Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

2009.07.31-08.03. The Tall Ships Races Klaipėda

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    2009.07.31-08.03. The Tall Ships Races Klaipėda

    Lietuvos tūkstantmečio burės

    Klaipėdos meras informavo žiniasklaidą, kad kovo pabaigoje gautas regatos „Tall Ships‘ Races“ direktorių valdybos pranešimas, kad 2009 m. liepą Lietuvos jūrinis miestas pasirinktas kaip vienas iš didžiųjų burlaivių lenktynių etapas.

    Kviečiant šią regatą į Klaipėdą buvo atliktas didelis darbas. Meras kalbėjo, kad vien Klaipėdos miestas finansiškai nepajėgus priimti ir aptarnauti tokio masto regatą, todėl jau anksčiau buvo kreiptasi į Vyriausybę, Finansų ir Susisiekimo ministerijas, Tūkstantmečio minėjimo komisijai. Jų atsakymai nuteikia optimistiškai, o gavus regatos vadovų laišką tikimasi, kad šalies valdžia finansiškai parems vieną įspūdingiausių Lietuvos tūkstantmečio renginių.

    R.Taraškevičius priminė, kad pirmieji žingsniai, kviečiant į Klaipėdą regatos „Tall Ships‘ Races“ dalyvius, buvo žengti dar 1992-1993 metais.

    www.klaipeda.lt
    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

    #2
    Regata duos dešimteriopos naudos


    Jau suplanuota, kad didieji laivai švartuosis Kruizinių laivų terminale

    Prieš pusantrų metų pradėti pasirengimo priimti vienos iš garsiausių pasaulyje regatų "Tall Ships' Races" dalyvius darbai pasiekė finišo tiesiąją.

    Pasak savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Šidlauskienės, per tą laiką buvo daug nuveikta reklamuojant Klaipėdą, kaip būsimą regatos dalyvę, pasisemta nemažai patirties bendraujant su tais pačiais - 2009-aisiais - metais regatą priimsiančių miestų atstovais.

    Pasak I. Šidlauskienės, parengiamiesiems darbams ir reklamai Klaipėdos savivaldybė jau išleido per 700 tūkst. litų. Norint išlaikyti tą patį tempą, kitais metais reikėtų per 500 tūkst. litų.

    Klaipėdos nuveiktus darbus teigiamai įvertino ir rugsėjį čia apsilankę "The Tall Ships' Races" rengėjai. Vizituotuojų įsitikinimu, mūsų uostamiestis tikrai sugebės tinkamai priimti regatos dalyvius bei surengti įspūdingą šventę.

    Po Naujųjų metų pradės posėdžiauti organizacinį regatos komitetą sudarančios septynios už konkrečias sritis atsakingos darbo grupės.

    I. Šidlauskienės įsitikinimu, tai, kad Klaipėda taps vienu iš regatą priimančių uostų, ne tik išgarsins ją visame pasaulyje, pakels uosto prestižą, bet ir atneš ekonominės naudos. Pasak jos, ankstesnių regatų dalyvių patirtis byloja kad joms surengti išleistos lėšos duoda dešimteriopą pelną. Preliminariais apskaičiavimais, priimti regatos dalyvius gali kainuoti apie 2 mln. litų. Miestui tai gan nemaži pinigai, todėl dedamos pastangos, kad regata būtų įtraukta į Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo programą ir gautų valstybės finansavimą.

    Be to, tai bus gera proga susitvarkyti uosto infrastruktūrą, o tai leis ateityje priimti daugiau laivų, tarp jų ir kruizinių.

    Jau rašėme, kad viena iš garsiausių pasaulio regatų "The Tall Ships' Races" į Klaipėdos uostą užsuks 2009-aisiais. Žinoma ir tiksli šio išskirtinio renginio data. Klaipėdoje burlaiviai viešės liepos 31 - rugpjūčio 3 dienomis. Prognozuojama, kad į Klaipėdą atvyks apie 80 burlaivių. Didieji laivai švartuosis Kruizinių laivų terminale, o mažesnieji - keliomis eilėmis Danės upėje nuo pat jos žiočių iki Biržos tilto. Laivams švartuoti planuojama panaudoti ir "Laivitės" teritoriją.

    Iki regatos pradžios Danės krantines bus rekonstruotos. Čia darbus ketinama užbaigti dar 2009-ųjų gegužę. Investicijos į infrastruktūrą sudarys apie 50 mln. litų.


