Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Uostas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Išvados: kaltas „Ocean Crown“ kapitonas

    Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje baigtas vidinis tyrimas dėl laivo „Ocean Crown“ avarijos ties Klaipėdos uosto prieigomis. Dėl variklio gedimo nevaldomas laivas ant seklumos užplaukė 2017 m. gruodžio 24 d. paryčiais. Siekiant išsiaiškinti visas avarijos aplinkybes, nustatyti įvykių seką ir įvertinti visų uosto tarnybų veiksmus, buvo išklausyti visi 9 radijo ryšio kanale užfiksuoti pokalbiai tarp laivo „Ocean Crown“ įgulos narių ir Laivų eismo tarnybos. Taip pat buvo išanalizuoti telefoniniai pokalbiai tarp Laivų eismo tarnybos ir Uosto priežiūros skyriaus dispečerio-koordinatoriaus, laivą agentuojančios kompanijos atstovų.

    „Nors galime pasakyti, kad ši laivo avarija baigėsi laimingai (laivas nekliudė molo, nenukentėjo žmonės, nepadaryta žala gamtai, laivas nesutrikdė laivybos ir gana greit buvo patrauktas nuo seklumos), visgi būtina atsakyti į visus klausimus, kurie kilo po avarijos. Ar visos tarnybos reagavo tinkamai, ar buvo galima išvengti avarijos, kokie buvo laivo kapitono veiksmai – į visus šiuos klausimus tyrime atsakyta. Šis tyrimas neturi tikslo ieškoti kaltų ar juos bausti, jis reikalingas tam, kad jeigu ir buvo padaryta klaidų, ateityje jų būtų išvengta“ – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus, kurio įsakymu iš karto po avarijos buvo sudaryta darbo grupė avarijos aplinkybėms išsiaiškinti.

    Išvadose pateikta, kad laivo „Ocean Crown“ kapitonas apie grėsmes įspėtas dar gruodžio 23 d. pavakarę – 17.20 val. laivui „Ocean Crown“, stovinčiam išoriniame reide nuleidusiam inkarą, buvo duotas nurodymas iškelti inkarą ir audrą praleisti jūroje. Tą patį vakarą kelis kartus Laivų eismo tarnybos (LET) operatorius išorės reide stovinčiam laivui „Ocean Crown“ radijo ryšiu pranešė, kad tokiomis sąlygomis laivams stovėti su nuleistais inkarais yra draudžiama. Laivas patvirtino, kad žino apie duotus nurodymus pakelti inkarus ir kontroliuoja situaciją bei laivo įgula ruošiasi pakelti inkarą, tačiau to nepadarė. Vakarų vėjas pakilo iki 26–28 m/s, bangos aukštis pasiekė 4–5 metrus. 02.13 val. LET operatorius gavo pranešimą iš laivo „Ocean Crown“ apie tai, kad neveikia pagrindinis variklis ir laivas su dviem išmestais inkarais dreifuoja į uosto pusę. Gavusi pranešimą LET nedelsiant apie tai informavo Uosto priežiūros skyrių (UPS), Jūrų gelbėjimo ir koordinacinį centrą (JGKC) ir laivo agentą. Su laivu buvo palaikytas nuolatinis ryšys, nuolat vyko pokalbiai su laivo agentu, su vilkikų kompanijomis, kurių prašyta pagalbos. Vilkikai atsisakė vykti į jūrą argumentuodami, kad vilkikai tokiomis meteorologinėmis sąlygomis jūroje dirbti negali, nes gresia pavojus įgulų gyvybėms. Apie situaciją informuojami uosto kapitonas, Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA). Laivo kapitonas nusprendžia pagalbos žmonėms gelbėti neprašyti. 04.50 val. laivas „Ocean Crown“ informuoja LET, kad laivas 2 300 metrų nuo šiaurinio molo ir 240 metrų nuo kranto užplaukė ant seklumos nosimi į krantą. Su įgula nuolat buvo palaikomas ryšys, tačiau laivo kapitonas pagalbos signalo gelbėti žmones nesiuntė.

    Išanalizavus laivo „Ocean Crown“ mašinų skyriaus žurnalą, nustatyta, kad laivo kapitonas beveik 9 valandas neinformavo, kad pagrindinis variklis neveikia (nuo 2017-12-23 17.20 val. iki 2017-12-24 02.15 val.). Laivo kapitonas neįvertino meteorologinių sąlygų pokyčio ir laiko, kurio prireiktų paleisti variklį, santykio. Dėl to abu nuleisti inkarai laivo neatlaikė ir laivas, laivo kapitonui pranešus apie neveikiantį pagrindinį variklį, po 2 val. 35 min. dreifavimo užplaukė ant seklumos Melnragės priekrantės zonoje. Laivo kapitonas pažeidė šiuos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto laivybos taisyklių (toliau – laivybos taisyklės) punktus:
    1. 40. „<...>Visi uoste esantys asmenys, sužinoję, kad uoste esančiuose laivuose yra gedimų ar kad jie neatitinka saugios laivybos reikalavimų, dėl ko gali kilti grėsmė žmonėms, aplinkai, materialiajam turtui, nedelsdami privalo informuoti UPS. UPS inspektorius nedelsdamas apie tai informuoja uosto kapitoną ir Administraciją. <...>“;
    2. 84. „Inkaravietėse stovinčių laivų kapitonai, gavę LET perspėjimą apie didesnį kaip 15 m/s vėją ir norėdami apsaugoti laivo inkaravimo įrangą, privalo pakelti inkarus ir išplaukti į atvirą jūrą“.

