Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Suskystintų gamtinių dujų terminalas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    „Achema“ pradėjo mokėti SGD mokestį

    Šią savaitę nutarusi mokėti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo mokestį, bendrovė „Achema“ perdavimo įmonei „Amber Grid“ pervedė pirmąją mokesčio dalį – daugiau nei pusantro milijono eurų.

    „Achemos“ atstovai agentūrai BNS patvirtino, kad mokėjimas atliktas trečiadienį. Anot „Achemos“, tolimesnis mokėjimų grafikas kol kas nėra aiškus, dėl to bus tariamasi su Energetikos ministerija.

    „Achemos“ valdyba pirmadienį nutarė pradėti mokėti suskystintųjų gamtinių dujų saugumo dedamosios mokestį. Dėl šio mokesčio „Achema“ bylinėjasi teismuose, bandydama įrodyti, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimai dėl suskystintųjų gamtinių dujų priedo nustatymo yra neteisėti ir nepagrįsti.

    Comment


      "Klaipėdos nafta" nesidera su "Statoil" dėl dujų importo

      Verslo naujienų agentūrai "Bloomberg" pranešus, kad "Klaipėdos nafta" derasi su „Statoil" dėl mažesnio dujų importo, bendrovė sako, kad komentare agentūrai norėta pasakyti, jog Lietuvoje gamtinių dujų vartojimas mažėja, todėl šalyje vyksta diskusijos gamtinių dujų importo, SGD panaudojimo šildymui bei transportui temomis.

      „AB „Klaipėdos nafta" yra suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorė, kuri, pagal Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo nuostatas, neužsiima gamtinių dujų importu, todėl derėtis su esamais ar potencialiais klientais dėl būtinojo gamtinių dujų kiekio importo negali. Bendrovė užsiima SGD priėmimu, perkrova, saugojimu, suskystinimu bei patiekimu į magistralinį dujotiekį. Už būtinojo kiekio tiekimą atsako paskirtasis tiekėjas LITGAS, kuris yra sudaręs sutartį su „Statoil", - sako bendrovės generalinis direktorius Mantas Bartuška.

      Comment


        Беларусь блокирует транзит газа из Литвы в Украину, - Клайпедос Нафта
        http://sprotyv.info/ru/news/kiev/bel...laypedos-nafta

        Comment


          R.Masiulis: „Dėl terminalo reikia ruoštis įvairiems scenarijams“
          Dauguma dujų vartotojų turi ir dar keletą metų turės galiojančias dujų sutartis su „Gazprom“ take-or-pay sąlygomis, tai tikėtis, kad kažkas ims ir nutrauks sutartis, mokės didžiules baudas ir pradės naudoti terminalo dujas, tai to mes ir nesitikėjome.

          Bet terminalas turi daug metų priešaky, per kuriuos jis savo nišą išsikovos. Bus anksčiau ar vėliau derybos su visais dujų vartotojais, kurie turi ilgalaikes dujų sutartis, antra jungtis su Lenkija, jungtis per Baltarusiją su Ukraina, ir daug vilčių dedama ties mažos apimties dujų veikla – gali būti, kad panašus kiekis, koks bus parduodamas dujiniam pavidale, bus parduodamas suskystintame pavidale.

          Ir tos veiklos didinimas mažins kaštus ir kiekvienam dujų vartotojui Lietuvoje, nes jis paims tam tikrą dalį infrastruktūros kaštų. Tai mes žiūrime penkerius metus į priekį, per kuriuos šis terminalas turėtų savo dalį rinkos užsiimti.
          http://www.lrytas.lt/verslas/energet...m#.VYvbjPnzqwV
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

          Comment


            SGD paskirstymo stotis: klausimai ir atsakymai

            Valstybės valdomai AB "Klaipėdos nafta" pradėjus įgyvendinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stoties projektą tiek visuomenei, tiek ir įvairioms institucijoms kyla įvairių klausimų dėl šio gana naujo verslo.

            "Vakarų ekspresas" pateikia įmonės specialistų atsakymus į esminius klausimus apie tokį objektą.

            ...

