Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Valdovų rūmai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    šiandien po kelių mėnesių pertraukos įdėmiai apžiūrėjau valdovų rūmų statybvietę, todėl dabar dar stipriau ir pikčiau galiu juos kritikuoti!

    1 ir pats baisiausias , kad nesimato iš katedros aikštės pilies! ši tapo visiškai užgožta! nelabai suprantu, kas yra vilniaus vizitinė?? didingas kalnas su pilimi, ar kažkokie kičiniai rūmeliai?! iš katedros aikštės jos nesimato! pasivaikščiojimai katedros aikštėje netenka didžiosios dalies savo žavesio!

    2 tas, kad su savo dabartiniu nesveiku tūriu rūmai stumia už borto katedrą! kai jie atsistojo visu savo ūgiu, toje vietoje labai aiškiai darosi per ankšta abiems šiems objektams todėl susidaro įspūdis, kad arba katedra reiktų mest lauk (kas aišku sveiku protu nesuvokiama ) arba, kaip man tikrai atrodo - velniams čia tie rūmai reikalingi? katedra su rūmais atrodo kaip kokie prielipai vienas prie kito

    3 ir paskutinis tas, kad šiais rūmais nesidžiaugia tikrai daug žmonių! specialiai klausinėju įvairaus amžiaus savo draugų ir pažįstamų iš visos lietuvos( patikėkit, tikrai ne jaunesnių, nei 18 metų) ir turbūt nei vienas nepasakė bent keletą gražių žodžių apie šį projektą... aišku, parašų nerinkau, bet tikrai nemeluoju, nes nėra prasmės tiesiog... žodžiu, man susidaro liūdnas vaizdas šiuo klausimu... tikrai nuoširdžiai manau, kad tie 100mln galėjo būti panaudoti kitur (kultūroje, žinoma)

    Comment


      O kokie Valdovu nepatikimo argumentai? Neskaitant to, kad ish tam tikru tashku kazhka uzhstoja ir kad 100mln kainuoja? Ar cia tiesiog tas nelemtas lietuvishkas bruozhas viskuom buti nepatenkintu?

      PVZ ar noretum juos matyti pastatytus kitoje vietoje? Kur neuzhstotu pilies?

      Comment


        /\ jeigu tau tokie mano argumentai, kaip vilniaus ir lietuvos simbolių išniekinimas neatrodo svarūs, tai nežinau ką ir besakyt tada...

        o dėl jų statymo kitoj vietoj sakau ne, nes jie tikrai nėra kažkuo išskirtiniai. vaikštinėjau po senamiestį šiandien, tai mačiau daug gražesnių ir įspūdingesnių pastatų

        Comment


          Na, mano nuomone, tai Lietuvai reikia tokio centrinio kulturinio tashko, kuris representuotu sali. Yra keletas nuobodzhiu muzieju, yra gedimino pilies mazhyte ekpozicija, yra dramos teatras dar visokiu kitokiu tashku, bet tokio galingo, kulturinio centro, kur butu viskas, ekpozicijos, pastoviai vyktu renginiai, muziejus - Vilnius neturi. Taigi turime 100 mln Lt tokio centro atsiradimui. Galime jy statyti, bet niekur senamiestyje nepastatysi naujo pastato, reiktu jy tada kurnors toliau nuo senamieschio statyt, taigi valdovu rumai laimi sitoje pozicijoje. Toliau ta centra butu kvaila statyti kazhkokios senovines architekturos, taigi jis butu modernus, taip prarasdamas ta visa kulturine-istorine atmosfera. Taigi ir sioje vietoje valdovu rumai laimi. Galima butu bandyti ieskoti koky senamiestyje nama rekonstruoti, bet jis turetu buti prie pagrindiniu turistu lankomu vietu (katedros/rotuses aikshtes), turetu buti didelis, jo architekturine verte turetu buti didesne nei kitu. Tokiu manau nebera jau seniai senamiestyje, kuriuos kazhkaip galima butu nacionalizuoti. Manau, kad geriausiai tas visas funkcijas atliks butent valdovu rumai, tuo labiau, kad ju didzhiausias pliusas yra istorine verte. Ir nesvarbu, kad jie galbut nera visishkai tokie patys atstatomi, kokie buvo, juk visi seni pastatai daugiau mazhiau mutave dabar. Ir katedra gi atstatyta buvo. Pasizhiurek y ta paty tavo zodzhiais lietuvos simboli - gedimino pili.Juk ta musu pilis irgi buvo atstatyta ir dabar jos tik pacioj apachioj matosi akmenys, o shiaip visa pagrindine dalis pastatyta ish plytu. Bet netgi tos siuolaikishkos plytos nesustabdo nuo to, kad ji butu laikoma Lietuvos istoriniu simboliu. Ir teisingai, reikia Lietuvai tokiu simboliu, bet tie kurie laiko gedimino pili Lietuvos simboliu, neturetu kanors priesh sakyti valdovu rumus, bent jau apie ju istorine verte, manau, kad jie bus atstatyti daug tiksliau ir atrodys daug panasiau i savo pirmtaka, negu kad Gedimino pilis po atstatymo.

