Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Klaipėda paveiksluose

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    1696-1706 m. Vokiečių (Jono) evangelikų liuteronų bažnyčia Klaipėdoje pastatyta naujoje vietoje, Turgaus gatvės gale. Ją statė inžinierius Schönwald. Bažnyčia buvo trinavė, halinė, su skliautais. Nors bažnyčia 1706 m. buvo pašventinta ir pradėjo veikti, bet statyba dar nebuvo baigta. Rašoma, kad 1719 m. dar nebaigtas bokštas, ir tik 1790 m. Klaipėdos pirkliams skirus lėšų užbaigta bokšto statyba, bažnyčia suremontuota. Pristatyta zakristija. Kaip atrodė ši iki 1854 m. gaisro bažnyčia matome Karl Pfuhl paskelbtame brėžinyje ir XIX a. pirmosios pusės G. Valdhauerio piešinyje. Bažnyčios fasadai paprasti. Sienų plokštumas skaidė piliastrai ir rustai, kurių tarpuose platūs langai su pusapskritėmis arkomis viršuje. Apatinė bokšto dalis buvo mūrinė, kvadratinio plano, viršutiniai du aukštai - mediniai, dengti vario skarda. Ant bokšto smailės sukiojosi paauksuotas burlaivio pavidalo vėjarodis. Virš mūrinės bokšto dalies paliktas ažūrine tvorele aptvertas balkonas - apžvalgos aikštelė, ją, kaip stebėjimo punktu, naudojosi gaisrininkai. Bokšte buvo valandas mušantis angliškas laikrodis. Iš senosios XVII a. Vokiečių bažnyčios į naująją buvo daug kas perkelta, tad vidus stilistiniu požiūriu nebuvo vientisas. Paauksuotą altorių bažnyčiai dovanojo vienas Žemaitijos didikas. Iš senosios bažnyčios pernešta ir sakykla, papuošta drožiniais, tai pat ir paauksuota krikštykla. Ant sienų kabėjo kompozicijos, portretai. Seniausias 1535 metų fon Klingenbeko su Klaipėdos miesto vaizdu, jo kopiją su miesto vaizdu 1836 m. nutapė Rozmėsleris (Rosmäsler). Minimas senas 1594 m. tapytas portretas, tai pat istoriko M. Pretorijaus, kunigavusio šioje bažnyčioje XVIII a. viduryje, portretas. 1740 m. aplink bažnyčią išmūryta tvora. Bokštas (kabėjo 4 varpai) buvo svarbus orientyras laivams, plaukiantiems į uostą. 1802 m. apgadinto bokšto atstatymui lėšas nedelsiant paskyrė uosto kasos. 1823 m. vietoje vėjarodžio iškeltas erelis, virš kurio blizgėjo paauksuotas kryžius. Inform. Jonas Tatoris. Senoji Klaipėda, 1994.





    Comment




      XVIII a. labai suaktyvėjo prekyba per Klaipėdos uostą. Daugėjo pirklių, jie jungėsi į korporaciją, kuri vėliau darė didelę įtaką miesto ekonomikai ir kultūrai. Minima, kad XVIII a. viduryje Klaipėdos pirkliai prie tilto per Dangę turėjo savo centrą - biržą. Čia jie rinkosi atlikti komercinių ir finansinių operacijų, praleisti laisvalaikio. Biržoje darėsi ankšta, todėl pradėta rinkti lėšas naujo pastato statybai: nustatyta speciali rinkliava už išvežamas prekes. 1777 m. senojoje vietoje pastatytas naujas biržos pastatas. Jis buvo taisyklingo aštuoniakampio plano, fachverkinis, iš vidaus ir išorės apkaltas lentomis. Aštuoniakampį biržos stogą iš keturių pusių puošė frontonai. Kaip galima spręsti iš 1777 m. pastato brėžinio ir aprašymo, visą pastatą užėmė aštuoniakampė operacijų salė. Birža pergyveno 1854 m. gaisrą, bet netrukus ir šiame pastate ėmė darytis ankšta. Todėl 1856 m. fachverkinis pastatas nugriautas, o jo vietoje pastatytas naujas mūrinis daug didesnis. Inform. Jonas Tatoris. Senoji Klaipėda. 1994 m.
      Brėžinys buvo skelbtas Die Selbstverwaltung der Kaufmannschaft in Memel - Der Grundbesitz der Industie- und Handelskammer 1929. Mehr zum Bild 000021 (bork-on-line.de)

      Comment


        Klaipėda. Vaizdas į Šv. Jono bažnyčią. XX a. I pusė. Dail. R. Adler (1907-1977).



