Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Calendarium. Tai įvyko prieš ... metų

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    Lenkijos nepriklausomybės 100-mečio minėjimas Lietuvoje

    Delfi.lt 2018.11.10
    Lenkijai ypatingos dienos proga – šios šalies vėliavos spalvomis nušvitę Vilniaus objektai
    Sekmadienį, lapkričio 11-ąją, Lenkija švenčia nepriklausomybės atgavimo šimtmetį. Šia proga kai kurie Vilniaus objektai nušvito Lietuvos kaimynės vėliavos spalvomis.





    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=79552953

    Prezidentės sveikinimas Lenkijai atkurto valstybingumo 100-mečio proga
    https://www.youtube.com/watch?v=kNhEq3-Qc6c
    https://www.lrp.lt/lt/prezidentes-ve...iu-proga/31296

    L24.lt 2018.11.08
    Vilniaus arkikatedroje bazilikoje – šv. Mišios lenkų kalba už Lenkiją
    http://l24.lt/lt/religija/item/27168...lba-uz-lenkija

    15min.lt 2018.11.11
    Lietuvoje minimas Lenkijos nepriklausomybės šimtmetis

    https://www.15min.lt/naujiena/aktual...tis-56-1057898
    https://www.15min.lt/video/originali...-himnas-148182

    lrytas.lt 2018.11.11
    Lukiškių aikštėje įvyko iškilmingas Lenkijos Šimtmečio minėjimas

    http://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/a...jimas-8194474/


    Dar buvo atlaidai Aušros vartų koplyčioje, kur arkivyskupas laikė mišias lenkiškai, Lenkijos himno giedojimas Rasų kapinėse, Renginys 100 palonezų Rotušės aikštėje ir t.t.

    Comment


      #82
      Lenkijoje švenčiant nepriklausomybės 100 metį nebuvo viešinčių valstybių vadovų - beveik visi, Paryžiuje minėjo I pasaulinio karo pabaigą.

      Kažkaip pas mus išvakarėse mūsų spauda terašė, kad lenkų nacionalistai eis pagrindinėmis gatvėmis. Tartum gatvėse tebus tie skustagalviai iš stadionų, o normalūs lenkai sėdės pasislėpę. Kai Varšuvos ir Vroclavo merai uždraudė tiems marginalams viešai švęsti tai tas buvo nutylėta ar kažkur parašyta mažomis raidėmis.

      Šiandien apie 100-mečio šventimą Lenkijoje informacijos yra daugiau nei pakankamai

      AP-BNS
      Kaimynė Lenkija švenčia šimtąsias nepriklausomybės metines

      http://www.diena.lt/naujienos/pasaul...metines-888549

      15min.lt 2018.11.11
      Žymūs lenkai apie Lenkijos Nepriklausomybės šimtmetį
      Buvęs Lenkijos prezidentas, „Solidarumo“ kūrėjas ir lyderis Lechas Walęsa: (...) „Tam, kad išsaugotum nepriklausomybę dabar, reikia atverti sienas. Galvoti apie žemyną, ne Lenkiją. Kas to nesupranta, yra praeities patriotas ir savo šalies ateities nesukurs“ (...)

      Intelektualas, disidentas, žurnalistas Adam Michnik sako, kad jis labiausiai didžiuojasi tuo, jog 1989 metais Lenkija išsilaisvino po 50 metų priklausymo sovietiniam blokui be kraujo praliejimo – tai, jo nuomone, didžiausią pasididžiavimą jam keliantis šimtmečio pasiekimas. (...)

      Lenkijos ambasadorius Izraelyje Marekas Magierowskis apie būsimąjį Nepriklausomybės šimtmetį papasakojo linksmai. Jis pateikė kelis lenkų išradimus, žinomus visame pasaulyje. Štai, tarkim, sąvaržėlė. „Taip, išradome sąvaržėlę popieriui, – rodydamas ją sako ambasadorius ir pabrėžia, kad tai vienas iš tų daiktų, kurio niekada nerasite, kai jo reikės. – Pabandykite tvarkingai pakeisti iPhone kortelę be lenkiškos sąvaržėlės.“ Antrasis jo pavyzdys yra automobilių valytuvai. „Galbūt mūsų draugai Izraelyje ir nelabai gerai susipažinę su šiuo išradimu, bet Europoje, deja, valytuvai labai dažnai naudojami."

      http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...eda-57-1057492

      Comment


        #83
        100 metų nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos
        1918.11.11 - 2018.11.11

        Apie Pirmąjį pasaulinį karą galima ilgai kalbėti

        Pirmą kartą žmonių naikinimui masiškai pradėta naudoti cheminį ginklą, kulkosvaidžius, tankus, aviaciją, torpedas

        https://www.historyonthenet.com/world-war-one-weapons

        Žuvo 17 milijonų žmonių.
        Labiausiai išgarsėjo Verdeno skerdynės Prancūzijoje


        Žlugo keturios imperijos - Vokietijos imperija, Rusijos, Austro- Vengrijos, Osmanų imperija


        Atsirado naujos valstybės: Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Suomija, Čekoslovakija, Austrijos Respublika, Jugoslavija (prie Servbijso prijungus Austro-Vengrijos pietų slavų žemes bei Juodkalniją ); dvigubai teritoriją padidino Rumunija. Buvo ir pralaimėjusių - didenės pusės teritorijso ir gyventojų netekusi Vengrija, reparacijomis prismaugta ar pilietinaime kare paskendusi Rusijia / Sovietija


        Anglija su dominijomis bei Prancūzija ir Belgija pasidalino Vokietijhos kolonijas bei Osmanų Imperijoso likučius.
        Trumpai gyvavusios į Sovietiją buvo sugražintos Pietų Kaukazo valstybės - Gruzija, Armėnija ir Azerbaidžanas.
        Prasidėjo pirmieji etniniai valymai ir persikėlimai ištisomis tautomis: Turkija savo teritorijoje vykdė armėnų genocidą. Po Graikijos-Turkijo karo graikai kėlėsi iš Vakarų Mažosios Azijos, o turkai - iš Balkanų.
        Nebuvo įsteigtas Kursdistanas, bet įsteigtos etniniu ir religiniu atžvilgiu atžvigliu mišrios Sirijos ir Irako valstybės


        Europa prarado pasaulio pažangos variklio vaidmenį. Europoje įsigalėjo protekcionizmas ir nacionalizmas.

        Pasikeitė pasaulis - pradedant rinkimų teise moterims, masine automobilizacija, atsiradusiu vasaros laiku ir baigiant atsiradusiais naujais šokiais ar sutrumpėjusiomis moterų suknelėmis bei šukuosenomis.
        Architektūroje atsirado funkcionalizmas, suklestėjo kinas
        Sukurti literetūros šedevrai - Ernesto Hemingway "Atsisveikinimas su ginklais", Ericho Marios Remarque "Vakarų fronte neiko naujo" ar Jaroslavo Hašeko "Šauniojo kareivio Švejko nuotykiai".


