Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[KAU] "Merkurijaus" metamorfozė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Vykdomas projektas: [KAU] "Merkurijaus" metamorfozė

    Kaune pristatyti „Merkurijaus“ rekonstrukcijos projektai
    Autorius Nerijus Budrys
    rugsėjo 20, 2007
    www.verslosavaite.lt

    Ketvirtadienį Laisvės alėjoje priešais „Merkurijaus“ prekybos centrą pastatytoje palapinėje vyko architektų pleneras, kuriame buvo pristatyti penki pačioje Kauno širdyje esančio pastato rekonstrukcijos projektai. Vienų architektų vizijos buvo asketiškos ir santūrios, kitos buvo panašios į nusileidusius ateivių laivus.

    Investuoti į naują projektą ketinančiai Kanados ir Olandijos kapitalo kompanijai „Homburg“ priklausančios bendrovės „Homburg valda“ direktorius Džeimi Torpei (Jamie Torpey) teigė suprantantis šio pastato reikšmę Kaunui ir Laisvės alėjai, todėl jo rekonstrukcija bus vykdoma ypač dėmesingai.

    „Laisvės alėja yra unikali gatvė. Kai Lietuvoje apsilankiau pirmą kartą, mane nustebino čia tvyranti energija“, - sakė Dž. Torpei.

    Pasak jo, „Homburg“ nori prisidėti prie tolesnio Laisvės alėjos vystymo, todėl vietoj “Merkurijaus” išaugsiantis statinys turėtų atspindėti šios unikalios alėjos dvasią.

    „Tikiu, kad kartu su vietiniais architektais priimsime geriausią sprendimą. Visus kauniečius taip pat kviečiu prisidėti prie diskusijų”, - ragino „Homburg valda“ direktorius.

    Plenero metu vertinimo komisijos nariams ir žiniasklaidai savo projektus pristatė patys architektai ar jų atstovai. Jie turėjo parengti multifunkcinio pastato viziją, kuriame būtų gyvenamieji, biurų, prekybos ir visuomeniniai (kavinės ir pan.) bei automobilių parkavimo plotai. Galiausiai apie projektus savo nuomonę išsakė ir recenzentas.

    1. E.Miliūno projektas





    Eugenijus Miliūnas pateikė bene labiausiai kaunietišką ir prie aplinkinių pastatų derantį projektą, išlaikantį geriausias tarpukario Kauno tradicijas.

    Pirmas aukštas būtų skirtas prekybai – kiti gyvenamajam plotui ir biurams. Du požeminiai aukštai – prekybai ir parkavimui.

    Pastatas turėtų gyventojams skirtą vidinį kiemą ir, kaip jį įvardino architekto atstovas, pastatą „parazitą“, kuris būtų iškilęs virš komplekso ir skirtas jam pagyvinti. Pagal architekto sumanymą jame galėtų įsikurti apžvalgos aikštelės bei kavinės.

    Recenzentas apie šį projektą atsiliepė gana palankiai įvertindamas jo pritaikymą prie aplinkos, tačiau kritikavo sprendimą pernelyg didelę dalį paskirti gyvenamajam plotui.

    2. A.Kančo projektas






    Algimantas Kančas pasiūlė gana asketišką „ramių“ formų stiklinio fasado statinį, išoriškai bene labiausiai panašų į dabartinį “Merkurijaus” pastatą. Tik naujasis sutaptų su kitų pastatų užstatymo linija (prieš dabartinį “Merkurijų” yra palikta nemažai erdvės). Pastato plotai pagal paskirtį būtų paskirstyti panašiai kaip ir E. Miliūno projekte.

    Recenzentas apie šio architekto projektą išreiškė lygiai tokį patį priekaištą dėl pernelyg didelių gyvenamųjų plotų ir įvertinęs pastato asketiškumą pastebėjo, kad jis galėtų būti gyvesnis ir labiau pritaikytas prie aplinkos.

