Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Vidaus vandens keliai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiltos pavasario dienos traukte traukia prie vandens.


    Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
    www.airfoto.lt

    Comment


      Įdomiausias istorijos paminklas Smalininkuose – senasis uostas. Prieplauka čia buvo nuo pat miestelio įsikūrimo. Tačiau norint apsaugoti laivus nuo pavasarinių potvynių nešamų ledų, 1837 m. įrengtas tikras žiemos uostas. Senoms baržoms jis tiko, tačiau XIX a. antroje pusėje Nemune pasirodė garlaiviai, uostas nebetenkino laivininkų, todėl 1886-1888 m. buvo perstatytas ir išplėstas. Buvo paaukštintas ir pailgintas iki 400 m pylimas, išgrįstos krantinės. Uoste nuolat vyko gyvenimas. Kiekvienas Nemunu plaukiantis laivas čia turėdavo sustoti, kad pereitų muitinės kontrolę. Smalininkuose, šalia uosto, buvo laivų statykla, kurioje gaminti net 30 metrų ilgio laivai. Nestovėdavo tuščias uostas ir žiemą – čia likdavo žiemoti iki 60 laivų. Dabar uostas nebenaudojamas ir tik senos nuotraukos primena jo klestėjimo laikus.1811 m. Smalininkuose įrengta seniausia Lietuvoje ir pirmoji prie Nemuno vandens matavimo stotis. Pirmoji matuoklė neišliko. Dabar yra išlikę akmeniniai „laiptai“, sumūryti 1886 m. kurie buvo naudojami vandens lygiui matuoti. Šalia matuoklės yra stebėjimo bokštelis, statytas maždaug 1924-1926 m.








      Iš Smalininkai.lt ir KVB.
      Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
      www.airfoto.lt

      Comment


        Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
        Savaeigiai pontoniniai būstai ant vandens

        Atvaizdas


        Atvaizdas


        Atvaizdas
        Kas juose? Gyvena vietiniai, ar nuoma?

        Comment


          Jokios informacijos nebuvo, žmonių šalia taip pat.
          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

          Comment




            Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
            www.airfoto.lt

            Comment


              Nacionalinė ekspedicija Nemunu per Lietuvą




              Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
              www.airfoto.lt

              Comment


                Vidaus vandenyse nebeliks nelegalių prieplaukų

                Vyriausybėje rengiami pakeitimai, kurie iš esmės sutvarkys vidaus vandens prieplaukų registravimo ir priežiūros tvarką.

                Pripažįstama, kad vidaus vandenų prieplaukų naudojimo srityje iki šiol yra chaosas. Egzistuoja netgi dalis nelegalių prieplaukų, kurių savininkų niekas ir nevertė jų registruoti.

                Dabar Vidaus vandens transporto kodekse numatyti ištisi skyriai pakeitimų, kurie įteisins prašymų registruoti prieplaukas pateikimą, jų registravimo esminius reikalavimus, prieplaukų eksploatavimo niuansus ir netgi prieplaukų registracijos sustabdymą.

                Tai, kaip yra naudojamos prieplaukos, koks jų juridinis statusas seks Lietuvos saugios laivybos administracijos specialistai. Visos prie valstybinių vidaus vandens kelių steigiamos prieplaukos turės būti registruojamos Lietuvos saugios laivybos administracijoje, o esančios prie vietinių vidaus vandens kelių – savivaldybėse.

                Esminė nuostata yra tai, kad bus draudžiama naudoti bet kokią neįregistruotą prieplauką.

                Nurodoma, kad dabar jau įregistruotiems uostams pagal naujas nuostatas nieko keisti nereikės. Jos galios tik naujai įregistruojant uostą. Planuojama, kad naujojo pakeitimo nuostatos įsigaliotų nuo šių metų lapkričio 1 dienos.

                ...