          O del to, kad valdovu rumai uzhstos gedimino pili zhiurint nuo katedros, manau ishtikro nera labai gerai, bet tikrai nemanau, kad Gedimino pilies matymas nuo katedros aikshtes yra vertingesnis uzh pachiu valdovu rumu apskritai buvima. O be to, tada turetum sakyti ir kad Katedra ishniekino Gedimino pili, nes ish viso gedimino prospekto matoma pilis tikrai atrodytu yspudingai. Tik va, nugriaukim katedra del to vieno vaizdo- prarasim ir visus vaizdus y katedra ir pachia katedra, kuri yra daug svarbiau uzh kazhkoky tais vaizda. Taip pat ir su valdovu rumais, negali aukoti visu rumu del to, kad kazhkas ish tam tikro tashko nesimatys. + reikejo shiek tiek daugiau katedros aikshte pasivaikshchioti, butum atradusi, kad kazhkur nuo puses katedros aikshtes pilis jau matosi

          taj tiek

          Comment


            ATRADĘS! blemba dar niekas nebuvo sumaišęs manęs taip aš esu jis!
            o šiaip tikrai ačiū už tokią nuoširdžią ir išsamią savo nuomonę ją tikrai vertinu ir gerbiu, bet vis tiek laikausi savosios nes daugelis žmonių žino, kad statomi tie rūmai, tačiau jie net neįsivaizduoja, kas juose bus. man LABAI įdomu, ar tai bent jau pats brazas įsivaizdavo... ir pats juk nesi 100% tikras dėl to, kad šie rūmai pataps tikru traukos centru...

            Comment


              Oj, atsiprashau del sumaishymo visko pasitaiko...

              O del valdovu rumu paskirties, tai esu tikras. http://www.lvr.lt/site.php?contentID=15 - cia gali rasti visu aukshtu planus ir pastebesi, kad ten ne tik muzieju, keichiamu ekpoziciju saliu pilna, bet ir konferenciju sale (taigi gales ne tik rotuseje vykti virshuniu susitikimai), netgi kino sale bus (kuri tikrai ne titanika rodys) ir shiaip daugybe kitokiu dalyku.

              Beto, del paskirties galima rasti ir chia http://www.lvr.lt/site.php?contentID=16

              Ir tikrai esu 100 % tikras, kad valdovu rumai taps turistu traukos centru Nr 1. Lietuvoje

              Comment


                /\ nu čia to tikrai tikisi jo statytojai ir sumanytojai, aišku... bet visada sakiau ir sakysiu, kad jiems vieta tikrai netinkama ten...

                Comment


                  Parašė batista
                  /\ nu čia to tikrai tikisi jo statytojai ir sumanytojai, aišku... bet visada sakiau ir sakysiu, kad jiems vieta tikrai netinkama ten...
                  visi argumentai grynai emocinio pobudzio o su pavasariu pasikeis ir emocijos

                  Comment


                    Parašė Jeffas
                    visi argumentai grynai emocinio pobudzio o su pavasariu pasikeis ir emocijos
                    tas statinys kelia daug neigiamų emocijų ir ne tik Kauniečiams.

