Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Paežerių dvaras, Vilkaviškio r.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Paežerių dvaras, Vilkaviškio r.

    Paežerių dvaro pastatų ansamblis ir parkas yra Vilkaviškio rajono, Šeimenos seniūnijos Uosių kaime, trys kilometrai į pietvakarius nuo Vilkaviškio, Paežerių ežero pietinėje pakrantėje.



    Pirmosios žinios apie dvarą mus pasiekia iš XVI-XVIIa. Sustiprėjus baudžiaviniam LDK žemės ūkiui, pagerėjo kelių tinklas ir žemėvalda. Tada netoli tuo laiku svarbus Kybartų kelio, gražioje vietoje ir įsikūrė Paežerių dvaras. Pagal pavadinimą Paežerius įkūręs naujakurys Valaitis, kuris pirmasis paežerėje iškirtęs miško plotą ir ten apsigyvenęs.

    1440-1492 metais Paežeriai priklausė M.Glinskui. Vėlesni Paežerių valdytojai nežinomi. Žinoma, kad XVIIIa. viduryje Paežeriai priklausė stambiems magnatams Raudondvario Zabieloms. Dvarą valdė Antano Zabielos sūnus Simonas (1750-1816m.). Su jo vardu sietina rezidencinių rūmų statyba. Manoma, jog Paežerių dvaro ansamblis pradėtas statyti 1795m. Jo projekto autorius buvo architektas Martynas Knakfusas, tuomet apsigyvenęs dvare.

    Mirus Simonui Zabielai, XXa. Paežeriai atiteko dvarininkų Gavronskių giminiai, kuri baigė rengti rūmų interjerą. Gavronskiai ūkį tvarkė pramoniniais pagrindais, nors patys jame apsistodavo tik vasarą. 1939m. iš p.Gavronskienės dvarą nupirko bankininkas J.Vailokaitis. Jo iniciatyva rekonstruotas centrinio pastato interjeras, įvestas centrinis šildymas, nugriauta dalis dekoratyvinių koklių krosnių.

    1940m. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, J.Vailokaitis pasitraukė į Vakarus. Tada buvusiame dvare įsikūrė žemės ūkio mokykla. Vokiečių okupacijos metais dvarą privačia savo rezidencija buvo pavertęs gen. komisaras Lietuvos sričiai Von Rentelnas. Jo įsakymu dvarą remontavo olandų meistrai. Baigiantis Antrajam pasauliniam karui Von Rentelnas dvarą apiplėšė ir pabėgo. Nuo paradinių durų viršaus nuimtas šv. Mergelės Marijos bareljefas. Dvaras labai nukentėjo pokario laikotarpiu, rūmų išorė ir vidus neteko savo žavesio: sugadinti dekoratyviniai įrengimai, parketas ir buazerijos plafonų gipsatūros, apleistas parkas.

    Padėtis pasitaisė, kai rūmuose įsikūrė Vilkaviškio melioracijos statybos ir montavimo valdyba. Paežerių dvaro vaizdas tada iš esmės pagerėjo. 1954-1957m. ir 1968-1970m. rūmai buvo suremontuoti: sutvirtinta stogo konstrukcija, laiptai į antrąjį aukštą, restauruotos nutrupėjusios gipsatūros ir jų dalys. Buvo tvarkomas parketas, biliardinės, miegamojo buazerijos, perdažytos sienos. Sutvarkytas ir parkas, išvalyti tvenkiniai, pasodinta naujų medžių. Priešais rūmus įrengtas baseinas – fontanas. 1979-1981m. rūmai restauruoti pagal R.Kazlausko projektą. 1995m. Paežerių dvaras perduotas Lietuvos dailės muziejui. Čia įsikūrė Sūduvos krašto dailės galerija.

    2003m. pabaigoje Paežerių dvaras LR Vyriausybės nutarimu perėmimo ir panaudos teise perduotas Marijampolės apskrities viršininko administracijai. Šiuo metu Paežerių dvaro rūmuose įsikūręs Sūduvos regioninis kultūros centras.


