, jis pirmiausia paklausė: „Mere, ką ketinate statyti žydų kapinių vietoje?“

    Tačiau kai šį politiką lydintiems asmenims parodžiau Sporto rūmus, jie tiktai nustebę gūžčiojo pečiais, nes ten neišvydo jokių kapinių pėdsakų.

    Žydų kapinės tame rajone buvo uždarytos dar 1831 metais, kai carinės Rusijos valdžia nusprendė ten statyti gynybinius įtvirtinimus. Žydų bendruomenei buvo sumokėta kompensacija.

    Statant Sporto rūmus visa aplinkinė teritorija buvo iškasinėta 8 metrų gyliu, todėl ten nėra jokių žydų kaulų. Kai tokius argumentus pateikiame užsienio specialistams, jie pripažįsta, kad ši problema sukurta visiškai dirbtinai.

    Tai supranta ir Lietuvos žydų bendruomenė, kuri neprieštarauja idėjai Sporto rūmų teritorijoje įkurti muziejų. Tik kai kurie žydų ortodoksai vis dar triukšmauja.
    Paskutinis taisė deep'as; 2007.05.03, 09:31.

    #2
    is Zuokas.lt:

    Paaiškėja, kad niekada nemiegančiame Niujorke ne taip ir lengva surasti antrą valandą nakties veikiantį barą, o taip norisi aptarti besibaigiančios kelionės įspūdžius. Pagaliau susirandame vietą, kur galime prisėsti ir pasikalbėti apie neįtikėtinus susitikimus Niujorke.
    Žinau, kad Vilniuje jau rašoma ar kalbama apie tai, esą kalbėti apie pasaulinio garso muziejus Vilniuje yra pernelyg anksti. Tik niekas nepasako, kada tas tinkamas laikas ateis, todėl Niujorke tęsėme derybas su Guggenheimo fondo ir muziejaus vadovu Thomasu Krensu, kuris ką tik vakar grįžo iš Kinijos. Ir aišku, kad ten vyko ne kaip turistas.
    Svarstėme šįkart, kaip geriau organizuoti tarptautinį konkursą, kuriame savo idėjas Vilniui siūlytų geriausi pasaulio architektai, sutarėme, kad būtų reikalingi bent trys aukščiausio lygio architektai, kurie dalyvautų uždarame konkurse.
    Jau aišku, kad jame dalyvautų Vilniuje ne kartą buvęs ir lietuviško kraujo turintis Maksimilianas Fuksas, atrodo, jog dalyvautų ir Danielis Libeskindas, kurio projektas bus įgyvendinamas teroro akto metu sunaikintų Pasaulio prekybos centro dangoraižių vietoje Niujorke. Su juo nemažai kalbėjomės parodoje Kanuose, D. Libeskindo šeimoje irgi yra lietuviško kraujo.
    Ieškojome, kas gi galėtų būti trečiuoju konkurso dalyviu. Man paprašius, T.Krensas kalbėjo su Franku.Gehry, kurio suprojektuotas Gugenheimo muziejaus pastatas Bilbao tapo šio miesto simboliu ir dvidešimtojo amžiaus architektūros šedevru. Bet jis nelabai sutinka dalyvauti konkurse su kitais architektais, kita vertus, teisus T.Krensas, sakydamas kad F.Gehry pastatai pernelyg išskirtiniai ir neturėtų kartotis.
    Jis klausė, o kokio dar architekto mes norėtume. Man labai knieti pakviesti iraniečių kilmės architektę Zahą Hadid, apie kurią šiuo metu daug rašo Vakarų architektūros leidiniai. Idėja T. Krensui taip patiko, kad paskambinęs tuomet dar Los Andželese buvusiai Z. Hadid sutarė su ją tą pati vakarą susitikti.
    Lankėmės ir D. Libeskindo biure žemutiniame Manhetene. Paties architekto nebuvo Niujorke, bet mus priėmė jo žmona ir verslo partnerė, kuri mielai aprodė dirbtuves ir pristatė skirtingus projektus visame pasaulyje. Labai įspūdinga. Ir patys projektai, ir jų veiklos geografija stulbinantys. Viename biuro pasitarimų kambaryje „Hyundai“ atstovai aptarinėja jiems siūlomą naują projektą, kitame – svarstomas 6 milijardų dolerių vertės projektas Las Vegase.
    Tačiau yra ir labai nedidelių projektų, kurie stebina ir savo stebėtinai maža kaina. Privatus namas su žemės sklypu Maljorkoje kainuoja tik apie 500 tūkst. dolerių, kitas projektas –universiteto paskaitų 1000 vietų korpusas vertas 6.6 mln. dolerių.
    Apžiūrėjome ir naujo Pasaulio prekybos centro pastatų vietoje statomo komplekso maketą, o bei pro biuro langus ir pačią statybos aikštelę. Pagrindinis pastatas nebus toks didelis, kaip buvę dvyniai, tik architektūrinė kompozicija, tarsi atkartojanti laisvės statulos rankos posūkį su fakelu, pastato siluetą stipriai paaukština. Apžvalgos aikštelė bus įrengta tame pačiame aukštyje kaip ir buvusi bokštuose dvyniuose.
    D.Libeskind žmona patvirtino, jog jis mielai sutiktų dalyvauti Ermitažo ir Guggenheimo muziejaus konkurse, nors akivaizdu, kad darbų netrūksta.
    Vakare susitikome su garsiąją Zaha Hadid, bet apie tai kitąkart.
    Siūlau apsilankyti minėtų architektų interneto svetainėse: D.Libeskindo projektai, Zaha Hadid projektai.

    Comment


      #3
      Sostinės Savivaldybėje aptartos daugiafunkcinio kultūros centro projekto įgyvendinimo galimybės ir vieta

      2007-05-11




      Vilniaus miesto savivaldybėje susirinkę sostinės valdžios, kultūros institucijų atstovai, muziejininkai, architektai aptarė daugiafunkcinio kultūros centro – Jono Meko vizualiųjų menų ir Gugenheimo-Ermitažo muziejaus įkūrimo sostinėje klausimus. Naujoji miesto valdžia nori įsiklausyti, ką šiuo klausimu galvoja kūrybinė inteligentija, diskutuoti, tartis su vilniečiais ir ekspertais. Tikiu, kad mūsų diskusijos bus vaisingos. Nesinori daryti skubotų išvadų. Šis projektas labai patrauklus ir akiai, ir širdžiai, todėl norime kokybės, ieškoti ir surasti geriausius sprendimus miestui ir jo gyventojams“,- sakė Vilniaus mero pavaduotojas Algirdas Paleckis.
      Nuoseklioje ir brandžioje diskusijoje buvo aptarti įvairūs klausimais – nuo lietuvių kultūros paveldo saugojimo būtinybės, kultūros centro reikmės vilniečiams, tinkamiausios muziejui vietos parinkimo iki būsimo pastato aplinkos tinkamumo gyventojams ir miesto svečiams analizės.
      Dauguma susirinkusiųjų daugiafunkcinio kultūros centro idėją įvertino pozityviai, tačiau kilo diskusijų dėl jo įkūrimo vietos.
      Posėdžio metu po išsakytų minčių buvo sutarta, kad senieji Vilniaus koncertų ir sporto rūmai būtų saugomi kaip architektūrinė vertybė, kaip kultūros paveldas ateinančioms kartoms. Susitikimo metu taip pat buvo ieškoma Sporto rūmams racionaliausios visuomeninės funkcijos, kuri tilptų ir labiausiai tiktų esamame pastate. Daugiausiai susitikime dalyvavusių atstovų sename Koncertų ir sporto rūmų pastate norėtų matyti naują, šiuolaikišką tūkstantmečio koncertų salę.
      Daugiafunkciniam Jono Meko ir Gugenheimo–Ermitažo kultūros centrui statyti nuspręsta nagrinėti kitą vietą – teritoriją šalia Baltojo tilto. Pasak Miesto plėtros departamento SĮ „Vilniaus planas“ vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, šioje vietoje būtų sukurtas kultūrinis sostinės ir valstybės vientisas centras – Lietuvos nacionalinė galerija, modernusis Jono Meko vizualiųjų menų centras ir Gugenheimo-Ermitažo muziejus – patogus tiek vilniečiams, tiek turistams.
      Atsakingi kultūros darbuotojai, ekspertai tikisi, kad glaudesnio bendradarbiavimo, susitikimų, diskusijų su miesto valdžia dėka bus saugomas Vilniaus kultūros paveldas ir įgyvendinami modernūs kultūros projektai, kurie taptų lieptu lietuvių kultūros šedevrams pasiekti garsiausias pasaulio muziejų sales.
      Parašas :)