        Amerikos prezidento Woodrow Wilsono iniciatyva Įsteigta Tautų lyga, bet pati Amerika pakeitė kursą ir netapo Tautų lygos nare


        Deja, nauja pasaulio tvarka nepaisant gerų norų nebuvo tvari. Revanšizmas ir ekonominiai sunkumai lėmė demokratijų žlugimą beveik visoje Europoje ir buvo tik laiko klausimas, kad prasidės kitas pasaulinis karas...
        Paskutinis taisė Romas; 2018.11.30, 22:05.

        Comment


          #84
          Pirmojo pasaulinio karo pabaigai - 100 metų

          Karas lietuviams nebuvo Didysis.
          Atėjusi vokiečių okupacija buvo kieta ir griežta. Kraštas buvo atvirai apiplėšinėjimas. Turbūt tada gimė frazė "prie ruso buvo geriau".
          Iš teigiamų dalykų, galima paminėti:
          - po 120 metų okupacijos išsikarustė Rusijos imperijso valdžia
          - nutiesti keli geležinkeliai Lauksargiai-tauragė - Radviliškis, Šiauliai-Joniškis-Jelgava, Kretinga-Skuodas-Priekule), pastatytas aukščiausia Lietuvoje Lyduvėnų tiltas
          - Įsteigtos pirmosios gimnazijos lietuvių kalba
          - Vokiečių kareiviai per porą okupacijos metų prifotografavo Lietuvos miestų ir miestelių daugiau nei per kelis caro valdžios dešimtmečius.
          - grąžintas Grigaliaus kalendorius.

          Apie vokiečių okupaciją galima paskaityti P.Klimo ir kitų amžininkų prisiminimuose

          Lietuva buvo pafrontėje tarp Vokietijos ir Rusijos imperijų. Daug lietuvių buvo mobilizuota. Frontas, ypač Suvalkijoje ir Klaipėdos krašto pasienyje keitėsi kelis kartus. Tarp žuvusių buvo nemažai lietuvių. Nors lietuviai tame kare nieko nepametė ir nežinia dėl ko kariavo, bet aukų tarpe jų buvo nemažai.

          Veidas.lt 2010.09.05
          Lietuvninkai prieš lietuvius




          www.archyvai.lt 2014 m.
          Virtuali paroda. I Pasaulinis karas Lietuvoje

          Šiais metais minima Pirmojo pasaulinio karo (Didžiojo karo) pradžios 100 – čio sukaktis.
          1914 m. rugpjūčio 1 d. kilęs karas tarp Vokietijos bei Austrijos – Vengrijos iš vienos pusės ir Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos bei Serbijos iš kitos pusės, buvo vienas didžiausių ir žiauriausių karų žmonijos istorijoje. Vėliau į šį karą buvo įtrauktos ir kitos valstybės. Skaičiuojama, kad iki 1918 m. lapkričio 11 d. (ugnies nutraukimo) vykęs karas pareikalavo virš 12 milijonų žmonių aukų. Dar daugiau jų buvo suluošinta.

          Karas neaplenkė ir Lietuvos, kuri tuo metu buvo Rusijos imperijos dalis. Krašte paskelbta vyrų mobilizacija į kariuomenę. Buvo evakuojami (tiek savo noru, tiek ir prievarta) į Rusijos gilumą Lietuvos ir Vokietijos pasienio, kautynių tarp Vokietijos ir Rusijos kariuomenės ruožų gyventojai. Vokiečių aviacija bombardavo, o artilerija apšaudė Lietuvos miestus ir miestelius. Ypač aršios kovos vyko prie pasienio miestų; Marijampolės, Kazlų Rudos bei Kauno (Kauno fortai sudarė Rusijos I laipsnio tvirtovę) ir Šiaulių miestų.

          Pradėjusi plataus masto puolimą 1915 m. žiemą, vokiečių kariuomenė iki 1915 m. rugsėjo mėnesio pabaigos okupavo visą Lietuvą. Krašte buvo įvestas okupacinis režimas, sukurta vokiečių centrinė ir vietos karinė administracija. Visas viešas gyvenimas buvo griežtai ribojamas ir pajungtas faktiškai tik Vokietijos kariuomenės poreikiams ir jos interesų tenkinimui.

          Pristatoma dokumentų paroda siekiama bent iš dalies nušviesti šiuos procesus, vykusius Lietuvoje 1914 – 1918 m. pradžioje. Parodoje panaudoti fondų „Kauno tvirtovė“ (F.1851), „Lietuvos karinės valdybos viršininkas“ (F.641), „Suvalkų gubernatoriaus kanceliarija“ (F.1010), „Vilniaus geležinkelio ruožo žandarų ir policijos valdyba“ (F.931), „Vilniaus mokslo bičiulių draugija“ (F.1135) bei Kretingos muziejaus dokumentai. Be rašytinių šaltinių, pristatoma ir ikonografinė medžiaga (nuotraukos, piešiniai) bei spaudiniai. Parodai pateikti iš viso 59 objektai su jų aprašymais. Datos pateiktos kaip dokumentuose: senuoju stiliumi - rusiškuose, naujuoju stiliumi - vokiškuose arba senuoju/naujuoju stiliumi.

          https://www.archyvai.lt/lt/lvia_virt...-m.-karas.html

          Lietuvos žinios 2016.11.14
          Pirmojo pasaulinio karo prisiminimai grimzta užmarštin
          Pirmojo pasaulinio karo išgyvenimai, prisiminai vis labiau grimzta užmarštin ir yra apgaubti Antrojo pasaulinio karo šešėlio, nors, pasak istorikų, Pirmasis karas visam pasauliui buvo daug skausmingesnis nei Antrasis.

          Pirmasis pasaulinis karas buvo svarbus net tik didžiosioms pasaulio valstybėms, bet labai reikšmingas ir Lietuvai. Karas sukėlė daug skausmingų padarinių. Bet V. Rakutis priminė, kad buvo ir šviesių pasekmių, ypač Lietuvai. Pirmąjį pasaulinį karą jis palygino su skausminga gimdymo procedūra, kai užgimė Nepriklausoma Lietuvos valstybė

          https://www.lzinios.lt/lzinios/istor...marstin/233175
          Diskusija, kodėl I pasaulinis karas mažai atsipindi lietuvių literatūroje
          Žurnalas „Rubinaitis“, 2014 Nr. 4 (72)
          Apie Pirmąjį pasaulinį karą lietuvių literatūroje
          – Kaip manote, kodėl tokia neišplėtota Pirmojo pasaulinio karo tema lietuvių literatūroje – tiek bendrojoje, tiek ir vaikų?