    3. G.Natkevičiaus projektas





    Gintautas Natkevičius atkreipė dėmesį į tai, kad ties „Merkurijumi“ susikerta dvi didžiausios pėsčiųjų arterijos Kaune: Laisvės alėja nuo senamiesčio iki Soboro ir Daukanto gatvė nuo Nemuno iki Žaliakalnio. Todėl jis pasiūlė bene labiausiai išsiskiriantį projektą – plastiškų formų, didelio tūrio, žalsvo stiklo pastatą, kažkuo primenantį netgi ateivių erdvėlaivį.

    Pasak architekto, šis pastatas turėtų puikiai pritapti prie Laisvės alėjos skleidžiamos energijos, nuolatinių žmonių srautų joje. Todėl ir visas pastatas turėtų būti skirtas komercinėms patalpoms – per skaidrų fasadą turėtų matytis nuolatinis judesys, vykstantis pastato viduje. Gyvenamasis kompleksas numatytas atokiau nuo gatvių ir komercinių patalpų.

    Recenzentas nuogąstavo, kad įgyvendinus šį projektą jis atrodytų tarsi svetimkūnis Laisvės alėjoje ir sudarytų precedentą čia statyti ir daugiau tokių pastatų.

    4. Š.Kiaunės projektas





    Šarūnas Kiaunė, kaip ir A. Kančas, pasiūlė gana paprastą, asketiškų formų pastatą, tačiau skirtingai nei pastarasis, atsižvelgdamas į dabartinį aplinkinių gatvių užstatymą, savo projekte numatė į Daukanto gatvę atgręžtą fasadą padaryti žymiai aukštesnį nei į atsuktą į Laisvės alėją.

    Pirmasis aukštas primintų dabartinį pastatą tuo, kad po šiek tiek išsikišusiu antruoju aukštu būtų palikta erdvė būriuotis žmonėms, galbūt ten galėtų veikti lauko kavinė. Kaip ir daugelyje kitų projektų, pirmieji du aukštai būtų skirti komercijai, kiti – gyvenamiesiems plotams. Fasaduose vyrautų stiklas ir betonas.

    Recenzento pastabos apie šį projektą buvo beveik identiškos kaip ir apie A. Kančo bei A. Miliūno projektus.

    5. A.Seiboko projektas





    Alvydas Seibokas, vienintelis architektas iš Vilniaus, dalyvavęs šiame konkurse, pateikė projektą, savo koncepcija taip pat gerokai besiskiriantį nuo kitų. Pastatas susideda iš keleto skirtingo tūrio dalių, o ties gatvių susikirtimu esantis pastato kampas – labai nedidelio aukščio, kad nebūtų užgožtas ties kita Laisvės alėjos ir Daukanto gatvių sankirta esantis istorinis “Metropolio” bokštelis.

    A. Seibokas siūlė fasadus papuošti lietuviškomis medžiagomis – įrėmintomis rankų darbo šamoto plokštėmis ir taip, pasak jo, priminti, kad architektūra nėra vien techinis darbas, bet ir menas.

    Recenzentas šį projektą įvertino palankiausiai iš visų, girdamas idėją neužgožti „Metropolio“ bokštelio ir atsigręžti į meną. Tačiau atkreipė dėmesį į nedidelį pastato tūrį ir abejojo ar tai patiks užsakovams.

    Štai taip „Merkurijus" atrodo šiomis dienomis


    Šiek tiek istorijos:

    Naujieji savininkai žada atnaujinti „Merkurijų"

    www.delfi.lt
    ELTA
    2007 vasario mėn. 28 d.

    Kauno Laisvės alėjoje esantį buvusį prekybos centrą "Merkurijus" už 38,6 mln. litų įsigijo užsienio kapitalo įmonė "Homburg investicijos". Naujieji savininkai žada modernizuoti pastatą ir nekeisti buvusios objekto paskirties - po rekonstrukcijos patalpos bus ir vėl nuomojamos prekybos įmonėms, rašo „Kauno diena”.

