Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų gatvių apšvietimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Norėjau paklausti ar Vilniuje visi apšvietimo stulpai yra sunumeruoti? Reikia pranešti apie neveikianti šviestuvą, bet niekaip nerandu stulpo numerio. Pastebėjau, kad kai kurie turi užrašytus numerius, bet kiti, panašu, kad ne.
    Paskutinis taisė ACC; 2011.10.04, 00:50.

    Comment


      Parašė ACC Rodyti pranešimą
      Norėjau paklausti ar Vilniuje visi apšvietimo stulpai yra sunumeruoti? Reikia pranešti apie neveikianti šviestuvą, bet niekaip nerandu stulpo numerio. Pastebėjau, kad kai kurie turi užrašytus numerius, bet kiti, panašu, kad ne.
      Paprastai ant visų stulpų yra numeriai. Jei stulpai perdažomi, iš paskos eina "numeruotojas" Tačiau su numerio nebuvimo problema ir man teko susidurti. Tokiu atveju reikia/galima nurodyti gatvės pavadinimą ir artimiausio prie stulpo namo numerį ir kitas detales kas padėtų tiksliau nustatyti gedimo vietą.

      Fotografuota Druskininkuose 20110701.
      Paskutinis taisė railman; 2011.10.04, 08:16.

      Comment


        Parašė Godo Rodyti pranešimą
        Kad yra speciali Pillips "Malagos" versija pėsčiųjų perėjoms, buvau matęs, bet maniau, kad visas jos mandrumas - dryžuoti lipdukai ant gaubto. Galiausiai pavyko tokią "Malagą" nusifotografuoti Alytuje, A. Juozapavičiaus g. Ir buvau didžiai nustebintas - pasirodo, šio tipo Malagose ne tik reflektorius gerokai skiriasi nuo įprastų - jis kryptinis, siauras, kvadratinis, bet ir lemputės lizdas įmontuotas ne per vidurį, kad šviesos srautas būtų sukoncentruotas į vieną pusę. O vairuotojus nuo akinimo saugo dryžuotieji lipdukai:
        Atvaizdas
        Tokių šviestuvų nesu matęs, tačiau Vilniaus senamiesty pastebėjau žibintus, kur nuo akinimo saugo neperšviečiama plėvele užklijuoti žibinto du "langeliai". Tačiau, čia ne tam, kad vairuotojų neakintų, o tam, kad netrukdytų stebėti vaizdo kamera Prezidentūros sienos einančios palei Liejyklos gatvę. Visi juk žinom, kap padauginusiems užsieniečiams "patinka" šios sienos


        O žibintai ant šios sienos buvo net XIX amžiuje. 1896-ųjų nuotrauka iš lnm.lt:
        Paskutinis taisė railman; 2011.12.05, 23:51.

        Comment


          Juodosios našlės rezidencija...

          Comment


            Parašė Godo Rodyti pranešimą
            Įdomios konstrukcijos tie stulpai su bumbulais. Kažkaip kilo įtarimas, kad jie buvo padaryti iš paprasčiausių bumbulinių interjerinių šviestuvų, galbūt dėl to ir neišliko, kad neatlaikę lauko sąlygų tam nepritaikyti korpusai surūdijo ir teko juos keisti.
            Manau, jei čia būtų interjeriniai bumbulai - burbulai, tai lauke atrodytų mažesni. Manyčiau, kad jie -stalininių burbulinių šviestuvų giminės
            Pavyko surasti informacijos apie visus tarybinius interjerinius "standartinius" šviestuvus:

            Comment


              Šiandien "Dienoje" rašoma:
              "Tamsiais žiemos vakarais Vilniuje švies visi dar veikiantys žibintai"

              Ir kelios citatos iš straipsnio absoliučios valdininkų demagogijos. Visaip menkinamas dabartinis apšvietimas, kad greičiau būtų paruošta dirva diodų pirkimui...

