Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronaviruso poveikis Lietuvos ir pasaulio ekonomikai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
    Verslui taip sunkiai sekasi kad net 70% verslo įmonių žada didinti atlyginimus.




    Šaltinis: https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...dinti-atlygius
    Kaip kažkas ir jau pastebėjo, sunkiausia Svetlanoms Geliniams Nagučiams, kurios garsiausiai reiškiasi Facebook komentaruose ir taip sudaro įspūdį, jog visa Lietuva kenčia.
    - Kas gi vyksta toje Ukrainoje?
    - Rusija su Amerika kariauja.
    - Ir ką, kaip ten reikalai?
    - Na, Rusija prarado tūkstančius kareivių, šimtus tankų.
    - O amerikiečiai?
    - Nepatikėsi, jie apskritai kare nepasirodė.

    Comment


      Parašė DSaulius Rodyti pranešimą

      Kaip kažkas ir jau pastebėjo, sunkiausia Svetlanoms Geliniams Nagučiams, kurios garsiausiai reiškiasi Facebook komentaruose ir taip sudaro įspūdį, jog visa Lietuva kenčia.
      Na taip. Amerikoje 5 debilai twiteryje jau priverčia kompanijas daryti milijonines investicijas, čia 5 debilai snukiaknygėje matyt priverčia vyriausybę laužyti pažadus klausyti ekspertų. Socialinė medija yra nuostabi ar ne.

      Comment


        Ekonomikos pavasarį atideda: tebesitęsiantis karantinas gali iššaukti recesiją
        https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=86438501
        Show must go von!

        Comment


          Ekonomikos augimas - 2020



          https://www2.deloitte.com/uk/en/page...s-monitor.html

          Comment


            VZ.LT 2021.03.16
            Jonas Tamulis.
            Darykit ką nors
            „A-B-C ir taip toliau“ scenarijų modelis tiesiog mūsų akyse dingo iš pandemijos valdymo. Be jokio perspėjimo. Prasidėjus spaudimui iš visų pusių, neatsilaikiusi Vyriausybė pradėjo vis platesnį karantino režimo atlaisvinimą, nekreipdama dėmesio į tai, kas rašoma pačių patvirtintuose scenarijuose. Gal ir gerai. Gal.

            Skirtingai nuo daugumos, man dabar prasidėjusi karantino sąlygų atlaisvinimo kryptis nepatinka. Nepatinka ne tiek tai, kas daroma – nepatinka, kaip tas daroma, nepatinka šio proceso stichiškumas. Per tuos metus jau turbūt užteko laiko suprasti, kiek sudėtingas ir komplikuotas kovos su virusu proceso valdymas. Ryte į orą iškeltas paseilintas pirštas vėjo krypčiai ir stiprumui nustatyti nėra tinkamas sprendimų priėmimo metodas. Gal net pats blogiausias.

            Nesupraskit manęs klaidingai. (...) Ši Vyriausybė man asmeniškai patinka ir kelia pasitikėjimą. (...) Spaudimas kyla iš visų pusių, ir jau akivaizdu, kad dar didės.
            O ore tiesiog tvyro „darykit ką nors“ atmosfera.
            (...)
            Tas „A-B-C ir taip toliau“ scenarijų modelis tikrai nebuvo geriausias. Būsiu tiesus – verslui jis visiška nelaimė – dėl to, kad neduoda jokios galimybės valdyti kaštus atsižvelgiant į laike prognozuojamus įvykius. Kur tas modelis nuves, nuspėti buvo galima. Tačiau jis davė bent jau šiokį tokį aiškumą. Ir metodiškumą. Jam žlugus, mes nebeturime aiškios krypties ir tikslų.
            (...)

            Taigi. Jau kelios savaitės kasdieninių naujų užsikrėtimo atvejų skaičius stabilizavosi ir yra apie 400-500 kasdien, 14 dienų užsikrėtimų skaičius 100 tūkstančių gyventojų svyruoja tarp 220–250. Ta santykinai stabili padėtis ir yra pakilusio spaudimo atlaisvinti karantiną priežastis. Visi mato – arba nujaučia – kad skaičių sumažėjimo tiek, kad būtų galima atlaisvinti karantiną pagal dabartinį modelį, pasiekti nepavyks.
            (...)
            Nieko nedarant ir nekeičiant, bendri skaičiai nebemažės. Realiai vertinant situaciją, užkrėtimų lygis dabar turėtų po truputį didėti – tiek dėl pradedamų atlaisvinimų, tiek ir dėl britiškos atmainos įtakos. Gal vėliau ir galima tikėtis kažkokio situacijos pagerėjimo – susijusio su pavasario / vasaros periodu bei su pamažu pradėsiančiu daryti įtaką vakcinavimo lygiu.

