Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Na, manau Lietuvos demografija tikrai netaps teigiama nei per 5 nei per 10 metų.
    Gimstamumas nedidelis dėl dabartinės kultūros bei ekonomikos, plius auginama po 1 vaiką - 2 tėvai mirė, liko vienas, einam į minusą.
    Emigracija kaip kultūros norma - defaultinis požiūris, kad laimės čia nebus ir ją galima rasti tik svetur. Kaip ir daugumoj lietuviškų pasakų beje, kaip Jonas išvyko laimės ieškot į svečią šalį. Ar yra priemonių ją mažinti? Matyt nelabai... Žmonės nepatenkinti kultūra - tiek darbo tiek aplinkinių, mažos pajamos lyginant su užsieniu tiek tarp aukšto lygio specialistų tiek tarp žemos kvalifikacijos darbuotojų, gana slogi aplinka ir kiti faktoriai.
    Emigrantai negrįš - pats išvykimas bei vietos radimas užsienyje žmogui tampa dideliu įvykiu, jis jaučiasi kažką padaręs. Viena iš psichologinių priežasčių. Yra nemažai, žmonių, kuriems labai sunkiai sekasi išvykus, Lietuvoje gal net būtų geriau arba panašiai, bet jie lieka vien dėl paties jausmo. Dėl praktinių priežasčių, na, neturime daug privalumų lyginant su pagrindinais emigracijos taškais. Nebent šeima, draugai. Ekonominis aspektas retai čia bus geresnis nei užsieny. Pasitaiko, bet nedaug tokių atvejų.
    Užsienio investicijos čia mažės, nes jau dabar sunku rasti darbuotojų Vilniuje. Į kitus miestus jos neis, deja pripažinkim tai.
    Imigrantų neturėsim. Daugiausia, ko galim sulaukti, tai čia perkeliamų verslų ir kartu atvykstančių žmonių, manančių, jog jiems čia seksis. Bet gana sunku jiems įsidarbint, plius tokių nėra daug. Ir dar kažkiek vedusių lietuvius/-es, bet dažnai antra pusė nelinkusi rinktis Lietuvos.
    Taip, kad ir kaip liūdnai beskambėtų, esam gilioj duobėj, o sprendimų tam taisyt tikriausiai paprastų nėra. Deja, kompleksinių mes nesugebėsim įgyventint, tiesiog ne tokia kultūra plius lengviau tiesiog valandą pasėdėt lėktuve ir atsidurti keliais dešimtmečiais brandesnėje aplinkoje.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      Tomai, apie tai jau daug kalbėta, nebežinau daugiau būdų kaip tau paaiškinti, kad pinigai ant medžių neauga, kad juos pasiskolinus vėliau reikia gražinti ir dar palūkanas primokėti - t.y. nukenčia ateities kartos. Galima skolintis iki tam tikro sveiko lygio, kuris kiekvienai šaliai yra skirtingas. Tačiau tavo supratimas yra kad galima skolintis belenkiek ir belenkokiom sąlygom, nesvarbūs nei kiekiai, nei palūkanos, nei kam tie pinigai po to yra panaudojami. Manau šitas požiūris pas tave taip giliai įsišaknijęs, kaip kad pas kokį nors islamistų radikalą 'alah akbar'. Tiek vienu, tiek kitu atveju jokie argumentai ar įrodinėjimai nebepadeda.
      Prašiau vengti bereikalingos beletristikos ir tiesiog į paprastą klausimą atsakyti "taip" ar "ne"
      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

      Comment


        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
        Prašiau vengti bereikalingos beletristikos ir tiesiog į paprastą klausimą atsakyti "taip" ar "ne"
        Klausimas: "Ar vartojate kokainą kasdieną?"

