Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Tarptautinė aviacijos ir kosmonautikos diena

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21




    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    Comment


      #22

      Pasaulis mini pirmąjį žmogaus skrydį į kosmosą. Bet net praėjus 50 metų žmonija dar klausia: ar apskritai verta leisti milžiniškas lėšas, rizikuoti žmonių sveikata ir gyvybe? Ar galima išmatuoti naudą, kurią gavo žmogus, pakilęs į kosminę erdvę?
      (...)
      Dabar jau žinoma, kad tai nebuvo pirmas Sovietų Sąjungos bandymas iškelti žmogų į kosmosą, tačiau pirmasis – sėkmingas.
      Erdvėlaiviu „Vostok-1” J.Gagarinas per 108 minutes sykį apskriejo Žemės orbita ir sėkmingai nusileido ant žemės.
      Tiesa, nusileido ne grįžimo į žemę kapsulėje, kaip tuo metu buvo reikalaujama Tarptautinės aeronautikos federacijos taisyklėse, o parašiutu.
      (...)
      Į kosminę erdvę pirmasis sėkmingai pakilęs J.Gagarinas iki galo negalėjo žinoti, kas jo laukia ir ar grįš gyvas į Žemę.
      Sunkiai valdomas, net tais laikais gana primityvus erdvėlaivis „Vostok-1” skrydžio metu kėlė nemažai problemų.
      Dėl tokio tipo erdvėlaivių valdymo ir saugumo problemų jau kiek vėliau pirmasis kosmonautas kone atvirai reiškė priekaištus.
      (...)
      „Bet kuris NASA, Rusijos kosminės programos dalyvis ar juo labiau jas remiantis politikas jums pasakys, kad galutinis pilotuojamų skrydžių programų tikslas – kad žmogus ne tik nuskristų į kosmosą, bet ir ten pasiliktų ir nuveiktų ką nors naudinga.
      Anksčiau, šaltojo karo laikais, tai buvo geopolitinės kovos išraiška, karas kitomis priemonėmis. Dabar šlovė vis dar yra svarbi, tačiau esama ir kitų priežasčių”, – sakė R.Launius.
      Antraip, pasak mokslininko, žlugus Sovietų Sąjungai net ir be pinigų likusi Rusija nebūtų tęsusi savo kosminės programos.
      (...)
      Pats J.F.Kennedy yra prisipažinęs, kad mielai būtų investavęs į sveikatos apsaugą, švietimą, tačiau šalies prestižas neleido”, – pasakojo R.Launius.
      Net jei didžiosios šalys jau nebesivaržo kaip anksčiau, joms, anot R.Launiaus, nekyla minčių, kad pilotuojamų skrydžių programų reikėtų iš viso atsisakyti.
      Tai patvirtino ir šią savaitę iš Baikonūro kosmodromo, iš tos pačios paleidimo aikštelės kaip ir prieš 50 metų, pakilęs dar vienas „Gagarinas”.
      Taip pavadinta rusų raketa su bendra įgula iš JAV ir Rusijos Tarptautinėje kosminėje stotyje planavo ne tik švęsti J.Gagarino skrydžio jubiliejų.
      (...)
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment

      Working...
      X