            Tai reiškia eilę nemalonių faktų. Reikia susitaikyti su tuo, kad bent panašus susirgimų skaičius išliks iki rudens pabaigos, kol vakcinacija padarys savo darbą (kad ir kaip pyktų Prezidentas, stebuklais netikiu). Nebent būtų siūloma dar labiau išplėsti sustabdytų ekonomikos sektorių sąrašą. Tai leistų sumažinti susirgimų skaičius, bet rudens pabaigos terminas vis tiek liktų kaip reali viltis.

            Ankstesnysis taikytas modelis neturi prasmės. Reikia kitokio sprendimo, ir panašu, kad pasirinkimo yra nedaug. Reikia nustatyti priimtiną susirgimų skaičiaus lygį (per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų) ir aiškų veiksmų planą ir procedūras, kaip jį stebėti ir valdyti.

            Ir dar reikia ir kitokio sprendimo dėl vienokio ar kitokio sprendimo finansinių pasekmių. Dabartinė situacija yra nepriimtina – kalbant padorių žmonių kalba.

            Padėtis ekonomikoje nėra vienoda. (...)
            Jau girdžiu žodį „parama“. Labai gaila, bet ta parama nedaug ko verta. Reikia tiesiai ir atvirai pasakyti, kad absoliuti dalis paramos, pasiekusios tuos sustabdytos ekonomikos dalies verslus (labiausiai nukentėjusius), yra parama, skirta padengti dalį darbo užmokesčio. Ji neskirta verslui paremti, ji skirta tik darbo vietoms kažkaip išsaugoti, ir net nekompensuoja visų tokios darbo vietos išsaugojimo kaštų.
            Žodis "parama" čia ne vietoje. Jis tik iškraipo esmę ir nukreipia veiksmus visai ne ten. Partirti praradimai turi būti tinkamai kompensuoti.
            Negali taip būti, kad už visos visuomenės interesus sumokėtų tik viena jos dalis – didžiąja dalimi ta uždaryta 10-20% ekonomikos. Tai ir neteisinga, ir neteisėta.(...)

            https://www.vz.lt/izvalgos/2021/03/1...arykit-ka-nors

            Comment


              Surplys pasiūlė dalį algos Seimo nariams mokėti paukščiais

              Kai kurie Seimo nariai ragina šalies gyventojus pirkti lietuvišką produkciją ir taip paremti nuo krizės nukentėjusį verslą bei žemės ūkį. Kai kurie jų siūlo valstybės tarnautojams, pavyzdžiui, Seimo nariams, dalį darbo užmokesčio mokėti lietuviška produkcija.

              Tokia idėja išsakyta trečiadienį Kaimo reikalų komiteto posėdyje, kur aptarta situacija paukštininkystės, mėsos, augalininkystės sektoriuose.
              „Valstietis“ Giedrius Surplys pasiūlė prisiminti smetoniškų laikų pamokas.

              https://m.delfi.lt/verslas/verslas/a...hp?id=86717369

              Comment


                Lenkijos ekonomika.

                Vasario mėnesį pramones pardavimai augo 2,7%, žymiai mažiau nei prognozuota (4,5%).
                Labiausiai stabdo komponentų trūkumas ir auganti jų importo kaina.

                https://www.rp.pl/Gospodarka/2103193...mponentow.html


                Produkcja sprzedana przemysłu wzrosła w lutym o 2,7 proc. rok do roku, wyraźnie poniżej oczekiwań ekonomistów. Niektórym branżom we znaki dają się niedobory komponentów i rosnące szybko ceny ich importu.
                Paskutinis taisė Zorro; 2021.03.18, 14:03.

                Comment


                  Valdantiesiems neseniai pasiūlius maitinimo sektoriui taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo sektoriui, trečiadienį jie prabilo apie panašią lengvatą renginių organizatoriams, atlikėjams bei kūrėjams.

