Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Rokiškis

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Guest's Avatar
    Guest replied
    Joo.. smagu matyti gimtąjį miestą.

    Komentuoti:


  • Kiaune
    replied
    Gražu.

    Komentuoti:


  • Propper
    replied
    2011-03-01


    2011-03-01


    2011-03-01

    Komentuoti:


  • Guest's Avatar
    Guest replied
    Radau neblogą naujieną "Gimtasis Rokiškis" svetainėje.

    Prekybos centras: ledai pajudėjo!
    „Turime gerų žinių: netrukus Perkūno gatvės sklype ims burgzti buldozeriai: iki balandžio 1-osios turi būti paruošta vieta prekybos centro statybai“, - „Gimtajam Rokiškiui“ sakė rajono meras Almantas Blažys.

    Susitiko su vadovais
    Rajono meras susitiko su UAB „Maxima LT“ turto valdymo direktoriumi Andriumi Kmieliausku. „Maximos“ atstovas pranešė, kad šios įmonės skelbtą konkursą parengti sklypą prekybos centrui statyti laimėjo Kupiškio įmonė UAB „Dailista“. „Jos vadovas Jonas Marcišauskas man sakė, kad įmonė jau pasirašė sutartį su UAB „Maxima LT“ ir netrukus pradės griovimo darbus Perkūno gatvėje, prekybos centrui numatytame sklype“, - sakė p. Blažys. Mero žiniomis, sklypas statyboms turi būti paruoštas iki balandžio 1-osios.
    http://www.grokiskis.lt/lt/temos/akt...-pajudejo.html

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Atminimo lentos Rokiškyje

    Centrinėje miesto aikštėje ant namų sienų pritvirtintos trys identiškos lentos:

    Nepriklausomybės a. 5


    Nepriklausomybės a. 10


    Nepriklausomybės a. 15


    Kauno 3. Dvi lentos (taip ir norisi parašyti - trys; ta supirktuvės iškaba labai jau įdomiai simetriškai priderinta), taip pat skirtos sovietinio teroro aukoms atminti.


    Šioji - visai įdomus kalvystės darbas


    O ši padaryta iš plonos skardos, kuri labai lengvai deformuojama... Aišku, geriau tokia, nei jokios


    Prie vieno iš dvaro ansmablio pastatų riogso štai toks objektas. Anksčiau ši akmeninė stela su atminimo lenta stovėjo centrinėje aikštėje.


    Dabar šis įrašas pakartotas aikštėje ant žemės gulinčioje akmens plokštėje (tos plokštės nuotraukos, deja, neturiu)


    Baigiant šį pranešimą, pora kertinių akmenų nuotraukų

    Dvaro rūmų cokolyje du ornamentais įrėminti kertiniai akmenys. Kairiajame įrašyta: 18IT01. Tai rūmų pastatymo data (1801 m.) ir jų savininko grafo Ignoto Tyzenhauzo inicialai. Ar buvo kas nors įrašyta antrajame akmenyje, nežinau.


    Rokiškio J. Tumo-Vaižganto vidurinės mokyklos kertinis akmuo. Tuometinės gimnazijos pastatas pradėtas statyti 1930 m. - Vytauto Didžiojo jubiliejiniais metais. Plačiau apie tai mano pranešime šio forumo temoje "Mokyklos".

    Komentuoti:


  • Guest's Avatar
    Guest replied
    Šiandien oficialiai buvo atidaryta Respublikos gatvė.
    http://www.grokiskis.lt/lt/temos/die...atidaryta.html
    Keletas atidarymo akimirkų:






    Nuotraukos iš "Gimtasis Rokiškis"

    Komentuoti:


  • Xmaster
    replied
    Parašė Xmaster Rodyti pranešimą
    Pateikiu iliustraciją aukščiau temoje esančiam straipsniui apie darbus Rokiškyje.