          Aldona Kruševičiūtė: Pirmasis pasaulinis karas, atnešęs tiek skausmo, pražudęs ir suluošinęs dešimtis milijonų žmonių, Lietuvai sudarė sąlygas atkurti valstybę. Tačiau mūsų literatūroje apie tai menkai kalbama. Gal todėl, kad mūsų literatūra buvo labai silpna, dar nepakilusi po 40 metų kalbos draudimo. Reikėjo vytis tai, kas prarasta, išbandyti naujus stilius, maištauti. Gyvenimas siūlė naujas temas, o dairytis atgalios tame sūkuringame laike nebuvo kaip. (...) Atėjus atšilimo laikotarpiui, skubėta skaitytojams diegti tautinio sąmoningumo jausmą. Sulaukus Atgimimo, atsivėrė Antrojo pasaulinio karo žaizdos, reikėjo tai paliudyti (tremtinių ir politinių kalinių sukurti tekstai), apmąstyti, o gręžiotis atgal – į Pirmąjį pasaulinį karą – tarsi nebebuvo prasmės.

          Rita Karpavičienė: Neprilygstamai apie Pirmąjį pasaulinį pasakojo rašytojai, pakliuvę į karo verpetą gana jauni ir matę jį iš vidaus. Tokių lietuvių rašytojų neturime (nors Antanas Vienuolis vyko į frontą kaip karo korespondentas). Kita priežastis, matyt, sudėtingos istorinės aplinkybės: dar visai neseniai panaikintas spaudos draudimas, 1918 m. vasario 16 d. pasauliui paskelbta apie Lietuvos valstybės atkūrimą, tačiau kelias į nepriklausomybę buvo nelengvas, tūkstančiai savanorių išėjo ginti savo šalies. O lietuviai meno kūrėjai turėjo kuo greičiau sumažinti atotrūkį nuo to meto Vakarų Europos kultūros, siekė ugdyti tautinę kultūrą derindami su atvirumu pasauliui ir jo menui, realistines tendencijas – su modernistiniais ieškojimais. Gana greitai atslinkusi Antrojo pasaulinio karo šmėkla užgožė Pirmąjį didumu ir žiaurumu.

          Vilija Dailidienė: Karo metais lietuvių tauta nebuvo subjektas. Mūsų tauta pateko į karo mėsmalę ne savo valia, o aukos situacija nepalanki kūrybai. Nei carinės Rusijos, nei kaizerinės Vokietijos propaganda lietuvių nežavėjo, galvos nuo jos neapkvaito. Rusijos Vasario revoliucija ir Spalio perversmas savo baisiais padariniais užgožė anas beprasmes skerdynes.

          http://rubinaitis.lnb.lt/index.php?2561631731
          Lietuvoje I pasaulinio karo poveikis vis dėlto buvo mažesnis nei Latvijoje. Ten dėl karo veiksmų, Rygos pramonės evakuacijos ir dėl latvių aktyvaus dalyvavimo kare prieš vokiečius bei Rusijos pilietiniame kare demografiniai nuotoliai yra tokie, kad Latvijos gyventojų skaičius atsistatė tik po 65 metų, o latvių dabar skaičius turbūt ir dabar mažesnis nei 1914 metais.
          Iedzīvotāju skaits Latvijas teritorijā / Gyventojų skaičius Latvijoje
          • 1897 — 1 929 387#
          • 1900 — 2 008 000
          • 1914 — 2 552 000
          • 1920 — 1 596 131
          • 1930 — 1 900 045
          • 1935 — 1 950 502#
          • 1939 — 1 994 506
          • 1943 — 1 760 162
          • 1950 — 1 943 146
          • 1959 — 2 079 948#
          • 1970 — 2 351 903#
          • 1979 — 2 502 816#
          • 1989 — 2 666 567#
          • 2000 — 2 377 383#
          • 2011 — 2 070 371#
          • 2013 — 2 001 468
          • 2015 — 1 968 957
          https://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_demogr%C4%81fija
          Paskutinis taisė Romas; 2018.11.30, 22:04.

          Comment


            #85
            100 metų nuo I pasaulinio karo pabaigos


            Kelios naujesnės publikacijos apie I pasaulinį karą Lietuvoje.
            Jas ne taip lengva buvo rasti, nes daugiau rašoma apie karo pabaigos minėjimą Paryžiuje

            VDU 2018.11.05
            Knygos pristatyme – apie Didįjį karą visuomenėje ir kultūroje
            Lapkričio 9 d., penktadienį, 16 val. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25) vyks diskusija, skirta knygos „Didysis karas visuomenėje ir kultūroje: Lietuva ir Rytų Prūsija“ sutikimui ir Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmečiui.


            http://www.vdu.lt/lt/knygos-pristaty...-ir-kulturoje/
            Lzinios 2018.11.09
            Pirmasis pasaulinis karas ir Lietuva (5 faktai)
            https://www.lzinios.lt/lzinios/multi...faktai-/275675

            VZ.LT 2018.11.11
            Kodėl mums nerūpi Pirmasis pasaulinis karas
            https://www.lzinios.lt/lzinios/multi...faktai-/275675

            ---

            Kad Lietuvoje su I pasaulinio karo suvokimu kažkas ne taip, parodė Vilniaus m. savivaldybės ir restoranų iniciatyva, balansuojanti ties lengvos stadijos absurdo riba.
            Vilniaus m. savivaldybė 2018.02.14

            Įsibėgėjusi Valstybės atkūrimo šimtmečio renginių programa vilniečius ir miesto svečius džiugina įvairiais renginiais, leidiniais, ekskursijomis ir instaliacijomis. Vienas įdomesnių šventės sostinėje akcentų – kelionė į 1918-ųjų Vilnių, šiuolaikiniuose restoranuose atkuriant to laikmečio virtuvę. Šioje programoje dalyvaujantys restoranai, barai ir kavinės skoniais, kvapais, vaizdais ir garsais padeda vilniečiams ir miesto svečiams nusikelti šimtmečiu atgal.
            „Vilniuje norime sukurti kuo atviresnę ir masiškesnę 100-mečio šventę, todėl labai džiugu, kad į mūsų kvietimą atkurti 1918-ųjų skonius ir vaizdus atsiliepė daugiau nei 30 restoranų.(...)“, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius

            https://vilnius.lt/lt/2018/02/14/sos...-senamiestyje/
            Tuo metu vykstant karui Vilniaus mieste buvo beveik badas. Ir siūlymas sugrįžti į tuos laikus bei "pasimėgauti 1918 m. virtuvės skoniais" yra (...).