                  Valdančiajai koalicijai priklausantys bei Vyriausybėje dirbantys politikai šią savaitę paskelbė, kad svarsto įvesti PVM lengvatą maitinimo sektoriui, tarifą mažinant nuo 21 iki 9 procentų.
                  Anot jų, tokia lengvata galėtų galioti metus ar pusantrų, kol sektorius atsigaus po koronaviruso pandemijos.

                  Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1476030?copied

                  Comment


                    Lenkijos valdančiosios koalicijos narės „Solidarna Polska“ pirmininkas, teisingumo ministras Z. Ziobro pareiškė, kad partija nebalsuos už Europos ekonomikos gaivinimo plano ratifikavimą. Jei pritrūktų balsų ir sutartis nebūtų ratifikuota, ES narės negautų papildomų lėšų, numatytų pagal „Next Generation EU“ planą. Ziobro teigia, kad ratifikavus, būtų padarytas žingsnis Europos Sąjungos federalizacijos link.
                    https://www.money.pl/gospodarka/kraj...79569056a.html

                    Panašios turbulencijos vyksta ir Vokietijoje: konstitucinis teismas sustabdė plano ratifikavimą, o beliko tik prezidentui pasirašyti.
                    https://www.cnbc.com/2021/03/29/germ...s-on-hold.html

                    Comment


                      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                      Jeigu nenori dirbti kasininku ar barmenu per pandemiją - keiti darbo kryptį..?
                      Na, barmenu šiuo metu tiesiog negali dirbti. O šiaip kelios dukros draugės, dirbusios kavinėse, gana greitai susirado naujus darbus.

                      Comment


                        Parašė Sula Rodyti pranešimą

                        Na, barmenu šiuo metu tiesiog negali dirbti. O šiaip kelios dukros draugės, dirbusios kavinėse, gana greitai susirado naujus darbus.
                        O ką daryti pilotams ar kokiam nors Makaliui? Eiti į Barborą dirbti?
                        Paskutinis taisė Lettered; 2021.03.30, 14:12.
                        Flickr

                        Comment


                          Parašė Lettered Rodyti pranešimą

                          O ką daryti pilotams ar kokiam nors Makaliui? Eiti į Barborą dirbti?
                          Dėl pilotų tai jau sunkesnis atvejis, t.s. erelis negali neskraidyti. Bet yra tų darbų. Aš pats iš tos sferos, tik jau seniau atitolau
                          Juolab, kad kažkaip mūsų specialistai vertinami ir kitur, kur skraidoma. Kaip tik vienas iš pažįstamų gįžo iš Kataro. Nors dar varu nevarė. Vis gi jau turint 55-rius jau fiziškai sunkoka.

                          Comment


                            Pablogėjus epidemiologinei situacijai, Vyriausybė trečiadienį nesiryžo priimti sprendimo dėl parduotuvių prekybos centruose atvėrimo. Vis dėlto keičiant dėl koronaviruso plitimo įvesto karantino sąlygas bus atvertos dalis paslaugų lauke, nebus draudžiama veikti sveikatinimo paslaugų centrams.

                            Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujien...1482922?copied

                            Comment


                              Prekybininkų atstovė teigia, kad 4 mėnesiai uždarymo- to nebuvo ni3kur kitur pasaulyje.
                              Perdeda, ar iš tiesų taip pavarėme?

                              Comment


                                Parašė Gator Rodyti pranešimą
                                Prekybininkų atstovė teigia, kad 4 mėnesiai uždarymo- to nebuvo ni3kur kitur pasaulyje.
                                Perdeda, ar iš tiesų taip pavarėme?
                                Aš prekybininkus pakankamai parėmiau visas reikalingas prekes internetu pirkdamas. Tegul mažiau jie pergyvena. Yra didesnių problemų.

                                Parašė PoDV Rodyti pranešimą
                                Fatalistinių minčių ("toks likimas") žmonių dar palyginti mažai, arba jie daro nepakankamą įtaką.
                                Fatalistinis mąstymas skatina pasyvumą ir nesprendžia jokių problemų - netgi tų, kurios įdėjus pastangų yra išsprendžiamos. "Toks likimas" pasakė bobutė, eidama per raudoną.
                                Paskutinis taisė Tomizmas; 2021.04.07, 22:53.
                                Snowflakes will attack U <3

                                Comment


                                  Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                                  Aš prekybininkus pakankamai parėmiau visas reikalingas prekes internetu pirkdamas. Tegul mažiau jie pergyvena. Yra didesnių problemų.
                                  Gal tik 1 iš 10 prekybinikų turi internetinę svetainę ir gali efektyviai vykdyti užsakymus. Dar kitų prekybininkų produktai tiesiog netinka internetinei prekybai, nes klientam reikia užeiti ir pajausti prekę.