    "Prizoominta" nuotrauka nuo Taikos/Respublikos gatvių sankryžos žvelgiant Respublikos gatve link centro pusės. Gatvė nuo buvusių gan plačių dviejų eismo juostų buvo išplatinta iki 3 juostų. Primenu, kad gatvė yra vienpusio eismo. Iškirsti seni medžiai, pakeisti seni elektros stulpai, įrengiamos šalikelės vietos automobilių statymui. Džiugu matyti atsinaujinančią gatvę.
    Atvaizdas


    Be "zoom". Šioje atkarpoje eismas yra dvipusis ir tęsiasi iki prieš tai buvusioje nuotraukoje matomo ženklo - eismas draudžiamas.
    Atvaizdas


    Beje, gatvė prieš keletą metų atrodė taip (važiuojant iš miesto centro)
    Atvaizdas


    Trinkelėmis klojamas šaligatvis
    Atvaizdas


    Žvilgsnis atgal link Respublikos/Taikos g. sankryžos. Čia taip pat prisidėjo papildoma eismo juosta, posūkiui į dešinę
    Atvaizdas


    Atvaizdas


    Gerai, kad įrengtos vietos parkuotis automobilius. Nors šaligatvis susiaurėjo, tačiau dabar eismo juostų neblokuos sustatyti automobiliai (kaip, kad džipas kairėje)
    Atvaizdas


    Dar kartą "big zoom".
    Atvaizdas


    Atvaizdas


    Kita rekonstruojama gatvė - Taikos g., ruožas prie bendrabučių.
    Vėlgi įrenginėjamos vietos parkuoti automobilius arba šaligatvis - tiksliai nenusprendžiau kas
    Atvaizdas


    Čia lyg ir darys didelę automobilių stovėjimo aikštelę
    Atvaizdas


    Nežinau tik kur ties prieš tai ant to kalniuko buvusį pėsčiųjų šaligatvį
    Atvaizdas


    Prie stadiono rekonstrukcijos nebuvau nuėjęs, tik galiu įkelti iš "Gimtasis Rokiškis" svetainės vieną prieinamą nuotrauką. Dar tik žemės stumdymai vyksta.
    Atvaizdas


    Planas kaip turi atrodyti po rekonstrukcijos:
    Atvaizdas
    Čia iškarpa iš temos projektai mažesniuose Lietuvos miestuose.
    Dar, kad nebūtų visiškai sudubliuota, tai įkeliu keletą papildomų nuotraukų:
    Čia kiek žinau turėtų įsikurti boulingo klubas


    Šiltas namukas


    Ir keletas vaizdų iš prieš keletą metų atnaujinto miesto parko






    P.S. Pastebėjau, kad pirmame puslapyje esančios mano Rokiškio reportažo nuotraukos neberodomos, tai kada turėdamas laiko sutvarkysiu nuorodas.

    Komentuoti:


  • Xmaster
    replied
    Netikėtai gerą naujieną radau atsivertęs Rokiškio miesto laikraščio tinklalapį:
    Sporto arena: popieriniai planai virsta tikrove
    Daugiafunkcinis sporto kompleksas su dengta ledo arena, baseinu, krepšinio aikšte. Tokie grandioziniai planai įgauna realų pagreitį. Po sunkių ir ilgų debatų Vyriausybė skyrė lėšų techniniam šio objekto projektui. Rajono politikai ir didžioji visuomenės dalis vieningai palaiko siekį mieste turėti apie 20 mln. litų kainuosiantį modernų sporto kompleksą, kuris taptų dideliu traukos centru.
    Vietos užteks visiems
    Pagal planus, daugiafunkciniame sporto komplekse numatyta pagrindinė krepšinio sporto salė su 500 vietų žiūrovų tribūna bei dviem mažesnėmis salėmis imtynininkams ir sunkiaatlečiams. Greta glausis lengvų konstrukcijų dengta ledo arena su 200 vietų žiūrovų tribūna. Bus ir 25 m ilgio baseinas su pirčių kompleksu. Sporto komplekse numatytos patalpos administracijai, higienos, persirengimo kambariai, ūkinės patalpos bei nedidelė kavinukė. Čia ateityje galėtų vykti respublikinės ir tarptautinės ledo ritulio bei kitų sporto šakų varžybos.
    Šaltinis: http://www.grokiskis.lt/lt/temos/die...a-tikrove.html
    Gaila tik nepilnas straipsnis laikraštuke

    Čia planas, kaip viskas turėtų išsidėstyti teritorijoje


    Šiuo metu vieta atrodo taip:

    Komentuoti:


  • Xmaster
    replied
    Perkeliu čia savo pranešimą iš Infrastruktūros mažesniuose miestuose temos, kadangi Rokiškio tema jau reikalauja atnaujinimų

