Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

„Swedbank“ būstinės Vilniuje statybos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Ignokas Rodyti pranešimą
    paskaičius šita ir dar prieštai kita, susidaro vaizdas kad turite šitame objekte nemenkų interresų.
    Dievuliau, na ir mąstymas. Parašiau tai ką žinau, tik tiek. Interesų neturiu jokių, mano sąskaitos jeigu ką irgi ne Swedbanke. Nereikėtų prisigalvoti nebūtų dalykų ir ieškoti paslėptos prasmės ten, kur jos nėra.

    Comment


      2009 03 02

      Architektūros fotografija: http://www.garbacauskas.com

      Comment


        Nu labai graziai tas swedbank isipaiso i Vilniaus panorama, bet dar taip paziurejus kokiu poros dangoraiziuku dar truksta Vilniui

        Comment


          tereiktų įpaišyti kokį pastatėlį į tarpą tarp europos ir daugiabučio ir vaizdas būtų suvis super!
          Bet jau ir dabar man patinka
          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

          Comment




            Sio vakaro nuotrauka, uzdege dali apsvietimo.

            Comment


              Aplinkos padiktuota architektūra


              Naujoji banko būstinė kokybe ir jaukumu kels nuostabą



              Mindaugas Šalavinis


              Aukščiu ir stiklo spindesiu besipuikuojančių Vilniaus dangoraižių šeimą papildė naujas pastatas – „Swedbank“ banko pagrindinė būstinė. Jis išsiskiria ne vertikalės dydžiu, o kokybe ir išbaigta architektūrine koncepcija. Trijų korpusų kompleksas statomas dešiniajame Neries krante, tarp upės ir Konstitucijos prospekto.


              Architektai patenkinti

              Pastatą kūrusios architektų grupės vadovas Audrius Ambrasas džiaugėsi, kad pavyko įgyvendinti bene visus sumanymus ir kūrybines idėjas. „Esame projektavę statinius daugeliui užsakovų, tačiau tokių puikių darbo sąlygų neteko turėti. Visa, ką sukūrėme, nuo urbanistinės idėjos iki baldų detalių, išvys dienos šviesą. Padarėm tik keletą nereikšmingų korekcijų. Tikimės, kad teisintis dėl koncepcijos, esą taupydami lėšas ją keitė investuotojai, neteks“, – pasakojo architektas.


              Architektūrinę idėją pasufleravo aplinka, noras pratęsti miesto urbanistinį audinį, praturtinti vietą, o ne siekis pasipuikuoti. Pagrindine tarpusavyje sujungtų statinių ašimi pasirinkta senosios Ukmergės gatvės tąsa, pereinanti į pasažą. Dabar ji virtusi pėsčiųjų alėja, vedančia nuo šv. Rapolo bažnyčios.


              Statinyje nėra vieno pagrindinio įėjimo ir priekinio fasado, būdingo namams mieste prie gatvės. „Čia nėra kiemo, pastatas matomas iš visų pusių, todėl visi fasadai vienodai svarbūs“, – aiškino A. Ambrasas. Sukurta nauja, užeiti kviečianti erdvė.


              Sklypas yra išsidėstęs trikampyje, kur susilieja Neries slėnio parkas su Konstitucijos prospektu. Projektuotojai derino architektūrines formas prie landšafto.


              Žemutinė pastato dalis atkartoja Neries šlaito linijas, tokiu būdu pastatas puikiai „pririšamas“ prie vietos. Projektuojant stengtasi paryškinti vietos, o ne pastato unikalumą. Stilobatas, besilygiuojantis su „Reval Hotel Lietuva“ viešbučio žemutine dalimi, atitinka Konstitucijos pr. lygį. Ant jo komponuojami du 16-14 aukštų tūriai, sujungti skaidriu atriumu, iš kurio atsiveria puikus vaizdas į senamiestį. Beje, architektas kiek apgailestauja tik dėl šios dalies. Atriumo stiklai galėjo būti skaidresni, suteikiantys pastatui daugiau lengvumo. Tačiau siekiant efektyviai naudoti energiją ir sukurti gerą mikroklimatą viduje, būtina naudoti stiklus su saulės kontrole, kurių skaidrumas mažesnis. „Manėme, kad jie bus šviesesni. Tikiuosi, kad vasarą, kai saulė ryški, ar vakare, kai įsižiebs šviesos, labiau išryškės sumanytas efektas“, – sakė A. Ambrasas.


              „Swedbank“ banko naujojo administracinio pastato statybų darbo grupės vadovas Giedrius Dusevičius sakė, kad per visą pastato architektūros tobulinimo laikotarpį iš esmės nebuvo nutolta nuo pirminės idėjos, pasikeitė tik kai kurie elementai.