                                  Comment


                                    Parašė Zorro Rodyti pranešimą
                                    Pablogėjus epidemiologinei situacijai, Vyriausybė trečiadienį nesiryžo priimti sprendimo dėl parduotuvių prekybos centruose atvėrimo.
                                    https://www.15min.lt/verslas/naujien...1482922?copied
                                    Prieš nepilną savaitę buvo sekamos kitokios pasakos, tegul ir su žodeliu "jeigu".

                                    15min.lt 2021.04.05
                                    Patvirtino ir I.Šimonytė: visas parduotuves žadama atverti balandžio 12 dieną
                                    https://www.15min.lt/m/id/verslas/be...na-663-1480994

                                    Ir vėl ant to pačio grėblio.
                                    Negi per keturis mėnesius nesuprato, kad geriau patylėti nei savo plepalais sužadinti perteklinius lūkesčius.

                                    Comment


                                      Parašė bimbam Rodyti pranešimą
                                      Gal tik 1 iš 10 prekybinikų turi internetinę svetainę ir gali efektyviai vykdyti užsakymus. Dar kitų prekybininkų produktai tiesiog netinka internetinei prekybai, nes klientam reikia užeiti ir pajausti prekę.
                                      Tai tegul prisitaiko prie pasikeitusios situacijos ir pagaliau pasidaro tą freakin svetainę. Jau virš metų, mažai buvo laiko?

                                      Parašė Romas Rodyti pranešimą

                                      Prieš nepilną savaitę buvo sekamos kitokios pasakos, tegul ir su žodeliu "jeigu".

                                      15min.lt 2021.04.05
                                      Patvirtino ir I.Šimonytė: visas parduotuves žadama atverti balandžio 12 dieną
                                      https://www.15min.lt/m/id/verslas/be...na-663-1480994

                                      Ir vėl ant to pačio grėblio.
                                      Negi per keturis mėnesius nesuprato, kad geriau patylėti nei savo plepalais sužadinti perteklinius lūkesčius.
                                      Prieš nepilną savaitę atvejų kiekiai atrodė optimistiškai. O kai nustatoma po 800 - 1000 atvejų kasdien, logiška kad planus tenka pakeisti. Juk viskas tiesiogiai priklauso nuo situacijos. Labai gerai kad neatidarė - tikrai dar ne laikas.
                                      Paskutinis taisė Tomizmas; 2021.04.07, 23:21.
                                      Snowflakes will attack U <3

                                      Comment


                                        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                                        Labai gerai kad neatidarė - tikrai dar ne laikas.
                                        Problema ne tai, ar atidarė visas parduotuves.
                                        Problema tai, kad tris kartus per savaitę keičiama nuomonė.
                                        Nebūtų šnekėjusios apie atidarymus premjerė, ministrės ir patarėjos, nebūtų sukelti pertekliniai lūkesčiai.

                                        Kažką pradėjus daryti paskui sunku atsukti laiką atgal - kaip tame anekdote, kur škotas pavėlavo į darbą, nes bandė atgal sugrūsti dantų pastos perteklių.

                                        Versle kažkiek laiko reikia pasiruošimui pokyčiams.

                                        Comment


                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Problema ne tai, ar atidarė visas parduotuves.
                                          Problema tai, kad tris kartus per savaitę keičiama nuomonė.
                                          Nebūtų šnekėjusios apie atidarymus premjerė, ministrės ir patarėjos, nebūtų sukelti pertekliniai lūkesčiai.

                                          Kažką pradėjus daryti paskui sunku atsukti laiką atgal - kaip tame anekdote, kur škotas pavėlavo į darbą, nes bandė atgal sugrūsti dantų pastos perteklių.

                                          Versle kažkiek laiko reikia pasiruošimui pokyčiams.
                                          Bandei klausytis spaudos konferencijos, o ne tik straipsnių antraštes skaityt? Išduosiu dar paslaptį, dažnai, ypač žemos kokybės portaluose kaip lrytas, delfi, 15min ir pan. antraštės nelabai atitinka realybės, o būna parašytos taip, kad sugeneruotų daugiau paspaudimų.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X