                    Comment


                      Gerai yra pasakęs Markas Tvenas: "We all do a lot of feeling and mistake it for thinking"

                      Kaip jau sakiau, nesu rūmų (at)statymo fanas, bet idėją palaikau dėl tų pačių labiau emocijomis nei racionaliu protu grindžiamų argumentų (kas taip pat būdinga ir projekto kritikams):

                      1. Rūmai ten stovėjo, jie buvo sudėtinė komplekso dalis su katedra (tiek ankstesne, tiek dabartine) ir kitais pastatais - kas teigia priešingai, neklaidinkite žmonių, o pasidomėkite giliau. Neteisingos žinios stebėtinai greitai plinta.

                      2. Man rūmai yra LDK kultūrinio aukso amžiaus epochos, kai Lietuva XVIa. turėjo savo dar nenutautėjusią ir jau kultūriškai prakutusią aristokratiją, simbolis. Man Valdovų rūmai niekada nebus Brazapiliu, o kas labiausiai apie tai šaukia, ironiška, bet kaip tik stato paminklą Braziui, nes sukuria atitinkamas asociacijas.

                      3. Rūmai nebūtinai turi būti 100 proc. autentiški, nes jie pirmiausia atkuriami kaip simbolis ir LDK istorinio valstybingumo muziejus, kokio Lietuvoje neturime (nei užsienio turistams, nei savo pačių vaikams). Nors šiaip esu kaunietis, bet kauniškis Karo muziejus yra sukurtas kitai paskirčiai. Šiaip ar taip, pagrindinis LDK istorinis muziejus turi būti jos tikrojoje istorinėje sostinėje.

                      3.1 Noriu "išgydyti" pas save atvažiuojančius užsieniečius nuo minčių, kad mes kaip valstybė atsiradome tik 20a. - vieni kolegos švedai gerokai garbingesnėmis akimis ėmė žiūrėti į Vilnių ir Lietuvą, kai parodžiau, kad čia rezidavo karaliai, susiję su galingomis tų laikų dinastijomis. Tam būtinas fiziškai egzistuojantis simbolis.

                      Su argumentais, kad pasikeičia aikštės erdvė, sutinku. Kad užstoja Gedimino pilį žiūrint iš aikštės - irgi sutinku. Vis dėlto, į tai kitas klausimas - ar žinote, kiek yra autentikos dabartinėje Gedimino pilyje? Ir dar vienas - ar žinote, kad visos Vilniaus kalvos (Trijų kryžių, Bekešo ir kt.) buvo nusėtos pilimis, o visų laikotarpių rusų valdžioms buvo paranku sakyti, kad ten visada augo miškai (kuriuos mes dabar taip saugome ir neduok dieve kas nukirs porą kašonų Sereikiškių parke!). Jokiu būdu nesakau, kad viską reikia atkurti - vieno simbolio ten užtenka per akis.

                      tas statinys kelia daug neigiamų emocijų ir ne tik Kauniečiams.
                      Lietuva irgi kelia ne per daug gerų emocijų Europai (arba visai jokių nekelia) ir jei būtų buvęs normalus ES piliečių referendumas, mes dar ir šiandien būtume toli nuo ES. Masinės emocijos - ne geriausias būdas sprendimų priėmimui.
                      Paskutinis taisė Jeffas; 2006.08.25, 10:22.

                      Comment


                        Bet neigiamas emocijas kelia ne patys valdovu rumai (jie ishtikro dar net nepastatyti) o pats statymo faktas. Kai pastatys, kuo toliau tuo labiau visi pripras prie ju, tuo labiau bliuksh "brazausko namo" yvaizdis ir po kiek laiko visi pastebes, kad jie ishtikro yra didingi ir grazhus ir prades juos myleti taip, kaip kad dabar katedra ar gedimino pily myli.
                        Ir toliau visi gyvens graziai ir laimingai

                        Comment


                          Kiek žinau, S. Bačkis atsisakė šventinti VR, tikrai ne todėl, kad užstoja langą į altorių.

