Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Galys Rodyti pranešimą

    Kasiulevičius nieko nepersigalvojo, visada sakė, kad reikia giežtų priemonių(kuo ankstesnio ir griežtesnio karantino), nes sveikatos sistema nepaveš baltarusiško varianto.
    Pirma, nesuprantu kodėl Lietuva turėtų remtis baltarusišku, o ne švedišku ar šveicarišku modeliu. Švediški, šveicariški ir daugumos pažangiausių vakarų šalių modeliai yra labai paprasti - pripažįstama, kad viruso sustabdyti nepavyks, dėl ko virusas yra stabdomas per visuomenės imuniteto įgavimą - t.y. pakankamai didelės visuomenės dalies persirgimą Covid-19. Tai kaip jau išsiaiškinom, Kasiulevičius šitoje vietoje mano tą patį - kad kritinei daliai Lietuvos visuomenės teks šituo virusu persirgti taip pat, kaip ir vakaruose. Bet čia atsiranda esminis skirtumas, kad Kasiulevičius pasisakė už kuo ankstesnį ir kuo griežtesnį karantiną. Skirtumas tarp jo pasakymo ir vakarų strategijos, kad vakaruose šalys dabar susiduria su didžiuliais sunkumais, nes jų sveikatos sistema veikia maksimaliu pajėgumu. Išvertus į lietuvių kalbą tai reiškia, kad maksimaliais įmanomais tempais yra einama prie visuomenės imuniteto virusui įgavimo. Mūsų gi įvesto karantino pasekmės jau dabar aiškios, nes tendencijos jau nusistovėjo - maždaug po 50 naujų užsikrėtimų per dieną ir 1 sunkesnis pacientas. Tai koks visuomeninis imunitetas bus įgautas, jį įgaudinėjant tokiais tempais? Taip, netgi ir tokiais tempais įgaudinėjant imunitetą jis bus įgautas, problema ta, kad tam prireiks 10 metų, kitaip sakant - mes karantine turėsim sėdėti iki vakcinos atsiradimo.

    Čia ir yra visas paradoksas, kad neaišku kokios mes strategijos laikomės, nes kol kas mūsų strategija vadinasi 'atidėkim problemos sprendimą vėlesniam laikui'. Tiesą sakant aš buvau vienas pirmųjų šitame forume, kuris pasisakė, kad reikia kuo ankščiau ir kuo drąstiškiau nutraukti visus skrydžius į Italiją ir pan. Tai buvo laikas, kada dar buvo įmanoma išvengti viruso patekimo į šalį. Jeigu pavyktų užsitikrinti veido kaukių ir respiratorių tiekimą - tai aš būčiau ir už itin griežto karantino Lietuvoje įvedimą. T.y. gyvenimas turėtų absoliučiai sustoji dviem mėnesiams, per kurį virusui neturint galimybės plėstis jis tiesiog išnyktų, o tada jau turint respiatorius ir veido kaukes galima būtų grįžinėti į normalų gyvenimą. Problema ta, kad mūsų karantinas yra kažkoks hibridinis - nei jis nukreiptas į sveikatos apsaugos sistemos pajėgumų maksimalų išnaudojimą, nei jis nukreiptas į viruso išnaikinimą. Kitais žodžiais tariant - yra švaistomas laikas, nes jeigu netikėsim stebuklais, tai greičiausiai ankščiau ar vėliau mes vistiek turėsim pasirinkti vieną arba kitą strategiją. Problema ta, kad kai mes pasirinksim kurią nors strategiją - tai tie mėnesiai karantine, kuriame mes dabar sėdim, bus iššvaistyti, nes viską reikės pradėti nuo nulio. Tai nebūtų blogai, jeigu užsikimštumėm ausis ir neklausytumėm ekonomistų, kurie sako, kad jeigu karantinas tęsiasi du mėnesius - ekonomika sminga 8%, jeigu tris, tai sminga 20%. Tarp 2 ir 5 mėnesių karantino yra radikalus skirtumas, tiesą sakant nuo to ar mes turėsime 2 ar 5 mėnesius karantino priklausys ar mes vakarų Europą ekonomiškai pasivysim dešimtmečiu ankščiau, ar dešimtmečiu vėliau, ar susidursim su dar viena emigracijos banga, ar Lietuva apskritai galės atlaikyti dar vieną emigracijos bangą, žinant, kad jau ir pirmoji užkrovė senstančios visuomenės padarinius. Tiesa sakant nuo to, kiek pas mus mėnesių truks karantinas, priklausys kokia bus Lietuva po 10, 20 ir net 30 metų. Dėl to mes su tuo neturėtumėm žaisti, o labai rimtai įvertinti visus padarinius visoms sritims, o ne matyti tik mirčių statistiką.