                Comment


                  Klaipėdoje finišavo pirmasis ekspedicijos etapas

                  Liepos 4 dieną Klaipėdoje, Šiaurės rage, prisišvartavo unikalus burinis laivas kurėnas, pažymėdamas savaitę trukusio projekto „Nacionalinė ekspedicija. Nemunu per Lietuvą“ finišą. Ekspedicijos metu aplankytos istoriškai ir kultūriškai svarbios Lietuvai vietos paliko neišdildomų įspūdžių ir visko mačiusiems įgulos nariams.
                  Laivo kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus direktorius Romualdas Adomavičius džiaugėsi neįprasta įgula ir kilniu ekspedicijos tikslu: „ Man patiko kelionės idėja parodyti tėvynę, kad žmonės ją pažintų ir mylėtų. Tik gaila, kad plaukdami Nemunu neprasilenkėme nei su vienu laivu ar valtimi“, - sakė kapitonas, tikėdamasis paskatinti žmones daugiau keliauti vandens transportu.
                  http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1...tapas-1372097/
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    Tikslas pasiektas – Nemuno srovė įveikta baidarėmis

                    Trečiadienį 18–19 val., Druskininkuose, Nemuno prieplaukoje prie Ratnyčios upelio, finišuoja plaukimo baidarėmis „Vilties yriai Nemunu“ žygeiviai. Trys jauni bendraminčiai – rusniškis Domantas Laukevičius, šilutiškis Tomas Adomaitis ir klaipėdietis Kęstutis Kvaraciejus – pasiekė užsibrėžtą tikslą, kuriam lig šiol niekas nesiryžo, – nugalėjo didžiausios ir ilgiausios Lietuvos upės srovės tėkmę. Projekto tikslas - parama Klaipėdos Šv. Pranciškaus onkologijos centrui bei sergantiesiems onkologinėmis ligomis.

                    Prieš srovę kone 500 km distanciją Nemunu vaikinai įveikė per 11 dienų. Startas duotas liepos 26 d. Klaipėdoje, Danės upėje. Plaukimo metu įveiktos Kuršių marios bei maždaug po 50 km Nemuno kiekvieną dieną.

                    Lig šiol Nemuno prieš srovę irkluodamas dar neįveikė nė vienas žygeivis, nes tai gana sudėtingas plaukimas, priklausantis nuo aplinkos sąlygų, reikalaujantis tvirto tiek psichologinio, tiek fizinio pasirengimo.

                    Žygeiviai plaukimo metu gavo pademonstruoti ne tik fizinę ištvermę, bet ir psichologinį nusiteikimą, o pats irklavimas pasirodė gerokai sudėtingesnis nei manyta iš pradžių.

                    ...

                    Comment


                      Jurbarko prieplaukoje įkalinti laivai

                      Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Vyriausioji hidrologė Janina Brastovickytė „Mūsų laiką“ informavo, kad šiuo metu Nemune, ties Smalininkais, vandens lygis yra 36 centimetrai. Vidutinis daugiametis rugpjūčio mėnesio vandens lygis yra 110 centimetrų.

                      Guodžia tai, kad tai nėra žemiausias fiksuotas vandens lygis Nemune ties Smalininkais. Žemiausias vandens lygis buvo užfiksuotas 1992 m. rugpjūčio 21 d. Jis siekė tik 13 centimetrų.

                      Kaip rašoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pranešime, Nemune ties Druskininkais nuo liepos 8 dienos, ties Nemajūnais nuo liepos 18 d., o Kaune nuo liepos 19 d. vandens debitas yra sumažėjęs iki gamtosauginio (gamtosauginis debitas – minimalus vandentakio vandens debitas, reikalingas, kad būtų užtikrinamos minimalios ekosistemų gyvavimo sąlygos). Kaune jo dirbtinai padidinti Kauno marių sąskaita nėra galimybių, nes ir šio vandens telkinio lygis yra ties kritine riba.

                      Europos vidutinės trukmės meteorologinių prognozių centro duomenimis, pirmąją rugpjūčio mėnesio pusę bus šilti, sausi orai, todėl upių vandeningumas, tikėtina, vėl visur mažės.