    Vilija ŠILINIENĖ

    http://www.ve.lt

    Comment


      #3
      The Tall Ships Races Klaipėda

      Taigi, manau atėjo metas sukurti šią temą, nes iki burlaivių regatos finišo Klaipėdoje liko apie tris mėnesiai su puse. Pradžiai reikėtų supažindinti forumiečius kas yra tas The Tall Ships Races. (pažodžiui verčiant - Aukštų Laivų Lenktynės).


      The Tall Ships' Races - didžiausia tarptautinė regata, skirta burlaiviams, kurios finišas 2009 m. vasarą bus surengtas Klaipėdoje. Šią regatą organizuoja tarptautinė organizacija Sail Training International, propaguojanti jaunimo ugdymą, įtraukiant jį į didžiųjų burlaivių įgulas. "The Tall Ships' Races" galioja taisyklė, kad daugiau kaip pusė kiekvieno burlaivio įgulos turi būti jaunimas nuo 15 iki 25 m. amžiaus.

      Regatą paprastai sudaro du etapai, kurių metu aplankomi 4 skirtingų šalių uostai. Nuo 1973 m. iki 2003 m. burlaivių varžybos vadinosi The Cutty Sark Tall Ships' Races vardu. Nuo 2004 m. pagrindinis regatos rėmėjas - Antverpenas (Olandija). Pagrindinis regatos prizas, dėl kurio kovoja kiekvieno laivo įgula, yra sidabrinis burlaivio „Cutty Sark“ modelis, kuris simbolizuoja regatos tikslą – bendradarbiavimą ir draugystę tarp laivų įgulose esančių žmonių.

      Istorija

      Cutty Stark laikai

      1872 metais į savo pirmąjį reisą išplaukė legendinis anglų tristiebis burlaivis „Cutty Sark“, tituluojamas greičiausiu XIX a. pabaigos – XX a. pradžios burlaiviu: jo pasiektas greičio rekordas – iš Australijos į Angliją – per 69 dienas. Burlaivis, kurio korpuso ilgis 85,34 m, plotis 10,97 m, keliamoji galia 2133 tonos, vežiojo arbatą iš Kinijos, vilną iš Australijos, džutą iš Filipinų ir kitus krovinius.

      Savotiškos burlaivio „Cutty Sark“ ir jo konkurento „Termophylae“ varžybos prasidėjo būtent „arbatos ir vilnos keliuose“, kuomet „Cutty Sark“ nuolat lenkdavo savo konkurentą. Kapitonų, laivų savininkų bei paprastų piliečių susidomėjimas burlaivių lenktynėmis tuo metu Anglijoje buvo didžiulis - žmonės net lažindavosi, kuris burlaivis krovinius į uostą atgabens greičiausiai.

      Atgimimas XX a.

      1938 m. Stokholme buvo surengtas pirmasis mokomųjų burlaivių sąskrydis ir įsteigta Šiaurės Europos mokomųjų burlaivių sąjunga, tačiau jos veikla buvo užgožta karo, ir tik 10 metų po karo darbą atgaivino britų admiralitetas: buvo įkurta Mokomųjų burlaivių asociacija „Sail Training Association“ (STA), kurią 2002 metais pakeitė nauja organizacija „Sail Training International“ (STI).

      Teisininko Bernardo Morgano iniciatyva "Sail Training Association" 1956 metais surengė 750 mylių regatą iš Torkvėjaus Pietų Anglijoje į Lisaboną Portugalijoje, kurioje dalyvavo praktiškai visi tuo metu pasaulyje išlikę didieji burlaiviai - iš viso 22 burlaiviai iš 11 šalių. Regata sulaukė didžiulio susidomėjimo, ir jos organizatoriai nusprendė renginį paversti tradicine vasaros švente, vykstančia kas antri metai. 1958 m. lenktynėse iš Bresto (Prancūzija) iki La Korunijos (Ispanija) jau plaukė 17 laivų iš 12 šalių, o pastaraisiais metais "The Tall Ships Race's" dalyvauja šimtai laivų, ir praktiškai visi didžiausi tradiciniai pasaulio burlaiviai. Neseniai regata šventė savo veiklos 50-metį. 2007 metais The Tall Ships' Races buvo nominuota Nobelio taikos premijai.

      Burlaiviai


      Regatoje dalyvauja bet kokio tipo ir amžiaus buriniai laivai (ilgesni nei 9,14 m), kurie skirstomi į kelias klases.

