Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos elektrinė Elektrėnuose

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Lietuvos elektrinė Elektrėnuose

    Elektrėnuose pradėta Lietuvos elektrinės devintojo bloko statyba:
    http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=25830499
    Lietuvos elektrinėje, kuri nuo 2010 m. sausio 1 d. taps svarbiausia Lietuvos elektrine, prasidėjo devintojo bloko statybos darbai. Elektrėnuose statybų aikštelėje įgręžti pirmieji devintojo bloko, kurio numatoma galia apie 450 megavatų (MW), pamatų poliai, rašo „Verslo žinios”.
    Planuojama, kad, bloką baigus per 2012 metus, bus galima gaminti iki 3,5 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos iš gamtinių dujų. Bloką stato statybų generalinė rangovė ir projektuotoja Ispanijos energetikos koncerno "Iberdrola" antrinė bendrovė "Iberdrola Engineering & Construction", jai prisakyta statyboms samdyti kuo daugiau Lietuvos įmonių.
    Skaičiuojama, kad statybų sektorius iš trejus metus truksiančių statybų uždirbs per 207 mln. litų. Statant bloką jau pasirinktos bendrovės Panevėžio statybos trestas, SWECO, „Ardynas", „Hidroprojektas", „Fima", „Elektrosistemos", „Vekada", „Kelda".
    Pasak Prano Noreikos, Lietuvos elektrinės generalinio direktoriaus, ir su dabar turimais 8 blokais Lietuvos elektrinė nuo 2010 m. elektrą gaminti galėtų kad ir 1 800 MW pajėgumu - tai 500 MW daugiau, nei dabar gamina uždaroma Ignalinos AE.
    Tiesa, tokios elektros kilovatvalandės savikaina - 28 centai už kilovatvalandę (ct/kWh), IAE savikaina - 6,11 ct/kWh. Į bloko statybą bus investuota 1,1 mlrd. litų, pusę statybos kainos - 530 mln. litų - skirs Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, IAE uždarymo fondas, o likusią dalį - Lietuvos elektrinė iš savo pelno ir skolintų lėšų.
    Who is Zaiza?

    #2
    Gal kas nors gali įdėti nuotraukų iš statybvietės?

    Comment


      #3
      Parašė Luigi Rodyti pranešimą
      Elektrėnuose pradėta Lietuvos elektrinės devintojo bloko statyba:
      http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=25830499

      Atvaizdas
      is kur tas brezinys? tu kazkaip susijes su sia statyba?

      Comment


        #4
        Lietuvos elektrinė Elektrėnuose



        Lietuvos elektrinė pasiskolino 281,05 mln. Lt bloko statybai

        AB Lietuvos elektrinė trečiadienį pasirašė 81,4 mln. EUR (281,05 mln. Lt) paskolos sutartį su bankų konsorciumu naujam elektros gamybos blokui statyti.


        Lietuvos elektrinei skolina AB "Swedbank", SEB bankas, DnB NORD bankas, "Danske" bankas ir "Nordea Bank Lietuva". Paskola skirta kombinuoto ciklo dujų turbininio bloko statybai finansuoti, pranešama per „NASDAQ OMX Vilnius“ vertybinių popierių biržą.

        VZ.LT skelbė, kad vasarį Lietuvos elektrinė pasirašė susitarimą su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku dėl 15 metų suteikiamos 71 mln. EUR paskolos šiam blokui statyti.

        “Bendra bloko statybos kaina - 329 mln. EUR. Pagal verslo planą, jis turėtų atsipirkti 2020 m., tada turėtume grąžinti ir viskas paskolas”, - tuomet teigė Rolandas Jankauskas, Lietuvos elektrinės (LE) vyriausiasis finansininkas.

        VŽ rašė, jog Lietuvos elektrinėje, kuri nuo 2010 m. sausio 1 d. tapo svarbiausia Lietuvos elektrine, prasidėjo devintojo bloko statybos darbai, juos planuojama baigti per 2012 m., bus galima gaminti iki 3,5 mlrd. kilovatvalandžių elektros energijos iš gamtinių dujų. Bloką stato statybų generalinė rangovė ir projektuotoja Ispanijos energetikos koncerno „Iberdrola“ antrinė bendrovė „Iberdrola Engineering & Construction“. Statant bloką jau pasirinktos bendrovės Panevėžio statybos trestas, SWECO, „Ardynas“, „Hidroprojektas“, „Fima“, „Elektrosistemos“, „Vekada“, „Kelda“.