              Priims miestiečius


              Banko pastatas ir jo prieigos bus atviros miestiečiams. Ant stilobatinės pastato dalies kuriama apželdinta terasa, nuo jos atsiveria puikūs vaizdai į upės krantinę. Cokoliniame aukšte įsikurs 150 vietų kavinė, auditorija, skaitykla. Šios patalpos galės būti naudojamos kaip viešoji erdvė. Laisvai prieinama miestiečiams bus ir daugiau nei 4 500 kv. m ploto apželdinta terasa. Konstitucijos prospektą su Upės gatve sujungs laiptai, nacionalinės galerijos link ves pratęsti pėsčiųjų takai.

              Pietinėje pusėje, tarp Sakurų parko ir pastato suformuotą pėsčiųjų alėją apšvies originalūs šviestuvai – matinio stiklo trikampės prizmės.



              Fasadų mozaika


              Statinio fasado apdaila sukurta iš metalo, stiklo ir natūralaus medžio lukšto plokščių. Pasak bendrovės „Hrono fasadai“ gamybos direktoriaus Vlado Laučio, tam, kad būtų įgyvendinti architektūriniai sumanymai, meistrai kai kuriuos fasado elementus gamino rankiniu būdu. „Pastato formos ir pats pastatas yra nestandartinis. Mums teko pasitelkti ne tik naujausias technologijas, bet ir išmonę, turimą patirtį“, – pasakojo V. Laučys.


              Aklinų sienų apdailai panaudotos grubiai, skirtingomis kryptimis šlifuoto nerūdijančio metalo plokštės. Ornamento efektas išgaunamas derinant šlifavimo kryptis, nors visos plokštės yra tos pačios spalvos. „Hrono fasadai“ pirmą kartą taikė šią technologiją ir tikino, kad kito tokio sprendimo Lietuvoje nėra.


              Projekte panaudota apie 7 tūkst. kv. m stiklo. Jo esama ne tik vertikaliose, bet ir horizontaliose plokštumose. Stikliniams stogams panaudoti šiklografija dekoruoti stiklo paketai, o stogas sandarinamas struktūriniu silikonu. Ovaliniams terasos švieslangiams įrengti panaudoti ypatingai stiprūs stiklo paketai, galintys išlaikyti ugniagesių automobilio svorį. Pagrindiniai ir šoniniai fasadai pagaminti naudojant naujos kartos „Schüco“ sistemas.


              Fasado piliastrams panaudotos natūralaus medžio lukšto plokštės. „Tai labai brangi medžiaga, sutekianti statiniui prabangos ir išskirtinės kokybės“, – architektų sumanymą gyrė V. Laučys. „Hrono fasadų“ gamybos direktorius pažymėjo, kad kūrybiškai pritaikydami kokybiškas medžiagas jie pagamino visus statinio fasadus, tiksliai įkūnydami projektuotojų idėjas.



              „Kabančios“ posėdžių salės


              Statinio konstrukcijos suprojektuotos iš monolitinio gelžbetonio. Žemiausias pastato (požeminės automobilių parkavimo aikštelės) grindų lygis yra nuleistas 12,4 m, todėl pamatams ir atraminėms sienoms įrengti buvo naudojamas metalinis špuntas. Stiklinio atriumo laikančiosioms konstrukcijoms buvo panaudotos dvitėjės metalinės sijos. Žemutinės pastato dalies denginys suprojektuotas iš sudėtingo „laužyto“ monolitinio gelžbetonio ant kurio bus įrengta terasa. Pastato 2 ir 3 aukštuose yra suprojektuotos sudėtingos metalinės konstrukcijos – „kabančios“ posėdžių salės.

              Pasak G. Dusevičius, sudėtingiausia buvo išbetonuoti laužytą stilobatinės dalies denginio plokštę, betoninius apdailos paviršius, suvirinti sudėtingų konfigūracijų plieno konstrukcijas, pagaminti ir sumontuoti didelių matmenų trikampius stiklo paketus, preciziškai sumontuoti nerūdijančio plieno kasetes.


              Pastatų konstrukcijos lietos naudojant PERI klojinius. Bendrovės „Peri“ generalinis direktorius Virginijus Gaidimavičius sakė, kad kalbant apibendrintai apie darbus, ypatingų klojinių sistemų neprireikė. Tačiau kai kurie darbai buvo ypač imlūs pastangų, – liejant „laužytą“ perdangą, kurios plotis siekė 5 tūkst. kv. m, storis – 35 cm. Formuojant perdangą, į vieną tašką, kurį remia kolona, sueina iki aštuonių skirtingų plokštumų. Šių pasvyrimo kampai svyruoja net iki 28 laipsnių, atstumas nuo perdangos viršaus iki grindų svyruoja nuo 2 iki 8 metrų.

