Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

L. Donskis „(ne)Mylimas miestas“

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Matau, kaip dažnai Lietuvoj kalbama apie stereotipus (stereotipais), nors man asmeniškai įdomiau stebėt, kaip aplinka iš tikrųjų veikia žmones.
    Pažįstu žmonių, kurie yra gimę ir augę kaime ar net vienkiemyje, bet paskui gyveno mieste ir nebenorėjo į kaimą, net neišmoko būti kaimiečiais. Laikinai grįžę į kaimą, jie, aišku, sulėtėja, žino, ko nekalbėti, ko iš jų tikisi kaimiečiai, pažįsta kaimiečius, bet savęs kaimiečiais nepavadintų. Jie pabėgo iš kaimo, nes niekada nebuvo ir nesijautė ten savi. Kartos jiems dzin. O kaimiečio fizinė ištvermė padeda ir mieste.
    Lietuvoj pilna kaimiečių, kurių niekas kaimiečiais nepravardžiuoja, nes jie puikiai gyvena mieste.

    Pvz., sako, kad už Skverną balsuos kaimiečiai, Kaunas kaimas, jei Kaune laimės Skvernas. Na, gal pensininkai ir šiaip nemąstantys balsuos už jį. Tokių nemąstančių tikrai pilna ir mieste.
    ПТН ПНХ
    «Русский военный корабль, иди нахуй!»

    Comment


      Vienas žymiausių lietuvių meno žmonių Vakaruose Jonas Mekas, gyveno turbūt didmiestiškiausiam pasaulio didmiesty, Niujorke, bendravo su visokiais Andy Warholais ir Johnais Lennonais, mokino prezidento Kenedžio vaikus filmuoti ir pan:


      Jūs taip gerai kalbate lietuviškai!

      Bet juk aš gimiau ir užaugau kaime. Tie, kurie užauga mieste, ir nekenčia savo gyvenimo, labai greitai įeina į kitus gyvenimus, kitas kalbas. Bet aš užaugau lietuviškame kaime. Nesvarbu, kad gyvenu Niujorke. Be to, nebendrauju su Amerikos lietuviais. Jų kalboje vis atsiranda vienas kitas amerikietiškas žodis. Lietuviški žodžiai pradeda keistis. Atsiranda atskira Amerikos lietuvių kalba. Geriau su jais nebendrauti! Man lietuvių kalba labai svarbi.

      Kokį gražiausią prisiminimą iš Lietuvos saugote?

      Jų daug. Lietuvoje praleidau pirmuosius 20 metų. Juk galėjau ir mirti tokių metų. Visi mano ankstyvieji prisiminimai yra iš Lietuvos, iš kaimo. Aš – kaimietis. Esu pilnas gamtos – spalvų, detalių, vaizdų, kvapų. Visa tai yra manyje.
      https://www.moteris.lt/lt/veidai/g-4...tai-yra-manyje

      Turbūt ryškiausias pastarojo laikmečio Lietuvos filosofas Arvydas Šliogeris (profesorius, mokslų daktaras, buvęs VU filosofijos katedros vedėjas) :

