Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Alkoholio ir tabako branginimas bei vartojimo ribojimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
    Veryga apie alkoholio žalą sveikatai atrodo gerai supranta, bet problema, kad nelabai gaudosi, kokia visuomenės dalis labiausiai geria ir kur alkoholizmo priežastys. Alkoholio daugiausiai suvartojam ir daugiausiai žudomės tikrai ne dėl to, kad galima išgerti taurę vyno senamiesčio lauko kavinėje ar kokį kokteilį paplūdimyje.
    O tai pala, kaip ten dėl tų kavinių, tebenori uždraust jose alkoholį ar ne? Neišbraukė šito? Nebesusigaudau.

    Comment


      Parašė Pedigree Rodyti pranešimą
      O tai pala, kaip ten dėl tų kavinių, tebenori uždraust jose alkoholį ar ne? Neišbraukė šito? Nebesusigaudau.
      Projekte yra iš viso išbrauktas šis punktas:
      18 straipsnis. Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarka
      1. Lietuvos Respublikoje prekiauti leidžiama:
      ......
      3) alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų, – nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose savivaldybės tarybos nustatyto kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu;

      Comment


        Psichiatras Leonas Kačinskas: valdžios antialkoholinės priemonės nukreiptos į sveikus žmones, o alkoholikai lieka užribyje
        Parašė Pedigree Rodyti pranešimą
        Pagaliau kažkas pasakė. Aišku verygai jokios įtakos nepadarys, jis gi radikalas, pripaišys alkoholizmą šitam psichiatrui arba atras, kad jis nupirktas alkomafijos.
        Panašiai ir kai kurių nemėgstamas Bačiulis rašo:
        Asmeninis Karbauskio kerštas, arba alkoholyje nuskendę valstiečių reitingai
        Seime stumiamos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos – tai ne kova su girtuokliavimu, bet asmeniškas valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio kerštas jį išniekinusiam ir galią atėmusiam didmiesčių elitui.

        Šiemet po pusės metų valdžioje Valstiečių ir žaliųjų reitingo kritimo tendencija yra lygiai tokia pati, kokia pernai buvo socialdemokratus po ketverių nesėkmingo valdymo metų. Apklausas vykdančių agentūrų pavadinimai skiriasi, skiriasi reitingų procentiniai skaičiai, bet nesiskiria dinamika ir judėjimo kryptis – žemyn, į reitingų dugną, nors pagal absoliučius skaičius valstiečiai tarsi dar pirmauja – lygiai, kaip socialdemokratai pernai rugsėjo mėnesio apklausose.

        Nes tai, ką Seime išdarinėja Karbauskis su grupe savo ištikimų šalininkų, jau pusmetis nebepanašu į politiką, o tik į užguito užsispyrusio, pikto bei pagiežingo žmogučio blaškymąsi bei siekį kaip nors atsikeršyti tiems, kurie vos per penketą mėnesių iš politikos viršūnių nutrenkė jį ant žemės.

        Ir su buku užsispyrimu Karbauskio stumiamos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, prieštaraujančios tiek sveikam protui ir tiek pačiai kovos su girtuokliavimu esmei, tam puikiausias pavyzdys. Apskritai, Karbauskio ir jo ištikimojo ginklanešio bei keršto įrankio Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos veikla yra pavyzdys to, kaip bukas užsispyrėlis ir fanatikas politikoje gali savo rankomis sugriauti viską, ką iki tol ilgai ir nuosekliai kūrė ir kam, svarbiausia, turėjo kuo plačiausią visuomenės bei daugelio kitų politikų paramą.

        Kova už blaivybę Lietuvoje turi ilgas ir tvirtas tradicijas, atsiremiančias į vyskupą Motiejų Valančių bei jo blaivybės sąjūdį, peraugusį į valstybės atkūrimo sąjūdį.

        Tautos blaivintojas Lietuvoje iš principo negali turėti neigiamos reputacijos ir visuomenės priešo įvaizdžio. Kad ir kiek buvo puolamas ir „talibu“ pravardžiuojamas konservatorius Antanas Matulas, prieš dešimtmetį įvedęs pirmąjį alkoholio reklamos draudimą, jis buvo ir tebėra įtakingas politikas, penkerius Seimo rinkimus paeiliui laimintis vienmandatėje apygardoje. Tas pats Aurelijus Veryga, kol buvo tiesiog su alkoholizmu kovojančiu gydytoju, o ne politiku, buvo vertinamas kaip apskritai teigiamu dalyku užsiimantis keistuolis, nei kaip pavojingas fanatikas.