              Gaidimavičiaus teigimu, tas labai apsunkino klojinių montavimo darbus, reikėjo pjaustyti klojinių plokštes. „Bet architektūrinis vaizdas išėjo išties neblogas. Tad lyg ir pasitvirtino taisyklė, kad menas reikalauja aukų“, – juokavo bendrovės „Peri“ vadovas.

              Objekto statyboje panaudota dar gana nauja šaltų rūsių ir garažų šiltinimo plokštė PAROC CGL 20cy, skirta šaltų patalpų lubų konstrukcijų apsaugai nuo ugnies bei garso ir šilumos izoliacijai. Tai vertikaliai orientuoto plaušo plokštė iš akmens vatos, pasižyminti labai geromis šiluminėmis savybėmis. Plokštės išorinis paviršius yra gruntuotas, o briaunos nusklembtos 45 laipsnių kampu. Prie lubų plokštės yra priklijuojamos ir joks papildomas mechaninis tvirtinimas nereikalingas. Suklijavus plokštes, jų paviršius yra dažomas. Tokiu būdu šiltinimas tampa visiškai paprastu, o darbas spartus, nereikalauja daug laiko ir pastangų.



              Žada gaivų mikroklimatą


              Moderni pastatų valdymo sistema (BMS) reguliuos visas pastato sistemas ir leis taupyti energijos kaštus. Projektuojant pastato inžinerines sistemas daug dėmesio skirta ekologiškų bei energiją taupančių technologijų panaudojimui. Patalpų vėsinimui šaltuoju metų laiku bus naudojamas aušintuvuose atvėsinto etileno glikolio tirpalas.


              Atriumų erdvėms įrengiamos atskiros natūralaus vėdinimo ir vėsinimo sistemos, dalis jo langų bus automatiškai varstomi, taip į vidų pateks šviežias vėsesnis oras iš lauko, patalpos bus vėdinamos natūraliai. Atriumų šildymui, vėsinimui bei vėdinimui bus naudojamas ir iš biurų patalpų šalinamas oras.


              Į bendras patalpas tiekiamo šviežio oro kiekis bus reguliuojamas pagal anglies dvideginio koncentraciją. Įrengiama automatizuota patalpų oro temperatūros koregavimo sistema naktį.


              Šiluma pastatui bus tiekiama iš Vilniaus šilumos tinklų, biurų patalpų šildymui taikomos vandeninio šildymo sistemos, įrengiami pastatomi konvektoriai. Bendro naudojimo patalpos bus šildomos oru, vėsinimas derinamas su vėdinimu.


              Vėsinimui bus naudojami lubiniai, kanaliniai ar pastatomi ventiliatoriniai konvektoriai. Tam, kad būtų užtikrtintas palankus mikroklimatas darbo patalpose, numatytas oro drėkinimas.


              Pastate sumontuota Uponor PEX vandentiekio sistema. Tai ypatingai elastingas ir tvirtas plastikas, pasižymintis išskirtinėmis lankstumo ir terminio atsparumo savybėmis. Uponor PEX vamzdynai užtikrina puikią geriamojo vandens kokybę, o patentuotos Q&E (Quick & Easy) jungtys be judančių dalių ir guminių tarpinių ilgam užtikrina sujungimo patikimumą.


              Patalpų apšvietimui bus naudojamos naujos kartos energiją taupančios liuminescencinės lempos. Siekiant maksimaliai pritaikyti inžinerines sistemas prie pastato interjero, didžiojoje pirmo aukšto patalpų dalyje įrengiamos pakeltos grindys. Erdvė po jomis išnaudojama inžinerinėms sistemoms įrengti.


              Projekto autoriai tiki, kad pastate neteks gaišti laiko laukiant lifto. Numatyti 8 liftai. 5 aukštuminiame korpuse ir 3 žemutiniame. Visi jie važiuos nuo paties žemiausio (-4) požeminės automobilių stovėjimo aikštelės aukšto.


              Aukštuminės dalies keleiviniai liftai bus panoraminiai. Išskirtinė yra jų kabinų konstrukcija – sienos ir dalis lubų pagamintos iš berėmio stiklo. Tam, kad liftai dirbtų ypač efektyviai, yra panaudota originali „Schindler MICONIC10“ tikslinė liftų valdymo sistema. Ji leidžia iki 30 proc. sutrumpinti kelionės liftais laiką piko metu.



              Bosui – 14 aukštas


              Pagrindinis ateities biuro bruožas – lankstumas, todėl, pasak G. Dusevičiaus, numatyta galimybė įrengti tiek atviro plano darbo zonas, tiek ir kabinetus. Beje, banko „boso“ kabinetas numatytas 14 aukšte.


