Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Knygos apie architektūrą

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    https://www.valdovurumai.lt/pl/dzial...eonas-vilniuje




    Vytauto laikų Katedra buvo kvadratinio plano pastatas rekonstruotas po 1399 m. gaisro (o ne po 1419 m.). Prie pietinės šios katedros sienos pastatytos koplyčios rūsyje buvo Vytauto šeimos kapavietė išpuošta freskomis. Kripta sugriauta statant naują didesnę Katedrą XV a. viduryje. Palaikai iškelti į naują kriptą kuri buvo šalia. Dabartinės gotikos stiliaus didžiosios Katedros pamatai pastatyti jau po Vytauto Didžiojo mirties XV a. viduryje - 2 pusėje Kazimiero Jogailaičio laikais, prie jos 1463 m. pastatyta viena pirmųjų Goštautų, 1476 m. Kęsgailų, 1484 m. Karalių koplyčios.







    Knygos autorius rašo, kad: 1931 m. buvo nuslėpta ketvirtojo karsto radimo aplinkybės, kalbama apie jo paslėpimo ir perlaidoto po 1931 m. naujoje kriptoje ir 1985 m. atradimo peripetijas. Nepasitvirtino, kad 1931 m. įrengtoje slaptoje kriptoje yra Vytauto palaikai. Ši atrasta 1985 m. joje yra 60 metų vyro palaikai, naujausi tyrimai palaikus datuoja nuo 1470 iki 1640 m. Autorius rašo, kad numatytoje 1931 m. perlaidoti Vytauto kriptoje kažkodėl (sumaišyti) buvo padėti kito XV-XVII a. asmens palaikai.

    Comment




      Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus išleido Lietuvos valstybingumo 100-mečiui ir V. Dubeneckio 130-osioms gimimo metinėms dedikuotą monografiją „Tautinės modernybės architektas: Vladimiro Dubeneckio gyvenimas ir kūryba 1888–1932“.

      http://www.ltnews.lt/2019/01/15/taut...yba-1888-1932/

      Atspindžiai. Paveldo kolekcija Tarpukario architektas Vladimiras Dubeneckis. I dalis http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1...ration=1524000

      Comment




        Napaleonas Kitkauskas visai kitaip mato Katedros atsiradimo ir statybos istoriją (tai pat ir kuriose vietose galėtų būti Vytauto Didžiojo kapavietė ir palaikai) negu jo kolega Vytautas Urbanavičius, knygą paėmiau paskaityt iš bibliotekos, beveik nieko nesiskiria nuo 1994 m. leidimo. http://www.vcb.lt/vilniaus-arkikated...G5YujHzmWuXExk

        Comment


          Interviu su Marija Drėmaite:

          Click image for larger version

Name:	IMG_20190505_153151.jpg
Views:	872
Size:	216,8 kB
ID:	1719875Click image for larger version

Name:	IMG_20190505_153418.jpg
Views:	847
Size:	360,2 kB
ID:	1719876Click image for larger version

Name:	IMG_20190505_153459.jpg
Views:	846
Size:	300,4 kB
ID:	1719877Click image for larger version

Name:	IMG_20190505_153336.jpg
Views:	837
Size:	307,8 kB
ID:	1719878

          Comment


            http://lad.lt/z-baubonio-ir-g-zabiel...mai-lietuvoje/









            Comment


              Ne knyga, bet nežinau kur daugiau dalintis. Internete tapo prieinamas filmas Urbanized: https://vimeo.com/402413663

              Comment


                Sveiki, gal galite rekomenduoti literatūros apie valdžios pastatų arcitektūros tradicijas, raidą, stilius? Ypač apie Europos sostinių parlamentų pastatus?
                Ačiū!

                Comment


                  Norėjau pasiteirauti apie knygą "Dailė architektūroje". Gal kas nor turi ir galėtų pasidalinti turiniu ir bendrai kokia informacija čia pateikta, labaiu mokslinė, filosofinė ar visiškai skirta plačiajai visuomenei?