    Už minėtus pažeidimus laivo kapitonas buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 399 str. 1 d. Jam buvo surašytas Administracinio nusižengimo protokolas. Laivo kapitonas visiškai su savo kalte dėl padarytų nusižengimų sutiko.

    Comment


      Naujas naftos rezervuaras Būtingės terminale: pakaktų 250 milijonų km kelionei

      „Orlen Lietuva“ atidarė naują naftos rezervuarą Būtingės terminale. 52 tūkst. kubinių metrų talpos rezervuaras penktadaliu padidino terminalo talpą, taip padidindamas ir bendrovės, ir šalies energetinį saugumą, rašoma bendrovės pranešime...
      Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

      Comment


        Kodėl sunerimo Klaipėdos uosto kompanijos


        Uostininkai, planuojantys kelerių metų milijonines investicijas į uosto suprastruktūrą, baiminasi, kad laiku gali nebūti tinkamos infrastruktūros. Mat šiemet pasikeitus mokestinėms sąlygoms Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija turės skolintis labai daug pinigų, jeigu bandys įgyvendinti savo ambicingus planus. Kitas dalykas, Klaipėdos uostas lyginamas su tokiais uostais kaip Hamurgas ir Roterdamas, ir norima didinti Lietuvos uosto kompanijoms žemės nuomos mokestį.

        VšĮ Stebėsenos ir prognozių agentūros vadovo Deivido Gabulo teigimu, prieš priimant tokius sprendimus Lietuvos uostas buvo lyginamas su kitų šalių uostais, kurių informacija buvo prieinama. Paaiškėjo, Klaipėdos uosto direkcija beveik nesiskolino pinigų, tad jos nuosavo kapitalo grąža mažesnė, pajamos iš 1 perkrautos tonos mažesnės nei kituose uostuose, tačiau pelningumo marža smarkiai viršija kitų uostų rodiklius. Visų kitų šalių uostų savininkai reikalauja mokėti dividendus. O Klaipėdos uostas tarsi iškrenta iš tos sistemos. Todėl daromi pakeitimai, kad kasmet Vyriausybė spręstų, iš kokių lėšų kokie projektai turi būti įgyvendinami.

        Uostininkai dar labiau sunerimo, manydami, kad dėl kiekvienos krantinės rekonstrukcijos sprendimą dabar turės priimti Vyriausybė. Jie patikinti, kad taip nebus, kad kalbama bendrai apie pinigus.

        Pasak LKAB „Klaipėdos Smeltė“ generalinio direktoriaus Rimanto Juškos, dabartinė situacija uoste - ilgai trukusio darbo pasekmė. Šiandien laužyti tą grandinę būtų pavojinga. Nėra jokių garantijų, kad padidinus žemės nuomos mokesčio kainą, tarkime, tris kartus, uosto kompanijos taip pat efektyviai dirbs ir investuos tiek pat daug kaip iki šiol. Žemės nuomos mokestis Roterdame ar kituose didesniuose uostuose yra pagrįstas tuo, kad operatorius gauna visiškai įrengtą ir infrastruktūrą, ir suprastruktūrą. Kai kuriuose uostuose, pavyzdžiui, Švedijos Malmės uoste, net uosto kranus perka valstybė. Klaipėdos uoste į suprastruktūrą kompanijos investavo pačios ir kur kas daugiau nei valstybė, t. y. Uosto direkcija į suprastruktūrą.

        R. Juškos teigimu, negalima lyginti Klaipėdos su Vakarų Europos uostais, kurie yra strategiškai išsivystę ir turi didelį gyventojų skaičių. Tačiau, anot jo, Klaipėda jau darosi savotiškas konkurentas tokiems uostams kaip Hamburgas ir Roterdamas. „Jie tik apsidžiaugs, kad Lietuvos valstybės veiksmai susilpnins savo uosto pozicijas“, - mano jis.

        14 metų krovos kompanijų asociacijai vadovavęs Aloyzas Kuzmarskis priminė, kad Klaipėdos uostas vystėsi kitaip nei kiti uostai - jame visos kompanijos buvo nupirktos. Šiandien jis yra vienas iš stipriausių Europos ir Baltijos šalių uostų. Pasak A. Kuzmarskio, bet koks esamos tvarkos pajudinimas būtų skaudus uosto krovos kompanijoms.

        Teikdamos prašymą Uosto direkcijai dėl infrastruktūros gerinimo uosto remonto įmonės susiduria su nuosavo kapitalo grąžos problema. Pasak AB „Klaipėdos laivų remontas“ generalinio direktoriaus Alvydo Butkaus, jeigu būtų didinami žemės nuomos mokesčiai, ši pramonės šaka atsidurtų dar blogesnėje situacijoje nei dabar.

        „Niekas neneigia, kad mes turime skirtingą istoriją ir galbūt iš karto negalime lygintis su kitomis šalimis. Tačiau diskutuoti, ar balansas tarp uosto rinkliavų ir žemės nuomos mokesčio Klaipėdos uoste šiuo metu yra tinkamas, būtina“, - teigia finansų viceministras Darius Sadeckas.

        Pasak D. Gabulo, permainų reikia ir todėl, kad pasitaiko nemažai atvejų, kai valstybės įmonės neturi kur dėti ar nespėja panaudoti pelno, tad tie pinigai tiesiog guli, nes nėra galimybės jų atiduoti akcininkams. Jo teigimu, tos įmonės, kurių nuosavo kapitalo grąža didelė, kurios sugeba uždirbti, turės daugiau galimybių pasilikti pelno, nes yra numatytos lengvatos.