        Į bloko statybą bus investuota 1,1 mlrd. Lt, pusę statybos kainos – 530 mln. Lt – skirs ERPB, IAE uždarymo fondas, o likusią dalį – Lietuvos elektrinė iš savo pelno ir skolintų lėšų.

        Nuoroda

        Comment


          #5
          Gal kas nors žino ir gali nušviesti. Dabar stato 9-ąjį bloką. O kaip bus po statybų - ar naudos visus devynis blokus elektros energijai gaminti ar kai kuriuos - senesnius - išjungs?

          Comment


            #6
            Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
            Gal kas nors žino ir gali nušviesti. Dabar stato 9-ąjį bloką. O kaip bus po statybų - ar naudos visus devynis blokus elektros energijai gaminti ar kai kuriuos - senesnius - išjungs?
            Devintasis statomas vietoj keturių pirmųjų neefektyviausių blokų po 150 MW.
            7-asis ir 8-asis elektrinės blokai per pastaruosius 4 metus buvo atnaujinti, juose įdiegta šiuolaikinė valdymo įranga.

            Comment


              #7
              Dėkui, kaip suprantu, po renovacijų veiks šie Lietuvos elektrinės blokai: atnaujinti 7-as ir 8-as, naujas 9-as ir seni 5-as bei 6-as?

              Comment


                #8
                Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
                Dėkui, kaip suprantu, po renovacijų veiks šie Lietuvos elektrinės blokai: atnaujinti 7-as ir 8-as, naujas 9-as ir seni 5-as bei 6-as?
                Turėtų taip ir būti, jei nepasikeis aplinkybės. Beje, 5-as ir 6-as blokai t.p. kažkiek yra modernizuoti. Keturi naujesni blokai yra po 300 MW galios, tad turėsime (300×4)+450 MW=1650MW galios elektrinę (dabar yra (150×4)+(300×4)=1800 MW galios). Svarbiausia naujojo bloko statybos priežastis - daug (apie 30 proc.) didesnis gamybos efektyvumas.

                Comment


                  #9
                  Tai pirmieji bus demontuoti?
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    #10
                    Parašė Metropolis Rodyti pranešimą
                    Devintasis statomas vietoj keturių pirmųjų neefektyviausių blokų po 150 MW.
                    7-asis ir 8-asis elektrinės blokai per pastaruosius 4 metus buvo atnaujinti, juose įdiegta šiuolaikinė valdymo įranga.
                    Papildymas apie 9-ojo bloko statybas:

                    Lietuvos elektrinės devintojo bloko statybų aikštelėje – pirmojo statybų etapo pabaigtuvės. Įgręžti visi 245 pamatų poliai, kurių kiekvienas yra 29 metrų ilgio ir 88 centimetrų skersmens. Šiandien devintojo bloko statybų aikštelėje lankėsi energetikos ministras A. Sekmokas ir viceministras H. Bernatavičius. Jie apžiūrėjo iškilusius pamatus ir aptarė statybos darbų eigą su elektrinės bloko statytojos, ispanų bendrovės „Iberdrola“, atstovais bei Lietuvos elektrinės generaliniu direktoriumi P. Noreika.

                    „Lietuvai svarbu, kad naujo bloko statyba vyktų sėkmingai. Iki šių metų pabaigos į elektrinę turėtų būti atgabenta visa pagrindinė įranga. Naujo bloko gaminama elektra bus 30 proc. pigesnė už dabartinio“, – sakė energetikos viceministras H. Bernatavičius.

                    Prie Lietuvos elektrinės kylančio naujo modernaus bloko statybos darbai tęsiasi jau metus. Devintojo bloko pastatų, inžinerinių tinklų ir komunikacijų projektavimo darbai pavesti Lietuvos projektavimo įmonėms: „Sweco Lietuva“, „Elektros sistemos“ ir „Ardynas“. Lietuviškos bendrovės atlieka visus statybos darbus.