                  Comment


                    Išleistas Žvėryno medinių namų architektūros elementų katalogas
                    https://sa.lt/isleistas-zveryno-medi...ntu-katalogas/

                    http://www.kpd.lt/news/5296/158/Isle...grindinis.html

                    Medinės miesto architektūros muziejus pristato pirmąjį kompleksinį Žvėryno medinės architektūros elementų tyrimą – „Žvėryno medinių namų langų, apvadų ir dailylenčių katalogą“, kuriame detaliai analizuojami, vertinami ir tipologizuojami autentiški rajono medinių namų architektūriniai elementai: langai, apvadai, dailylentės, ir metalinės langų detalės.
                    Leidinio pagrindas – 2019-2020 metais Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu atlikti Žvėryno medinių namų architektūrinių elementų apmatavimai, autorių, Žvėryno bendruomenės narių Mariaus Skerniškio ir Dariau Rudzinsko kruopščiai papildyti fotografijomis, paveldosauginių tyrimų dokumentais bei archyvine medžiaga iš Lietuvos nacionalinio muziejaus fondų, Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Vilniaus regioninio apskrities archyvo, Kultūros vertybių registro, Žvėryno bendruomenės archyvo, Kultūros paveldo centro bibliotekos. Kataloge surinkta ir publikuota informacija ypač vertinga medinės architektūros paveldo apsaugos specialistams, architektams ir medžio meistrams, nes suteikia galimybę išsaugoti autentiškus bei atkurti neišlikusius medinius elementus, taip išlaikant unikalius Vilniaus medinei architektūrai būdingus bruožus ir vizualinį vientisumą. Per kataloge analizuojamus dailylenčių, langų apvadų, langų profilių ir metalinių detalių pavyzdžius atskleidžiama, kad kiekvienas šių elementų yra ypač svarbus saugant autentišką, „nesuplokštintą“, jaukų ir išskirtinį medinio namo vizualinį identitetą.
                    Click image for larger version

Name:	MMAM-katalogas.jpg
Views:	820
Size:	116,4 kB
ID:	1873954

                    Comment


                      Leidykla "Lapas" dar 2020 m. išleido garsiąją Jane Jacobs 1961 m. knygą "The Death and Life of Great American Cities" lietuvių kalba "Didžiųjų Amerikos miestų mirtis ir gyvenimas". Visi, kurie kiek labiau domisi urbanistika, architektūra, turbūt yra skaitę arba bent jau girdėję šią knygą, tad visiems rekomenduoju:

                      Click image for larger version

Name:	knyga.jpg
Views:	770
Size:	779,2 kB
ID:	1877939

                      Comment


                        Puiki knyga!

                        Comment


                          Marija Drėmaitė, Rasa Antanavičiūtė
                          Neįgyvendintas Vilnius
                          Leidėjas: Lapas, 2021
                          Ši knyga lydi Vilniaus muziejaus parodą „Neįgyvendinti XX amžiaus Vilniaus projektai“ (2021 m. liepos 21 d.–2022 m. sausio 9 d.), kurią rengė ir kuravo knygos autorės. Knyga išleista bendradarbiaujant su Vilniaus muziejumi.

                          https://www.leidyklalapas.lt/product...dintas-vilnius
                          https://vilniausmuziejus.lt/knygos-n...s-pristatymas/
                          Straipsnis šios dienos "Verslo žiniose"
                          VZ.LT 2021.12.02

                          https://laikrastis.vz.lt/index.php?a...52&type=1&z=60

                          Comment


                            Viltė Migonytė-Petrulienė. Weekendų miestai ir priemiesčiai. Kaip buvo kuriami modernūs kurortai tarpukario (1918–1940) Lietuvoje
                            Kurortai – weekendų miestai ir priemiesčiai – tapo kitokio gyvenimo pažadu tarpukario Lietuvoje. Savita architektūra ir urbanistika, pramogos ir ritualai formavo poilsio kultūrą, liudijo svarbius modernios valstybės kūrimo procesus.

                            Ši monografija leidžia naujai pažvelgti į visiems gerai pažįstamas poilsio kryptis, kurių potencialą bandyta išskleisti tarpukariu: nuo Birštono iki Palangos. Sykiu pažinti tuos kurortus, kurie XX a. istorijos verpetuose taip ir liko pumpuro stadijoje.

                            Tarpukario kurortų paveikslas prieš skaitytojų akis skleidžiasi per istorinį ir architektūrinį pasakojimą, to meto spaudos citatas bei archyvines nuotraukas. Ir užduoda klausimą: kiek tarpukario poilsiavimo tradicijos gyvos šiandien?