    Buvusio AB "Merkurijus" valdybos pirmininko ir akcininko Valdemaro Šerkšnio teigimu, naujieji įmonės šeimininkai planuoja atgaivinti buvusį prekybos centrą. Šiuo metu "Homburg" per įmonę "Homlit 3" valdo 95,07 proc.

    "Merkurijaus" akcijų. "Homburg group" yra tarptautinė nekilnojamojo turto plėtros įmonių grupė, ji skelbia, jog jos sutartys ir įsipareigojimai Baltijos šalyse sudaro daugiau kaip 165,73 mln. litų.
    Kauno architektai suka galvas, kaip atnaujinti "Merkurijų"

    Jūratė Anilionytė, www.lrt.lt
    2007 rugsėjo mėn. 19 d.

    Iš mirties taško po truputį judančioje Kauno Laisvės alėjoje savivaldybė ir verslininkai planuoja investicijas, praneša LTV naujienų tarnyba. Savivaldybė jau šįmet ketina pastatyti naujus šviestuvus ir skaičiuoja, kiek kainuos kapitaliai pertvarkyti Laisvės alėją.

    Tuo metu architektai , kaip po rekonstrukcijos turėtų atrodyti centrinės miesto gatvės simboliu tapęs „Merkurijus“.

    Pačiame Laisvės alėjos viduryje prieš ketvirtį amžiaus statytas „Merkurijus“ – nepasikeitęs. Tąsyk didžiausios Kaune universalinės parduotuvės statyba kainavo daugiau kaip 2,5 mln. rublių. Pastato langai gaminti Vokietijoje, o architekto Algimanto Sprindžio darbą akylai stebėjo tuometinė Kauno valdžia.

    Pastarąjį dešimtmetį vis tuštėjantis pastatas keliavo iš vienų rankų į kitas. „Merkurijų“ nusipirkusi Olandijos bendrovė kitąmet ketina pradėti jo rekonstrukciją. Per 20 metrų siekiančiame pastate planuojamos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, prabangios parduotuvės, biurai, butai.

    „Turime rasti tokią ribą, kad jis būtų įdomus, šiuolaikiškas ir ilgaamžis. Tokie dariniai yra patys sunkiausi architektūroje“, – teigė architektas Algimantas Kančas.

    Skaičiuojama, kad investicijos į pastato rekonstrukciją sieks apie 100 mln. Lt ir išjudins Laisvės alėjos pertvarką. Dar šįmet Kauno valdžia ketina už 5 mln. Lt pakeisti šviestuvus.

    „Tai, kas yra pastatyta, dar duoda pagrindo galvoti, kad tai nėra pats geriausias variantas, reikia dar geresnių“, – tvirtino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius.

    Kitąmet savivaldybė ketina rengti techninį Laisvės alėjos projektą ir ieškoti per 100 mln. Lt dangai, suoliukams ir komunikacijoms keisti.
    "Merkurijus prieš pat uždarymą, 2007 m. balandžio 22 d. (foto Liutass)



    Laisvės alėjos kontekste


    Iš Daukanto g. pusės




    Iš kiemo pusės (LRT kiemelio)


    Požeminis įvažiavimas po "Merkurijumi"


    Kiemelis


    Bookinistų praėjimai


    Fasadas


    Bokštas
    214
    1. E.Miliūno projektas
    35,05%
    75
    2. A.Kančo projektas
    8,88%
    19
    3. G.Natkevičiaus projektas
    30,37%
    65
    4. Š.Kiaunės projektas
    3,74%
    8
    5. A.Seiboko projektas
    4,67%
    10
    6. Reikėtų palikti tokį pat ir nieko nekeist
    6,07%
    13
    7. Nei vienas variantas netinka
    11,21%
    24
    Paskutinis taisė liutass; 2008.04.22, 13:20.
    Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

    #2
    Iš "5 kanalo" žinių

    Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

    Comment


      #3
      ...jei galima pasisakyt, tai aš už Miliūno balsą atiduočiau kažkodėl...