        Bet čia atėjo Karbauskis, po Gretos Kildišienės išgujimo iš Seimo persiutęs ant politinio elito, konservatorių, žiniasklaidos, pramogų pasaulio, socialinių tinklų ir apskritai ant visų miestiečių, su pašaipa žiūrinčių į Naisių kaimietuką ir viską sugadino.

        Pataisos, turėjusios neleisti socialinės rizikos grupėje esantiems žmonėms galutinai nusigerti, tapo pataisomis, neleidžiančiomis išgerti tiems, kurie šaiposi iš Karbauskio.

        Sakykite, kokia prasmė kovoti su prekyba alkoholiu teatruose esančiose kavinėse? Ypač žinant, kad visuose Lietuvos restoranuose ir kavinėse išgeriama vos 9 procentai viso išgeriamo alkoholio kiekio? Logiškai prašosi tik vienas paaiškinimas – kad Karbauskis, atėjęs pasižiūrėti operos į „Operhauzą“ ar spektaklio į „Dramteatrį“, pertraukos metu nematytų jo adresu pašaipiai keliamų taurių šampano ar viskio stiklų.

        O kokia logika drausti gerti alų Pilies ar Vokiečių gatvės kavinėse? Lygiai ta pati – kad Karbauskis ir Veryga, išėję pasivaikščioti po Vilniaus senamiestį, nematytų pašaipių žvilgsnių ir tostų, keliamų neva į jų garbę. Juoba, abu jie puikiai supranta, kad nei vienas, tose kavinėse sėdintis, niekada gyvenime už „valstiečius“ nebalsavo ir nebalsuos. Jie Karbauskiui anksčiau buvo tiesiog svetimi, o po Kildišienės istorijos, palydėtos smagiomis patyčiomis Vilniaus kavinėse ir ne mažiau kandžiais jų lankytojų sukurtais memais „Facebooke“, tapo priešais, kuriems reikia keršyti.

        Comment


          Parašė Sula Rodyti pranešimą
          Projekte yra iš viso išbrauktas šis punktas:
          18 straipsnis. Mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarka
          1. Lietuvos Respublikoje prekiauti leidžiama:
          ......
          3) alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 22 procentų, – nestacionariosiose viešojo maitinimo vietose savivaldybės tarybos nustatyto kurortinio, poilsio ir turizmo sezono laikotarpiu;
          Kaip rašo 15min straipsnyje:
          Valdžiai svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, renginių organizatoriai baiminasi, kad planuojami alkoholio ribojimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį. Pataisose numatyta, kad masiniuose renginiuose prekyba alkoholiu draudžiama.

          Reaguodamas į išsakytus nuogąstavimus, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų, tačiau muzikantai tokiomis nuolaidomis džiaugtis neskuba. Renginių organizatoriai toliau nuogąstauja, kad prekyba alkoholiu festivaliuose būtų neįmanoma dėl apribotos prekybos sezoninėse lauko kavinėse.

          Comment


            O tuo tarpu Gabrielius Landsbergis siulo jaunimui gerti vodką Iš FB


            Ramūnas Karbauskis
            1 val. ·

            Iš didelio rašto, išėjo iš krašto

            Gabrielius Landsbergis rimtai persistengė. Seime įregistravo įstatymo pataisą, kad 18 metų nesulaukę asmenys galės vartoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 15 procentų. Suprantama, jog tai klaida, bet tokią klaidą padarius valstiečiams patyčių banga būtų milžiniška. Dalinuosi Gabrieliaus pateiktu įstatymo pataisos projektu ir linkiu būti atidesniam savo įdėjas perkeliant į projektus.

            Comment


              Seimo komitetas persigalvojo dėl dalies alkoholio draudimų


              Sveikatos reikalų komitete trečiadienį pritarta:

              - Iš dalies pritarta konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio pasiūlymui, pagal kurį mažmeninė prekyba alkoholiu būtų leidžiama nestacionariose mažmeninės prekybos vietose ir nestacionariose viešojo maitinimo vietose, bet paviljonuose prekyba alkoholiu leidžiama nebus
              Tai reiškia, kad alkoholio prekyba turėtų būti leidžiama laikinuose statiniuose, kurie, skirtingai nei paviljonai, neturi viduje įrengtos prekybos salės.
              Vadinasi, nestacionariose lauko kavinėse prekyba alkoholiu bus leidžiama.
              - Pritarta Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymui, kad nemokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse gali būti įrengtos specialios zonos, į kurias patekimas yra ribojamas ir kuriose būtų leidžiama prekyba silpnais alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos. Į tokias zonas neturėtų patekti asmenys iki 20 metų.