    Dėl grafiko tikslumo, tai jis labai priklauso nuo to kiek ir kas tiriama. Kad Lietuvoje vaikšto arba namuose sėdi nuo kelių iki keliolikos tūkst. nešiotojų neturiu jokios abejonės.
    Grafike aiškiai matosi, kad Kovo 24 d. buvo 201 atvejis, t.y. tiek, kiek pas mus tuo metu buvo nustatyta viruso nešiotojų.
    Paskutinis taisė Eidvis; 2020.03.31, 13:06.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

      Grafike aiškiai matosi, kad Kovo 24 d. buvo 201 atvejis, t.y. tiek, kiek pas mus tuo metu buvo nustatyta viruso nešiotojų.
      Tai jis gi ir sudarytas tos dienos situacijai.

      „Pavyzdžiui, jei visiškas karantinas būtų įvestas tik balandžio 1-ąją, tai maždaug gegužės 20-ąją jau turėtume apie 20 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Dabar modelis rodo tą kovo 24-osios atskaitos tašką – po 21 vienos dienos visi infekuotieji arba pasveiks, arba, deja, kai kurie jų mirs, būtent todėl kreivė ims leistis žemyn“, – teigė A. Ghorbalas.

      Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83871709

      Comment


        Išvertus į lietuvių kalbą tai reiškia, kad maksimaliais įmanomais tempais yra einama prie visuomenės imuniteto virusui įgavimo. Mūsų gi įvesto karantino pasekmės jau dabar aiškios, nes tendencijos jau nusistovėjo - maždaug po 50 naujų užsikrėtimų per dieną ir 1 sunkesnis pacientas.
        Žinoma, Milanas, Madridas ir Niujorkas imunitetą įgauna spartesniais tempais . Tik kažkodėl tų miestų gyventojai nėra labai patenkinti, o pirmųjų dviejų gyventojai sėdi dar griežtesniam karantine nei Lietuva. Niujorkas ir JAV nepatirs ekonominių nuostolių? Jau patiria. Plius dar didelės išlaidos gydymui, nes pradžia pražiopsota ir niekas nesuvaldyta. Lietuvai tereikia karantiną švelninti laipsniškai, kad nedidėtų naujų atvejų skaičius. Aktyvus testavimas ir izoliavimas. Tai ir visas mokslas. Net ir šoktelėjimas nuo dabartinių 40-50 atvejų Lietuvai dar yra suvaldomas. O kai kurios šalys jau negali sau leisti jokių šoktelėjimų, nes pajėgumai išnaudoti.
        Paskutinis taisė senasnamas; 2020.03.31, 13:23.

        Comment


          Prieš kelias dienas Prancūzijoje koronavirusas pasiglemžė šešiolikmetės gyvybę, kuri iki tol nebuvo turėjusi sveikatos problemų; šiandien belgai pranešė apie mirusią dvylikametę, kur irgi neturėjo jokių problemų su sveikata ir medikai kol kas negali paaiškinti, kodėl jai nepavyko įveikti viruso.

          https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200331_04907911

          JAV nuo viruso mirė kūdikis, tačiau neatskleidžiama, ar būta kitų sveikatos problemų.

          Comment


            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą

            Kažin, ar Eidvis skiria planines operacijas nuo skubių, kurios ir toliau atliekamos . Kas 10 medikas užsikrėtęs (ir nebūtinai visi yra išaiškinti), tai bet koks patekimas į ligoninę reiškia didesnę užsikrėtimo riziką. Kaip žinia, po operacijos imunitetas ir taip turi ką veikti. Bent kiek mąstantis tokiu metu nesidarytų neskubios operacijos, net jei ir būtų leidžiama.
            Jeigu tau kažką lengvai maudžia jau antra savaitė, ir normaliom aplinkybėm - eitum pas daktarą ir sužinotum kad tau vėžys ir reikia kuo greičiau operuot, tai dabar maus 2-3 mėnesius ir kai pateksi pas daktarą jau gali būt per vėlu. KAsmet Lietuvoje nustatoma apie 17000-18000 atveju (2018 metu duomenys) Tokiu atveju per diena vidurkis 50. Dabar turim karantiną kurio metu per mėnesi susikaups 1500 pacientu kuriems nediagnozuojama liga kuria būtų galima pradėti gydyti. Ir čia tik vienos "ligos" pavyzdys.

