Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Klaipėdos senamiesčio ir istorinės miesto dalies atstatymas bei griovimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    Gretimų pastatų pamatai buvo rasti?
    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

    Comment


      #82
      Nesuprantu kas trukdo restauruoti tuos du namus, mastymas toks reikia pirma nugriaut ir pastatyt stiklinę dėžę. Jei toliau tokia logika bus vadovaujamasi senamiestyje nebeliks senųjų pastatų ir atvykę turistai galės grožėtis beskoniais naujų pastatų fasadais. Oj nemyli naujieji lietuviai šio krašto senosios architektūros, turbūt ne vienam jis asocijuojasi su fašistine Vokietija, viskas kas vokiška svetima ir nevertintina. Vietoj mažaaukščio prieškarinio užstatymo bruka daugiaaukščius stiklinius pastatus. Jokio supratimo nei apie paveldą ir istoriją.

      Comment


        #83
        Parašė LBP
        Kas juos turėtų restauruoti, tavo nuomone? Tiksliau, kas turėtų finansuoti? Savininkai? Sakys neturim pinigų. Valstybė? T. y. mes visi - tu, aš, EImantas ir visi kiti už visų mūsų pinigus, iš kiekvieno po keletą tūkstančių lt? Sutinki mokėti? O jei valstybė perimtų, tuomet savininkams turėtų kompensuoti, nes jie gi, pastatę tiek, kiek leidžia detalus planas, uždirbtų X pinigų. Kažkas netektį turėtų kompensuoti.

        Jei viskas būtų taip paprasta ir pinigai ant medžių dygtų, visi Lietuvos dvarai būtų sutvarkyti. Deja, šiuolaikinė gyvenimo sistema yra gremėzdiška ir nedėkinga gerų iniciatyvų atžvilgiu, jei nėra stebuklingo pinigų medžio.
        Kam priklauso pastatai tas ir turi restauruoti. Nenori tvarkyti pastatų perleisk tam kuris pastatais pasirūpintų, išvis savivaldybė turėtų nerestauruojamus ir apleistus pastatus atimti iš savininkų ir perduoti tiems kas juos sutvarkytų, gal tada senamiestis atsigautų. Aišku apšauksite kad taip negalima kėsintis į privačią nuosavybę, bet kitos išeities kaip ir nėra.

        Comment


          #84
          Parašė LBP
          Tai tu pasakyk, kokiu būdu savivaldybė turėtų perimti? Ir koks skirtumas, kieno rankose turtas, jei pinigų elementariai nėra. Būsi saliamonas, jei sugalvosi OK, realus variantas perimti, kai piktybiškai neprižiūri. Uspaskicho kažkokios ten ----beržės (Kalnaberžės gal.?) Kėdainių r. atvejis. Bet kas iš to, jei tiek V.U., tiek valstybė nemoka pinigų už tvarkymą. Vienas nenori, kitas neturi.
          Kita reikalo dalis - verslininkų teisininkai. Atimi turtą - iš karto "pareina" ieškinys valstybei už pažeistus teisėtus lūkesčius. Pvz, 15 mln. Iš kur traukt juos Klaipėdos savivaldybei?

          Be to, labai įdomu būtų sužinoti BENT KARTĄ, kas tie mistiniai TIE, KURIE NORĖTŲ SUTVARKYTI? Tikriausiai ne marsiečiai...
          Atiduot dykai visus apleistus senamiesčio namus ir pastatus verslininkams ir privatiems savininkams visam laikui be jokio žemės mokesčio, su sąlyga kad tie pastatai butų restauruoti ir prižiūrėti. Dykai suteikti sklypus naujoms statyboms senamiesčio dykrose, su sąlyga kad neišlikęs pastatas kuris turi ikonografinės medžiagos būtų atstatomas pagal ją, tiems pastatams kurie šios medžiagos neturi taikyti Klaipėdos senamiesčiui būdingus fasadus, dekorą, nedidelį aukštį. Jei taip butų daroma nuo 1990 m. senamiestis senai butų atstatytas.

