Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Calendarium. Tai įvyko prieš ... metų

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Sapiensys Rodyti pranešimą
    nepasakysi, kad priminimas ypač linksmas. Bet kad būtų kažkaip specialiai liūdnas - irgi neateis juk į galvą.
    Jei kokiems nors "lūdintiems" neaišku, galiu išsiplėtoti: (...)
    Tokių pranešimų prasmė ir tokia ir yra, kad priminti, jog buvo toks istorinis ar kitas įvykis.
    Jei jis bus įdomus, tai išsisvysktis kažkokia diskusija, o jei niekam neįdomu - tai taip ir turi būti

    Visada bus tokių lietuvių, kuriems 123 + 45 metai Rusijos ir Sovietų okupacijų (neskaitant XVII - XVIII a. karų ir trumpalikų invazijų) yra mažesnis blogis nei 20 metų "Vilniaus okupacija" ir iš to kylanti akla neapykanta (arba geriausiu atveju ignoravimas) viskam, kas susiję su Lenkija. Gal dar praėjo per mažai laiko, kad tuos laikus būtų galima vertinti objektyviai.
    Istorija sukasi spirale. Paradoksas, kad rekonstruotame didžiojo lenkų nemylėtojo A.Smetonos dvare pastatyti lenkiški šviestuvai


    Ne stebuklas buvo ta "Žečpospolita", arba "Abiejų Tautų Respublika" jei ji žlugo. Daugumai mūsų tai kaip "ne mūsų", o "kažkieno istorija. Didžioji dauguma lietuvių beveik nieko nežino apie laikotarpį po Vytauto mirties iki Basanavičiaus "Auszros" Iš lietuvių istorijos vartosenos iškrito apie 450 metų laikotarpis.
    Tai vis dėlto šiek tiek geriau, nei pas gudus, kur bandoma įpiršti minti kad jų istorija buvo Kijevo Rusia, po to 7-8 šimtmečiais "nieko" arba vien "svetimųjų okupacijos": iki BSSR susikūrimo ar iki II pasaulinio karo "partizanskos respuklikos"

    Žmogaus psichologija tokia, kad apie nemalonius dalykus niekas nenori daug kalbėti.
    Beieiškant informacijos ATR I padalijimo 250 nelabai gausu buvo ir lenkiškų straipsnių ta tema, nors ATR istorija lenkama nėra "kažkieno kito" istorija.

    Lietuvoje 1995 metais nebuvo kalbėta (ebnt spaudoje, nes tada interneto beviek nebuvo) apie ATR III padalijimo 200-metį. Tačiau 2015 ir 2020 m. paminėti nelinksmi 1940 m. sovienės okupacijos jubiliejai - ten buvo ir visai įdomių įžvalgų, ką daryti, kad tai nepasikartotų.
    Juk naudos iš istorijos galima pasiekti ne tik džiaugiantis pergalėmis, bet ir analizuojant mūsų pralaimėjimus - vienu iš tokių ir buvo ATR padalijimai.​​​

    Comment


      Litui - 100 metų (1922 - 2022)
      Itin tyliai praėjo jokio susidomėjimo nesulaukęs spalį buvęs lito 100 metų jubiliejus.

      Prieš dešimtmetį 90 metų lito jubiliejus minėtas labai plačiai.


      Apie tai yra net atskira tem forume: 2012.10.06 Litui-90 metų. Atvirų durų diena Lietuvos banke