        Comment


          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
          Tomai, apie tai jau daug kalbėta, nebežinau daugiau būdų kaip tau paaiškinti, kad pinigai ant medžių neauga...
          Nu gerai, pinigai važinėja gatvėse, taip tinka? Pilna naujų ir gana prabangių automobilių. Bankuose guli galybė santaupų, rekordiniai kiekiai indėlių.
          Tu manai, kad tavo gerovė tiesiogiai priklauso nuo turimų popieriukų banko sąskaitoje, o ne nuo šalies išsivystymo lygio? Ką darysi, kai nebelik specialistų ir tie popieriukai užsienio privačioje ligoninėje nebeatrodys tokie vertingi? Arba tu nebegausi iš valstybės kokybiškų paslaugų ir jų niekaip kitaip negalėsi nusipirkti, nes privatus kapitalas neteikia tokių paslaugų.

          Comment


            Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
            Na, manau Lietuvos demografija tikrai netaps teigiama nei per 5 nei per 10 metų.
            Gimstamumas nedidelis dėl dabartinės kultūros bei ekonomikos, plius auginama po 1 vaiką - 2 tėvai mirė, liko vienas, einam į minusą.
            Manai, vakarų europoje po 15 vaikų šeimoje? Ir čia dar nėra blogiausia. Kai turi vieną vaiką, tai esi vargšas ir brangini tai ką teturi... Natūraliai vaką labiau myli-lepini. Nauja karta ne tik bus negausi, bet dar ir silpnesnė.


            Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
            Emigrantai negrįš - pats išvykimas bei vietos radimas užsienyje žmogui tampa dideliu įvykiu, jis jaučiasi kažką padaręs. Viena iš psichologinių priežasčių. Yra nemažai, žmonių, kuriems labai sunkiai sekasi išvykus, Lietuvoje gal net būtų geriau arba panašiai, bet jie lieka vien dėl paties jausmo.
            Tai liečia pagrinde juodadarbius, kurie grįžtą į Lietuvą pasigydyti, pailsėti, vaikus paauginti. Jeigu esi specialistas, UK kasdamas bulves neugdysi savo gebėjimų, grįžęs būsi toje pačioje nulio vietoje, kaip ir prieš išvažiuojant. Tuo tarpu kolegos per tą laiką uždirbs Lietuvoje tiek, kiek tu kasdamas UK bulves.


            Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
            Užsienio investicijos čia mažės, nes jau dabar sunku rasti darbuotojų Vilniuje. Imigrantų neturėsim.
            Imigrantų daugėja, investicijos auga. Gal ne kosminiais greičiais, bet vis tiek.

            Comment


              Parašė dr-rox Rodyti pranešimą
              ...
              Labai jau depresyviai nuskambėjo. Yra dalis tiesos, tačiau manau ir dalis netiesos.

              Nereikia tikėtis, kad Lietuvoje viskas apsivers 180 laipsnių kampu - to nebus. Gyventojų skaičius nepradės didėti, tačiau turime siekti, kad jis tokiais sparčiais tempais nemažėtų. Ir tą pasiekti galima.

              Jeigu kiekvienas iš mūsų paanalizuotų savo emigrantus draugus, pastebėtų du faktorius. Pirma žiūrint iš ekonominės pusės emigrantai negyvena geriau, nei likę Lietuvoje. Antra - dažniausiai facebooke jie žinutes rašo lietuvių kalba ir bendrauja su savo senais draugais iš Lietuvos, kas parodo, kad jų socialinis gyvenimas emigracijoje nėra geresnis ir kad jiems ten sunkiai sekasi integruotis.

              Mano supratimu emigracija iš Lietuvos visų pirma yra psichologinis, o ne ekonominis reiškinys. Ir jos sprendimas pirmiausia glūdi net ne ekonomikoje, o tam tikrame Lietuvos mentaliteto pasikeitime. Lietuviai turi nustoti depresuoti, turi pradėti didžiuotis savo šalimi ir įgauti pasitikėimo. Tai yra sunku padaryti, kai per visus galus skverbiasi sovietinio raugo, mentaliteto ir mąstymo palikimas, tačiau po truputi jaunoji karta nustumia į paraštes tuos visus depresantus. Tik kadangi turime tą pačią sovietinio mentaliteto valdžią, tai jinai nevykdo jokių perversmų tuo klausimu. Pvz. aktyvi veikla, akcijos, socialinės reklamos ir pan. davė labai gerų rezultatų kovoje su kelių gaidelius, taip ir aktyvi veikla diegianti tikėjimą, pasitikėjimą ir pasididžiavimą savo šalimi galėtų duoti gerų rezultatų. Tačiau tam reikia turėti valdžią su gebėjimais kažką daryti ir padaryti.

