Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija

    Ačiū už naujienas. Na, ankščiau ar vėliau tai vis tiek būtų neišvengiama ir vis tiek ateitų laikas, kada aikštė galutinai atsikratytų savo "raudonio" Bet šiaip būtų visai šaunu, jei ją rekonstruotų taip, kad ji prilygtų gražiausioms pasaulio aikštėms
    112
    M. Maziliausko ir UAB "P.A.R.Y.Ž.I.U.S."
    2,68%
    3
    UAB "Dviejų grupė"
    5,36%
    6
    K.Antanėlio, D.Regelskio, V.E.Čekanausko
    2,68%
    3
    UAB "Jungtinės architektų dirbtuvės"
    5,36%
    6
    "Šarūno Kiaunės projektavimo įmonės"
    2,68%
    3
    "R.Paleko archstudijos"
    25,00%
    28
    Arch. J.Anuškevičiaus, U. Krušinskienės, R. Puzino, V. Izokaičio
    1,79%
    2
    Nei vienas
    56,25%
    63
    Mano galerija Flickr'yje

    #2
    Parašė John
    neseniai, atsimenu, buvau idejes kelias foto su Lukiskiu a. i SSC, vienas musu draugu suomiu stebejosi, kodel as tai vadinu aiskte, nes tai "juk parkas" D
    Iš esmės tai jis beveik teisus
    Mano galerija Flickr'yje

    Comment


      #3
      Kita vertus Vilniuje jau sutvarkytos Katedros, Rotuses, Savivaldybes, Europos aikshtes, tik viena Lukishkiu liko... (neilgam) Tachiau dar nesutvarkyta nei vieno parkelio, va shito tai tikrai truksta Vilniuj, beto galetu irengti koky nauja PVZ palei neri ar pan. Kur zhmones galetu pasijausti, kad esa gamtoje, budami centre.

      Comment


        #4
        Parašė Alone
        Kita vertus Vilniuje jau sutvarkytos Katedros, Rotuses, Savivaldybes, Europos aikshtes, tik viena Lukishkiu liko... (neilgam) Tachiau dar nesutvarkyta nei vieno parkelio, va shito tai tikrai truksta Vilniuj, beto galetu irengti koky nauja PVZ palei neri ar pan. Kur zhmones galetu pasijausti, kad esa gamtoje, budami centre.
        Tas kiek girdėjom ir bus daroma, nes dabartinis Vilniaus centras turi tam sąlygų, kadangi nėra tankiai pastatytas, na bent jau dešiniajame Nėries krante palei upę
        Mano galerija Flickr'yje

        Comment


          #5
          Kaip ten su Lukiskiu aikstes ideju konkursu? Lyg ir turejo but skelbiamas, bet savivaldybeje minejo, kad dar kazkokie reikalavimai kuriami? Gal kas zinote kokia dabar situacija?

          Comment


            #6
            "Statybų pilotas" ir omni.lt

            Lukiškių aikštės konkursas laikinai įstrigo

            Vienos svarbiausių Vilniaus viešųjų erdvių - Lukiškių aikštės - rekonstrukcijos konkursas turėjo būti paskelbtas dar vasarį, tačiau miesto savivaldybei nusprendus, kad konkurso užduotis turėtų apimti platesnį kontekstą, konkurso sąlygos ir užduotys vėl tikslinamos.

            Kaip "Statybų pilotui" teigė Vilniaus vyriausiasis architektas Linas Naujokaitis, konkurso objektas - Lukiškių aikštės, kaip memorialinės erdvės, rekonstrukcija - išliks, tačiau konkurso dalyviai projektuodami turės numatyti, kaip aikštę integruoti į urbanistinį kontekstą. "Statybų piloto" žiniomis, svarstoma teritorija gali apimti ruožą nuo Šv. Jokūbo ligoninės iki Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno.

            Beje, anot L.Naujokaičio, premijų fondas (330.000 litų) neturėtų smarkiai kisti.