      Dabar apie lito 100 metų jubiliejų užsiminė tik Mažeikių ir Ukmergės rajonų laikraščiai:

      https://lnm.lt/renginiai/tarptautine...s-latas-krona/

      Tačiau ta proga suradau, kad yra paroda, kurią reikės aplankyti:
      2022.09.29–2023.02.05
      Tarptautinė paroda „100 metų: litas, latas, krona“

      https://lnm.lt/renginiai/tarptautine...s-latas-krona/

      Comment


        Dar šis bei tas įvyko lygiai prieš 100 metų
        1922 m. lapkričio 1 d. H. Karteris pradėjo šeštą kasinėjimų sezoną toje pačioje vietoje, kur prieš penkerius metus buvo rasti senovės darbininkų lušnelių pamatai. Lapkričio 4 d. kasėjai užtiko pirmąjį uoloje iškirstą laiptelį. Pratęsus kasimą buvo rastos užantspauduotos durys. Buvo aišku, kad į šį kapą neįžengta nuo 12-os Egipto dinastijos laikų prieš 3000 metų, bet kapas aiškiai buvo per mažas faraonui. H. Karteris liepė užversti įėjimą ir lapkričio 6 d. laiške pranešė lordui Karnarvonui apie atradimą į Angliją.
        Atrastas kapas populiariai buvo pramintas „Auksinio paukščio kapu“. H. Karteris laikė auksinę kanarėlę namuose ir buvo pašiepiamas darbininkų, kad paukštis jam rodo, kur kasti. Vieną dieną kanarėlė buvo rasta praryta įšliaužiusios kobros. Kobra buvo senovės faraonų valdžios simbolis ir kilo gandai, kad taip faraonas keršija už tariamai kanarėlės H. Karteriui parodytą kapą. Lordui Karnarvonui mirus sekančiais metais pasklido gandai ir buvo sukurta legenda apie „faraono prakeikimą“.

        1922 m. lapkričio 24 d. buvo nuvalytas visas smėlis nuo kapo laiptelių ir ant durų rastas Tutanchamono antspaudas. (...) Atidarius kapą paaiškėjo, kad prieškambaris buvo iš dalies išvogtas, skrynios tuščios su išlaužtomis spynomis, tačiau paties Tutanchamono palaidojimo ir lobyno kambariai buvo išlikę taip, kaip faraono palaidojimo momentu. (...)
        Kape rasta apie 5000 objektų, kuriuos suklasifikuoti ir aprašyti prireikė 10 metų. Garsiausias iš jų − auksinė Tutanchamono mumijos kaukė. Dabar didžioji dalis kapo artefaktų saugoma Egipto muziejuje Kaire.

        https://lt.wikipedia.org/wiki/Tutanchamono_kapas
        King Tutankhamun: How a tomb cast a spell on the world

        https://www.bbc.com/culture/article/...-pharaohs-cult

        Who was King Tutankhamun?

        https://www.nationalgeographic.com/h...ng-tutankhamun

        Comment


          1923 - 2023. Klaipėdos sukilimas
          ​​​​​​Šiandien sukanka 100 metų, kai sėkmingai pasibaigė Klaipėdos krasto (Mėmeliando) užemimo ​​​operacija ir lietuviams pasidavė Klaipėdoje dislokuota Prancūzijos įgula. Priklausomai nuo istorijos ar šalies tą operacija vadinama sukilimų arba išlaisvinimu iš šimtametės vokiečių vergovės arba lietuviška okupacija, kuri įvyko pasinaudojus laikinų Vokietijos silpnumu po pralaimėto Į pasaulinio karo.
          Klaipėdos sukilimasKlaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos karinė akcija 1923 m. sausio mėnesį.[Tarpukario istoriografijoje įsivyravęs požiūris į sukilimą kaip į vietinių gyventojų pastangas susilieti su Lietuva, buvo ne tik puikus pavyzdys ugdant lietuvišką tautinę savigarbą, bet kartu sudarė prielaidas nekorektiškai interpretuoti svarbų XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykį. „Sukilimo“ stereotipas tarptautinės nuomonės vardan neigęs esminį Lietuvos vyriausybės vaidmenį užimant Klaipėdos kraštą 1923 m., išliko gajus ištisus dešimtmečius. Visiškai priešingai šiuos įvykius istorikai pradėjo vertinti tik XX a. pabaigoje.

          https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Klai...s_kra%C5%A1tas
          VIen tai, kad Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos, buvo per anksti teigti, kad Klaipėda tapo lietuviška.
          Kaip Klaipėdos ir Juotkrantės gyventojai 1923 m. ne visai suprato, kad jie atsidūrė Lietuvoje, aprašė Mykolas Römeris savo dienoraštyje.