              Tačiau gyventojai pastebi, kad ir šiemet Vilniuje ne visos gatvės ir keliai pakankamai apšviesti, o naudojamos lempos – pasenusios ir dvelkia sovietmečiu. <...> Šią savaitę savivaldybėje lankėsi italų įmonės „Gemmo“ atstovai, turintys patirties apšviečiant Italijos miestus <...>. Italas pasakojo, kad kol kas jiems žinoma problema yra lempų senumas, kurias pakeitus būtų galima pasiekti energijos sutaupymo. Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų direktorius J. Bautkevičius pritarė teiginiui, kad sostinės apšvietimo įrengimai yra beveik visiškai nusidėvėję <...>.
              Ir viso to išvada, kaip jau ir minėjau:
              Išklausęs svečių iš Italijos prezentacijos, vicemeras Romas Adomavičius pristatė sostinės planus reorganizuoti miesto gatvių apšvietimo tinką ir pakeisti turimus šviestuvus į LED technologijų šviestuvus. Anot jo, miesto apšvietimą planuojama keisti ne atskirose miesto dalyse, bet visame mieste.
              Dar visiems belieka priminti, kad dabar mieste naudojamos natrio lempos sumontuotos prieš gerą dešimtmetį. Tokios pat gausiai naudojamos visoje Europoje ir technologija nėra laikoma morališkai pasenusia. VGAET žinioje nėra likusio nei vieno tarybinio šviestuvo su gyvsidabrio lempomis...
              Matyti, kaip vyksta propaganda, o kai pagalvoji, kiek jos dar vyksta tose srityse, kurių neišmanai ir negali atsirinkti, kas tiesa, kas ne...
              Paskutinis taisė Godo; 2011.10.13, 16:01.

              Comment




                Adomavičius yra geras "stumikas"...
                Bet šiaip, LED šviestuvai gerai būtų, tavo manymui, ar ne? Nes gali daug visokių technologijų prikišti į Senamiestį, bet jos gali tik sugadinti visą miesto atmosferą...

                Comment


                  Gerai padarytas straipsnis... Į redakciją nusiunčiau laiškelį (panaudojau Godo gerai sudėtas mintis)
                  Paskutinis taisė railman; 2011.10.13, 17:09.

                  Comment


                    Šviesos diodiniai šviestuvai kol kas visiškai neduoda energijos taupymo. Nes baltų šviesos diodų našumas kol kas mažesnis už aukšto slėgio natrio lempų. Dėl kitokio spektro (baltas, o ne geltonas), šviesos diodų spinduliujamos šviesos srautas gali būti perpus mažesnis nei natrio lempų. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis jokio taupymo nėra. O šviestuvai kainuoja kelis kartus daugiau nei įprasti. Tik išmaniosios sistemos, kurios įgalintų prigesinti šviestuvus priklausomai nuo atmosferos sąlygų (kai sniegas, lyja, reikia mažiau šviesos, nes daugiau atsispindi nuo juodos kelio dangos), priklausomai nuo paros laiko, priklausomai nuo judančių objektų buvimo gatvėje vėlyvą naktį, leistų sutaupyti energijos. Tačiau tokių sistemų kol kas nėra, kelios yra tik laboratorijų lygyje ir atsiras rinkoje geriausiu atveju po kelių metų. Paprastas taimeris nelabai ką leistų sutaupyti.