        Comment


          Pasirinktas pigesnis molų rekonstrukcijos variantas

          Uosto taryba pritarė pigesniam uosto molų rekonstrukcijos variantui. Jam būtų naudojama Europos Sąjungos skiriama finansinė parama. Šiuo atveju laivybos saugumas pagerėtų gerokai, be to, šis variantas nebūtų kliūtis ateityje statant išorinį uostą, nereikėtų likviduoti apie 20 mln. eurų kainuojančių mažų molų.

          Klaipėdos valstybinio jūrų uosto tarybai UAB „Sweco Lietuva“ projektų direktorius Audrius Bunevičius pristatė tris iš 7 Klaipėdos uosto šiaurinio ir pietinio bangolaužių rekonstravimo (statybos) ir dalies Kuršių nerijos šlaito tvirtinimo projektinių pasiūlymų variantų.

          Varianto, kuris pasirinktas, atveju abu molai maždaug iki pusės būtų paliekami tokie, kokie yra dabar, tik sutvarkomi jų šlaitai, o maždaug nuo vidurio jie būtų paaukštinami.

          Kanalas būtų pasukamas 11 laipsnių. Uosto vartai paplatėtų 50 metrų - iki 180 metrų. Pietinis molas būtų patrauktas į pietinę pusę apie 50 metrų. To siekiama norint atitolinti laivybos kanalą nuo 1 ir 2 krantinių. Molų gale būtų įrengiama ir spraustasienė.

          2017 metais buvo 99 dienos, kai laivų įplaukimas buvo ribojamas. Anot specialistų, po molų rekonstrukcijos apribojimų laivų eisme sumažėtų 3 kartus. Be to, į Klaipėdos uostą galėtų įplaukti kur kas saugiau visi laivai, kurie gali įplaukti į Baltijos jūrą.

          Pasak Uosto tarybos nario, Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, renkamės kuklesnį variantą už ES lėšas, o ne brangesnį už savus pinigus.

          Preliminariais apskaičiavimais, pasirinktam molų rekonstrukcijos variantui reikėtų 42 mln. eurų: šiauriniam molui - 6,1 mln., pietiniam - 35,7 mln.

          Kitas molų rekonstrukcijos variantas kainuotų 192 mln. eurų. Tačiau tokiu atveju šalia pietinio molo būtų statomas naujas pietinis molas, tad uosto vartuose atsirastų vieta laivams apsisukti. Kito varianto atveju būtų statomi ir nedideli molai prieš esamus molus, vadinamieji sparneliai, kurie kainuotų apie 20 mln. eurų ir kt.

          Comment


            Klaipėda nusileido tik Rusijos uostams

            Comment


              Gilinama istorinė Klaipėdos uosto Malkų įlanka galės priimti didesnius laivus

              Šiemet pietinėje Klaipėdos valstybinio jūrų uosto dalyje – Malkų įlankoje – prasidės gilinimo darbai, kurie pagerins laivybos sąlygas, saugumą ir leis priimti didesnės talpos laivus. Įlankos gilinimo ir susijusių aplinkosaugos priemonių įrengimo projektas, kurio vertė – apie 67,8 mln. eurų, susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymu įtrauktas į Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojamų valstybės projektų sąrašą. Šiems darbams numatomos 57,0 mln. eurų ES sanglaudos fondo investicijos.

              Atsižvelgiant į Malkų įlankoje nuolat intensyvėjančią laivybą, į poreikį priimti didelių parametrų laivus ir užtikrinti laivybos saugą, šios įlankos įplaukos kanalą ir akvatoriją planuojama pagilinti nuo esamų 11 m iki 14,5 m. Taip šioje uosto dalyje bus pasiektas toks pat gylis, kaip ir 2013 m. pagilintame Klaipėdos uosto laivybos kanale, kas gerokai padidins uosto krovos galimybes ir konkurencingumą. Numatoma, kad visos šiuo metu prie Malkų įlankos krantinių dirbančios krovos įmonės po atliktų rekonstrukcijos ir gilinimo darbų galės priimti "Panamax" tipo laivus ir didinti krovinių apyvartą, laivų remonto įmonės efektyviau panaudos turimas teritorijas.

              Gilinant Malkų įlanką daug dėmesio bus skiriama aplinkosaugai. Iš viso numatoma iškasti apie 2,3 mln. kub. m grunto. Taip pat bus iškasta apie 260 tūkst. kub. m užteršto dumblo. Jau pradėtas šio grunto valymas. Šis projektas ženkliai pagerins ekologinę situaciją uoste. Pavasarį bus įrengta povandeninė krantosaugos sienutė, kurią baigus prasidės įlankos gilinimo darbai.

              Visus minėtus darbus planuojama baigti 2020 m.

              Comment


                Klaipėdos uoste – 100 metrų ilgio trispalvė iš konteinerių bei milžiniškos vėliavos ant kranų

                Klaipėdos uostas jau šiandien pradėjo švęsti Lietuvos gimtadienį – likus savaitei iki Vasarios 16-osios dienos, Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio, pačiose įvairiausiose uosto vietose suplazdėjo trispalvės. Skaičiuojama, kad šiandien uoste suplėvesavo apie 100 vėliavų.

                Lietuvos vėliavos sujungė uosto kranus (vienos jų plotis – net 7 metrai), kitos kilo ant pirsų, buvo kabinamos ant uosto įrenginių, laivų, vėliava pakilo ir į kone 100 metrų aukštį, trispalvėmis šviesomis buvo apšviesti uosto kompanijų administraciniai pastatai bei sandėliai, konteinerius kraunanti bendrovė sukūrė įspūdingą 100 metrų ilgio kompoziciją – iš geltonos, žalios ir raudonos spalvos konteinerių sudėliojo Lietuvos vėliavą. Nestandartinio dydžio vėliavos papuošė laivą–dujų saugyklą „Independence“, DFDS keltą.