            Apie to meto gyvenvimą Vilniuje galima paskaityti Lietuvos istorijos instituto 2017 m. išleistoje knygoje
            Aleksandr Szklennik. Dienoraštis, 1915–1918 m. I knyga, 1915 m. gegužės 11 (24) d. – 1916 m. rugsėjo 9 d.

            https://www.knygos.lt/lt/knygos/alek...-rugsejo-9-d-/
            http://www.istorija.lt/leidiniai/ben...diniu-sarasas/

            Turintiems laiko ir noro galima pabandyti originalo kalba paskaityti ir kitus tomus:
            Aleksandro Škleniko atsiminimai. IV dalis. 1915-1918 m.

            https://eais-pub.archyvai.lt/eais/fa...CA32DD61A6B81B

            Leidykla "Briedis" 2017 m. išleido pirmą serijos apie I pasaulinį karą knygą
            Aleksandr Svečin. Kovose prie Vilniaus. Caro pulkininko atsiminimai

            http://www.briedis.lt/Knygos/Serijos...siminimai.html
            https://www.delfi.lt/news/ringas/lit....d?id=76756997

            ---

            Šiame mūsų forume yra kelios temos, kur yra informacijos apie I pasaulinį karą:
            Kauno tvirtovė
            [LT] Karių kapai ir karo aukų paminklai
            Lietuvos miesteliai ir kaimai iki Antrojo Pasaulinio karo
            [VLN] Vilnius iki 1918 m. (caro laikų ir I pasaulinio karo metų nuotraukos)
            [KAU] Kaunas iki 1918 m. (caro laikų ir I pasaulinio karo nuotraukos)
            Šiauliai I pasaulinio karo metais
            [†] Per I pasaulinį karą sugriautos bažnyčios
            Paskutinis taisė Romas; 2018.12.01, 14:29. Priežastis: Nuorodų patikslinimas

            Comment


              #86
              Latvijos nepriklausomybei - 100 metų
              1918.11.18-2018.11.18

              Sveikiname visus latvius ir Latvijos gyventojus


              Comment


                #87
                Latvija švenčia savo nepriklausomybės 100-metį



                https://www.diena.lv/


                https://www.delfi.lv/news/latvija100/


                https://www.delfi.lv/news/national/p....d?id=50583687

                Lietuvoje Latvijos nepriklausomybės 100-metis paminėta itin kukliai.
                Susidaro toks įspūdis (gal klaidingas), kad prieš savaitę Lenkijos šimtmetis pažymėtas garsiau.
                Interneto žiniasklaidoje kažkodėl atsirado vietos net buv. Ukrainos prezidento Janukovyčiaus traumai žaidžiant tenisą. Pirmo puslapio temos interneto portaluose buvo išvis nesusipratimas.
                Medijose visą dieną nebuvo jokio reportažo iš Rygos.

                Per visą dieną tebuvo tik kelios žinutės dėl neįvykusio D.Grybauskaitės skrydžio į Rygą.
                BNS 2018.11.18 12:17
                Dėl lėktuvo gedimo D.Grybauskaitė neišvyko į Rygą
                https://www.vz.lt/laisvalaikis/2018/...sskrido-i-ryga
                https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=79617443

                Daugeliui liko nesuprantama, kodėl į Rygą nebuvo galima nors ir vėluojant nuvažiuoti automobiliais
                Kai visiškai nebuvo pasiruošta Latvijos šventei, tai portalams teliko perspausdinti kažkieno pasisakymus feisbūke to neįvykusio skrydžio tema.


                Tik jau sutemus atsirado itin lakoniška BNS žinutė apie Latviją - ir ta be jokie fotoreprtažo, o tik su viena nuotrauka, ir ta nusipirkta iš Agence France-Presse (AFP)

                BNS 2018.11.18 17:48
                Latvijos šimtmetis: tūkstančiai žmonių ceremonijoje Rygoje

                https://www.15min.lt/naujiena/aktual...klo-57-1061596

                Labai apgailėtina, kad mes šaukiame apie kaimynystę ir brolybę su Latvija, o net nesugebama nusiųsti poros autobusiukų su korespondentais į Rygą ar kitus Latvijos miestus

                Comment


                  #88
                  Lygiai prieš 5 metus, 2013 m. lapkričio 28-29 d. Vilniuje vyko Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.

                  2013 m. II pusmetį Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungai.
                  Buvo numatyta, kad Rytų partnerystės šalys Moldova, Gruzija bei Ukraina pasirašys asociacijos su ES sutartį. Dar trys eks sovietinės šalys - Baltarusija, Armėija ir Azerbaidžanas kei kitaip įsivaizdavo prioritetus ir nežadėjo eiti į artimesnius santykius su ES.

                  https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=63416836

                  Didžiausia įtampa buvo, kai tuometinis Ukrainos prezidentas Viktor Janukovyč kaip ir ketino pasirašyti suderintą sutartį, bet po Maskvos spaudimo (įskaitant ir 3 mlrd. USD kreditą/obligacijas) atsisakė tą padaryti, nors ir buvo atvykęs į Vilnių.

                  http://m.klaipeda.diena.lt/naujienos...-laikai-662048

                  Tuo metu Kijevo Majdano aikštėje jau pradėjo rinktis negausūs glausdesnius santykius su palaikančių žmonių grupės ES.
                  Atsisakius V.Janukovyčiui pasirašyti sutartį Kijevo Maidane vis gausėjo protestutojų.

                  https://www.15min.lt/naujiena/aktual...ilys-57-388675

                  2013 m. lapkričio 30 d. Majdane įvyko susirėmimai su OMON "Berkutu". Toliau per 5 metus buvo daug įvykių, kurie iki šiol neleidžia būti ramiems dėl Ukrainos: Maidano epopėja, Kijevo pastatų užgrobimai, virš 100 žmonių žūtis 2014 m. vasario mėnesį, V.Janukovyčiaus atsistatydinimas bei pabėgimas į Rusiją, 2014 m. kovą Rusijos įvykdyta Krymo aneksija su GRU "žaliųjų žmogeliukų pagalba", nuo balandžio vykę Rusijos remiami Donbaso separatistų "sukilimai", ekonominės sankcijos Rusijai ir Rusijos embargas Europos produktams, gegužę vykę pseudo DNR ir LNR rinkimai, Ukrainos kariuomenės sėkmingas puolimas prieš separatistus 2014 m. vasarą, Rusijos intervencija rugpjūtį, skerdynės Ilovaisko katile, kiborgų kovos Donecko oro uoste, kautynės Debalcevo kyšulyje vykstant deryboms dėl Minsko susitarimų 2015 m. pradžioje, Ukrainos ekonominių ryšių su separatistų pseudo respublikomis nutraukimas, ukrainietiškų įmonių suvalstybinimas Donbase. Šiuo metu visi su nerimu stebime įtampą Kerčės sąsiauryje ir Azovo jūroje, kur Rusija jau neprisidengdama figos lapais pati vykdo agresiją...

                  https://en.wikipedia.org/wiki/Timeli...the_Euromaidan

                  Per tuos 5 metus pasikeitė ne tik Ukraina, bet ir visas pasaulis.

                  Janukovyčiaus blaškymasis Vilniuje buvo nuleistukas ("trigeris"), kuris paleido naujus procesus Ukrainoje.
                  Gal tai neprilygsta Sarajevo šūviams 1914 metais, kurie buvo kibirkštimi pradėti pasaulinį karą
                  Taip jau jau gavosi, kad šis viršūnių susitikimas Vilniuje tapo Ukrainos ir Europos istorijos dalimi...