          Comment


            #85
            Vilnius Klaipėdą saugoti nori dar labiau

            http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/v...labiau-919231/

            Klaipėdos senamiestis virs rezervatu?

            Pagal naująjį projektą, visi istoriniai sklypai turi būti saugomi. Saugomos net tos vietos, kuriose neišlikę vertingi pastatai. Esą turi būti numatoma galimybė atkūrimui, bet tai taikoma tik išskirtiniais atvejais, taigi pagal naujai parengtą dokumentą teks saugoti tuščias vietas.

            „Per daug prirašyta vietų, kurias reikia saugoti, nors jos nėra reikšmingos nei miestui, nei senamiesčiui“, – įsitikinusi klaipėdietė architektė Margarita Ramanauskienė.

            „Senamiestis ir taip dūsta, miršta, o tokie visokie apribojimai, jį dar labiau naikins. Miestui reikia gyventi ir gyvenimas turi virti centre. Saugomų lopų turi būti mažiau ir tik reikšmingos vietos“, – plano rengėjams priekaištavo dar vienas Klaipėdos architektas Edmundas Andrijauskas.

            http://klaipeda.diena.lt/naujienos/m...#ixzz2LfpBL0IO

            Trečdalis (dar daugiau) nugriauta, trečdalis suniokota, ir dar nepatenkinti, kad likučius saugoti siūloma.
            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

            Comment


              #86
              Parašė LBP
              Anonsas:
              2. Pastato Žvejų g. 2, Klaipėdoje, priešprojektiniai pasiūlymai detaliojo plano rengimui.
              Užsakovas - UAB "VEJORAS", projektuotojas - architektas V.Paulionis. http://www.architektams.lt/ekspertu-...3-02-14-15-00/
              Rytoj 15.00, archsąjungoj, Daržų g. 10, 3 aukšte (čia virš Senamiesčio baro, jei kas nežino). Čia kalba eina apie septynaukštį prie Biržos tilto. Ruošiamasi rengti detalų planą, planuose - namo rekonstrukcija (gal siūlys nugriaut, gal vidų pertvarkyt - neįsivaizduoju). Pats tikrai neturėsiu galimybės dalyvauti.
              NUTARTA:
              Pastato Žvejų g. 2, Klaipėdoje priešprojektinių pasiūlymų detaliajam planui rengti sprendiniui griauti esamą pastatą NEPRITARTI.
              PRITARTI siūlymui akcentuoti vertikalę, pertvarkant esamą pastatą pagal išlikusią istorinę medžiagą.

              http://www.architektams.lt/ekspertu-...lano-rengimui/

              Antrą punktą gal kas pakomentuos?
              GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

              Comment


                #87
                2013 02



                Byra.
                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                Comment


                  #88
                  Barbariški planai, sakyčiau.
                  Post in English - fight censorship!

                  Comment


                    #89
                    Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                    Mes čia šnekame apie atstatymą, kai tuo tarpu planuojamas griovimas:

                    Prašo sumažinti žemės nuomos mokestį

                    Atvaizdas


                    http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/v...okesti-914395/
                    Tas pats namas Skerdėjų gatvėje sovietmečiu. Bernardo Aleknavičiaus nuotrauka

                    epaveldas

                    Comment


                      #90
                      Parašė index Rodyti pranešimą
                      Barbariški planai, sakyčiau.
                      Iš senamiesčio norima padaryti Disneilendą

                      Comment


                        #91
                        Parašė LBP
                        Pasiūlymų autoriai siūlo nugriauti visą namą ir atstatyti tokį patį. Argumentas - esamo pastato perdagos medinės, jokių šansų sutarti su gaisrininkais - 7a namas negalimas su medinėm perdangom. Keisti į monolitines negriaunant pastato... per daug kainuoja.
                        Kaio suprantu, ekspertai pritarė pasiūlymui akcentuoti vertikalę. Tai yra tą dalį arčiau Biržos tilto. Akcentavimas pasiūlymuose reiškia tą stalininio stiliaus antstatą, matomą vizualizacijoj. Tai reiškia, kad nugriovus visą namą būtų statoma lygiai tokia pati pastato dalis, tik aukštesnė 50 proc Iki viršūnės.
                        Ta žemesnioji dalis nebebūtų atstatoma, kaip matosi paveiksliuke. Čia jau meta istorinių planų argumentą, kur matosi buvęs užstatymas tokiu principu, kaip esami pastatai krantinėj (memelis, tie nauji) - galais į upę. Tai tokį siūlytų, su aukštybine dalimi jungiant stikline galerija.