      Comment


        #4
        Aš už tai, kad Gugenheimo–Ermitažo muziejus būtų statomas prie baltojo tilto, kur dabar plynas laukas, o aplink jį būtų parkas. Bet norėčiau, kad Jono Meko vizualinių menų centras būtų atskirtas nuo šio muziejaus ir įsikurtų kurioje kitoje vietoje. Mano supratimu geriausiai tam tiktų Užupis. Gerai, kad nauja miesto valdžia nelaidoja šitos idėjos.

        Comment


          #5
          Parašė deep'as Rodyti pranešimą
          Aš už tai, kad Gugenheimo–Ermitažo muziejus būtų statomas prie baltojo tilto, kur dabar plynas laukas, o aplink jį būtų parkas.
          vieta butu pati kone geriausia, kaip bilbao - prie vandens, pats centras ir etc....
          jei ne neabejotinai išskirtines architektūros Baravyko muziejus, su kuriuo smarkiai butu konkuruojama....
          The first rule is - you do not talk about Fight Club.
          The second rule is - you DO NOT talk about Fight Club.
          <...> and final rule, if this is your first night at Fight Club.... you

          Comment


            #6
            Parašė Svecias Rodyti pranešimą
            buvo sutarta, kad senieji Vilniaus koncertų ir sporto rūmai būtų saugomi kaip architektūrinė vertybė, kaip kultūros paveldas ateinančioms kartoms.
            man tai šitas punktas nepatinka...

            Comment


              #7
              dėl Sporto rūmų lyg ir susiprotėta, moderni koncertų salė juose būtų idealus sprendimas. man eiti į koncertą sporto rūmuose būdavo daug maloniau ir šventiškiau negu į siemens skarbonkę garažų rajone. Tereikia atnaujinti rūmus ir jų infrastruktūra, vieta bus liuks. Šiaip juk yra sena mintis ties rūmais link kalnų parko statyti pėsčiųjų tiltą per Nerį.
              kas dėl muziejaus, išties keistoka šalia Nacionalinio muziejaus statyti kitą muziejų.. jei būtų apie tai galvota prie muziejaus renovaciją kitas reikalas būtų. Aš visgi Ermitažą Gugenhaimą labiausiai norėčiau matyti sklype prie Seimo ir Vilniaus vartų.

              Comment


                #8
                Parašė toshas Rodyti pranešimą
                kas dėl muziejaus, išties keistoka šalia Nacionalinio muziejaus statyti kitą muziejų.. jei būtų apie tai galvota prie muziejaus renovaciją kitas reikalas būtų. Aš visgi Ermitažą Gugenhaimą labiausiai norėčiau matyti sklype prie Seimo ir Vilniaus vartų.
                Ten rekonstruojama Nacionalinė dailės galerija. Nacionalinis muziejus prie Gedimino pilies. Šiaip aš už tai, kad laukymėje prie balto tilto išdygtų pastatas, o ar tai būtų muziejus ar konferencijų centras čia reiktų apsispręsti kuris čia, kuris prie seimo kuo greičiau ir žengti toliau.

