Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Naujamiestis

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    1925 metai
    Attached Files

    Comment


      Ir išbaigtumo dėlei - šios nuotraukos pilno dydžio neretušuotas originalas yra Lenkijos nacionalinėje bibliotekoje, inventoriaus nr. F.17960/AFF.III-44 (datuojama "apie 1925 m.").

      Comment


        Ačiū! Likau maloniai nustebus, parašius į Vilniaus savivaldybę ir paprašius namo dokumento paminėto kpd svetainėje. Tai šiandien jau gavau. Tikėjaus, kad bus nurodyti šaltiniai į konkrečius archyvinius duomenis, iš kur žinoma pastatymo data, užsakovai t.t , bet deja jie nenurodyti. Bet visgi užčiuoptas galas, reikės gilintis toliau. Smalsu, kas per svarbūs įvykiai vyko, bei žymūs žmonės gyveno . Pasirodo namo kieme esantis vienaaukštis pastatas, kuris anksčiau buvo naudojamas gyventojų kaip vieta malkoms laikyt, o dabar pavirto į privačius butus, irgi statytas tuo pačiu metu, nors galvojom kad sovietiniais. Įdomus ryšys tarp namo ir šalia buvusio žirgininkystės komplekso, ar kai namas buvo pastatytas, gyventojai galėjo grožėtis žirgais pro langus, o gal jau ten buvo kažkas kito.

        Click image for larger version

Name:	vivuls.PNG
Views:	355
Size:	314,3 kB
ID:	1862179
        Click image for larger version

Name:	vivulsk.PNG
Views:	357
Size:	130,6 kB
ID:	1862180

        Comment


          Dar šiek tiek informacijos apie žirgininkystės valdybą, pagal straipsnį rusų kalba. Rusijos imperijoje Valstybinė žirgininkystės valdyba įsteigta 1843 m., jos Vilniaus gubernijos komitetas veikė gubernatoriaus kanceliarijoje, o arklidės buvo Jurgio (Gedimino) prospekte, prie Rindziunskio namo. Kaip suprantu čia minima dabartinio Vilniaus g. 9 namo vieta - toje vietoje jau 1850 m. plane pažymėtas maniežas, o vėlesniuose planuose ir gretima gatvė (dab. J. Lelevelio g.) vadinama Maniežo vardu. Naujas patalpas - administracijos pastatus, veterinarinę ligoninę, arklides ir maniežą - Kaukazo / Tambovo (Mindaugo / Vivulskio) gatvių kampe 1898 m. suprojektavo Konstantinas Korojedovas. Ten žirgininkystės valdyba veikė iki 1915 m., kuomet miestą užėmė vokiečių kariuomenė.

          Comment


            Dar šiek tiek informacijos radau ir šiame forume, taip pat yra pateiktas komplekso planas: http://vilnius.borda.ru/?1-5-0-00000018-000-80-0

            Comment

            Working...
            X