    Paežerių dvaro pastatai ir parkas
    Paežerių ansamblio svarbiausias pastatas yra rūmai. Netoli jų, prie pietvakarinės vejos, stovi oficina su šalia jos, pietų pusėje, iškylančiu aukštu belvederiniu bokštu. Kitoje vejos pusėje, priešais oficiną, anksčiau stovėjo gėlių oranžerija (nugriauta XX a. pradžioje). Nuo rūmų einanti kaštonų alėja suka link kelio, už kurio kaip ašinis komponentas rūmams anksčiau stovėjo neogotikinio stiliaus kumetynas su bokšteliais (pastatą vadino Ragine). Jis nugriautas XX a. pradžioje.
    Iš visų pusių rūmus supa parkas.

    Rūmai
    Dvaro rūmai pastatyti apie 1795-1799 metus. Interjeras įrengtas 1800-1808 m. Rūmai yra dviejų aukštų su mezoninu fasado centre ir 2 dviaukščiais rizalitais kampuose. Keturių stambių jonėninių kolonų portikas su žemu frontonu pastatui teikia akcentuojančio didingumo. Kampiniuose rizalituose, virš pirmojo aukšto langų, išdėstytos figūrinių kompozicijų gipsatūrinės bareljefų plokštės. Šiaurinis fasadas yra be kampinių rizalitų, jo centre puscilindrinė iškyša ir mezoninas su dekoratyviškai išlenktu frontonu, pusapskritis balkonas ir 6 joninio orderio kolonos paryškina fasado kompozicijos centrą.
    Rūmų ilgis – 32,5 m., plotis 16,5 m.
    Interjere gausu figūrinių ir ornamentinių gipsatūrų, buazerijų ir medinių apvadų apie angas. Bbiliardinė – pirmame aukšte, miegamasis – antrame aukšte. Dekoratyvinė rotondinė šokių salė, perdengta kupoliniu skliautu ir papuošta judrių pozų šokėjų ritminėmis figūromis, vešlių augalinių ornamentų reljefinėmis kompozicijomis. Ant plataus salės karnizo, puošnių konsolių prijungtas balkonas orkestrui. Ornamentiniais reljefais dekoruota svetainė ir miegamasis, kuriame dvi jonėninės kolonos ir dvi puskolonės atskiria lovų zoną.

    Pietinis rūmų fasadas


    Figūrinių kompozicijų gipsatūrinės bareljefų plokštės


    Šiaurinis rūmų fasadas




    Oficina
    Pastatyta XIX a. viduryje. Oficinoje buvo virtuvė, skalbykla, čia gyveno tarnai.
    Joje 1922 m. mokytojo J. Greimo iniciatyva dviejuose kambariuose buvo įrengta pradžios mokykla (1922-1961).
    Oficina restauruota 1975 m. pagal architekto A. Kiaunės projektą.
    Oficina neoklasicistinių formų, pastatyta iš plytų. Pastatas tinkuotas, stogas dengtas skarda. Pagrindinis rytinis fasadas yra su nedideliu dviejų kolonų prieangiu centre ir kampiniais rizalikais bei ertikiu. Vakarinis ir galiniai fasadai – dviejų aukštų.
    Oficinos ilgis – 27,35 m., plotis – 16,0 m.


    Belvederinis bokštas
    Pastatytas XIX a. antroje pusėje. Belvederinis bokštas yra neogotikinio stiliaus, statytas iš raudonų plytų. Jis apskrito plano, suskaidytas į 6 tarpsnius, užbaigtas kreneliažiniu parapetu. Bokšto diametras – 3,76 m. Šiuo metu vyksta bokšto remontas.


    Parkas
    Įkurtas XVIII a. pabaigoje - XIX a. pirmoje pusėje.
    Parkas ir sodas užima 16 ha plotą. Šiaurės pusėje jis šliejasi prie Paežerių ežero, rytų pusėje – prie Kastinės upelio.
    Parkas mišrus. Jo pakraščius supa tiesios alėjos, vidus apželdintas laisvai, peizažinio parko principais.
    Parke – trijų tvenkinių kaskada. Šiaurės pusėje tvenkinio saloje įrengta šokių aikštelė, vietoje nugriauto vynuogyno pastato, stovi mūrinė daržovių oranžerija. Parke daugiausia auga vietiniai ir keletas introdukuotų (atvežtinių) medžių.

    Paskutinis taisė Neju; 2008.09.15, 14:54.
    Sekite savo banknotus

    #2
    Parašė fredis Rodyti pranešimą
    Visur yra visokių žmonių. Nereikia čia sureikšminti kai kurių Miestelis tvarkosi kiek sugeba. Įdėsiu vieną nuotrauka nors ir ne iš Vlkv, bet tai neatsiejama dalis nuo Vlkv, nes visi jaunieji ten lekia

    Taigi Paežerių dvaras



    Kitą kartą badysiu į vidų įlėkti. Aplankyti tikrai verta




    You've got one life! Live it!

    Comment


      #3


      Iš kitos pusės







      You've got one life! Live it!

      Comment


        #4





        Namas šalimais

        You've got one life! Live it!

        Comment


          #5
          Gražu !!!

          Comment


            #6
            Tiesiog puiku ! Ačiū už informaciją.

            Comment


              #7
              Idomu butu cia nuvykt. Aciu uz fotoreportaza.
              ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

              Comment


                #8
                O kodėl vidaus nenufotkinai? Visai faina ir įdomu vidui. Kiek pamenu anksčiau nekainuodavo įėimas. Pats galėdavai palikti kažkiek pinigėlių...
                You've got one life! Live it!

                Comment


                  #9
                  Labai smagi Lietuvos archyvų departamento virtuali paroda apie Lietuvos dvarus, tarp jų ir Paežerių dvarą.

                  http://www.archyvai.lt/exhibitions/dvarai/paezeriai.htm
                  Sekite savo banknotus

                  Comment


                    #10
                    Ūkio ministerija patvirtino 50 Valstybės planuojamų kultūros paveldo išsaugojimo projektų, finansuojamų iš 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšų, sąrašą. Paežerių dvaro restauravimui skirta 2,7 mln. Lt ES paramos + 300 tūkst. Lt valstybės biudžeto lėšų.




                    Šaltinis: http://www.ukmin.lt/lt/dokumentai/zi...l.php?ID=23733
                    Sekite savo banknotus

                    Comment


                      #11
                      Fotografavau, kai dar jaunas buvau. 1885 m. atvirukas.

                      Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:10. Priežastis: atkurta foto
                      www.dvylikakedziu.lt

                      Comment


                        #12
                        Įdėsiu kelių objektų, kurie "netraukia" fotografuojančiųjų dėmesio, nuotraukas.

                        Kiaulidė.





                        Miaukianti "dvarininkė"
                        Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:12. Priežastis: atkurtos foto
                        www.dvylikakedziu.lt

                        Comment


                          #13
                          Magazinas


                          Sandėlis



                          Spirito varykla


                          Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:15. Priežastis: atkurtos foto
                          www.dvylikakedziu.lt

                          Comment


                            #14
                            Rūsiai




                            Ežero pakrantė ir parko fragmentas


                            Atplaukusi į "žiemą"
                            Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:16. Priežastis: atkurtos foto
                            www.dvylikakedziu.lt

                            Comment


                              #15
                              Paežerių dvaro sodyba – viena iš gražiausių ir reikšmingiausių Marijampolės apskrities kultūros paveldo objektų. Atsižvelgiant į Regionų kultūros plėtros programos tikslus, Nacionalinę turizmo plėtros 2007-2013 metų programą, Lietuvos tūkstantmečio programos tikslus, Marijampolės apskrities teritorijos bendrąjį (generalinį) planą, Marijampolės regiono plėtros plano 2006-2013 m. tikslus, 2008 m. Marijampolės apskrities strateginį veiklos planą yra keliamas tikslas rekonstruoti šį kultūros ir istorijos paveldo objektą, pritaikant jį viešosioms kultūros ir turizmo funkcijoms.


                              Suvalkijos (Sūduvos) regioninis kultūros centras, kuris yra įsikūręs Paežerių dvaro rūmuose, siekdamas įgyvendinti Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto finansuojamą projektą „Paežerių dvaro rūmų restauravimas ir pritaikymas viešojo kultūrinio turizmo reikmėms“ pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos I prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ 3 uždavinio „Skatinti atvykstamąjį ir vietos turizmą, tinkamai išnaudojant gamtos išteklius, kultūros paveldą bei sukuriant palankesnes sąlygas aktyviam poilsiui“ VP3-1.3-ŪM-02-V priemonę „Viešųjų nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų kompleksiškas pritaikymas turizmo reikmėms“, š.m. liepos 1 d. VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūrai pateikė paraišką dėl projekto finansavimo.