                Comment


                  #9
                  Parašė deep'as Rodyti pranešimą
                  Ten rekonstruojama Nacionalinė dailės galerija. Nacionalinis muziejus prie Gedimino pilies. Šiaip aš už tai, kad laukymėje prie balto tilto išdygtų pastatas, o ar tai būtų muziejus ar konferencijų centras čia reiktų apsispręsti kuris čia, kuris prie seimo kuo greičiau ir žengti toliau.
                  O mano nuomone, ten kaip tik nereiktų nieko statyt. Labai gera vieta parkui. Tik kad jau numatytas kernavės tiltas kiek nesiderina su parku.
                  Mano galerijos:
                  Flickr'e

                  Comment


                    #10
                    Straipsnyje tas pats kas ir Svecio įdėtame, tik cituoju vieną citatą kurios ten nebuvo.


                    Daugiafunkcinio Jono Meko ir Gugenheimo – Ermitažo kultūros centro projekto iniciatoriai tikisi, kad naujo pastato statybos prasidės 2009 m., kuomet Vilnius taps Europos kultūros sostine. Statybos turėtų būti baigtos dar po dvejų metų.

                    Comment


                      #11
                      Zuokas demonstruoja įdomu architektūrinį skonį,tačiau Zaha Hadid yra ne iraniečių( persų),bet irakiečių ( arabų) kilmės.

                      Comment


                        #12
                        Parašė paikas Rodyti pranešimą
                        vieta butu pati kone geriausia, kaip bilbao - prie vandens, pats centras ir etc....
                        nereikia sztampuoti G muziejaus ivaizdzio su privaloma vieta prie upes. kaip tik - naujas muziejus turetu demonstruoti kitoki poziuri, skirtinga nuo bilbao, niujorko ir pan. musu miestas nera upes miestas ir nuo seno upei neteike perdaug demesio - tad ieskokime vieta muziejui pagal tai, kas miestui yra svarbesnio, artimesnio miesto istorijai ir jo gyventojui. akla pletra pagal uzsienetiska pavyzdi neatnes pageidaujamos sekmes.

                        vieta prie balto tilto ir taip yra perdaug perkrauta, projektuojant nauja muzieju ten butu ypatingai sunku suderinti nacionalini ir nenacionalini del N galerijos, L viesbucio, dangoraiziais. galu gale, komisija nepasirinktu avangardinio sprendimo del jo pernelyg dideles itakos kontekstui.
                        kazkodel norima sugrusti i viena vieta visus imanomus dalykus, o tai nera tikslinga - taip stabdoma miesto pozityvi pletra, vystomas pernelyg tankus uzstatymas, del kurio po to kencia patys geventojai (susisiekimas, zemes kainos, gyvenomo salygos).

                        manyciau, vieta naujam muziejui turetu buti parinkta pakankamai pilka, neturinti iki siol savo charakterio, bet turinti potenciala vystymuisi. vieta prie vandens nebutina.
                        suprantama, noretusi, kad tai butu centras arba artima erdve jam.

                        mano pasiulymas, panagrineti Paupi arciau Zarasu g. arba Paplaujos g. rajona - vieta pakankamai arti senamiescio, tai buti stipri itaka sioje miesto dalyje. aisku tam is pradziu reiktu urbanistines injekcijos, sutvarkyti infrastruktura, perziureti zemes paskirti ir pan. laiko yra visada, svarbiausia neskubeti suspeti ir kazkoki miglota ir nepankamai argumentuota 2009 traukini.

                        Comment


                          #13
                          Parašė F-R-Z Rodyti pranešimą
                          nereikia sztampuoti G muziejaus ivaizdzio su privaloma vieta prie upes. kaip tik - naujas muziejus turetu demonstruoti kitoki poziuri, skirtinga nuo bilbao, niujorko ir pan. musu miestas nera upes miestas ir nuo seno upei neteike perdaug demesio - tad ieskokime vieta muziejui pagal tai, kas miestui yra svarbesnio, artimesnio miesto istorijai ir jo gyventojui. akla pletra pagal uzsienetiska pavyzdi neatnes pageidaujamos sekmes.