                          Comment


                            Parašė liutass
                            Kiek žinau, S. Bačkis atsisakė šventinti VR, tikrai ne todėl, kad užstoja langą į altorių.
                            Tikriausiai todėl, kad jie simbolizuoja pagoniškos valstybės galybę
                            Kaip po dykumą blaškiausi

                            Comment


                              Bačkis nėra kelrodė žvaigždė. Daug ko jis atsisakė arba uždraudė daryti. Jo iniciatyva buvo uždrausti koncertai katedros aikštėje, buvo mėginama uždrausti jaunimo susiburimus ten. Dar galime prisiminti apie prieš porą metų kilusi skandalą dėl jaunimo lytinio švietimo (galų gale Bačkiui teko trauktis). Valdovų rūmuose autentikos yra pakankamai, kad jie būtų vadinami LDK valstybingumo simboliu bei puikiai reprezentuotų Lietuvą. Kiek Lietuvos visuomenė žinojo apie Valdovų rūmus prieš nutariant juos atstatyti? Beveik nieko. O dabar tai ne tik puiki istorijos supratimo priemonė lietuviams, bet ir Lietuvos svečiams. Būtų mano valia, tokių atstatymų Lietuvoje būtų daugiau.

                              Comment


                                Beje, aš dar manau, kad būtų labai prasminga sukurti dar vieną, šį kartą jau šiuolaikinį muziejų šiuolaikiniame pastate ir su šiuolaikinėmis technologijomis, nieko bendro neturintį su Valdovų rūmais, bet juos papildantį. Kalbu apie Lietuvos žmonių gyvenimo stiliaus muziejų, į kurį atėjusi kiekviena karta rastų savo epochos aplinką, muziką, pagrindinius simbolius. Galėtų būti žiauriai populiarus, nors ir nieko bendra su istoriniu valstybingumu neturintis muziejus!

                                Kažkas panašaus yra Vokietijoje, Bonoje - moderniame pastate yra daug paviljonų, puikiai atkuriančių skirtingų laikotarpių atmosferą, madas, architektūrą, "šansonus". Labai asmeniška ir labai įdomu, tokia "vartojamoji istorija"

                                O Lietuvoje irgi galima su šarmu pristatyti carinės epochos pabaigą, Kauno smetonmetį, Stalino, Chruščiovo, Brežnevo epochų buitį (pvz. sukurti muziejuje tipinius tų laikų butus, kur atėjusi kiekviena bobutė rastų savo standartinę stiklinę ), ponepriklausomybinės vaikystės ("blokados"?) laikotarpį (su visomis naujalietuvių treninginėmis ir pilaičių "madomis" ), dabartinę Lietuvos "akropolizaciją" () ir palikti tuščios vietos ateičiai

                                Aišku, tik ne Valdovų rūmų kaiminystėje!
                                Paskutinis taisė Jeffas; 2006.08.25, 11:32.

                                Comment


                                  /\ išties būtų šaunus sprendimas

                                  Comment


                                    Susidaro ispudis, kad kaunieciams eilinis pavydas del Valdovu rumu Vilniui...tad belieka juos tik peikti, nors tikriausiai is laimes apsim**tu jei toki statytu Kaune...Zodz KAUNAS
                                    :geria: Už Lietuvą!!

                                    Comment


                                      Parašė Marčiukas
                                      Susidaro ispudis, kad kaunieciams eilinis pavydas del Valdovu rumu Vilniui...tad belieka juos tik peikti, nors tikriausiai is laimes apsim**tu jei toki statytu Kaune...Zodz KAUNAS
                                      Tai kad Kaune jau seniai yra tie valdovų rūmai. Naujųjų rūmų statybai nepritaria tikrai ne vien kauniečiai.

                                      Įdomus tavo požiūris į tuos rūmus, kad tai tėra paprastas pastatas, kurį galima statyti bet kur ir kuris yra skirtas miestui, o ne valstybei.

                                      Comment


                                        Parašė Marčiukas
                                        Susidaro ispudis, kad kaunieciams eilinis pavydas del Valdovu rumu Vilniui...tad belieka juos tik peikti, nors tikriausiai is laimes apsim**tu jei toki statytu Kaune...Zodz KAUNAS
                                        apsiramink gal sakau? pats toliau savo kiemo nieko nematai

                                        Comment


                                          Kas kiemo, kas kaimo...
                                          :geria: Už Lietuvą!!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X