          Autonominiame Klaipėdos krašte liko galioti Vokietijos įstatymai. Dvikalbystė reiškė tai, kad visur vyravo vokiečių kalba. Pusė krašto gyventojų buvo vokiečiai ir suvokietėję lietuviai su pavardėmis Gaidies, Shameit, o kita pusė vis dar kalbėjos bet savo ruožtu tik pusė jų save laikė lietuviai, o kita pusė vadinosi vietiniais klaipėdiškiais ar mėmellenderiais,
          Greit išryškėjo didžiuliai skirtumai "Didziosios Lietuvos" valdininkai nelabai gilinosi į krašto specifiką. Vokietijos besielgiantys valdininkai irgi nerodė didelio lojalumo Lietuvai. Ekonominiu požiūriu tarp Klaipėdos krašto ir Lietuvos buvo didelė praraja, paskui tie skirtumai mažėjo. Pati Klaipėda ekonominių požiūriu praturtėjo, kai Lietuva daug investavo į uostą.

          Autonominio Klaioėdos krašto istorija pasibaigė 1939 m. kovą.Apie lietuvių ir vokiečių santykius yra atskira tema.
          1944 - 1945 m. užemus Klaipėdos kraštą jame liko maža dalis vietos gyventojų -daugeliš civilių buvo evakuoti dar 1944 m. spalį Antra vietinių gyventojai emigracijos (repatriacijos) į Vokietiją banga vyko 1958-1959 m.
          Nauji krašto gyventojai buvo ne tik iš Žemaitijos, o iš visos Lietuvos. Klaipėdoje buvo daug atvykėlių iš Sovietijos kalbančių rusiškai. Beveik visos palei Kursių marias buvusios įmonės buvos sąjunginio pavaldumo, Rybporto rajone lietuviškai buvo sunku susišnekėti.

          Na, o po 1991 metų lietuviškais tapo ne tik Klaipėdos miegamieji rajonai, centras ir Šilutės plento, bet ir uostai įmonės bei laivynas.

          Apie krašto specifiką dabar primena tik kitokie pastatai ir užrašai senose kapinėse.

          Comment


            70 metų po Stalino mirties (1953 - 2023)
            Prieš 70 metų, 1953 m. numirė Sovietų Sąjungos valstybės ir komunistų partijos vadovas Josifas Stalinas.
            Turiintiems laiko ir ir noro - puikus 2019 m. filmas "Valstybinės laidotuvės", kurį iš dešimtmečius archyvuose nejudintų kino juostų sumontavo Ukrainos režisierius Sergejus Loznica (Сергей Лозница / Сергій Лозниця).

            Koks nors Stokholmo sindromas yra juokas, palyginus su ta mazochistine apiplyšusiųsių "pačių laimingiausių" žmonių isterija, kuri buvo mirus tironui. Nors po diktatoriaus Stalino mirties prasidėjo pokyčiai ("atlydis", po to - "stagnacija", o dar po kelių dešimtmečių - ir "perestrojka"), tačiau ir po 70 metų toje Rytų šalyje yra dalykų ir išorėje, ir žmonių galvose, kurie per 70 metų mažai pasikeitė.

            Keli kadrai iš S. Loznicos filmo "Valstybinės laidotuvės"
            ​​​​​

            Tas kadras su Krasnodaro krašte per purvą su vainikais klampojančius gedinčius kaimiečius leis geriau suprasti, kokius kaimynus turime Rytuose.
            ​​​​​

            ​​​​​

            ​​​​​

            Mitingas Vilniaus geležineklio stoties aikštėje - nuo 44:37 iki 46:00
            ​​​​​

            ​​​​​

            ​​​​​

            ​​​​​
            Режиссер Сергей Лозница. "Государственные похороны".
            https://www.currenttime.tv/a/state-f.../30605682.html

            Comment


              Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
              Labai įdomus žemėlapio fragmentas. Lenkas filologijos profesorius apie teritoriją žemiau Daugavpilso tarpukario metais.