                    Sunkių ir negabaritinių įrengimų transportavimą Lietuvos teritorijoje atliks JAV kompanija „World Logistic Services“. Transportavimas numatomas Nemunu iki Kauno, o toliau – sausumos keliais iki Elektrėnų. Sudarytas pagrindinių įrengimų pristatymo grafikas. Dujų turbiną, generatorių į statybos aikštelę numatoma atgabenti šiemet lapkritį, garo turbiną – gruodį. Atskiros katilo-utilizatoriaus sudedamosios dalys bus transportuojamos rugpjūčio–gruodžio mėnesiais.

                    Iki šių metų balandžio pradžios atlikta 22,05 proc. visų darbų, jų vertė – 452 mln. litų. Iki šiol statybos darbams iš viso panaudota apie 7 tūkst. kub. metrų betono, daugiau kaip tūkst. tonų armatūros. Statybos darbai įgyvendinami 5 proc. sparčiau negu numatyta pagal grafiką. Kombinuoto ciklo dujų turbininio bloko statybos baigimas numatomas 2012 m. Tų metų rugsėjį bloką ketinama pradėti eksploatuoti.

                    Foto ir šaltinis: http://www.alfa.lt/straipsnis/103576...10-05-14_15-09

                    Comment


                      #11
                      Kažkada pateiktas, bet neišdiskutuotas reikalas:
                      Kogeneracinės atominės jėgainės (KAJ) šiuo metu jas naudoja povandeniniai laivai.
                      Nedideles jėgaines galima pastatyti prie didžiausių šalies miestų, jų pliusai:
                      nereikia šiluminių jėgainių,
                      maži elektros nuostoliai perdavimo tinkluose,
                      diversifikacija ir saugumas - sustojus vienai jėgainei, nereikia pilnu pajėgumu paleisti KHAE (paliekant vėjo jėgainių gamybos, bei pigios naktinės elektros balansavimui), bei Elektrėnų ir Vilniaus elektrinių,
                      kuro keitimas kas 25 metus - beveik nesikeičianti kaina 25 metams.

                      Paskutinis taisė Romas; 2012.03.20, 22:44. Priežastis: Kopija iš temos "Energetika"
                      "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                      Comment


                        #12
                        Parašė John
                        Ar Rusija fiziškai galėtų atjungti elektrą Lietuvai (neskaitant per Kaliningradą vis dar einančios linijos "iš Lietuvos į Lietuvą")? Juk Lietuva pajėgi pasigaminti pakankamai elektros kad ir dar didesniems savo poreikiams (aišku, brangiau), bet ar pats tinklas galėtų veikti "autonomiškai", net jei būtų fiziškai atkirstas nuo Rusijos ar kitaip jos įtakojamas?

                        Ir kitas klausimas, kaip būtų su Latvija ir Estija? Jei Rusija bandytų kaip nors gadinti gyvenimą mums, tai neišvengiamai toje pačioje IPS/UPS sistemoje esančiai Latvijai taipogi kiltų nesklandumų, nes Lietuva turi tiesiogines jungtis su Latvija?

                        O jei Lietuva visgi būtų pajėgi netgi tikro energetinio karo atveju nenutraukti elektros tiekimo įmonėms ir gyventojams, tai esminės problemos kaip ir nėra. Tegul ir mažiau patikimas elektros tiekimas būtų užtikrintas ir tiesiog paskubomis būtų prisijungta prie UCTE arba Nordel.

                        Aišku, tai tik hipotetiniai pamąstymai, bet įdomu, ar jie bent jau techniškai galimi?

                        Bet kokiu atveju, Lietuvai skubėti persijungti į kitą sistemą reiktų tik tuo atveju, jei Rusija yra techniškai pejėgi bet kuriuo metu mums nutraukti elektros tiekimą. Kitais atvejais tai lyg ir beprasmiška.
                        Ar Rusija galėtų techniškai nutraukti nežinau, todėl nespekuliuosiu. Tik tiek, kad sunkiai tai įsivaizduoju, nebent visoje sistemoje trūktų elektros. Elektros tinklas juk kaip daug susisiekiančių vandens indų - reikėtų išjungti visas jungtis. Jų, kaip žinia, ne viena.