                          vieta prie balto tilto ir taip yra perdaug perkrauta, projektuojant nauja muzieju ten butu ypatingai sunku suderinti nacionalini ir nenacionalini del N galerijos, L viesbucio, dangoraiziais. galu gale, komisija nepasirinktu avangardinio sprendimo del jo pernelyg dideles itakos kontekstui.
                          kazkodel norima sugrusti i viena vieta visus imanomus dalykus, o tai nera tikslinga - taip stabdoma miesto pozityvi pletra, vystomas pernelyg tankus uzstatymas, del kurio po to kencia patys geventojai (susisiekimas, zemes kainos, gyvenomo salygos).

                          manyciau, vieta naujam muziejui turetu buti parinkta pakankamai pilka, neturinti iki siol savo charakterio, bet turinti potenciala vystymuisi. vieta prie vandens nebutina.
                          suprantama, noretusi, kad tai butu centras arba artima erdve jam.

                          mano pasiulymas, panagrineti Paupi arciau Zarasu g. arba Paplaujos g. rajona - vieta pakankamai arti senamiescio, tai buti stipri itaka sioje miesto dalyje. aisku tam is pradziu reiktu urbanistines injekcijos, sutvarkyti infrastruktura, perziureti zemes paskirti ir pan. laiko yra visada, svarbiausia neskubeti suspeti ir kazkoki miglota ir nepankamai argumentuota 2009 traukini.
                          Labai geras poziuris. Pritariu 100%. Vietos Vilniuj yra per akis. Galima butu kad ir koki Taurakalnio monstra nugriaut...

                          Comment


                            #14
                            Parašė F-R-Z Rodyti pranešimą
                            kazkodel norima sugrusti i viena vieta visus imanomus dalykus, o tai nera tikslinga - taip stabdoma miesto pozityvi pletra, vystomas pernelyg tankus uzstatymas, del kurio po to kencia patys geventojai (susisiekimas, zemes kainos, gyvenomo salygos).
                            traukini.
                            Vilnius laaaabai silpnai urbanizuotas, apie kažkokį pernelyg didelį tankumą nekalbėčiau, o susisiekimo bėdos kyla kaip tik dėl per mažo tankumo, kadangi dideli atstumai - mažiau gatvių...manau mum dar tik statyt ir statyt, tačiau kad muziejus gali ir kitoje vietoje atsidurti, kodėl gi ne, taip gali atsirasti daugiau traukos centrų mieste.

                            Comment


                              #15
                              Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                              Labai geras poziuris. Pritariu 100%. Vietos Vilniuj yra per akis. Galima butu kad ir koki Taurakalnio monstra nugriaut...
                              Kas tas Taurakalnio monstras?
                              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                              Comment


                                #16
                                Parašė batman Rodyti pranešimą
                                Vilnius laaaabai silpnai urbanizuotas, apie kažkokį pernelyg didelį tankumą nekalbėčiau, o susisiekimo bėdos kyla kaip tik dėl per mažo tankumo, kadangi dideli atstumai - mažiau gatvių...manau mum dar tik statyt ir statyt, tačiau kad muziejus gali ir kitoje vietoje atsidurti, kodėl gi ne, taip gali atsirasti daugiau traukos centrų mieste.
                                nieks ir nesako kad vilnius perdaug tankus - jis tankus normoj, bet yra kalbama apie keliolika metu perspektyva, kai nesubalansuota pletra gali destabilizuoti situacija.

                                atsiras muziejus - toj pacioj vietoj padides ir tankumas. statys aplink manyciau daug. snipiskes ateity bus ir taip pakankamai tankiai uzstatyti - tai tik laiko klausimas. prie upes ir balto tilto reikia tik parko ir smulkiu pavilionu, bet ne muzieju - uztenka ir N galerijos. o traukos taskai - tai taskai viens nuo kito atitole pakankamai, kad tarepusavy nekonkuruotu tiesiogiai - kitaip tai butu nekomerciska.

