Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Pirmoji Covid-19 diagnozė Italijoje buvo patvirtinta vasario 20-ąją Kodonjo mieste Lombardijoje.
    Geriau parašytų, kada italai pradėjo testuoti. Turbūt tą dieną ir pradėjo . Gyveno su tuo virusu kelis mėnesius ir gydė "gripą", kol suprato, kad tas "gripas" gana rimtas. Ėmė testuoti, tai ir "augimas" pasirodė didelis, nes virusas jau buvo gerokai išplitęs. Kas trukdė italams tą virusą išaiškinti pirmiau nei kinams, jei "gavo" jį dar pernai? O sausio mėnesį apie virusą jau buvo ir oficialios informacijos. Tai reikėjo susiskaičiuoti šalį aplankančius kinų turistus, šalyje gyvenančius kinus ir pasidaryti išvadas.
    Paskutinis taisė senasnamas; 2020.04.06, 20:21.

    Comment


      vokiečių žurnalas "spiegel" darė virusologų apklausas apie Vokietijos, Italijos ir Ispanijos atvejus. Čia nuoroda
      Русский военный корабль, иди нахуй!

      Comment


        Parašė Vilnietizz Rodyti pranešimą

        Stabilizacija tikrai matosi, ir tas labai džiugina.
        Aš tiesiog nemanau, kad reikia iš karto, pastebėjus, kad kreivė suplokštėjo, pulti švelninti apribojimus. Taip sakant, turi būti patikrintas mažėjimo tęstinumas. Mėnesio laukti nereikia- balandžio beliko trys savaitės. Jei, praėjus dviem savaitėm po Velykų, naujų atvejų kiekis toliau neviršys 50-60 per dieną - tikrai galėsime pradėti švelnintį karantiną ir per tris mėnesius pamažu nuimti visus apribojimus.

        Kodėl nesiūlau skubėti ? Na, jau pateikiau Italijos pavyzdį, kaip jie paskubėjo kovo pradžioje atsidaryt ir skaudžiai sumokėjo už tai.


        Jei kažkam ir gali pasirodyti, kad aš pakeičiau savo nuomonę dėl karantino - tai ne, nepakeičiau. Visada teigiau ir teigiu, kad karantinas gali būti max 2 mėnesiai, nes toliau jau neatitaisomai pradės blogėti ekonominė situacija. Visgi, stebint padėti Lietuvoje, darau išvadą. dviejų mėnesių net neprireiks.
        O man tai nepatinka tokie terminai kur iš oro nuleisti. Taip galim tikrinti mažėjimo tęstinumą nors ir metus. Pandemija yra dinamiškas dalykas ir jeigu šiandien matom stabilumą, tai ir reik stabilumą išnaudoti įvedant naują kintamąjį - sumažinant karantino priemones - ir toliau stebėti procesą. Stebėti status quo tik laiko švaistymas.

        Bet tuo pačiu nesuprantu ir tokių pasakymų kad karantinas max x laiko, kaip ir Eidvis čia panikavo, nes verslui tipo neaišku, kas bus. Karantinas turi tęstis tiek laiko kiek jis yra reikalingas. Jeigu rytoj virusas mutuos į kokios nors Ebolos mirtingumą tai gal karantine ir kelis metus sedėsim, o žmonėms ir verslui teks prisitaikyti.

        Konkretaus plano nebuvimas nereiškia jog nėra strategijos ar padėtis nevaldoma. Tuo tarpu konkretaus plano buvimas ir beatodairiškas jo laikymasis pandemijos metu kaip tik gali būti didžiausia kvailybė.

        Comment


          covidas19 Italijoje Vokietijos stiliumi

          http://www.umbria24.it/attualita/cov...Z1DTnJ32xdT-ik
          Русский военный корабль, иди нахуй!

          Comment


            Borisui Džonsonui pablogėjo, jis paguldytas į intensyvios terapijos skyrių: https://www.reuters.com/article/us-h...-idUSKBN21O0DQ

            Comment


              Dėl anksti įvesto karantino mes Lietuvoje turime prabangą į epidemiją žiūrėti ne vien per abstrakčią statistiką, bet tiesiog kaip sumą individualių atvejų, kurie užsikrečia vienas nuo kito. Tiesa, viešai prieinama epidemiologinių tyrimų informacija yra tiek nuasmeninta, kad daugeliu atvejų lieka beprasmė, nors kai kurios kitos šalys viešina daugiau duomenų - pvz. Singapūre pranešant apie naujai nustatytus atvejus iškart parašomi ryšiai su anksčiau nustatytais atvejais ir tiksliau nurodomos gyvenamosios ir darbo vietos. Bet reikia tikėtis, kad ir pas mus su tuo dirbantys specialistai, prieš akis turėdami visą informaciją (vardus, adresus, datas), gali susidaryti pakankamai pilną vaizdą kas nuo ko užsikrėtė ir kur galėjo būti užkrato židiniai.