                  Comment


                    #89
                    Lygiai prieš 5 metus, 2013 m. lapkričio 30 d. Kijevo nepriklausomybės aikštėje (Majdane) prasidėjo Euromajdanas

                    Maidane europietišką kursą rėmę žmonės žmonės rinkosi jau nuo lapkričio 21 dienos.
                    Ukrainą valdžiusiam prezidento Janukovyčiaus ir premjero Azarovo tandemui atsisakius eurointegracinio kurso Kijeve lapkričio 30 d. kilo dideli protestai. Buvo duotas įsakymas milicijos spec. pajėgoms "Berkut" jėga išvaikyti protestuotojus. Kilo riaušės, atsirado pirmosios barikados, padegti automobiliai ir pastatai.
                    Prasidėjo tris mėnesisu trukęs Euromaidanas, vadintas dar "Революція Гідності" (Orumo revoliucija). Jos kulminacija buvo virš 100 žmonių (Dangiškosios šimtinės) žūtis ir po to sekęs V.Janukovyčiaus pabėgimas į Rusiją bei Ukrainos valdžios pasikeitimas.

                    Taip viskas prasidėjo 2013.11.30

                    https://www.unian.ua/society/1632146...oreportaj.html


                    https://www.unian.ua/society/2255226...i-do-sudu.html




                    http://nardepjournal.com/article/201...KA-EVROMAYDANU


                    Šiomis dienomis, minint Euromaidano 5-ąsias metines Ukrainos miestuose įvyko eitynės su fakelais

                    https://www.unian.ua/theme/2354-godo...ii-dostoinstva

                    Comment


                      #90
                      Prieš 100 metų (1918.12.01) susikūrė Jugoslavija (1918-1929 m. Serbų, Kroatų ir Slovėnų Karalystė)

                      https://hr.wikipedia.org/wiki/Nastan...ta_i_Slovenaca

                      Nors Jugoslavija subyrėjo du kartus (1941 m., per II pasaulinį karą ir po 1991-2006 kovas), tačiau kažkas ten išliko bendro - ne tik serbų-kroatų kalba, kuri dabar turi keturis pavadinimus - serbų, kroatų, bosnių ir juodkalniečių. Šiemet apsilankius tuose kraštuose šiek tike tapo aiškiau, kodėl kruvinu būdu subyrėjus Jugoslavijai, ten įsikūrūsių tautų žmonės balsuoja vieni už kitus per Euroviziją...

                      Pabandom prisiminti kaip susikūrė tas projektas, kuris kaip ir žlugo, bet dar ilgai išliks įvairiais pavidalais žmonių gyvenime
                      ...

                      Iki I pasaulinio karo egzistavo dvi serbiškai kalbančios karalystės - Serbijos ir Juodkalnijos. Daug pietų slavų gyveno Austro Vengrijos imperijoje. Ekonominiu atžvilgiu jie stovėjo žymiai aukščiau nei tose serbiškose valstybėse. Serbai ir kroatai nejautė perdaug didelės meilės veini kitiems. Gal tik Dalmatijoje buvo didensis bendradarbiavimas.

                      Pati Serbija nebuvo labai simpatiška šalis. Serbijoje kelis dešimtmečius vyko dinastinės kovos tarp Obrenovićių ir Karađorđevićių, lydyma priešininkų tremčių ar žudynių.

                      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_monarchs

                      1918 m. jau stipriai vyravo Karađorđevićių dinastija
                      Tas skirtingų susivienijimas iš dalies buvo vedybos per prievartą. Per I pasaulinį karą suaktyvėjo Jugoslavijos judėjimas.
                      Subyrėjus Austro Vengrijos imperijai. Serbija 1918 m. lapkritį prisijungė serbų gyvenamas žemes (dab. Vojvodiną - Bačką, Banatą, bei Slavonijos dalį Sremą/Syrmiją), tyliai inkorporavo Juodkalniją, neleidusi sugrįžti į savo šalį karaliui.
                      Kroatija taikiai atiskyrė nuo Vengrijos - net Vengrija iškart pripažino unijos nutraukimą.
                      Slovėnija be problemų suisikūrė vien slovėnų gyvenamoje Krajinoje (Carniola). Dalį Štirijos (Štajersko) su Mariboro/marburgo miestu sėkmingai pavvyko paimti ginkluotiems slovėnų daliniams. Karintijoje (Koroška) daug kur gyveno slovėnai, bet dėl politinio neišprusimo vokiečiai sugebėjo bevei visą provinciją pasilikti Austrijos sudėtyje. Triestą (Trst) ir Istriją (Istra) tvirtai laikė italai.
                      Visą lapkritį buvo neiaišku, kaip vystysis Kroatų ir Slovėnų tautos Galutinis akstinas Serbų, Kroatų ir Slovėnų Karalystėi susikurti buvo Italijos invazija, kuri paskubino kroatų ir Slovėnų norą jungtis prie Serbijos.

                      1915 m. Londono sutartimi Italijai prieš stojant į I [asualinį karą buvo prižadėta vos ne visa Dalmatija

                      https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_London_(1915)

                      Kaip įprasta tokiais atvejais, iš pradžių visur buvo didžiulis masių entuziazamas.
                      Kelios 1918 metų lapkričio švenčių nuotraukos

                      Novi Sad (buv. Újvidék). Vojvodinos serbai jungiasi su Serbijos Karlayste

                      https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...B8%D1%98%D0%B5

                      Liubliana (buv. Laibach). Slovėnai jungiasi į Slovėnų Kroatų ir Serbų,karalystę

                      https://hr.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%..._Hrvata_i_Srba

                      Zagrebas (buv. Agram, Zágráb). Kroatai džiaugiasi atsiskyrę nuo Austro-Vengrijos ir jungiasi į Serbų, Kroatų ir Slovėnų karalystę

                      https://hr.wikipedia.org/wiki/Nastan...ta_i_Slovenaca

                      Zagrebas. Serbų kariuomenės įžengimas į Kroatijos sostinę

                      https://en.wikipedia.org/wiki/State_...oats_and_Serbs

                      Po Versalio sistemos taikos konferencijų Serbų, Kroatų ir Slovėnų Karalystė gavo šiek tiek Bulgarijos, Vengrijos žemių (Prekmurje, Medjumurje). Plebisitas Karintijoje buvo prapiltas bevei sausai. Vengrams formaliai priklausęs Fiumes (Rijekos) miestas, kuris buvo palnuotas kaip miestas- valstybė planuotas laisvasis atiteko italams.

                      Užsienio politikoje Jugolsavija orientavosiį Prancūziją, buvo prieš Vengriją nukreiptos Mažosios Antantės ir Balkanų pakto nare.

                      Šalies himnas buvo serbų, kroatų ir slovėnų himnų mišinys
                      Боже правде, ти што спасе,
                      од пропасти до сад нас!
                      Чуј и од сад наше гласе
                      и одсад нам буди спас!

                      Lijepa naša domovino,
                      Oj junačka zemljo mila,
                      Stare slave djedovino,
                      Da bi vazda sretna bila!