                                Comment


                                  #17
                                  Vieta prie baltojo tilto tikrai viena iš tinkamiausių. Prie seimo tegul sau plečiasi seimas, ten nesinori matyti muziejaus. O šiaip aš asmeniškai nemanau, kad Gugenheimo ir Ermitažo muziejus išvis bus pastatytas. Netgi duočiau 90&#37; kad jis nebus pastatytas. Tad diskusijos kur jį statyti manau neaktualios.

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė F-R-Z Rodyti pranešimą
                                    nieks ir nesako kad vilnius perdaug tankus - jis tankus normoj, bet yra kalbama apie keliolika metu perspektyva, kai nesubalansuota pletra gali destabilizuoti situacija.

                                    atsiras muziejus - toj pacioj vietoj padides ir tankumas. statys aplink manyciau daug. snipiskes ateity bus ir taip pakankamai tankiai uzstatyti - tai tik laiko klausimas. prie upes ir balto tilto reikia tik parko ir smulkiu pavilionu, bet ne muzieju - uztenka ir N galerijos. o traukos taskai - tai taskai viens nuo kito atitole pakankamai, kad tarepusavy nekonkuruotu tiesiogiai - kitaip tai butu nekomerciska.
                                    vis tiek neįtikinai,kad jis tankus normoj,pagal tankumą, jei gerai pamenu, tai pati mažausiai užstatyta sostinė, o jei norim tą situaciją pakeisti, pirma reiktų miesto viduje susitvarkyti, o po to tik plisti į šonus.

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė batman Rodyti pranešimą
                                      vis tiek neįtikinai,kad jis tankus normoj,pagal tankumą, jei gerai pamenu, tai pati mažausiai užstatyta sostinė, o jei norim tą situaciją pakeisti, pirma reiktų miesto viduje susitvarkyti, o po to tik plisti į šonus.
                                      Nereikia visko i viena kruva sumesti. Turim puiku senamiesti, uzupi, ir grazejancias snipiskes kur turistai ir taip lankosi. Sitie rajonai yra vienas salia kito. Perspektyvoj gauti tokio lygio pastata ir turistu atrakcija kaip ermitazas/gugenheimas per artimiausius desimtmecius nelabai nusimato ir vargu ar imanoma. Nenoreciau sio muziejaus matyti salia baltojo tilto, ten ir taip yra ka pamatyti-dygstancios snipiskes. Taip pat tokiu atveju butu visiskai nukonkuruota musu nacionaline. Miesto pletra (tame tarpe ir tankinimas) turetu vykti tolygiai, nes priesingu atveju centras ilgainiui taptu oaze apsupta getais bei neidomiais miegamaisiais rajonais. Reikia "plesti" miesta kad kiekvienas rajonas butu kazkuom savitas, kad miestietiskas butu visas miestas, o ne keli kvadratiniai kilometrai kaip kokiam kaime, kuriuos pamates per diena ar dvi galetum pasakyt kad pazysti visa Vilniu.

                                      @Eimantas
                                      nekenciu profsajungu rumu su savo sovietine architektura stuksanciu virs viso miesto...

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė John
                                        Vieta prie Baltojo tilto - ideali. Dabar ten tiesiog tuscia pieva, kuri tiesiog prasosi ko nors idomaus.
                                        ...ir tai turetu buti argumentas? kodel ji butent prasosi pastato/muziejaus o ne parko?

                                        kazkas cia minejo musu miesto atsilikima nuo kitu euromiestu pagal tankuma. klausimas: nuo kada tankumas yra privalumas? siulau pasidometi oro uzterstumu tuose miestuose ir tik po to kazka sakyti. ismokime ne siaip kurti kazkoki miglota miesto ivaizdi, o pagristai kalbeti apie problemas ir nebandyti siekti to, nuo ko bega siuolaikiniai miestai.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X