      O koks gi tas kitas lemtingas dalykas, be kurio, esu tikras, žodis „filotopija“ man nebūtų buvęs padovanotas? Galėčiau pasakyti taip: man jį padovanojo pirmapradis, dar visai laukinis Lietuvos kaimas. Aš vartoju žodį „laukinis“ ne tik neįdėdamas į jį jokios negatyvios prasmės, o visai priešingai. Ir dabar visiškai nesimaivydamas sakau, jog esu kaimietis, tik pridedu, kad esu pasiklydęs kaimietis. Ne metafizinius traktatus man reikėjo rašyti, o arti žemę, auginti avis, karves, kiaules, sėti ir pjauti javus. Juk lemtinga, kad mano vaikystė buvo grynai kaimiška. Gimiau Valiliškių kaime, paskui tėvai pasistatė namelį Panevėžyje, bet mes gyvenome pačiame miesto pakraštyje, prie rugių lauko, aš turėjau rinkti kiaulėms arkliašūdžius, šienauti, ganyti ir melžti karvutę, mėžti mėšlą ir apskritai užsiimti kaimo ūkininko darbais, žinoma, kaip tėvų pagalbininkas. Tai pasakoju visai neketindamas čia atskleisti kokių nors egzotiškų biografinių dalykų, tai pasakoju tik todėl, kad jie nulemia žmogaus žvilgsnį į pasaulį ir jo mąstyseną, nes, pasak Antuano de Saint-Exupéry, mes visi ateiname iš savo vaikystės, ir man belieka šiai minčiai pritarti be jokių išlygų.
      iš knygos Apie esmes, 2013
      Paskutinis taisė Eikantas X; 2019.05.10, 21:51.

      Comment


        Žmonės yra padarai, kurie patys to nejausdami labai lanksčiai prisitaiko prie kitos vietos, kitokio gyvenimo tempo, kitokių papročių. 5 metus mieste pragyvenusio kaimiečio ar kaime pragyvenusio miestiečio galima ir neatskirti nuo vietinių.

        Būna atvejų, kad atvykėliai miestą pažįsta geriau, nei jame gimę ir augę. Koks nors studentas iš kaimo, Vilniuje keletą metų padirbęs taksistu, gali turėti daugiau "vilnietiškumo" už Vilniuje gimusį ir užaugusį bendraamžį, laiką leidžiantį prie kompo. Nes ir geriau žinos miesto gatves bei objektus, ir bus labiau pasitrynęs su pačiais visokiausias Vilniaus žmonėmis.

        Viena pažįstama mergina iš Švenčionėlių išvažiavo studijuoti į Kauną (kas mūsų rajone yra labai nepopuliaru), bet aš šito nežinojau. Po kažkiek metų radau ją FB. Jos apsirengimas, šukuosena, kažkas jos išvaizdoje man pasakė, kad ji atrodo labai kaunietiškai. Pasižiūrėjau kur gyvena - akurat, Kaunas
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Parašė manometras Rodyti pranešimą

          Pvz., sako, kad už Skverną balsuos kaimiečiai, Kaunas kaimas, jei Kaune laimės Skvernas. Na, gal pensininkai ir šiaip nemąstantys balsuos už jį. Tokių nemąstančių tikrai pilna ir mieste.
          Bene pagrindinis "kaimiečio" bruožas yra netolerancija (siauraprotiškumas) ir nepagarba kitai religijai, gyvenimo būdui, nuomonei ar politiniams įsitikinimams. Kad ir kaip nepatiktų Skernelis ar Šimonytė visvien "miestietis" nevadintų jų politines idėjas palaikančių nemąstančiais kaimiečiais pensininkais.

          Comment


            O miestuose gyvenantys nepraustaburniai darbininkai - kaimiečiai ar nelabai?

            Comment


              Parašė mantasm Rodyti pranešimą
              O miestuose gyvenantys nepraustaburniai darbininkai - kaimiečiai ar nelabai?
              Šiaip tai jeigu žmogus gyvena mieste, jis yra miestietis. O miestiečių, kaip ir kaimiečių, būna visokių - ir praustaburnių, ir nepraustaburnių.

              Žodžius reikėtų naudoti pagal paskirtį. "Miestietis, kaimietis" - gyvenamosios vietos apibūdinimas, o ne žmogiškųjų savybių. Savybėms yra naudotini kiti žodžiai.
              Snowflakes will attack U <3

              Comment


                Parašė evil Rodyti pranešimą

                Bene pagrindinis "kaimiečio" bruožas yra netolerancija (siauraprotiškumas) ir nepagarba kitai religijai, gyvenimo būdui, nuomonei ar politiniams įsitikinimams. Kad ir kaip nepatiktų Skernelis ar Šimonytė visvien "miestietis" nevadintų jų politines idėjas palaikančių nemąstančiais kaimiečiais pensininkais.
                sankauskas ir John...