        KŁAJPEDA. Widok na kościół św. Jana; R. Adler (1907-1977), okres międzywojenny; w dole sygn. ołów … - Aukcja internetowa / Licytacja online - Cena - OneBid

        Comment


          Klaipėdos švyturys ir vaizdas į miestą, 1837-1848 m. Nežinomas dailininkas.



          OLECKO-MARGRABOWA, KRÓLEWIEC, KŁAJPEDA, WILNO, DĄBRÓWKA, SUWAŁKI, MALBORK, STAROGARD, SŁUPSK. Sztamb ... - Aukcja internetowa / Licytacja online - Cena - OneBid

          Comment






            1920 m. žurnale "Die Denkmalpflege" (Paminklų saugotojas) aprašytas vienas Klaipėdos pastatas, dėl didelių matmenų bei neįprastos stogo formos vadintas "Dramblio sandėliu". Karaliaučiaus regioninės statybos vadovas Johanas Staugas rašė: ,,... Memelyje dar išliko įvairių pastatų, daugiausia sandėlių ir krautuvių, kurių stogo konstrukcija yra ankstyvojo baroko mansardinio stogo variacija - lentų erdvinis tinklas. Vienas iš tokių sandėlių yra Libauer str. 14 - statyba datuojama 1810 m. Dramblio namas nėra išlikęs, jis sugriautas per Antrąjį pasaulinį karą. 1994 m. buvo parengti projektiniai siūlymai (architektas G. Čičiurka) šiam sklypui užstatyti. Viename iš jų - Dramblio namo atstatymas. Turima ikonografinė medžiaga leidžia šį pastatą ir unikalias konstrukcijas atkurti. Inform. Kęstutis Demereckas „Klaipėdos fachverkas“ (2005).

            Comment


              Klaipėda. Pirklio Argelanderio namas Liepų gatvėje, 1890 m. Šiame name, statytame apie 1790 m., prabėgo pasaulinio garso astronomo Friedricho Wilhelmo Augusto Argelanderio (1799-1875) vaikystė. XIX a. pirmoje pusėje čia veikė Krašto tarybos įstaiga. Per karus su Napoleonu kurį laiką šiame name gyveno karaliaus Freidricho III vaikai. XIX a. 2 pusėje name įsikūrus paštui, į frontoną buvo įkeltas laikrodis, o portalas papuoštas lipdiniais. Nors čia paštui buvo ir ankšta, tačiau "dėl istorinės vertės" buvęs princas, karalius Vilhelmas I, neleido namo nei rekonstruoti, nei griauti. Buvo saugomas ir Argelanderio dekoratyvinis sodas, kuriame kadaise žaidė būsimasis monarchas. Taip iki pat XIX a. pabaigos paštas neturėjo specialaus pastato. Tik po 1888 m., mirus Vilhelmui I, senasis Argelanderio namas buvo nugriautas, o jo vietoje suprojektuotas kur kas didesnis ir erdvesnis ir reprezentatyvesnis pašto kompleksas. Inform. Jonas Tatoris. Senoji Klaipėda. 1994 m.



              EAIS (archyvai.lt)

              Comment


                Klaipėdos pašto rūmai Liepų gatvėje. XX a. 3 deš. Jau XVII a. Klaipėdoje buvo pašto persiuntimo punktas, XVIII a. pradžioje pašto karietos pradėjo važinėti į Karaliaučių. XVIII a. antroje pusėje iki 1796 m. paštas buvo įsikūręs pašto ir banko direktoriaus name dabartinėje Daržų gatvėje (Nr.14). Vėliau paštas patalpas nuomojosi įvairiose Klaipėdos vietose. XIX a. viduryje paštas persikėlė į istorinį pirklio Argelanderio namą, kuriame prabėgo pasaulinio garso astronomo V.A. Argelanderio vaikystė ir 1807 m. gyveno Prūsijos karaliaus Friedricho Vilhelmo III šeimos nariai. 1893 m. senojo pastato vietoje buvo pastatytas reprezentatyvus pašto kompleksas (architektas H. Schoede). Paštas gerokai nukentėjo per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo. Atstačius susprogdintą bokštą 1987 m. įrengtas karilionas. 1893 m. projekto kopija.



                EAIS (archyvai.lt)

                Comment

                Working...
                X