                      Naprej zastava slave,
                      na boj junaška kri,
                      za blagor očetnjave
                      naj puška govori!

                      https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5...B8%D1%98%D0%B5

                      Kariuomenėje ir šalies valdyme dominavo serbai; kroatai ir slovėnai greit nusivylė nauja valstybe. 1929 m. įvyko perversmas ir karalius įvedė autoritarinį režimą, ta pačia proga šalį oficialiai pervardinęs į Jugoslaviją. 1934 m. karalius Aleksandras buvo nužudytas, už mažametį karalių valdė joe dėdė regentas Paulius.
                      Siekiant unifikuoti šalį vietoje istorinių sričių sukurtos 9 banovinos, pavadintos upių ar kitų geografinių objektų vardais - Dunojaus, Savos, Dravos, Pajūrio ir pan.

                      https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...B8%D1%98%D0%B0

                      Tarpukario Jugoslavijoje ūkis vystėsi gana sunkiai, nes prarastosankstesnės rinkos. Tačiau buvo intensyviai statomi keliai ir geležinkeliai sujungiant istoriškai skirtingas šalies dalis.
                      Slavų tautų kultūra smarkiai vystėsi. Tiesa, buvo pripažįstamos tik trys "titulinės" nacijos, o juodkalniečiai, makedoniečiai ar net albanai buvo laikomi serbai.
                      Dar reikia paminėti, kad Belgradas tarpukariu buvo vienas rusų emigrantų centrų

                      Tarpukario laikotaropio pasiekimams iliustruoti - viena nuotrauka.
                      Džiudževičiaus tiltas Taros upę Juodkalnijoje / Мост на Ђурђевића Тари / Most na Đurđevića Tari

                      http://tara-rafting.info/most-na-dur...-tari/?lang=en

                      Jugoslavijos monarchijos laikų plakatas "Čuvajte Jugoslaviju / Saugokime Jugoslaviją"

                      . https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic..._in_Yugoslavia

                      1939 m. buvo sukurta Kroatijos banovina. Per II pasaulinį karą Jugoslavija subyrėjo per porą savaičių, ją pasidalino Vokeitija, Italija, Vengrija, Bulgarija, tai papt buvio įsteigta pusiau nepriklausoma Kroatija, vokiečių priežiūrima Serbija bei italų marionetės Juodkalnija, Albanija. Jugoslavų partizanų judėjimas buvo vienas stipriausių per II pasaulinį karą

                      Po II pasaulinio karo gyvavusi Maršalo Tito socialistinė valstybė buvo kitoks, Jugoslavijos projekto tęsinys.
                      Tito laikų Jugoslavijos herbe su šešiais deglais (6 respublikos) buvo įrašyta data 1943.XI.29

                      Šiomis dienomis sukako 75 metai, kai Bosnijos Jajcės mieste Jugoslavijso antifašistinis išlaisvinimo večė (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) nutarė po karo kurti naują Jugoslaviją federacijos principais. Gal kada atsiras progų pakalbėti ir apie 1945-1991 metų Jugoslaviją.

                      Turinčios beveik identišką kalbą tautos turėjo skritingas istorines patirtis.
                      Jugoslavijos tautų žemėlapis 1981 m

                      https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...B8%D1%98%D0%B0

                      Jugoslavijos subyrėjimas

                      Made by Hoshie; see above for more details on sources.
                      https://lt.wikipedia.org/wiki/Jugoslavija

                      Comment


                        #91
                        Jugoslavijos įkūrimui - 100 (1918.12.01-2018.12.01)

                        Tęsiant temą apie Jugoslavijos įkūrimo 100 metų jubiliejų.
                        Buvusioje Jugoslavijoje, net Serbijoje, tai nėra šventė, tik minėtina data.

                        https://www.google.lt/search?biw=168...mg.P9M7I42d6MA

                        Per "Current Time" TV su dideliu malonumu peržiūrėjau Nicolas Wagnières dokumentinį filmą Hotel Jugoslavija
                        Ten per didžiausio Balkanų viešbučio prizmę papasakota socialistinės Jugoslavios ir vėlesnių istorija
                        Autorius - prancūzakalbis šveicaras, kurio motina jugoslavė.

                        Originalus "Current Time" TV transliacijos laikas 2018.11.29 (Ketv.) 22:00
                        https://vimeo.com/10522576
                        https://vimeo.com/238843730

                        Na o kalbant apie dar išlikusią Jugoslaviją verta paklausyti ex Jugolsavijos šalių dainų - tuomet beveik galima suprasti, kodėl jie balsuoja vieni už kitus nepaisant istorijos.

                        Dainos visiems skoniams:
                        Nenad Milosavljević / Galija - serbų grupė
                        Prljavo Kazalište - kroatų grupė
                        Bijelo Dugme - serbų grupė iš Sarajevo (Bosnija)
                        Đorđe Balašević - tėvas serbas, motina pusiau vengrė pusiau kroatė
                        Zlatan Stipišić (Gibonni) - kroatas
                        Toše Proeski - aromunas iš Makedonijos dainavęs serbų-kroatų kalba, deja žuvęs 26 metų
                        Kemal Monteno - tėvas italas (buvęs karo belaisvis ir grįžęs į Jugoslaviją), motina musulmonė

                        Comment


                          #92
                          Rumunijos susivienijimui 100 metų (1918.12.01-2018.12.01)

                          Šiandien jubiliejus dar vienoje Pietryčių Europos šalyje.
                          Sukanka 100 metų, kai prie Rumunijos (Moldovos, Valachijos, Dobrudžos ir jau prijungtos Besarabijos) prisijungė Austrijai priklausiusi Bukovina bei Vengrijai priklausiusios sritys - Transilvanija, Krišana, Maramurešas, Banatas.
                          1918 m. gruodžio 1 d. Alba Iulia (vengr. Gyulafehérvár) įvyko konferencija kur buvo paskelbta apie Transilvanijos ir kitų sričių prisijungimą.

                          Rumunijoje - didelė šventė, skirtingai nuo kaimyninės Serbijos.

                          https://www.google.lt/search?biw=168...mg.AlFM_gKYtE8


                          http://eqbal.info/rri-contest-2018/

                          Rumunija iki suvienijimo 1918 m.

                          https://www.themaparchive.com/romania-1914may-1918.html

                          Po suvienijimo 1918-1920 m.

                          https://www.reddit.com/r/MapPorn/com...ania_19181940/

                          Comment


                            #93
                            Rumunija yra puikus pavyzdys, kaip vieną ar kitą pasirinkimas nulemia istoriją keliems dešimtmečiams

                            Iki I pasaulinio karo Rumunijos elitas labiaus simpatizavo Centrinėms valstybėms. Į Į I pasaulinį karą Rumunija įstojo antantės pusėje tik 1916 metų liepą. Po Rumunijos puolimo Transilvanijoje Centrinės valstybės greit atsitokėjo ir iki 1916 pabaigos užėmė beveik visą Valachijos su sostine Bukareštu. Bukarešto taikos sutartimi (1918.05.07 Rumunija neteko Karpatų kalnų perėjų ir Dobrudžos regiono prie Juodosios jūros. Nepaisant to Rumunija gavo daugiausia teritorijių po I pasualinio karo.