    Rekonstruojama viena pagrindinių Rokiškio gatvių, vedanti nuo miesto senosios dalies/centro link naujojo mikrorajono. Stabtelėjau prie parduotuvės ir kaip tik fotoaparatas buvo šalia, tai keletas kadrų. Gatvė rekonstruojama iš pagrindų: tiesiamos naujos komunikacijos, iškirsti seni medžiai, keičiami šaligatviai ir panašiai.
    Į daugiabučių mikrorajono pusę




    Į miesto centro pusę


    Čia prisiminimui iš mano reportažo apie Rokiškį, tai prieš rekonstrukciją gatvė atrodė taip:

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Labai džiugu, nes atrodo, kad Rokiškyje kuriasi nauja kultūrinė erdvė, dar viena lankytojų traukos vieta. Iš privačios iniciatyvos atsirado Valdovų kiemelis. Jis yra UAB "Leokordis" teritorijoje (Perkūno g. 4). Nuo 2009 m. rudens kiemelyje jau yra keliolika medžio skulptūrų, sukurtų drožėjų iš visos Lietuvos. Gegužės 21-22 d. čia pirmąkart įvyks istorijos ir teatro festivalis „Tūkstantmečio atspindžiai".
    Žr. čia: Valdovų kiemeliui – teatrų krikštas.

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Koplytstulpis Šv. Augustino bažnyčiai atminti. Yra Vytauto g., netoli Laukupės. Šv. Augustino bažnyčia veikė tarpukariu buvusioje Rokiškio stačiatikių cerkvėje, rekonstruotoje į katalikišką šventovę. Kadangi visai netoli buvo didžiulė Rokiškio parapinė bažnyčia, tai naujoji "specializavosi" kaip mokinių šventovė, joje pamaldas laikė gimnazijos kapelionas. Po karo joje įrengta sporto salė, o 1957 m. nugriauta.



    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Rokiškio žydų kapinės

    Rokiškio vakariniame pakraštyje, šalia Aušros gatvės pradžios yra žydų kapinės.


    Seniausioji - pietinė kapinių dalis. Joje po žolę išsibarstę antkapiai, seniausia data ant vieno jų - 1882 metai. Maceivos akmeninės.




    Šiauriau - naujesnioji dalis. Maceivos daugiausia iš tarpukario, šiek tiek yra ir iš pokario. Daug jų yra mūrinių, taip pat akmeninių ar mišrių. Kai kurios primena kažkokius namelius arba sarkofagus...


    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
    Kodėl 1932 metais nugriovė?
    Carinei valdžiai sustabdžius darbus kalvarijoje, ji taip ir liko neužbaigta. Ir tarpukariu niekas nesiėmė atkurti Kryžiaus kelią, sutaisyti ir užbaigti jo stotis, todėl niekam nereikalingos koplytėlės tik iro ir griuvo. Net ir didesnioji Velniakalnio koplyčia buvo visiškai apleista iki 1940 m., kai joje buvo įrengtas Lurdo altorius (jos paskirtis buvo pakeista: iš kalvarijos stoties virto atskira koplyčia). Kadangi kalvarijos neatkūrė, tai griūvančios koplytėlės buvo nereikalingos, todėl buvo galima ir nugriauti, matyt, ypač esančias mieste prie namų.

    Komentuoti:


  • Eimantas
    replied
    Kodėl 1932 metais nugriovė?

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Papildydamas pranešimą apie Rokiškio kalvariją, įdedu dar vienos koplytėlės nuotrauką. Tai 1932 m. nugriauta koplytėlė, viena iš kalvarijos stočių (stacijų). Iš išvaizdos atrodo panašiai kaip ir Sodų gatvės koplytėlė. Ši, kaip ir dauguma kitų išlikusių, yra stelos pavidalo, kiekvienoje jų likę arkinės nišos šventiems paveikslams.


    (Nuotrauka iš asmeninio Algimanto Miškinio rinkinio, publikuota leidinyje: Rokiškis: Miestas. Kraštas. Žmonės. Vilnius: Diemedžio leidykla, 1999, p. 104).
    Paskutinis taisė Civis; 2010.02.07, 17:44.

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Kiek paejėjus, kita koplytėlė...




    ...ir trečia


    O čia matosi visos trys Velniakalnio koplytėlės


    Bendras pirmų dviejų vaizdas. Kiek matosi, jog pirmoji, didžioji stovi ant iškilumos. Tai ir yra pats Velniakalnis, jo viršūnė. Sakralinio komplekso proga bandyta kalvą ir vietovę perkrikštyti... Velykalniu.