              Comment


                Gal kas gali konkreciais pavyzdziai paaiskinti kas yra tas pavilionas ir kuo jis skiriasi nuo nestacionarios lauko kavines?

                Comment


                  Parašė taspac Rodyti pranešimą
                  Gal kas gali konkreciais pavyzdziai paaiskinti kas yra tas pavilionas ir kuo jis skiriasi nuo nestacionarios lauko kavines?
                  2 straipsnis. Pagrindinės šio Įstatymo sąvokos
                  ...
                  20. Nestacionarioji mažmeninės prekybos vieta – mažmeninės prekybos vieta, įrengta Nekilnojamojo turto registre neregistruojamame laikinajame statinyje.
                  21. Nestacionarioji viešojo maitinimo vieta – viešojo maitinimo vieta, įrengta Nekilnojamojo turto registre neregistruojamame laikinajame statinyje.
                  ...
                  24. Paviljonas – Nekilnojamojo turto registre neregistruojamas ir į žemę įleistų pamatų neturintis laikinas statinys, pagamintas gamykloje ar pastatytas iš surenkamų konstrukcijų ir turintis viduje įrengtą prekybos salę pirkėjams aptarnauti.

                  Comment


                    Paklausiu kitaip, pvz yra kavine, salia gatves turi mazai vietos, tai pasistato skecius ir staliukus kitoje gatves puseje esancioje aiskteje. Kad padavejam nereiketu lakstyti su gerimais per gatve, salia tu staliuku pasistato mini bara ant ratuku. Ar tai jau butu pavilionas/nelegalu?

                    Pavyzdys, Medziotoju uzeiga Rotuses a., Kaune.

                    Comment


                      Paprasta pasirodo :

                      J. Dapšauskas. Varganai gyvenantys lietuviai per metus prageria daugiau nei milijardą eurų

                      http://m.delfi.lt/ringas/article.php?id=74706416

                      Kas yra „Laisvė rokenrolui“ peticija ir koncertas? Visuomenės balsas? Ne, tai viešųjų ryšių agentūros „Fabula“, kuri teikia paslaugas „Švyturiui-Utenos alui“, „Stumbrui“, „Maximai“ bei jos remiamai Lietuvos prekybos įmonių asociacijai, organizuotas, manau, nusikalstamas spaudimas Seimui. Beje, „Fabula“ vadovas Mykolas Katkus ne kartą viešojoje erdvėje komentavo Ramūno Karbauskio „krizes“ , „skandalus“, kaip viešųjų ryšių specialistas, neužsimindamas apie savo viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą.

                      Festivalių vadovai, svarstant alkoholio kontrolės klausimus Seimo Sveikatos reikalų komitete, gavo leidimus „Fabula“ projektų vadovei Jolitai Katkutei prašant. Koncerto prie Seimo „Laisvė rokenrolui“ organizavimo metu, užkulisiuose kaip organizatorė dirbo ta pati J. Katkutė. Beje, visi šie veiksmai derinami su Lietuvos liberalų sąjūdžiu, nors, turint mintyje dideles grynųjų sumas, „paskolas“ „Stumbro“ dėžutėse, mažų mažiausiai jie turėtų nusišalinti nuo šių klausimų svarstymo.

                      „Fabula“ projektų vadovas Aidas Puklevičius, dalyvaudamas „LrytasTV“ laidoje ir aktyviai kritikuodamas alkoholio kontrolės klausimus, beje, neatskleidė, kad turi interesų konfliktą, to nepadarė ir komentuodamas kituose kanaluose. Kaip paprastam žmogui susigaudyti – kur čia yra kas? Kad ta demagogija yra už didelius pinigus?