                Taip vadinu ne aš. Nemąstantis, pensininkas ir kaimietis man yra atskiri apibūdinimai. Ne[pakankamai] mąstantis apie politiką pensininkas - tai tas, kuriam pakanka, kad prezidentas ar partija pažadės pakelti pensijas. Žalieji valstiečiai pažadėjo, todėl Skvernelis jiems vertas būti Prezidentu. Taip, laikau kai kuriuos žmones per mažai mąstančiais apie, pvz., politiką, apie tai, ką šneka ir ką kuriam tikslui renka[si]. Nesakyti, kad laikau juos nepakankamai mąstančiais, būtų nesakyti, ką manau, nes... (nežinau, kodėl turėčiau nesakyti). Yra žmonių, kurie sugalvoja priežasčių nesakyti savo nuomonės. Tam tikrais atvejais nesakoma, bet dabar, šiame nepolitkorektiškame laisvame forume, galiu pasakyti, taip, manau, kad ne visi žmonės pakankamai pamąsto prieš balsuodami.
                Paskutinis taisė manometras; 2019.05.12, 15:25.
                ПТН ПНХ
                «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                Comment


                  Parašė mantasm Rodyti pranešimą
                  O miestuose gyvenantys nepraustaburniai darbininkai - kaimiečiai ar nelabai?
                  Ne, jie gali būti jau miestiečiai, jeigu nėra atvykę į Londoną iš kaimo tik trumpam, užsidirbti ir ketinantys grįžti į kaimą vėl knisti žemę ir auginti kiaules. Žmonės, nemokantys ir nenorintys gyventi kaime, nėra kaimiečiai.

                  Bet evil gerai pasakė, kad "kaimiečiais" vadinami nesugebantys toleruoti žmonių įvairovės. Kaime jos tiesiog nelabai daug ir tarsi nelabai reikia.
                  Norisi paklausti "iš kokio tu kaimo?" kiekvieno nepraustaburnio, kuris mieste kabinėjasi prie nepažįstamų lyg prie pažįstamų, lyg jie privalėtų būti tokie kaip jis įsivaizduoja, o ne tokie, kokie patys nori ir yra.
                  Paskutinis taisė manometras; 2019.05.12, 15:13.
                  ПТН ПНХ
                  «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                  Comment


                    Prieš savaitę su viršum Kaune:

                    Praėjus nepilnai parai renginio “Buitis” organizatoriai iš susivienijimo “Ghia” paskelbė tokį tekstą: „Buitis“ yra baisus dalykas, sakė G. Patackas pastarajame savo interviu. Toks baisus, kad renginio vyšnaitės ant torto net pasakoti nesinori.
                    ...
                    Viskas “krito iš rankų” nuo pat pradžių: atkrito pasirinkta ir sutarta lokacija, ją pakeitusius požemius užliejo vanduo, mistiškai dingo renginys internete, o minėta vyšnaite tapo senokai negirdėtas atavizmas – kastetais ginkluotų marozų antpuolis paryčiais, kai apsauga jau buvo pasitraukusi. Anot liudininkų, iškvietus policiją, užpuolikai sugebėjo įtikinti pareigūnus, kad čia – narkomanų irštva ir derėtų visus patikrinti. Policininkams tai pasirodė logiška. Atrodė, kad tokie dalykai baigėsi prieš keletą dešimtmečių, o visi bukagalviai išvažiavo skusti žuvų į Norgę, bet, pasirodo, dar yra gyvenančių praėjusiame amžiuje.
                    http://www.ore.lt/2019/05/buitis
                    Paskutinis taisė Eikantas X; 2019.05.22, 09:58.