            -----------------------------------------------------------
            Beja manau ši tema turėtų būti perkelta į Infrastruktūros skiltį.

            Comment


              #7
              Svarbus projektas. Bijau, kad nevirstų tarybinio tipo perdėto didingumo memorialu. Be to naujiena - dar vienas komercinis centras ligoninės vietoje. Kadangi ta vieta bažnyčios papėdėjė, gal neleis statyt primityvaus gargaro su auto lauke. Gal.
              ----------------------------------------------------------------------------

              Lukiškių aikštės vizija – įstatymų pančiuose
              Architektai tikina, kad jų polėkį ribos konkurso sąlygose išdėstyti reikalavimai

              Vilius Mackonis
              „Sostinės“ korespondentas
              2006-11-15
              Suvaržymų nepageidauja

              Lukiškių aikštės centre vėl iškils paminklas. Tik čia stovės nebe V.Leninas, o skulptūra „Laisvė“.

              Aikštėje vyks iškilmingos ceremonijos, prie paminklo per šventes išsirikiuos garbės sargyba, čia valstybės vadovai ir svečiai dės vainikus ir gėles žuvusiems kovose už laisvę atminti.

              Tokią Lukiškių aikštės viziją regi Vilniaus miesto savivaldybė.

              Šiandien Vilniaus tarybai valdininkai ruošiasi įteikti paruoštas aikštės suplanavimo bei skulptūros „Laisvė“ meninio projekto konkurso sąlygas. Politikai per mėnesį turės apsispręsti, kaip atrodys galutinis dokumentas.

              Tačiau kurti Lukiškių aikštės viziją pakviesti sostinės architektai pasijuto amatininkais, o ne menininkais. Lietuvos architektų sąjungos (LAS) atstovai kritikuoja dar nepaskelbto konkurso sąlygas.

              Architektai pasigedo kūrybinės laisvės. Jų teigimu, valdininkai parengė tokias konkurso sąlygas, lyg ruoštųsi pirkti kėdę, stalą ar kitą daiktą, o ne idėją.

              Savivaldybės atstovai tikina, kad konkurso sąlygos kūrėjų nevaržys. Esą teisininkai surado būdą, kaip išrinkti geriausias idėjas.

              Lukiškių aikštės pertvarkymo savivaldybei nepavyksta pradėti jau kelerius metus. Skelbti konkursą savivaldybė ketino pernai, bet planai buvo atidėti.

              Vėluojama ir šiemet – buvo žadama, kad konkurso sąlygas taryba patvirtins dar rugsėjį.

              Sąlygose – apstu smulkmenų

              Konkurso dalyviai turės sukurti memorialinį akcentą – Lietuvos žmonių kovą už laisvę ir pergalę atspindinčią kompoziciją „Laisvė“. Planuojant aikštę, reikės suderinti memorialinę, valstybinę ir reprezentacinę, visuomeninę funkcijas.

              Reprezentacinėje Lukiškių aikštės dalyje numatoma vieta valstybinės svarbos ceremonijoms, valstybinių švenčių paminėjimo renginiams, mitingams.

              Čia turės tilpti iki 1,5 tūkstančio žmonių. Renginius stebėsiantiems garbingiems svečiams reikės numatyti pakylą, kurioje tilptų apie 30 žmonių, ar kitą vietą.

              Iki 80 kvadratinių metrų aikštės ploto turės būti rezervuota garbės sargybos kuopai.

              Apeiti aplink skulptūrą „Laisvė“ leis ne mažiau kaip 4 metrų pločio kieta danga. Projektuotojai taip pat turės numatyti vietą vainikams ir gėlėms padėti.

              Po aikšte turės atsirasti požeminis garažas, viešieji tualetai, pagalbinės patalpos.