      Comment


        #4
        As irgi uz Miliuna siuom atvejum

        Comment


          #5
          Sakyčiau Natkevičiaus projektas yra kažkas naujo ir šviežio...organinės architektūros pavyzdys.
          Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
          Dordrechtas/Haarlemas
          Nesebaras/Plovdivas
          Kiolnas

          Comment


            #6
            Sunku man is siu renderiu nusprest, reiktu detaliau isiziuret. Natkeviciaus kazkas naujo ir sviezio, bet nelabai i LA isipaiso

            Comment


              #7
              Keista, kad iš dabartinio "Merkurijaus" beveik nieko nebelieka, bet šnekama apie rekonstrukciją. Panašu, kad jį ruošiamasi griauti visai.
              Man dabartinis "Merkurijus", atsižvelgiant į jo pastatymo laikmetį, kur kas labiau imponuoja negu tai kas čia siūloma.

              Comment


                #8
                Parašė toshas Rodyti pranešimą
                Man dabartinis "Merkurijus", atsižvelgiant į jo pastatymo laikmetį, kur kas labiau imponuoja negu tai kas čia siūloma.

                Vienaip ar kitaip Merkurijus yra svetimkunis laisveje. Tik mes prie jo priprate. Bet uzsienieciai tai is kart issigasta. Saugiausias variantas ji butu pakeisti Miliuno projektu. Nes tai derintusi prie aplinkos. Nors is kitos puses svetimkuniai ipucia gyvybes laisveje. Gatve ne tokia monotoniska atrodo. Vadovaujantis tokia logika Natkeviciaus projektas butu geresnis.

                O merkurijus toks koks yra dabar man asmeniskai jau yra nusibodes, taip pat jis tapo visiskai nefunkcionaliu pastatu. Tai nuosirdziai manu pasikeitimai tik i nauda.
                Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

                Comment


                  #9
                  Natkeviciaus ir Seiboko projektai man asmeniskai dar 'kalba' apie kazka sviezio bei tyro.. Natkeviciaus suprojektuotas tas lyg amorfinis daiktas, paprastai kalbant, yra fainas, taciau jam skirta vieta turetu but ne cia..
                  Paskutinis taisė ernestas; 2011.03.31, 21:01.

                  Comment


                    #10
                    Beveik visi siūlomi projektai yra tos pačios stačiakampės dėžės, daugiau ar mažiau derančios prie aplinkos. Natkevičiaus projektas yra išskirtinis, sugebėsiantis atgaivinti Laisvės alėją. Tik norėtųsi daugiau vizualizacijų.

                    Comment


                      #11
                      Natkeviciaus projektas labai idomus, bet netinka LA. Atrodo tarsi didelis griozdas. Jei toks daiktas pasirodytu LA, manau pakeistu visa Kauno vaizda, ir ne geraja prasme. Manau tada visa gatve susikomercializuotu. Tokios architekturos pastatas galetu but nebent muziejus, o ne komercinis pastatas visiskai uzgosiantis Kauno Laives Alejos dvasia.
                      Man labiausiai patinka Seiboko projektas.

                      Comment


                        #12
                        Šiaip būčiau už natkevičių, bet labai jau Pienocentro pastatą užgoš. Tad už realiai už Miliūną. Natkevičiaus pastatą galėtų kur nors Vilniuj prie konstitucijos prospekto įpaišyt...
                        Kaip po dykumą blaškiausi

                        Comment


                          #13
                          Man asmeniskai labiausiai patiktu, jei esamas plotas pavirstu i kazka panasaus kaip kad:

                          Piccadilly Circus Londone



                          ar Times Square New York'e



                          Siuo atveju Miliuno variantas gal ir palankiausias. Reiktu paversti esama sankryza pagrindine pasilinksminimu, susiburimu vakarais. Kaip? Verlsininku iniciatyvos reikia Lietuvos jaunimas/senimas tikrai nera seslus, tiesiog nesuteiktos galimybes jiems pakankamai turiningai praleista nakties mieste.