            Comment


              Bent Lietuvoje tai kol kas tendencijos terminalui nepalankios: antra pagal dydį po Achemos dujų vartotoja Amilina džiaugiasi išsivadavusi iš dujų
              http://www.delfi.lt/verslas/verslas/....d?id=68316722

              Comment


                Už SGD terminalą mokės ir namų savininkai

                Ką daryti su SGD, kai dujų vartojimas ir poreikis mažėja, o laivo išlaikymas kainuoja brangiai? Kaip nutildyti šilumos gamintojus, kurie skundžiasi, kad terminalas pernelyg slegia jų pečius?

                Tokie klausimai kėlė galvos skausmą energetikos politikos strategams. Todėl dabar galiojanti tvarka, panašu, pati prašėsi pakeičiama.

                Prievolė pirkti dujas iš terminalo ne kartą buvo kritikuojama šilumos tiekėjų, bet kito būdo išlaikyti „Independence“ nebuvo.

                Tačiau kitą šildymo sezoną bus naujovių, sako Energetikos ministerija. Šilumos gamintojai jau neprivalės pirkti dujų iš terminalo, taigi tokią prievolę žadama panaikinti.

                Energetikos ministerijoje gimė nauja idėja – galios mokestis. Jis užguls iš esmės visus vartotojus, iki kurių nutiestas vamzdis. Kitaip tariant, dujų iš terminalo gali ir nepirkti, bet jei turi priėjimą prie dujų vamzdžio, teks susimokėti.

                ...

                Comment


                  „Gazpromui“ nebeliko kam parduoti dujų
                  Rusijos prezidentui buvo pateikta šokiruojanti naujiena: pernai „Gazprom“ galėjo išgauti 617 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, o surasti pirkėjų pavyko tik 444 mlrd. Likę 173 mlrd. kubinių metrų dujų taip ir liko nepanaudota. Tradicinė Europos rinka pamažu, tačiau aiškiai „džiūsta“ dėl Norvegijos tiekiamų dujų konkurencijos ir suskystintųjų gamtinių dujų importuotojų, o naujieji pirkėjai – Kinijos bendrovės, nemato bendradarbiavime su „Gazprom“ ekonominės prasmės. Lygiai taip pat netenka prasmės ir naujieji „Gazprom“ vystymo projektai – anksčiau paskelbtas Jamalos įsisavinimo projektas ir jūrų pakrančių žvalgyba: kam į juos „išmesti“ pinigus, jeigu net dabartinių apimčių niekam nereikia?
                  http://balsas.tv3.lt/naujiena/838582...-parduoti-duju
                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                  Comment


                    Šilumininkai teigiamai vertina siūlomą SGD galios mokestį

                    Šilumininkai teigiamai vertina Energetikos ministerijos siūlymą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo mokestį paskirstyti remiantis gamtinių dujų vartotojų turimais pajėgumais, tačiau kol kas negali konkrečiai pasakyti, kokią įtaką pakeitimai padarytų šilumos kainai.

                    "Pats pasiūlymas, kad nuimtų naštą nuo šilumos vartotojų ir bandytų paskirstyti tą mokestį tolygiai, tai pats pasiūlymas yra teigiamas, bet dabar, kiek aš matau, yra numatyta paskirstyti dujų vartotojams, kurie yra prisijungę prie dujų tinklų, pagal savo galią, o tai reiškia, kad kiti Lietuvos gyventojai neprisidės prie terminalo, o tik naudojantys gamtines dujas. Kaip tai atsilieps šilumos vartotojų mokėjimams mes nieko konkretaus negalime pasakyti", - BNS sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

                    Anot jo, jei šiuo metu šilumos tiekėjams išvis nereikėtų mokėti SGD terminalo saugumo dedamosios, tai didelį kiekį dujų šilumai gaminti naudojančiuose miestuose, pavyzdžiui Vilniuje ir Panevėžyje, šilumos kaina atpigtų apie 1 centą.

                    "Faktas yra šiandien tai, jog vartotojai, kad mūsų vartotojai terminalo išlaikymui per metus sumoka 50 mln. eurų, o tai yra labai didelė suma. Mes turime skaičius, kiek vartotojai sumoka išlaikydami terminalą, tai ką siūlo dabar, tai nėra jokių skaičių ir skaičiavimų. Nežinome, kiek iš tų 50 mln. eurų liks mums", - argumentavo V.Stasiūnas.