                        Nežinau, jokios logikos tokiuose siūlymuose mano nuomone. Šiaip be šansų, kad būtų realizuota tai. Su KPD jokių šansų susitart
                        O kam tą pastatą apskritai klibinti? Kvadratūra, kaip tokioje vietoje, tai tikrai turėtų tenkinti.
                        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                        Comment


                          #92
                          Parašė LBP
                          Norima. Todėl reikia neleisti valdininkams ir ekspertams mušti lygį, o diskusijas bent tokių pristatymų atvejais perkelti iš miestai.net į pasitarimų sales.
                          Pvz., puse lūpų girdėjau šį tą apie buv. kino teatro prie Biržos tilto projektą. Kaip supratau, fasadas bus ala prastumtų langų mozaika, jums turėtų patikti
                          Fasadas ten TURI būti toks koks atvirukuose matomas, galbūt dėl langų kompromiso paieškant, pastato tūris taip pat nepriaugintas. O dabar išlikusio pastato vietoje "Neptūnus" naujus nori kišti.
                          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                          Comment


                            #93
                            Visiškai nesuprantu šiandienos architektų kas trukdo restauruoti kai yra išlikęs autentiškas pastatas, iš senųjų nuotraukų matosi kad fasadai ir langai truputį pasikeitę, tam yra pakankamai išlikę senųjų nuotraukų.

                            R. Meyhoeferio daugiaaukštis 1925, 1930 ir 1940 metais







                            www.ebay.de

                            Comment


                              #94
                              Parašė LBP
                              O dėl to aukštuminio namo - todėl ir klibina, kad esamoj būklėj jis yra netinkamas naudoti. Nesaugus gaisriniu požiūriu. Todėl ir siūlo nugriaut ir atstatyt su g/b perdangom usw.
                              Tą dar suprasčiau. Nors galima būtų palikti dabartinį fasadą. Ne vienam pastatui buvo išvis išgriautas vidus ir perstatytas visiškai kitokiu išplanavimu (Kempinski, Gedimino 9 Vilniuje). Bet kam reikia griauti autentišką žemutinę dalį ir kažkokį stalininį siaubą ant viršaus užvarvolint? Čia jau turėtų kultūros paveldo saugotojai įsikišt.
                              Post in English - fight censorship!

                              Comment


                                #95
                                Parašė LBP
                                Ką reiškia "Fasadas ten TURI būti toks koks atvirukuose matomas, galbūt dėl langų kompromiso paieškant"? Toks pats, kaip atviruke, tik šiek tiek kitoks? Kur tokiu atveju yra riba tarp "toks pats", "šiek tiek kitoks" ir "truputį daugiau šiek tiek kitoks, bet kaip atviruke"?



                                O dėl to aukštuminio namo - todėl ir klibina, kad esamoj būklėj jis yra netinkamas naudoti. Nesaugus gaisriniu požiūriu. Todėl ir siūlo nugriaut ir atstatyt su g/b perdangom usw.
                                Gerai, truputį nuklydau į "varžtų atlaisvinimo" politiką, nei plytos pakeisti negalima. Nagrinėti reikia, bet neturi būti naujas fasadas, seno vietoje senamiestyje.