                            https://www.leidyklalapas.lt/products/weekendu-miestai

                            Comment


                              Knygos autoriai: tekstų autorius Vidas Poškus ir dailininkas Mindaugas Skudutis, idėjos autorė Aistė Gabrielė Černiūtė. Videniškiai. Kunigaikščių Giedraičių žemės beieškant.
                              Ši knyga – ypatinga tekstų ir vaizdų kelionė po Videniškių praeitį ir dabartį: LDK aukso amžius, Giedraičių giminė, Siesartės slėnio dangus ir vietos žmonių istorijos. Pasak knygos tekstų autoriaus V. Poškaus, pagrindinis šios knygos tikslas – aprašyti Videniškius, pastebėti ir užfiksuoti jų pagrindinius paminklus, objektus, žmones, o taip pat už skverno pagauti istorija ir religija persmelktą vietos atmosferą. Ne vieną vasarą Videniškiuose praleidęs dailininkas M. Skudutis labai taikliai ir gyvai vietos dvasią užfiksavo tapyboje ir piešiniuose.
                              https://www.moletumuziejus.lt/leidiniai/

                              Pati knygą pirkau iš A. G. Černiūtės, nežinau, kas daugiau platina.

                              Comment


                                Stasys Pipiras. Apie išlikusius ir mano atrastus Lietuvos dvarus
                                Hidrotechnikos inžinierius ir įmonių vadovas Stasys Pipiras dvejus metus paskyrė Lietuvos dvarų lankymui ir fotografavimui.
                                Autoriui rūpėjo parodyti kuo platesnį ir kuo tikresnį dvarų vaizdą: vieni puošnūs ir gerai sutvarkyti, gyvenantys pilnakraujį gyvenimą, o kiti, deja, dar apleisti, bemaž sunykę.

                                Kelionės ir fotografavimai pradėti 2019 06 01, o baigti 2021 08 08 penkiasdešimt septyniose miestų ir rajonų savivaldybėse. Automobilio spidometras suskaičiavo apie 31 350 km. Entuziastas aplankė ir nufotografavo 754 dvarus. Jam svarbiausia buvo atspindėti dvaro būklę. Susidarė 9 900 spalvotų nuotraukų kraitis. Dalis jų atrinkta į šį fotoalbumą

                                Leidėjas: Eglės leidykla 2022


                                https://www.patogupirkti.lt/knyga/ap...os-dvarus.html

                                Comment


                                  Gal kas turi knygu *.pdf apie architektura anglu arba vokieciu kalba?

                                  Comment


                                    Parašė ZYKLON-B Rodyti pranešimą
                                    Gal kas turi knygu *.pdf apie architektura anglu arba vokieciu kalba?
                                    Turim:

                                    https://libgen.is/search.php?req=arc...e=1&column=def
                                    https://libgen.is/search.php?req=arc...e=1&column=def

                                    Comment


                                      Spėjau nusipirkti, atrodo tuoj baigsis tiražas.



                                      Knygos "Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės architektūra: stilių raida" aprašymas

                                      Pagrindinis projekto tikslas – galutinai parengti spaudai ir išleisti mokslinį sintetinį darbą apie Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės architektūros istoriją, apimant raidą nuo valstybės susikūrimo XIII a. viduryje iki trečiojo ATR padalijimo 1795 m. Mokslinė šio darbo idėja - atskleisti LDK architektūros istoriją apimant visa jos teritoriją, priklausiusią kiekvieno stilistinio laikotarpio egzistavimo metu. Leidinys yra tarptautinio pobūdžio - tyrimas apima Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos, Lenkijos žemes istoriškai susįjusias su LDK. Monografija paremta įvairių šalių mokslininkų ir paties autoriaus atliktais architektūrologiniais, istoriniais ir natūriniais tyrimais. Architektūros raidos savitumai perteikiami chronologiškai, susiejant su krašto politiniu, konfesiniu, kultūriniu gyvenimu. Monografiją sudaro pratarmė, įvadas, 5 pagrindiniai skyriai apie romanikos, gotikos, renesanso, baroko ir klasicizmo architektūrą, pabaiga ir priedai. Knyga gausiai iliustruota pastatų planų brėžiniais, ikonografinių vaizdų reprodukcijomis, iš natūros darytomis nuotraukomis. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės architektūra: stilių raida | Patogupirkti.lt

                                      Comment


                                        Trečioji Alberto Kazlausko knyga Vilniaus gatvės gyvos. Iš pietų į šiaurę.

                                        https://www.knygos.lt/lt/knygos/viln...ietu-i-siaure/

                                        Daug ir įdomiai aprašyta apie Kirtimus, Šeškinę, Fabijoniškes, Viršuliškes ir kt.

                                        Comment


                                          Modern Spaces: A Subjective Atlas of 20th-Century Interiors
                                          https://www.amazon.co.uk/Modern-Spac...s%2C186&sr=8-1


                                          Druskininkų vandens parkas
                                          https://archivemoderninteriors.tumblr.com/page/3
                                          Paskutinis taisė RokasLT; 2023.04.23, 17:26.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X