            Comment


              Sveiko proto žmonėms yra akivaizdu, kad ekonomika yra žmonės. Todėl 1000 gyvų žmonių ekonomikai yra naudingiau, nei tie patys 1000 žmonių, ligoninėse prijungtų prie aparatų.
              O šiuolaikiniams eugenikams noriu priminti, kad toks vyrukas Hitleris, savo laiku eksperimentavęs su nenatūralia atranka, baigė gyvenimą su kulka galvoj, o daugelis jo parankinių - kartuvėse.
              It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

              Comment


                Parašė Sula Rodyti pranešimą

                Savukynas su Užkalniu tapo Lukašenkos patarėjais?
                Sorry, nesekiau diskusijos, pakomentavau perskaitytą komentarą. Kažką praleidau?

                p.s.: jau aiškiau - pasirodo Lukašenką su Karbauskiu supainiojau Ir tą, ir tą kolchoznyku vadina
                Paskutinis taisė Jemelia; 2020.03.31, 13:40.

                Comment


                  NYC lavonus kaip malkas sumeta i saldytuvus:
                  https://www.businessinsider.com/coro...-morgue-2020-3

                  Comment


                    Sveiko proto žmonėms yra akivaizdu, kad ekonomika yra žmonės. Todėl 1000 gyvų žmonių ekonomikai yra naudingiau, nei tie patys 1000 žmonių, ligoninėse prijungtų prie aparatų.
                    Tai liberalams juk svarbiausia ne žmonių gyvybės, o žmonių laisvės ir teisės. Taip pat ir laisvė mirti, kurią jie įnirtingai gina .

                    Comment


                      O kaip jums Indijos policijos talzymai praeinanciu ar pravažiuojančių žmonių net ir tų kurie realiai maisto eina pirkti. Žiūrint įdomus jausmas skaityti palaikančių vakariečių komentarus kurie sako reikia ir Kanadoje taip reikia ir Australijoje taip, ir laimingus Indus, kad vakarai juos palaiko. Man vienam turbūt neatrodo tai priimtina.

                      Comment


                        Parašė Kaštonas Rodyti pranešimą
                        O kaip jums Indijos policijos talzymai praeinanciu ar pravažiuojančių žmonių net ir tų kurie realiai maisto eina pirkti. Žiūrint įdomus jausmas skaityti palaikančių vakariečių komentarus kurie sako reikia ir Kanadoje taip reikia ir Australijoje taip, ir laimingus Indus, kad vakarai juos palaiko. Man vienam turbūt neatrodo tai priimtina.
                        Pažiūrėkit kaip reaguoja į tą "talžymą" mušamieji ir gal pasidarys priimtiniau? Audžia tom lazdom, o mušamąjam nei motais...

                        Comment


                          Eidviui turėtų patikti toks požiūris

                          Lukašenka: Baltarusijoje pasiektas koronaviruso pikas

                          „Kaip paprastai, kiekvieną pavasarį įvysta sergamumo pikas, o paskui vyksta kritimas“, – pridūrė A. Lukašenka. Komentuodamas ekonomikos padėtį esamomis epidemiologinėmis sąlygomis jis pažymėjo, kad Baltarusijoje „pati sunkiausia problema yra ekonomika, nors mes ir stengiamės čia kažkaip kabarotis, kad įmonės dirbtų, kad žmonės gautų atlyginimą“.
                          Mums svarbiausia – ekonomika. Deja, visi tie judesiai dėl koronaviruso labai smarkiai atsiliepė ekonomikai.
                          Trumpas irgi "statė" ant pavasario, bet virusas pasirodė greitesnis.

                          Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/worl....d?id=83928663
                          Paskutinis taisė senasnamas; 2020.03.31, 13:50.

                          Comment


                            Parašė Kukumalu Rodyti pranešimą

                            Jeigu tau kažką lengvai maudžia jau antra savaitė, ir normaliom aplinkybėm - eitum pas daktarą ir sužinotum kad tau vėžys ir reikia kuo greičiau operuot, tai dabar maus 2-3 mėnesius ir kai pateksi pas daktarą jau gali būt per vėlu. KAsmet Lietuvoje nustatoma apie 17000-18000 atveju (2018 metu duomenys) Tokiu atveju per diena vidurkis 50. Dabar turim karantiną kurio metu per mėnesi susikaups 1500 pacientu kuriems nediagnozuojama liga kuria būtų galima pradėti gydyti. Ir čia tik vienos "ligos" pavyzdys.

