Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[LT-PL] LitPol Link. Elektros jungtis su Lenkija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Į Lietuvą atvyko antrasis galingas elektros įrenginys „LitPol Link“ išplėtimui
    „LitPol Link“ jungties išplėtimui iš viso reikalingi trys tokie autotransformatoriai. Pirmasis Lietuvą pasiekė gegužės viduryje, o trečiojo laukiama vasaros pabaigoje, praneša elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

    „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis teigia, kad antrojo autotransformatoriaus įrengimas padidins Lietuvos elektros sistemos saugumą ir savarankiškumą ir tai yra svarbus žingsnis tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa link.

    „Sumontavę du autotransformatorius, techniškai turėsime galimybę prireikus veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos elektros energetikos sistema. Trečiojo autotransformatoriaus funkcija bus rezervinė“, – pranešime teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

    600 megavoltamperų (MVA) galios autotransformatorius pagamintas „General Electric“ gamykloje Gebzėje, Turkijoje. Penktadienį jis buvo atplukdytas į Klaipėdos jūrų uostą. Kaip ir pirmasis įrenginys, Klaipėdos konteinerių terminale jis buvo pakrautas į baržą ir plukdomas Nemunu iki Kauno krovinių uosto.
    Įrengti autotransformatorius reikia tam, kad po sinchronizavo su Europa „LitPol Link“ galėtų veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos tinklais. „Litgrid“ teigimu, šalia Alytaus esanti elektros infrastruktūra – kertinė visam sinchronizavimo projektui, kadangi būtent „LitPol Link“ jungtis užtikrins žemyninės Europos ir Baltijos šalių tinklų darbą sinchroniniu režimu.

    Comment


      Baigtas elektros jungties „LitPol Link“ plėtros projektas https://www.vz.lt/pramone/2021/11/15...tros-projektas
      „Dabar šiai jungčiai teks dar didesnis vaidmuo: nuo 2025 metų ji taps vartais visoms trims Baltijos šalims sujungti elektros sistemas kartu su Europos šalių partneriais. Artimiausius metus (...) „LitPol Link“ jungtis veiks įprastu režimu, kaip ir iki šiol. Tačiau dabar ji yra labai svarbus Baltijos šalių elektros sistemų saugumo garantas“, – sako R. Masiulis. Įgyvendinant projektą rekonstruota „LitPol Link“ skirstykla – joje įrengti trys 600 MVA galios autotransformatoriai, taip pat Alytaus transformatorių pastotė, šalia esančios 330 kV ir 110 kV elektros perdavimo linijos. Autotransformatoriai yra galingiausi tokie įrenginiai Baltijos šalyse. Būtent jie leis vienu dažniu sujungti Baltijos šalių ir kontinentinės Europos elektros tinklus. „Litgrid“ kartu su Lenkijos operatore PSE numato išbandyti sinchroninį veikimą per „LitPol Link“ jungtį, jei dėl nenumatytų priežasčių būtų būtina sinchronizuotis iki 2025 metų.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
      [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

      Comment


        Delfi,lt 2021.11.15
        Energetikos ministras apie baigtą „LitPol Link“ projektą
        Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmadienį paskelbė sėkmingai užbaigusi Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ išplėtimo projektą. Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, nuo šiol mūsų šalis jau turi jungtį, kuri užtikrins sinchroninį Lietuvos energetinės sistemos veikimą su Europa.
        (...)
        „Baltijos šalių sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais visų pirma yra nacionalinio saugumo projektas, kuris leis Lietuvai, Latvijai ir Estijai nepriklausomai valdyti savo elektros energetikos sistemas, veikiant vienu dažniu su patikimais partneriais. Pasiruošimas keturiose šalyse toliau vyksta sparčiai, kryptingai artėjame prie tikslo sinchronizaciją įgyvendinti 2025 m. Tačiau svarbiausią grandį – atnaujintą „LitPol Link“ jungtį – jau turime. Tai reiškia, kad nuo šiol niekas negali mūsų palikti izoliuota energetine sala: reikalui esant, turėsime galimybę prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos jungtis jau netrukus“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

        https://www.delfi.lt/verslas/verslas....d?id=88678959

        Comment


          Gruodžio 4 d., rengiantis prisijungimui prie kontinentinės Europos elektros sistemos (KET) tinklų, atliktas išskirtinis avarinio prisijungimo bandymas per šiemet tam pritaikytą Lenkijos ir Lietuvos elektros sistemų jungtį „LipPol Link“. „Tai istorinis bandymas ne tik energetinės nepriklausomybės, bet ir nacionalinio saugumo požiūriu. Turime išbandytą sinchroninio prisijungimo jungtį, o mūsų pagrindiniai gamybiniai elektros energijos pajėgumai yra pasirengę dirbti kontinentinės Europos sistemoje, – sako D.Kreivys. – Tai reiškia, kad kritiniu atveju galime užtikrinti nenutrūkstamą šalies elektros energetikos sistemos darbą pasitelkdami Lenkijos partnerius.“

          Iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais yra suplanuoti dar keli itin svarbūs bandymai. 2022 m. planuojama atlikti Lietuvos izoliuoto darbo bandymą, o vėliau – ir bendrą Baltijos šalių elektros energetikos sistemų izoliuoto darbo bandymą.
          https://www.15min.lt/naujiena/aktual...gai-55-1611892

          Comment


            Neužpaywallinta nuoroda - https://gargzdai.lt/rengiantis-sinch...tikos-sistema/

            Comment

            Working...
            X