              Pastato vidaus erdves galima suskirstyti į tris dalis – klientų aptarnavimo, kuri įrengiama taip, kad būtų aiški patalpų išdėstymo sistema; viešoji erdvė su kavine ir auditorija bei aukštuminė biurų dalis.


              Pastato interjeras kruopščiai kuriamas iki smulkiausių detalių. Vidaus erdvėse dominuos balta spalva, derinama su oregono pušies faneruote. A. Ambraso projektavimo firmos specialistai kuria naują, būtent šiam pastatui pritaikytą baldų seriją visoms darbo vietoms, svarstomi meniniai projektai, vidaus navigacijos sistemos dizaino koncepcija.



              Ruošiasi kraustytis


              Šiuo metu „Swedbank“ banko centrinės būstinės, Vilniaus regiono skyriaus bei antrinių bendrovių administracijų padaliniai yra išsidėstę net 9 pastatuose skirtingose Vilniaus vietose. Naujajame pastate numatyta 1100 darbo vietų.


              Persikėlus į naująjį pastatą, banko klientai visus finansinius reiklaus galės susitvarkyti finansinių paslaugų centre – pastate bus įsikūrusios ir antrinės banko bendrovės: – „Hansa lizingas“, „Hansa gyvybės draudimas“, „Hansa investicijų valdymas“, „Baltijos autolizingas“, „Hansa valda“, „Hansa draudimo brokeris“. Numatyta net ir naktinio aptarnavimo zona.


              Žurnalas "Statyba ir architektūra", 2009 / 02, p. 20-25

              Comment


                Trainiojausi šiandien aplink. Sorry, bet kokybė neblizganti - Cheap Olympus suckz, be to, oras nekoks. Na bet įmetu keletą.

                Swedbank ir Arfa drauge


                Iš arčiau. Stogas man visai patinka








                O kas čia per dalykai? jie išrikiuoti eile palei pastato sieną nuo upės pusės. Lyg kokie šviestuvai?




                Nuo Konstitucijos prospekto pusės








                Man asmeniškai, nuo Europos gražiausiai atrodo


                Nuo Europos parkingo stogo
                Snowflakes will attack U <3

                Comment


                  1
                  Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                  Atvaizdas


                  O kas čia per dalykai? jie išrikiuoti eile palei pastato sieną nuo upės pusės. Lyg kokie šviestuvai?
                  Atvaizdas
                  Pietinėje pusėje, tarp Sakurų parko ir pastato suformuotą pėsčiųjų alėją apšvies originalūs šviestuvai – matinio stiklo trikampės prizmės.
                  Paskutinis taisė toleranceofculture; 2009.03.09, 19:31.
                  Dear Sir,

                  Comment


                    Na gražus pastatukas.Manau nepagadins vaizdo Vilniuj

                    Comment


                      Man patinka, kad jis labai arti prie gatves. Taip padeda Konstitucijos prospektui panaseti i gatves didziausiuose pasaulio verslo rajonuose.

                      Comment


                        nuo stogo.

                        vidus

                        Paskutinis taisė Ignokas; 2009.03.09, 20:46.
                        IDG service

                        Comment


                          wow, photo is vidaus, dar nematem tokiu, labai dekui

                          O seip is toleliau pastatas atrodo kaip sokolado plytele, noretusi taip atsikast

                          nyksciai i virsu, puikiai atrodo hansabankas, prideda grozio Vilniui

                          Comment


                            Jo pastatelis tikrai gerulis gavosi , ypac papuose plyteles fasado.

                            Comment


                              Parašė Remas123 Rodyti pranešimą
                              Jo pastatelis tikrai gerulis gavosi , ypac papuose plyteles fasado.
                              Lietuviškus rašmenis reiktų naudoti, nes kartais priverstas esi gilintis į tai kas norima pasakyti

                              Comment


                                Parašė pablonis Rodyti pranešimą
                                Lietuviškus rašmenis reiktų naudoti, nes kartais priverstas esi gilintis į tai kas norima pasakyti
                                Man irgi taip pat pasirodė

                                Comment


                                  Kas kam galvoj
                                  N N N

                                  Comment


                                    Keletas foto iš šios dienos ekskursijos:






                                    Čia bus liftai:

                                    Žemutinis atriumas:




                                    Comment


                                      gražu... Ačiū už reportažą. Tie liftai turėtų atrodyti ten gan įspūdingai.

                                      Comment


                                        Aš dar kažkada svarsčiau, ką anksčiau pabaigs Nacionalinę ar Swedbanką... Matau, kad Swedbankui dar toli...

                                        Ačiū už reportažą

                                        Comment


                                          Swedbank'ui dar apytiksliai 2 su kableliu mėnesio kogero likę...
                                          Tas kas valdo informaciją - valdo pasaulį...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X