                "Noriu pasidžiaugti uosto kompanijomis, kurios parodė vieningumą ir išradingumą. Visi į šią akciją pažiūrėjo labai atsakingai. Prieš iškeliant vėliavas išbandė, tikrino, ar tai netrukdys kovos procesams ir kitiems darbams. Konsultavosi su mumis, ar pvz., iškelta didžiulė vėliava netrukdys laivybos saugumui, ar neužstos navigacijos įrenginių ar stebėjimo kamerų. Taip papuošę uostą mes sveikiname savo šalį ir primename, kad Lietuva – nors ir maža, bet stipri jūrinė valstybė", – sakė Arvydas Vaitkus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas.

                Vėliavų akciją uoste sumanė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Taip prisidedama prie LRT iniciatyvos "Keliu vėliavą". Į direkcijos vadovo Arvydo Vaitkaus ir uostamiesčio mero Vytauto Grubliausko raginimą iškelti valstybines vėliavas atsiliepė keliolika uosto krovos kompanijų. Šį ankstyvą rytą, dar neišaušus, bendrą vėliavą pačioje Klaipėdos uosto širdyje, Klaipėdos kruiziniame terminale, iškėlė ir uosto vadovas kartu su miesto meru.

                "Klaipėda – vienas pirmųjų šalies miestų, sveikinantis šalį ir jos žmones būtent taip. Vėliava – tai žmonių tikėjimo savo valstybe simbolis, didžiuojuosi mūsų miestu ir jo žmonėmis, kad jie taip išradingai nusprendė paminėti Lietuvos gimtadienį. Vėliavas kelia ne tik uostininkai, bet ir kitos miesto bednruomenės. Prie akcijos prisijungė ir sausumos uostu dar vadinama Klaipėdos laisvoji ekonominė zona", – teigė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

                Uostininkai bandė suskaičiuoti, kiek šiandien uoste suplevėsavo įvairaus dydžio vėliavų. Kadangi kiekvienas į Klaipėdos uostą įplaukiantis laivas privalo iškelti Lietuvos vėliavą, vien laivų su iškeltomis trispalvėmis šiandien buvo apie 70. Likusias vėliavas iškėlė uosto kompanijos. Prie akcijos „Keliu vėliavą“ prisijungė Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija, AB „Klaipėdos nafta“, UAB Krovinių terminalas, AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (Klasco), Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“, UAB Klaipėdos konteinerių terminalas, LKAB „Klaipėdos Smeltė“, UAB „Kaminera“, AB Smiltynės perkėla, UAB Centrinis Klaipėdos terminalas, AB Vakarų laivų gamykla, UAB „Klaipėdos laivų remontas“, laivybos kompanija DFDS, Klaipėdos laisvoji ekonominė zona.

                Comment


                  Klaipėdos paplūdimiai pildomi švariu smėliu

                  Vykdant Klaipėdos uosto išorinio laivybos kanalo valymo darbus, iškastas smėlis pilamas pakrantėje ties Giruliais. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija kasmet iškastu švariu smėliu papildo Klaipėdos paplūdimius.

                  Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos užsakymu rangovas UAB "Green Line shipping“ vykdo uosto kanalo valymo darbus. Iškasamą švarų smėlį žemsiurbė, priklausomai nuo oro sąlygų, gabena Girulių link ir čia "vaivorykštės“ būdu pila 5–7 m gylyje. Taip siekiama papildyti nešmenų srautus, kurie maitina paplūdimius.

                  "Norėdami palaikyti projektinius gylius ir išlaikyti uosto konkurencingumą, privalome valyti sąnašas akvatorijos dugne. O švarus smėlis, atitinkantis sanitarinius–higieninius reikalavimus, yra pilamas ties Klaipėdos paplūdimiais, šįkart ties Giruliais“, – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

                  Iki šios dienos yra iškasta ir išpilta ties paplūdimiais apie 17 000 m³ grunto. Jei oro sąlygos leis, švaraus smėlio pylimo darbus planuojama užbaigti savaitgalį.

                  Uosto direkcija LR Vyriausybės nutarimu yra įpareigota reikalavimus atitinkantį laivybos kanale iškastą smėlį panaudoti Melnragės–Girulių rajono priekrantės dugnui ir kranto sąnašynams papildyti.

                  Comment


                    Klaipėdos uostas metus pradėjo nauju rekordu https://www.vz.lt/transportas-logist...-nauju-rekordu
                    2018 m. sausį Klaipėdos uoste krauta 3,8 mln. t – 13,9% daugiau nei tuo pat metu pernai, pranešė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Pasak jos, tai yra sėkmingiausias visų laikų sausio krovos rezultatas. Kartu pasiekti aukščiausi mėnesio krovos rodikliai naftos produktų, konteinerizuotų bei ro-ro krovinių grupėse.
                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                    Comment


                      Molų rekonstrukcija: pigesnis, bet ne blogesnis variantas


                      Per audrą didieji laivai, stovintys Klaipėdos uoste, yra išvedami į jūrą. Pučiant stipriam vėjui ribojamas jų įplaukimas. Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus įsitikinęs, kad nepaisant to, jog mūsų uostas yra saugus, molus būtina rekonstruoti tam, kad gerėtų laivybos sąlygos, kad laivai galėtų į uostą įplaukti ir prastesnėmis oro sąlygomis.