                    ...

                    Comment


                      Džonas Beineris lankėsi SGD terminale

                      Energetikos ministras Rokas Masiulis sekmadienį Klaipėdoje susitiko su JAV Atstovų Rūmų pirmininku Džonu Beineriu (John Boehner), kuriam pristatė Lietuvos pasiekimus didinant šalies bei regiono energetinį saugumą. Dž. Beineris Klaipėdoje taip pat apžiūrėjo Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

                      "Tokio rango politiko susidomėjimas Lietuvos energetikos projektais yra didelis mūsų visų pasiekimų įvertinimas. Beje, Dž. Beineris atrodė labai gerai susipažinęs su situacija Lietuvos energetikos sektoriuje bei domėjosi mūsų pasiekimais. Laiku ir pigiau nei planuota pasistačiusi SGD terminalą Lietuva gali būti pristatoma pasauliui kaip pavyzdys, kaip spręsti energetinio saugumo problemas.

                      Lietuva mato JAV kaip partnerę daugelyje sričių, taip pat ir energetikoje. Visam pasauliui svarbu, kad JAV apsispręstų dėl savo energetinių išteklių eksporto bei taip padidintų konkurenciją rinkoje", - po susitikimo kalbėjo energetikos ministras R. Masiulis.

                      Comment


                        Mokėsi gesinti gaisrą SGD terminale

                        Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje praėjusią savaitę vyko pratybos, per kurias siekiama patikrinti darbuotojų ir ugniagesių pasirengimą tinkamai reaguoti į kilusį gaisrą saugyklos viduje.

                        Pratybomis taip pat siekta patikrinti bendrų Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, „Klaipėdos nafta“ suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ir SGD laivo saugyklos personalo veiksmų suderinamumą, reaguojant į galimą gaisrą terminalo viduje bei tobulinti SGD terminalo ekstremaliųjų situacijų operacijų centro veiksmų darną ir informacijos perdavimą, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

                        Per pratybas siekta tobulinti veiksmus, kad Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnų transportavimas iki SDG terminalo krantinės, nukentėjusiųjų paieška ir transportavimas nuo laivo-saugyklos į krantą, terminalo krantinės priešgaisrinės gesinimo sistemos aktyvavimas ir valdymas būtų atliktas laiku.

                        „Tai visiškai nauja patirtis Klaipėdos miesto ugniagesiams gelbėtojams“, - sakė pratybas stebėjęs Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas Kastytis Gedminas.

                        Ugniagesiai gelbėtojai į laivą buvo perkelti su būtiniausia įranga, kurią buvo galima pernešti rankomis, laive netinkamoje kvėpuoti aplinkoje teko dirbti kartu su laivo įgula.

                        Pratybose taip pat dalyvavo bendrovės „Klaipėdos nafta“ SGD departamento Eksploatacijos skyriaus darbuotojai, laivo-saugyklos personalas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, bendrovės „Hoegh LNG Klaipėda“ atstovai, policijos ir greitosios medicinos pagalbos darbuotojai.

                        Comment


                          Ilgai lauktas JAV dujų eksportas netrukus virs kūnu – planuojama, kad šį gruodį Europą pasieks pirmasis bandomasis suskystintų gamtinių (SGD) krovinys, o komerciniai kroviniai plauks kitų metų viduryje.

                          Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=68362712
                          pridedam dar ir šitą

                          Parašė Tylus Rodyti pranešimą
                          Džonas Beineris lankėsi SGD terminale

                          Tokio rango JAV politiko susidomėjimas Lietuvos energetikos projektais yra didelis mūsų visų pasiekimų įvertinimas.
                          ir gaunam, kad labai tikėtina, jog pirmasis JAV SGD laivas į Europą atplauks būtent į Klaipėdą. Pirmasis bandomasis laivas, tai daugiau simbolinis žingsnis, o kuri gi kita vieta, jei ne Klaipėda, tam simboliniam žingsniui būtų pati tinkamiausia žvelgiant iš JAV pozicijų.