              Ekonomika po truputi taip pat keičias. Jau niekas nebesako, kad 'Lietuvoje neįmanoma susirasti darbo', sako nebent apie atlyginimų mažumą. Tačiau gyvename tame laikotarpyje, kai atlyginimai labai sparčiai kyla. Su lyg kiekvienais metais tas atlyginimų skirtumas mažėja. Reikia nepamiršti ir to, kad emigracijoje emigrantai dirba žemesnės kvalifikacijos darbus ir gauna mažesnius atlyginimus nei vietiniai. Dėl to negalima taip aklai lyginti vidutinio Anglijos ir Lietuvos atlyginimo neįvertinus visų aplinkybių, tame tarp ir kainų skirtumo. Tai turi būti žmonėms paaiškinta, nes daug kas dar to nesupranta, o iniciatyvos tą paaiškinti visų pirma turėtų imtis mūsų valdžia.

              Kalbant dėl imigracijos, tai žinoma, kad kokiam baltarusiui į UK emigruoti labiau apsimoka, nes ten atlyginimai kaip ir didesni. Tačiau UK jo gali niekas nelaukti, jis ten skaitytus nelegalas, o tai jau sudarytų dideles problemas gauti kvalifikuotą darbą. Esmė, kad ar jis imigruos į Lietuvą ar ne, labai daug priklauso nuo pačios Lietuvos. Jeigu Lietuva jo imigraciją padarys legalia, suteiks jam atitinkamas sąlygas, suteiks visą pagalbą, paskatų (pvz. vietinės kalbos apmokymas), galiausiai jeigu ne jis ieškos galimybių į Lietuvą imigruoti, o Lietuva pradės ieškoti žmonių kas nori į ją imigruoti - tai situaciją galima pakeisti iš esmės. Daug kas dejavo, kad Lietuvoje niekas nenori investuoti, tačiau buvo sukurta 'Investuok Lietuvoje' ir paaiškėjo, kad Lietuva bene patrakliausia investicijoms. Tereikėjo nesedėti ir neverkšlentis, kad pas mus niekas nenori investuoti, o imti ir pradėti ieškoti, kas nori. Imigrantams iš trečių šalių Lietuva gali būti patraukliausia ne dėl atlyginimo dydžio, o suteikiamomis sąlygomis, teisine baze, garantijomis ir t.t. Tačiau vėlgi - visą ta pasiekti reikia iniciatyvios ir gebėjimų turinčios valdžios.

              Mano supratimu Lietuva turi visas kortas, kad galėtų tinkamai sužaisti šią partiją ir nemaža dalimi išspręsti emigracijos/imigracijos/reemigracijos ir net gimstamumo problemas. Tačiau tam reikia, kad mūsų valstybę nustotų valdyti Graužinienės, Paksiai, Tomaševskiai, Butkevičiai ir kiti populistai, kurie yra neįgalūs atlikti kažkokias reformas, netgi tas, kurias už juos mokslininkai paruošia. Tai ką jau kalbėti apie tai, kad gebėtų kažkokias savo iniciatyvas rodyti ir jas įgyvendinti. Jeigu ne duok Die po šitų rinkimų vėl bs išrinkta ta pati pamazgų valdžia, kurią turime dabar, spėju, kad aš pats labai rimtai pagalvosiu apie emigraciją, nes Lietuvai bus lemtingas laikotarpis, kuriame turės padaryti pasirinkimą ar tampa progresyvia Europietiška tauta, ar savo sovietinio mentaliteto įkaite. Jeigu bus pasirinktas progresyvus kelias - tokiu atveju aš esu kone tikras, jog bus išspręstos, arba dalinai išspręstos pagrindinės Lietuvos problemos. Didelę emigraciją bus galima paversti privalumu - išvykusius žemesnės kvalifikacijos žmonių spragą užpildant aukštesnės kvalifikacijos žmonėmis iš tos pačios Baltarusijos, Ukrainos ir pan. Galiausiai tai gali išeiti netgi labai į naudą, nes vakarai dėl nevaldomos imigracijos ateityje turės labai didelių problemų, kurios jau pro kraštus veržiasi ir dabar. Turim galimybę savo minusus paversti pliusais ir išvengti tų klaidų, kurias padarė vakarai. Pamokų gavome pakankamai, lieka tik vienas klausimas - ar tomis galimybėmis pasinaudosime.