                      Pasak Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacijos prezidento Vytauto Šileikos, į Klaipėdos uostą atplaukiančių laivų savininkai nepatenkinti, kad esant audrai laivai išvedami į jūrą. Dėl to, kad neva Lietuvos uostas esąs nesaugus, jie patiria papildomų išlaidų: iš jūros laivai vėl grįžta ir švartuojami antrą kartą, sudegina daugiau kuro ir t. t. Ir už visa tai turi mokėti patys savininkai.

                      „Vakarų ekspresas“ jau rašė, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto taryba praėjusį penktadienį pritarė pigesniam uosto molų rekonstrukcijos variantui, kuris preliminariais apskaičiavimais kainuotų apie 42 mln. eurų. Iš 7 molų rekonstrukcijos variantų buvo pasirinkti trys, kurie išsamiau išnagrinėti. Aptarus tuos tris, Uosto tarybos nariai balsavo už pirmąjį variantą. Beje, jam netgi nėra privalomas poveikio aplinkai vertinimas.

                      Vadinamasis pirmas variantas pasirinktas ne vien todėl, kad būtų pigiausias, o todėl, kad atitinka šiandieninius uosto poreikius - laivybos sąlygos būtų kur kas saugesnės.

                      Molų konfigūracija nesikeis. Jų šlaitai bus sutvirtinti, maždaug nuo vidurio jie aukštės. Numatoma 6 metrų altitudė. Molų galvutė iš jūros pusės bus apkalama po vandeniu. Tačiau dėl laivybos saugumo kas trečias įlaidas bus išlindęs iš vandens, kad būtų matoma. Bus įrengta ir spraustasienė, statoma 900 metrų povandeninė sienutė ir t. t.

                      Pirmojo varianto atveju pietinis molas, kurio rekonstrukcija preliminariais apskaičiavimais kainuos apie 35,7 mln. eurų, bus pastumtas piečiau 30 metrų. Jūrų vartų plotis bus ne 150, o 184 metrai, laivybos kanalas nuo 1 ir 2 krantinių nutols 40-50 metrų.

                      Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus A. Vaitkaus teigimu, nemažą darbą renkantis molų rekonstrukcijos variantą padarė Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna ir vyriausiasis locmanas Rimvydas Eitutis. Rezultatas - sutaupoma apie 150 mln. eurų turint omenyje vieną iš trijų variantų, kurio preliminari kaina - 192 mln. eurų.

                      Be to, statybos darbai pasirinkto varianto atveju, be projektavimo darbų, truktų 2 metus, o brangiojo varianto atveju - 4 metus. Palyginti su brangiuoju variantu, vėjo stiprumas ribojant didelių laivų įplaukimą skirsis tik 2 m/s.

                      Pasirinkto varianto atveju net esant 4 m/s stipresniam vėjui palyginti su dabar galiojančiais reikalavimais, nereikėtų stabdyti iki 300 m ilgio laivų įplaukimo. Taigi po molų rekonstrukcijos pagerės navigacinis saugumas, įplaukos kanale mažės laivo dreifas.

                      Deja, ir po rekonstrukcijos per audrą laivus tektų išvesti į jūrą. Tačiau, pasak A. Vaitkaus, jeigu bus statomas išorinis uostas, kuris gesintų bangą, pirmas molų rekonstrukcijos variantas būtų puikus ir laivybos sąlygos būtų idealios.

                      Uostininkai teiravosi, ar po molų rekonstrukcijos pučiant stipriam vėjui locmanai galės įlipti į laivus, ar nebeliks traukūno. Pasak A. Aleknos, dėl locmanų uostui reikės ieškoti kokio nors varianto. Daugelyje uostų tokiais atvejais naudojami sraigtasparniai. Traukūno atžvilgiu niekas nesikeis, nebent jam įtakos turėtų didesnis gylis.

                      A. Vaitkus dar kartą priminė, kad molų rekonstrukcija neatims iš klaipėdiečių įprastinės galimybės grožėtis jūra.

                      Comment


                        Uostas „klimsta“ privažiavimo keliuose


                        Pateiktuose uosto bendrojo plano sprendiniuose daugiausiai pastabų sulaukta dėl Klaipėdos miestą kertančių privažiavimo kelių.

                        Nenorėtų uždaros Kairių gatvės

                        Pagal uosto bendrąjį planą prie jo papildomai būtų prijungta apie 525 ha naujų teritorijų. Didžiausia dalis – apie 290 ha būtų plėtros teritorija šiaurinėje uosto dalyje, susieta su išorinio uosto statyba. Iš jų apie 130 ha apimtų sausumos plotas.

                        Pietinėje uosto dalyje iš Vyriausybės numatytų 337 ha rezervinės teritorijos į uostą būtų įtrauka apie 70 ha dalis dabar esanti Klaipėdos rajono teritorijoje. Toks nedidelis plotas imamas naudoti todėl, kad pasiektas kompromisas išsaugoti miškus.

                        Taip pat apie 165 ha teritorija būtų vystoma už Kiaulės nugaros.

                        Klaipėdos miesto savivaldybės merui Vytautui Grubliauskui dėl pietinės dalies kyla klausimas - ar netaps uostui perduota Kairių gatvė vidine uosto gatve?

                        „Visi tikime, kad pietinėje uosto dalyje Uosto direkcijos lėšomis bus pastatyta pramoginių valčių prieplauka. Todėl Kairių gatvė bus reikalinga ir miestiečiams. Norime, kad būtų aiškiai užtikrinta, kad ta gatvė nebus atitverta uosto dalis, ja galės naudotis ir miestiečiai“, - sakė V.Grubliauskas.