                    Comment


                      Parašė oranger Rodyti pranešimą


                      Adomavičius yra geras "stumikas"...
                      Bet šiaip, LED šviestuvai gerai būtų, tavo manymui, ar ne? Nes gali daug visokių technologijų prikišti į Senamiestį, bet jos gali tik sugadinti visą miesto atmosferą...
                      Dėl Adomavičiaus visiškai sutinku, nors ko gero praktiškai visi savivaldybininkai tik stūmimais ir beužsiima...
                      Prieš naujoves tikrai nesu nusiteikęs, kaip ir prieš pačią LED technologiją. Diodus galima įmontuoti į įvairios išvaizdos šviestuvus (kad ir pseudosenovinius), tad senamiesčio tai nepagadintų. Tiesiog absurdiška yra skubėti ir viską keisti vienu metu, nes viskas staigiai vienu metu ir pasens. Visą šios planuojamos reformos esmę išduoda šis R. Adomavičiaus teiginys:
                      miesto apšvietimą planuojama keisti ne atskirose miesto dalyse, bet visame mieste.
                      - Visko esmė, pirkti skolintais valdiškais pinigais kuo daugiau ir kuo greičiau, visa kita nesvarbu, nes jei ir išlįs kokie blogumai, valdžia bus jau kita. Dabartinės LED lempos tikrai dar nėra tobulos, todėl dabar pakeitus visą apšvietimą iš karto, po kokių dešimties metų jis taps technologiškai pasenęs, kai kam gal net "dvelkiantis sovietmečiu" pasirodys. Dabar technologijos vystosi sparčiai, todėl neverta rizikuoti ir beatodairiškai jas diegti. Apšvietimo atnaujinimas turi vykti nuolat, palaipsniui, taikant vis naujesnes ir geresnes technologijas. Tuomet niekada jis visas išsyk netaptų senas ir nemodernus. Prisiminkime, juk prieš gerą dešimtmetį visuotinai diegiant dabartines natrio lempas buvo kalbama - gera, ekonomiška technologija, tarnaus apie trisdešimt metų... Tepraėjo maždaug dešimt metų ir ta technologija jau sena, net sovietine kai kam patapo... Ar nenutiks taip pat dabar karštligiškai sumontavus diodus?

                      Parašė railman Rodyti pranešimą
                      Gerai padarytas straipsnis... Į redakciją nusiunčiau laiškelį (panaudojau Godo gerai sudėtas mintis)
                      O, geras! Molodiec kolega railman'as Įdomu, ar bus kokių reakcijų

                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                      Šviesos diodiniai šviestuvai kol kas visiškai neduoda energijos taupymo...
                      Al1 teiginiams belieka tik pritarti.

                      Comment


                        Kaunas, Ąžuolynas. Nauji ir seni šviestuvai.

                        Comment


                          Hmmm, Sintrų gaubtai tikrai nėra atsparūs UV spinduliams, nors esantys mano gatvėje taip nepagelto, man primena senus ambasadorius bei polamp OUS šviestuvus prieš 10+ metų. Gaubtai buvo tokie rudi, jog juos tiesiog nuimdavo dėl to kad nepraleisdavo šviesos, kas komplikuodavosi kita problema - užrūdijusia, bei išpurvinta optine sistema. Tiesa tai labai stipriai nekenkdavo, žinant, jog buvo naudojamos 400W lempos, bet, kada naudojamos 70-150W lempos, be geros optinės sistemos šviestuvas duoda žymiai mažiau šviesos.

                          O dėl diodų, nereikia pamiršti, jog temperatūrų svyravimai įtakoja suvartojimą - šaltame ir labai karštame ore jie ima daugiau energijos, nei normaliai (nors mūsu krašte karštos naktys retai pasitaiko, net ir vasarą, tačiau žiemos... ).

                          Comment


                            Šviesos diodai maitinami ne įtampa, o srove. O krentanti įtampa didėjant temperatūrai tik mažėja. Taip, šaltyje krentanti įtampa bus didesnė nei vidutinėje temperatūroje, bet užtat ir spinduliuojamos šviesos srautas šiek tiek išauga. Išmaniosios sistemos tai įvertintų ir netgi būtų galima šiek tiek sumažinti srovę, išlaikant pastovų srautą.

                            Comment


                              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                              Šviesos diodai maitinami ne įtampa, o srove. O krentanti įtampa didėjant temperatūrai tik mažėja. Taip, šaltyje krentanti įtampa bus didesnė nei vidutinėje temperatūroje, bet užtat ir spinduliuojamos šviesos srautas šiek tiek išauga. Išmaniosios sistemos tai įvertintų ir netgi būtų galima šiek tiek sumažinti srovę, išlaikant pastovų srautą.
                              Na, čia jau kažkas naujo, prie ko čia "maitinami ne įtampa"? Šiaip nereikia aukštos įtampos, ir tiek. Puslaidininkinių diodų efektyvumas šiek tiek išauga žemesnėje temperatūroje.