      * A klasė – visi laivai skersinėmis burėmis, didesni nei 40 metrų (pvz., barkentinos, brigai, brigantinos ir kt.);
      * B klasė – tradicinio apiburinimo laivai, trumpesni nei 40 m (paprastai su gafelinėmis burėmis);
      * C klasė – modernaus (bermudinio) burių tipo laivai, mažesni nei 40 m ir nenaudojantys spinakerių;
      * D klasė – modernaus apiburinimo laivai, naudojantys spinakerius.
      Regatos maršrutai

      "The Tall Ships’ Races“ organizuoja kiekvienais metais vis kitose jūrose (dažniausiai šalia Europos krantų), tačiau jos visur vyksta trijose atkarpose tarp keturių skirtingų valstybių uostų. Tradiciškai pirmasis „The Tall Ships’ Races“ regatos etapas – lenktynės tarp dviejų uostų, antrasis – laisvas perplaukimas į kitą uostą, kurio metu laivai nelenktyniauja, keičiasi įgulų nariais, trečiasis etapas – varžybos į paskutinį uostą, kuriame vyksta iškilminga regatos finišo šventė.
      - wikipedia.

      Taigi, ta iškilminga ceremonija šiais metais vyks Klaipėdoje. Mūsų miestui tai bus dids renginys


      Didžiausias Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio renginys Vakarų Lietuvoje!



      2009 m. liepos 2 - 5 dienomis Gdynės mieste (Lenkija) prasidės pirmasis „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ etapas, truksiantis šešias dienas. Tikimasi, kad Gdynėje startuos virš šimto burlaivių, kurie lenktyniaus iki antrojo „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ regatos uosto – Sankt Peterburgo (Rusija), regatą priimsiančio liepos 11 - 14 dienomis. Nelenktyninis devynių dienų buriavimas vyks iš Sankt Peterburgo į Turku uostą Suomijoje, kuris legendinėmis burėmis mėgausis liepos 23 - 26 dienomis ir iš kurio startuos burlaiviai, pasiruošę finaliniam varžybų etapui Turku – Klaipėda.

      Liepos 31 - rugpjūčio 3 dienomis Klaipėdą papuoš šimtai burių. Planuojama, jog į Klaipėdą 2009-aisias atvyks 90 - 100 laivų: apie 20 – A klasės burlaivių, apie 17 – B klasės burlaivių, 50 - 60 – C ir D klasės jachtų. Renginyje dalyvaus apie 4000 - 5000 laivų įgulų narių.

      Kiekviename iš regatos „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ dalyvius priimsiančių uostų vyks pasitikimo bei išlydėtuvių šventės, miestų svečiai galės gėrėtis uostą paliekančių ir į jūrą išplaukiančių burlaivių paradu. Svarbiausi regatos renginiai Klaipėdoje bus šventės atidarymas, laivų lankymas, įgulų paradas, kapitonų puota, įgulų vakaras, įgulų koncertai, sportinės varžybos, ekskursijos, priėmimai laivuose. O kadangi Klaipėdoje tuo metu vyks ir tradicinė Jūros šventė, abu renginiai papildys vienas kitą, Klaipėdą keturioms dienoms paversdami tikru šalies kultūros uostu. Renginį karūnuos finalinio uosto privilegija – nepakartojamas Burių paradas, kurį tūkstančiai klaipėdiečių bei miesto svečių galės stebėti įgarsintose uosto krantinėse, miesto paplūdimiuose Melnragėje ir Smiltynėje. Iš Lietuvos Respublikos karinio jūrų laivo legendinių „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ regatos burlaivių saliutus stebės šalies Prezidentas.

      „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ viešnagės metu visi miestai stengiasi parodyti viską, ką turi geriausio. Ši regata bus ypatingas įvykis Lietuvai: pirmą kartą per šalies tūkstantmečio istoriją vienu metu į Klaipėdos uostą atplauks tiek daug burinių laivų su užsienio šalių vėliavomis. Šis aukščiausio lygio renginys pasitarnaus Lietuvos, kaip jūrinės valstybės ne vien su krovos, bet ir burių uostu, suvokimo įtvirtinimui mūsų šalies piliečių sąmonėje. Pro Klaipėdos uosto vartus „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ regatos vertybės pasklis po pasaulį, atverdamos naujus kelius mūsų šalies jaunimui, buriavimo entuziastų bei tautų draugystei.
      www.tallships.lt

      Regatos finišas Ščecine, 2007 m.