                        Tačiau Elektrėnai kasdien yra pasiruošę gaminti daugiau elektros nei jie gamina. O iliustracijai dabar esamas visas Lietuvoje elektros gamybos potencialas (Elektrėnai, vėjas yra brangesni nei rusiška elektra):

                        Elektrėnai: 1800MW (be naujojo dujų bloko, jis jei nemaišau apie 450MW);
                        Kruonis: 900MW
                        Kauno hidroelektrinė: 100MW
                        Vilniaus elektrinė: 360MW
                        <visos kitos>
                        Iš viso: 3811 MW (šaltinis)

                        Lietuva paprastai suvartoja 1000-1500MW momentinės galios. Vadinasi, Lietuvoje instaliuota 2-3 kartus daugiau galios, nei Lietuva suvartoja. Kruonio talpa, jei įdomu, galėtų išmaitinti Lietuvą 5-7 valandas.

                        Comment


                          #13
                          Lietuvos elektrinė Elektrėnuose

                          Sveiki, arba aš aklas arba nemačiau čia temos apie Elektrėnus, taigi talpinu savo nuotraukas darytas 2008 metų ankstyvaji rudeni. Gal kam bus idomu pažiureti. Aišku pačio miesto nuotrauku nedaug.
                          Pradedam:




















                          Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:22. Priežastis: Kopija iš temos "Elektrėnai"

                          Comment


                            #14

                            Comment


                              #15
                              2007.04

                              Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:23. Priežastis: Kopija iš temos "Elektrėnai"

                              Comment


                                #16
                                Suradau foto iš 2008 m. pasivaikščiojimo. Reportažas gavosi daugiau apie šlovingą praeitį, bet gal kada papildysiu ir įdėsiu daugiau dabarties

                                Elektrėnų herbas. Trys linijos per vidurį simbolizuoja elektrą ir elektrinę, žvaigždė viršuje – naują miestą, o žvaigždė apačioje – sunaikintus kaimus buvusius merių vietoje.


                                Senasis simbolis - stela pasitinkanti prie įvažiavimo į miestą (deja nepamenu pavadinimo ir autoriaus). Vietinių kažkodėl vadinama „šašlykais“


                                Visgi vienareikšmiškai Elektrėnų simbolis yra kaminai
                                Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:23. Priežastis: Kopija iš temos "Elektrėnai"

                                Comment


                                  #17
                                  Elektrėnai sovietmečiu.

                                  1


                                  2

                                  (...)

                                  14


                                  15
                                  Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:24. Priežastis: Kopija iš temos "Elektrėnai"
                                  "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                  Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                  Adam Mickiewicz

                                  Comment


                                    #18
                                    1) 1984.07.01, nuotr. Fred Ginberg


                                    2) 1974.07.01, nuotr. А. Goriačev


                                    3) 1974.07.01, nuotr. А. Goriačev

                                    (...)

                                    5) 1974.07.01, nuotr. А. Goriačev

                                    (...)

                                    10) 1985.06.01, nuotr. Ulozevičius
                                    Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:26. Priežastis: Kopija iš temos "Elektrėnai"
                                    "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                    Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                    Adam Mickiewicz

                                    Comment


                                      #19
                                      Elektrėnai iš paukščio skrydžio

                                      2007-04-12


                                      2010-04-09 ankstyvą rytmetį rūke, tekant saulei
                                      Paskutinis taisė Romas; 2012.03.19, 22:26.

                                      Comment


                                        #20
                                        1) 1974.09.01, nuotr. А. Goriačev


                                        2) 1974.09.01, nuotr. А. Goriačev


                                        3) 1984.07.01, nuotr. Fred Ginberg


                                        4) 1984.07.01, nuotr. Fred Ginberg


                                        5) 1974.05.01, nuotr. Marius Baranauskas


                                        6) 1984.07.01, nuotr. Fred Ginberg


                                        7) 1981.06.01, nuotr. Ulozevičius


                                        8) 1980.10.01, nuotr. Ulozevičius


                                        9) 1984.11.01, nuotr. Fred Ginberg


                                        10) 1984.10.12, nuotr. Fred Ginberg
                                        "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                        Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                        Adam Mickiewicz

                                        Comment

                                        Working...
                                        X