                              Comment


                                Šviesos diodai maitinami stabilizuota srove, o ne įtampa dėl stačios voltamperinės charakteristikos. Nes mažas įtampos padidėjimas sukelia labai (santykinai) didelį srovės padidėjimą ir diodas perdega.
                                Paskutinis taisė Al1; 2011.10.15, 21:57.

                                Comment


                                  Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                  Šviesos diodai maitinami stabilizuota srove, o ne įtampa
                                  Šviesą skleidžia elektros energija (A=Pt=UIt), kuri puslaidininkyje virsta į šviesos energiją. Įtampa nėra didelė, nes ir atidarymo įtampa yra maža, skirtingai nei metalogalogeninių lempų kelių tūkstančių voltų (atsidarius krenta).
                                  Paskutinis taisė Sula; 2011.10.15, 22:06.

                                  Comment


                                    Dar kartą kartoju, kad šviesos diodams maitinti naudojami srovės šaltiniai.
                                    Voltamperinė charakteristika.



                                    Darbo taško aplinkoje nedidelis įtampos padidėjimas sukelia didelį srovės padidėjimą. Nes šviesos diodo dinaminė varža yra maža - nuo kelių omų mažos galios iki omo dalių didelės galios. Ir dar varža priklauso nuo temperatūros.
                                    O įtampa turi būti tik tokia, kad elektronai galėtų įveikti potencinį barjerą ir peršokti iš valentinės juostos į laidumo (grubiai kalbant, nes realiai viskas daug sudėtingiau). Tuo tarpu srovė - tai krūvis pratekėjęs per laiko vienetą. Jei elektronų bus per daug (per didelė srovė), tai jie savo energiją atiduos puslaidininkiniam kristalui - ji virs šiluma. Tai reiškia, kad šviesos diodas perdegs. Todėl ir reikia riboti srovę, t.y. ją stabilizuoti. Jei įtampa daug didesnė už maitinimo, tai įvyks pramušimas.
                                    Paskutinis taisė Al1; 2011.10.17, 18:50.

                                    Comment


                                      Klaipėda. Smiltynės jachtklubas





                                      Paskutinis taisė digital; 2022.04.16, 19:07. Priežastis: atkurtos nuotraukos
                                      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                      Comment


                                        Keli vaizdeliai iš Tbilisio:
                                        "Gyvi žibintai":


                                        Fonarščik

                                        Autorius: coresh

                                        RTU02 sovietmečiu! Ką ir be pridursi...

                                        Iš delcampe.net

                                        Comment


                                          Ir vėl ruduo, ir vėl laikas pasikeisti padangas, o tuo metu, kai vyksta darbas – puiki proga palakstyti su foto aparatu. Taigi, taip atsidūriau Žirmūnuose, Katkaus gatvėje ir suradau keletą trofėjų...
                                          Pirmiausia dėmesį patraukė senas vienišas liuminescencinis šviestuvas vaikų darželio teritorijoje. Kas įdomiausia, kad visoje teritorijoje - vienas vienintelis stulpas, prie tvoros ir gembė atsukta taip, kad jei šviestų, tai ne į darželio kiemą, o į nuosavo namo kiemą... Šiandienos fotosesijoje, už tokius x-failus jam skyriau trečią vietą...


                                          Antra vieta už paprastumą XXI amžiuje - šiam tvėriniui...


                                          Pirmą vietą paėmė šie „meno kūriniai“ (norisi rėkti)...






                                          Beje, paguodos prizas – šiam gerai per galvą gavusiam šviestuvui. Matosi kaip krentanti šaka įlenkusi korpusą. Net nesupratau, kaip jis ten laikosi. Nuotrauką nusiųsiu VGAET‘ui...

                                          ......
                                          Paskutinis taisė railman; 2011.11.07, 15:19.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X