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                Kas tie "šustresni imigrantai" - šrilankiečiai ir marokiečiai? Negali šalis, iš kurios masiškai emigruoja savi piliečiai, tapti kažkaip stebuklingai patraukli užsieniečiams. Nebent iš šalių, kuriose gerokai viskas blogiau. Tačiau jei užsienio imigrantas gabus ir perspektyvus, jis taip pat Lietuvoje nenorės užsibūti, o ieškos kur geriau (kaip ir dalis lietuvių). Todėl nereikia svajoti, kad imigrantai išspręs kažkokias šalies problemas, kurios atsirado emigravus vietiniams. Jie atvažiuoja su savomis problemomis.
                Matai, problema ta, kad jei mes neileidziam ir gabiu (turiu asmenini atveju apie dirbanti imonej uzsienieti is konfliktiniu krastu, su inzineriniu issilavinimu) ir negabiu, tai nera kaip likusios populiacijos poreikiu patenkinti.

                O tai, kad isileisim kebabus ar azijatus, duos naudos nes jie perims pagalbinius ir tokius darbus, kuriu lietuviai nebenori dirbti. Pvz vadybininku yra kiek tik nori, o pabandyk pastatyti kanors prie spaudos stakliu ar pvz irengimu inzinieriu. Siulyk atlyginima ir 2.5k i rankas - nerasi visi lietuviai nori vadovaut, bet nei vienas nenori eit dirbt. O kuom tokias vietas uzpildyt? Pvz musu vystomam NT projekte puse darbuotoju yra Ukrainieciai. Tie, kurie ekspertais dirba - Lietuviai. Nes darbu vykdytojas skundes, jog problema ta, kad neimanoma gaut net pagalbinio darbuotojo

                Aisku, mes galim ir toliau svaigt apie Lietuva lietuviams, apie kaip neisileisim nieko ar kad ileisim tik su PHD...

                Comment


                  Parašė ViR2 Rodyti pranešimą
                  Matai, problema ta, kad jei mes neileidziam ir gabiu (turiu asmenini atveju apie dirbanti imonej uzsienieti is konfliktiniu krastu, su inzineriniu issilavinimu) ir negabiu, tai nera kaip likusios populiacijos poreikiu patenkinti.

                  O tai, kad isileisim kebabus ar azijatus, duos naudos nes jie perims pagalbinius ir tokius darbus, kuriu lietuviai nebenori dirbti. Pvz vadybininku yra kiek tik nori, o pabandyk pastatyti kanors prie spaudos stakliu ar pvz irengimu inzinieriu. Siulyk atlyginima ir 2.5k i rankas - nerasi visi lietuviai nori vadovaut, bet nei vienas nenori eit dirbt. O kuom tokias vietas uzpildyt? Pvz musu vystomam NT projekte puse darbuotoju yra Ukrainieciai. Tie, kurie ekspertais dirba - Lietuviai. Nes darbu vykdytojas skundes, jog problema ta, kad neimanoma gaut net pagalbinio darbuotojo

                  Aisku, mes galim ir toliau svaigt apie Lietuva lietuviams, apie kaip neisileisim nieko ar kad ileisim tik su PHD...
                  Čia gal bus jūsų NT projektas? Prie manęs statomam daugiabutyje dirbo ukrainiečiai darbininkai, aišku dirbo nelegaliai, atlyginimų nemokėjo ir visi po 2-3 mėn. išsivaikščiojo, dabar vėl statybos stovi, nes trūksta darbuotojų.
                  Flickr