              Lukiškių aikštės projektuotojai privalės savo viziją susieti su Tautos namais ant Tauro kalno, Genocido aukų muziejumi ir net su komerciniu prekybos centru, kuris iškils buvusios Šv.Jokūbo ligoninės teritorijoje šalia Šv.Jokūbo ir Pilypo ligoninės.Už šį darbą architektams bus atlyginta. Pirmajame etape bus išrinkta iki 7 geriausių projektų. Pirmos vietos laimėtojas gaus 150 tūkst. litų premiją. Išrinktas projektas dalyvaus antrajame etape, kurio metu autoriai turės sukonkretinti pasiūlymus. Pirmasis konkurso etapas baigsis 2007-ųjų gegužę.

              Konkursas vyks dviem etapais – pirmiausia ruošiamasi atrinkti geriausias idėjas, kurios bus sukonkretintos antrajame etape. Tikimasi, kad jame dalyvaus ir užsienio autoriai.

              Valdininkai Lukiškių aikštei sutvarkyti planuoja išleisti apie 45 milijonus litų.

              Neliko vietos vaizduotei

              Tiek daug sąlygose nurodomų detalių bei reikalavimų sutrikdė projektuotojus. Meninės saviraiškos laisvės konkurso sąlygose pasigedę architektai kaltina net ne valdininkus, o absurdiškus įstatymus.

              „Šis konkursas – tai beviltiška konfrontacija tarp įstatymo ir noro sukurti gerą projektą.

              Reikėtų kalbėti ne apie Lukiškių aikštę, o apie tai, kaip blogai lietuviai pagal Europos Sąjungos direktyvas kuria įstatymus“, – piktinosi LAS vicepirmininkas Gintautas Blažiūnas.

              G.Blažiūnas pasakojo, kad kurdami sąlygas Lukiškių aikštei pertvarkyti, teisininkai aklai laikėsi Viešųjų pirkimų įstatymo.

              Taip konkurse nebeliko vietos meniniam polėkiui.

              Sąlygose buvo pateikta daugybė techninių duomenų.

              Tai, kaip dabar atrodo sąlygos, G.Blažiūnas laiko absurdu.

              Jis sakė, kad nors oficialiai valdininkai kalba apie sėkmingai ruošiamas sąlygas, iš tiesų vyksta aršios diskusijos.

              „Viskas baigėsi tuo, kad netrukus konkurso taisykles numatoma koreguoti.

              Jos turi būti lankstesnės, jei valdžia iš tiesų ruošiasi pirkti ne daiktą, o projektuotojų idėjas. O dabar to neleidžia įstatymai“, – aiškino G.Blažiūnas.

              Mato norą stabdyti darbus

              Vis dėlto savivaldybės atstovai tikina, kad techninės sąlygos netrukdo gimdyti idėjų.

              „Manęs tie kritikai asmeniškai nebežavi. Žaviuosi tais, kurie turi pasiūlymų“, – tikino mero patarėja Dalia Bardauskienė.

              Ji svarstė, kad kritikai galbūt siekia konkursą sustabdyti.

              D.Bardauskienė tikino, kad projektuotojai dar gali suspėti pasiūlyti konkurso sąlygų pataisas valdininkams. Konkursas dar nepaskelbtas, kol jo sąlygų nepatvirtino miesto taryba.

              Tačiau mero patarėja neneigė, kad Viešųjų pirkimų įstatymas neatitinka kūrybinių procesų.

              „Iki šiol kūrėjai nepateikė jokių įstatymo patobulinimų, o mes negalime laukti“, – sakė D.Bardauskienė.

              Ji pridūrė, kad iki šiol įstatymo tobulinti nebuvo įmanoma, kadangi nebuvo įgyvendinami tokios didelės apimties meniniai-visuomeniniai projektai kaip Lukiškių aikštės atnaujinimas.
              Paskutinis taisė Toris; 2006.11.15, 07:48.

              Comment


                #8
                Vienintelė rimtesnė teigiama naujiena - būsimas požeminis garažas.. Užtat visiškai neaišku, kada visa tai bus daroma. Jei gegužę prasidės antras _konkurso_ etapas, tai dar metais viskas vėluos.. Nesuprantu, juk visus tuos svarstymus galėtų atlikti žiemą, o vasarą-pavasarį-rudenį įgyvendinti reikia, nes šaltasis ir darbam netinkamas metas pas mus ilgokas. Pinigų jau žino kiek skirs, tai kame problema?..