              Būtent pagal tai ir turi būti daromi sprendimai dėl karantino tęsimo ar lengvinimo. Jei per dieną nustatoma 50 naujų atvejų ir jie visi lengvai įsipaišo į ankstesnių atvejų tinklą, galima teigti, kad karantinas pilnai atlieka savo darbą ir jį galbūt galima pamažu lengvinti. Bet jei 50 naujų naujų atvejų pasklidę po visą šalį ir nežinia nuo ko užsikrėtė, reiktų priešingai galvoti apie karantino griežtinimą. Vakarykštis pavyzdys, kuomet Varėnos rajone buvo nustatytas pirmasis COVID-19 atvejis, ir tas - niekur nekeliavusiam senoliui, dar nekelia pasitikėjimo, kad karantiną jau galima lengvinti.

              Comment


                Senolio šeimos narys dirba Merkinės ambulatorijoje - tai vėlgi viskas susiveda į medikų apsaugą.

                Comment


                  Iranas:
                  Balandžio 6ąją dieną interviu su IRNA, oficialia Irano naujienų agentūra, Irano nacionalinių kovos su koronavirusu pajėgų narys teigė, kad Irane virusą pasigavę yra pusė milijono žmonių.
                  Opozicinė/ rezistencinė dabartiniam režimui Irano Liaudies Modžahedų Organizacija teigia, kad mirčių nuo viruso Irane iki 2020.04.06 yra 19 500 (oficialūs Irano duomenys 2020.04.06 - 60 500 sergančiųjų, 3739 mirčių).

                  https://www.ncr-iran.org/en/news/mem...d-coronavirus/

                  Comment


                    Parašė bucaneer Rodyti pranešimą
                    Tiesa, viešai prieinama epidemiologinių tyrimų informacija yra tiek nuasmeninta, kad daugeliu atvejų lieka beprasmė, nors kai kurios kitos šalys viešina daugiau duomenų - pvz. Singapūre pranešant apie naujai nustatytus atvejus iškart parašomi ryšiai su anksčiau nustatytais atvejais ir tiksliau nurodomos gyvenamosios ir darbo vietos. Bet reikia tikėtis, kad ir pas mus su tuo dirbantys specialistai, prieš akis turėdami visą informaciją (vardus, adresus, datas), gali susidaryti pakankamai pilną vaizdą kas nuo ko užsikrėtė ir kur galėjo būti užkrato židiniai.
                    Taigi buvo toks vienas pirmasis, kuris išsiviešino, kad turi covid-19 ir kad niekas net neapklausė kur jis lankėsi ir ką jis galėjo užkrėsti. Pamirškim tas valstybines įstaigas, pamirškim tuos 'nustatomus maršrutus'. Delfis pateikia daug nustatytų maršrutų - ir ką? Aceit visi visus perskaitysim ir susitikrinsim? Viskas turi vykti absoliučiai kitaip: jeigu be veido kaukės neįleidžia į parduotuvę, tai galima padaryti taip, kad ir be atitinkamo appso neįleistų į parduotuvę. Turėtų būti paskelbta, kad visi privalomai turim susiinstaliuoti tefeonuose appsą, kur yra pastoviai įjungtas bloothouthas, t.y. fiksuojama šalia kokių žmonių tu esi. Ir jeigu atrandama, kad kažkuris pasigavo Covid-19, tai pagal telefono duomenis yra šimtus kartų lengviau atskekti ir izoliuoti kontaktinius asmenis, nei kad tai darytų 'kontaktinių asmenų tyrėjai, kurie retai kada kažką tiria'. Tiesiogine to žodžio prasme yra nustatoma kur ir kada tas žmogus buvo ir yra išsiunčiamos žinutės tiems žmonės, kurių telefonai tuo metu šalia buvo. Tai yra tūkstančius kartų efektyvesnė prevencinė priemonė, nei kad per delfi skelbti šimtus maršrutų kur kas kažkur kažkada buvo.

                    Comment


                      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                      Kokia prasmė darytis antikūnių testą? Įtari, kad persirgai ir nori sužinoti iš sportinio intereso?
                      Taip, plius antikūniai atsiranda, kol virusas dar būna organizme, tai kelias savaites reiktų vengti kontaktų su artimais senais žmonėmis, jei testas bus teigiamas.
                      Flickr

                      Comment


                        Atnaujinti vakar dienos duomenys - 37 nauji atvejai.
                        Aptinkamumas tas pats - 1,6%