                    Comment


                      Parašė Eikantas X Rodyti pranešimą
                      Prieš savaitę su viršum Kaune:
                      Paklausiau ką per atlikėjus buvo atvežę organizatoriai, ir supratau kodėl juos užpuolė kavianskų ginkluotų kastetais banda. Kad ir tie Molchat Doma - groja kažkokį electro post punk - tokia muzika kauniečiui tikras įžeidimas. Būtų atvežę normalios muzikos - kad ir Ruki v Verch, visi būtų patenkinti ir laimingi.
                      If a lion could speak, we could not understand him.

                      Comment


                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                        Kad ir tie Molchat Doma - groja kažkokį electro post punk - tokia muzika kauniečiui tikras įžeidimas.
                        Na bet juk tai rusiška muzika (iš Baltarusijos)!!!

                        Comment


                          Parašė Eikantas X Rodyti pranešimą

                          Na bet juk tai rusiška muzika (iš Baltarusijos)!!!
                          Tas ir skaudžiausia - žmonės tikėjosi normalios rusiškos muzikos, o gavo

                          If a lion could speak, we could not understand him.

                          Comment


                            Jei grojo būtent šitą, lažinčiausi, kad būtent ant 25:26 faunai pramušė saugiklius.

                            Comment


                              Šiaip tai gana superinis gabalas. Nekeista, kad kauniečiams nepatiko.
                              If a lion could speak, we could not understand him.

                              Comment


                                Ai, tai va kur dabar renkasi narkomanai - jau ne prie naujų pastatų. Pasikeitė trendai. O tai tie straipsnyje įvardinti "marozai" (gal labiau tiktų lietuviškas naujadaras "šaltukai") su kastetais, įdomu, gal kokie blaivininkai, negeriantys? Alkoholis irgi narkotinė medžiaga, bet ne visi marozai tą žino.
                                Snowflakes will attack U <3

                                Comment


                                  Visuomenės atstovus marozais vadinantis pats yra ne kitoks
                                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                  Comment


                                    Praėjo net 4 valandos, kol pagaliau buvo susimobilizuota ir prisidengiant žmogaus ir visuomenės orumu, imta ginti Kauno garbė.

                                    Tereškiną mėgsti paskaitinėti, Tomai?

                                    A. Tereškinas: „marozai“ turi ne mažiau žmogiškumo
                                    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/ringas/lit....d?id=63457986

                                    Comment


                                      Parašė Eikantas X Rodyti pranešimą
                                      Praėjo net 4 valandos, kol pagaliau buvo susimobilizuota ir prisidengiant žmogaus ir visuomenės orumu, imta ginti Kauno garbė.

                                      Tereškiną mėgsti paskaitinėti, Tomai?

                                      A. Tereškinas: „marozai“ turi ne mažiau žmogiškumo
                                      Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/ringas/lit....d?id=63457986
                                      Visi mes truputį tereškinai.
                                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                      Comment


                                        Negyvenu Kaune esu vilnietis, bet nemanau, kad realiai 2019 metais yra kažkoks skirtumas mentalitete, tarip Kauno, Vilniaus, Rygos ar Talino, didmiesčiuose žmonės keliauja, mato kitas kultūras, tarpusavyje bendrauja verslo reikalais. Vienintelis dalykas kuris Kaune man atrodo nelabai geras, tai krepšinio populiarumas. Paauglystėje ir aš krepšinį žiūrėjau, bet išaugau ir nesuprantau, kaip sveikas ir veiklus žmogus, gali savo laiką švaistyti žiūrėdamas tą patį per tą patį, geriau savo talentus vystyti, ar žaisti pačiam, nei eiti žiūrėti kaip tą daro kiti. Bet čia niuansas, pats miestas manau viskas ok.

                                        Comment


                                          Tamstai gal irgi praverstų pakeliaut, pamatyt kitų kultūrų (pvz Kauno, Rygos ar Talino), praplėst akiratį ir būt tolerantiškesniu žmonėms su kitokiais pomėgiais. Nors Kaune gal šito ir neišmokys kaip matom

                                          Comment

                                          Working...
                                          X