                      Comment


                        /\ dėl to "laisvės rokenrolo" buvo daug kalbų ir iš karto kalbėta, kad čia kažkas su tais pijaro meistrais susiję. Juokingiausiai ten Radzevičius atrodė, nors viskas ten komiška buvo. Absoliučiai nesistebiu alko pramone. Tai yra padugnės ir kretinai, kurie dėl pelno parduotų savo motinas ir tėvus.

                        Comment


                          Bet kad ir Karabaso elgesys daugiau negu keistas, jei nepavadint griežčiau. Lauko kavinės ir masiniai renginiai neabejotina kad prikergti žmonių pykinimui. Jei kalba eitų apie reklamą ar specialias parduotuves manau kad dauguma palaikytų.

                          Comment


                            Abi pusės isterikuoja, elgiasi neadekvačiai ir tai darosi panašu į cirką.

                            Comment


                              Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                              /\ dėl to "laisvės rokenrolo" buvo daug kalbų ir iš karto kalbėta, kad čia kažkas su tais pijaro meistrais susiję. Juokingiausiai ten Radzevičius atrodė, nors viskas ten komiška buvo. Absoliučiai nesistebiu alko pramone. Tai yra padugnės ir kretinai, kurie dėl pelno parduotų savo motinas ir tėvus.
                              Katkus savo fb seniai jau paaiškino, kaip ir kas ten buvo. Reikėtų skaityti ką sako patys "pijaro meistrai', užuot klausius "daug kalbų".

                              O ką galvojate apie saldainių, gaiviųjų gėrimų ir beabejo pesticidų gamintojus ir pardavėjus?

                              Comment


                                Parašė Galys Rodyti pranešimą
                                Katkus savo fb seniai jau paaiškino, kaip ir kas ten buvo. Reikėtų skaityti ką sako patys "pijaro meistrai', užuot klausius "daug kalbų".

                                O ką galvojate apie saldainių, gaiviųjų gėrimų ir beabejo pesticidų gamintojus ir pardavėjus?
                                Ir ką jis paaiškino? Jo toks darbas?

                                Neblogas propagandos manevras nusukti kalbą. Juk kalbame apie alkoholio žalą, o ne saldainių ir vaisvandenių. Mokyklose, beje, griežtai buvo kovojama su gaiviųjų gėrimų platinimu.
                                Niekas nepadarė tiek žalos, kiek padarė alkoholis mūsų piliečiams. Ir bandymas ginti alko pramonę man yra ne tik nepateisinamas, bet tiesiog niekšiškas.
                                Nesakau, kad valstiečiai neperlenkė su draudimais. Sutinku su lauko staliukais prie kavinių ir t.t., bet a priori tiek metų nieko nedaryta, taip apleista, kad tiesiog gėda. Čia be radikalių sprendimų nieko nebus. Ir nesu abstinetas. Turiu šeimoje alkoholiką. Žinau, kas tai yra.

                                Comment


                                  Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                  Bet kad ir Karabaso elgesys daugiau negu keistas, jei nepavadint griežčiau. Lauko kavinės ir masiniai renginiai neabejotina kad prikergti žmonių pykinimui. Jei kalba eitų apie reklamą ar specialias parduotuves manau kad dauguma palaikytų.
                                  Jis juk fanatikas, tai kuo radikalesni sprendimai, tuo jam atrodo geresni. O dar ir už Gretą atkeršyti reikia.
                                  Post in English - fight censorship!

                                  Comment


                                    Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                    Ir ką jis paaiškino? Jo toks darbas?

                                    Neblogas propagandos manevras nusukti kalbą. Juk kalbame apie alkoholio žalą, o ne saldainių ir vaisvandenių. Mokyklose, beje, griežtai buvo kovojama su gaiviųjų gėrimų platinimu.
                                    Niekas nepadarė tiek žalos, kiek padarė alkoholis mūsų piliečiams. Ir bandymas ginti alko pramonę man yra ne tik nepateisinamas, bet tiesiog niekšiškas.
                                    Nesakau, kad valstiečiai neperlenkė su draudimais. Sutinku su lauko staliukais prie kavinių ir t.t., bet a priori tiek metų nieko nedaryta, taip apleista, kad tiesiog gėda. Čia be radikalių sprendimų nieko nebus. Ir nesu abstinetas. Turiu šeimoje alkoholiką. Žinau, kas tai yra.
                                    Tai nelabai sunku pačiam paskaityti ką jis parašė, ir ne, ne toks darbas.
                                    Kai sutarsime dėl kokių priežasčių apskritai pradedama gerti tada galima bus šnekėti kas padarė daugiausiai žalos. Galvoti, kad geriama, nes tiesiog yra alkoholio yra labai primityvu.
                                    O kas bando ginti alko pramonę?
                                    Kad apleista - sutinku, bet va kad labiausiai apleisti - sergantys alkoholizmu po šių pakeitimų nelabai ir bus sutvarkyti. Jei šeimoje turite alkoholiką tai suprantate, kad nei pardavimo laikas, nei spec padruotuvės, nei kameros prie kasų, nei laikinų kavinių draudimas ar dar kokia kosmetinė priemonė tokio žmogaus nepagydis.