                        Europoje toliau matoma karantino švelninimo tendencija.
                        Po Austrijos apie karantino švelninimus nuo kitos savaitės taip pat paskelbė ir kai kurios kitos šalys - Danija ir Čekija.
                        Čekų atvejis išvis fenomenalus - jų sveikatos apsaugos ministras ir vyr. epidemiologas, iki tol tvirtinę, kad negalime rizikuoti nei vieno žmogaus sveikata ir ragino tautą taikytis su tuo, kad griežtos priemonės be jokių išlygų galios ilgą laiką, staiga pakeitė plokštelę 360-čia laipsnių ir pareiškė, jog vienintelis būdas nugalėti virusą - tai leisti visuomenei kontroliuojamai persirgti juo. Tad toliau stabdyti ekonomikos nebėra prasmės, laikas laisvinti vadžias. Dėl to jau nuo kitos savaitės pradedamas laipsniškas karantino švelinimas, į įprastas vėžes šalis tikisi sugrįžti trijų mėnesių bėgyje. Vienas geriausių čekų sprendimų - privalomas kaukių dėvėjimas - taipogi jau nuo rytojaus pradedamas švelninti. Važiuojant dviračiu ar lauke sportuojant, kaukių dėvėti nebereikės. Taip, kol kas dar daug apribojimų galioja, tačiau jau aikivaizdu, kad su kiekviena savaite jų bus vis mažiau.

                        Užtai latviai, kurie tikrai gerai suvaldė plitimą, pareiškė, jog karantiną greičiausiai pratęs iki gegužės vidurio.
                        Paskutinis taisė Vilnietizz; 2020.04.07, 08:33.
                        Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                        Marsrutai.lt tinklaraštis!
                        SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                        Comment


                          Jei “plokštelę pakeitė 360 laipsnių”, vadinasi nieko nepakeitė.

                          Comment


                            Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimą
                            Jei “plokštelę pakeitė 360 laipsnių”, vadinasi nieko nepakeitė.
                            Ačiū. Tiek jau to, matematikoje pirmūnas nebuvau niekada. Pataisysim į 180 laipsinių
                            Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                            Marsrutai.lt tinklaraštis!
                            SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                            Comment


                              Premjeras tikina, kad karantinas bus pratęstas dviem savaitėms, o po Velykų bus galima pradėti galvoti apie karantino sąlygų švelninimą.

                              Premjeras tikino, kad pirmiausia sąlygos bus švelninamos smulkiajam verslui, tačiau visų pirma, anot S.Skvernelio, reikia atlaikyti Velykų savaitgalį, kuris, jei karantino sąlygų nebus griežtai laikomasi, gali visus sušvelninimus atidėti mažiausiai dešimčiai dienų.

                              Be to, premjeras tikino, kad Lietuvoje medikai, pareigūnai, socialiniai darbuotojai turi būti dėl koronaviruso tiriami pagal poreikį. „Šaudyti į visus iš eilės nėra prasmės“, – kalbėjo S.Skvernelis tikindamas, kad visų tirti nėra būtina.


                              https://www.15min.lt/id/aktualu/liet...ems-56-1300494

                              Comment


                                https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater


                                Comment


                                  Comment


                                    Jungtinės Karalystės (JK) premjerui Borisui Johnsonui, naktį praleidusiam intensyvios terapijos skyriuje dėl sustiprėjusių koronaviruso simptomų, buvo tiekiamas papildomas deguonis, tačiau jis gali kvėpuoti be ventiliatoriaus, jo plaučiai nėra ventiliuojami, antradienį teigė ministras.
                                    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/worl....d?id=83987827

                                    Comment


                                      Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                      Senolio šeimos narys dirba Merkinės ambulatorijoje - tai vėlgi viskas susiveda į medikų apsaugą.
                                      O anūkas berods Santarų laboratorijoje

                                      Comment


                                        Detalus straipsnis apie tai, kaip skirtingos testavimo strategijos skirtingai atspindi realią situaciją: Coronavirus Case Counts Are Meaningless* (*Unless you know something about testing).

                                        The number of reported COVID-19 cases is not a very useful indicator of anything unless you also know something about how tests are being conducted.

                                        In fact, in some cases, places with lower nominal case counts may actually be worse off. In general, a high number of tests is associated with a more robust medical infrastructure and a more adept government response to the coronavirus. The countries that are doing a lot of testing also tend to have low fatality rates — not just low case fatality rates (how many people die as a fraction of known cases) but also lower rates of death as a share of the overall population. [...]

                                        Put another way: Doing more tests is good, and likely leads to better long-run outcomes, even if it also results in higher case counts that people will freak out about in the short run
                                        Kaip atrodo per diena nustatomų atvejų statistika, kai testų skaičius tolygiai didinamas:


                                        Kaip atrodo statistika su ta pačia faktine situacija, tik testavimo apimtys nuo pradžių būna didesnės, bet auga mažiau nei pirmu atveju:


                                        Visais atvejais svarbu atkreipti dėmesį, kad net ir geriausiu atveju statistikoje matomas mažesnis nei realus užsikrėtusiųjų skaičius, taip pat kad nustatytų atvejų grafikas nuo realybės atsilieka bent dviem savaitėmis - kai naujų atvejų skaičius ima mažėti, statistika kurį laiką vis dar auga. Straipsnyje yra ir nuoroda į Excel'io failą, kur galima pažaisti su modelio kintamaisiais.

                                        Comment


                                          Visur jau senokai kalbama, kad realių atvejų gali būt iki 10x daugiau. Netgi šalyse kur geriau testuoja, pvz. Vokietija.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X