                          Prie ruso man buvo geriau

                          Comment


                            #14
                            Mūsų nuomonė nuo ekspertu šiek tiek skiriasi:
                            Iš "Laikinosios sostinės"

                            „Merkurijų“ gaivina penkios architektų studijos
                            Laisvės alėjos širdyje verslininkai ketina investuoti 100 milijonų litų

                            Laimutis Genys
                            LS korespondentas
                            2007-09-21
                            Įvertino vietos ypatingumą

                            Kaune gaivinama tradicija viešai pateikti kauniečiams svarbių erdvių ir objektų urbanistinius sprendimus.

                            Vakar Laisvės alėjoje, prie „Merkurijaus“ prekybos centro, buvo pastatyta didelė palapinė, kurioje kelioms dienoms įsikūrė architektų projektų galerija.

                            Prieš kurį laiką „Merkurijų“ įsigijusi žinoma Kanados ir Olandijos kapitalo bendrovė „Homburg“, turinti savo padalinius Baltijos šalyse, nusprendė sužinoti, ką įdomaus būtų galima pastatyti senojo „Merkurijaus vietoje, ir paskelbti architektūros idėjų konkursą.

                            Bendrovės „Homburg valda“ direktorius Jamesas Torpey „Laikinajai sostinei“ teigė, jog kartu su Lietuvos architektais Laisvės alėjos ir S.Daukanto gatvių sankirtoje norėtų pastatyti tokį pastatą, kuris derėtų prie Naujamiesčio.

                            „Žinome, jog ši vieta labai svarbi kauniečiams, todėl nusprendėme paskelbti idėjų konkursą, kurio metu paaiškėtų, kas galėtų atsirasti senojo „Merkurijaus“ vietoje.

                            Reikia pripažinti, jog senasis pastatas nebegali atlikti savo funkcijų, todėl ieškome modernesnių sprendimų“,- sakė J.Torpey.

                            „Homburg“ kompanija į šį objektą planuoja investuoti iki 100 mln. litų.

                            Pristatė penkis projektus

                            Idėjų konkurse dalyvavo penkios architektų studijos – keturios iš Kauno – A.Kančo, E.Miliūno, G.Natkevičiaus ir Š.Kiaunės bei vilniškė A.Šeiboko studija.

                            Palapinėje buvo surengta visų projektų ekspozicija, o projektų autoriai trumpai pristatė savo idėjas, kurias vertino devynių asmenų komisija.

                            Komisijoje dirbo du projekto užsakovo atstovai, taip pat architektai, paveldo specialistė bei Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Egidijus Aleksandravičius.

                            Vienas iš komisijos narių, savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius visus projektus suskirstė į dvi grupes: trijų projektų autoriai stengėsi integruoti naująjį statinį į Laisvės alėjos kontekstą, o dviejų projektų autoriai savo darbais bandė įrodyti, jog šioje vietoje gali būti ir architektūrinių iššūkių, pastatų, kurie savo stilistika išsiskirtų iš aplinkos.

                            Prie bandymų prisiderinti prie istorinės aplinkos buvo priskirti A.Kančo, E.Miliūno ir Š.Kiaunės studijų projektai. Šių projektų autoriai dalį naujojo pastato skyrė komercinei veiklai, kitą dalį – biurams, o trečią – butams. Projektuose numatytos ir požeminės automobilių stovėjimo aikštelės.

                            Stebino netikėti sprendimai

                            Daugeliui profesionalų buvo netikėtas Gintaro Natkevičiaus pasiūlytas modernaus, kupolo formos, aliuminio ir stiklo konstrukcijos pastato projektas, kurį kai kurie recenzentai pavadino tirpstančiu ledkalniu.

                            „Mano nuomone, pastato vieta yra pagrindinių miesto pėsčiųjų gatvių sankirtoje, kurioje lankosi gausybė kauniečių ir miesto svečių. Turime siekti, jog šioje sankirtoje stovėtų išskirtinis pastatas, kuris trauktų žmones ir padidintų visos Laisvės alėjos patrauklumą“, – sakė G.Natkevičius.