    Nuo Velniakalnio – puiki Rokiškio šiaurės vakarų panorama su rajono ligonine ir bažnyčia.
    Paskutinis taisė Civis; 2010.02.07, 00:03.

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Einame toliau
    Kitos trys koplytėlės yra Velniakalnyje (netoli tako į kalvariją yra miesto riboženklis, net nežinau, ar jos mieste, ar jau rajone). Jas pasiekti galima nuo bažnyčios važiuojant (arba einant, visai netoli, gal koks kilometras) Kęstučio gatve, o po to pasukus į kairę, į V.Lašo g. ir tada iki kol. sodų; kairėje V. Lašo gatvės pusėje koplyčios šmežuoja jau iš tolo.

    Pirmoji nuo kelio koplyčia, pati didžiausia iš komplekso (jei neįskaitysim kapinių koplyčios), su vidaus erdve. Dabar įėjimas užkaltas lentomis, uždėtas apsauginis stogas, visgi kultūros paminklas... Tai joje dar ir XX a. 5-ajame dešimtm. veikė Lurdo altorius, buvo meldžiamasi per Devintinių procesiją.



    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Panaši koplytėlė yra maždaug priešais kapines, Sodų gatvėje. Priklausė kalvarijai.


    Dar ta pati Sodų gatvės koplytėlė, už jos toliau – bažnyčia.

    Komentuoti:


  • Civis
    replied
    Rokiškio kalvarija

    Rokiškio kalvarija buvo kuriama XIX a. antrojoje pusėje. Tai vienas iš Kryžiaus kelio kompleksų Lietuvoje. Deja, nebaigtas, o, einant laikui, ir gerokai apnykęs. Išlikę 6 statiniai - koplytėlės (yra dar 7 koplyčia, bet dėl jos priklausomybės kompleksui abejojama; apie tai vėliau).

    Turbūt pradėta kurti 1864 m., kai sudegė medinė Rokiškio bažnyčia, o grafai Tyzenhauzai pradėjo rūpintis naujos šventovės statyba; taigi, į planus tuomet tikriausiai įtrakė ir didesnio sakralinio komplekso steigimą.

    Apskritai, kalvarijos koplytėlės dera prie bažnyčios ir šventoriaus statinių neogotikos stilistikos, o raudonų plytų mūras ir akmenys, iš kurių jos sumūrytos, iš viso yra vienas iš Rokiškio architektūrinės tapatybės veidų. 1886 m. rašoma, jog koplytėlės jau apleistos, griūva. Greičiausiai, sutrukdė caro valdžios draudimai, sekę po 1863 m. sukilimo.

    Kalvarija liko neužbaigta, o vėliau kai kurie pastati nugriauti. Tarpukariu dalis koplytėlių suremontuota, o didžiojoje iš jų įrengtas Lurdo altorius su Švč. Mergelės Marijos skulptūra. (Pagal: A. Giniūnienė Viešpaties Kančios kelio pamaldumo tradicija – XVIII-XIX a. Lietuvos kalvarijos. In: Kultūros paminklai, t. 13, Vilnius, 2008).

    O dabar pluoštas nuotraukų, iš keleto mano apsilankymų, šioje kalvarijoje.

    Viena iš išlikusių komplekso dalių yra senosiose miesto kapinėse (Laukupio g.), netoli Šv. Mato bažnyčios.
    Kapinių vartai (nuotr. kairėje matosi viena kalvarijos koplytėlių, o dešinėje - kapinių koplyčia)


    Kapinių koplyčia. Dėl jos priklausymo kalvarijai abejojama. Tačiau galėjo būti viena iš komplekso statinių, naudojamų Kržiaus kelio apeigose.


    O štai koplytėlė kapinėse, prie tvoros, tikrai priklausė kalvarijai. Priešais ją yra kita, tačiau, deja, nesu nufotografavęs (šiaip ji beveik identiška).
    Paskutinis taisė Civis; 2010.02.07, 16:44.

    Komentuoti:


  • pawliuz
    replied
    Kelios nuotraukos iš manęs:


    Eglutė šią žiemą


    Bažnyčia


    Aikštė. Nekokia telefono nuotraukų kokybė


    Į Rokiškį



    Tūbelio gimnazija


    P. Širvio gatvė


    Rytas


    O čia šiaip tokios baugios

    Paskutinis taisė pawliuz; 2009.03.22, 12:18.

    Komentuoti:

Working...
X