                          Comment


                            Lietuva su „Statoil“ kurs bendrą įmonę ir eksportuos dujas
                            http://www.15min.lt/verslas/naujiena...jas-664-512694
                            „Lietuvos energija“ pasirašys memorandumą su „Statoil“ dėl bendros įmonės kūrimo. Nauja Lietuvoje registruota įmonė užsiims mažos apimties suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimu ir bunkeriavimu, žurnalistams pranešė „Litgas“ generalinis direktorius Dominykas Tučkus.

                            Comment


                              Antraštė tai konkreti
                              SGD terminalas virto našta
                              Vyriausybė svarsto kelis būdus, kaip atpiginti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymą, teigia premjeras. Tačiau Algirdas Butkevičius kol kas neatskleidžia, ar svarstoma SGD laivo-saugyklos išpirkimo galimybė.
                              Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/energeti....d?id=68400378

                              Comment


                                Rengs pasiūlymus dėl SGD sąnaudų mažinimo

                                "Klaipėdos naftai" duotas leidimas per mėnesį parengti patikslintus Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) veiklos sąnaudų mažinimo pasiūlymus.

                                Pasak Premjero Algirdo Butkevičiaus, Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdyje buvo pristatytos trys galimos alternatyvos SGD sąnaudų mažinimui. Ar tarp pasiūlymų yra svarstoma galimybė išpirkti laivą-saugyklą "Independence", A. Butkevičius neatskleidė.

                                "Tikslas yra vienas - kad SGD terminalas nepadidintų kaštų ir dujų kainų Lietuvoje nuo ateinančių metų rudens. Tie modeliai buvo pateikti, kad kainų augimo nebūtų jokio", - teigė Premjeras.

                                Energetikos ministro Roko Masiulio teigimu, bet koks terminalo išlaikymo kaštų mažinimas įtrauks ir trečiąsias šalis, susijusias su SGD terminalo infrastruktūra, pavyzdžiui, "Independence" Lietuvai nuomojančia norvegų "Hoegh LNG" kompanija. Anot R. Masiulio, visos su terminalu susijusios įmonės šiuo metu ieško galimybių, kaip mažinti jo infrastruktūros išlaikymo kaštus, o stabilus terminalo veikimas leidžia gauti papildomą finansavimą būsimiems projektams.

                                "Terminalui veikiant stabiliai, atsiranda nemažai galimybių: bankai žymiai palankiau vertina šį projektą ir lengviau skolina pinigus "Klaipėdos naftai". Atsiradus daugiau lėšų, atsiranda didesnė veiksmų laisvė", - teigė ministras.

                                Pasak R. Masiulio, "Klaipėdos nafta" penktadienio posėdyje taip pat pristatė planus SGD terminale įrengti naujus siurblius, kurie jam leistų dirbti įvairiais apkrovos režimais.

                                Šiuo metu didžiausią SGD terminalo išlaidų dalį sudaro laivo-saugyklos "Independence" nuoma - kas dieną Lietuva norvegų kompanijai "Hoegh LNG" moka apie 130 tūkst. eurų. Nuomos sutartis galioja 10 metų, vėliau planuojama "Independence" išpirkti už laivo likutinę vertę.

                                Comment


                                  „Klaipėdos naftos“ ir švedų projektui – 10,2 mln. Eur iš ES
                                  Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“, kartu su Helsingborgo (Švedija) uostu plėtojanti suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) infrastruktūros projektus Baltijos jūros regione, šiam projektui (HEKLA) gaus 10,2 mln. Eur paramą iš Europos Sąjungos (ES).
                                  Ši suma sudaro 35% visos projekto vertės, praneša „Klaipėdos nafta“
                                  Lietuvos bendrovei, statančiai SkGD antžeminę paskirstymo stotį, bus skirta apytikriai 6 mln. Eur, likusi suma – Helsingborgo uostui, statančiam SkGD skystinimo gamyklą.

                                  Planuojama, kad stotis veiklą pradės 2017 m. pradžioje.

                                  „Klaipėdos nafta“ prieš tai yra gavusi 150.000 Eur ES paramą paskirstymo stoties projektavimo ir kitiems paruošiamiesiems darbams atlikti.