                            1940 metų vasara Rumunijai buvo itins sunki: birželį Sovietija ultimatumu pareikalavo Šiaurės Bukovinos ir Besarabijos, rugpjūtį Vengrija susigrąžino pusę transilvanijos, Bulgarija gavo pietų Dobrudžą. Dėl tokių nuostolių atsistatydino karalius, šalyje įsigalėjo Antonescu režimas, šalis tapo "Ašies" sąjungininke.

                            1944.08.23 karalius Mihai I (1921-2017) priemė drasų sprendimą - snuvo suimtas generolas Antonescu, šalis paskelbė karą Vokietijai ir perėjo į sąjungininkų pusę. Kai kurių ekspertų skaičiavimais tai sutrumpino karą bent pusmečiu ir išsaugojos daug gyvybių. Nors tai neišgelbėjo šalies nuo monarchijos nuvertimo ir komunizmo įvedimo, bet leido 1947 metais išsaugoti Transilvalniją.

                            Rumunijos sienų kitimas 1859-1947

                            https://www.uncover-romania.com/roma...rs-of-romania/

                            Karalius Mykolas I (Mihai I)


                            Pasveikinkime Rumunijos žmones ir palinkėkime šiai gražiai šaliai mūsų sąjungininkei sėkmės

                            Comment


                              #94
                              Parašė Romas Rodyti pranešimą
                              Rumunijoje - didelė šventė, skirtingai nuo kaimyninės Serbijos.
                              Manyčiau vengrai dar mažiau patenkinti.

                              Comment


                                #95
                                Taip, Serbijos ir Rumunijos plėtra prieš 100 metų buvo visų pirma Vengrijos sąskaita.
                                Vengrai iki šiol neatsigauna po 1920 m. Trianono sutarties.

                                Comment


                                  #96
                                  Sukanka 100 metų nuo rusų rašytojo, disidento Aleksandro Solženicyno gimimo
                                  Aleksandr Solženicyn Александр Солженицын (1918.12.11--2018.08.03)

                                  Aleksandr Solženicyn po karo buvo suimta ir keletą metų kalėjo GULag'e





                                  Sovietinio atšilimo laikotarpiu XX a. 7 dešimtemtį išėjo A. Solženicyno knyga "Viena Ivano Denisovičiaus diena".
                                  "Gulago archipelagas" išėjo nelegalai "samizdate", legaliai perskaityti šią knygą buvo galima tik mūsų laikais


                                  Už "Gulago archipelagą" 1970 m. Solženicynui suteikta Nobelio literatūros premija, kurios jis tuomet negalėjo atsiimti, nes negalėtų grįžti


                                  1974 m. "už tarybinės tikrovės šmeižtą ir antitarybinę veiklą" atimta SSRS pilietybė


                                  Solženicynas ilgai gyveno JAV, Vermonte;
                                  1989 m. pasirodė "GULAGO archipelagas" , 1990 m. oficialiai reabilituotas, 1994 m. to grįžo į Rusiją.
                                  Dėl jo šiek tiek monarchistinių pažiūrų vėlyvuoju laikotarpiu galima diskutuoti.

                                  Tačiau neabejotina, kad šis žmogus vienas tų, prisidėjo prie Sovietijos sugriovimo



                                  Comment


                                    #97
                                    Tačiau neabejotina, kad šis žmogus vienas tų, prisidėjo prie Sovietijos sugriovimo
                                    O po to, kai grįžo į Jelcino Rusiją, pasirodė esąs grynas rusiškas imperialistas. Pagal jį nei nei Kaukazo, nei Užkaukazės tautos neturi teisės į nepriklausomybę ir privalo būti Rusijos imperijoje.
                                    Smarkiai rėmė Serbijos fašistus. Rusijoje tai nieko naujo, imperialistas buvo ir Puškinas, koliojęs lenkų-lietuvių sukilėlius prieš carizmą, imperialistas buvo ir Dostojevskis.

                                    Comment


                                      #98
                                      Dainius Pūras. Pasaulis mini visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 70-metį
                                      Turbūt nereikia daug aiškinti, kodėl būtent 1948 metais gimė šis dokumentas. Pasaulis tuo metu bandė atsikvošėti po siaubo, patirto per Antrąjį pasaulinį karą.

                                      Tuo metu visiems mąstantiems žmonėms buvo aišku, kad tragedijos neprasideda taip iš karto nuo masinių taikių žmonių žudymų. Iš pradžių būna ne tokiais brutaliais žmogaus teisių pažeidimais pasižyminti pradžia, kurios dauguma žmonių linkusi nepastebėti ar nesureikšminti.

                                      O dažnai netgi žmonės pateisina kitokių žmonių teisių pažeidimus.

                                      Naciai buvo negailestingi ir „saviems“ – vokiečiams, jei tie vokiečiai buvo kitokie. Pasitelkę psichiatrijos, genetikos ir kitų sričių profesorius, naciai ėmė gryninti tautą. Fiziškai valėsi nuo homoseksualių žmonių, prostitučių, psichikos sutrikimų paliestų žmonių.

                                      Visuomenė per daug tam nesipriešino. Pati kraupiausia naujausioje žmonijos istorijoje tragedija – masinis žydų žudymas (holokaustas) taip pat turėjo nemažai šalininkų.

                                      Kai šis siaubas pagaliau baigėsi, žmonija sukruto kurti tokių baisybių prevencijos mechanizmus. Niekas nenorėjo, kad tai kada nors pasikartotų. Taip gimė Visuotinė žmogaus teisių deklaracija (VŽTD), kuriai prieštaraujančių nebuvo. Iš VŽTD dvasios ir raidės gimė visa eilė Jungtinių Tautų konvencijų, kurios gina vaikų, moterų, migruojančių žmonių, neįgaliųjų, kitų žmonių grupių teises, apsaugo žmones nuo rasinės ir kitokios diskriminacijos.

                                      Comment


                                        #99
                                        1918 m. gruodžio 16 d. Vilniuje "paskelba Tarybų valdžia"

                                        Sovietų laikais 1918-1919 m. laikotarpį buvo bandomas pateikti kaip lietuvių norą patiems įkurti tarybų (sovietų) valdžią.
                                        Jubiliejinėmis progomis oficiozinėje spaudoje (kitokios) buvo rašomi straipsniai, atidengiami paminklai ir rengiami minėjimai. Paskutinis tos pseudoprogos "jubiliejus" buvo 1978 m. (60- metis). Jau 1988 m., kai jau veikė ta proga buvo praleista negirdom - visi suprato, kad nebuvo jokios lietuviškos tarybų valdžios, o tik sovietinė okupacija, kurioje viskas buvo rusiška - pradedant pinigais, gyventojų terorizavimu ir baigiant raštvedyba.