                                Tegul PGT geriau pasirūpina užgriozdintais ar panaikintais priešgaisriniai išėjimais daugiabučių laiptinėse ir balkonuose, o ne kabinėjasi prie antikvarinio automobilio, matuodami išmetimo emisiją pagal dabartines normas ir ieškodami grežiotų diskinių stabdžių.
                                GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                Comment


                                  #96
                                  1920 m. įsteigtos Roberto Mejerhėferio laivininkystės ir kelionių firmos apie tūkstančio kv. m naudingo ploto pastatas buvo pastatytas 1923 m. Kaip bazinis projektas buvo naudotas sumažintas Čikagos dangoraižių projektas. Tai esą buvo pirmasis naujosios statybos karkasinis pastatas Lietuvoje. Pastato projektas bei statyba buvo kuruojama paties prezidento Antano Smetonos, susižavėjusio Čikagos statiniais.
                                  Šis pastatas buvo pirmoji kregždė būsimojo projekto statyti dangoraižius kairiojoje upės krantinėje. Istorija nutyli, kaip į tokį brutalų senamiesčio išniekinimą buvo reaguota tuomet. Gal tada nebuvo tiek daug ir tokių karštų dorovės saugotojų, gal žmonės neturėjo skonio, nesuprato, kas ko vertas, ir panašiai?
                                  Pastatas pastatytas vandeningame grunte, vos dešimt metrų nuo Danės, todėl po pamatais sukalti mediniai poliai. Kad vanduo neprasiskverbtų į pusrūsį, kurio grindys yra metru žemiau Danės vandens lygio, hidroizoliacijos darbai truko beveik tiek pat, kiek ir mūrijimo. Pastate panaudotos naujos garsą izoliuojančios medžiagos ir naujoviškos ramstinės konstrukcijos perdangoms, todėl vidines pertvaras buvo galima išdėstyti laisvai. Statybos nebuvo užbaigtos iki galo - atsisakyta dviejų aukštų, nes buvo stipriai viršyta pirminė sąmata.
                                  Šiame pastate pirmą kartą Klaipėdoje įrengtas liftas.



                                  http://www.uostas.info/miestas/pasim...ynaukstis.html

                                  Comment


                                    #97
                                    O tai tarpukarinis užstatymas (t.y. žemutinės dalies buvimas, o ne siauras fasadas į upės pusę) tapo nebe istoriniu, ar kaip čia?.. Manau labiau istorinis nei dar vieno tipinio klaipėdietiško "ala vokiško sandėlio" pastatymas.
                                    Post in English - fight censorship!

                                    Comment


                                      #98
                                      Arba, norint didesnio ploto visai normaliu dalyku laikyčiau modernaus priestato pristatymą iš vienos ar kitos pusės, jei ten yra vietos. Tokiu būdu būtų galima ir išgauti papildomo pastato ploto ir išvaizda nebūtų sudarkyta.

                                      Specialiai pažiūrėjau "binge", ten dešiniau palei upę vietos daugiau nei pakanka.
                                      Post in English - fight censorship!

                                      Comment


                                        #99
                                        Parašė index Rodyti pranešimą
                                        Arba, norint didesnio ploto visai normaliu dalyku laikyčiau modernaus priestato pristatymą iš vienos ar kitos pusės, jei ten yra vietos. Tokiu būdu būtų galima ir išgauti papildomo pastato ploto ir išvaizda nebūtų sudarkyta.

                                        Specialiai pažiūrėjau "binge", ten dešiniau palei upę vietos daugiau nei pakanka.
                                        Nelabai:

                                        http://goo.gl/maps/HstaF
                                        Flickr

                                        Comment


                                          AKCENTUOS VERTIKALĘ: NEPRITARĖ NORUI GRIAUTI 7 AUKŠTŲ KLAIPĖDOS NAMĄ

                                          Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos ekspertų taryba neseniai svarstė vieno aukščiausių uostamiesčio centrinės dalies pastatų – 7 aukštų namo prie Biržos tilto likimą. Pasiūlymui šį pastatą nugriauti nutarta nepritarti. http://pilotas.lt/index.php/lt/architektura/item/2270

                                          Sveikas protas nugalėjo. Įdomu koks bus pastatas po rekonstrukcijos pertvarkant esamą pastatą pagal išlikusią jo istorinę medžiagą.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X