                            Jeigu jau žiūrite į šią pandemiją taip pragmatiškai tai reikia pastebėti, jog vėžys dažniausiai yra individualios genetikos arba nesveiko gyvenimo būdo pasekmė, tuo tarpu nuo viruso gali numirti vien dėl to, kad kažkas tave apkosėjo. Šiuo metu tai yra didesnė grėsmė visuomenės gerovei, todėl natūralu, jeigu individo lūkesčiai bus nukelti į antrą planą. Galime pasidžiaugti, jog valdo ne naciai, ir net tokiose situacijose "Lebensunwertes Leben" gali gauti būtinąsias sveikatos paslaugas, vėžio tyrimai ir gydymas vyksta toliau, pas daktarą dabar papulti netgi yra lengviau tiems, kurie įtaria turį rimtų sveikatos problemų. Jeigu valstybinės paslaugos netenkina visada yra galimybė samdyti asmeninį gydytoją, privati praktika dar neuždrausta.

                            Comment


                              Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                              Lukašenka: Baltarusijoje pasiektas koronaviruso pikas
                              Daug kas Lietuvoje laukia Rusijos kracho, bet aš toks optimistas nebūčiau. Užtat nenustebčiau, jeigu pandemija paspartintų Baltarusijos ir Rusijos "susijungimą".

                              Comment


                                Manau, kad kiekvienam, kuris nėra aklas, akivaizdu, kad virusą sukūrė leftistai ir Lietuvos konservatoriai.

                                Comment


                                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                  Tai liberalams juk svarbiausia ne žmonių gyvybės, o žmonių laisvės ir teisės. Taip pat ir laisvė mirti, kurią jie įnirtingai gina .
                                  Tomas aiškina, kad aš konservatorius, antras, kad aš liberalas - gal mielieji populistai susitarkit vieną dieną ir kai nusišnekat, aš nesakau, kad nusišnekat dėl to, kad esat populistai, net nesakau, kad nusišnekat iš kvailumo, o tiesiog parodau kur ir ką nusišnekat (ne emocijomis, o argumentais). Ir net kai pirštu dešimt kartų parodau, tai vistiek nepadeda ir vėl ta pati dainelė apie 'nevertinamą gyvybę'. Nebeaiškinsiu 11 kartą, bandykit dar kartą persiskaitykit Kukumalu komentarą. Labai gerai paaiškinta, kad mes šiuo metu turim vieną sunkesnį Covid-19 atvejį, o kasdien nediagnozuojam 50 vėžio atvejų, nes paprasčiausiai viskas yra sustoję. Jūs su Tomu, kaip garbingo amžiaus žmonės, turėtumėt įvertinti ne tik tai, kad esate Covid-19 rizikos grupėje, bet kad esate rizikos grupėje ir visų kitų ligų. Ir čia tik pavyzdys apie vėžį, o kur dar šimtai kitų pavyzdžių, kur dėl šios situacijos žmonės tiesiogine ta žodžio prasme praranda gyvybes, tik jų gyvybės kažkaip tampa nebesvarbios, nes svarbiausios gyvybės tų, kurie miršta nuo Covid-19.

                                  Parašė Sula Rodyti pranešimą

                                  Tai jis gi ir sudarytas tos dienos situacijai.

                                  „Pavyzdžiui, jei visiškas karantinas būtų įvestas tik balandžio 1-ąją, tai maždaug gegužės 20-ąją jau turėtume apie 20 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Dabar modelis rodo tą kovo 24-osios atskaitos tašką – po 21 vienos dienos visi infekuotieji arba pasveiks, arba, deja, kai kurie jų mirs, būtent todėl kreivė ims leistis žemyn“, – teigė A. Ghorbalas.

                                  Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=83871709
                                  Ten labai aiškiai parašyta, kad šitas grafikas yra konkrečiai modelis dabartinei mūsų situacijai;

                                  Lietuvai skirtas modelis rodo, kaip koronavirusas gali plisti šalyje artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais. Nuo pirmojo patvirtinto koronaviruso atvejo Lietuvoje praėjus jau beveik mėnesiui užsikrėtimų skaičius iš pradžių augo pamažu – po vieną, kelis atvejus, vėliau – po 7–8 per dieną, kol pasiekė po keliolika patvirtintų atvejų per dieną ir viršijo 250.

                                  Bet šie skaičiai, labai tikėtina, augs. Jau balandžio pradžioje užsikrėtusiųjų gali būti per tūkstantį, dar po kelių savaičių – jau apie 3 tūkst., o piką bendras susirgusiųjų skaičius turėtų pasiekti gegužės pradžioje – beveik 7 tūkst. užsikrėtusiųjų koronavirusu.