                        Išvažiavimo problemos kyla ir dėl kitų uosto vietų pietinėje miesto dalyje. Varnėnų, Smiltelės, Minijos gatvės. Dalis problemų čia išnyks rekonstravus Jūrininkų prospektą, o tolimesnėje ateityje įrengus pietinį išvažiavimą. Tai turėtų būti daroma ne miesto, o valstybės lėšomis ir kuo greičiau.

                        Klaipėdos savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas uosto bendrajame plane įžvelgė ir tokių vietų kur labiau turėtų būti plėtojamas geležinkelis, įrengiami viadukai kai kurių gatvių ir geležinkelio susikirtimo vietose.

                        ...

                        Comment


                          Klaipėdos uostas - Lietuvai!

                          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                          Comment


                            Sėkmingas 2018 m. startas

                            2018 m. sausio mėn. Klaipėdos uoste krauta 3,8 mln. t, tai 13,9 proc. arba 474,9 tūkst. t. daugiau nei 2017 m. sausio mėn.

                            Tai sėkmingiausias sausio mėn. krovos rezultatas bei pasiekti aukščiausi mėnesio krovos rodikliai naftos produktų, konteinerizuotų bei ro-ro krovinių grupėse.

                            Klaipėdos uoste kraunamų krovinių tipų pokyčiai 2018 m. sausio mėn.:
                            • skystieji kroviniai – pilta 1 148,8 tūkst. t, +21,9 proc. arba +206,1 tūkst. t;
                            • generaliniai kroviniai – krauta 1 143,1 tūkst. t, +19,6 proc. arba +186,9 tūkst. t;
                            • birieji kroviniai – pilta 1 589,1 tūkst. t, +5,4 proc. arba +81,8 tūkst. t.

                            Comment


                              Keis uosto rinkliavų tvarką laivams

                              Susisiekimo ministerija Vyriausybei siūlo keisti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto rinkliavų taikymą laivams, plaukiojantiems laivybos linija.

                              Projekto rengėjų teigimu, siekiama sumažinti uosto rinkliavas keleiviniams įvažiuojamiesiems laivams (ro-pax) ar krovininiams įvažiuojamiesiems laivams (ro-ro), kurie plaukioja laivybos linija. Dėl to siūloma pakeisti patvirtinto rinkliavos dydžio taikymo sąlygas, numatant, kad rinkliavos dydis taikomas nurodytiems laivams įplaukiant į uostą ne mažiau kaip vieną kartą į savaitę, vietoje šiuo metu galiojančių dviejų kartų į savaitę.

                              „Viena iš pagrindinių priemonių, siekiant padidinti keleivių ir krovinių srautą, įvažiuojamųjų laivų infrastruktūros panaudojimą ir pritraukiant naujas keleivinių įvažiuojamųjų laivų ir krovininių įvažiuojamųjų laivų laivybos linijas į Klaipėdos uostą, yra konkurencinių veiklos sąlygų uoste gerinimas, nustatant patrauklias rinkliavų taikymo sąlygas laivybos linijoms“, - teigia projekto rengėjai.

                              Numatoma, kad priėmus nutarimo projektą, bus sukurtos patrauklios ir konkurencingos sąlygos laivybos linijas administruojančioms bendrovėms vykdyti veiklą Klaipėdos uoste, sudarytos prielaidos didinti keleivių ir krovinių srautą.

                              Nutarimo projekto pakeitimo nuostatos bus taikomas tiek esamoms, tiek naujoms laivybos linijoms. Šiuo metu Klaipėdos uoste veikia trys įvažiuojamųjų laivų (ro-ro ir ro-pax) laivybos linijos.

                              Comment


                                Latvijos uostai krito, Klaipėdos – kilo

                                Rytinės Baltijos jūros regione toliau tęsiasi praėjusių metų uostų krovos tendencijos.

                                Skirtingi rezultatai Lietuvoje

                                Šiemet sausį Klaipėdos uosto krova kilo ir pakankamai sparčiai – net 13,9 proc. palyginti su 2017 m. Iš viso krauta 3,88 mln. tonų.

                                Šiemet sausį Klaipėdos uostas pasiekė visų laikų aukščiausią šio pirmojo metų mėnesio krovos rezultatą. Tai svarbu akcentuoti, nes įprastai po metų pabaigos švenčių būna kritimas visose srityse.

                                Klaipėdos uostas pasiekė teigiamą rezultatą visų krovinių krovos rūšyse. Skystųjų krovinių krova buvo 21,9 proc. didesnė, generalinių arba įvairių - 19,6 proc. didesnė, biriųjų krovinių - 5,4 proc. didesnė. Pagal atskiras krovinių rūšis labiausiai augo naftos produktų, konteinerių bei jūrų keltais gabenamų krovinių krova.

                                Sausį uoste lankėsi 11887 keleiviai. Tai 11,1 proc. daugiau nei pernai.

                                Jei Klaipėdos uosto rezultatai sparčiai kilo, tai Būtingės naftos terminale jie smarkiai krito. Sausį krauta 747,8 tūkst. tonų naftos. Tai 16,9 proc. mažiau nei pernai. Palyginti su praėjusių metų gruodžiu Būtingės terminalą tik savo reikmėms naudojanti „Orlen Lietuva“ naftos importavo net 24,3 proc. mažiau.

                                ...

                                Comment


                                  Malkų įlankai – naujos galimybės

                                  Pietinėje Klaipėdos jūrų uosto dalyje esančioje Malkų įlankoje šiemet prasideda intensyvūs infrastruktūros plėtros darbai. Malkų įlankos sutvarkymas duos ne tik naują kokybinį šuolį čia veikiančios įmonėms, bet ir ženkliai pagerins ekologinę situaciją ne tik šioje įlankoje, bet ir visoje uosto akvatorijoje.

