Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ar legalus šis projektas?

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Ar legalus šis projektas?

    Šį klausimą jau uždaviau Marijampolės projektų temoje, tačiau mažai ją skaitančių, o ir pats klausimas yra labiau apie teisinę situaciją, tad kuriu naują temą.
    Marijampolėje pradėtas statyti naujas projektas, kuriam statybų leidimas išduotas po įsigaliojusių pakeitimų dėl parkavimo vieto įrengimo ( t.y. ne arčiau nei 5 metrai nuo langų. Iš to, ką matau ir kiek galiu suprasti, tai čia kaip bėpažiūrėsi, parkavimo vietos per arti namo ( arba netgi 'jame' ). Tai įdomu - ar čia pasinaudota kažkokia išimtimi, o gal tai tiesiog nelegalu.

    Parašė bim_bam Rodyti pranešimą

    Man smalsu - jei gerai suprantu, tai nuo 2021.02 arčiausiai nuo gyvenamųjų namų automobilių statymo vietos gali būti 5m atstumu. (https://www.e-tar.lt/portal/legalAct...01893677bfd7d8) čia ne tik kad nėra 5m, bet ir po stogine. Nepanašu, kad ir kitos vietos būtų reikiamu astumu. Šio projekto svarstymai vyko iki 2021.11 tad jau po naujų taisyklių įsigaliojimo (https://www.marijampole.lt/architekt...-statyba:12111). Tad kaip čia yra - legalu ar ne?
    Click image for larger version  Name:	Screenshot 2023-03-29 at 16.03.50.png Views:	375 Size:	1,06 MB ID:	2040416 Click image for larger version  Name:	Screenshot 2023-03-29 at 16.03.26.png Views:	367 Size:	226,0 kB ID:	2040417 Click image for larger version  Name:	Screenshot 2023-03-29 at 16.03.30.png Views:	366 Size:	155,3 kB ID:	2040418

    #2
    123.11. nustatyti atstumai gali būti mažinami, jeigu su daugiabučio namo patalpų (iki kurių varstomų langų neišlaikomas 321 lentelėje reglamentuotas atstumas) ar su 321 lentelėje nurodytų kitokių paskirčių pastatų savininku (valdytoju) pasirašytas ir notaro patvirtintas susitarimas, nurodant sumažintą atstumą;
    Mano supratimu tos taisyklės labiau skirtos dėl parkavimo vietų įrengimo šalia kitų pastatų nei dėl parkavimo vietų pastato savininko/valdytojo ribose esančių pastatų. Vis dėl to gi būtų truputi nesąmonė jei statantis namą reikėtų garažą statyt atskirai 5m nuo namo vietoj to kad į namą integruot.

    Comment


      #3
      Ok, negi nėra daugiau nuomonių? Pasidairius į tokias temas kaip "kelių eismo taisyklės" ar "naujasis Vilniaus gatvių standartas" matau, kad šiuo atveju yra stipriai neišnaudotas forumo potencialas. Tik bandau užkurti diskusiją / gauti atsakymą

      Comment


        #4
        Paklausiau "Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos":

        Laba diena, konsultuodami atsakome į asmens pateiktą (-us) klausimą (-us) teritorijų planavimo ir statybos valstybinę priežiūrą reglamentuojančių ir su jais susijusių teisės aktų nuostatų taikymo klausimais. Vertinamojo pobūdžio išvadų dėl konkrečių situacijų (įskaitant konkrečius projektinius sprendinius) neteikiame. Bendruoju atveju statinio projektas turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymų, kitų teisės aktų, normatyvinių statybos techninių dokumentų reikalavimus, kurie galiojo tą dieną, kai buvo išduoti specialieji reikalavimai. Praėjus 5 metams po specialiųjų reikalavimų išdavimo dienos ir tais atvejais, kai specialieji reikalavimai nebuvo išduoti, statinio projektai turi atitikti Lietuvos Respublikos įstatymų, kitų teisės aktų, normatyvinių statybos techninių dokumentų reikalavimus, kurie galiojo prašymo gauti statybą leidžiantį dokumentą, kuris buvo priimtas, pateikimo dieną. Specialieji reikalavimai galioja 5 metus nuo jų išdavimo dienos, jeigu statybą leidžiantis dokumentas negautas. Gavus statybą leidžiantį dokumentą, specialieji reikalavimai ir prisijungimo sąlygos galioja iki statybos užbaigimo procedūrų užbaigimo dienos. Atstumai nuo uždarojo tipo antžeminių automobilių saugyklų, garažų, atvirojo tipo automobilių saugyklų, taip pat įvažiavimo / išvažiavimo vartų ir vėdinimo sistemos oro šalinimo angų iki daugiabučių gyvenamųjų pastatų ar patalpų varstomų langų / vėdinimo sistemos oro ėmimo angų turi būti ne mažesni už nurodytus STR 2.06.04:2014 „Gatvės ir vietinės reikšmės keliai. Bendrieji reikalavimai“ 321 lentelėje. Atkreipiame dėmesį, kad šio reglamento 123 punkto papunkčiuose yra apibrėžtos išimtys, kada 321 lentelėje nurodyti atstumai gali būti netaikomi. Informuojame, kad pritarimų projektiniams pasiūlymams teisėtumo tikrinimą atlieka Inspekcija. Todėl turint pagrįstų įtarimų, kad projektiniams pasiūlymams pritarta neteisėtai, skundą galima teikti Inspekcijai.

        Comment

        Working...
        X