                                    Comment


                                      Parašė Galys Rodyti pranešimą
                                      Jei šeimoje turite alkoholiką tai suprantate, kad nei pardavimo laikas, nei spec padruotuvės, nei kameros prie kasų, nei laikinų kavinių draudimas ar dar kokia kosmetinė priemonė tokio žmogaus nepagydis.
                                      Nežinau, ką parašė. Neturiu facebook'o.
                                      Taip, ir dar kaip. Prieinamumo ribojimas yra labai efektyvi priemonė (tą pripažįsta PSO). Griežta kontrolė. Mes iki šiol negalime atsidžiaugti, kai uždraudė pardavinėti degalinėse alkoholį. Tai bent vienas taškas kaime nutrūko. Tapo suniau įsigyti. Blaivesnės dienos atsirado. O priežasčių gerti valstybėje yra daug (ekonominės, socialinės, istorinės ir t.t.). Ką daryti, kad užėjus į kaimo parduotuvę nebūtų viduryje patalpos visos palėtės Tauro stipriojo? Ar tai jums yra normalu?

                                      Comment


                                        Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                        Nežinau, ką parašė. Neturiu facebook'o.
                                        Taip, ir dar kaip. Prieinamumo ribojimas yra labai efektyvi priemonė (tą pripažįsta PSO). Griežta kontrolė. Mes iki šiol negalime atsidžiaugti, kai uždraudė pardavinėti degalinėse alkoholį. Tai bent vienas taškas kaime nutrūko. Tapo suniau įsigyti. Blaivesnės dienos atsirado. O priežasčių gerti valstybėje yra daug (ekonominės, socialinės, istorinės ir t.t.). Ką daryti, kad užėjus į kaimo parduotuvę nebūtų viduryje patalpos visos palėtės Tauro stipriojo? Ar tai jums yra normalu?
                                        Nekopijuosiu, nes ten keletas Katkaus postų, tiesiog šiuo atveju jūsų girdėtos kalbos kiek neatitiko tikrovės, anot Katkaus.
                                        Jei jūsų šeimos narys alkoholį pirkdavo degalinėse - vadinasi akcizo(kainos) didinimas reikšmės daug neturi?
                                        Dėl bambalių, tai beabejo tai nenormalu, ir būtų smagu, kad kaip tik būtų kovojama su stipriu alumi ir spirituotu vyneliu(visokios lauko kavinės, festivaliai ir pan. paliekami ramybėje arba būtų normali diskusija, nes kavinėse ir festivaliuose besilankantys asmenys yra pakankamai protingi nuspręsti patys - kitaip negu sergantys) Bet šalia viso to turi eiti ir pagalba sergantiems.

                                        Comment


                                          Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                                          Nežinau, ką parašė. Neturiu facebook'o.
                                          Taip, ir dar kaip. Prieinamumo ribojimas yra labai efektyvi priemonė (tą pripažįsta PSO). Griežta kontrolė. Mes iki šiol negalime atsidžiaugti, kai uždraudė pardavinėti degalinėse alkoholį. Tai bent vienas taškas kaime nutrūko. Tapo suniau įsigyti. Blaivesnės dienos atsirado. O priežasčių gerti valstybėje yra daug (ekonominės, socialinės, istorinės ir t.t.). Ką daryti, kad užėjus į kaimo parduotuvę nebūtų viduryje patalpos visos palėtės Tauro stipriojo? Ar tai jums yra normalu?
                                          Ir alkoholio pardavimą kaimo parduotuvėse savaime aišku sumažins ne draudimas pardavinėti jį kaimo parduotuvėse, o festivaliuose, teatruose ir lauko kavinėse.
                                          Post in English - fight censorship!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X