              Click image for larger version  Name:	Mapa_jezyka_litewskiego2.jpg Views:	59 Size:	82,1 kB ID:	2037150

              Pilnas žemėlapis.

              Click image for larger version  Name:	Mapa_jezyka_litewskiego1.jpg Views:	62 Size:	206,8 kB ID:	2037149
              Labai tinkama proga tokiems žemėlapiams.

              Šiandien kaip sukanka 100 metų, kai 1923 metų kovo 15 dieną Ambasdorių konferencija nustatė Lenkijos rytines sienas pagal 1921.03.18 d. Rygos sutartį. Buvo padalinta neutrali zona, buvusi nuo 1920 m. tarp Lietuvos ir Lenkijos ir nustatyta Lenkijos-Lietuvos siena.
              ​​​​​​​Lietuva sienos nepripažino ir ją laikė demarkacijos linija, o nuo 1928 m.-administracijos linija.
              Ši riba egzistavo iki 1939 m.rugsėjo, kai Vilniaus kraštą ir Rytų Lenkiją užėmė Sovietų Sąjungos kariuomenė.

              Comment


                1920-1923 m. tarp Lietuvos ir Lenkijos buvo nustatyta neutrali zona

                Retas žemėlapis su pažymėta neutralia zona
                Lenkijos 1922 m. geležinkelių žemėlapio fragmentas

                Prie Nemuno ir Merkio demarkacinė linija išvesta per zonos vidurį upėmis, ties Vieviu kairiame Neries krante beveik visas neutralios zonos ruožas atiteko Lietuvai, į pietus nuo Dubingių - Lenkijai, Ignalinos apylinkėse - Lietuvai, visas Gardino-Vilniaus-Daugpilio geležinkelis - Lenkijai ir t.t.

                www.mapywig.org , "Polska mapa kolejowa" 1922 r.

                Comment


                  Labai įdomi tema. Romas , o kur buvo neutrali zona Sūdovoje ir kokios gyvenvietės buvo suvisam atiduotos Lenkijai ją padalinus?

                  Comment


                    Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
                    o kur buvo neutrali zona Sūdovoje ir kokios gyvenvietės buvo suvisam atiduotos Lenkijai ją padalinus?
                    Suvalkijoje siena nustatyta anksčiau, dar 1919 metais.
                    Fošo (Foch'o) linija – 1919 m. siūlyta demarkacinė linija tarp Lenkijos ir Lietuvos. Ją pasiūlė Prancūzijos maršalo Ferdinando Fošo (pranc. Ferdinand Foch) štabas, o 1919 m. liepos 26 d. palaikė Antantės aukščiausioji karo taryba.

                    Fošo linija prasidėjo prie Rytprūsių sienos ties Vištyčiu, paskui ėjo į šiaurę link Vižainio kaimo (Lietuvos pusėje liko Liubavo kaimas), toliau ėjo į šiaurę iki Punsko, šiauriniu Galadusio ežero krantu, tada ėjo į rytus nuo Berznyko kaimo (dabar Lenkijos teritorijoje) iki Seinos upės, toliau palei Seiną. Vienu Nemuno intaku pasiekė Nemuną, nuo Nemuno eina 12 km į šiaurės vakarus nuo Sankt Peterburgo–Varšuvos geležinkelio.
                    Su nežymiais skirtumais Fošo linija tapo faktine tarpukario Lenkijos ir Lietuvos valstybės siena

                    https://lt.wikipedia.org/wiki/Fo%C5%A1o_linija
                    Man pavyko rasti ti tą vienintelį žemėlapį su neutralia linija
                    Suvalkijoje po 1920 m. irgi turėjo būti neutrali zona, bet tame žemėlapyje nėra parodyta.
                    Gal pačiam pavyktų surasti tokį žemėlapį.