                                  Šiandien Malkų įlankoje iškilmingai įkasta kapsulė simbolizuoja istorinių darbų startą.

                                  "Malkų įlanka uoste iki šiol buvo tarsi užmirštas kūdikis, kuris turi didžiulį potencialą užaugti į rimtą žaidėją uoste. Atlikus visus numatytus infrastruktūros darbus pagal parametrus malkų įlanka prisijungs prie viso uosto, čia veikiančioms įmonėms atsiras naujos galimybės", – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

                                  Netrukus Malkų įlankoje bus užbaigta įrengti krantosaugos sienutė, jau pradėti užteršto dumblo valymo darbai. Pabaigus krantosaugos sienutę prasidės įlankos gilinimo iki 14,5 m darbai.

                                  "Drąsiai sakau, kad šiandien yra istorinė diena – dedame pagrindą naujam kokybiniam šuoliui čia veikiančioms bendrovėms. Dalis infrastruktūros išvystymo projektų jau yra įgyvendinami, o netrukus startuos ir gilinimo darbai Malkų įlankoje, tai yra dalyje, kur veikia reikšmingos uostui įmonės. Vien Malkų įlankoje veikiančiuose terminaluose ir laivų remonto įmonėje yra sukurta daugiau kaip 2000 gerai apmokamų darbo vietų. Čia pagrindinis siekis yra akvatorijoje turėti 14,5 m gylį, kad būtų galima pilnai pakrauti ir remontuoti Panamax tipo laivus", – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

                                  Anot jo, ypač svarbu, kad Malkų įlankos išvystymas yra ne tik ekonominis sprendimas, bet ir reikšmingas sprendinys gerinant ekologinę situaciją.

                                  "Ši akvatorija, kuri sovietmečiu buvo labai užteršta remontuojant laivus, pagaliau yra valoma. Tai yra svarbus darbas gerinant ekologinę situaciją šioje įlankoje, taip pat ir visoje Kuršių marių akvatorijoje", – pabrėžia Arvydas Vaitkus.

                                  Gerinant Malkų įlankos infrastruktūrą, kartu yra vykdomas užteršto grunto valymo projektas. Šiuo metu čia yra išvalyta apie 30 000 kub. m užteršto grunto. Iš viso Malkų įlankoje yra numatoma išvalyti apie 246 630 kub. m užteršto grunto.

                                  Įlankos gilinimo ir susijusių aplinkosaugos priemonių įrengimo projektas, kurio vertė – apie 67,8 mln. eurų, susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymu yra įtrauktas į ES fondų lėšomis finansuojamų valstybės projektų sąrašą. Šiems darbams numatomos 57 mln. eurų ES sanglaudos fondo investicijos.

                                  Comment


                                    Apsispręsta dėl molų rekonstravimo

                                    Klaipėdos jūrų uosto molai bus rekonstruojami neilginant jų ir nekeičiant planinės padėties. Tokiai pietinio ir šiaurinio bangolaužių rekonstrukcijos alternatyvai pritarė Klaipėdos uosto plėtojimo taryba.

                                    Pagal pirmąją alternatyvą, kuriai pritarė susisiekimo ministro vadovaujama Klaipėdos uosto plėtojimo taryba, esami pietinis ir šiaurinis molai rekonstrukcijos metu bus paaukštinti ir sustiprinti, tačiau jų planinė padėtis nebus keičiama. Ties abiejų molų dalimi bus įrengtos atraminės sienutės. Rekonstrukcijos metu įplaukos kanalo kryptis bus pasukta maždaug 11 laipsnių, plotis uosto vartuose po rekonstrukcijos bus 184 m (šiuo metu yra 150 m).Įgyvendinus šią alternatyvą į Klaipėdos uostą galės įplaukti didžiausi šiuo metu į Baltijos jūrą galintys įplaukti laivai su maksimalia 15,2 m grimzle.

                                    "Šis projektas yra labai svarbus, jį įgyvendinus į uostą galės įplaukti didžiausi Baltijos jūroje plaukiojantys laivai. Tai yra pareiškimas apie naujus kokybinius Klaipėdos uosto parametrus", - sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

                                    "Pasirinktas rekonstrukcijos variantas yra optimalus ir juo pasiekiame visus pagrindinius uždavinius, kuriuos sau keliame. Tai stipriai gerintų Klaipėdos uosto įvaizdį, atsirastų galimybė priimti didžiausių į Baltijos jūrą galinčių įplaukti parametrų laivus. Ši rekonstrukcija leistų žymiai padidinti uosto saugumą esant sudėtingoms oro sąlygoms", – teigia Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

                                    Skaičiuojama, kad įgyvendinti pirmąją molų rekonstrukcijos alternatyvą prireiks apie 41,8 mln. Eur. Didžiąją lėšų dalį tikimasi gauti iš ES fondų. Numatoma, kad molų rekonstrukcija be projektavimo darbų truks apie dvejus metus.

                                    Navigacinių sąlygų tyrimai ir hidrodinaminis modeliavimas buvo atliekamas septynioms alternatyvoms. Iš jų toliau nagrinėti buvo atrinktos trys. Pagal maksimalios rekonstrukcijos variantą, kuriam nebuvo pritarta, būtų statomas naujas pietinis molas ir du atskiri nauji bangolaužiai jūroje, rekonstruojamas šiaurinis molas, įplaukos kanalo kryptis būtų labiau pasukama. Kanalo plotis uosto vartuose po rekonstrukcijos būtų 230 m. Orientacinė šios alternatyvos įgyvendinimo darbų kaina – apie 190 mln. Eur be PVM.