                                  Ir tai – tik tuo atveju, jei Lietuva laikysis bent jau tų griežtų karantino sąlygų, kurios patvirtintos kovo 24-ąją. Nesilaikant rekomendacijų ir nurodymų užsikrėtusiųjų, o vėliau – ir aukų, skaičius gali augti, ypač dėl to, kad tie asmenys, kuriems nepasireiškia simptomų, nesilaikė saviizoliacijos ir karantino nurodymų ir kurį laiką skleidė virusą. O galėjo būti ir dar blogiau.
                                  Paskutinis taisė Eidvis; 2020.03.31, 14:04.

                                  Comment


                                    Jūs, kaip pagyvenę žmonės, turėtumėt įvertinti ne tik tai, kad esate Covid-19 rizikos grupėje, bet kad esate rizikos grupėje ir visų kitų ligų.
                                    Vieni yra populistai, o kiti - būrėjai-šamanai, nuotoliniu būdu nustatantys, kas kokiai rizikos grupei priklauso . Turint galvoje, kiek Lietuvoje trunka laikas nuo užsiregistravimo iki patekimo pas gydytoją, tai tas vienas kitas mėnuo nieko nekeičia, nereikia to sureikšminti. O būtinoji pagalba yra teikiama.

                                    Geriau pasakyk, ar Madridas, Milanas ir Niujorkas tvarkosi sėkmingai, ar tie miestai medicinos išteklius išnaudoja pakankamai efektyviai?

                                    Comment


                                      Eidvis kokias valstybes pateiktum kaip sektinus pavyzdžius? Gerai būtų su statistika kiek yra sergančių, lovų užimtumu ir t.t. pagal ką sprendi, kad jie optimaliai tvarkosi.

                                      Comment


                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                        Vieni yra populistai, o kiti - būrėjai-šamanai, nuotoliniu būdu nustatantys, kas kokiai rizikos grupei priklauso . Turint galvoje, kiek Lietuvoje trunka laikas nuo užsiregistravimo iki patekimo pas gydytoją, tai tas vienas kitas mėnuo nieko nekeičia, nereikia to sureikšminti. O būtinoji pagalba yra teikiama.

                                        Geriau pasakyk, ar Madridas, Milanas ir Niujorkas tvarkosi sėkmingai, ar tie miestai medicinos išteklius išnaudoja pakankamai efektyviai?
                                        Visas lovas išnaudoja ir vis tiek klientai veržiasi pas juos, tai manau, jog super efektyviai Apsaugok viešpatie Lietuvą nuo tokių ekspertų, kurie norėtų sveikatos apsaugą valdyti 100 proc pagal verslo modelius arba išvis privatizuoti, o nuo karo, maro ir kitų negandų kaip nors jau apsisaugosime.

                                        Comment


                                          Prezidentas Gitanas Nausėda užsiėmė virusu ir išraiškingai pakraipė galvą:
                                          G.Nausėda apie netestuojamus medikus: ar norime daugiau ligos židinių? https://www.15min.lt/naujiena/aktual...niu-56-1297474
                                          „Iš karantino ir saviizoliacijos į darbą grįžę medikai netestuojami. Kai kurie iš jų dirba keliose darbovietėse ir kontaktuoja su daugybe pacientų. Ar norime daugiau ligos židinių?“ – klausė G.Nausėda. Naujienlaiškyje G.Nausėda nesusipratimu pavadino situacijas, kai medicinos darbuotojai priversti po kelias dienas laukti COVID-19 testų rezultatų ir tuo laikotarpiu negali dirbti. Jis pridūrė, kad į kovą su koronavirusu vis plačiau įsitraukiantys gydytojai rezidentai turi sulaukti kur kas daugiau paramos iš savo aukštųjų mokyklų.
                                          Išlieka ir užsikimšusių testavimo laboratorijų problema, kuri lemia augantį neištirtų mėginių skaičių. „Tarėmės, kokiais būdais galėtume šį „kamštį“ greičiausiai išmušti. Galiausiai kritinė situacija išryškino ir vis dar egzistuojančias gydytojų mobingo problemas. Tokie reiškiniai atgrasūs ir netoleruotini!
                                          p.s. Verygai laboratorijų problemos nėra.
                                          p.p.s. turbūt jo gynėjai sakys, kad tai irgi susiję su logistika Kinijoje ir todėl kitoms laboratorijoms nebuvo leista daryti testų tyrimų, geriau jie surūgsta po 3 dienų
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                          Comment

                                          Working...
                                          X