Gegužinės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia
Dabartinė mūrinė bažnyčia pradėta statyti 1910 m. Iki 1915 m. buvo iš tašytų akmenų išmūrytos sienos, uždengtas stogas. Statyba atnaujinta 1928 m. Galutinai dar nebaigta įrengti bažnyčia 1932 m. buvo pašventinta. Gegužinės bažnyčia yra istoristinio stiliaus, lotyniško kryžiaus plano, su 2 bokštais ir trisiene apside. Vidus 3 navų. Šventoriaus tvora akmenų mūro. (Informacija iš www.kaisiadorys.lt) Be to, paminėtina, kad bažnyčią suprojektavo žymus ir labai produktyvus architektas Vaclovas Michnevičius.
Keletas bažnyčios nuotraukų, 2007 m. rugsėjis
Pora interjero vaizdų. Bažnyčia iš išorės yra įspūdingesnė negu viduje. Interjeras minimalistinis, sukelia neišbaigtumo įspūdį.
Kalviu baznycia (Lietuvoje tik dvi apvalios murines baznycios, tiesa Kalviu, palyginus su Suderves, tiktu vadinti kolycia) Atvaizdas
Norėčiau paprieštarauti. Jų yra bent trys, mat Turgelių kapinių koplyčia irgi yra rotondos formos Na bet ten kiek kita paskirtis (ATA), čia tik dėl rotondos formos paminėjau jei kam įdomu http://www.salcininkai.lt/nuotraukos/valua.jpg
2006 m. yra išleistas pui albumas "Kaišiadorių vyskupija ir jos sakralinis paveldas", sud. S.Poligienė. Albumas skirtas Kaišiadorių vyskupijos 80-mečiui. Jame pristatomos visos vyskupijos bažnyčios ir jose esantys vertingiausi arba kitais aspektais įdomūs sakralinio paveldo objektai.
Iki XX amžiaus Žiežmariuose stovėjusios medinės bažnyčios nekartą degė. 1909 m. patvirtintas mūrinės bažnyčios projektas. 1914 m. senosios bažnyčios vietoje pradėta statyti nauja bažnyčia. Iki 1915 m. sumūrytos sienos. Nepabaigus darbų, 1924 m. tikintieji persikėlė į naująją bažnyčią. 1929 m. pastatytas bažnyčios vienas bokštas, o kitas liko neišmūrytas iki šiol.
Bažnyčia neogotikinė (archit. Vaclovas Michnevičius), kryžminio plano, su bokštu ir bokšteliu. Šventoriaus tvora akmenų mūro.
Vilūnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia stovi Vilūnų kaime, 0,5 km į rytus nuo Jiezno-Kruonio kelio.
Pastatyta 1810 m. kaip unitų bažnyčia. 1839 m. panaikinus bažnytinę uniją, bažnyčia perduota stačiatikių dvasininkijai, kuri čia įrengė cerkvę. 1922 m. bažnyčia atiduota katalikams. 1960 m. iš abiejų pusių pristatyta akmenų mūro zakristija.
Kalvių Šv. Antano Paduviečio bažnyčia stovi Kalvių kaime, Kalvių ežero pietryčių krante, prie Kruonio-Stakliškių kelio. Bažnyčia klasicistinė, rotondos tipo, su kupolu ir cilindriniu žibintu. Prie rotondos prišlieta zakristija su prieangiu. Sienos be langų.
Žaslių Šv. Jurgio bažnyčia stovi Žaslių miestelyje, Žaslių ežero šiaurės rytų krante. Bažnyčia istoristinė, turi daug neogotikos elementų, lotyniško kryžiaus plano, su daugiakampe presbiterija, 2 bokštais fasado šonuose. Vidus 3 navų, skliautuotas. Šventoriuje yra senos kapinės. Bažnyčios tvora akmenų mūro.
Foto 2008 09
Paskutinis taisė Neju; 2008.10.04, 19:57.
Priežastis: Fotografavimo datos įrašymas
Darsūniškio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
Bažnyčia klasicistinė, turi baroko bruožų, stačiakampio plano, bebokštė. Vidus 3 navų, jas skiria pilioriai. Skliautai lėkšti. Šventorių juosia akmenų mūro tvora. Į ją įkomponuota varpinė.
apie 1950-us toks ponas Paulauskas, nujaute, kad komunistai isgriaus baznycias. ir rado sau rezistencija - fotkino Lietuvos baznycias ir ju interjerus. Aciu, Die, Paleckis tam pritruko valios ar fantazijos, todel mums liko ir bazanycios ir nuotraukos. Tiesa baznycios kinta retai, bet tai dokumentuoti to laikotarpio baznyciu vaizdai. Slove Paulauskui!!
idedu dvieju baznyciu nuotrauku kaleidoskopus:
Kruonis, buvusi unitu, dabar Romos kataliku baznycia
Kalviu baznycia (Lietuvoje tik dvi apvalios murines baznycios, tiesa Kalviu, palyginus su Suderves, tiktu vadinti kolycia)
Gal as ir suklydau Siap vaziauvau is Kaisiadoriu ir pakeliui pamaciau sia baznycia. Pafotkinau ir nuvaziavau toliau. Prisimenu, kad pravaziavau zenkla "Zaslai", todel taip ir pagalvojau. Jeigu suklydau ir suklaidinau kitus, atsiprasau.
S_P
Aš nežinau kokia čia bažnyčia, man neteko jos matyti, bet tiksliai žinau, kad Žaslių bažnyčia yra sumūryta iš raudonų plutų ir yra ant ežero kranto, ant kalnelio. Ir šventorius aiškiai ne toks.... Ji matosi važiuojant traukiniu Vilnius - Kaunas tarp stotelių Žaslių stotis ir Kaišiadorys.
Teko man būri Žasliuose 2*n kartų ir matyti ir būti Žaslių bažnyčioje. Ar aš nieko jau visai neatsimenu ar kaip čia yra, tačiau šios bažnyčios nemačiau nei anksčiu nei prieš 5 dienas. (Paskutinį kartą buvau šį savaitgalį). O gal Lietuvoje ne vieni Žasliai???????
Gal as ir suklydau Siap vaziauvau is Kaisiadoriu ir pakeliui pamaciau sia baznycia. Pafotkinau ir nuvaziavau toliau. Prisimenu, kad pravaziavau zenkla "Zaslai", todel taip ir pagalvojau. Jeigu suklydau ir suklaidinau kitus, atsiprasau.
Teko man būri Žasliuose 2*n kartų ir matyti ir būti Žaslių bažnyčioje. Ar aš nieko jau visai neatsimenu ar kaip čia yra, tačiau šios bažnyčios nemačiau nei anksčiu nei prieš 5 dienas. (Paskutinį kartą buvau šį savaitgalį). O gal Lietuvoje ne vieni Žasliai???????
Komentuoti: