Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Sapiegų rūmai ir parkas, Vilnius

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Creatium
    replied
    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    O jūs žinot, kaip tas parkas istoriškai atrodė? Ar nebus eilinis kičas su iš senukų nupirktais antikiniais" elementais? Viena yra išsaugotas išstorinis parkas, visai kas kita iš naujo sukurtas. Plius čia buvo užmiesčio rezidencija, dabar standartinių daugiabučių rajonas, tai truputį reiktų atsižvelgti į poreikius ir aplinką. Net senamiestyje naujų pastatų niekas nebestato pseudobarokinių ir nebekūrena juose malkų.
    Žinoma yra išdėstymas, takų sistema, kur buvo kokio dydžio fontanai, kur ėjo laiptai. Žinoma ir kokie želdynai buvo. Tai ir būtų buvę atkurta. Dar buvo skulptūros ir pan., bet jų neišliko nieko, tad nieko ir nebūtų atkūrę.

    Reikėtų pirma susipažint su projektu, po to kritikuot.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė DeSadas Rodyti pranešimą
    Juokinga diskusija nezinant istorijos ir parku planavimo. Bernardinu parkas yra laisvo planavimo peizazinis parkas(andre projektas) medziai seni tinka ir net labai reikalingi - planavimas laisvas. Sapiegu yra barokinis parkas kuriam medziai auksti neaugo(cia yra sovietinis reliktas ligonineje soda irengt) ka jus nebuve italijojos ar prancuzijos ar vokietijos skoninguose barokiniuose parkuose? - gazonai ivairios is krumu formos, mazi medeliai skulpturos bei fontanai... juokinga ... realiai . Tarp kitko sapiegu vienintelis barokinis lt ir islikes... sugadintas zinoma.
    O jūs žinot, kaip tas parkas istoriškai atrodė? Ar nebus eilinis kičas su iš senukų nupirktais antikiniais" elementais? Viena yra išsaugotas išstorinis parkas, visai kas kita iš naujo sukurtas. Plius čia buvo užmiesčio rezidencija, dabar standartinių daugiabučių rajonas, tai truputį reiktų atsižvelgti į poreikius ir aplinką. Net senamiestyje naujų pastatų niekas nebestato pseudobarokinių ir nebekūrena juose malkų.

    Komentuoti:


  • lukass
    replied
    Vilniaus savivaldybė stabdo Sapiegų parko atnaujinimo projektą – planuos iš naujo
    Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė stabdyti Sapiegų parko projektą ir iš naujo galvoti, koks šis parkas Antakalnyje bus ateityje. Projektas, pagal kurį čia būtų barokinis parkas, sulaukė didžiulio visuomenės pasipriešinimo...

    Komentuoti:


  • Obi-Wan Kenobi
    replied
    Povilas Poderskis rašo savo fb poste apie tai, kaip bus bendradarbiaujama su bendruomenėm ir pan. Cituoju:

    "Visuomeninė želdynų komisija atliks medžių ekspertizę, pirmininkas informuotas, organizuos darbus, mes padėsim, kiek galėsim"

    Poderskis čia pats juodu ant balto pripažino, kad buvo ketinama kirsti neatlikus medžių "ekspertizės". Tiesiog paimt ir iškirst.
    šaltinis https://www.facebook.com/search/top/...epa=SEARCH_BOX

    Nepalaikau aš tų protestuotojų, bet galbūt jie nėra jau taip visiškai neteisūs.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė Creatium Rodyti pranešimą
    Na, turbūt pusę tos bendruomenės sudaro visokie užupiečiai. Žinau ne vieną vietinį, kurie džiaugiasi būsimu parku.
    Čia jau patys antakalniečiai šiek tiek kalti, jei leidžia visos bendruomenes vardu kalbėti keliems parko priešininkams, kodėl niekas neprotestuoja už parką? Reiškia daugumai vienodai, tai laimi tie, kuriems ne vienodai, tik tiek, kad jie yra prieš. Poderskis minėjo, jog bus vykdoma didesnė antakalnio gyventojų apklausa, tada pažiūrėsim, ar dauguma už civilizuotą parką ar prieš.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Dabar (13:05) Žinių radijuje bus gyvai diskusija apie Sapiegų parką. Dalyvaus ir savivaldybė ir kt.:

    https://www.ziniuradijas.lt

    Taip pat vyksta balsavimas kas ką palaiko: ar bendruomenės poziciją ar savivaldybės.

    Transliacija gyvai: https://www.youtube.com/watch?v=PxnSghsvWlY
    Paskutinis taisė Creatium; 2019.05.28, 12:22.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Meh, savivaldybė gali pakalbėt, pasitart, tada pasakyt, kad bendruomenė šantažuoja ir galiausiai pati prafinansuot projektą. 400 tūkst. nėra kosmosas.

    P.S. Kaip gerai, kad paukščiai baigia perėti birželio 15 dieną. Kažin, kelintą valandą?

    Komentuoti:


  • lukass
    replied
    Dėl Sapiegų parko savivaldybė su bendruomene turės sutarti per dvi savaites
    Dėl galimybės išsaugoti daugiau medžių Vilniaus Sapiegų parke savivaldybė su bendruomene turės sutarti per dvi savaites, priešingu atveju finansavimas parko tvarkymo projektui nebus skirtas, sako aplinkos ministras

    Pasak Kęstučio Mažeikos, tai sutarta pirmadienį ministerijoje vykusiame pasitarime kartu su Vilniaus savivaldybės, Aplinkos projektų valdymo, Aplinkos apsaugos departamento, Antakalnio bendruomenės atstovais.

    „Sutarėme, kad darbai negali prasidėti anksčiau nei birželio 15, kai baigiasi paukščių perėjimas. Dėl medžių buvo pagrindinis ginčas, kad jų vis dėlto dar per daug pjaunama. Argumentų tikrai pritrūko, tad sutarėme, kad savivaldybė su bendruomene turi rasti kompromisą, kalbėti argumentais ir tik tada mes galėsime kalbėti apie projekto maksimalų finansavimą“, – BNS sakė ministras...
    Skaityti daugiau: https://www.diena.lt/naujienos/vilni...avaites-915686

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Na, turbūt pusę tos bendruomenės sudaro visokie užupiečiai. Žinau ne vieną vietinį, kurie džiaugiasi būsimu parku.

    Komentuoti:


  • Tomas
    replied
    Deja visuomenėje vis dar gaji sovietinė samprata, kad parkas - tai bet koks medžiais ir krūmais apaugęs šabakštynas. O taip vadinama bendruomenė tiesiog bijo, kad po atnaujinimo į parką bus nelabai patogu ir truputį gėda ateiti su treningais šuns pašikdinti. Todėl ir šiaušiasi.

    Komentuoti:


  • Eidvis
    replied
    Kad Nausėda dėl medžių yra tokią pačią nuomonę išreiškęs. Tuo klausimus pas mus visiškai prastai, kažkoks medžių sudievinimas.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Nu va, o Šimašius gi ją parėmė pirmame ture.

    Komentuoti:


  • ttttt
    replied
    Šimonytė irgi prieš medžių genocidą ir baroką.

    Ačiū Vilniaus miesto savivaldybei, kad, atrodo, pakako širdies pagailėti Sapiegose perinčių paukštukų.

    Dabar būtų gerai, kad pakaktų išminties prisiminti dėl ko mes, politikai, apskritai egzistuojame - dėl to, kad derintume skirtingus skirtingų interesų grupių interesus. Antakalniečių bendruomenės interesas turėti jaukią ir funkcionalią erdvę yra lygiai svarbus, kaip ir man nežinomo autoriaus interesas žūtbūt subarokinti parką.

    Komentuoti:


  • lukass
    replied
    Sapiegų parko medžių genocidą pristabdė naujasis aplinkos ministras
    Į Antakalnio gyventojų ir Vilniaus miesto savivaldybės ginčą dėl sostinės Sapiegų parko atnaujinimo įsitraukė ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika – jis ragina savivaldybę stabdyti planuojamą medžių kirtimą ir svarstyti alternatyvas...
    Daugiau skaitykite: https://www.lzinios.lt/Gimtasis-kras...nistras/287539
    © Lietuvos žinios

    Komentuoti:


  • lukass
    replied
    9 klausimai-atsakymai apie Sapiegų parke planuojamus kirsti medžius
    Dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus parengė Vilniaus miesto savivaldybė:

    1 Kokie darbai vyksta parke? Ar parke perintiems paukščiams kils grėsmė?

    Miesto teritorijoje medžiai gali būti šalinami ištisus metus, tačiau suprasdami pavojų perintiems paukščiams, pasikonsultavę su ornitologais, mes rangovui medžių šalinimo darbus leisime pradėti ne anksčiau liepos 1 d., kada nebekils pavojus paukščiams. O iki to laiko rangovas gali atlikti pasirengimo darbus.

    2 Kiek medžių bus kertama? Ar pasikeitė tas skaičius po projekto korekcijų?

    Bus šalinami 193 medžiai, pusė iš jų – iki 30 cm storio. Pabrėžiame, kad pradiniame parko atkūrimo plane šis medžių skaičius buvo dvigubai didesnis – po parko projekto atnaujinimo šis skaičius ženkliai sumažėjo ir bus šalinami tik tie medžiai, kurie gali būti pavojingi visuomenei, arba kurie iš esmės trukdo Sapiegų parko atkūrimui.

    3 Ar buvo gautas bendruomenės pritarimas projektui?

    Bendruomenei parko atnaujinimo projektas buvo pristatytas kelis kartus, po kovo mėnesį vykusio pristatymo atsižvelgta į dalį jų pastabų dėl medžių ir dėl parko uždarumo. Savivaldybė atsakė į bendruomenės klausimus, tiek žodžiu, tiek raštu. Todėl tai, kad savivaldybė nebendrauja su bendruomene, gali būti tik subjektyvi bendruomenės nuomonė – savivaldybė dėjo visas pastangas į gyventojų informavimą, šiuos ryšius palaiko ir toliau. Be to, Savivaldybė turi atsižvelgti ne tik į kaimyninės bendruomenės interesus, bet ir į miesto bei valstybės, kadangi Sapiegų parkas yra valstybinės reikšmės objektas.

    4 Bendruomenė skundžiasi, kad šalia parko bus statomi nauji kotedžai – ar su savivaldybė tai suderinta?

    Leidimai neišduoti, savivaldybė padarys viską, kad privačioje teritorijoje statomas objektai nesikirstų su parko vaizdu.

    5 Meras 2016 m. Facebooke rašė, kad nekirs medžių paukščių perėjimo metu?

    Šią nuostatą meras ir toliau išlaiko – paukščių perėjimo metu medžiai negali būti šalinami.

    6 Prieš mėnesį meras sustabdė darbus – kas buvo pakeista projekte per tą mėnesį?

    Penki esminiai pokyčiai, kurie patobulino parko projektą: 1. Parterio dalis (nuo rūmų priekinės parko dalies) atverta žmonėms – ilsėtis, sėdėti, žaisti. Neliko gėlių tvorelių. 2. Bosketo dalyje panaikinta dalis gyvatvorių – kad norint būtų galima pasislėpti pavėsyje miškingesnėje parko dalyje. 3. Dalis panaikintų planuotų gyvatvorių leis sutaupyti lėšų, kurios bus perkeltos į kitų parko dalių sutvarkymą. 4. Išsaugota maksimalus kiekis senųjų medžių – jie liks centrinėje alėjoje. 5. Parko atvirumas padidintas atsisakant tvorelių nuo Tech Parko pastatų.

    7 Kodėl tvarkoma tik dalis viso Sapiegų parko?

    Šiai daliai numatyti ES pinigai, ateityje miestas planuoja tvarkyti ir likusią parko dalį.

    8 Ar buvo atliktos želdinių ekspertizės, jei taip, kokios jų išvados?

    Taip, buvo, išvadų aktas čia.

    9 Kur galima rasti visą aktualią informaciją apie Sapiegų parko projektą?

    Visą informaciją rasite www.vilnius.lt/projektai skiltyje „Sapiegų parkas“.
    Daugiau skaitykite: https://www.lzinios.lt/Gimtasis-kras...medzius/287541
    © Lietuvos žinios

    Komentuoti:


  • Perfect
    replied
    Parašė ttttt Rodyti pranešimą
    Galėtų prie to pačio iš naujo sutvarkyt prieš kelis metus pagal Šimašiaus GOST'ą restauruotą Tech Parką.

    Click image for larger version

Name:	140769e8f91c.jpg
Views:	202
Size:	180,4 kB
ID:	1721111
    Tai, kad remontavo Žakaitis, o ne savivaldybė.

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Va pristatymas: https://view.publitas.com/vilniaus-miesto-savivaldybe/pristatymas-sapiegu-2019-05/page/1

    Komentuoti:


  • Chatbot
    replied
    Gal kas nors dalyvavot atnaujinto Sapiegų parko projekto pristatyme, kuris turėjo vykti ketvirtadienį? All I know tai, kad trečiadienį buvo išplatintas pranešimas, kur p. Pakalnis apkalbėjo "šiaurietiškai santūrų baroką", bet po to - tyla:

    https://www.15min.lt/verslas/naujien...ke-973-1141476

    Komentuoti:


  • ttttt
    replied
    Galėtų prie to pačio iš naujo sutvarkyt prieš kelis metus pagal Šimašiaus GOST'ą restauruotą Tech Parką.

    Click image for larger version

Name:	140769e8f91c.jpg
Views:	202
Size:	180,4 kB
ID:	1721111

    Komentuoti:


  • Creatium
    replied
    Viskas susiveda į parkingą. Tai pyksta, kad naikina, tai pyksta, kad apmokestina. Parkas buvęs nebuvęs. Jeigu vietoje barokinių gėlynų įrengtų parkingą - manau sulauktų daugiausiai pritarimo.

    Komentuoti:

Working...
X