                                  „Mūsų bendrovė paskirstymo stotį stato iš nuosavų ir skolintų lėšų, projektas nėra subsidijuojamas ar kitaip remiamas valstybės, todėl mums buvo itin svarbu gauti ES finansinę paramą statyboms. Paraiška finansavimui gauti įvertinta itin aukštais balais: projekto kokybė, aktualumas ir svarba ES strategijai bei įtaka regionui. Mūsų bendrovė, kuri yra SkGD terminalo operatorė, siekia kuo efektyviau valdyti turimą infrastruktūrą, todėl statoma paskirstymo stotis ženkliai prisidės prie šio tikslo ir mažins SkGD terminalo išlaikymo kaštus“, – akcentuoja Mantas Bartuška, „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius.

                                  Finansavimo sutartį planuojama pasirašyti rugsėjį, o pirmasis mokėjimas turėtų būti atliktas spalį.

                                  Helsingborgo uostas ir „Klaipėdos nafta“ paraišką teikė per Baltijos uostų organizaciją (BPO), kuri aktyviai skatina ir remia SkGD veiklų plėtrą Baltijos jūros regione.
                                  http://vz.lt/article/2015/7/13/klaip...#ixzz3fkr420og
                                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                  Comment


                                    Į Klaipėdą atplaukė suskystintų gamtinių dujų krovinys

                                    Į Klaipėdą sekmadienį atplaukė ketvirtasis komercinis suskystintų gamtinių dujų krovinys.

                                    „Dujovežis prisišvartavo apie 9 val. 30 min. Vakare numatoma pradėti perkrovą“, - BNS sekmadienį sakė suskystintų gamtinių dujų terminalą valdančios bendrovės „Klaipėdos nafta“ atstovė Indrė Milinienė.

                                    Su Norvegijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Arctic Princess“ atplaukė iš Norvegijos Hamerfesto uosto, kur yra koncerno „Statoil“ dujų skystinimo stotis.

                                    Suskystintų gamtinių dujų terminalas pradėjo veikti šių metų pradžioje. Jis pirmą kartą Baltijos šalyse užtikrino alternatyvą Rusijos koncerno „Gazprom“ tiekiamoms dujoms.

                                    Comment


                                      Į šventę vėl atplaukė "Independence"

                                      Į 2013-ųjų Jūros šventę "Klaipėdos nafta" buvo atgabenusi suskystintųjų gamtinių dujų (SDG) terminalo tanklaivio-dujų saugyklos "Independence" modelį. 150 kartų už tikrąjį laivą mažesnis modelis klaipėdiečiams bei miesto svečiams tada tapo didele atrakcija ir puikia galimybe susipažinti su tada dar tik statytu SGD terminalu."Meridiano" aikštėje įsikūrusią AB "Klaipėdos nafta" palapinę 2013-ųjų Jūros šventės metu aplankė gausybė žmonių, kuriems specialistai pasakojo apie SGD terminalo projektą, suskystintąsias dujas, atsakinėjo į visus kilusius klausimus. Mažieji "Klaipėdos naftos" palapinės lankytojai tada džiaugėsi ne tik įspūdingu laivo modeliu, bet ir įvairiomis edukacinėmis užduotimis bei dovanėlėmis.

                                      "Independence" modelis šią Jūros šventę vėl "atplaukė" į "Meridiano" aikštę. Tačiau šįkart klaipėdiečiai ir šventės svečiai gali daugiau sužinoti ne tik apie jau funkcionuojantį SGD terminalą, bet ir apie naują "Klaipėdos naftos" projektą - tokių dujų paskirstymo stotį.

                                      "Lankytojų itin palankiai įvertinta informacinė kampanija parodė, jog pasirinktas tiesioginis informacijos teikimo būdas miestiečiams ir svečiams yra patraukli bei priimtina priemonė. Todėl vadovaudamiesi gerąja praktika šiais metais bendrovės specialistai pasiruošė pristatyti būsimos antžeminės paskirstymo stoties veiklą, atsakyti į visuomenei aktualius klausimus bei tiesiogiai pasidalinti žiniomis", - sakė "Klaipėdos naftos" komunikacijos vadovė Indrė Milinienė.

                                      ...

                                      Comment


                                        Reikėjo 25 metų, kad taptume nepriklausomi. Pagaliau atėjo mūsų laikas - kyla Lietuva.
                                        Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
                                        www.airfoto.lt

                                        Comment


                                          didinga nuotrauka

                                          Comment

                                          Working...
                                          X