                      Comment


                        Nemuno sala?
                        Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
                        www.airfoto.lt

                        Comment


                          Krašto upės – nepraplaukiamos ir baidare

                          Sausra pakoregavo ir baidarininkų maršrutus. Plaukti baidarėmis Jurbarko krašte įmanoma tik Nemunu ir nuo Vertimų iki Jurbarkų, t.y. užtvanka. Būtent šiais maršrutais dabar ir plaukia baidarininkai. Tai patvirtinto baidarių nuoma užsiimantys verslininkai Jurbarke.

                          Mituva yra taip nusekusi, kad plaukti baidarėmis neįmanoma. „Geriau pasiimkite kuprines ir eikite pėsčiomis. Nepraplauksite“, - vieniems savo klientams sakė baidares nuomojantis verslininkas Osvaldas Kasputis, išgirdęs pageidavimą plaukti Mituva nuo Girdžių iki Jurbarko mažųjų laivelių prieplaukos. „Pasižiūrėkite, kaip upė atrodo žemupyje, kur paprastai turi būti daugiausiai vandens. Ir čia Mituva nusekusi taip, kad nepraplauksite“, - sakė minėtiems klientams O.Kasputis.

                          Vienintelė upė, kuria dar galima plaukti, yra Jūra ties Taurage. Darbo dieną išsinuomoti baidarę galima už 10 eurų, o savaitgaliais – už 15 eurų. Dar kainuos susimokėti už kilometrus, nuvežant ir parvežant į pageidaujamą vietą.

                          Comment


                            Kaunas


                            Pakeliamas tiltas pamiršo ne tik garlaivius, bet ir vandenį.


                            Iškilo II Pasaulinio karo vokiečių statyto tilto atramos.




                            Geležinkelio tiltas.
                            Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
                            www.airfoto.lt

                            Comment


                              Visi turistiniai maršrutai iš Kauno neplanuotai sustabdyti Nemune?

                              Comment


                                Gera proga perbrist Nemuną, kad senatvėj būtų galima anūkams girtis, kaip per didžiąją 2015-ųjų sausrą Nemuno vanduo iki kelių nesiekė

                                Comment


                                  Minimalaus lygio dar nepasiekė.

                                  Flickr

                                  Comment


                                    Nemunas ties Kaunu – neregėtai nusekęs

                                    Nusekusi didžiausia Lietuvos upė nesulaukusi didesnio lietaus ir toliau pavojingai senka, tačiau specialistai mano, kad blogiau jau turbūt nebegali būti.

                                    „Nemuno būklė nepavydėtina, taip nusekusio Nemuno neprisimena net seniausiai dirbantys kapitonai“, – kalbėjo Vidaus vandens kelių direkcijos vadovas Antanas Ivanauskas. Jo nuomone, tokią situaciją lėmė užsitęsusi sausra ir praėjusi žiema, kuri nebuvo snieginga.

                                    Vis dėlto A.Ivanauskas mano, kad padėtis stabilizavosi, ir smarkiau nusekti Nemunas nebegali. Kita vertus, sinoptikai taip pat žada pasirodant lietų.

                                    Tokios sąlygos itin nepalankios ir laivybai, mat kai kuriose vietose Nemuno gylis siekia vos 1 metrą.

                                    „Laivai plaukioja, tačiau itin atsargiai“, – kalbėjo A.Ivanauskas. Dėl deguonies stygiaus kenčia ir Nemuno gyvūnija bei augalija.

                                    Tuo tarpu kauniečiai juokauja, kad miesto centre esanti Nemuno sala jau virto pusiasaliu, mat kai kuriose vietose Nemuno senvagę galima perbristi net smarkiai nesušlapus kojų.

                                    Comment


                                      Nebereikalingo laivo kapitonas: „Tokios sausros dar nesu matęs“

                                      Comment


                                        Nusekęs Nemunas prie Jurbarko tilto.







                                        Comment


                                          Jurbarko mažųjų laivelių prieplauka.



                                          Comment

                                          Working...
                                          X