      Jei kauniečiai nesupyks, - Lietuvos širdis <3

      Comment


        #4
        Pats galvojau tokią temą užkurti
        Prieš dešimtmetį ar daugiau atrodė kaip tolimas miražas ši regata...
        GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

        Comment


          #5
          na man turūt irgi būtų atrodęs kaip miražas, bet tebuvo tik 6 metai
          Jei kauniečiai nesupyks, - Lietuvos širdis <3

          Comment


            #6
            Ta proga Lietuvos paštas liepos 25d. į apyvartą išleidžia pašto ženklą:
            http://www.post.lt/lt/?id=109

            Comment


              #7
              Gera tema. Gal kas iš forumiečių žada savanoriaut per šią regatą?

              Comment


                #9
                Klaipėda pasaulinei regatai namų darbus dar ruošia

                Likus mažiau nei trims mėnesiams iki į Klaipėdą užsuksiančios pasaulinės regatos „The Tall Ships Races“, sutapsiančios su Jūros švente, net nepradėta tvarkyti įgriuvusi Danės krantinė ir vis dar svarstoma, kaip išspręsti sukamojo tiltelio problemą. Namų darbus miestas tikina atliksiąs, tačiau dėl sumažinto šventės finansavimo pompastiškų renginių bus atsisakyta.
                Įvertinti, kaip pasirengta pasaulinės regatos paskutiniam etapui, į Klaipėdą atvykęs regatos direktorius negaili pagyrų organizatoriams ir tvirtina, kad liko neužbaigtos tik detales, kurios gerą renginį paverstų nuostabiu.
                „Padėtis prie krantinių, kur švartuosis laivai, per dvejus metus, kai paskutinį kartą buvom, gerokai pasikeitė. Žinoma, dar reikia nemažai ką padaryti. Toks renginys reikalauja daug pastangų ir pinigų“, – sako Peteris Novelis (Peter Newell), regatos direktorius.

                Miestui priklausančios Danės krantinės iki šiol rekonstruojamos, iki šventės žadama šiuos darbus baigti. Dar nėra sprendimo ir dėl į kruizinių laivų terminalą vedančio sukamojo tiltelio, jo rekonstruoti šią vasarą nebus suskubta, nes paaiškėjo, kad 150 m. senumo tilteliui reikalingas rimtas remontas ir teberengiamas detalus projektas.

                „Ieškome įvairių variantų, greičiausiai bus pastatytas paprastas lieptelis, kuriuo šventės metu galėtų vaikščioti regatos organizatoriai ir kitos tarnybos, bet žmonės masiškai juo nebūtų leidžiami. Turiu didelį norą, kad iki regatos būtų nugriauta AB „Klaipėdos laivų remontas“ tvora ir padaryti 3–4 laikini takai, kuriais būtų galima prieiti prie uosto“, – išeičių ieško Rimantas Taraškevičius, Klaipėdos miesto meras.

                vz.lt

                Comment


                  #12
                  Keletas štrichų burlaivių mohikano "Sedovo" portretui
                  2009 m. Liepos 02 d.

                  Liepos 31 - rugpjūčio 3 d. kartu su žymiausia burlaivių regata "The Tall Shipsۥ Races Baltic 2009" Klaipėdoje viešės ir vienas didžiausių pasaulio burlaivių "Sedov", kuris į savo pirmąjį reisą išvyko prieš 88 metus.
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    #14
                    Jachta "Lietuva" - septinta iš 29
                    2009 m. Liepos 10 d.

                    Regata: derinami paskutiniai akordai
                    2009 m. Liepos 10 d.
                    Paskutinis taisė Eimantas; 2009.07.11, 15:32.
                    GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                    Comment


                      #16
                      Laivai jau pakeliui!
                      Regatos aistros prasideda

                      Kurie forumiečiai iš kitų miestų planuoja atvažiuoti?
                      GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                      Comment


                        #17
                        Parašė Eimantas Rodyti pranešimą
                        Kurie forumiečiai iš kitų miestų planuoja atvažiuoti?

                        Comment


                          #18
                          Kaip suprantu penktadienį dar nebus visi laivai atplaukę?
                          Flickr

                          Comment


                            #19
                            Labai tikiuosi, kad pavyks jau penktadieni nuvykt. Norisi pamatyt burlaiviu atplaukimo
                            .

                            Comment


                              #20
                              penktadieni atplaukia bet visas veiksmas vyks sestadieni ir sekmadieni. oh. laukiu nesulaukiu =]
                              Blogas apie mano gyvenimą bei įspūdžius Kinijoje - kiniskai.blogspot.hk

                              Comment

                              Working...
                              X