                                        Šis laikotarpi visiems taip vienodai šviečia, kad nėra net straipsnio Vikipedijoje.
                                        Tačiau reikia žinoti savo istoriją. Kažkur užsimenama , kad buvo toks "LitBelas", Vilniaus Rotušės aikštėje stovėjo Kapsuko stovyla, Vilniaus universitetas ir Marijampolės miestas vadinosi Kapsuko vardu. Kažkur šmėkšteli jog kokia nors gatvė ar gamykls vadinosi Z.Angariečio ar P.Eidukevičiaus pavardėmis

                                        1918 m. gruodį Vilniuje dar buvo vokiečių valdžia, kurie tegalvojo kaip greičiau grįžti namo.
                                        Savo valstybines institucijas kūrė Lietuvos taryba, lenkai bei bolševikai

                                        Yra dar užsilikusių idėjinių komunistų kurie dar tiki tomis sovietinėmis pasakomis
                                        Manifestą apie "tarybų valdžios" įsteigimą pagal oficialią versiją 1918.12.16 d. Vilniaus miesto salėje (dab . filharmonijoje) paskelbė Vincas Mickevičius -Kapsukas




                                        http://ldiena.lt/straipsnis/7315/tar...je-1918-metais

                                        Tas "manifestas" pirmą kartą paskelbtas 1918.12.19 d. Maskvos "Izvestijose", gal Maskvoje ir tebuvo paskelbtas
                                        https://en.wikipedia.org/wiki/Lithua...18%E2%80%9319)

                                        Realiai Sovietų valdžia Vilniuje atsirado 1919 m. sausio mėnesį, kai traukiantis vokiečiams iš paskos atėjo bolševikai.
                                        Iki 1919 m. vasario jie užėmė Lietuvos rytinę ir šiaurinę dalį ir sustojo Alytaus - Prienų - Kėdainių -Šiaulių linijoje

                                        https://en.wikipedia.org/wiki/Lithua...18%E2%80%9319)

                                        Tam tikras palaikymas sovietų valdžiai buvo - iš Rusijos ir iš pramoninės Rygos atvyko nemažai komunistinės propagandos paveiktų vyrų.
                                        Valstiečiams ši valdžia nieko gero nedavė, išskyrus nuolatines rekvizicijas.
                                        Pirmieji Lietuvos kariuomenės mūšiai su bolševikais buvo 1919 m. pradžioje ties Kėdainiais ir Alytumi. Iš Vilniaus bolševikus išvijo J.Piłsudskio vadovaujama Lenkijos kariuomenė 1919 m. balandžio. Šiaurės Lietuvoje (Joniškėlio apskrityje) sėkmingai veikė partizanai Bolševikai iš Lietuvos buvo išvyti iki 1919 m. rugpjūčio 25 d. , kai Lietuvos kariuomenė išvadavo Zarasus

                                        Bolševikai 1919 m. vasario 27 d. sujungė marionetines Lietuvos ir Gudijos (Baltarusijos) tarybines (sovietines) respublikas į Lietuvos-Baltarusijos tarybų socialistinę respubliką (LitBelą) . Vilnių užėmus lenkams, jo valdžia persikėlė į Minską. Litbelas likviduotas 1919.07.17

                                        Litbelo marionetinė vyriausybė.
                                        (V.Kapsukas sėdi antras iš dešinės, Z.Aleksa-Angarietis - stovi viduryje)

                                        https://www.lzinios.lt/Istorija/lz-a...-tevyne/203212

                                        Apie tuos laikus bandyta kurti komunistines legendas, bet apie kolaborantus išliko tik nekoks prisiminimas
                                        V.Kapsuko paminkas Vilniuje (pastatytas 1962). 1989.08.23 jis buvo apipiltas dažais
                                        ...
                                        https://picclick.com/Stamps/Europe/Lithuania/?page=41
                                        http://www.foto.elta.lt/index.php?ac...hoto_id=621047

                                        Dabar kai kurių to metų veikėjų statulas galima pamatyti tik Grūto parke

                                        Comment


                                          "Cuba Libre" - 60
                                          1959 - 2019

                                          Prieš 60 metų Kuboje buvo nuverstas Fulgencio Batista ir įsigalėjo komunistinis Fidelio Castro režimas
                                          Fulgencio Batista (1901-1973) valdė Kubą su pertraukomis 1940-1944 ir 1952-1958 metais. Dėl visiškos priklausomybės nuo JAV šalis buvo vadinama "Amerikos cukrine" o Havana - "Amerikos kazino" ir panašiais epitetais.

                                          Fulgencio Batista 1958


                                          Havana 1958


                                          http://www.penultimosdias.com/2012/0...a-for-batista/
                                          https://www.gettyimages.com/detail/n...hoto/166717128
                                          http://www.americanclassiccarscuba.com/aboutcuba/

                                          Fidelis Castro (1926-2016) su savo šalininkais bandė paimti valdžią dar 1953 metais Santiage de Cuba mieste. Po suėmimo buvo amnestija. Antras išsilaipinimas Kuboje 1956 m. buvo sekmingesnis. Per porą metų buvo užimta beveik visa Kuba.
                                          Lygiai prieš 60 metų, 1958 m. gruodžio pabaigoje ties Santa Clara įvyko sukilėlių ir vyriausybinės kariuomenės mūšis. Che Guevara ir jo kovotojai nuvertė šarvuotą traukinį ir paėmė daug ginklų.
                                          Kelias į Havaną buvo laisvas.

                                          http://www.latinamericanstudies.org/armored-train.htm

                                          F.Batista su savo šeima ir artimiausiais ministrais šalį paliko dviem lėktuvais 1959 m. sausio 1 d. paryčiais.
                                          Šalis tapo laisva - "Cuba libre". Kokia ta laisvė, išaiškėjo vėliau.


                                          Fidel Castro ir Che Guevara 1959


                                          https://www.rferl.org/a/fidel-castro.../28140862.html
                                          https://www.pinterest.com/pin/109704940899167324/


                                          Po pradėtų vykdyti radikalių reformų Amerika įvedė blokadą. Kubos ekonomika smuko. Teko ieškoti pagalbos iš Sovietijos.
                                          1962 m. Sovietų Sąjungą bandė įsivežti raketas, kurios galėjo pasiekti didžiuosius Amerikos miestus. Kilo Karibų krizė. Tą kartą branduolinio karo pavyko išvengti.




                                          http://www.allworldwars.com/Cuban-Mi...Documents.html
                                          https://www.defensemedianetwork.com/...ssons-learned/
                                          https://www.cvce.eu/en/obj/cartoon_b...1e340e598.html

                                          Kuba statė socialistinę ekonomiką besiremdama Sovietijos paskolomis ir dotacijomis.
                                          Nepaisant šalies skurdo, ji buvo aktyvi užsienio politikoje, remdama prokomunistinius režimus Afrikoje ir kitose pasaulio dalyse


                                          Po Sovietijos žlugimo ekonomika beviltiškai smuko, pradėtos nedrąsios ekonomikos liberalizavimo reformos


                                          Kas turi galimybę, turėtų skubėti aplankyti Kubą dabar, kol ten dar yra sustojęs laikas ir Havanos gatvėse dar tebevažinėja 1958 m. automobiliai


                                          https://depositphotos.com/184947562/...-ministry.html
                                          https://www.oldcarshavana.com/

                                          Comment

                                          Working...
                                          X