                    Comment


                      Parašė Romas Rodyti pranešimą

                      Suvalkijoje siena nustatyta anksčiau, dar 1919 metais.


                      Man pavyko rasti ti tą vienintelį žemėlapį su neutralia linija
                      Suvalkijoje po 1920 m. irgi turėjo būti neutrali zona, bet tame žemėlapyje nėra parodyta.
                      Gal pačiam pavyktų surasti tokį žemėlapį.
                      Kažkur teko skaityti, kad Punskas buvo neutralioj zonoj, bet lenkai pirmiau pradėjo imt neutralią zoną ir jį pasiėmė. Ar tai tiesa? Žemėlapis atsakytų.

                      Comment


                        Šiandien sukanka 100 metų, kai paskelbta Turkijos Respublika / Türkiye Cumhuriyeti


                        Osmanų Imperijos teritorija nuo XVIII amžiaus traukėsi. Imperija išgyveno rimtą ekonominę krizę, jai atsinaujinti 1908 m. kilo jaunųjų turkų judėjimas,
                        Po 1912-1913 m. Balkanų karų jai Europoje liko "tik" mažas lopinėlis prie Stambulo (Konstantinopolio). Jai priklausė ir Mažoji Azija, Mesopotamija, Palestina, dalis Arabijos pusiasalio
                        Growth and decline of Ottoman Empire for 1350, 1450, 1550, 1650, 1750, 1850, 1908, 1914, 1923 Turkey

                        Osmanų imperija 1914 m.

                        https://www.amazon.com/Historic-Pict.../dp/B07Y5B5F3D

                        Pralaimėjus I pasaulinį karą patys nugalėtoja ilgai negalėjo tarpusavyje sutarti kaip pasidalinti imperiją
                        1920 m. rugpjūčio 10 d. Sevre pasirašyta sutartis su Osmanų imperijos atstovais.
                        Dalis žemių atitieko Armėnijai, dalis - Graikijai. Prie Izmiro turėjo įvykti plebiscitas.


                        Buvo sukurta mandatų sistema. Palestiną, Jordaniją ir Iraką pasiėmė D.Britanija, o Libaną ir Siriją. Milijonų kurdų likimas neikam nerūpėjo ir nebuvo įkurtas Kurdistanas.

                        Dalis Turkijos buvo padalinta į Ankglijos, Prancūzijos ir Italijos įtakos sferas. Iš esmės Turkija turėjo būti didžiųjų šalių pastumdėliu

                        https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_S%C3%A8vres

                        Tačiau Sevro sutartis nebuvo ratifikuota - jai pasiprešino Kemalio Atatiurko (Mustafa Kemal Atatürk) vadovaujami nacionalistai.
                        Kilo Turkijos nepriklausomybės karas. Ypač kruvinas buvo karas su Graikiją. Po karų daug krikščionių persiklėlė į Griakiąj ir kitas Europso šalis, o oš Balkanų į Turkiją persikėlė musulmonai. Gyventojų sudėtis pasikeitė ir dėl Osmanų vykdyto armėnų genocido.

                        1921 m. kovą Turkija su Sovietų Rusija pasirašė sau palankią Karso taikos sutartį, pagal kurią atgavo didžią ją dalį 1877 Rusijos Imperijai atitkusių žemių, įskaitan Karso miestą

                        https://milwaukeearmenians.com/2016/...reaty-of-kars/

                        1923 m. liepos 24 d. su Sąjungininkais pasirašyta Lozanos taikos sutartis, kur Turkija išlaikė ne tik Armėnijai numatytas žemes, bet ir Kurdistaną ,be yto turėjo kur kas daugiau suvereniteto

                        https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lausanne

                        1923 m. spalio 29 paskelbta Turkijos respublika
                        Kemalio Attiurko dėka vastybė tapo pasaulietine, įvestas lotyniškas šriftas ir Grigaliaus kalendorius.