                                    Uosto plėtojimo taryba posėdžio metu balsų dauguma taip pat pritarė Klaipėdos uosto bendrojo plano konkretizuotiems sprendiniams.

                                    Comment


                                      Uoste statys naują naftos produktų estakadą

                                      „Klaipėdos naftos“ teritorijoje šalia dviejų jau esančių naftos cisternų iškrovimo iš geležinkelio estakadų planuojama įrengti dar vieną.

                                      Paskelbtas šios estakados projektavimo konkursas. Ji būtų įterpta tarp dabartinių estakadų ir pastatytų talpyklų parko.

                                      Estakada būtų 380 metrų ilgio su dviem vagonų iškrovimo keliais bei visa reikalinga technologine įranga.

                                      Estakadoje būtų kraunami šviesieji ir tamsieji naftos produktai.

                                      Comment


                                        Laivyba stringa ir dėl locmanų

                                        Locmanų įsodinimas į laivus arba paėmimas iš jų yra rimta ir sunkiai sprendžiama pasaulinio laivyno problema.

                                        Pasaulinė problema

                                        Ji ne kartą yra iškilusi ir Klaipėdos uoste. Sprendimas kažkada buvo toks, kad nupirkti nauji locmanų kateriai. Jie yra specialiai pritaikyti įsodinti ir paimti locmanus iš laivų. Tačiau visų su locmanų saugumu susijusių problemų neišsprendžia.

                                        Kai kartais uoste pūstelėjus stipresniam vėjui pasigirsta teiginių, kad nepriimami laivai, daugumoje atvejų taip yra todėl, kad į laivus dėl didelio bangavimo ir vėjo negalima įsodinti locmano. Todėl jūrų keltai ir dalis kitų laivų, kurie gali plaukti be locmano, ir per audrą, pučiant dideliam vėjui, plaukia į uostą arba iš jo.

                                        Yra trys alternatyvos

                                        „Koks tikslas yra rekonstruoti uosto vartus, sudaryti galimybę laivams plaukti prie didesnio vėjo ir bangų, jei pučiant jau 20 metrų per sekundę vėjui laivas negalės priimti locmano“, - Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo tarybos posėdyje klausė Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacijos prezidentas Vytautas Šileika. Jis siūlė Uosto direkcijai įsigyti sraigtasparnį, kaip tai daro daugelis kitų didelių Europos ir Pasaulio uostų.

                                        Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus teigė, kad locmanų įsodinimo į laivus klausimas yra analizuojamas. Anot jo, prie įprastinio locmanų pristatymo į laivus iškeltos trys alternatyvios naujovės.

                                        Locmanai išplauks...

                                        Kaip vieną iš variantų A.Vaitkus mato konsultacijas su Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Lietuvos karinėmis jūrų pajėgomis dėl locmanų pristatymo į laivus jų turima technika - sraigtasparniais. Tačiau sraigtasparniai ar netgi greitesni laivai - katamaranai nebus patikimi esant didesniam vėjui. Išliks rizika, kad ant laivo su trosu nuleidžiamas locmanas galės susižeisti.

                                        Yra svarstomas ir toks variantas, kad esant stipresniam vėjui iš uosto laivus išvedantis locmanas nebūtų nuimamas nuo laivo, o galėtų plaukti juo iki artimiausio uosto ir grįžti į Klaipėdą su lėktuvu. Tokių variantų yra buvę, netgi sovietmetyje. Bet tai neišspręs problemos, kaip į laivą jūroje, kuris nori plaukti į uostą, pristatyti locmaną.

                                        Anot A.Vaitkaus, dar nėra pasirinkta konkrečių alternatyvų dėl locmanų pristatymo į laivus ir nuėmimo iš jų. Tam dar turinčios vykti techninės diskusijos.

                                        Comment


                                          Vyriausybė spręs, ar atpiginti rinkliavas daliai laivų

                                          Susisiekimo ministerija Vyriausybei siūlo keisti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto rinkliavų taikymą dėl ko dalis laivų turėtų mokėti mažesnius mokesčius. Vyriausybė Susisiekimo ministerijos siūlymą vertins trečiadienio posėdyje.

                                          Iki šiol mažesnes rinkliavas galėjo mokėti tie laivai, kurie į uostą įplaukdavo bent du kartus per savaitę, tačiau Susisiekimo ministerija siūlo, kad mažiau mokėtų ir tie laivai, kurie įplaukia bent kartą per savaitę.

                                          Ministerija skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, tuomet krovininis laivas mokėtų ne 8,58 tūkst. eurų, o 2,77 tūkst. eurų. Keleiviniams laivams rinkliavos sumažėtų nuo 5,89 tūkst. eurų iki 3,87 tūkst. eurų.

                                          Anot ministerijos, taip siekiama padidinti keleivių ir krovinių srautą, įvažiuojamųjų laivų infrastruktūros panaudojimą ir pritraukti naujas keleivinių įvažiuojamųjų laivų ir krovininių įvažiuojamųjų laivų laivybos linijas į Klaipėdos uostą.

                                          Numatoma, kad, priėmus nutarimo projektą, bus sukurtos patrauklios ir konkurencingos sąlygos laivybos linijas administruojančioms bendrovėms vykdyti veiklą Klaipėdos uoste, sudarytos prielaidos didinti keleivių ir krovinių srautą.

                                          Nutarimo projekto pakeitimo nuostatos bus taikomas tiek esamoms, tiek naujoms laivybos linijoms. Šiuo metu Klaipėdos uoste veikia trys įvažiuojamųjų laivų (ro-ro ir ro-pax) laivybos linijos.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X