                Comment


                  #9
                  Toks "konkurso" skelbimas panašus į situaciją, kai konkurso nugalėtojas jau yra iš anksto žinomas. Tada pagal jo projektą sukuriamos konkurso idėjos ir tada garantija, kad konkursą laimės būtent tas kuris "reikia".

                  Čia panašiai valstybinės įstaigos daro su automobilių pirkimu. Konkurse būna nurodomi vos ne automobilio išmatavimai, tad iš anksto būna aišku kas laimės.

                  Ir dar, kas mane siutina! Kada ten savivaldybė priėmė sprendimą riboti prekybcentrius centre? Tai ko čia spraudžia, grūda, kemša dar vieną tarp bažnyčios ir memorialo?

                  Comment


                    #10
                    Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
                    Toks "konkurso" skelbimas panašus į situaciją, kai konkurso nugalėtojas jau yra iš anksto žinomas. Tada pagal jo projektą sukuriamos konkurso idėjos ir tada garantija, kad konkursą laimės būtent tas kuris "reikia".

                    Čia panašiai valstybinės įstaigos daro su automobilių pirkimu. Konkurse būna nurodomi vos ne automobilio išmatavimai, tad iš anksto būna aišku kas laimės.
                    Panašu, bet šiuo atveju ne.
                    Išvis manau reikia taisyti viešųių pirkimų įstatymą, kad jei nėra bent 3 pasiūlymų konkursas turėtų būti laikomas neįvykusiu ir skelbiamas naujas. Nes labai jau juokingai o gal net graudžiai atrodo, kai paskelbiamas konkursas atsiliepia vienas rangovas. Valio. Jamam.

                    Comment


                      #11
                      Jeigu Lukiskiu aikste turi reprezentuoti Vilniaus ir Lietuvos nepriklausomybe, kodel ne padaryti ten viena dideli paminkla, kuriame butu visi sio miesto didvyriai, pvz....Gediminas, Napoleonas, Czernichovskis.
                      Ar tiesog ten pastatyti siu zmoniu paminklus.

                      Comment


                        #12
                        Napoleonas, Czernichovskis

                        Comment


                          #13
                          Parašė Belgas Rodyti pranešimą
                          Jeigu Lukiskiu aikste turi reprezentuoti Vilniaus ir Lietuvos nepriklausomybe, kodel ne padaryti ten viena dideli paminkla, kuriame butu visi sio miesto didvyriai, pvz....Gediminas, Napoleonas, Czernichovskis.
                          Ar tiesog ten pastatyti siu zmoniu paminklus.
                          Tu gal Grūto parke antraeilininku dirbi ar tikiesi, kad kada nors ir tavo skulptūra Grūte stovės šalia V.M.Kapsuko ir kitų Lietuvos "didvyrių"?
                          Parašas :)

                          Comment


                            #14
                            Geriau padiskutuokim apie viziją, kaip turėtų atrodyt tas monumentas.
                            Kažkaip sunku suprast ką tie organizatoriai (politikai) be plyno lauko rikiuotėms dar nori ten mayt. Neaišku ar jie ten nori matyt "komunarus" išsirikiavusius. Ar raudančią Pirčiupio bobą... Bet labai tikiuosi, kad ten nebus raudų.

                            Manau ten turėtų būt kažkas modernaus, abstraktaus, didingo, per visą aikštę.
                            Ir jokiu būdu neapsiriboti nediduku iškilimu viename aikštės kampe. Ir žinoma ne skulptūra, o galbūt inžinerinė konstrukcija.

                            Taip pat tai turi būti atraktyvu, kad žmogus eidamas Gedimino prospektu norėtų iki ten ateit. Ir ne tik pamatyt kažką įdomaus, bet ir pats sudalyvaut, t.y. gal užlipt laiptais, gal perlipt, gal užlipęs atsisėst.