                        https://twitter.com/NLinIstanbul/sta...32271405199361

                        Tarpukariu Turkija sustiprino savo padėtį, 1936 m. pasirašyta Montreux konvenciaja dėl sąsiaurių.
                        Per II pasaulinį karą Tukijai pavyko išlaikyti neutralitetą, o po II pasaulinio karo Turkija tapo NATO nare.

                        Apie dabartinę Turkiją kiek žmonių tiek nuomonių.
                        Iš vienos pusės tai mūsų sąjngininkas, svarbi atostogų kryptis ir svarbus transporto mazgas .Iš keitos pusės Europa bijo 85 mln. gyventojų musulmonų ir derybos dėl Turkijos stojimo į ES yra nesėkmės pavyzdys. Turkijos bendravimas su Rusija prasidėjus agresijai Ukrainoje arb paglaba apeinant sankcija mums nepatinka.

                        Pasveikinkime šios šalies žmones su Respublikos 100-mečiu

                        https://www.anews.com.tr/turkey/2023...th-anniversary

                        Comment


                          Šiandien sukanka 60 metų, kai Dalase buvo nužudytas JAV prezidentas John Fitzgerald Kennedy (1917-1963)
                          https://en.m.wikipedia.org/wiki/Assa...ohn_F._Kennedy

                          Iš lietuviškos spaudos tą liūdną sukaktį jos išvakarėse prisiminė tik vienas leidinys ( ir kažkodėl "Pramogų" skiltyje).

                          Respublika 2023.11.21
                          Mirtinas Dalaso glėbys
                          Kaip buvo nužudytas prezidentas Dž. Kenedi

                          https://www-respublika-lt.cdn.amppro...%3D#nuotraukos

                          Apie charizmatišką JFK ir mįslingą jo nužudymą yra prirašyta daug straipsnių, knygų or pastyta filmų - ne tik ta kino mėgėjo juosta.
                          Teko būti Amerikoje lapkričio mėnesį. Ta tragedija jaudino zmones ir po daugelio metų.
                          Mūsų dėstytoja pasakojo, kaip buvo sukrėstos jų šeimos, nuo to laiko dingo nerūpestingumas ir saugumo jausmas, žmonės.pradėjon rakinti namų Su ta mirtimi baigėsi ir Amerikos ramaus klestėjimo epocha ir atėjo neramūs dešimtmečiai su Vietnamo karou naftoskrize ir kitais neramumais.

                          Comment


                            Prieš 35 metus, 1989 m. vasario 15 d. SSRS kariuomenė paliko Afganistaną.

                            Comment


                              Taip, valdant kitokiems respublikonams Amerikoje su R. Reiganu priešakyje.
                              Paskutinis taisė AutoLiet; 2024.02.15, 06:51.

                              Comment


                                Parašė AutoLiet Rodyti pranešimą
                                Taip, valdant kitokiems respublikonams Amerikoje su R. Reiganu priešakyje.
                                Nieko ten Reiganas daugiau nerėmė talibų nei dabar JAV ir kitos šalys remia Ukrainą. SSRS prasidėjo nepasitenkinimo banga dėl karo aukų, žuvo 14500 žmonių iš visos SSRS (tame tarpe ir Lietuvos) ir teko nutraukti karą, dabar tolerancija aukoms visai kita, todėl ir karas tęsiamas.
                                Flickr

                                Comment


                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                  Nieko ten Reiganas daugiau nerėmė talibų nei dabar JAV ir kitos šalys remia Ukrainą. SSRS prasidėjo nepasitenkinimo banga dėl karo aukų, žuvo 14500 žmonių iš visos SSRS (tame tarpe ir Lietuvos) ir teko nutraukti karą, dabar tolerancija aukoms visai kita, todėl ir karas tęsiamas.
                                  Kiek tau metų? Ką veikiai 1989 m.? Matai, aš visą tai mačiau.
                                  Paskutinis taisė AutoLiet; 2024.02.15, 11:03.