                  Comment


                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                    Tačiau tam reikia, kad mūsų valstybę nustotų valdyti Graužinienės, Paksiai, Tomaševskiai, Butkevičiai ir kiti populistai, kurie yra neįgalūs atlikti kažkokias reformas, netgi tas, kurias už juos mokslininkai paruošia. Jeigu ne duok Die po šitų rinkimų vėl bs išrinkta ta pati pamazgų valdžia, kurią turime dabar, spėju, kad aš pats labai rimtai pagalvosiu apie emigraciją, nes Lietuvai bus lemtingas laikotarpis, kuriame turės padaryti pasirinkimą ar tampa progresyvia Europietiška tauta, ar savo sovietinio mentaliteto įkaite.
                    O kokia tavo vizija, Eidvi? Kaip turi pasiskirstyti balsai, iš kokių partijų turi būti sudaryta koalicija, kad LT taptų progresyvia valstybe?

                    Comment


                      Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                      Čia gal bus jūsų NT projektas? Prie manęs statomam daugiabutyje dirbo ukrainiečiai darbininkai, aišku dirbo nelegaliai, atlyginimų nemokėjo ir visi po 2-3 mėn. išsivaikščiojo, dabar vėl statybos stovi, nes trūksta darbuotojų.
                      Dirbo nelegaliai, greičiausiai dėl to, kad patys buvo nelegaliai Lietuvoje, apie tai ir kalba ViR, kad reikia liberalizuoti imigracijos politiką. Na arba tiesiog darbdavys urodas pakabino jiems daug makaronų ant ausų.

                      Comment


                        Parašė Globalus Rodyti pranešimą
                        O kokia tavo vizija, Eidvi? Kaip turi pasiskirstyti balsai, iš kokių partijų turi būti sudaryta koalicija, kad LT taptų progresyvia valstybe?
                        Reikia ne iš valdžios su ištiestu delnu kažko reikalauti, o patiems savo gyvenimą kurti, o valdžia Lietuvoje šiuo atveju tam labai netrukdo ir nesikiša, aš pats dabar uždirbu kelis kartus daugiau nei prieš 4 metus, tad galima gyventi ir prie Graužinienės ir dėl to gyvenimas negriūna, kad nebėra Degutienės.
                        Paskutinis taisė Lettered; 2016.04.07, 13:47.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                          Reikia ne iš valdžios su ištiestu delnu kažko reikalauti, o patiems savo gyvenimą kurti
                          Ne visi yra sukurti daryti savo verslą, dalis vistiek bus samdomais darbuotojais.
                          Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                          Comment


                            Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                            Ne visi yra sukurti daryti savo verslą, dalis vistiek bus samdomais darbuotojais.
                            Nebūtinai apie verslą eina kalba, tas pats galioja ir samdomiems darbuotojams.
                            Flickr

                            Comment


                              Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                              Nebūtinai apie verslą eina kalba, tas pats galioja ir samdomiems darbuotojams.
                              Kai esi verslininkas, tu sau algą nustatai pats, kai esi samdomas - dirbi už tiek, kiek tau moka darbdavys.
                              Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                              Comment


                                Parašė Aleksio Rodyti pranešimą
                                Kai esi verslininkas, tu sau algą nustatai pats, kai esi samdomas - dirbi už tiek, kiek tau moka darbdavys.
                                Už tiek, už kiek sutari su darbdaviu
                                Kai esi kvalifikuotas ir su patirtimi, darbdaviai patys vaikosi siūlydami daugiau algos.