                              Laukiant projekto „Paežerių dvaro rūmų restauravimas ir pritaikymas viešojo kultūrinio turizmo reikmėms“ paraiškos įvertinimo, jau yra atlikti projektui įgyvendinti reikalingi viešieji pirkimai, pasirašytos sutartys su darbų rangovais ir paslaugų vykdytojais, parengtas Paežerių dvaro rūmų restauravimo ir pritaikymo viešojo kultūrinio turizmo reikmėms techninis projektas (tvarkybos darbų projektas kaip sudėtinė techninio projekto dalis).


                              Vienas iš pagrindinių šio projekto tikslų – skatinti vietinį ir atvykstamąjį turizmą, pritaikant reikšmingą kultūros paveldo objektą viešajai kultūrinio turizmo infrastruktūrai, sukuriant tarpregioninį turizmo traukos centrą.


                              Įgyvendinant projektą bus restauruojamos ir konservuojamos reprezentatyviausios rūmų dalys: pagrindinių laiptų iš I į II aukštą restauravimas, II aukšto dekoro elementų, rotondinės salės II aukšte interjerų ir salės grindų, terasos ir balkono restauravimas, rūmų vidaus patalpų durų keitimas ir elektros inžinerinių tinklų rekonstravimas, stogo rekonstrukcija, langų ir fasaduose esančių durų restauravimas, susidėvėjusių langų keitimas ir angokraščių restauravimas.


                              Šį antradienį, rugsėjo 1 d., dalyvaujant UAB „Restauracija“ direktoriui K.Vaikšnorui, Marijampolės apskrities viršininko administracijos, Kultūros sporto ir turizmo skyriaus vedėjai D.Micutienei, AB „Kauno paminklų restauravimo projektavimo instituto“ architektei S.Mickevičienei, buvo pasirašytas projekto „Paežerių dvaro rūmų restauravimo ir pritaikymo viešojo kultūrinio turizmo reikmėms“ tvarkomųjų paveldosaugos ir tvarkomųjų statybos darbų pradžios – numatomų pirmiausiai tvarkyti patalpų perdavimo aktas, kurį pasirašė, Suvalkijos (Sūduvos) regioninio kultūros centro direktorė Jurgita Morozaitė ir UAB „Restauracija“ projektų valdymo direktorius Bronislovas Deveikis. Pirmieji tvarkybos darbai Paežerių dvaro rūmuose turėtų prasidėti jau ateinančią savaitę.

                              iš: http://www.suduvosgidas.lt/index.php...5&new_id=69787

                              mano nuomonė - tie rūmai nupliš nuo amžino restauravimo. Juos visada visos valdžios restauravo, o anie kaip stovi pusiau skusti, pusiau lupti, taip ir stovi. Amžių darbų objektas.
                              www.dvylikakedziu.lt

                              Comment


                                #16
                                Bet kažkur mačiau, kad jiems pinigai iš ES fondų buvo gauti, tai gal ir įgyvendins...
                                You've got one life! Live it!

                                Comment


                                  #17
                                  Paežerių dvaras Pirmojo pasaulinio karo metais (iš asmeninio archyvo):

                                  Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:19. Priežastis: atkurta foto
                                  www.dvylikakedziu.lt

                                  Comment


                                    #18
                                    Dar vienas Paežerių dvaro atvirukas, spausdintas 1916 m. Varšuvoje ir senos graviūros.



                                    šaltinis: http://www.genealogia.okiem.pl/foto2...bum=177&page=4

                                    Įtariu, kad čia yra oficina, bet ne pagrindiniai rūmai. Viena iš oficinų nugriauta, kita, gerokai pakitusi, stovi.
                                    Paskutinis taisė digital; 2023.10.04, 01:37.
                                    www.dvylikakedziu.lt

                                    Comment


                                      #19
                                      Oficina ir bokštas. į jį, nusipirkus bilietą, galima lipti.
















                                      Restauruojama pagrindinių rūmų nefasadinė pusė

                                      Paskutinis taisė digital; 2022.08.18, 14:28. Priežastis: atkurtos foto
                                      www.dvylikakedziu.lt

                                      Comment


                                        #20
                                        Nefasadinė pusė akivaizdžiai ispūdingesnė už kuklius fasadus. Tikrai žavus ir skoningas ansamblis.
                                        ______________
                                        The Division Bell

                                        Comment

                                        Working...
                                        X