                                  Comment


                                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                                    Nieko ten Reiganas daugiau nerėmė talibų nei dabar JAV ir kitos šalys remia Ukrainą. SSRS prasidėjo nepasitenkinimo banga dėl karo aukų, žuvo 14500 žmonių iš visos SSRS (tame tarpe ir Lietuvos) ir teko nutraukti karą, dabar tolerancija aukoms visai kita, todėl ir karas tęsiamas.
                                    Nebent tu žodį tolerancija čia suvoki kaip “kentimas”, “pakentimas”. Tada būtum teisus, kad tolerancija aukoms dabar didesnė. 1989 m. prasigėręs ruskynas jau badavo. Tas žuvusiųjų skaičius gali būt sumažintas. Ir… rusai protestuoja tik tada, kai jų valdžia jiems tai pasiūlo ir leidžia, pažadėdama už tai nebausti. Gorbačiovas tada jiems kaip tik ir leido nebaudžiamiems išreikšti tam tikrą nepasitenkinimą.
                                    Dabar už protestus ir nepasienkinimą karu, kariavimo būdais, aukomis yra baudžiama. Tikrasis aukų skaičius viešai neskelbiamas, daug mažesnė dalis ruskyno yra prasigėrusi ir badauja.
                                    Paskutinis taisė manometras; 2024.02.15, 11:17.
                                    ПТН ПНХ
                                    «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                    Comment


                                      Šiandien sukanka lygiai 20 metų, kai Lietuva įstojo į NATO

                                      https://kaisiadorys.lt/naujienos/21/...remonija:16888

                                      Įvykių chronologija
                                      1991 m. gruodžio mėnesį Lietuva prisijungė prie Šiaurės Atlanto bendradarbiavimo tarybos.
                                      1994 m. sausio mėnesį Lietuvos Respublikos Prezidentas A.Brazauskas nusiuntė NATO Generaliniam sekretoriui M.Verneriui laišką, išreiškiantį Lietuvos pageidavimą tapti NATO nare. (...)
                                      (...)
                                      2002 m. lapkričio 21 d. Prahoje septynios NATO kandidatės – Bulgarija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija – pakviestos pradėti derybas su Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija dėl narystės.
                                      (...)
                                      2004 m. kovo 11 dieną Šiaurės Atlanto sutarties ratifikavimo įstatymą ir prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties dokumentą pasirašė Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas.
                                      2004 m. kovo 12 dieną Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pasirašė Lietuvos prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties dokumentą.

                                      2004 m. kovo 29 dieną Lietuva tapo NATO nare. Vašingtone Ministras Pirmininkas Algirdas Mykolas Brazauskas perdavė Lietuvos prisijungimo prie Šiaurės Atlanto sutarties ratifikacinius raštus saugoti JAV Vyriausybei.
                                      NATO pradėjo saugoti Baltijos valstybių oro erdvę. (...)
                                      2004 m. balandžio 2 dieną Briuselyje įvyko iškilminga vėliavų pakėlimo ceremonija naujų NATO narių priėmimo proga.Taip pat pirmą kartą įvyko NATO-Rusijos Tarybos susitikimas 27 šalių formatu

                                      https://nato.mfa.lt/nato/lt/lietuva-...u-chronologija
                                      15min.lt 2020.03.074
                                      Kaip Lietuva neliko Rusijos įtakos zonoje: bandymų palaužti buvo ne vienas

                                      https://www.15min.lt/naujiena/aktual...nas-56-1283774
                                      [/quote]


                                      https://www.reddit.com/r/MapPorn/com...rope_timeline/

                                      Comment

                                      Working...
                                      X