                                Comment


                                  Parašė Globalus Rodyti pranešimą
                                  O kokia tavo vizija, Eidvi? Kaip turi pasiskirstyti balsai, iš kokių partijų turi būti sudaryta koalicija, kad LT taptų progresyvia valstybe?
                                  Dabar tai vienareikšmiškai turėtų laimėti liberalai su konservatoriais ir sudaryti koaliciją, jie jau įrodė, kad yra pajėgūs atlikti reformas per krizes ir kataklizmus, tai dabar, prie palankių aplinkybių manau turėtų įrodyti ir kad yra pajėgus padaryti Lietuvą tikra vakarietiško mentaliteto, vertybių ir standartų šalimi (+ išvengiant tam tikrų vakariečių klaidų, iš kurių turim galimybę pasimokyti). Tačiau ateity aš labai norėčiau, kad visokie komunistai nueitų į užmarštį ir kad liktų vienoje pusėje liberalai, kitoje pusėje konservatoriai, kurie konkuruotų tarpusavyje, panašiai kaip kad yra USA ar Lenkijoj. Tik dabar matosi, kad netgi prie tokios sistemos tiek USA, tiek Lenkijoj vistiek išsikristalizuoja populistinės anomalijos. Matyt žmonės be to negali gyventi. Tiesiog tiek USA, tiek ir toje pačioje Lenkijoje prieš tai 8 metus valdė padorios politinės jėgos (o ir dabar neaišku ar Trumpas laimės). O tuo tarpu pas mus yra tikimybė, nors ir maža, kad 4 metus valdžioje turėjus pašlemėkus, mes vėl jiems atiduosim valdžią. Analfabetų valdžia bet kuriai šaliai yra labai sunku atlaikyti, tačiau 4 metus atlaikyti dar galima, bet ne 8. O ką jau kalbėti apie tokią šalį kaip Lietuva, kuri yra besivystanti šalis ir reformuotis turėtų trigubai greitesniais tempais. Juk mes laisvi dar tik 25 metus - tai 8 metai nieko neveikimo ir jokių reformų nedarymo būtų neapsakomai daug.

                                  Comment


                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                    Reikia ne iš valdžios su ištiestu delnu kažko reikalauti, o patiems savo gyvenimą kurti, o valdžia Lietuvoje šiuo atveju tam labai netrukdo ir nesikiša, aš pats dabar uždirbu kelis kartus daugiau nei prieš 4 metus, tad galima gyventi ir prie Graužinienės ir dėl to gyvenimas negriūna, kad nebėra Degutienės.
                                    Su tuo sutinku. Tačiau reikia prisiminti, kad jeigu nebus išspręstos demografinės problemos, tai dvigubai, trigubai didesnei pensininkų armijai pensijas turėsi mokėti tu. O ta pensininkų armija bus ta, kuri renka valdžią, o valdžia bus ta, kuri tau uždės tokius mokesčius, kad maža nepasirodys

                                    Comment


                                      Šildymo sezonas baigtas, o sekantį savaitgalį +5. Reik suprasti, kad lietuviai vos datempia iki vasaros, vos išgyvena iki jos, kad nebeišgali vieną mėnesį susimokėti už ant minimalaus prisukto šildymo??? Nesvarbu, kad tik ką žiema baigės ir visas šiaurės pavasaris prieš aky.

                                      Comment


                                        Parašė andyour Rodyti pranešimą
                                        Šildymo sezonas baigtas, o sekantį savaitgalį +5. Reik suprasti, kad lietuviai vos datempia iki vasaros, vos išgyvena iki jos, kad nebeišgali vieną mėnesį susimokėti už ant minimalaus prisukto šildymo??? Nesvarbu, kad tik ką žiema baigės ir visas šiaurės pavasaris prieš aky.
                                        O tai kaip gali būti kitaip, kai mažiausiai 1/3 ekonomikos šešėlyje? Kai Vilniuje dedasi visokios nesąmonės (ačiū Zuokulai) su šilumos tiekėju-monopolininku? Kai reikia šerti neefektyvų (jei ne blogiau,t.y. stipriai korumpuotą) administravimo aparatą?

                                        Comment


                                          /\
                                          Ir kiek tu nuo prisukto šildymo įdedi į tų monopolininkų kišenę pinigų? 10eur/mėn? Kas valdžioje? SOCIALDEMOKRATAI. Kurioje vietoje tu matai neteisibę?

                                          Čia yra labiau Lietuvos nacionalinis durnumas. Valdžia lįsdama rinkėjams į vieną vietą apsimeta, kad reikia taupyti, rinkėjai apsimeta, kad jie brangiai moka ir dar viską kažkam į kišenę.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X