                            Manau, tai apskritai yra vieta ir galimybė padaryt kažką tokio neįprasto, kaip Paryžiui buvo Eifelio bokštas. Kad vėliau tas monumentas taptų Vilniaus simboliu.

                            Comment


                              #15
                              Geriausiai, jei ten būtų dižiulis fontanas

                              Comment


                                #16
                                Parašė Belgas Rodyti pranešimą
                                Jeigu Lukiskiu aikste turi reprezentuoti Vilniaus ir Lietuvos nepriklausomybe, kodel ne padaryti ten viena dideli paminkla, kuriame butu visi sio miesto didvyriai, pvz....Gediminas, Napoleonas, Czernichovskis.
                                Ar tiesog ten pastatyti siu zmoniu paminklus.
                                Kas tas Czernichovskis? Ir nuo kada Napoleonas Vilniaus didvyriu patapo?

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
                                  Geriau padiskutuokim apie viziją, kaip turėtų atrodyt tas monumentas.
                                  Kažkaip sunku suprast ką tie organizatoriai (politikai) be plyno lauko rikiuotėms dar nori ten mayt. Neaišku ar jie ten nori matyt "komunarus" išsirikiavusius. Ar raudančią Pirčiupio bobą... Bet labai tikiuosi, kad ten nebus raudų.

                                  Manau ten turėtų būt kažkas modernaus, abstraktaus, didingo, per visą aikštę.
                                  Ir jokiu būdu neapsiriboti nediduku iškilimu viename aikštės kampe. Ir žinoma ne skulptūra, o galbūt inžinerinė konstrukcija.

                                  Taip pat tai turi būti atraktyvu, kad žmogus eidamas Gedimino prospektu norėtų iki ten ateit. Ir ne tik pamatyt kažką įdomaus, bet ir pats sudalyvaut, t.y. gal užlipt laiptais, gal perlipt, gal užlipęs atsisėst.

                                  Manau, tai apskritai yra vieta ir galimybė padaryt kažką tokio neįprasto, kaip Paryžiui buvo Eifelio bokštas. Kad vėliau tas monumentas taptų Vilniaus simboliu.
                                  Aš kaip tik norėčiau ko nors klasikinio-grandiozinio-bronzinio-marmurino. PVZ kokių 6m ūgio bronzinis trimatis Vytis ant 10m granitinio postamento atrodytų nerealiai
                                  Kaip po dykumą blaškiausi

                                  Comment


                                    #18
                                    Tu perskaitei mano mintis (vadinasi tu išties šamanas ), aš irgi buvau pagalvojęs apie trimatę Vyčio skulptūrą, bet čia tik šiaip, nes nemanau, kad tai realu. Be to, gal kiek keistokai atrodytų.

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė Edd Rodyti pranešimą
                                      Be to, gal kiek keistokai atrodytų.
                                      Manau būtų puikiai. Dar galėtų kalaviju grūmoti į Rytus
                                      Kaip po dykumą blaškiausi

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė vytauc Rodyti pranešimą
                                        Aš kaip tik norėčiau ko nors klasikinio-grandiozinio-bronzinio-marmurino. PVZ kokių 6m ūgio bronzinis trimatis Vytis ant 10m granitinio postamento atrodytų nerealiai
                                        Manau, kad toks dalykas nebūtų klasikinis Nes nieko panašaus iki šiol neturime.

                                        Bet iš kitos pusės, ar toks realistinis arklys nepadarys panašumo į Sankt peterburgo skulptūras?

                                        Dar variantas statyt modernią stilizuotą vytį pagal L.Truikio pieštą variantą. Tokia gan minimalistinė linijų kompozicija įspūdingai ir moderniai atrodytų. Kaži ar konkurso dalyviam galvon ateis tokių variantų?

                                        Comment

                                        Working...
                                        X