                            Netikėtą projektą pateikė ir vilniečiai, A.Šeiboko studijos architektai. Jie sukomponavo pastatą iš gausybės skirtingo tūrio segmentų, tuo bandydami atkartoti Laisvės alėjos prieigose esančių pastatų įvairovę.

                            Specialistus sudomino vilniškių pasiūlymas pastato fasadą papuošti meninės kūrybos fragmentais – dekoruoti sienas įvairiaspalvėmis šamoto plytomis.

                            Išrinko geriausius

                            Projektus recenzavęs architektas Augis Gučas pripažino, jog visos pasiūlytos architektų idėjos jam savaip įdomios, tačiau Kaunas turi pasirinkti tai, kas jam priimtiniausia. Jis abejojo, ar šioje vietoje reikalingas didelio tūrio pastatas.

                            Autoritetinga komisija nusprendė pirmąją vietą skirti E.Miliūno studijos projektui, antroji atiteko A.Kančo ir jo kolegų darbui, trečiąja pripažinta G.Natkevičiaus studijos idėja, ketvirtoji vieta atiteko Š.Kiaunės, o penktoji – A.Šeiboko studijų projektams.

                            Projektų pristatyme dalyvavęs mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis pasidžiaugė, jog į miestą ateina užsienio investicijos. Jis teigė, jog labai gerai, kad užsieniečiai pasitiki mūsų architektų profesionalumu ir rengia idėjų konkursus. Pagal bendrovės „Homburg“ planus statybos darbai Laisvės alėjoje turėtų prasidėti ateinančių metų kovo mėnesį. Pastatą planuojama pastatyti per vienerius metus.
                            Kaunas - lėtai bet užtikrintai...

                            Comment


                              #15
                              o man nė vienas iš variantų nepatinka. Vienintelis su polėkiu yra Natkevičiaus, bet per didelis griozdas tokiai vietai. Visi likusieji tik geriau ar blogiau užpildo erdvę, bet nekuria vietos išskirtinumo. Nelabai man patinka ir gatvės perimetro atkūrimas, nes labai sumažina dabar jaukią viešą erdvę prie fontano. Kodėl žmonės turėtų burtis pačiame miesto centre prie kažkokio daugiabučio?

                              Comment


                                #16
                                O galėjo kokį tarptautinį konkursą surengt. Nzn, man Miliūno projektas visiškai nepatrauklus.
                                Kaunas yra Kaunas

                                Comment


                                  #17
                                  alonso, tu turbūt juokauji *** ten tų reklamų ir taip niekur jų netrūksta, net miestų forume O, kad pasaulyje yra keletas fenomenų, tai dar nereiškia kad ir mums tokių reikia kaip nors gyvinti tą vietą reiktų, nors koncertams nėra ten vietos, bet užtenka karo muziejaus aikštėje... ar nemuno saloj, tad gal geriau palikim ramybėje sankryžą

                                  p.s. Woohoo, gavau geltoną kortelę
                                  Paskutinis taisė Rimantas; 2007.09.21, 11:37. Priežastis: kalbos kultūra

                                  Comment


                                    #18
                                    Už Miliūną. Bet Kančo lyg irgi isipaišo į LĄ. Tačiau jeigu čia atsirastų svetimkūniai, tai ar po kiek laiko nekalbėtumėm taip, kaip dabar apie Sprindžio merkurijų?

                                    Comment


                                      #19
                                      Kad tie laimėjo, tai dar nereiškia, kad tokie ir bus. Tai tik idėjų konkursai.

                                      Comment


                                        #20
                                        O kas dar dėl projektų, tai jie visi, per daug pritraukti prie gatvės, dabar, kai merkurijus atitrauktas , daugiau erdvės, manau taip ir reiktų palikti...

                                        Comment

                                        Working...
                                        X